Värmeskydd för håret – Det är därför du behöver skydda ditt hår
blog

Värmeskydd för håret – Det är därför du behöver skydda ditt hår

vid Lotte Lindgren Mar 28, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 april 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till vår artikel om värmeskydd för hår. Om du använder stylingverktyg som plattång, locktång eller fön på ditt hår är det viktigt att skydda det från värmeskador. Vi har alla upplevt det - den där hemska känslan när du har använt värmestyling på håret och du kan känna att den har blivit torr, burrig och skadad. Även om värmestyling kan ge ditt hår ett vackert och smidigt utseende, kan det också orsaka permanent skada på håret om det inte skyddas ordentligt.

Lyckligtvis finns det ett sätt att skydda ditt hår från skador från värmestyling – genom att använda värmeskyddsprodukter. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om värmeskydd för ditt hår, från hur det fungerar till de bästa produkterna på marknaden.

Hur påverkar värme håret?

När du använder heta stylingverktyg på ditt hår kan det leda till skador på hårets yta och keratinlager, vilket kan göra håret torrt, sprött och skadat. Detta kan leda till kluvna toppar, frizz och förlust av glans. Dessutom kan det också leda till en nedbrytning av proteinerna i håret, vilket kan göra det svagare och mer sårbart för ytterligare skador. Skador från värmestyling orsakas ofta av upprepad exponering för höga temperaturer. Värmen från ett plattjärn eller locktång minskar den totala fukten i håret, vilket gör det mer mottagligt för miljöfaktorer som t.ex. fukt och vind, vilket kan orsaka ytterligare skador.

Dessutom kan kemiska behandlingar som färg eller blekning bli ännu mer skadliga när de kombineras med värmestylingverktyg. För att förhindra denna typ av skador är det viktigt att använda en värmeskyddsprodukt innan någon typ av termisk styling, samt att begränsa hur ofta du använder värmeverktyg och aldrig överskrida deras rekommenderade temperaturinställningar. Om möjligt, låt håret lufttorka istället för att använda värmeverktyg, och försök att inte borsta eller kamma håret när det är blött, eftersom det ökar sprickor och kluvna toppar.

Hur fungerar värmeskydd?

Innan vi börjar rekommendera de bästa värmeskyddsprodukterna är det viktigt att förstå hur värmeskydd fungerar. När du använder värmestyling på ditt hår utsätter du det för höga temperaturer, vilket kan skada hårstråna och göra dem torra och frissiga. Värmeskydd fungerar genom att skapa en barriär mellan ditt hår och värmen så att ditt hår inte utsätts för direkt värme.

De flesta värmeskyddsprodukter innehåller ingredienser som bildar en skyddande hinna runt hårstråna så att de inte direkt utsätts för värmen. Dessutom innehåller vissa produkter även ingredienser som hjälper till att förhindra fuktförlust och skyddar mot fria radikaler som kan skada ditt hår ytterligare.

Värmeskydd är en form av hårvård som hjälper till att skydda ditt hår från värme från stylingverktyg. De flesta värmeskyddsprodukter innehåller ingredienser som silikon, keratin, arganolja och andra skyddande oljor.

Hur man använder värmeskydd

Innan du använder ditt värmestylingverktyg, applicera värmeskyddsmedel på håret. Spraya produkten jämnt över hela håret, se till att täcka alla områden som kommer att utsättas för värme. Använd en kam för att fördela produkten jämnt och undvik att spraya för mycket produkt på samma område.

När du har applicerat värmeskydd kan du nu använda ditt stylingverktyg som vanligt. Kom ihåg att justera temperaturen på ditt verktyg till den rekommenderade temperaturen för din hårtyp. Till exempel kommer fint hår att kräva en lägre temperatur än tjockt eller lockigt hår.

värmestyling

Hur väljer du rätt värmeskydd för ditt hår?

Det finns många olika typer av värmeskydd på marknaden, så det kan vara svårt att välja rätt för ditt hår. Först och främst är det viktigt att välja en produkt som är speciellt designad för den typ av värmestyling du använder. Om du använder en hårtork, välj ett värmeskyddsmedel som är speciellt framtaget för hårtorkar. På samma sätt, om du använder en plattång, välj ett värmeskydd för plattång.

Dessutom måste du ta hänsyn till din hårtyps behov när du väljer ett värmeskydd. Om du har tjockt, lockigt hår kan du behöva mer intensivt värmeskydd än någon med fint, rakt hår. Fundera dessutom på om du vill ha ett värmeskyddsmedel som också bidrar till att tillföra fukt och vård till ditt hår, eller om du bara vill ha ett som skyddar mot värme.

Andra tips för att skydda ditt hår från värme

Förutom att använda värmeskydd finns det andra steg du kan vidta för att skydda ditt hår från värme:

  • Tvätta håret med ett milt schampo och balsam formulerat för att skydda och stärka håret.
  • Använd en fuktgivande hårmask en gång i veckan för att tillföra extra fukt till ditt hår.
  • Undvik att använda heta stylingverktyg på vått hår eftersom detta kan leda till ytterligare skador.
  • Låt ditt hår torka naturligt så ofta som möjligt och undvik att använda varma stylingverktyg på daglig basis

 

Vanliga frågor om värmeskydd

Är plattång skadliga för håret?

Du måste alltid vara medveten om att inte använda värmestyling för ofta. Men i små mängder kan det vara bra. Det är dock viktigt att se till att värmeskydd alltid används vid användning av dem. Värmeskydd hjälper till att skydda håret från att bli skadat och sprött på grund av plattångens höga temperaturer. Dessa skador kan innefatta kluvna toppar, brott och matthet. När du använder en plattång är det också viktigt att tänka på vilken typ av hår du har, så att du inte överdriver med värmen; finare eller skadat hår kan kräva en lägre temperaturinställning än tjockare eller friskare hår. För att ditt hår ska hålla sig friskt och vackert är det bäst att använda din plattång sparsamt och alltid följa upp med en återfuktande produkt för att motverka torrhet som orsakas av värmen.

Hur många grader ska jag ställa in min värmestyling på?

När du använder ett värmestylingverktyg som t.ex en plattång för att styla ditt hår, den optimala temperaturen är mellan 150 och 230 grader Celsius (302-446 grader Fahrenheit). Men beroende på hårets tjocklek och hälsa kan detta intervall behöva justeras. Finare eller skadat hår kan kräva temperaturer närmare den nedre delen av intervallet (150-180 °C/302-356 °F), medan tjockare eller friskare hår kan kräva högre temperaturer upp till 230 °C/446 °F.
Den optimala värmen för din plattång eller locktång för de flesta är dock runt 175 till 190 grader. Det är viktigt att se till att du inte ställer in temperaturen för högt eftersom det kan skada ditt hår.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰