Kvinna med fett hår
blog

Fett hår – Hur man blir av med fett hår och hårbotten

vid Lotte Lindgren Mar 25, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 12 februari 2024.

Innehållsförteckning

Undvik fett hår och hårbotten

Kämpar du med fet hårbotten? Hänger ditt hår ofta platt och tungt på huvudet? Fett hår kan vara en riktig mardröm och det kan få negativa konsekvenser för ditt självförtroende. Lyckligtvis finns det sätt att undvika mardrömmen. Läs hur nedan!

Tycker du också att ditt hår ser fett ut trots att du tvättar det ofta? Och känner du ofta att din frisyr ser platt och ful ut? Då är du inte ensam. Många danskar kämpar med fett hår, men det kan fortfarande vara enormt frustrerande.

Vill du ha en snygg och fettfri frisyr? Då har du kommit rätt! Marknaden för hårprodukter är enorm och alla lovar guld och gröna skogar. Tyvärr är inte alla produkter och tekniker lika bra – och vissa kan till och med förvärra problemet. Så läs vidare här och ta reda på vad du kan göra för att få tillbaka glansen till din hår!

Vad innebär det att ha fett hår?

När du väl har fett hår ser dina lockar ofta klappade, platta och mörka ut. Det blir svårare att göra en snygg frisyr. Och du kanske upptäcker att ditt hår ser fett och smutsigt ut.

Eftersom fettet oftast kommer från hårbotten börjar det vid hårrötterna. Det betyder att det är toppen av ditt huvud som blir oljig först och sedan rör det sig ner i hårstråna.

Finns det ett samband mellan fett hår och kliande hårbotten?

De flesta förknippar klåda och irritation med torr hårbotten, men det omvända kan också vara fallet. Om din hårbotten är fet kan det resultera i produktion av mjäll. Och det kan klia extremt mycket.

Tro därför inte direkt att du har en torr hårbotten bara för att det kliar. Det kan lika gärna vara tvärtom. Kontrollera därför din hårbotten innan du väljer om du ska leta efter lösningar för torrt eller fett hår.

irritation i hårbotten

Varför får du fett hår?

Det kan finnas flera orsaker till att hår blir fett. Ibland är det är det en kombination av flera saker. Nedan följer några av de vanligaste anledningarna till att håret tovar sig och ser tråkigt ut. Och så kan du se om du känner igen några av dem från din egen vardag.

Du tvättar håret för ofta

Har du också testat att ta en rejäl omgång för ditt hår i duschen men fortfarande få fett hår efter dag ett? Du kanske tycker att ditt hår börjar bli tröttsamt för att du inte är noggrann nog i duschen, men det är faktiskt precis tvärtom. Du kan lätt få fett hår efter tvätt om du tvättar det för ofta.

Din hårbotten är fylld med naturliga oljor. Det är detta som håller ditt hår friskt och glänsande. En överproduktion av dessa oljor kan dock få din frisyr att se fet ut. Därför kan det hjälpa att tvätta håret för att ta bort oljorna.

MEN! Om du tvättar håret för ofta tar du bort för många av de naturliga oljorna. Därför börjar kroppen producera större och större mängder för att kompensera vilket resulterar i fetare hår. Det blir alltså en ond cirkel där man tvättar och tvättar, och där kroppen producerar mer och mer olja.

Kvinnan tvätter håret

Du har fint och slätt hår

Självklart spelar din hårtyp en stor roll för hur din frisyr ser ut. Och det spelar också roll för hur snabbt den får smällar efter en tvätt. Om ditt hår är slätt och fint glider fettet lätt från hårbotten och ner i hårstråna. Det finns ingen lockar eller grov textur som stoppar det.

Du använder fel hårprodukter

Tyvärr är inte alla hår/vårdprodukter lika bra om du lider av en fet hårbotten. Vissa ingredienser kan hjälpa till att göra ditt hår fetare och fuktigare. Och det är motsatsen till vad du vill!

Därför har vi tagit fram serien Grow and Glow. Här får du ett schampo, balsam och ett hårserum med naturliga ingredienser som håller ditt hår friskt och vackert. Och de kan också hjälpa dig att undvika en fet och rörig frisyr!

Vår Grow and Glow-serie innehåller ingredienser som stärker hårets mikroflora, vilket ger dig en balanserad hårbotten. Och den håller koll på de naturliga oljorna i hårbotten så att det varken blir för mycket eller för lite.

Din livsstil spelar också en roll

Håret växer inifrån och ut – och därför spelar din livsstil också stor roll vid problem med frisyren och hårbotten! Om du lever på snabbmat och kanske också får för lite sömn så kommer du snabbt att kunna känna det på ditt hår. Kroppen behöver rätt näringsämnen för att göra håret friskt och vackert.

Om du vill se till att kroppen kan producera ett normalt hår kan du äta hårvitaminer. De innehåller exempelvis biotin som bidrar till att bibehålla normalt hår. Dessutom smakar de ljuvligt av jordgubbar så risken är liten att du glömmer dem.

Hormonella förändringar

Hormoner kan vara orsaken till ditt feta hår. Dina talgkörtlar kan bli överaktiva och producera en överdriven mängd talg på grund av hormonella förändringar i din kropp. När hormonella obalanser uppstår upplever många bland annat finnar i hårbotten.

Det är typiskt för unga att ha mycket hormoner som ställer till det, men när det kommer till vuxna finns det ofta vissa anledningar till att kroppens hormoner inte fungerar.

Var medveten om dessa saker, som kan vara hormonstörande:

 • Stress under lång tid.
 • Depression och liknande psykiska sjukdomar.
 • Menstruation.
 • Medicin.
 • Fuktig arbetsmiljö eller hemmiljö.

Produkter för flottigt hår
(fri från sulfat och sillikon)

Hur blir du av med fet hårbotten och hår?

Det finns massor av produkter och goda råd på nätet om vad du ska göra om din frisyr är i udu. Och det kan vara svårt att lista ut vilka råd man ska följa. Därför har vi sammanställt några av de bästa tipsen om hur du undviker fett hår. Försök själv att ta reda på vad som fungerar för dig.

8 tips för att undvika fett hår

1. Tvätta inte håret oftare än 2–3 gånger i veckan

En av de vanligaste frågorna om hårtvätt är hur ofta ska man tvätta håret? Måste man tvätta det varje dag? Varannan dag? Aldrig? Och det finns inte ett rätt svar. Det beror på din hårtyp och din livsstil, men för de flesta är 2–3 gånger optimalt.

Om du tvättar den oftare tar du bort de naturliga oljorna från hårbotten. Det kan skada din hårväxt och resultera i en överproduktion av oljor i hårbotten. Tvärtom, tvättar du för sällan ger svett och smuts också en fet hårbotten. Så allting handlar om balans.

Tränar du ofta? Då kan 2–3 hårtvättar i veckan kännas som sällsynt. Här kan du med fördel överväga att använda torrschampo eller tvätta håret utan schampo. På så sätt kan du sträcka ut tiden mellan hårtvättarna lite längre.

2. Välj ett bra schampo för fett hår

Som nämnts tidigare är rätt hårprodukter alfa och omega för hårhälsa. Därför är det viktigt att du väljer det bästa schampot för fett hår. Och här är det en bra idé att leta efter näringsrika ingredienser som:

 • Aloe vera
 • Rosmarin
 • Kamomill
 • Brännässla

Därför använder vi även aloe vera i vårt Grow and Glow Shampoo mot fett hår. Den tillför den nödvändiga fukten till hårrötterna utan att ge dig en fet hårbotten. Och det resulterar i glänsande lockar, en vacker frisyr och ökad hårväxt.
 

3. Använd endast balsam på dina toppar

Använder du också balsam i hela håret? Då gör du ett stort misstag – speciellt om du lider av fett hår. Balsamet fungerar som en fuktkräm för håret. Den tillför fukt och näring, men om du använder för mycket av den kan den också göra huden fet.

Därför ska du bara använda ditt balsam på hårtopparna om du har problem med feta lockar och en bråkig frisyr. Annars kan balsamet hjälpa till att tynga ner ditt hår snarare än att ge volym och glans.

Dessutom kan du med fördel investera i ett balsam som fungerar mot fet hy. Och vårt Grow and Glow balsam är ett utmärkt val. Förutom att ge fukt, näring och glans, kan den hjälpa till att balansera mikrofloran i din hårbotten. Och på så sätt slipper du en över- eller underproduktion av kroppens naturliga oljor.

4. Undvik hårfönen så mycket som möjligt

Om du har bråttom är hårfön ett enormt praktiskt verktyg. Den torkar frisyren, den ger volym och kan göra den lättare att styla. Tyvärr finns det också vissa nackdelar med hårfönen. Och en av dessa är att det kan öka risken för en fet frisyr.

Hårfönen kan hjälpa till att torka ut håret. Och som tidigare nämnt kan bristen på fukt och olja resultera i en fetare hårbotten. Därför bör du bara använda hårfönen när det är absolut nödvändigt och i övrigt låta ditt hår lufttorka.

Tycker du att det tar för lång tid att låta håret lufttorka? Då kan det vara smart att investera i en handduk av mikrofiber. Den absorberar inte bara mer vatten än en vanlig handduk, den är också skonsammare mot håret. Hos oss kan du köpa snygga mikrofiberhanddukar i massor med vackra färger. Och den är till och med sydd så att den är lätt att ta på och stannar kvar på huvudet. Även när du springer runt hemma, klär på dig och gör make up!

Microfiber handduk

5. Tvätta håret två gånger i duschen

Få av oss kommer ihåg det under en hektisk dag, men du borde faktiskt tvätta håret två gånger. Första hårtvätt tar bort smuts, smuts och stylingprodukter från din hårbotten. Vid andra hårtvätten går produkterna in och vårdar din hårbotten så att den får rätt fukt och näring.

Det kan också vara bra att använda en massageborste för hårbotten. Den hjälper inte bara till att fördela hårprodukterna utan ökar också blodgenomströmningen och tar bort mjäll. Dessutom känns det supertrevligt och skönt att låta den glida över hårbotten!

6. Testa att använda äppelcidervinäger i håret

Det låter kanske konstigt att lägga vinäger i håret, men det är ett gammalt husmorsknep som ibland kan fungera. Äppelcidervinäger kan rena håret från produktrester och fett och hjälpa till att återställa hårbottens naturliga pH-balans.

7. Fettigt hår och ättika: Prova att använda äppelciderättika i håret

Det låter kanske märkligt att lägga ättika i håret men det är faktikst ett gammalt husmorsknep, som vissa gånger kan ge effekt. Äppelciderättika kan nämligen rensa håret från produktrester och fett vilket i sin tur kan hjälpa till med att återskapa den naturliga pH-balansen i din hårbotten.
Det äger rum genom fyra enkla steg:

1. Tillsätt 250 ml vatten och 2 msk äppelciderättika i en sprayflaska – skaka ordentligt.
2. Spraya vätskan i håret efter tvätt med schampo och balsam – fokusera på hårbotten.
3. Massera in grundligt i hårbotten – använd eventuellt en hårbottenmasssageborste.
4. Låt det verkar i 1-2 minuter och skjöl därefter ur – se till att du får ut allt!

8. Ät hälsosamt och varierat

När det gäller att hålla håret och hårbotten frisk är det du äter lika viktigt som det du inte ska äta. En kost rik på ohälsosamma fetter och bearbetade livsmedel kan leda till fetma, inflammationer och andra hårbottenproblem.

Å andra sidan är det också viktigt med en hälsosam och varierad kost för att bibehålla en normal hårbotten och ett normalt hår. Det finns några få specifika näringsämnen som är särskilt viktiga för att hålla hårbotten och håret normalt, bland annat omega-3-fettsyror, zink och biotin.

Ät hälsosamt och varierat

Frisörens råd

Här ger frisören och salongsägaren Maja Haldborg dig de bästa tipsen och knepen för fetare hår. Kolla in hennes instagram hår

Vilka är dina bästa tips för fett hår?

- Mitt absolut bästa råd är att vara försiktig med överdriven hårtvätt. När du tvättar håret "avfettar" du hårbotten, dvs. du tar bort ditt naturliga oljelager. Din kropp tar detta som en signal till: Jag ska börja producera mer sebum (fett). Då tänker du: "Åh, det är dags att tvätta den igen! Och voila, du är nu inne i den onda cirkeln. Undvik därför daglig hårtvätt. Det optimala är 1-2 gånger i veckan. Kom dock alltid ihåg att tvätta håret två gånger med schampo. Första gången du tvättar tar du bort smuts och smuts och andra gången kan schampot fungera för exakt vad du köpte det för.

Ett annat bra och mycket viktigt tips är att aldrig gå till sängs med vått hår. Din hårbotten kan inte göra sig av med fukten och det kan skapa en mycket instängd miljö i hårbotten, vilket också kan leda till svamp och klåda. Ytterligare ett tips är att fundera på hur ofta du drar fingrarna genom håret... har du någonsin tänkt på det? Det är vettigt att försöka undvika det så mycket som möjligt. Alla saker du rör vid under dagen kan faktiskt göra ditt hår ännu fetare.

Om mitt hår blir fett en dag efter att jag tvättat det, vad kan jag göra?

- Om du är en av de personer som lider av oljigt hår även direkt efter att du har tvättat håret kan det finnas flera faktorer som spelar in. 1. Din hormonella balans kan ha en enorm inverkan på din hud och ditt hår. Du kanske lider av pco(s), stress, graviditet, medicinering, etc. Du är inte ensam och det är helt normalt att ditt hår kan verka annorlunda eller fett snabbt. 2. Trots ovanstående kan du fortfarande göra ditt bästa för att äta en varierad kost & komma ihåg regelbundna vitaminer / kosttillskott. Om du vet med dig att du har svårt att äta en varierad kost kan du överväga att lägga till vitaminer/tillskott i din dagliga rutin. 3. Se över ditt produktval. Det schampo du använder kanske inte fungerar för ditt hår. Det kanske är för tungt för ditt hår. När det gäller val av schampo är det viktigt att leta efter ett schampo som: Helst är fritt från sulfater och silikon, har en mild formula som inte irriterar huden, innehåller vårdande ingredienser och inte är för tungt.

Så stylear du håret när du har en fet hårebotten

Föreställ dig att du är upptagen. Du ska på en viktig tillställning och du ska helst se bra ut. Du tittar i spegeln och ser att dina hårrötter är mörka och feta. Du hinner inte duscha. Vad gör du?

Det är varje kvinnas mardrömsscenario, och du är inte den enda som plötsligt har behövt hitta en hatt. Men det finns faktiskt olika sätt du kan styla ditt hår på för att dölja den feta looken. Och du kan läsa om dem här!

Borsta igenom håret noggrant och använd torrschampo

Om ditt hår är både tovigt och fett kommer det aldrig att se bra ut. Börja därför alltid med att borsta igenom håret väl och noggrant. Och här kan du dra nytta av att använda en bra borste som till exempel vår Detangle Egg Brush. Den är designad för att bli av med även de värsta hårknutorna – utan att slita på dina hårstrån.

Sedan kan du spraya håret med lite torrschampo. Det är inte optimalt att använda för ofta, men den är bra att ha vid nödsituationer. Välj gärna en variant utan för mycket parfym eller silikon, då det kan bidra till ökat probleme med fett hår.

Bra borstar för håret

Välj en frisyr som döljer hårrötterna

Alla frisyrer är inte lika bra för att täcka en fet hårbotten. Löshår är till exempel sällan en bra idé om du har en oljig hårbotten. Överväg istället en av följande frisyrer:

 • Stram, hög hästsvans: Borsta håret hårt bakåt. Samla den i en hög hästsvans med ett bra resårband. Tillsätt gärna lite olja i spetsarna om de ser torra ut.
 • Fläta med ett snyggt hårband: Flätan, liksom hästsvansen, är ett bra val, då du samlat tillbaka håret och på så sätt täcker hårbotten. Avsluta looken med ett snyggt, färgglatt hårband. Det kommer att ta bort fokus från håret till hårbandet.
 • Hälften av håret löst, hälften i en knut: Ta en tredjedel eller hälften av håret och lägg upp det i en liten knut. Låt resten hänga löst under. Precis som flätan och hästsvansen kommer den att täcka din hårbotten, vilket också är en smart och modern look.
 • Hårspännen och sidenscarfar: Det kan snabbt kännas jobbigt att gå runt med mössa inomhus, med anledning att täcka håret. Använd därför några snygga hårnålar eller en mönstrad sidenscarf istället. Den har samma effekt och du kan matcha den till resten av din outfit.

Nu har du läst om orsakerna till fett hår. Du vet vad du kan göra för att undvika det. Och du har fått några tips på hur du stylar håret i en nödsituation. Så förhoppningsvis är du helt redo att ta itu med dina hårproblem och ge dig ut i världen med friska och glänsande lockar!

Vanliga frågor om fett hår

Kan stress orsaka fett hår?

Ja, stress kan orsaka fett hår. När kroppen är stressad producerar den mer talg, vilket är ett oljigt, vaxartat ämne som täcker hårbotten och håret. Denna olja kan ansamlas i hårbotten och i hårstråna, vilket leder till fett hår. Människor med höga stressnivåer kan uppleva att deras hår blir allt fetare med tiden eftersom hormonerna som utlöses av ångest ökar talgproduktionen och gör det svårare för naturliga oljor att tvätta bort. Andra symtom relaterade till stress som dålig kost, sömnbrist eller uttorkning kan också bidra till överdrivet fett. Dessutom, när människor är stressade, kan de kanske inte ta hand om sitt hår ordentligt, vilket kan bidra till att olja byggs upp. Att regelbundet rengöra hårbotten och använda produkter avsedda för fett hår kan hjälpa till att minska effekterna av överskott av talgproduktion orsakad av stress.

Vilket schampo ska jag använda om jag har fett hår?

Som tur är har vi skrivit ett helt blogginlägg om vad du bör vara uppmärksam på med ditt schampo när du har fett hår. Läs blogginlägget om schampo för fett hår här.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰