Lockkräm - Din ultimata guide till styling och vård av lockigt hår
blog

Lockkräm - Din ultimata guide till styling och vård av lockigt hår

vid Lotte Lindgren Apr 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 16 november 2023.

Lockigt hår är vackert, men det kan också vara en utmaning att vårda och styla. En bra lockkräm kan dock vara din bästa vän när det kommer till att framhäva och vårda dina lockar. I den här artikeln kommer vi att ge dig en komplett guide till vad lockkräm är, hur man använder den och vad man ska leta efter när man köper en lockkräm.

Vad är lockkräm?

Curl cream är en hårvårds- och stylingprodukt som är speciellt framtagen för att vårda och framhäva lockigt hår. Det är en mjuk, krämig och ofta lite tjock konsistens som är lätt att applicera i håret. Lockkräm innehåller vanligtvis ingredienser som kan återfukta, mjukgöra och definiera lockarna.

Hur använder du lockkräm?

Det finns flera olika sätt att använda lockkräm, men här är några steg du kan följa:

  1. Tvätta håret med ett milt schampo och balsam speciellt framtaget för lockigt hår.
  2. Applicera en liten mängd lockkräm i ditt handdukstorkade hår. Använd en bredtandad kam eller fingrarna för att fördela krämen jämnt genom håret.
  3. Använd en diffuser när du fönar håret för att behålla lockets form och undvika frizz.

Om du vill ha mer definition, ta små sektioner av håret och forma lockarna med fingrarna tills du uppnår önskad form.

Vad ska du titta efter när du köper en lockkräm?

När du köper en lockkräm finns det flera faktorer att tänka på:

Ingredienser: Leta efter en lockkräm som innehåller naturliga ingredienser, såsom aloe vera, jojobaolja och sheasmör, som kan hjälpa till att återfukta och mjuka upp lockarna utan att tynga ner dem. Undvik krämer som innehåller sulfater, parabener eller andra skadliga kemikalier.

Konsistens: Välj en lockkräm som passar din hårtyp. Om du har tjockt hår kan du behöva en tjockare konsistens för att tämja lockarna, medan en ljusare kräm är mer lämplig för tunnare hår.

Syfte: Fundera över vad du vill uppnå med din lockkräm. Vill du ha mer definition, mindre frizz eller mer volym? Det finns lockkräm som är designade för olika ändamål, så se till att välja en som passar dina behov.

Doft: Curling cream kommer i olika dofter, så välj en som tilltalar dig och som inte irriterar din näsa eller hårbotten.

Kvinde der påfører krøllecreme

Olika typer av lockkräm

Det finns olika typer av lockkräm på marknaden och det kan vara en utmaning att hitta den som passar dig bäst. Här är några av de vanligaste typerna:

Defining Curl Cream: Dessa krämer är speciellt designade för att definiera lockar och ge dem mer hållbarhet. De innehåller ofta ingredienser som kokosolja, aloe vera och sheasmör som kan återfukta och mjuka upp lockarna.

Anti-frizz curl cream: Dessa krämer är designade för att bekämpa frizz och hålla lockarna på plats i fuktigt väder. De innehåller ofta silikon eller lanolin, som kan skydda håret från fukt och tämja flykt.

Volymgivande lockkräm: Dessa krämer kan ge tunt eller platt hår mer volym och fyllighet. De innehåller ofta ingredienser som kan ge textur och volym, som hydrolyserat veteprotein eller keratin.

Hydrating Curl Cream: Dessa krämer är designade för att tillföra fukt och näring till lockigt hår som kan vara torrt och skadat. De innehåller vanligtvis ingredienser som aloe vera, jojobaolja och sheasmör, som kan återuppbygga och stärka håret.

Så får du det bästa resultatet med din lockkräm

För att få det bästa resultatet med din lockkräm kommer här några tips och tricks:

  • Använd ett milt schampo och balsam speciellt designat för lockigt hår för att förbereda ditt hår för styling.
  • Använd endast en liten mängd lockkräm åt gången för att undvika att tynga ner håret.
  • Applicera lockkrämen jämnt i ditt handdukstorkade hår med en bredtandad kam eller fingrarna.
  • Använd en diffuser när du fönar håret för att behålla lockets form och undvika frizz.
  • Undvik att röra håret för mycket när det är torrt, eftersom det kan bryta lockarna och orsaka friss.
  • Använd ett örngott av satin när du sover för att förhindra att lockarna förstörs under natten.

Lockkräm kan vara en viktig del av din hårvårdsrutin om du har lockigt hår. Det kan hjälpa till att definiera och konditionera dina lockar och hålla dem på plats hela dagen. När du väljer en lockkräm är det viktigt att ta hänsyn till ingredienser, konsistens, syfte och doft för att hitta den som passar dina behov bäst. Med rätt tekniker och produkter kan du uppnå vackra, definierade lockar som ser friska och välvårdade ut.

5 unika vanliga frågor om lockkräm

Kan jag använda lockkräm på mitt raka hår?

Ja, men det kommer inte ha samma effekt som på lockigt hår. Curl cream är designad för att definiera och hålla lockar, så om ditt hår är rakt, prova en produkt speciellt designad för rakt hår istället.

Hur ofta ska jag använda lockkräm?

Det beror på din hårtyp och dina stylingbehov. Vissa använder lockkräm varje dag, medan andra bara använder den vid speciella tillfällen. Börja med att prova en gång i veckan och justera sedan din användning baserat på hur ditt hår reagerar.

Är lockkräm hälsosamt för mitt hår?

Det beror på ingredienserna i lockkrämen. Om det innehåller närande ingredienser som aloe vera, kokosolja och sheasmör kan det faktiskt vara hälsosamt för ditt hår. Men om det innehåller kemikalier och syntetiska ingredienser kan det ha en negativ effekt på ditt hår på lång sikt.

Kan jag använda lockkräm om jag har färgat hår?

Ja, men det är viktigt att välja en lockkräm speciellt framtagen för färgat hår och undvika produkter som innehåller sulfater och parabener, eftersom de kan torka ut håret.

Kan jag använda lockkräm i håret om jag har en känslig hårbotten?

Ja, du kan använda lockkräm, men det är viktigt att välja en speciellt utformad för känslig hårbotten och undvika produkter som innehåller parfym och alkohol, eftersom de kan irritera hårbotten.

Lockkräm kan vara ett användbart och effektivt sätt att styla och vårda ditt lockiga hår. Genom att välja rätt lockkräm och använda den rätt kan du uppnå vackra, definierade lockar som ser friska och välvårdade ut. Kom ihåg att prova olika typer av lockkräm och experimentera med olika tekniker för att hitta den bästa metoden för ditt hår.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰