Kvinna tvättar sitt hår
blog

Hur ofta ska man tvätta håret? Den ultimata guiden till hårvård

vid Lotte Lindgren Jun 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 5 maj 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till min stora guide om hårvård! Ett friskt och starkt hår är något som de flesta kvinnor vill ha. Men hur ofta ska man egentligen tvätta håret för att uppnå det? I den här artikeln kommer jag att ge dig svaret på den frågan och dela med mig av mina bästa tips för en optimal hårvårdsrutin. Så läs vidare om du vill ha glänsande och välvårdat hår!

Hur ofta ska man tvätta håret?

När det gäller hårvård finns det ingen fast tumregel för hur ofta du ska tvätta håret. Det beror mycket på personens hårbotten och hårlängd. Generellt sett rekommenderas det att undvika daglig schamponering och istället rengöra håret med vatten eller ett milt balsam på morgonen. Om ditt hår tenderar att bli oljigt snabbt kan du överväga att använda produkter som torrschampo eller vax mellan regelbunden schamponering.

Undvik daglig schamponering och använd istället vatten eller milt balsam på morgonen för att bibehålla ett friskt hår.

En sund balans i din hårtvättrutin hjälper dig att behålla ett friskt och glansigt hår på lång sikt. Vårt bästa råd för hur ofta du bör tvätta håret är ca 2-3 gånger i veckan. Detta är en tumregel som ofta fungerar bra för många människor. Med detta intervall ser du till att ditt hår inte blir fett, men samtidigt tvättar du det inte för mycket och riskerar att få en torr hårbotten.

Varför är det viktigt att tvätta håret?

Att avlägsna överflödig olja och smuts från hårbotten är en viktig anledning till att tvätta håret regelbundet. Oljan byggs upp i håret med tiden, vilket kan leda till mjäll och kliande hårbotten om den inte avlägsnas. Regelbunden hårtvätt hjälper till att rengöra hårbotten från dessa produkter och undvika eventuella problem.

Att tvätta håret på ett hälsosamt sätt främjar dessutom hårets allmänna hälsa. Genom att använda rätt produkter som schampo, balsam eller hårbalsam kan du ge ditt hår den vård det behöver för att få friska lockar. En tumregel är dock inte alltid den bästa metoden; vissa människor behöver mer eller mindre schamponering baserat på hårets längd eller andra faktorer som vax eller stylingprodukter som används på morgonen. Vi rekommenderar alltid att du tvättar håret två gånger med schampo för att få bort alla produktrester och andra rester från håret. Slutligen, hitta din egen balans mellan frekvens och kvalitet i din dagliga rutin för optimal hårhälsa!

Kvinna tvättar håret med schampo

Hur påverkar hårtypen frekvensen av hårtvätt?

Torrt hår kräver mindre frekvent tvätt än fett hår. Om du har torr hårbotten eller kluvna hårtoppar kan det vara bra att undvika att tvätta håret för ofta, eftersom schampon och andra produkter kan ta bort hårets naturliga oljor. Lockigt eller grovt hår kan också tåla längre tid mellan tvättarna, medan tunt och fint hår behöver tvättas oftare än tjockt och grovt hår. Om du har lockigt hår kan du också överväga att följa Curly Girl-metoden. Läs mer om Curly Girl-metoden här. 

En tumregel är att tvätta håret beroende på din personliga livsstil och dina preferenser - vissa tvättar håret dagligen, medan andra bara gör det några gånger i veckan.

Det är dock också viktigt att inkludera balsam i din hälsosamma hårvårdsrutin. Dessa produkter rengör inte håret som schampo gör; de hjälper till att ge näring åt dina strån genom att fylla på fukt istället för att ta bort den. Om du vill minimera tiden mellan tvättarna utan att skada ditt friska hår kan du överväga vax- eller oljebaserade produkter och begränsa användningen av heta stylingverktyg som fönar eller plattänger på morgonen efter duschen.

Skonsamma hårvårdsprodukter

Hur påverkar livsstilen frekvensen av hårtvätt?

Om du tränar dagligen bör du tvätta håret oftare för att få bort svetten från träningen. Människor som bor i en stad med höga luftföroreningar bör också tvätta håret oftare på grund av ökade luftföroreningar. Om du använder stylingprodukter som vax eller gel måste du tvätta håret ofta för att undvika att produktrester byggs upp i hårbotten.

När det gäller hårtvätt är tumregeln: tvätta håret när det behöver det - och undvik att tvätta för mycket. Övertvätt kan faktiskt leda till fetare och torrare hår, eftersom frekvent tvätt skadar hårets naturliga balans i oljeproduktionen. Det är också viktigt att komma ihåg att använda balsam och inpackning efter varje schamponering, eftersom det rengör och ger näring åt håret på ett hälsosamt sätt.

Hur hittar man rätt balans?

Prova olika intervall beroende på både din livsstil och din hårtyp tills du hittar den perfekta balanserade frekvensen mellan dina schampotvättar. Vissa människor behöver tvätta håret varje dag, medan andra kan nöja sig med en gång i veckan. 

Tänk på att det är bättre att inte tvätta för ofta än för sällan, eftersom det kan skada håret. En tumregel är att rengöra hårbotten grundligt 1-2 gånger i veckan. Använd schampo som är särskilt utformat för din hårlängd och hårtyp och undvik produkter som är fulla av kemikalier som kan torka ut håret eller göra det fetare snabbare efter duschen.

  • Prova olika intervall
  • Rengör hårbotten 1-2 gånger i veckan
  • Använd schampo som är särskilt utformat för din hårlängd och hårtyp
  • Undvik produkter som innehåller mycket kemikalier

Att bemästra konsten att tvätta håret: En steg-för-steg-guide

Att tvätta håret verkar enkelt, eller hur? Schampo, löddra, skölj, upprepa. Men det är mer än så! En ordentlig hårtvättsrutin kan göra stor skillnad för ditt hårs hälsa och utseende. Följ dessa steg för att förvandla din duschrutin och uppnå ditt bästa hår hittills!

Känn till din hårtyp

Innan du dyker in är det viktigt att förstå din hårtyp. Är det torrt, oljigt eller någonstans mittemellan? Har du färgbehandlat hår eller problem med mjäll? Olika hårtyper kräver olika produkter. Välj ett milt schampo för torrt hår och ett klargörande för fett hår. Färgbehandlat hår behöver speciella färgsäkra formler, medan mjäll kräver ett medicinskt schampo. Om du undrar - hur ofta ska du tvätta håret, är det också nödvändigt att känna till din hårtyp. Frekvensen av hårtvätt beror också på din hårtyp.

Borsta ut det

Det är ett måste att borsta håret innan du tvättar det. Borstning avlägsnar löst hår, smuts och tovor som kan förvärras under schamponeringen. Borstning gör det lättare att rengöra noggrant under schamponeringen. Detta förhindrar brott och säkerställer en mjukare tvätt. Det gör det också lättare att borsta håret när det har torkat efter tvätten.

Värma upp vattnet

Det kan kännas skönt med varma duschar, men de kan ta bort naturliga oljor från ditt hår. Välj ljummet vatten istället. Det öppnar hårstrået för att möjliggöra bättre rengöring och stänger det igen efter konditionering, vilket låser in fukt. Om du undrar - hur ofta ska jag tvätta håret, måste du också veta att du måste använda ljummet vatten för frekventa hårtvättar. Att använda varmt vatten kan ta bort håret från dess naturliga oljor, vilket leder till torrhet och potentiell skada.

Schamponera smart

Less är ofta mer! Du behöver bara en liten mängd schampo, ungefär lika stor som ett mynt. Skumma upp det i händerna innan du applicerar det direkt på hårbotten. Massera försiktigt med fingertopparna, med fokus på rötterna där smuts och olja samlas. Undvik att skrubba hårt eller använda naglarna, eftersom det kan irritera hårbotten. Så för att svara på din fråga - hur många gånger i veckan ska du tvätta håret, har ett enkelt svar. Det beror på hårtyp, livsstil och hur mycket smuts och fett som ansamlats i hår och hårbotten.

Balsamera med omsorg

Balsam återställer fukt och gör håret lätthanterligt. Applicera det endast på hårets mittlängder och toppar och undvik rötterna. Detta förhindrar att hårbotten blir fet. Låt balsamet verka i några minuter och skölj sedan noggrant med kallt vatten för att försegla hårstrået. Balsam hjälper till att återfukta och återfukta håret, särskilt topparna som tenderar att vara torrare. Detta hjälper till att förhindra torrhet, sprödhet och brott. Det förbättrar också hårets övergripande utseende och får det att se glansigare, mjukare och friskare ut.

Finishing Touches

Vadda försiktigt håret torrt med en handduk istället för att gnugga det hårt. För ännu snabbare torkning och mindre friss kan du överväga att använda en mikrofiberhandduk. Låt håret lufttorka när det är möjligt och undvik att använda värmestylingverktyg för ofta.

Genom att följa dessa enkla steg kan du förbättra din hårtvättsrutin och få ett friskt, vackert hår som skiner!

Myter om hårtvätt: Vad du behöver veta

Är du trött på att höra motstridiga råd om hur du ska tvätta håret? Det finns många myter kring hårtvätt som kan vara förvirrande. I det här blogginlägget kommer vi att avliva några av de vanligaste myterna och ge dig de fakta du behöver veta för att hålla ditt hår friskt och rent.

1. Myt: Du bör tvätta håret varje dag

Många människor tror att det är nödvändigt att tvätta håret varje dag för att hålla det rent. Så när det gäller ”hur ofta ska du tvätta håret”. Du måste veta att tvätta håret för ofta kan ta bort det från dess naturliga oljor, vilket leder till torrhet och skador. Det rekommenderas i allmänhet att tvätta håret 2-3 gånger i veckan, eller efter behov baserat på din hårtyp och livsstil.

2. myt: kallt vatten gör ditt hår blankare

Vissa tror att sköljning av håret med kallt vatten kan göra det glansigare. Även om kallt vatten kan hjälpa till att stänga hårstrået och försegla fukt, gör det inte nödvändigtvis ditt hår blankare. Att använda ett bra balsam och undvika hårda stylingprodukter kan hjälpa till att förbättra hårets glans mer effektivt.

3. myt: Du bör schamponera två gånger

Det finns en vanlig tro att schamponering av håret två gånger är mer effektivt för att rengöra det. Men att schamponera två gånger kan faktiskt ta bort hårets naturliga oljor, vilket leder till torrhet och skador. Det räcker vanligtvis att schamponera håret en gång, med fokus på hårbotten och rötterna, och sedan skölja noggrant.

4. Myt: Mer schampo betyder renare hår

Vissa människor tror att användning av mer schampo kommer att resultera i renare hår. Men om du använder för mycket schampo kan det faktiskt ta bort hårets naturliga oljor och göra det torrt och sprött. Det är viktigt att använda rätt mängd schampo för din hårlängd och tjocklek för att undvika överrengöring. .

5. Myt: Du bör använda varmt vatten för att tvätta håret

Användning av varmt vatten för att tvätta håret kan ta bort dess naturliga oljor och orsaka skador. Det är bäst att använda ljummet vatten för att tvätta håret, eftersom det effektivt kan rengöra hårbotten och håret utan att orsaka skador. Skölj med kallt vatten för att stänga hårbotten och försegla fukt.

6. myt: Att hoppa över balsam är bättre för fet hår

Vissa personer med oljigt hår tror att hoppa över balsam hjälper till att minska oljigheten. Balsam är dock viktigt för att upprätthålla hälsan och återfuktningen av ditt hår, oavsett din hårtyp. Leta efter lätta, oljefria balsam som är särskilt formulerade för fet hår.

Produktrekommendationer för hårtvätt

Hårtvätt är ofta ett område där du kan göra stor skillnad med rätt hårtvättsrutin, men också med rätt hårprodukter. Vi tar dig igenom en hårtvättrutin och vilka produkter vi rekommenderar här.

Starta med schampo

Sjampo är naturligtvis din start på en bra hårtvättsrutin. Du kan också börja lite tidigare och balsamera håret innan du duschar, på så sätt kan du hjälpa ditt hår att inte bli riktigt lika filtrerat som vanligt, till exempel. När det gäller schampo är det mycket viktigt att hitta ett som passar din hårtyp. Här på Yuaia Haircare har vi utvecklat 2 olika schampon för att passa olika hårtyper. Det ena är vårt Grow and Glow-schampo, som innehåller en hel del tillväxtfrämjande ingredienser och ger håret en fin volym. Det passar särskilt bra för dig med tunt och fint hår. Vi har också ett Repair and Care-schampo, som är riktigt vårdande och återfuktande med massor av läckra ingredienser som inca inchi oil och hyaluronsyra. Det är perfekt för torrt, tjockt och skadat hår som verkligen behöver fukt och vård. Kom ihåg att schampot behöver användas två gånger för att få håret rent.

Hårinpackning som ett mellansteg

Många tror felaktigt att hårmasken ska användas efter balsam. Detta är ett stort misstag, eftersom schampo hjälper till att öppna upp hårstrået, medan balsam hjälper till att stänga hårstrået så att det skyddas mot fria radikaler. Därför är det viktigt att den enda gången i veckan du applicerar en hårinpackning är efter schampo och före balsam för att säkerställa att ditt hår får maximal nytta av hårinpackningen. Vi rekommenderar starkt vår Grow and Glow-hårinpackning, som är fullpackad med utsökta ingredienser som hydrolyserat veteprotein, keratin, biotin och många fler stärkande och vårdande ingredienser. Den har verkligen allt och du kommer inte att ångra att du gav den ett försök.

Avsluta med balsam

Nu kommer förmodligen det viktigaste steget i din hårtvätt, balsam. Många människor hoppar över balsam, men det är ett stort misstag när det gäller ditt hår. Balsam hjälper till att försegla hårstrået och kapsla in den näring och vård som det har fått från schampo och hårmasker, till exempel. Det hjälper också till att skydda håret från fria radikaler. Vi rekommenderar varmt vårt Repair and Care Conditioner, som är fullpackat med aktiva ingredienser som både vårdar och skyddar håret. En av de viktigaste ingredienserna är Inca Inchi Oil, som har en reparerande och vårdande effekt på håret. Den gör håret slätare, mjukare, starkare och glansigare. Dessutom skyddar den färgen och reducerar skadat hår. Naturligtvis är den också sulfat- och silikonfri.

Hårhandduk är ett måste efter duschen

Visste du att håret är som mest ömtåligt när det är vått? Det är därför det är viktigt att säkerställa en snabb och skonsam torkning av håret. Vår hårhandduk i mikrofiber är det perfekta valet! Med sitt skonsamma och mjuka mikrofibermaterial som har en unik absorptionsförmåga garanterar den snabb och skonsam torkning. Dess smarta turban-design med knappsystem gör att den sitter perfekt på huvudet utan att falla av.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰