Vitaminer för håret – Se de bästa vitaminerna här
blog

Vitaminer för håret – Se vilka vitaminer som är viktiga för ditt hår

vid Lotte Lindgren Mar 28, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 12 februari 2024.

Innehållsförteckning

Vilka vitaminer har betydelse för mitt hår?

Mår ditt hår inte så optimalt och misstänker du att det kan bero på vitamin- och och mineralbrist? I det här blogginlägget får du reda på vilka vitaminer som har betydelse för ditt hårs kvalitet och vad du kan göra för att hjälpa ditt drömhår på traven.

Hur fungerar vitaminer för håret?

En god och välbalanserad kost är alltid det bästa både för din allmänna hälsa och hår. Hälsomyndigheten rekommenderar en varierad kost som främst består av frukt, grönsaker, fullkornprodukter och en mindre mängd protein, magra mejeriprodukter, magert kött, fisk och mättat fett. På så sätt är du bra på väg till att få alla näringsämnen du och ditt hår behöver. Men det med att äta hälsosamt hela tiden kan vara svårt, vi känner väl alla till kakan på köksbordet som bara måste smakas. Det kan vara svårt att äta lika hälsosamt och varierat hela tiden så att du får de vitaminer och mineraler hårstråna behöver för att behålla ett normalt hår. Om du har en dålig kost, kommer det också att synas på ditt hår.

Håret består nämligen av en rad snabbtomskiftande celler, vilket innebär att hårsäckarnas behov av nödvändiga vitaminer och mineraler är viktigt om du vill behålla ett normalt hår. Nu tänker du kanske... Vilka vitaminer och mineraler ska jag vara uppmärksam på när jag vill behålla ett normalt hår? Läs vidare här!

Vilka vitaminer och mineraler ska jag leta efter?

Överlag finns det många vitaminer och mineraler som är viktiga för flera av kroppens funktioner. Du kan få i dig de flesta av dem genom din kost om du äter en rent generell hälsosam och varierad kost. Om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom kosten kan du fundera på att ta följande vitaminer och mineraler som tillskott.

Vitamin A

Har många positiva egenskaper för kroppen, bland annat bidrar det till att upprätthålla ett normalt immunförsvar. Dessutom hjälper A-vitamin också till att bibehålla en normal hud.

Vitamin C

C-vitamin bidrar till normal bildning av kollagen som har betydelse för många olika funktioner i kroppen, bland annat för blodkärl, ben, brosk, hud och tänder. Dessutom bidrar C-vitamin till att minska trötthet och utmattning.

Vitamin D

Liksom A-vitamin bidrar D-vitamin också till att upprätthålla ett normalt fungerande immunförsvar.

Niacin (vitamin B3)

Är en vitamin som bidrar till att upprätthålla en normal energiomsättning. Det innebär att den energi som du tar upp via maten får en normal effekt i hela kroppen, inklusive håret. Vitaminer bidrar också till att bibehålla en normal hud.

Vitamin B6

Detta vitamin har också många egenskaper, bland annat bidrar det till normal ämnesomsättning, normal funktion av immunsystemet, minskad trötthet och utmattning och hjälper till att reglera hormonaktiviteten.

Vitamin B9 (folsyra)

Är ett vitamin som bidrar till normal celldelning. Detta inkluderar cellerna i dina hårsäckar som producerar hårstråna på ditt huvud. Det har också andra funktioner som att minska trötthet och utmattning och bidrar till att upprätthålla immunförsvaret.

Vitamin B12

Detta vitamin hjälper till att upprätthålla en normal celldelningsfunktion. Eftersom håret bildas i hårrötterna är celldelningsprocessen en viktig del för att bibehålla normalt hår. Vitamin B12 får du i första hand genom animaliska produkter, så du måste vara extra uppmärksam om du till exempel är vegetarian.

Pantotensyra

Bidrar till normal energiomsättning och hjälper till att minska trötthet och utmattning.

Jod

Hjälper till att upprätthålla normal energiomsättning och normal hud.

Biotin

Biotin bidrar till normal metabolism av makronäringsämnen, hjälper till att bibehålla ett normalt hår och en normal hud. Biotin är en av de mest kända vitaminerna för hår och naglar.

Zink

Zink har också många funktioner, bland annat bidrar det till normalt underhåll av hår, hud och naglar. Dessutom bidrar zink till att immunförsvaret fungerar normalt och till att bibehålla normal synförmåga.

Koppar

Koppar bidrar till normal pigmentering av hår och hud.

Kiseldioxid

Ett annat ämne som är mycket populärt är kiseldioxid (silica). Det är känt att förhindra trasigt hår. Även om det inte definitivt hjälper till att stoppa håravfall, hjälper det till att förhindra hårbrott. Brutet hår kan ofta också vara boven till varför ditt hår inte blir långt.

Vitaminer för håret

Wow det var många olika vitaminer!

Tycker du att det känns lite förvirrande att hålla reda på alla dessa vitaminer och mineraler? Om det är kan du hitta samtliga av dem i ett kosttillägg. Vi har utvecklat Hårvitaminer som innehåller alla de vitaminer och mineraler som nämns ovan. Det är ett kosttillskott i form av gelehjärtan med jordgubbssmak. Vi brukar säga: "Two gummies a day keep the bad hair away!"

Behöver jag hårvitaminer?

Det är mycket normalt att tappa mellan 50 till 150 hårstrån om dagen, så länge du håller dig inom detta behöver du inte oroa dig. Men om du ofta upptäcker att hårborsten är full av hår och du generellt ser att du fäller mycket hår kan det vara en bra idé att titta närmare på din kost. Håravfall kan visa sig på många olika sätt, hos kvinnor är det ofta håravfall, medan män kommer att ha en större tendens till höga tinningar.

Om du upplever detta kan det vara en bra idé att se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer som hjälper till att behålla normalt hår. Men det kan också vara en bra idé att leta efter de vitaminer och mineraler som till exempel hjälper till att upprätthålla en normal celldelningsfunktion. Det synliga håret är inte levande, det är å andra sidan håret som sitter vid hårrötterna. Det betyder att dessa vitaminer kan vara lika effektiva för att bibehålla normalt hår.

Dessa vitaminer finns i kosten, men kan även fås som kosttillskott.
Vi kan rekommendera att våra hårvitaminer bland annat innehåller Biotin och Zink som hjälper till att bibehålla normalt hår. Detta är ett kosttillskott specialiserat för håret, så du är säker på att få de vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

3 bra råd för att stärka håret utöver vitaminer:

Använd hårprodukter som stärker och skyddar ditt hår

När det gäller att ta hand om ditt hår finns det vissa produkter som kan hjälpa till att skydda det mot skador och samtidig stärka det, t.ex. värmeskyddsmedel eller oljor som hjälper till att bibehålla fukten och samtidig förhindra bräcklighet på grund av värmebehandling. Du bör också leta efter schampo eller balsam som är speciellt utformade för att stärka ditt hår med ingredienser som capilia longa, biotin eller näringsrika ingredienser som hjälper till att stimulera hårväxt.

Få regelbunden klippning av håret:

Att få regelbunden klippning var 6-8 vecka är viktigt inte bara för att hålla från spröda spetsar, men också för att stimulera ny tillväxt då det att klippa bort skadade spetsar ger plats för friskare spetsar. Det innebär att ditt hår inte skadas på samma sätt och undviker att gå av. Dessutom bör du undvika överdriven borstning eller föning, särskilt om du har färgat hår, eftersom detta kan leda till mer hårbrott i hårets struktur, vilket kan leda till svagare hårstrån i allmänhet.

Massera din hårbotten

Regelbunden hårbottenmassage ökar syreflödet runt hårbottenområdet, vilket främjar en normal produktion av hårfollikler, vilket med tiden leder till starkare och mer motståndskraftiga hårstrån då de stöds bättre av det omgivande hudvävnad. Det hjälper också till att minska brott orsakade av svag hårfollikler.

Massera din hårbotten

Extra tips för en sund hårvårdsrutin:

- Tvätta håret i så kallt vatten som möjligt.

- Undvik produkter som innehåller sulfat och silikon.

- Tvätta håret endast 2-3 gånger i veckan

- Fläta håret löst när du ska sova

- Använd olja dagligen om du har torrt hår

- Kom ALLTID ihåg balsam

- Var extra varsam om ditt hår när det är blött.

- Variera din frisyr så att du till exempel inte alltid har hästsvans.

- Platta eller locka håret minimalt

- Tänk alltid på värmeskydd när du använder värmare

- Klipp dig ungefär var tredje månad

- Ta reda på vilken hårtyp du har och köp produkter därefter

Vanliga frågor om vitaminer för hår

Vem kan ta vitaminer för hår?

Vitaminer för hår kan tas av alla som vill behålla ett normalt hår. Det är särskilt lämpligt för personer som drabbas av håravfall, skört eller torrt hår eller personer som har fått skador på håret. Om du saknar vitaminer i din kost kan det vara bra att komplettera, till exempel med vitaminer för hår.

Hur lång tid tar det att se resultat av att ta hårvitaminer?

Den tid det tar att se resultat av att ta vitaminer för hår kan variera beroende på produkten och individuella faktorer, som till exempel ditt hårs nuvarande tillstånd samt din kost och livsstil. Vissa personer kan se resultat inom några veckor, medan det kan ta upp till flera månader för andra.

Vilka vitaminer har störst effekt på håret?

Det finns flera vitaminer som kan ha en effekt på ditt hår. I förhållande till Fødevarestyrelsens hälsopåståenden skulle det vara uppenbart att titta på de vitaminer som enligt denna förordning bidrar till att bibehålla normalt hår. I det här fallet skulle du välja följande vitaminer och mineraler: Biotin, zink och selen. Det är dessa vitaminer som, enligt hälsopåståenden, har en effekt på ditt hår och hjälper till att bibehålla normalt hår.

Är det säkert att använda vitaminer för att förbättra hårväxten?

Det är säkert att vissa vitaminer hjälper till att bibehålla normalt hår om de tas i rätt mängd och på rätt sätt. Det är viktigt att komma ihåg att vitaminer inte är en mirakelkur och att en hälsosam livsstil med en balanserad kost och motion också spelar en viktig roll för att främja friskt hår. Innan du börjar ta vitaminer är det alltid en bra idé att rådfråga en läkare eller en expert för att se till att du tar rätt vitaminer och i rätt mängder för din kropp.

Finns det vetenskapliga bevis för vitaminers effekt på håret?

Vitaminer spelar en roll för att bibehålla ett normalt hår. Det finns olika vitaminer och mineraler som är kända för att ha en positiv effekt på håret och som har undersökts och dokumenterats i vetenskapliga studier. Hit hör vitaminer som biotin och zink, som också har beskrivits ha en effekt på håret genom EU:s märkningsförordning. Detta dokumenterar effekten av vissa vitaminer på håret.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰