Flicka med tjockt hår
blog

Hur man får tjockare hår - ENORM guide

vid Lotte Lindgren Mar 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 20 november 2023.

Innehållsförteckning

Tjockt hår - Råd för friskt, starkt och fylligt hår

Drömmer du om långt, friskt, starkt och tjockt hår? Vi förstår det, och med enkla och lätta metoder kan du faktiskt göra ditt hår mycket friskare och fylligare. För att nämna några viktiga punkter handlar det om kost, hårvård och tillbehör - men mer om det senare. Du har kommit till precis rätt ställe, för i det här blogginlägget ger vi dig en STOR guide om hur du får tjockare och friskare hår. Men först ska vi lära oss lite om hur ett hårstrå är uppbyggt.

Hur är hårstrået uppbyggt?

Hårstrån består huvudsakligen av cirka 80% keratin (protein), 10-15% vatten och resterande 5-10% består av pigment och mineraler. Det så kallade fjällskiktet omger hårstrået och fungerar som det yttre lagret, medan den inre delen kallas hårbarken. Hårets tjocklek varierar från 18 mikrometer till 180 mikrometer.

Hur snabbt för tjockare hår?

Hårtillväxten varierar från person till person eftersom den ofta beror på genetik. I genomsnitt växer ett normalt hår mellan 10-14 cm per år, och därför kan det vara en något längre process att få tjockare och fylligare hår. Allt beror på hur hårets tillväxtfas (anagenfasen) fungerar. Det är denna fas som du måste optimera så mycket som möjligt för att ditt hår ska få den nödvändiga och önskade styrkan och längden. Om du följer råden i det här blogginlägget kommer du se resultat ganska snabbt. Råden handlar om både yttre och inre vård av ditt hår, vilket kommer att få stor effekt på det.

En sak du bör vara uppmärksam på när du börjar följa några av de här råden är att du inte ska förvänta dig att se skillnad över en natt. Det tar tid innan både en hälsosammare kost och rätt hårvård ger effekt.
Du måste därför ha tålamod när du till exempel börjar ändra din kost för hårets skull. Du bör räkna med minst tre veckor och vanligtvis mer än en månad innan du börjar se resultat.

Få tjockare hår med rätt kost

Det du äter kan ha stor betydelse för hur friskt och tjockt ditt hår är. Genom att fokusera på vissa livsmedel kan du optimera hårets hälsa och tjocklek. På så sätt får du vissa vitaminer och mineraler som kan ha positiv inverkan på ditt hår. Du kan också komplettera med ett kosttillskott som innehåller till exempel biotin och zink som båda bidrar till att bibehålla ett normalt hår. Läs mer om detta i blogginlägget Vitaminer och mineraler som har betydelse för ditt hår.

Många av oss tänker bara på vad vi äter när det gäller hur det påverkar vikten och vårt midjemåttet. Få tänker på att det vi stoppar i munnen faktiskt påverkar hela kroppen - inklusive håret. Om du till exempel har problem med tunt hår kan en av orsakerna mycket väl vara felaktig kost så att din kropp inte får tillräckligt med de näringsämnen den behöver för att bibehålla ett normalt hår. Så innan du börjar ta kosttillskott bör du tänka över om det kanske räcker med att lägga om kosten.

Sund kost

Funderar du på att ta kosttillskott för håret?

Även med en nyttig och varierad kost kan det vara svårt att veta om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler - särskilt de som har betydelse för ditt hår. Därför kan du fundera på att ta ett kosttillskott som består av olika vitaminer och mineraler som kan inverka på håret. Vi rekommenderar vårt hårvitamin, som bland annat innehåller biotin och zink som båda hjälper till att bibehålla normalt hår. Hårvitaminer finns i olika former. Våra är gelebjörnar med läcker jordgubbssmak. Du måste inte ta några av de vanliga smaklösa vitaminpillren - särskilt praktiskt om du avskyr att svälja piller!

Kan jag få för mycket vitaminer?

Om du redan äter en sund och varierad kost är det naturligt att du funderar både en och två gånger på om du överhuvudtaget behöver ett kosttillskott. Många gånger är svaret nej, men om du till exempel vill fokusera mer på ditt hår kan du gärna ta en vitamin som biotin. Detta för att när kroppen har tagit upp tillräckligt mycket utsöndrar den överskottet. Det betyder inte att du måste ta en massa kosttillskott - du ska alltid hålla dig till den rekommenderade dagliga dosen som ofta står angivet på baksidan av burken.

Få tjockt hår med hårmasker och hårolja

Med hårmasker och hårolja kan du på ett naturligt sätt tillföra mer fukt till ditt hår. Det är viktigt att hålla håret friskt så att det inte bryts av så lätt. Det är ett viktigt steg på vägen om du vill ha tjockt hår. Läs vidare och ta reda på hur hårmasker och håroljor kan ge dig tjockare hår.

När du vill ha tjockt hår finns det ett antal aspekter som är viktiga att tänka på. Det handlar bland annat om din kost, hur du sätter upp håret och hur du behandlar det. Om du tillför massor med fukt till ditt hår med hårmasker och håroljor har det nämligen stor betydelse för hur tjockt ditt hår blir.

Dessutom är det viktigt att du ser till att stimulera din hårbotten. Det är trots allt där håret växer ut. Också detta har därför stor betydelse för hur ditt hår kommer att bli. Med hårbottenmassage kan du påverka hårbotten för att få mer blodgenomströmning. Detta ger mer syre och näring till håret som blir friskare, starkare och tjockare.

Hårmasker ger håret mer fukt

Det är viktigt att håret får tillräckligt med fukt för att hålla sig starkt. Om det inte får det kommer det lättare brytas av, vilket leder till att håret ser tunt ut. Ett sätt att ge håret mer fukt är att använda en hårinpackning en eller två gånger i veckan.

Det finns olika typer av hårmasker, så du bör välja en som passar ditt hår. Om du har fint hår eller hår som skadats av kemikalier behöver du en typ av hårmask, medan du behöver en annan om du har lockar eller tjockare hår.

Hårolja ger ett dagligt tillskott av fukt

En hårmask bör endast användas varje vecka. För att ge håret en extra boost av fukt dagligen kan du lägga tillföra hårolja i det. Detta gör du genom att spraya eller gnugga in den längst ut i håret. Detta är den mest slitna delen och därför den som behöver mest vård.
Du bör alltid välja en naturlig hårolja. Du kan till exempel få håroljor som tillverkas av arganolja och kokosolja. En naturlig olja tillför precis så mycket fukt håret behöver. Oljor med silikon gör håret glansigare, men tillför inte fukt.
Om du har torr hårbotten kan du också använda oljan för hårbottnen. Du bör dock inte göra detta dagligen. I stället kan du göra det en gång i veckan som en ersättning för en hårmask. När du applicerar oljan i hårbotten bör du se till att massera in den ordentligt.

Hårmaske og hårolie er gode til at bevare fugten i håret

Hårbottenmassage kan ge dig tjockt hår

Om du vill ha tjockare hår är det viktigt att ta hand om din hårbotten. Ett sätt att göra detta är att massera den. På så sätt ökar du blodtillförseln i hårbotten vilket innebär att mer syre och näringsämnen tillförs via blodet. Detta bidrar till att hålla håret friskare, vilket är en viktig faktor när du vill göra ditt hår tjockare.

Du kan använda fingrarna för att massera hårbotten. Detta fungerar perfekt att göra när du duschar. När du applicerar schampo i håret kan du ta några rejäla tag i hårbotten och massera igenom den ordentligt.

Du kan också skaffa en särskild hårborste för att massera hårbotten. Det finns hårborstar med piggar som är bra både för att reda ut håret och för att massera hårbotten. På så sätt ger du dig själv en liten hårbottenmassage varje gång du reder ut håret.

Tvätta håret på rätt sätt

Förutom att oljor och hårmasker är viktiga för tjockt hår är det också viktigt att se till att du tvättar det på rätt sätt. När du tvättar håret tillför du nämligen ingen fukt till det. Tvärtom tar du faktiskt bort fukt från den. Att tvätta håret gör det torrare.

När du tvättar håret tar du bort en del av hårbottens naturliga fettlager. Detta fettskikt hjälper till att hålla håret friskt och starkt. Tvärtemot vad du kanske tror kommer håret inte att se fett ut om du tvättar det mindre ofta.

Du bör därför inte tvätta håret mer än 2-3 gånger i veckan. Om du är van att tvätta håret varje dag kanske du tycker detta verkar alldeles för lite. I så fall kan det vara klokt att trappa ner på det långsamt. Det kan du till exempel göra genom att börja tvätta håret varannan dag.

Kvinnan tvätter håret

Använd rätt schampo för din hårtvätt

Förutom att ändra din rutin när det gäller hur ofta du tvättar håret bör du också se över om du använder rätt schampo. Om du inte har rätt schampo kan effekten av hårtvätten avta väldigt snabbt – vilket gör att du snart vill tvätta håret igen.

Du bör alltid välja schampo och balsam som är fria från sulfater och silikoner eftersom båda bidrar till att torka ut håret. Välj istället ett schampo med så många naturliga ingredienser som möjligt. Till exempel extrakt av blåbär, mango och aloe vera, som alla har en rengörande och skyddande effekt på hår och hårbotten.

Skydda ditt hår från solen på sommaren

För att få tjockt hår är det viktigt att det inte bryts av så lätt. Om ditt hår är mycket torrt är det precis vad som kommer hända. En av de saker som verkligen bidrar till att torka ut håret är om du vistas mycket i solen. På sommaren bör du därför se över hur du bäst kan skydda ditt hår.

Först och främst kan du förstås dölja det. Det kan vara med en hatt eller en sjal. Du kan också använda hårolja för det. Vissa håroljor har en speciell UV-skyddande effekt. Därför är det alltid bra att kontrollera detta när du köper hårolja på sommaren.
Genom att skydda ditt hår och ge det allt det behöver kan du göra mycket för att få ett friskt och tjockt hår.

Akta dig för varma stylingapparater

Om du vill ha tjockare hår är det första du behöver göra att tänka på hur du använder heta stylingapparater som plattänger och locktänger. Detta för att värme sliter på håret och gör att det snabbare bryts av. Det kommer därför se tunnare ut.

Det bästa är därför att inte använda stylingapparater dagligen. Du kan istället använda dem när du sätter upp håret innan du går ut. Om du inte kan klara dig utan dina stylingapparater, välj sådana som kan användas på låg eller medelhög värme. De sliter inte lika mycket på håret.

När du torkar håret bör du också så mycket det går låta det lufttorka. Om du använder hårtork för att torka håret varje dag kommer detta också slita på håret. Om du inte har tid att lufttorka håret kan du torka det försiktigt med en handduk.

Sätt inte upp håret för hårt

Du tänker förmodligen inte på det när du sätter upp håret varje dag, men din frisyr har faktiskt stor betydelse för hur tjockt ditt hår blir. Om du sätter upp håret hårt varje dag kommer det också att slita nee. Det gör att det lättare bryts av vilket gör att hela ditt hår ser tunnare ut.

Till vardags är det därför klart bäst att ha håret utsläppt eller åtminstone att ha håret uppsatt i en lös frisyr. På så sätt skyddar du det på bästa möjliga sätt.

Du bör också tänka på vad du sätter upp håret med. Om du använder gummisnoddar och metallspännen sliter de också på håret och gör att det lättare bryts av.

Fina frisyrer för dig som vill ha tjockt hår

Om du har tunt hår nu kanske du brukar sätta upp det ofta för att andra inte ska märka det. Men som du kunde läsa ovan är det inte nyttigt för håret att vara uppsatt så mycket. Det kan faktiskt bidra till att det förblir tunt. Så hur kan du få ditt tunna hår att se bra ut utan att sätta upp det?

Det kan vara bra att klippa det i en stil som passar tunt hår och får det att se tjockare ut. En page är en självklar frisyr. En asymmetrisk page, där håret är längre på ena sidan än på den andra kan också hjälpa till att ge ditt håret liv. Det kan också en lockig page göra. Om du har naturliga lockar eller fall i håret kan din frisör framhäva detta genom att klippa ditt hår på rätt sätt.

Om du inte vill gå till frisören kan något så enkelt som att ändra din bena ha betydelse för hur ditt hår uppfattas. Om du normalt sett har mittbena kan det nästan framhäva hur tunt ditt hår är. Om du däremot har sidbena kan det få ditt hår att verka lite tjockare.

Hur får jag tjockare hår genom att klippa det regelbundet?

Att gå till frisören kanske känns skrämmande när du drömmer om tjockt och långt hår. Men när du vill ha tjockare hår är det faktiskt viktigt att du ser till att göra just det. Om du går till frisören ungefär var tredje månad får du klippt bort de kluvna och nötta topparna.

Om du går omkring med kluvna toppar under lång tid kommer håret bli ännu mer kluvet. Så när du äntligen går till frisören måste du klippa av ännu mer hår. Det är självklart onödigt för dig som vill ha tjockt och långt hår.

Som tur är finns det mycket du kan göra redan nu för att börja få ditt hår att växa. Det är bara att byta hårborste och stylingapparater och lära dig att styla håret på nya sätt.

Klipning af håret kan være gavnligt for at få tykkere hår

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰