Undvik värmestyling om du vill öka din hårväxt
blog

Hårväxt: En guide till friskt och starkt hår

vid Lotte Lindgren Jun 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 29 januari 2024.

Vill du ha friskt och starkt hår? Vem vill inte det? Hårväxt är något som många kvinnor vill förbättra. Det finns många produkter på marknaden som lovar att främja hårväxt, men hur är det med naturliga metoder? I den här artikeln ska vi titta närmare på hur du kan öka din hårväxt naturligt. Läs vidare för mer information!

Innehållsförteckning

Hur man främjar hårväxt naturligt

Håravfall är ett vanligt problem för många kvinnor. Men genom att stimulera hårrötterna kan du främja en sund och naturlig hårväxt. För att göra detta är det viktigt att se till att din hårbotten får näringsämnen och vård så att dina hårstrån kan gå igenom de olika tillväxtstadierna på bästa möjliga sätt. Här är en illustration av hårets tillväxtfas:

Ett tips för ökad hårväxt är att massera hårbotten. Använd naturliga serum eller oljor och massera in väl i huden med cirkulära rörelser. Undvik hårda produkter eller onormala behandlingar som kan skada ditt hår ytterligare. Med dessa enkla förändringar i din rutin kommer du att se resultat på tunnhårighet över tid!

Hårets tillväxtcykel

Ät en hälsosam kost

En hälsosam kost är viktig för att bibehålla ett normalt hår, ät mycket grönsaker och frukt och drick mycket vatten. En kost som är rik på näringsämnen är nyckeln till normalt hår. Var särskilt uppmärksam på B-vitaminer, C-vitamin, folsyra och zink i förhållande till ditt hår. Du kan läsa mer om vitaminer för håret här. Så se till att inkludera dessa livsmedel i din dagliga kost:

  • Spenat, broccoli eller andra mörkgröna grönsaker
  • Ägg, baljväxter eller andra proteinkällor
  • Blåbär eller annan frukt rik på antioxidanter
  • Nötter eller fisk

Förutom att äta en hälsosam kost kan du också använda naturläkemedel för att stimulera hårväxten. Massera regelbundet hårbotten med ett serum fyllt med tillväxtfrämjande ingredienser som Capilia Longa eller Biotin, vissa människor älskar också rosmarinolja eller vatten. Undvik onormala faser av håravfall genom att använda skonsamma produkter som inte skadar dina hårrötter. Här kan det vara särskilt bra att använda ett schampo utan silikon och sulfat. Vi rekommenderar varmt våra schampon, som är både sulfat- och silikonfria. Du hittar dem här.

Kom ihåg att hur du behandlar ditt hår har en stor inverkan på dess läkning - så ta dig tid att ta hand om det noggrant!

Se till att du får i dig tillräckligt med protein

För att bibehålla en normal hårväxt är det viktigt att få i sig tillräckligt med protein. Det får du genom att äta magert kött och fisk, samt genom att inkludera baljväxter och nötter i din kost. Ägg är också en utmärkt proteinkälla, så se till att inkludera dem i dina måltider.

Hårstrån består av proteiner, vilket innebär att tillräckligt med protein är viktigt för normal hårväxt.

Hårstrån består av proteiner (särskilt keratin), vilket innebär att starkt hår kräver näringsämnen från proteinkällor. Om du lider av tunnhårighet eller onormalt håravfall kan det bero på brist på protein eller andra viktiga näringsämnen. Följ dessa tips för att stimulera dina hårrötter under tillväxtfasen och få friskt, starkt hår på naturlig väg!

 

Massera hårbotten

Använd fingertopparna för att stimulera och massera hårbotten dagligen i några minuter. Detta hjälper till att ge näring åt hårrötterna, främjar blodcirkulationen och stärker hälsan hos ditt hårstrå. Ta dig tid att slappna av under massagen - det kan också minska stressnivåerna, vilket är en annan faktor bakom håravfall.

Hårbottenmassage kan hjälpa din hårväxt

För optimal effekt på din hårväxt, se till att ditt serum innehåller näringsämnen som är särskilt utformade för de olika tillväxtfaserna. Var försiktig med produkter som är skadliga eller aggressiva mot hårstrået - prova istället naturliga och miljövänliga produkter. Kom alltid ihåg vikten av att inte bara ta hand om din kropp utan också din själ för en hälsosam livsstil! 

På Yuaia Haircare har vi vårt Grow and Glow-serum som är ett hårväxtfrämjande serum som innehåller den naturliga ingrediensen capilia longa. Det har i en studie visat sig minska håravfall och öka hårdensiteten. Samtidigt är det mycket effektivt för att balansera din hårbotten. Du hittar hårtillväxtserumet här.

Använd naturliga och skonsamma hårprodukter

Välj schampon utan sulfater eller parabener, eftersom dessa kemikalier kan vara hårda mot håret och orsaka onormalt håravfall. Produkter som innehåller alkohol bör också undvikas eftersom de kan torka ut håret och göra det mer sårbart för skador. Överväg att använda milda balsam eller håroljor efter varje tvätt för att tillföra extra fukt till dina torra lockar.

Näringsämnen är viktiga för att stimulera en sund hårväxt i alla stadier av dess cykel. Du kan främja tillväxten genom att applicera ett serum på rötterna, vilket tillför näringsämnen direkt till hårbotten och hjälper till att stärka dina tunna strån. Se också till att hålla dig borta från produkter som innehåller starka kemikalier eller andra ingredienser som kan skada dina hårsäckar - särskilt om du lider av tunnhårighet eller en tendens till skallighet på grund av genetiska faktorer.

Var försiktig med heta stylingverktyg

Sänk temperaturen på stylingverktyget för att skydda ditt hår från onormalt håravfall och skador på dina strån. Använd alltid en bra värmeskyddande spray innan du använder heta stylingverktyg eftersom det kan bidra till att minska risken för hårspray och torra kluvna toppar. Sov aldrig med vått hår - låt istället håret torka naturligt innan du går och lägger dig. Det gör att näringsämnena kan absorberas av hårrötterna och stimulera tillväxten.

Vårt mål är inte bara att få en hårbotten som ser frisk ut och ett tjockt, fint hår, utan också att på ett naturligt sätt ta hand om våra lockar. Genom att följa dessa faser kan vi främja den hälsosamma tillväxtfasen i vår livscykel genom att använda serumprodukter eller andra närande ingredienser för att behandla våra lockar. Var försiktig med vanor som kan skada din hårväxt, till exempel överdriven användning av kemiska produkter som blekning eller frekventa färgbehandlingar - allt detta kan göra mer skada än nytta i det långa loppet!

Undvik värmestyling om du vill öka din hårväxt

Undvik stress

Motionera regelbundet för bättre mental hälsa. Fysisk aktivitet gör inte bara underverk för din hälsa, utan kan också bidra till att minska stressnivåerna. Ta en daglig promenad eller joggingtur i friska luften för att stimulera kropp och själ.

Praktisera meditation eller yoga för att hålla stressnivåerna nere. Dessa metoder är kända för sin lugnande effekt på sinnet och kan bidra till att öka din mentala hälsa och ditt välbefinnande. Ta tid för egenvård genom att avsätta bara 15 minuter om dagen för meditation eller yoga så kommer du snabbt att märka en skillnad i ditt humör och hur du klarar av vardagens utmaningar.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰