Kvinna med vackra lockar - Guide till perfekta lockar
blog

Lockigt hår: Den ultimata guiden till perfekta lockar

vid Lotte Lindgren May 02, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 31 maj 2024.

Innehållsförteckning

Hur man får de perfekta lockarna

Har du lyckan att vara född med antingen lockigt eller vågigt hår eller bara naturligt fall i det? Lockar, vågor och fall är alla vackra hårtyper, men det är också hårtyper som kräver rätt styling för att se bra ut till vardags.

Det finns flera orsaker till att lockigt hår ofta kräver mer uppmärksamhet när det gäller vård och styling än rakt hår. Detta beror på att lockigt hår oftare har en ojämn struktur, vilket kan vara svårare att kontrollera än till exempel rakt hår. Här får en guide för ditt lockiga hår så att du kan göra dig av med de frissiga lockarna - och få dina böljande lockar att se fräschare ut - och inte minst snyggare.

Varför får jag frissiga lockar?

Lockigt hår är något som de flesta känner till. Särskilt många får kämpa med bråkigt och frissiga håret under vinterns kalla månader, men för personer som har lockar är frissigt hår en helt annan kamp, ​​som oftast måste tas upp året runt. Det beror bland annat på hårfibrernas heterogena form, vilket bidrar till: Lockigt hår tenderar att bli skörare.

Frissigt hår orsakas oftast av det kalla vädret som gör att håret blir torrt och även ibland också tovigt. Att hålla ditt lockiga hår friskt och återfuktat är därför det första steget för att undvika frissighet. Kom dessutom ihåg att använda balsam varje gång du tvättar håret. Om du vill göra ännu mer för att göra håret glänsande kan du använda Repair and Shine Serum och ett hårelixir.

Varför får jag lockar?

Människor får lockigt hår på grund av sin genetiska makeup. Det bestäms av en kombination av flera gener som påverkar formen på deras folliklar och bestämmer hårets struktur. Krökningen av dessa folliklar producerar en våg eller krullning i hårstrået. Personer med mer tätt rullat hår tenderar att ha fler lockar, medan personer med rakare hårsäckar har mindre lockigt eller vågigt hår. Dessutom har mängden talg som kroppen producerar också en inverkan på hur lockigt eller rakt en persons hår är. Personer med naturligt torr hårbotten producerar mindre talg, vilket kan leda till torra, frissiga lockar. Å andra sidan producerar personer med fet hårbotten för mycket talg, vilket kan tynga ner hårstrån och få dem att se plattare, slätare och rakare ut än de annars skulle vara.

Kan alla få lockar?

Nej, alla kan inte ha lockar. Vissa människor föds med naturligt lockigt hår, medan andra kan behöva använda stylingprodukter och tekniker för att få en lockig frisyr. Vissa hårtyper är också bättre lämpade för lockar än andra; t.ex. är det mer sannolikt att grovt eller tjockt hår håller en lock än finare eller tunnare hår. Generellt sett beror förmågan att få lockar på faktorer som hårtyp, genetisk make-up och stylingtekniker som används.

Kvinna med lockar

Hur man får de vackraste lockarna

Vet du hur du "tämjer" dina lockar bäst? När du lägger tid på att ta hand om och styla dina lockar tar du fram det bästa i dem. Följ våra 6 tips nedan.

1. Sänk värmen

När du behöver torka eller styla håret, sänk värmen. Det gäller både när du är i duschen, i badkaret och när du använder fönen och andra stylingverktyg som är av värmande slag. Vi rekommenderar att du tvättar håret i ljummet vatten, snarare än i varmt, och att olika stylingverktyg inte används vid temperaturer över 185 grader.

Förutom att undvika för höga temperaturer är det också relevant hur du torkar ditt lockiga hår. När du behöver föna dina lockar kan du använda en universalspridare. En universalspridare kan hjälpa till att göra det som alla med lockigt hår vill: Att framhäva naturliga lockar.

Tänk på att när du använder en universalspridare, sluta då föna precis innan håret är helt torrt. På så sätt undviker du att torka ut lockarna med varmluften mer än nödvändigt.

varmestyling

2. Använd fuktgivande produkter

I samband med styling av lockigt hår finns specialprodukter för lockar som kan hjälpa till att underlätta hela processen. En fördel kan till exempel vara att du använder dig av ett set som specifikt har ditt lockiga hår i åtanke, som ett Twist and Curl-set.

När du tvättar håret är det viktigt att du använder både balsam och schampo som är återfuktande. Eftersom ditt lockiga hår ständigt behöver fukt är det också en bra idé att du regelbundet kommer ihåg att behandla håret med återfuktande produkter, som oljedroppar och Twirl and Curl Styling Cream, eftersom det innehåller närande shea och Aloe Vera.

3. Lägg borsten på hyllan – och använd i stället en kam

När du ska skapa de perfekta lockarna, då är en del av det att slippa burrigt hår. Som sagt, man får krusigt hår när håret är torrt. Om ditt hår är torrt blir det också lättare att bryta när du kammar igenom det med en borste.

Du måste undvika att separera dina lockar från varandra. Därför bör du i stället byta ut din vanliga borste mot en kam. En kam är mer skonsam mot både ditt hår och din hårbotten. Generellt rekommenderar vi att du rätar ut håret medan du är i badet och har en bra hårbehandling eller balsam i. Med en kam minimerar du risken för brutna hårstrån och samtidigt ser du till att ditt hår förblir fuktigt och läckert.

4. Torka håret genom att göra en knut

En knut är det mest effektiva sättet att torka håret om du vill bevara och framhäva dina naturliga lockar så bra som möjligt. Du lägger håret i en knut genom att placera det i en t-shirt eller en mikrofiberhandduk. Slå sedan in håret i handduken och placera det ovanpå ditt huvud.

När handduken har fästs på huvudet ska den vanligtvis få sitta i totalt 15 till 60 minuter för att ge bästa resultat. Ett bra tips kan vara att sova med knuten över natten. På så sätt får ditt hår möjlighet att torka och du vaknar med snyggt, stylat hår.

5. Lägg upp håret i en knut innan du ska vila

När man pratar om lockigt hår handlar det oftast om att ha rätt rutiner. Gör det därför till en del av kvällsrutinen att sätta upp håret i en knut eller hästsvans och sova med det över natten – gärna på ett kuddfodral av bambu, siden eller satin.

6. Besök din frisör var åttonde vecka

För att få friska och välskötta lockar är det nödvändigt att du går till frisören regelbundet. Det blir lättast att hålla håret friskt och vackert om du ser till att klippa det ungefär var åttonde vecka.

Frisörens råd

Lasse Søby är Danmarks ledare inom lockar - certifierad i Curl by Curl Cut™️ med utbildning från Lorraine Massey själv i New York. Dessutom arbetar han även med andra lockklippningstekniker i torrt hår och är expert på färgbehandlingar. Se hans instagram här

Varför krulligt hår?

- Lockigt hår är unikt. Ingen lock är den andra lik och de är olika varje dag. Ögat älskar att se mjuka former och det är därför många människor fascineras av lockigt/texturerat hår.

Vad är det bästa sättet att få dina lockar att hålla?

- Använd rätt produkter för din styling och återfukta - det skapar spänst. Ta hand om det när du sover och när du är ute - använd en klämma, sov med en satin/silke/bambu-mössa eller örngott.

Vilka metoder finns det för att få lockar?

- Om du inte har lockar naturligt kan de lockas permanent eller stylas till lockar med plattång eller locktång

Hur får man ut det bästa av sitt lockiga hår?

Lockigt hår är verkligen vackert, men det kan också vara en utmaning att få det att se ut som bäst. Men misströsta inte! Jag är här för att hjälpa dig att få ut det bästa av ditt lockiga hår.

Först och främst är det viktigt att använda rätt produkter för ditt lockiga hår. Använd ett schampo och balsam som är särskilt utformat för lockigt hår, eftersom dessa produkter är formulerade för att ge fukt och definition till dina lockar. Undvik produkter med sulfater eftersom de kan torka ut håret och göra det krusigt och frissigt.

Efter tvätt är det viktigt att använda ett bra leave-in-balsam eller lockkräm. Dessa produkter hjälper till att behålla fukten i håret och definierar dina lockar. Prova att applicera produkten i vått hår och sedan föna det med en diffuser för att framhäva dina lockar.

En annan viktig faktor är att undvika att borsta eller kamma ditt lockiga hår när det är torrt. Detta kan skada lockarna och leda till frissighet. Använd istället fingrarna för att lossa och forma dina lockar medan de är fuktiga.

När det gäller styling kan du prova att använda en gel eller mousse som är särskilt utformad för lockar. Dessa produkter hjälper till att hålla dina lockar på plats och minskar frissighet. Arbeta in produkten i håret med händerna och styla efter behov.

En viktig sak att komma ihåg är att också skydda håret från heta stylingverktyg som hårtorkar, locktänger och plattänger. Dessa kan torka ut och skada ditt hår. Om du inte kan undvika att använda heta stylingverktyg ska du alltid använda en värmeskyddande spray i förväg.

Slutligen är det viktigt att ta hand om ditt lockiga hår med regelbundna djupbehandlingar och återfuktande hårmasker för att hålla det friskt och glansigt. Använd en hårinpackning en gång i veckan eller vid behov och låt den verka i några minuter innan du sköljer ur den. Kom alltid ihåg att använda ett balsam efteråt för att binda fukten. Fukt är ofta ett nyckelord för att dina lockar ska bli mjuka och långvariga istället för frissiga, stora och torra.

Överväg dessa metoder för att få vackert lockigt hår

Curly Girl-metoden

Curly Girl-metoden är en metod som används som en unik form av vård och styling av naturligt lockigt hår. Metoden innehåller bland annat några specialprodukter och innebär specifika tekniker som hjälper till att förbättra hårets hälsa, framhäva lockar och minskar friss i håret. Det är därför en metod som du bör undersöka närmare om du har lockigt hår.

No Poo-metod

Utöver Curly Girl-metoden kan du använda den så kallade "No poo-metoden". No poo-metoden går i korthet ut på att du tar bort allt schampo från din dagliga hårrutin, och endast använder No poo balsam. Det är en metod som hjälper till att hålla håret fuktigt eftersom schampo tar bort de naturliga oljorna och enbart balsam ser till att ditt hår inte blir slitet och splittrat.

Både No poo-metoden och Curly Hair-metoden är två metoder som ofta används av personer med lockigt hår. Detta för att de två hårmetoderna bidrar positivt när du behöver vårda och styla dina lockar.

Guide till frisyrer för lockar

1. Lös, definierad hästsvans

En lös hästsvans är ett elegant sätt att styla lockar. Samla håret i en låg eller hög hästsvans och använd curl cream för att definiera lockarna. Dra ut några enstaka lockar runt ansiktet för en mjukare look. Använd en icke-metallisk resår för att undvika kinkar och lägg till en dekorativ hårklämma eller scarf för extra stil.

2. Halvuppsatt hår

Den halvuppsatta frisyren visar upp dina lockar samtidigt som håret hålls borta från ansiktet. Dela upp håret i två sektioner och samla den övre sektionen i en lös bulle eller halv hästsvans. Använd bobby pins för att säkra lösa bitar och lägg till ett hårspänne eller andra tillbehör för att skapa önskat utseende.

3. Lockig toppknut

En toppknut är en snabb och snygg lösning. Samla allt hår i en hög knut på toppen av huvudet och säkra med en resår. Använd fingrarna för att ordna lockarna i knuten och dra försiktigt i knuten för att ge volym. Låt några lockar falla löst runt ansiktet för en avslappnad look.

4. Flätad krona

En flätad krona ger en romantisk look. Dela upp håret i två sektioner och fläta varje sektion från öra till öra. Lyft upp flätorna och fäst dem med hårnålar så att de bildar en krona. Använd små gummiband i ändarna av flätorna för att hålla dem på plats och tillsätt hårspray för extra stadga och glans.

Frågor och svar om lockigt hår

Är det bäst att låta lockigt hår vara naturligt?

Det är helt upp till dig och dina personliga preferenser! Om du älskar dina naturliga lockar och tycker att de ser fantastiska ut, då kan du definitivt låta dem vara naturliga. Men om du också gillar att experimentera med ditt hår och prova olika stilar och texturer, då finns det ingen anledning att begränsa dig. Det viktigaste är att se till att du tar hand om ditt hår ordentligt, oavsett vilken stil du väljer. Använd ett bra schampo och balsam och fundera på att lägga till några produkter för att skydda och definiera dina lockar, till exempel ett leave-in-balsam eller lockkräm. Det är också viktigt att undvika överdriven värmestyling och att skydda håret från solen och andra skadliga miljöfaktorer. Så oavsett om du väljer att låta dina lockar vara naturliga eller experimentera med olika stilar, är det viktigaste att du ger ditt hår den kärlek och omsorg det förtjänar.

Är det okej att använda en hårtork för att torka lockigt hår?

Ja, det är helt okej att använda en hårtork för att torka lockigt hår så länge det görs på rätt sätt. Det är viktigt att använda en diffusor på hårtorken eftersom det hjälper till att bibehålla lockarna och undvika frissighet. Det är också en bra idé att använda en värmeskyddande spray eller serum innan du torkar håret för att skydda det mot värmeskador. Undvik att använda för mycket värme när du torkar håret och flytta alltid runt hårtorken för att undvika överhettning av vissa områden. Så länge du tar hand om ditt hår och använder rätt tekniker och produkter är det helt okej att använda en hårtork på ditt lockiga hår.

Vilka verktyg ska jag använda för att styla lockigt hår?

När det gäller styling av lockigt hår är det viktigt att ha rätt verktyg till hands. Först och främst är det viktigt att ha en bra diffusor att använda med din hårtork. En diffusor sprider luften jämnt och förhindrar att lockarna skadas av det kraftiga luftflödet.

En bra kam eller borste med breda tänder är också en viktig del av din stylingarsenal. Det är bäst att använda en kam eller borste som inte drar i håret och förhindrar knutar, och som kan användas för att separera lockar och ge dem mer definition.

Du kan också överväga att använda en locktång eller en locktång för att forma dina lockar och ge dem mer struktur. Se till att välja en som har en temperatur som passar din hårtyp och längd.

Slutligen kan en bra hårspray vara till stor hjälp för att bibehålla din lockiga look hela dagen. Välj en som är flexibel och inte gör håret stelt och klibbigt.

Hur får jag lockarna att hålla längre?

För att få naturliga lockar att hålla längre, börja med att tvätta och balsamera håret med produkter som är särskilt utformade för lockigt hår. Applicera sedan en rejäl mängd lockkräm eller leave-in-balsam i fuktigt hår för att ge definition och kontroll. Låt håret lufttorka eller använd en diffusor på låg värme för att undvika att skada lockarna med värme. När lockarna är torra ska du undvika att röra vid dem för att behålla formen längre. Om det behövs kan du fräscha upp lockarna med en lätt dimma av vatten och lockkräm.

Produktrekommendationer för lockigt hår

Lockigt hår kräver stenhård hårvård, annars kan det snabbt bli frissigt och torrt istället för slätt och definierat. Här har vi samlat några av våra bästa produktrekommendationer för lockigt hår.

Den långvariga lockkrämen

En av de mest nödvändiga produkterna för lockigt hår är naturligtvis lockkrämen. Det är ofta här som det kan vara stor skillnad mellan olika produkter. Vi tror att för att få långvarig stadga och resultat behöver håret behålla sin fukt. Vår Twirl and Curl Curly Cream är formulerad med Fision™ AquaShield, som är en kombination av fuktgivande, konditionerande och vårdande ingredienser. Så du får bra stadga, definierade lockar och massor av fukt till dina lockar. Den håller också dina lockar mjuka och lena och förhindrar att de blir torra och stela under hela dagen. Naturligtvis lever produkten upp till Curly Girl-metoden och innehåller mandel- och macadamiaolja.

Saltvattenspray för stadga i lockarna

Saltvattenspray är mer av ett komplement till en bra lockrutin, men kan också vara ett bra verktyg för att hålla lockarna levande hela dagen. Vår Twirl and Curl Salt Water Spray är unikt formulerad för att vara både värme- och UV-skyddande. Detta är en särskild fördel för många med lockigt hår, till exempel om du använder diffusorer för att skapa extra lockar i håret. Den lämnar håret mjukt och inte så stelt som andra saltvattensprayer tenderar att göra. Den lever också upp till Curly Girl-metoden, definitivt ett MÅSTE prova!

Värmeskydd utan silikon

Värmeskydd är extremt viktigt för lockigt hår eftersom det ofta tenderar att bli torrt och frissigt. Många värmeskyddssprayer innehåller ofta silikon och tynger ner håret. Vi har utvecklat vår Style and Shine Heat Protection Spray, som är silikonfri. Den skyddar håret upp till 220 grader, samtidigt som den ger UV-skydd för håret. Baserat på www.isitcg.com är den också Curly Girl Approved, vilket gör den till det perfekta valet för dig med lockigt hår som inte är ett fan av en saltvattenspray.

Material av bambu

Bambumaterial är kända för sin mjuka yta som påminner om siden och satin. Det är särskilt fördelaktigt för håret eftersom det inte sliter lika mycket på håret som t.ex. bomull, på grund av dess flätade yta och finare fibrer. Därför rekommenderar vi starkt att du tar en titt på våra läckra bambu örngott eller bambu örngott gjorda av några av de bästa OEKO-TEX 100 bambumaterialen. Särskilt bambumössan har verkligen gjort skillnad för många kvinnor med lockigt hår.

Bambu örngott

Bambu örngott

Bambu Bonnet

Bambu Bonnet

Twirl och Curl Curl set

Twirl och Curl Curl set

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰