Skadat hår
blog

De bästa hårprodukterna för att behandla skadat hår

vid Lotte Lindgren Jun 09, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 30 januari 2024.

Innehållsförteckning

Har du skadat håret? Frukta inte! Det finns många sätt att behandla och återuppliva ditt hår. Oavsett om det beror på färg, värmestyling eller miljöfaktorer kan rätt produkter göra stor skillnad. I den här artikeln kommer vi att ge dig våra toppval av de bästa hårprodukterna för att behandla skadat hår och få ditt hår tillbaka till sin friska och starka form.

Innehållsförteckning

Vad är skadat hår?

Skadat hår är hår som har skadats på grund av en mängd olika faktorer. Detta kan inkludera överdriven användning av stylingprodukter och värmestylingverktyg, färgning eller blekning av håret, solexponering och brist på fukt. Symtomen på skadat hår kan vara torrhet, kluvna toppar och förlust av glans. Lyckligtvis finns det många sätt att reparera skadat hår, inklusive att använda speciella schampon eller hårbehandlingar utformade för att återfukta och ge näring till håret och minska synliga tecken på skada. Det är också viktigt att undvika överstyling med värmestylingverktyg samt att regelbundet trimma kluvna toppar för att bibehålla ett friskt utseende för ditt hår.

Faktorer som kan orsaka skadat hår

För mycket värme från stylingverktyg som hårtorkar och plattång kan orsaka skadat hår. Överexponering för solen är en annan faktor som kan leda till torrt och skadat hår. Hårfärgning eller kemisk behandling kan också orsaka skadad hårstruktur. Det är viktigt att använda schampon och balsam som innehåller fuktgivande ingredienser för att skydda håret från yttre påverkan. Dessutom rekommenderas att använda produkter speciellt framtagna för att reparera och ge glans till torrt och skadat hår, såsom hårmask eller stylingprodukter med vårdande egenskaper.

varmestyling

Symtom på skadat hår

Om du har kluvna toppar och trasiga hårstrån kan detta vara ett tecken på skadat hår. Detta kan orsakas av för mycket värme från stylingverktyg eller användning av kemiska behandlingar utan tillräckligt skydd.

Ett annat symptom på skadat hår är torrhet och ett tråkigt utseende. Om du märker detta, se till att återfukta håret med en djupt närande hårmask som innehåller naturliga oljor som arganolja eller kokosolja. Undvik överdriven användning av stylingprodukter eftersom dessa kan torka ut håret ytterligare. Försök också att begränsa schamponeringsfrekvensen till endast när det är nödvändigt för att inte ta bort de naturliga oljorna i håret i onödan. Med regelbunden vård kommer ditt skadade hår gradvis att bli starkare med mer spänst och glänsande utseende igen!

Hur behandlar man skadat hår?

Om du har skadat hår finns det flera sätt att behandla det. Först och främst undvik ytterligare skador genom att använda heta stylingverktyg med försiktighet och skydda ditt hår från solen. Använd också ett milt schampo och balsam för att hålla ditt hår friskt.

Dessutom kan du investera i hårprodukter speciellt framtagna för att behandla skadat hår. Leta efter produkter som innehåller ingredienser som hydrolyserat veteprotein, keratin, inca inchi-olja eller arganolja, eftersom dessa kan hjälpa till att reparera och stärka håret. Tänk dock på att resultatet inte blir omedelbart – det tar tid för håret att återhämta sig från skador.

Vi kan varmt rekommendera vår Repair and Care-serie och mer specifikt vårt Healthy Hair Kit. Här får du schampo, balsam och hårmask som ger mycket fukt och vård. De innehåller ingrediensen Gluadin, som har visat sig minska skador på håret med upp till 80%.

Undvik ytterligare skador

Använd en mjuk borste för att undvika ytterligare skador på ditt redan skadade hår. Om du använder värmestylingverktyg, minimera deras användning eftersom de kan göra mer skada än nytta. Skydda även ditt hår från sol och saltvatten genom att täcka det med en mössa eller halsduk.

Här är flera sätt att undvika ytterligare skador:

Använd en värmeskyddande spray innan du använder heta stylingverktyg
Tvätta håret mer sällan för att inte ta bort de naturliga oljorna i håret
Använd fuktgivande produkter för att hålla håret återfuktat och friskt
Få regelbundna hårklippningar för att eliminera kluvna toppar
Genom att följa dessa tips kommer du att kunna skydda ditt skadade hår och ge det bästa chansen till läkning och hälsa.

Använder hårprodukter för att behandla skadat hår

För kvinnor med skadat hår är det viktigt att använda fuktgivande schampon och balsam som innehåller naturliga ingredienser som arganolja eller aloe vera. Dessa produkter hjälper till att återuppbygga hårets struktur och göra det starkare. För extra fukt och skydd kan du använda ett leave-in balsam efter badet.

Ett annat sätt att behandla skadat hår är med hårolja, som kan tränga djupt in i håret för att ge näring och återuppbygga det. Håroljan kommer också att ge glans och mjukhet till håret. Använd dessa produkter regelbundet för friskt och starkt hår utan ytterligare skador.

Professionell behandling för skadat hår

En professionell behandling kan vara ett effektivt sätt att återuppbygga skadat hår. Keratinbehandlingar är populära och stärker håret från insidan genom att tillsätta keratin, som hjälper till att skydda mot ytterligare skador. Hårbottenmassage kan också ge hälsa till ditt hår och öka cirkulationen i din hårbotten för ett starkare och glansigare utseende.

En annan teknik som kallas "damm" klipper bara de kluvna topparna av ditt hår utan att ändra längden på resten av håret. Detta gör att du kan behålla längden på ditt hår samtidigt som du tar bort eventuella kluvna toppar, vilket resulterar i ett friskare hår. Att investera tid och pengar i professionella behandlingar kan löna sig med friskt, glänsande och starkt hår!

Klipp håret regelbundet

De bästa hårprodukterna för att behandla skadat hår

Att behandla skadat hår kan vara en utmaning, men med rätt hårprodukter är det möjligt att ge ditt hår den näring och det skydd det behöver. Ett bra schampo och balsam för skadat hår är viktigt för att vårda håret på djupet och undvika ytterligare skador. Dessutom kan regelbunden behandling med en hårkur bidra till att stärka håret och göra det mer motståndskraftigt mot framtida skador.

En leave-in-behandling eller ett effektivt hårserum kan också vara användbara produkter för att behandla skadat hår. Dessa typer av produkter ger extra fukt och skydd till ditt hår, vilket kan hjälpa till att återställa dess hälsa och glans. Var uppmärksam på ingredienserna i dina valda produkter, eftersom vissa kemikalier kan ha negativa effekter på redan skadat eller torrt hår.

Schampo för skadat hår

Sulfatfritt schampo är ett utmärkt alternativ för kvinnor med skadat hår. Sulfater kan ta bort naturliga oljor i håret, vilket leder till torrt och sprött hår. Genom att använda sulfatfria produkter kan du bibehålla hälsosamma fuktnivåer i håret samtidigt som du rengör det effektivt.

Proteinbaserade schampon är också bra för att behandla skadat hår. Proteiner hjälper till att reparera och stärker skadade delar av håret, vilket ger det mer elasticitet och spänst. Välj ett proteinbaserat schampo med ingredienser som keratin eller hydrolyserade proteiner för bästa resultat.

Slutligen kan fuktgivande schampo också vara en livräddare för kvinnor med skadat hår. Om ditt hår saknar återfuktning och ser torrt ut, välj ett schampo fyllt med närande ingredienser som aloe vera eller kokosolja. Dessa hjälper inte bara att återställa fuktnivåerna i ditt hår, utan gör det också mjukare och glansigare än någonsin!

Vår rekommendation skulle definitivt vara Repair and Care Shampoo, det har otroligt många återfuktande, vårdande och reparerande egenskaper. Det är definitivt värt ett försök!

Balsam för skadat hår

Intensiv regenererande balsam:

Om du letar efter ett intensivt återuppbyggande balsam som kan hjälpa till att reparera skadat hår, då är denna typ av balsam perfekt för dig. Den innehåller nödvändiga näringsämnen och ingredienser som kan stärka håret och ge det liv igen på kort tid.

Hårbalsam med keratin:

Keratinbaserade produkter är kända för att hjälpa till att återställa ditt hårs hälsa. Hårbalsam med keratin fungerar genom att binda till ditt hår och förse det med en skyddande barriär mot framtida skador. Resultatet blir starkt, glänsande och välvårdat hår.

Arganolja balsam:

Det finns olika typer av hårbalsam med arganolja på marknaden - vissa är mer koncentrerade än andra. Men vilken typ du än väljer kommer arganoljans näringsrika egenskaper att hjälpa till att återfukta torrt eller skadat hår och göra det mjukare och smidigare.

Hårbehandling för skadat hår

Protein hårmask eller Keratin hårbehandling är ett utmärkt sätt att reparera skadat hår. Keratin är ett protein som finns naturligt i vårt hår, och när vi använder en protein- eller keratinhårbehandling tillsätter vi extra proteiner i håret för att stärka det. "Hot oil" hårmasker kan också vara effektiva för att behandla skadat hår. Dessa oljor innehåller näringsämnen som vitamin E och omega-fettsyror som återfuktar håret och gör det mer motståndskraftigt mot skador. Ett annat populärt alternativ är de så kallade "deep conditioning" hårmaskerna - dessa masker går djupt in i hårstråna för att ge näring och reparera skadat hår.

Protein- eller Keratin-hårmaskerna ger styrka från rot till topp
De heta oljemaskerna återfuktar intensivt med naturliga oljor
De djupa konditioneringsmaskerna reparerar skadade delar av håret
På Yuaia Haircare har vi två bra hårmasker. Repair and Care hårmasken är den djupt närande och återfuktande hårmasken. Medan Grow and Glow hårmasken är en hårmask med Keratin som bygger om hårstråna samtidigt som den har Capilia Longa som hjälper till att öka hårväxten.

Leave-in-behandling för skadat hår

Vill du ge ditt skadade hår den bästa behandlingen? Då kan en leave-in-behandling vara svaret. Hårserum med aminosyror är perfekt för att återuppbygga håret och förbättra dess styrka och elasticitet. Fuktgivande leave-in-krämer kan hjälpa till att skydda mot yttre påverkan.

Här skulle vi definitivt rekommendera vårt Repair and Care hårserum som innehåller bland annat hydrolyserat veteprotein som hjälper till att bygga upp hårstråna igen.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰