Ge ditt raka hår mer liv och fyllighet med dessa tips
blog

Ge ditt raka hår mer liv och fyllighet med dessa tips

vid Lotte Lindgren Jul 01, 2024

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 1 juli 2024.

Innehållsförteckning

Slätt hår kan vara vackert och elegant, men det kan också kännas platt och livlöst. Lyckligtvis finns det många sätt att ge ditt raka hår mer kropp och behålla det hela dagen. I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du kan få en fylligare frisyr utan att kompromissa med den raka stil du vill ha. Läs vidare för att få våra experttips om hur du får ut det mesta av ditt raka hår!

Vad är rakt hår?

Slätt hår är en hårtyp där varje hårstrå ligger platt och i samma riktning. Det kan vara naturligt eller uppnås genom att använda en plattång. Rakt hår tenderar att se platt och livlöst ut, särskilt om det inte är stylat på rätt sätt.

För att ge ditt raka hår mer liv och fyllighet måste du först skaffa rätt produkter. Använd ett volymgivande schampo och balsam för att tillföra fukt utan att tynga ner håret. Undvik också att överanvända varma stylingverktyg som locktänger eller plattänger eftersom det kan skada håret med tiden.

Karaktäristika för rakt hår

Slätt hår har fördelen att det reflekterar mer ljus och ger ett glansigare utseende. Det är vanligtvis lättare att kamma än lockigt hår på grund av dess släta struktur. Tänk dock på att rakt hår tenderar att sitta närmare hårbotten än lockigt hår och därför ofta saknar volym - det kan vara en utmaning.

Slätt hår reflekterar mer ljus och ger ett glänsande utseende, men kan sakna volym. Rörelser med plattången ger håret kropp

För att få ditt raka hår att se fylligare och livligare ut finns det några enkla steg att följa. Först och främst, när du använder en plattång eller värmejärn på ditt hår, håll inte järnet på samma plats för länge. Järnets rörelse ger ditt hår kropp och håller bättre hela dagen!

skillnad mellan rakt hår och lockigt hår

Vad gör rakt hår platt och livlöst?

Att tvätta håret för mycket med för täta schamponeringar kan vara en av orsakerna till platt och livlöst hår. Det kan ta bort naturliga oljor från hårbotten som är nödvändiga för att hålla håret friskt och fylligt. Dessutom kan användning av tunga stylingprodukter också väga ner håret och ge det mindre volym.

För varmt vatten under hårtvätt bör undvikas eftersom det också kan skada ditt raka hår genom att ta bort de naturliga oljorna från hårbotten. Att använda en plattång eller locktång under lång tid eller på hög värme kan också påverka strukturen i ditt raka hår negativt över tid. Se därför alltid till att skydda ditt hår från de skadliga effekterna genom att applicera ett värmeskyddsmedel innan du använder en plattång och begränsa antalet gånger du använder plattången på samma hårsektion, prova istället andra alternativ som värmelösa lockar eller kanske tvinningstekniker utan ytterligare värmekällor.

Hur ger man rakt hår mer liv och fyllighet?

Giv ditt raka hår mer liv och fyllighet med dessa tips. För att få volym i håret kan du börja med att använda rätt stylingprodukter, till exempel en mousse, curl cream, saltvattenspray eller en volymspray. Det är också viktigt att välja rätt frisyr som ger rörelse åt håret och skapar en illusion av mer fyllighet.

Om du vill ha ännu mer volym kan toupering vara en bra lösning. Lär dig också hur du stylar håret med värmeverktyg för att skapa textur och volym samtidigt som du skyddar mot värmeskador. Utöver detta kan regelbunden skalpmassage hjälpa blodcirkulationen och ge din hårbotten en hälsosammare miljö för hårväxt - vilket också hjälper dig på vägen till fylligare lås!

Använd rätt stylingprodukter

Välj produkter som är särskilt anpassade för rakt hår, till exempel mousses eller lätta serum. Dessa hjälper till att skapa mer fyllighet och bibehålla hårets släthet. Använd också volym- och textursprayer för att ge extra liv.

Undvik tunga, oljebaserade produkter som kan tynga ner håret och få det att se fett ut. Prova istället lättare formuleringar som ger en naturlig finish utan att tynga ner håret. Kom alltid ihåg att mindre är mer när det gäller stylingprodukter!

Få rätt klippning

Testa en etageklippning för mer rörelse. Det ger ditt raka hår en mer levande look och skapar mer volym. Undvik alltför långa längder som kan tynga ner håret eftersom det kan se platt och livlöst ut. Be din frisör om råd om den bästa klippningen för ditt hår; en professionell bedömning av ditt hår hjälper dig att välja rätt klippning för att framhäva dess naturliga egenskaper.

hårklippning

Få mer volym med toupé

Lär dig hur du använder en kam med root lift-tekniken för att skapa volym vid rötterna. Med den här tekniken kan du lyfta och separera håret för att få en fylligare look. Toupera bara toppen av håret för en naturlig look. Det är viktigt att inte tupera hela håret eftersom det kan se onaturligt ut. Kombinera gärna toupé med volymspray eller hårpuder för extra fyllighet. Dessa produkter ger också stadga och gör det lättare att styla håret som du vill.

Kom dock alltid ihåg att vara försiktig när du touperar håret, eftersom upprepad behandling kan skada hårrötterna och leda till avbrott eller kluvna toppar. Använd därför bara tekniken ibland och se alltid till att ta hand om den noggrant efter styling för ett optimalt hälsosamt rakt hår med mer volym!

Lär dig att styla ditt hår med värmeverktyg

För att ge liv och fyllighet till ditt raka hår kan värmeverktyg vara till stor hjälp. Men det är viktigt att du använder dem på rätt sätt för att undvika att skada ditt hår. Först och främst bör du alltid applicera ett bra värmeskydd innan du stylar med till exempel en plattång eller locktång.

 

När du stylar ditt hår kan det också vara en bra idé att variera storleken på sektionerna för ett mer naturligt och voluminöst resultat. Det är också viktigt att inte överbehandla håret med värme, så försök med flera mindre drag snarare än ett stort drag med verktyget.

Använd hårbottenmassage

Massera hårbotten dagligen med cirkulära rörelser med fingrarna eller en speciell massagekam/handske. En bra hårbottenmassage kan öka blodflödet och stimulera hårtillväxten, vilket innebär att ditt släta hår kommer att se friskt och fylligt ut. Förutom detta är det också ett bra sätt att minska stress.

Här är några tips på hur du kan använda hårbottenmassage för att ge ditt raka hår mer liv:

 • Massera hårbotten i minst 5 minuter varje dag
 • Använd cirkulära rörelser och variera intensiteten
 • Testa olika massagekammar/handskar för att hitta en som passar dig
 • Applicera tryck på specifika områden där du känner spänningar
 • Använd eteriska oljor som tea tree, lavendel eller rosemary för ytterligare effekt

När du har gjort massagen till en del av din rutin kommer du att märka en positiv skillnad inte bara i hårets utseende utan också i ditt allmänna välbefinnande.

Hur bibehåller man fyllighet och liv i rakt hår?

För att bibehålla fyllighet och liv i rakt hår är det viktigt att använda rätt produkter. Att använda torrschampo kan vara ett effektivt sätt att tillföra textur och volym utan att behöva tvätta håret varje dag. Förutom torrschampo kan en bra stylingprodukt som mousse också hjälpa till att skapa mer volym i håret vid rötterna. Det är dock viktigt att inte överbelasta håret med för mycket produkt eftersom det kan få det att se oljigt ut.

Ett annat bra sätt att bibehålla fyllighet och liv i rakt hår är att inte tvätta det för ofta. Upprepad tvättning tar bort naturliga oljor från hårbotten som håller håret friskt och glänsande. Om du vill minimera antalet gånger du behöver tvätta håret per vecka kan du prova ett milt schampo och balsam.

Använda torrschampo och andra produkter

Använd volymgivande schampo för att ge ditt raka hår mer fyllighet och liv. Vissa schampon innehåller ingredienser som kan hjälpa till att ge ditt hår mer struktur och volym. Dessutom kan en saltvattenspray vara ett bra sätt att skapa textur utan att tynga ner håret.

Undvik tunga oljor och balsam eftersom de kan göra ditt hår platt och fett. Prova istället lätta produkter som är speciellt utformade för rakt hår, till exempel leave-in balsam eller serum.

Kom också ihåg att använda värmeskydd innan du använder värmestylingprodukter som hårtork eller plattång.

 • Använd volymgivande schampo
 • Testa en saltvattenspray för mer textur
 • Undvik tunga oljor och balsam

Tvätta håret mer sällan

Använd ett torrschampo mellan hårtvättarna för att undvika fett hår. Ett mildare schampo kan också vara en bra idé om du vill tvätta håret mer sällan. Att binda upp håret på natten kan också hjälpa till att förhindra fett hår i ansiktet.

Följ dessa tips för mer liv och fyllighet i ditt raka hår:

 • Använd torrschampo mellan hårtvättarna
 • Byt till ett mildare schampo
 • Slå upp håret på natten

Använda hårinpackningar

Välj ett lätt balsam eller en inpackning som inte tynger ner håret. När du har rakt hår är det viktigt att välja produkter som inte tynger ner håret och får det att se platt ut. Välj en lätt formula och undvik tunga oljor.

Applicera inpackningen endast i topparna och undvik hårbotten. Att applicera en mask i hela håret inklusive hårbotten kan leda till att håret ser fett eller tungt ut. Se till att bara applicera inpackningen i hårtopparna för bästa effekt.

Låt masken sitta på längre än vad som anges på förpackningen för extra vård. Vanligtvis kommer tillverkaren av produkten att ge dig instruktioner om hur länge du ska lämna masken på dina våta lockar, men om du vill ha extra konditionering, lämna den lite längre - upp till 30 minuter.

Hur undviker man platt hår på natten?

Sömn med en toppknut för att undvika platt hår på morgonen. En enkel toppknut gör susen, och det är också ett skonsamt sätt att skydda håret från friktion medan du sover. Alternativt kan du ge dina lockar mer kropp genom att plötsligt "plumpa" dem lätt med fingrarna innan du går och lägger dig.

En annan teknik för mer voluminöst hår är att torka håret vid rötterna i upp-och-ned-läge efter duschen eller före sänggåendet. Använd en hårtork på medelhög värme tills hårbotten är helt torr. Detta hjälper till att ge lyft och kropp till ditt raka hår, så att du vaknar med ett fräschare utseende!

Vi rekommenderar också att du alltid sover med ett kuddfodral av bambu för att minimera slitage på håret när du sover.

Att sova på ett örngott av bambu är bra för ditt hår

Hur får man rakt hår?

Det finns flera sätt att få rakt hår. Här är några tips för att uppnå rakt hår:

1. Använd ett bra schampo och balsam som är speciellt utformat för att räta ut och tämja håret.

2. Använd en hårmask eller fuktgivande balsam en gång i veckan för att hjälpa till att återfukta och mjuka upp håret.

3. Använd en värmeskyddande spray innan du använder ett varmt stylingverktyg, t.ex. plattång eller hårtork.

4. Använd en plattång för att räta ut håret. Dela upp håret i mindre sektioner och dra långsamt ner plattången över varje sektion.

5. För att bibehålla det släta utseendet kan du använda ett anti-frizz serum eller en hårprodukt som är utformad för att hålla håret slätt och glänsande.

6. Om du vill undvika varma stylingverktyg kan du prova att göra en naturlig hårinpackning med ingredienser som honung, yoghurt och äggvita som hjälper till att mjuka upp och räta ut håret

FAQ om rakt hår

Vilken temperatur ska du ställa in din plattång på?

Det beror på din hårtyp och textur. Generellt sett rekommenderas det att ställa in plattången på en temperatur mellan 180 och 200 grader Celsius för fint hår eller skadat hår, medan tjockare och lockigare hår kräver en högre temperatur på cirka 200 till 230 grader Celsius. Det är alltid viktigt att börja med en lägre temperatur och justera den gradvis tills du hittar den optimala temperaturen för ditt hår. Det är också viktigt att använda värmeskyddande produkter för att skydda håret under stylingprocessen.

Är det skadligt att använda plattång dagligen?

Ja, det kan vara skadligt att använda plattång dagligen. Vid frekvent användning kan värmen från plattången leda till hårskador såsom avbrytning, torrt och sprött hår och splittrade toppar. Det kan också leda till en minskad produktion av naturliga oljor i hårbotten, vilket kan leda till en irriterad och torr hårbotten. För att minimera skador på håret bör plattänger inte användas dagligen och ett värmeskyddande medel bör alltid appliceras i håret innan plattången används.

Hur skyddar man håret mot värmen från plattången?

När du använder en plattång för att styla ditt hår utsätter du det för höga temperaturer som kan skada håret och göra det torrt och tråkigt att känna på. Det finns dock några steg du kan ta för att skydda ditt hår från plattångens värme.

 

1. Använd en värmeskyddande spray: Innan du använder plattången ska du spraya håret med en värmeskyddande spray. Sprayen skyddar håret mot värmen och minskar risken för skador.

2. Välj rätt temperatur: Det är viktigt att justera temperaturen på plattången så att den passar din hårtyp. Om du har fint hår ska du använda en lägre temperatur, medan tjockt hår klarar en högre temperatur.

3. Använd inte plattången i vått hår: Det är viktigt att låta håret torka helt innan du använder plattången. Blött hår är mer känsligt för värme och kan lätt skadas.

Hur får man ett långvarigt slätt hårresultat?

Det finns flera sätt att uppnå ett långvarigt slätt hårresultat.

Först och främst är det viktigt att ha en bra hårvårdsrutin och använda produkter som är särskilt utformade för att ge glans och styrka till håret. Det är också en bra idé att undvika heta stylingverktyg som plattång och fön, eftersom värme kan skada håret och orsaka frissighet.

Ett annat alternativ är att få en professionell keratinbehandling. Keratinbehandlingar är ett populärt sätt att få ett slätt och glänsande hår, eftersom de ger en skyddande keratinbeläggning som kan sitta i flera månader. Det är dock viktigt att välja en pålitlig frisör som har erfarenhet av den här typen av behandlingar.

Slutgiltigt kan du också överväga att investera i en permanent plattång. Det här är en mer permanent lösning där håret behandlas med kemikalier för att uppnå önskat resultat. Det är dock viktigt att vara medveten om att detta kan skada håret på lång sikt.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰