Undvik värmestyling om du vill öka din hårväxt
blog

Hårväxt: En guide till friskt och starkt hår

vid Lotte Lindgren Jun 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 2 juni 2024.

Innehållsförteckning

Vill du ha friskt och starkt hår? Vem vill inte det? Hårväxt är något som många kvinnor vill förbättra. Det finns många produkter på marknaden som lovar att främja hårväxt, men hur är det med naturliga metoder? I den här artikeln ska vi titta närmare på hur du kan öka din hårväxt naturligt. Läs vidare för mer information!

  Hur man främjar hårväxt naturligt

  Håravfall är ett vanligt problem för många kvinnor. Men genom att stimulera hårrötterna kan du främja en sund och naturlig hårväxt. För att göra detta är det viktigt att se till att din hårbotten får näringsämnen och vård så att dina hårstrån kan gå igenom de olika tillväxtstadierna på bästa möjliga sätt. Här är en illustration av hårets tillväxtfas:

  Ett tips för ökad hårväxt är att massera hårbotten. Använd naturliga serum eller oljor och massera in väl i huden med cirkulära rörelser. Undvik hårda produkter eller onormala behandlingar som kan skada ditt hår ytterligare. Med dessa enkla förändringar i din rutin kommer du att se resultat på tunnhårighet över tid!

  Hårets tillväxtcykel

  Ät en hälsosam kost

  En hälsosam kost är viktig för att bibehålla ett normalt hår, ät mycket grönsaker och frukt och drick mycket vatten. En kost som är rik på näringsämnen är nyckeln till normalt hår. Var särskilt uppmärksam på B-vitaminer, C-vitamin, folsyra och zink i förhållande till ditt hår. Du kan läsa mer om vitaminer för håret här. Så se till att inkludera dessa livsmedel i din dagliga kost:

  • Spenat, broccoli eller andra mörkgröna grönsaker
  • Ägg, baljväxter eller andra proteinkällor
  • Blåbär eller annan frukt rik på antioxidanter
  • Nötter eller fisk

  Förutom att äta en hälsosam kost kan du också använda naturläkemedel för att stimulera hårväxten. Massera regelbundet hårbotten med ett serum fyllt med tillväxtfrämjande ingredienser som Capilia Longa eller Biotin, vissa människor älskar också rosmarinolja eller vatten. Undvik onormala faser av håravfall genom att använda skonsamma produkter som inte skadar dina hårrötter. Här kan det vara särskilt bra att använda ett schampo utan silikon och sulfat. Vi rekommenderar varmt våra schampon, som är både sulfat- och silikonfria. Du hittar dem här.

  Kom ihåg att hur du behandlar ditt hår har en stor inverkan på dess läkning - så ta dig tid att ta hand om det noggrant!

  Se till att du får i dig tillräckligt med protein

  För att bibehålla en normal hårväxt är det viktigt att få i sig tillräckligt med protein. Det får du genom att äta magert kött och fisk, samt genom att inkludera baljväxter och nötter i din kost. Ägg är också en utmärkt proteinkälla, så se till att inkludera dem i dina måltider.

  Hårstrån består av proteiner, vilket innebär att tillräckligt med protein är viktigt för normal hårväxt.

  Hårstrån består av proteiner (särskilt keratin), vilket innebär att starkt hår kräver näringsämnen från proteinkällor. Om du lider av tunnhårighet eller onormalt håravfall kan det bero på brist på protein eller andra viktiga näringsämnen. Följ dessa tips för att stimulera dina hårrötter under tillväxtfasen och få friskt, starkt hår på naturlig väg!

   

  Massera hårbotten

  Använd fingertopparna för att stimulera och massera hårbotten dagligen i några minuter. Detta hjälper till att ge näring åt hårrötterna, främjar blodcirkulationen och stärker hälsan hos ditt hårstrå. Ta dig tid att slappna av under massagen - det kan också minska stressnivåerna, vilket är en annan faktor bakom håravfall.

  Hårbottenmassage kan hjälpa din hårväxt

  För optimal effekt på din hårväxt, se till att ditt serum innehåller näringsämnen som är särskilt utformade för de olika tillväxtfaserna. Var försiktig med produkter som är skadliga eller aggressiva mot hårstrået - prova istället naturliga och miljövänliga produkter. Kom alltid ihåg vikten av att inte bara ta hand om din kropp utan också din själ för en hälsosam livsstil! 

  På Yuaia Haircare har vi vårt Grow and Glow-serum som är ett hårväxtfrämjande serum som innehåller den naturliga ingrediensen capilia longa. Det har i en studie visat sig minska håravfall och öka hårdensiteten. Samtidigt är det mycket effektivt för att balansera din hårbotten. Du hittar hårtillväxtserumet här.

  Använd naturliga och skonsamma hårprodukter

  Välj schampon utan sulfater eller parabener, eftersom dessa kemikalier kan vara hårda mot håret och orsaka onormalt håravfall. Produkter som innehåller alkohol bör också undvikas eftersom de kan torka ut håret och göra det mer sårbart för skador. Överväg att använda milda balsam eller håroljor efter varje tvätt för att tillföra extra fukt till dina torra lockar.

  Näringsämnen är viktiga för att stimulera en sund hårväxt i alla stadier av dess cykel. Du kan främja tillväxten genom att applicera ett serum på rötterna, vilket tillför näringsämnen direkt till hårbotten och hjälper till att stärka dina tunna strån. Se också till att hålla dig borta från produkter som innehåller starka kemikalier eller andra ingredienser som kan skada dina hårsäckar - särskilt om du lider av tunnhårighet eller en tendens till skallighet på grund av genetiska faktorer.

  Var försiktig med heta stylingverktyg

  Sänk temperaturen på stylingverktyget för att skydda ditt hår från onormalt håravfall och skador på dina strån. Använd alltid en bra värmeskyddande spray innan du använder heta stylingverktyg eftersom det kan bidra till att minska risken för hårspray och torra kluvna toppar. Sov aldrig med vått hår - låt istället håret torka naturligt innan du går och lägger dig. Det gör att näringsämnena kan absorberas av hårrötterna och stimulera tillväxten.

  Vårt mål är inte bara att få en hårbotten som ser frisk ut och ett tjockt, fint hår, utan också att på ett naturligt sätt ta hand om våra lockar. Genom att följa dessa faser kan vi främja den hälsosamma tillväxtfasen i vår livscykel genom att använda serumprodukter eller andra närande ingredienser för att behandla våra lockar. Var försiktig med vanor som kan skada din hårväxt, till exempel överdriven användning av kemiska produkter som blekning eller frekventa färgbehandlingar - allt detta kan göra mer skada än nytta i det långa loppet!

  Undvik värmestyling om du vill öka din hårväxt

  Undvik stress

  Motionera regelbundet för bättre mental hälsa. Fysisk aktivitet gör inte bara underverk för din hälsa, utan kan också bidra till att minska stressnivåerna. Ta en daglig promenad eller joggingtur i friska luften för att stimulera kropp och själ.

  Praktisera meditation eller yoga för att hålla stressnivåerna nere. Dessa metoder är kända för sin lugnande effekt på sinnet och kan bidra till att öka din mentala hälsa och ditt välbefinnande. Ta tid för egenvård genom att avsätta bara 15 minuter om dagen för meditation eller yoga så kommer du snabbt att märka en skillnad i ditt humör och hur du klarar av vardagens utmaningar.

  Vanliga frågor om hårväxt

  Här svarar vi på ett antal frågor om hårväxt och hur du kan optimera din hårväxt.

  Hur lång tid tar det att se resultat med hårtillväxtprodukter?

  Resultaten med hårtillväxtprodukter varierar från person till person, beroende på faktorer som hårtyp, grad av håravfall och produktens aktiva ingredienser. Här är en mer detaljerad tidslinje:

  Första veckorna (0-4 veckor):

  Under de första veckorna kan du uppleva förbättrad fukt och styrka i håret, men synliga tecken på tillväxt är vanligtvis inte märkbara ännu. Hårprodukter börjar ge näring till hårbotten och förbättra hårets hälsa.

  En till tre månader (4-12 veckor):

  Efter en månad av regelbunden användning kan vissa börja märka mindre håravfall och en friskare hårbotten. Små, nya hårstrån kan börja dyka upp, men de är ofta för korta för att synas.

  Tre till sex månader (12-24 veckor):

  Det här är den period då många börjar se mer märkbara resultat. Det kan finnas en märkbar hårväxt, med nya hårstrån som blir längre och mer synliga. Håret kan kännas tjockare och starkare.

  Sex månader och framåt (24+ veckor):

  Efter sex månaders konsekvent användning bör de flesta se betydande förbättringar i hårväxt och tjocklek. Regelbunden användning av hårväxtprodukter kommer att fortsätta att stärka och förbättra håret över tiden.

  Faktorer som påverkar resultaten:

  • Genetik: Individuell genetisk predisposition spelar en stor roll i hårväxt och håravfall.
  • Kost och livsstil: En hälsosam kost rik på vitaminer och mineraler kan främja bättre normal hårväxt.
  • Ålder: Yngre individer kan uppleva snabbare resultat jämfört med äldre individer.
  • Produktkvalitet: Hårväxtprodukter med kliniskt beprövade ingredienser som biotin, zink, Capilia Longa kan ge bättre resultat.

  Betydelsen av konsekvent användning:

  För att maximera effekterna av hårtillväxtprodukter är det viktigt att använda dem konsekvent enligt rekommendationerna. Byt inte produkter för snabbt eftersom det kan ta tid att se resultat.

  Vilka livsmedel är bra för hårväxt?

  • Ägg: Rikt på protein och biotin, som är viktiga för normal hårväxt.
  • Oljig fisk: Lax, makrill och sardiner innehåller omega-3-fettsyror som främjar hårets hälsa.
  • Nötter och frön: Valnötter, chiafrön och linfrön är rika på omega-3, zink och selen.
  • Bladgrönsaker: Spenat och grönkål innehåller järn och vitamin A och C, som hjälper till att producera talg som återfuktar hårbotten.
  • Avokado: Innehåller vitamin E och hälsosamma fetter som främjar en normal hårbotten.
  • Bär: Rika på antioxidanter och C-vitamin, som har en stödjande funktion för normalt hår.
  • Sötpotatis: Innehåller betakaroten, som kroppen omvandlar till vitamin A, som har en stödjande funktion för normal hårväxt.
  • Bönor: En bra källa till protein, järn, zink och biotin, som alla är nödvändiga för normalt hår.

  Vilka vitaminer är bäst för hårväxt?

  Enligt Official Claims Act finns det 2 vitaminer och mineraler som är erkända för sin effekt på håret. Dessa är biotin och zink, som hjälper till att bibehålla normalt hår. Det finns dock många vitaminer som har stödjande effekter som i den övergripande bilden kan hjälpa till att upprätthålla normal hårväxt. Till exempel vitamin B12, eftersom det hjälper till att upprätthålla en normal celldelningsprocess, har B-vitaminer i allmänhet goda stödjande effekter på håret. En annan sak att tänka på är Omega-3, dessa fettsyror hjälper till att hålla hårbotten i balans och skapar en bra miljö för hårväxt.

  Är det möjligt att stoppa hårväxten?

  Ja, det är möjligt att stoppa hårväxten eller minska den avsevärt med hjälp av olika metoder. Laserhårborttagning är en populär metod där en laser förstör hårsäckarna och förhindrar framtida hårväxt, men det krävs flera behandlingar för att få bestående resultat. Elektrolys är en annan permanent metod där en elektrisk ström förstör hårsäckarna. Hårborttagningskrämer kan tillfälligt lösa upp håret på hudytan, men håret växer tillbaka efter en tid. Vaxning avlägsnar håret från roten och ger ett mer långvarigt resultat än rakning, men håret växer tillbaka efter några veckor. Rakning är en snabb och enkel metod för hårborttagning, men håret växer ut igen inom några dagar.

  Varje metod har sina för- och nackdelar, och valet beror på personliga preferenser och önskad längd på hårborttagningen.

  Produktrekommendationer för ökad hårväxt

  Om du vill öka din hårväxt har vi ett antal produkter som kan vara en bra idé för dig att prova.

  Grow and Glow hårtillväxtserum

  Vårt Grow and Glow hårserum är ett MUST HAVE för dig som vill stimulera hårväxten. Med ingredienser som Capilia Longa och Amaranthus Candstus Seed Extract, som har en dokumenterad effekt på håravfall, är du garanterad ett bra serum som verkligen fungerar i hårbotten. Det innehåller en kombination av flera aktiva ingredienser som ger hårbotten en mild exfoliering som upprätthåller mikrofloran i hårbotten. Detta minskar tendensen till oljigt hår och hårbotten. Det är enkelt och effektivt att använda genom att helt enkelt spraya det på hårbotten och låta det verka. Vi rekommenderar att du kombinerar den med antingen en dermaroller eller en hårbottenborste.

  Vitaminer för håret

  För att säkerställa normal hårväxt är det viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler som biotin och zink. Det kan du göra med våra hårvitaminer, som också innehåller en lång rad andra vitaminer och mineraler som har en stödjande effekt på håret. Allt är förpackat i en välsmakande gummy som är fri från socker, gluten, laktos och gelatin. Formeln har utvecklats under flera års arbete och är idag bland de allra bästa på marknaden.

  Hårvitaminer

  Hårvitaminer

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰