Kvinna tvättar sitt hår
blog

Hur ofta ska man tvätta håret? Den ultimata guiden till hårvård

vid Lotte Lindgren Jun 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till min stora guide om hårvård! Ett friskt och starkt hår är något som de flesta kvinnor vill ha. Men hur ofta ska man egentligen tvätta håret för att uppnå det? I den här artikeln kommer jag att ge dig svaret på den frågan och dela med mig av mina bästa tips för en optimal hårvårdsrutin. Så läs vidare om du vill ha glänsande och välvårdat hår!

Innehållsförteckning

Hur ofta ska man tvätta håret?

När det gäller hårvård finns det ingen fast tumregel för hur ofta du ska tvätta håret. Det beror mycket på personens hårbotten och hårlängd. Generellt sett rekommenderas det att undvika daglig schamponering och istället rengöra håret med vatten eller ett milt balsam på morgonen. Om ditt hår tenderar att bli oljigt snabbt kan du överväga att använda produkter som torrschampo eller vax mellan regelbunden schamponering.

Undvik daglig schamponering och använd istället vatten eller milt balsam på morgonen för att bibehålla ett friskt hår.

En sund balans i din hårtvättrutin hjälper dig att behålla ett friskt och glansigt hår på lång sikt. Vårt bästa råd för hur ofta du bör tvätta håret är ca 2-3 gånger i veckan. Detta är en tumregel som ofta fungerar bra för många människor. Med detta intervall ser du till att ditt hår inte blir fett, men samtidigt tvättar du det inte för mycket och riskerar att få en torr hårbotten.

Varför är det viktigt att tvätta håret?

Att avlägsna överflödig olja och smuts från hårbotten är en viktig anledning till att tvätta håret regelbundet. Oljan byggs upp i håret med tiden, vilket kan leda till mjäll och kliande hårbotten om den inte avlägsnas. Regelbunden hårtvätt hjälper till att rengöra hårbotten från dessa produkter och undvika eventuella problem.

Att tvätta håret på ett hälsosamt sätt främjar dessutom hårets allmänna hälsa. Genom att använda rätt produkter som schampo, balsam eller hårbalsam kan du ge ditt hår den vård det behöver för att få friska lockar. En tumregel är dock inte alltid den bästa metoden; vissa människor behöver mer eller mindre schamponering baserat på hårets längd eller andra faktorer som vax eller stylingprodukter som används på morgonen. Vi rekommenderar alltid att du tvättar håret två gånger med schampo för att få bort alla produktrester och andra rester från håret. Slutligen, hitta din egen balans mellan frekvens och kvalitet i din dagliga rutin för optimal hårhälsa!

Kvinna tvättar håret med schampo

Hur påverkar hårtypen frekvensen av hårtvätt?

Torrt hår kräver mindre frekvent tvätt än fett hår. Om du har torr hårbotten eller kluvna hårtoppar kan det vara bra att undvika att tvätta håret för ofta, eftersom schampon och andra produkter kan ta bort hårets naturliga oljor. Lockigt eller grovt hår kan också tåla längre tid mellan tvättarna, medan tunt och fint hår behöver tvättas oftare än tjockt och grovt hår. Om du har lockigt hår kan du också överväga att följa Curly Girl-metoden. Läs mer om Curly Girl-metoden här. 

En tumregel är att tvätta håret beroende på din personliga livsstil och dina preferenser - vissa tvättar håret dagligen, medan andra bara gör det några gånger i veckan.

Det är dock också viktigt att inkludera balsam i din hälsosamma hårvårdsrutin. Dessa produkter rengör inte håret som schampo gör; de hjälper till att ge näring åt dina strån genom att fylla på fukt istället för att ta bort den. Om du vill minimera tiden mellan tvättarna utan att skada ditt friska hår kan du överväga vax- eller oljebaserade produkter och begränsa användningen av heta stylingverktyg som fönar eller plattänger på morgonen efter duschen.

Skonsamma hårvårdsprodukter

Hur påverkar livsstilen frekvensen av hårtvätt?

Om du tränar dagligen bör du tvätta håret oftare för att få bort svetten från träningen. Människor som bor i en stad med höga luftföroreningar bör också tvätta håret oftare på grund av ökade luftföroreningar. Om du använder stylingprodukter som vax eller gel måste du tvätta håret ofta för att undvika att produktrester byggs upp i hårbotten.

När det gäller hårtvätt är tumregeln: tvätta håret när det behöver det - och undvik att tvätta för mycket. Övertvätt kan faktiskt leda till fetare och torrare hår, eftersom frekvent tvätt skadar hårets naturliga balans i oljeproduktionen. Det är också viktigt att komma ihåg att använda balsam och inpackning efter varje schamponering, eftersom det rengör och ger näring åt håret på ett hälsosamt sätt.

Hur hittar man rätt balans?

Prova olika intervall beroende på både din livsstil och din hårtyp tills du hittar den perfekta balanserade frekvensen mellan dina schampotvättar. Vissa människor behöver tvätta håret varje dag, medan andra kan nöja sig med en gång i veckan. 

Tänk på att det är bättre att inte tvätta för ofta än för sällan, eftersom det kan skada håret. En tumregel är att rengöra hårbotten grundligt 1-2 gånger i veckan. Använd schampo som är särskilt utformat för din hårlängd och hårtyp och undvik produkter som är fulla av kemikalier som kan torka ut håret eller göra det fetare snabbare efter duschen.

  • Prova olika intervall
  • Rengör hårbotten 1-2 gånger i veckan
  • Använd schampo som är särskilt utformat för din hårlängd och hårtyp
  • Undvik produkter som innehåller mycket kemikalier

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰