Stärk ditt hår med en hårbottenmassage
blog

Stärk ditt hår med en hårbottenmassage

vid Lotte Lindgren Sep 13, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 mars 2024.

Innehållsförteckning

Få friskt hår med hårbottenmassage

Vem älskar inte en läcker hårbottenmassage? Det är bra för dig, men verkligen för ditt hår också! Om du någonsin har provat en djup hårbottenmassage vet du att det knappt finns något bättre!

Varför är hårbottenmassage bra?

Men varför är hårbottenmassage så bra? Hårbottenmassage hjälper kroppen att utsöndra hormonet oxytocin , som också kallas "kärlekshormonet". Detta hormon ger en känsla av lycka och välbefinnande. Det är ett slags belöningssystem i kroppen, som dopamin, som gör att du uppnår ett tillstånd av välbefinnande.

Det är dock inte bara extra energi och glädje du får av massagen. Hårbottenmassage hjälper även till att minska spänningar i kroppen och har en avslappnande effekt.

Avslappning och stressreducering

En skalpmassage kan vara mycket avslappnande och lugnande. Det kan bidra till att minska stressnivåerna och främja en känsla av välbefinnande. Skalpmassage är bra för stressreducering av flera skäl, och det finns vetenskaplig forskning som stöder detta:

Stressreducerande hormoner: Skalpmassage kan stimulera frisättningen av vissa hormoner, bland annat serotonin och endorfiner, som förknippas med känslor av avslappning och välbefinnande. Enligt en studie som publicerats i International Journal of Neuroscience kan massage i allmänhet bidra till att minska nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen, vilket leder till en känsla av lugn och avslappning.

Ökad blodcirkulation: Massage ökar blodcirkulationen i hårbotten, vilket kan bidra till att minska spänningar och frigöra muskelspänningar. Detta kan bidra till att lindra huvudvärk och migrän som ofta förknippas med stress.

Mindfulness-effekter: Massage av hårbotten kan också fungera som en form av mindfulness-övning, med fokus på ögonblickliga förnimmelser och närvaro. Att vara uppmärksam på de fysiska förnimmelserna under massagen kan bidra till att lindra stress och ångest.

Sänkt blodtryck: En studie som genomfördes av Touch Research Institute vid University of Miami School of Medicine visade att regelbunden massage, inklusive hårbottenmassage, kan vara effektivt för att sänka både systoliskt och diastoliskt blodtryck hos personer med högt blodtryck.

Vad gör hårbottenmassage för håret?

Kroppen älskar inte bara en hårbottenmassage, ditt hår älskar det också! När du masserar hårbotten stimulerar du också blodtillförseln till hårsäckarna. Det skickar viktigt syre och näringsämnen ut i cirkulationen, vilket hjälper till att stärka ditt hår och hårväxt. 

Hårbottenmassage har flera fördelar för både hår och hårbotten:

  • Ökad blodcirkulation: Massagen hjälper till att stimulera blodcirkulationen i hårbotten, vilket kan leda till en bättre tillförsel av näringsämnen och syre till hårrötterna. Detta kan bidra till att främja en sund hårväxt och stärka håret från roten.
  • Avlägsnande av döda hudceller och ansamlad smuts: Massagen hjälper till att lossa och avlägsna döda hudceller, överflödig olja och ansamlad smuts från hårbotten. Detta kan förhindra tilltäppning av hårsäckarna och minska risken för mjäll och andra hårbottenproblem.
  • Återfuktande effekt: Genom att massera hårbotten kan du också stimulera produktionen av naturliga oljor som hjälper till att återfukta både hårbotten och håret. Detta kan hjälpa till att förebygga torrhet och mjäll.

Sammantaget kan regelbunden hårbottenmassage vara ett enkelt men effektivt sätt att ta hand om både hår och hårbotten, samtidigt som du kan slappna av och njuta av stunden.

Vi kan rekommendera att du använder en Deep Scalp Borste , som med sina silikonpiggar ger en härlig mjuk massage samtidigt som den rengör hårbotten mycket effektivt. Den kan användas i både vått och torrt hår.

Så kommer du igång med en hårbottenmassage

Det viktigaste för att komma igång med hårbottenmassage är att anpassa den efter dina behov. Det bör inte ta mer än några minuter. Det kan också ske när du känner för det, till exempel innan du ska duscha, om du har en hårkur eller om du bara slappar i soffan.

Så här gör du

Här är vår guide för att få en bra hårbottenmassage.

  1. Borsta igenom håret väl. På så sätt ser du till att fingrarna eller en hårbottenborste kan glida bättre genom håret. Det är viktigt att använda en bra, skonsam borste eller bredtandad kam. Vi kan rekommendera Curved Paddla Brush , som med sin kombination av nylonpiggar och vildsvinshår kammar håret skonsamt, samtidigt som det fördelar hårets naturliga oljor i hårets längder.
  2. Du kan använda en liten mängd hårolja för att få händerna eller borsten att glida bättre. Annars är det viktigt att börja försiktigt .
  3. Nu kommer själva massagen, här finns det flera sätt att göra det på. Här gäller det att hitta den metod som känns bäst för dig. Vi har samlat 2 metoder här:

Kvinde der giver sig selv en hovedbundsmassage

Cirkulära rörelser

Den enklaste metoden är de cirkulära rörelserna. I grund och botten handlar det om att massera hårbotten i cirklar. Om det görs med fingrarna är det en bra idé att använda alla fingrar för att träffa det största området. Det är viktigt att börja med små, fina rörelser och trycka lätt på hårbotten. Härifrån kan du arbeta dig från pannan upp genom hela huvudet ner mot nacken. Du måste dock se till att dina naglar inte repar hårbotten, eftersom det kan orsaka irritation.

Zig-Zag rörelser

Denna metod kräver lite mer av dig. Du börjar med att placera fingrarna på vardera sidan av huvudet. Sedan låter du dem glida upp och ner i huvudet, där fingrarna flätas samman när de möts på toppen. Du kan även med fördel kombinera de 2 metoderna, där du med zig-zag rörelse även får in några roterande rörelser.

Din hårbottenmassage kan med fördel avslutas med en mer områdesspecifik massage av nacken.

Om du har använt olja i samband med din hårbottenmassage är det viktigt att du tvättar ur den igen med ett schampo. Här kan du med fördel använda schampot två gånger för att säkerställa den mest optimala rengöringen av håret. Efter detta måste du använda ett balsam för att stänga hårstrået. När du sköljer ur ska det helst vara kallt vatten, så att hårstråna sluter sig.

Vetenskapliga bevis för effekten av skalpmassage på håret

Det finns begränsade vetenskapliga bevis för ett direkt samband mellan skalpmassage och ökad hårväxt. Även om skalpmassage kan ha vissa fördelar för hår och hårbotten, t.ex. förbättrad blodcirkulation och avlägsnande av döda hudceller, finns det inte tillräckligt med robusta kliniska studier som specifikt har undersökt dess effekt på hårväxt.

Vissa studier har dock antytt att massage i allmänhet kan ha en positiv effekt på hårväxten genom indirekta mekanismer. En studie som publicerades i Journal of Physical Therapy Science visar t.ex. att massage kan förbättra blodcirkulationen i hårbotten, vilket potentiellt kan främja hårväxten. En annan studie i International Journal of Neuroscience tyder på att massage kan stimulera frisättningen av tillväxthormoner och förbättra transporten av näringsämnen till hårsäckarna.

Även om dessa studier tyder på möjliga kopplingar mellan massage och hårväxt, behövs det fortfarande mer forskning för att bekräfta dessa resultat och förstå de specifika mekanismerna bakom eventuella fördelar. Det är också viktigt att notera att andra faktorer som genetik, hormonnivåer och livsstil också spelar en stor roll för hårtillväxten och hårets allmänna tillstånd.

Därför kan det inte garanteras att enbart skalpmassage leder till ökad hårväxt, men det kan fortfarande vara en del av ett holistiskt tillvägagångssätt för skalp- och hårvård.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰