Lockkräm - Din ultimata guide till styling och vård av lockigt hår
blog

Lockkräm - Din ultimata guide till styling och vård av lockigt hår

vid Lotte Lindgren Apr 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 2 maj 2024.

Innehållsförteckning

Lockigt hår är vackert, men det kan också vara en utmaning att vårda och styla. En bra lockkräm kan dock vara din bästa vän när det kommer till att framhäva och vårda dina lockar. I den här artikeln kommer vi att ge dig en komplett guide till vad lockkräm är, hur man använder den och vad man ska leta efter när man köper en lockkräm.

Vad är lockkräm?

Curl cream är en hårvårds- och stylingprodukt som är speciellt framtagen för att vårda och framhäva lockigt hår. Det är en mjuk, krämig och ofta lite tjock konsistens som är lätt att applicera i håret. Lockkräm innehåller vanligtvis ingredienser som kan återfukta, mjukgöra och definiera lockarna.

Hur använder du lockkräm?

Det finns flera olika sätt att använda lockkräm, men här är några steg du kan följa:

  1. Tvätta håret med ett milt schampo och balsam speciellt framtaget för lockigt hår.
  2. Applicera en liten mängd lockkräm i ditt handdukstorkade hår. Använd en bredtandad kam eller fingrarna för att fördela krämen jämnt genom håret.
  3. Använd en diffuser när du fönar håret för att behålla lockets form och undvika frizz.

Om du vill ha mer definition, ta små sektioner av håret och forma lockarna med fingrarna tills du uppnår önskad form.

Vad ska du titta efter när du köper en lockkräm?

När du köper en lockkräm finns det flera faktorer att tänka på:

Ingredienser: Leta efter en lockkräm som innehåller naturliga ingredienser, såsom aloe vera, jojobaolja och sheasmör, som kan hjälpa till att återfukta och mjuka upp lockarna utan att tynga ner dem. Undvik krämer som innehåller sulfater, parabener eller andra skadliga kemikalier.

Konsistens: Välj en lockkräm som passar din hårtyp. Om du har tjockt hår kan du behöva en tjockare konsistens för att tämja lockarna, medan en ljusare kräm är mer lämplig för tunnare hår.

Syfte: Fundera över vad du vill uppnå med din lockkräm. Vill du ha mer definition, mindre frizz eller mer volym? Det finns lockkräm som är designade för olika ändamål, så se till att välja en som passar dina behov.

Doft: Curling cream kommer i olika dofter, så välj en som tilltalar dig och som inte irriterar din näsa eller hårbotten.

Kvinde der påfører krøllecreme

Olika typer av lockkräm

Det finns olika typer av lockkräm på marknaden och det kan vara en utmaning att hitta den som passar dig bäst. Här är några av de vanligaste typerna:

Defining Curl Cream: Dessa krämer är speciellt designade för att definiera lockar och ge dem mer hållbarhet. De innehåller ofta ingredienser som kokosolja, aloe vera och sheasmör som kan återfukta och mjuka upp lockarna.

Anti-frizz curl cream: Dessa krämer är designade för att bekämpa frizz och hålla lockarna på plats i fuktigt väder. De innehåller ofta silikon eller lanolin, som kan skydda håret från fukt och tämja flykt.

Volymgivande lockkräm: Dessa krämer kan ge tunt eller platt hår mer volym och fyllighet. De innehåller ofta ingredienser som kan ge textur och volym, som hydrolyserat veteprotein eller keratin.

Hydrating Curl Cream: Dessa krämer är designade för att tillföra fukt och näring till lockigt hår som kan vara torrt och skadat. De innehåller vanligtvis ingredienser som aloe vera, jojobaolja och sheasmör, som kan återuppbygga och stärka håret.

Så får du det bästa resultatet med din lockkräm

För att få det bästa resultatet med din lockkräm kommer här några tips och tricks:

  • Använd ett milt schampo och balsam speciellt designat för lockigt hår för att förbereda ditt hår för styling.
  • Använd endast en liten mängd lockkräm åt gången för att undvika att tynga ner håret.
  • Applicera lockkrämen jämnt i ditt handdukstorkade hår med en bredtandad kam eller fingrarna.
  • Använd en diffuser när du fönar håret för att behålla lockets form och undvika frizz.
  • Undvik att röra håret för mycket när det är torrt, eftersom det kan bryta lockarna och orsaka friss.
  • Använd ett örngott av satin när du sover för att förhindra att lockarna förstörs under natten.

Lockkräm kan vara en viktig del av din hårvårdsrutin om du har lockigt hår. Det kan hjälpa till att definiera och konditionera dina lockar och hålla dem på plats hela dagen. När du väljer en lockkräm är det viktigt att ta hänsyn till ingredienser, konsistens, syfte och doft för att hitta den som passar dina behov bäst. Med rätt tekniker och produkter kan du uppnå vackra, definierade lockar som ser friska och välvårdade ut.

Vetenskapen bakom curl cream och hur den fungerar på håret

Håret får sin form från proteiner som kallas keratin. I rakt hår är dessa proteiner jämnt fördelade. Men i lockigt hår bildar keratinet ojämna klumpar. Detta gör att håret böjs och krullas. Och så småningom skapar det de unika och vackra former som vi känner som lockar.

För lockiga människor kan det vara en verklig kamp att hantera sina lockar. Frissiga, odefinierade lockar och torrhet kan få dig att längta efter släta, hanterbara lockar. Men frukta inte! Curl cream kan hjälpa dig att få spänstiga, vackra och hälsosamma lockar.

Så om du undrar - vad gör curl cream? Låt oss då utforska vetenskapen bakom den. Vi ska också ta reda på hur den här curlingkrämen kan förvandla dina lockar.

Svårigheterna med lockigt hår

Lockigt hår kommer med unika utmaningar jämfört med rakt hår. Lockigt hår är naturligt torrare än rakt hår. Denna torrhet beror på den krökta formen. Detta gör det svårare för sebum, de naturliga oljorna från hårbotten, att röra sig ner i hårstrået. Bristen på fukt gör håret torrt och leder till frissighet och odefinierade lockar. Det får det att se tråkigt och livlöst ut.  

 

Den här torrheten gör ditt hår mer och mer svårt att hantera. Lockigt hår kräver också andra stylingtekniker än rakt hår. Och många människor kämpar för att hitta rätt produkter och rutiner för att tämja sina lockar och förbättra deras naturliga skönhet.

Hur hjälper curl cream till att bekämpa friss

Innan vi utforskar hur man använder lockkräm, låt oss ta reda på hur denna lockkräm hjälper ditt hår. Lockkräm är en stylingprodukt som är speciellt framtagen för lockigt hår. Den innehåller en blandning av ingredienser som arbetar tillsammans för att tämja frizz. Krämen definierar också lockarna. Den tillför välbehövlig fukt till håret.

Låt oss utforska fördelarna med att använda lockkräm.

●        Fuktgivande ingredienser

Så för att svara på din fråga - vad gör lockkräm? Lockkräm innehåller fuktgivare. Dessa fungerar som små svampar i lockkräm. De drar till sig fukt från luften och för in den i hårstråna. Detta hjälper till att återfukta de torra lockarna och förhindra frissighet. Vanliga fuktgivare inkluderar glycerin och aloe vera. Glycerin är känt för sina kraftfullt återfuktande egenskaper och aloe vera ger fukt till känslig hårbotten.

●      Mjuka upp lockarna

Mjukgörare är som ett skyddande lager på ditt hår. De täcker hårstrået och hjälper till att hålla kvar fukt från fuktighetsbevarande ämnen. Detta håller dina lockar hydratiserade och förhindrar att de torkar ut. Vanliga mjukgörare är sheasmör, känt för sin rika och krämiga konsistens, och kokosnötolja, som ger djup konditionering och glans.

Balsam som slätar ut håret

Balsam i curl cream slätar ut hårets kutikula (yttre lager). Detta minskar frissighet och gör att dina lockar känns mjukare och mer lätthanterliga. De ger också glans och förhindrar trassel. Det gör det mycket lättare att kamma och styla håret.

Håll utan stelhet

Curl cream ger dina lockar stadga utan att göra dem stela eller krispiga. Det gör att dina lockar kan behålla sin form under hela dagen utan att se nedtyngda eller onaturliga ut. Olika lockkrämer erbjuder olika nivåer av stadga. Så du kan välja en som passar ditt lockmönster. Fina, lösa lockar kan ha nytta av en kräm med lättare stadga. Och tjocka, lockiga lockar kan behöva en starkare stadga för långvarig definition.

Så här applicerar du lockkräm som ett proffs

Hur använder du lockkräm? Här är ditt svar. Applicera en liten mängd curl cream i fuktigt hår efter dusch eller inpackning. Justera mängden baserat på längden och tjockleken på ditt hår. Pressa försiktigt in krämen i håret, med fokus på topparna där lockarna tenderar att vara torrare. Vi föreslår att du lufttorkar håret istället för att föna det för en mer naturlig look.

Vetenskapen bakom lyckliga, friska lockar

Genom att förstå vetenskapen bakom curl cream kan du välja rätt produkt och applicera den korrekt för att uppnå önskat utseende. Omfamna det för att ge ditt hår en naturlig textur.

För extra kontroll över frizz, applicera en liten mängd lockkräm på torrt hår hela dagen. Det kan hjälpa till att fräscha upp dina lockar och tämja flygiga hårstrån.

Gör dig redo att rocka de vackra, friska lockarna med självförtroende!

5 unika vanliga frågor om lockkräm

Kan jag använda lockkräm på mitt raka hår?

Ja, men det kommer inte ha samma effekt som på lockigt hår. Curl cream är designad för att definiera och hålla lockar, så om ditt hår är rakt, prova en produkt speciellt designad för rakt hår istället.

Hur ofta ska jag använda lockkräm?

Det beror på din hårtyp och dina stylingbehov. Vissa använder lockkräm varje dag, medan andra bara använder den vid speciella tillfällen. Börja med att prova en gång i veckan och justera sedan din användning baserat på hur ditt hår reagerar.

Är lockkräm hälsosamt för mitt hår?

Det beror på ingredienserna i lockkrämen. Om det innehåller närande ingredienser som aloe vera, kokosolja och sheasmör kan det faktiskt vara hälsosamt för ditt hår. Men om det innehåller kemikalier och syntetiska ingredienser kan det ha en negativ effekt på ditt hår på lång sikt.

Kan jag använda lockkräm om jag har färgat hår?

Ja, men det är viktigt att välja en lockkräm speciellt framtagen för färgat hår och undvika produkter som innehåller sulfater och parabener, eftersom de kan torka ut håret.

Kan jag använda lockkräm i håret om jag har en känslig hårbotten?

Ja, du kan använda lockkräm, men det är viktigt att välja en speciellt utformad för känslig hårbotten och undvika produkter som innehåller parfym och alkohol, eftersom de kan irritera hårbotten.

Lockkräm kan vara ett användbart och effektivt sätt att styla och vårda ditt lockiga hår. Genom att välja rätt lockkräm och använda den rätt kan du uppnå vackra, definierade lockar som ser friska och välvårdade ut. Kom ihåg att prova olika typer av lockkräm och experimentera med olika tekniker för att hitta den bästa metoden för ditt hår.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰