Värmeskydd för håret – Det är därför du behöver skydda ditt hår
blog

Värmeskydd för håret – Det är därför du behöver skydda ditt hår

vid Lotte Lindgren Mar 28, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 30 maj 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till vår artikel om värmeskydd för hår. Om du använder stylingverktyg som plattång, locktång eller fön på ditt hår är det viktigt att skydda det från värmeskador. Vi har alla upplevt det - den där hemska känslan när du har använt värmestyling på håret och du kan känna att den har blivit torr, burrig och skadad. Även om värmestyling kan ge ditt hår ett vackert och smidigt utseende, kan det också orsaka permanent skada på håret om det inte skyddas ordentligt.

Lyckligtvis finns det ett sätt att skydda ditt hår från skador från värmestyling – genom att använda värmeskyddsprodukter. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om värmeskydd för ditt hår, från hur det fungerar till de bästa produkterna på marknaden.

Hur påverkar värme håret?

När du använder heta stylingverktyg på ditt hår kan det leda till skador på hårets yta och keratinlager, vilket kan göra håret torrt, sprött och skadat. Detta kan leda till kluvna toppar, frizz och förlust av glans. Dessutom kan det också leda till en nedbrytning av proteinerna i håret, vilket kan göra det svagare och mer sårbart för ytterligare skador. Skador från värmestyling orsakas ofta av upprepad exponering för höga temperaturer. Värmen från ett plattjärn eller locktång minskar den totala fukten i håret, vilket gör det mer mottagligt för miljöfaktorer som t.ex. fukt och vind, vilket kan orsaka ytterligare skador.

Dessutom kan kemiska behandlingar som färg eller blekning bli ännu mer skadliga när de kombineras med värmestylingverktyg. För att förhindra denna typ av skador är det viktigt att använda en värmeskyddsprodukt innan någon typ av termisk styling, samt att begränsa hur ofta du använder värmeverktyg och aldrig överskrida deras rekommenderade temperaturinställningar. Om möjligt, låt håret lufttorka istället för att använda värmeverktyg, och försök att inte borsta eller kamma håret när det är blött, eftersom det ökar sprickor och kluvna toppar.

Hur fungerar värmeskydd?

Innan vi börjar rekommendera de bästa värmeskyddsprodukterna är det viktigt att förstå hur värmeskydd fungerar. När du använder värmestyling på ditt hår utsätter du det för höga temperaturer, vilket kan skada hårstråna och göra dem torra och frissiga. Värmeskydd fungerar genom att skapa en barriär mellan ditt hår och värmen så att ditt hår inte utsätts för direkt värme.

De flesta värmeskyddsprodukter innehåller ingredienser som bildar en skyddande hinna runt hårstråna så att de inte direkt utsätts för värmen. Dessutom innehåller vissa produkter även ingredienser som hjälper till att förhindra fuktförlust och skyddar mot fria radikaler som kan skada ditt hår ytterligare.

Värmeskydd är en form av hårvård som hjälper till att skydda ditt hår från värme från stylingverktyg. De flesta värmeskyddsprodukter innehåller ingredienser som silikon, keratin, arganolja och andra skyddande oljor.

Hur man använder värmeskydd

Innan du använder ditt värmestylingverktyg, applicera värmeskyddsmedel på håret. Spraya produkten jämnt över hela håret, se till att täcka alla områden som kommer att utsättas för värme. Använd en kam för att fördela produkten jämnt och undvik att spraya för mycket produkt på samma område.

När du har applicerat värmeskydd kan du nu använda ditt stylingverktyg som vanligt. Kom ihåg att justera temperaturen på ditt verktyg till den rekommenderade temperaturen för din hårtyp. Till exempel kommer fint hår att kräva en lägre temperatur än tjockt eller lockigt hår.

värmestyling

Hur väljer du rätt värmeskydd för ditt hår?

Det finns många olika typer av värmeskydd på marknaden, så det kan vara svårt att välja rätt för ditt hår. Först och främst är det viktigt att välja en produkt som är speciellt designad för den typ av värmestyling du använder. Om du använder en hårtork, välj ett värmeskyddsmedel som är speciellt framtaget för hårtorkar. På samma sätt, om du använder en plattång, välj ett värmeskydd för plattång.

Dessutom måste du ta hänsyn till din hårtyps behov när du väljer ett värmeskydd. Om du har tjockt, lockigt hår kan du behöva mer intensivt värmeskydd än någon med fint, rakt hår. Fundera dessutom på om du vill ha ett värmeskyddsmedel som också bidrar till att tillföra fukt och vård till ditt hår, eller om du bara vill ha ett som skyddar mot värme.

Andra tips för att skydda ditt hår från värme

Förutom att använda värmeskydd finns det andra steg du kan vidta för att skydda ditt hår från värme:

 • Tvätta håret med ett milt schampo och balsam formulerat för att skydda och stärka håret.
 • Använd en fuktgivande hårmask en gång i veckan för att tillföra extra fukt till ditt hår.
 • Undvik att använda heta stylingverktyg på vått hår eftersom detta kan leda till ytterligare skador.
 • Låt ditt hår torka naturligt så ofta som möjligt och undvik att använda varma stylingverktyg på daglig basis

Vad kan jag använda istället för värmeskyddsspray?

Om du inte har en specifik värmeskyddsspray kan du använda några naturliga alternativ och hårvårdsprodukter som också innehåller värmeskydd:


Naturliga alternativ:

Kokosnötsolja: Kokosnötsolja kan appliceras i små mängder i vått hår för att skapa en skyddande barriär mot värme.
Arganolja: Några droppar arganolja kan återfukta och skydda håret mot värme.
Sheasmör: Smält sheasmör kan användas i små mängder för att skydda mot värmeskador.
Aloe vera gel: Aloe vera gel kan fungera som ett naturligt värmeskydd.

Hårvårdsprodukter med värmeskydd:

Många hårvårdsprodukter innehåller inbyggda värmeskyddande ämnen. Några av dessa inkluderar:
Leave-in Conditioners: Dessa produkter återfuktar och skyddar håret mot värme.
Håroljor och serum: Produkter som arganolja och silikonbaserade serum kan skydda håret mot värmeskador.
Fönsprayer: Specialformulerade sprayer som skyddar håret mot fönvärme.
Stylingkrämer: Krämer som är utformade för värmeskydd kan appliceras innan du använder stylingverktyg.
Hårmasker: Vissa hårmasker innehåller ingredienser som skyddar mot värme samtidigt som de vårdar och stärker håret.

 

Vanliga frågor om värmeskydd

Är plattång skadliga för håret?

Du måste alltid vara medveten om att inte använda värmestyling för ofta. Men i små mängder kan det vara bra. Det är dock viktigt att se till att värmeskydd alltid används vid användning av dem. Värmeskydd hjälper till att skydda håret från att bli skadat och sprött på grund av plattångens höga temperaturer. Dessa skador kan innefatta kluvna toppar, brott och matthet. När du använder en plattång är det också viktigt att tänka på vilken typ av hår du har, så att du inte överdriver med värmen; finare eller skadat hår kan kräva en lägre temperaturinställning än tjockare eller friskare hår. För att ditt hår ska hålla sig friskt och vackert är det bäst att använda din plattång sparsamt och alltid följa upp med en återfuktande produkt för att motverka torrhet som orsakas av värmen.

Hur många grader ska jag ställa in min värmestyling på?

När du använder ett värmestylingverktyg som t.ex en plattång för att styla ditt hår, den optimala temperaturen är mellan 150 och 230 grader Celsius (302-446 grader Fahrenheit). Men beroende på hårets tjocklek och hälsa kan detta intervall behöva justeras. Finare eller skadat hår kan kräva temperaturer närmare den nedre delen av intervallet (150-180 °C/302-356 °F), medan tjockare eller friskare hår kan kräva högre temperaturer upp till 230 °C/446 °F.
Den optimala värmen för din plattång eller locktång för de flesta är dock runt 175 till 190 grader. Det är viktigt att se till att du inte ställer in temperaturen för högt eftersom det kan skada ditt hår.

Är hårolja värmeskyddande?

Ja, hårolja kan vara värmeskyddande, beroende på dess sammansättning. Vissa håroljor innehåller ingredienser som bildar en skyddande barriär runt håret, vilket hjälper till att förhindra skador som orsakas av värmestylingverktyg som hårtorkar, plattänger och locktänger.

Oljor som arganolja, kokosolja och jojobaolja har naturliga egenskaper som kan hjälpa till att skydda håret mot värme. Dessa oljor kan minska värmeskador genom att skapa en skyddande hinna runt hårstrået, minimera fuktförlusten och skydda hårets struktur.

Det är dock viktigt att följa produktens anvisningar, eftersom vissa håroljor kanske inte är värmeskyddande och du kan orsaka stora skador på håret om du använder värmestyling utan rätt skydd.

Kan man använda värmeskydd i vått hår?

Ja, du kan använda värmeskydd i vått hår. När du har tvättat och handdukstorkat håret sprayar du värmeskyddsprodukten jämnt i hela håret, från rötterna till topparna. Använd en bredtandad kam för att fördela produkten och torka sedan håret som vanligt med dina varma stylingverktyg. Detta hjälper till att skydda håret från värmeskador och håller det friskt och starkt.

Vetenskapen bakom värmeskyddande sprayer

Har du någonsin undrat vad värmeskyddsspray gör och varför det är så viktigt för ditt hår? Vi har alla sett dem i affären, men hur fungerar de? Många frågar hur man använder värmeskyddsspray? Värmestylingverktyg som hårtorkar, plattänger och locktänger kan hjälpa dig att uppnå den perfekta frisyren. Men de höga temperaturerna kan skada ditt hår. Värme försvagar hårets proteinstruktur. Det gör det torrt, sprött och benäget att gå sönder.

Idag ska vi utforska vetenskapen bakom dessa hårvårdshjältar!

Vilka är fördelarna med värmeskyddande sprayer?

Värmeskyddssprayer innehåller ingredienser som täcker varje hårstrå. Det skapar en barriär mot värmeskador. Värmeskyddande sprayer erbjuder en rad fördelar för ditt hår, särskilt när du använder heta stylingverktyg. Här är de främsta fördelarna:

 • Färre kluvna hårtoppar: Värme torkar ut håret och leder till kluvna hårtoppar. Värmeskyddande sprayer låser in fukt och förhindrar dessa irriterande delade ändar.
 • Glänsande hår: Värme kan göra håret tråkigt. Värmeskyddande sprayer innehåller ingredienser som ger glans till håret.
 • Mindre friss: Värme kan orsaka friss. Skyddande film från sprayen hjälper till att jämna ut hårstrået, vilket resulterar i mjukare, frizzfria strängar.
 • Lättare styling: Värmeskyddande sprayer kan göra håret mer lätthanterligt. Detta möjliggör enklare styling och långvariga resultat.
 • Starkare hår: Värme försvagar håret och gör det benäget att gå sönder. Värmeskyddande sprayer skyddar håret. Det minskar avbrottet.
 • Levande färg (för färgat hår): Värme kan bleka hårfärgen. Vissa värmeskyddande sprayer är formulerade för färgbehandlat hår.

Genom att använda värmeskyddsspray regelbundet kan du bibehålla friskt, vackert hår som är lättare att styla och hantera.

Hur man använder värmeskyddsspray för att räta ut håret

Så här använder du värmeskyddsspray specifikt för att räta ut håret:

 • Tvätta och balsamera håret. Rent hår absorberar produkter bättre.
 • Handdukstorka ditt hår. Applicera inte sprayen på blöt hår, sikta på fukt.
 • Skaka flaskan med värmeskydd väl.
 • Dela in håret i sektioner. Detta säkerställer en jämn applicering.
 • Spraya generöst från mitten av axeln till topparna. Plattjärn fokuserar mest på dessa områden.
 • Kamma igenom håret för att fördela produkten jämnt.
 • Låt håret torka delvis. Sikta på ca 80% torrt innan du använder plattången.
 • Använd en lägre värmeinställning på din plattång om möjligt. Detta minimerar värmeskador.
 • Platta ut små delar av håret åt gången. Flera passeringar är bättre än överhettning av en sektion.

Olika typer av värmeskyddande medel

Värmeskyddsmedel finns i olika former, var och en med sina egna fördelar:

 • Sprayer: Dessa är populära och lätta att använda. De fungerar bra för de flesta hårtyper.
 • Krämer och serum: Dessa är bra för tjockt eller grovt hår som behöver extra fukt.
 • Leave-in balsam: Dessa erbjuder värmeskydd tillsammans med detangling och frizz-fighting fördelar.

Vilken typ som är bäst för dig beror på din hårtyp och dina stylingbehov.

Vad är den bästa värmeskyddssprayen?

Tyvärr finns det inte en enda ”bästa” värmeskyddsspray för alla. Det bästa valet beror på din specifika hårtyp och dina behov. Så här hittar du den perfekta matchningen för ditt hår. Leta efter dessa viktiga ingredienser i din värmeskyddsspray:

 • Silikoner: Dessa är arbetshästarna för värmeskydd och bildar en skyddande film. Men det kan också vara bra att hitta en utan, eftersom silikoner ofta kan vara svåra att tvätta bort.
 • Naturliga oljor: Vissa sprayer innehåller oljor som arganolja eller kokosnötolja, som tillför fukt och glans.
 • Aminosyror: Dessa hjälper till att stärka håret och förbättra dess elasticitet.
När du väljer värmeskydd bör du undvika produkter med hög alkoholhalt, eftersom det kan vara uttorkande.

Tänk också på följande innan du köper din värmeskyddsspray.

 • Hårtyp: Fint hår kan ha nytta av en lätt spray, medan tjockt hår kan behöva en krämigare formula för extra fukt.
 • Vanor för värmestyling: Om du använder mycket heta verktyg ofta, leta efter en spray med högt värmeskydd (över 400 ° F).
 • Önskade fördelar: Vill du ha extra glans? Frizzkontroll? Skydd för färgen? Välj en spray som är formulerad för dina specifika behov.

Här är några resurser som hjälper dig att hitta den bästa värmeskyddande sprayen:

 • Recensioner: Läs online recensioner från personer med liknande hårtyper som dina.
 • Salonger: Rådfråga din frisör för rekommendationer baserade på ditt hårs tillstånd.
 • Apotekare vs. salongmärken: Båda erbjuder effektiva alternativ. Experimentera för att hitta en som fungerar för dig inom din budget.

Kom ihåg att det viktigaste är att använda en värmeskyddande spray varje gång du använder värmestylingverktyg.

Produktrekommendationer

Värmeskydd är så viktigt för ditt hår att det är viktigt att hitta en produkt med gott om skydd. Vi har sett många skräckhistorier om värmeskadat hår genom åren, vilket vi försöker hjälpa till med våra produktrekommendationer.

Värmeskyddande spray med UV-skydd

Vi har tagit fram en kraftfull värmeskyddsspray som skyddar upp till 220 grader, så att ditt hår är skyddat när du använder platt- eller locktång. Den innehåller även UV-skydd, vilket är särskilt viktigt på sommaren då håret utsätts för mycket UV-strålar som kan torka ut och skada håret. Den innehåller också Aloe Vera, Sodium Hyaluronate och Glycerin, som hjälper till att återfukta och vårda håret. Den hjälper till att tämja frissigt hår och skyddar färgen. Det som också gör det speciellt är att det är silikonfritt.

Vårdande hårserum med värmeskydd

Om du ofta upplever torrt eller frissigt hår kan vi definitivt rekommendera vårt Repair & Care hårserum. Det är fullproppat med fuktgivande ingredienser som Inca Inchi Oil och hydrolyserat veteprotein, som hjälper till att återfukta, vårda och stärka håret. Faktum är att ingrediensen Gluadin® WLM Benz hjälper till att reducera skadat hår med upp till 80%. Hårserumet är värmeskyddande och kan därför också användas för värmestyling. Det ska appliceras i vått hår och är därför perfekt för dem som fönar håret mycket.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰