Kluvna toppar - Hur man förhindrar torra och kluvna toppar
blog

Kluvna toppar - Hur man förhindrar torra och kluvna toppar

vid Lotte Lindgren Nov 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 15 maj 2024.

Innehållsförteckning

Vi kan nog alla vara överens om att vi förr eller senare har kämpat med kluvna toppar. Lyckligtvis är detta ett ganska vanligt problem, även om det kan vara irriterande. Det kan finnas flera olika anledningar till att du får kluvna toppar, vilket också innebär att det finns flera olika sätt att behandla det. Lyckligtvis är det relativt enkelt att behandla när du väl vet varför det händer. I det här blogginlägget tar vi dig igenom allt om kluvna toppar, varför du får kluvna toppar och hur du blir av med dem så att ditt hår kan växa normalt.

Låt dig inte luras om det finns några bra knep och några "aha"-upplevelser.

Vad är kluvna toppar?

Tja, vad är egentligen kluvna toppar? Närmare bestämt är det när hårets toppar har delat sig naturligt på grund av någon form av skada. Hårskaftets ändar är alltså också den äldsta delen av håret och även ofta den del av håret som har exponerats mest. Men kluvna toppar kan uppstå var som helst på håret och inte bara i topparna. Det finns 3 vanliga typer av kluvna toppar.

Hur ser kluvna hårtoppar ut?

Kluvna hårtoppar kan ha många olika former, som vi ska försöka täcka här. Annars är här en illustration av hur ett kluvet hår kan se ut:

Normal gaffelformad klyvning

Denna typ av split är den mest normala, där ändarna på hårstrået är delade så att det har formen av en gaffel. Denna form är vanligast och utgör samtidigt det tidiga skedet av ett kluvet hår. Om du upptäcker den här typen av klyvning av ditt hår kan det därför vara en bra idé att börja nu, så att du kan spara ditt hår så mycket som möjligt.

Förgrenad klyvning av hårstrået

Om dina hårstrån ser ut som kronan på ett träd med många grenar, är detta en indikation på att ena sidan av ditt hårstrå är mer skadad än den andra sidan. Den här typen av splittring innebär också ofta att de hårstråna är ganska skadade och behöver mycket kärlek för att få dem tillbaka på rätt spår.

Knutar på hårstrået

Ibland kan håret också bilda knutar. Det betyder till exempel att den har betydligt större risk att gå sönder när du borstar den. Det kan ofta vara personer med lockigt eller väldigt trassligt hår som kan uppleva detta.

Varför får jag kluvna toppar?

Nu när vi vet lite om de olika typerna av kluvna toppar, låt oss ta en närmare titt på varför du får kluvna toppar. Det finns många olika orsaker, men i princip uppstår kluvna toppar för att ditt hår är skadat i en eller annan grad. Vi tar dig igenom några av de vanligaste orsakerna till kluvna toppar här.

Du tvättar håret för ofta

Tvättar du håret varje dag? Älskar du bara den härliga rena känslan när du har duschat? Ditt hår kanske inte. Om du tvättar håret för ofta kan det vara en av anledningarna till att du får kluvna toppar. När du tvättar håret med produkter som innehåller sulfat tappar ditt hår sina naturliga oljor, vilket är mycket dåligt. Sulfat är ett rengöringsmedel som lätt kan undvaras. Ofta är det alldeles för hårt mot håret, men det ger den där omedelbara "rena" känslan och gör att schampot löddrar mycket. Det kan givetvis vara bra i lagom mängd, men händer det för ofta kommer ditt hår att torka ut eftersom hårbotten inte kan producera tillräckligt med naturliga oljor för ditt hår. Bristen på fukt i håret kan därför leda till torrt hår som har större risk att gå sönder eller spricka.

Kvinnan tvättar håret

Blekning eller kemiska behandlingar av håret

Blekning eller kemiska behandlingar av ditt hår hjälper till att torka ut håret, vilket kan göra ditt hår skadat och benäget att spricka eller gå sönder. Det kan särskilt gå fel om det görs fel eller om man gör det för ofta. Kemiska behandlingar är jobbiga för ditt hår och måste göras med mycket eftertanke och planering innan det blir bra. Om du vill veta mer om detta ämne bör du kolla in vårt blogginlägg om blekning av hår här.

Ingen vanlig frisyr

Är du en av dem som känner en rädsla när du bara måste gå till frisören och helt plötsligt har tappat 5 cm? Om du vill undvika kluvna toppar, övervinn din rädsla och få dina toppar trimmade regelbundet. Här kan det vara en bra idé att ha med din frisör i dina planer för ditt hår, så att de till 100% vet vad syftet med besöket är. Vi rekommenderar att ändarna trimmas regelbundet var 3-4. månad. Några millimeter eller bara 1-2 centimeter kan ofta räcka.

råder i alla fall ingen tvekan om att ditt hår kommer att tacka dig för det, eftersom håret blir starkare genom att få en del av det skadade håret avklippt. Dessutom hjälper du själv till att kontrollera längden på ditt hår. Om hår t.ex. är väldigt skadad och kluven, den kan gå sönder okontrollerat och det är en sorglig upptäckt att plötsligt få.

Värme och direkt sol

Vädret är ofta också en av bovarna för kluvna toppar. Det kan vara bra att ta en andra titt på väderprognosen. Om det är mycket sol kan det vara en idé att se till att minska hårets exponering för solen eller använda UV-skydd för håret. Solens UV-strålar hjälper till att torka ut håret och gör att det lättare går sönder eller spricker.

Du använder för mycket värmestyling

Är plattången eller locktången din bästa vän? Så se om du inte kommer att hitta en ny vän. Överdriven användning av styling med hög värme kan ha en negativ effekt på ditt hårs allmänna hälsa. Detta gäller särskilt om du inte använder värmeskydd för ditt hår. Detta kan ofta resultera i torrt och skadat hår, vilket avsevärt ökar risken för kluvna toppar, men även för att ditt hår går sönder.

Värmestyling

Fel hårprodukter

Splittrade toppar kan också uppstå om du använder fel hårvårdsprodukter. Om du har torrt hår och använder helt fel schampo och balsam kan du faktiskt sluta med att du skadar ditt hår mer än du gynnar det. Därför är det väldigt viktigt att hitta hårvårdsprodukter som matchar din hårtyp för att undvika kluvna toppar.

Ett litet tips är att undvika sulfater schampon, eftersom de ofta kan bidra till att torka ut hår och hårbotten.

Klorvatten eller saltvatten

Klor och saltvatten är inte ditt hårs bästa vän. Det sliter ut håret och kräver rätt vård för att undvika att få kluvna toppar eller torrt hår i allmänhet.

Varför är det viktigt att undvika kluvet hår?

Delade toppar är hårets sätt att signalera till dig att det inte mår bra och behöver hjälp. Det är därför mycket viktigt att lyssna på ditt hårs signaler innan problemet växer sig större. Ofta är kluvna toppar ett tecken på att håret saknar vård och fukt för att återgå till ett normalt tillstånd. Som tur är finns det ett antal behandlingar för kluvna toppar och torrt hår, som vi ger dig på ett ögonblick!

Vilka hårtyper får lättast kluvna toppar?

Kluvna hårtoppar, även kallade split ends, förekommer oftast i hårtyper som utsätts för vissa påfrestningar eller har vissa egenskaper. Här är de vanligaste hårtyperna och omständigheterna där kluvna hårtoppar ofta uppstår:

  • Torrt hår: Hår som är naturligt torrt eller utsätts för uttorkande faktorer som frekvent användning av värmeapparater (hårtork, plattång etc.), kemiska behandlingar (färgning, permanent etc.) och miljöpåverkan (sol, vind, kall luft) är mer benägna att utveckla kluvna toppar.
  • Långt hår: Ju längre håret är, desto äldre och mer slitet är det, särskilt i topparna. Detta gör långt hår mer sårbart för klyvning.
  • Lockigt eller vågigt hår: Den här hårtypen tenderar att vara torrare än rakt hår eftersom de naturliga oljorna från hårbotten har svårare att ta sig ner i hårstrået på grund av hårets struktur. Detta gör lockigt och vågigt hår mer känsligt för kluvna toppar.
  • Kemiskt behandlat hår: Hår som regelbundet färgas, bleks eller permanentas är ofta försvagat och känsligt för skador, vilket leder till kluvna toppar.
  • Fint hår: Fint hår är mindre robust och kan brytas och kluvas lättare än tjockare hår.

För att förebygga kluvna toppar är det viktigt att vårda håret ordentligt, använda lämpliga hårvårdsprodukter, undvika överanvändning av värmare och kemiska behandlingar och se till att regelbundet trimma topparna.

Är det möjligt att reparera kluvna toppar?

Tyvärr inte. När håret väl är kluvet finns det ingen väg tillbaka än att klippa av de kluvna topparna. Det finns egentligen ingen mirakelkur mot kluvna toppar, det bästa du kan göra är att förhindra det. Ett bra förebyggande av kluvna toppar är att fokusera på att tillföra mycket fukt och vård till håret

Vårt bästa råd för dig med kluvna toppar

Nu kommer vi äntligen till den spännande delen: vad du kan göra för att minska kluvna toppar. Vi har samlat alla våra bästa råd här. Det finns både rekommendationer på produkter, men också tips för din hårvårdsrutin som kan göra skillnad i kampen mot kluvna toppar. Läs med här!

Skaffa nytt schampo och balsam

Bland anledningarna var att du använde fel hårvårdsprodukter för ditt hår. Det kan därför vara väldigt bra att se sig om efter just detta. Om du ofta upplever kluvna toppar eller torrt hår kan du dra nytta av att hitta schampon och balsam som innehåller mycket fukt och vård. Samtidigt kan det också vara en idé att hitta några schampon och balsam som är fria från sulfater, så att du slipper torka ut håret. Med detta har du tagit ett riktigt bra första steg mot att minska dina kluvna toppar.

Prova en proteinhårkur

Proteinkurer för håret är riktigt bra på att reparera ditt hår. Men om du får en proteinbehandling för ditt hår hos en frisör kan det snabbt sluta med att bli ett dyrt nöje. Som tur är finns det många bra produkter på marknaden som är ett bra alternativ om du vill göra det hemma. Vi kan varmt rekommendera vår Grow and Glow hårmask som innehåller hydrolyserat veteprotein, keratin och en massa andra fantastiska ingredienser som vårdar ditt hår maximalt.

Ta hand om ditt hår när det är blött

Vi kan knappt säga det nog, men du måste verkligen ta hand om ditt hår när det är blött, speciellt om du brukar ha torrt och kluvet hår. När håret är blött är det ännu ömtåligare, där du snabbt kan skada håret. Var därför noga med att inte spara håret för mycket när det är blött och se till att det torkas på ett skonsamt sätt. Vi kan rekommendera vår mikrofiberhandduk för håret som har en effektiv uppsugningsförmåga.

Ta hand om ditt hår när det är blött

Se till att ditt hår är torrt innan du använder värmestyling

Om du planerar att styla ditt hår är det mycket viktigt att du ser till att ditt hår är torrt, gärna rent. Om det finns fukt eller t ex balsam kvar i håret riskerar du att bränna bort håret. Det gäller även olika serum eller sprayer för håret, de ska helst appliceras efter att du använt värmestyling. MEN, om det är värmeskyddande produkter måste du givetvis alltid använda dem innan du använder värmestyling. Speciella värmeskyddsprodukter är mycket viktiga när det kommer till värmestyling.

Klipp dig regelbundet

Vi har redan tagit upp det lite längre upp, men en vanlig trim kan vara guld värd för ditt hår, speciellt om du lider av kluvna toppar. Börja med att berätta för din frisör vad syftet är, då är du säker på att få ett bra resultat. Vi rekommenderar att du skär cirka 1-2 centimeter ungefär var tredje månad. Du kan med fördel be din frisör att använda klipptekniken " dusting ", så att det inte går för långt över dina längder.

Se till att dina tips får mycket fukt

När du lider av kluvna toppar är det ofta hårets signal att det är torrt och saknar fukt. Det är därför det är viktigt att tillföra mycket fukt till ditt hår och speciellt dina toppar. Du kan använda en hårmask ungefär en gång i veckan, där håret verkligen får mycket vård och fukt. Det är viktigt att använda balsam efter hårmasken då balsamet hjälper till att stänga hårstrået igen och därigenom binda fukten i håret. Du kan även komplettera med en hårolja för att tillföra fukt till håret efter behov. Vi kan varmt rekommendera vår Anti Frizz hair elixir som är en fantastisk hårolja som ger massor av fukt och näring.

Överväg att byta örngott

Har du någonsin tänkt på att ditt örngott faktiskt kan ha stor inverkan på ditt hår? Något så enkelt kan faktiskt vara ganska så effektivt. När du sover på ett traditionellt örngott i bomull är fibrerna inte speciellt släta och det kan därför slita på håret. Omvänt har ett örngott av bambu släta fibrer, som siden, vilket gör att håret inte har samma friktion mot örngott och därmed skonas. Du kommer att uppleva stor skillnad redan efter första natten.

Drick mycket vatten

Vi har pratat mycket om yttre skötsel av håret, men ibland är den inre vården lika viktig. Ett enkelt tips är att dricka tillräckligt med vatten, eftersom det också kan påverka ditt hår.

Bambu örngott

Bambu örngott

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰