Flicka med tjockt hår
blog

Hur man får tjockare hår - 10 tips för fylligare hår

vid Lotte Lindgren Mar 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 9 juni 2024.

Innehållsförteckning

Tjockt hår - Råd för friskt, starkt och fylligt hår

Drömmer du om långt, friskt, starkt och tjockt hår? Vi förstår det, och med enkla och lätta metoder kan du faktiskt göra ditt hår mycket friskare och fylligare. För att nämna några viktiga punkter handlar det om kost, hårvård och tillbehör - men mer om det senare. Du har kommit till precis rätt ställe, för i det här blogginlägget ger vi dig en STOR guide om hur du får tjockare och friskare hår. Men först ska vi lära oss lite om hur ett hårstrå är uppbyggt.

Hur är hårstrået uppbyggt?

Hårstrån består huvudsakligen av cirka 80% keratin (protein), 10-15% vatten och resterande 5-10% består av pigment och mineraler. Det så kallade fjällskiktet omger hårstrået och fungerar som det yttre lagret, medan den inre delen kallas hårbarken. Hårets tjocklek varierar från 18 mikrometer till 180 mikrometer.

Hur snabbt för tjockare hår?

Hårväxten varierar från person till person eftersom den ofta beror på genetik. I genomsnitt växer ett normalt hårstrå mellan 10-14 cm per år, så det kan vara en något längre process att få tjockare och fylligare hår. Allt beror på hur ditt hårs tillväxtfas (den anagena fasen) fungerar. Det är den fasen som du måste optimera så mycket som möjligt för att ditt hår ska få den nödvändiga och önskade styrkan och längden. Genom att följa råden i det här blogginlägget kommer du att börja se resultat ganska snabbt. Råden fokuserar på både den yttre och inre vården av ditt hår, vilket kommer att ha en god effekt på ditt hår.

En sak du bör vara medveten om när du börjar följa några av dessa tips är att du inte ska förvänta dig att märka eller se en skillnad över en natt. Det kommer att ta lite tid för både en hälsosammare kost och ordentlig hårvård att få effekt.

Därför måste du vara tålmodig när du börjar med en kostförändring för ditt hårs skull, till exempel. Du bör räkna med att det tar minst tre veckor och vanligtvis över en månad innan du börjar se de första resultaten.

Få tjockare hår med rätt kost

Det du äter kan ha stor betydelse för hur friskt och tjockt ditt hår är. Genom att fokusera på vissa livsmedel kan du optimera hårets hälsa och tjocklek. På så sätt får du vissa vitaminer och mineraler som kan ha positiv inverkan på ditt hår. Du kan också komplettera med ett kosttillskott som innehåller till exempel biotin och zink som båda bidrar till att bibehålla ett normalt hår. Läs mer om detta i blogginlägget Vitaminer och mineraler som har betydelse för ditt hår.

Många av oss tänker bara på vad vi äter när det gäller hur det påverkar vikten och vårt midjemåttet. Få tänker på att det vi stoppar i munnen faktiskt påverkar hela kroppen - inklusive håret. Om du till exempel har problem med tunt hår kan en av orsakerna mycket väl vara felaktig kost så att din kropp inte får tillräckligt med de näringsämnen den behöver för att bibehålla ett normalt hår. Så innan du börjar ta kosttillskott bör du tänka över om det kanske räcker med att lägga om kosten.

Sund kost

Funderar du på att ta kosttillskott för håret?

Även med en nyttig och varierad kost kan det vara svårt att veta om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler - särskilt de som har betydelse för ditt hår. Därför kan du fundera på att ta ett kosttillskott som består av olika vitaminer och mineraler som kan inverka på håret. Vi rekommenderar vårt hårvitamin, som bland annat innehåller biotin och zink som båda hjälper till att bibehålla normalt hår. Hårvitaminer finns i olika former. Våra är gelebjörnar med läcker jordgubbssmak. Du måste inte ta några av de vanliga smaklösa vitaminpillren - särskilt praktiskt om du avskyr att svälja piller!

Kan jag få för mycket vitaminer?

Om du redan äter en sund och varierad kost är det naturligt att du funderar både en och två gånger på om du överhuvudtaget behöver ett kosttillskott. Många gånger är svaret nej, men om du till exempel vill fokusera mer på ditt hår kan du gärna ta en vitamin som biotin. Detta för att när kroppen har tagit upp tillräckligt mycket utsöndrar den överskottet. Det betyder inte att du måste ta en massa kosttillskott - du ska alltid hålla dig till den rekommenderade dagliga dosen som ofta står angivet på baksidan av burken

10 tips på hur du får tjockare hår

Här ska vi försöka ge dig 10 konkreta tips som du snabbt och enkelt kan implementera i din hårvårdsrutin för att få tjockare hår. Du kanske använder några eller alla av dem, men bättre lite än ingenting! Och kom ihåg, tjockare hår händer inte över en natt, det krävs tålamod och uthållighet för att uppleva bra resultat.

1. tips: Få tjockt hår med hårmasker och hårolja

Med hårmasker och hårolja kan du på ett naturligt sätt tillföra mer fukt till ditt hår. Det är viktigt att hålla håret friskt så att det inte bryts av så lätt. Det är ett viktigt steg på vägen om du vill ha tjockt hår. Läs vidare och ta reda på hur hårmasker och håroljor kan ge dig tjockare hår.

När du vill ha tjockt hår finns det ett antal aspekter som är viktiga att tänka på. Det handlar bland annat om din kost, hur du sätter upp håret och hur du behandlar det. Om du tillför massor med fukt till ditt hår med hårmasker och håroljor har det nämligen stor betydelse för hur tjockt ditt hår blir.

Dessutom är det viktigt att du ser till att stimulera din hårbotten. Det är trots allt där håret växer ut. Också detta har därför stor betydelse för hur ditt hår kommer att bli. Med hårbottenmassage kan du påverka hårbotten för att få mer blodgenomströmning. Detta ger mer syre och näring till håret som blir friskare, starkare och tjockare.

Hårmasker ger håret mer fukt

Det är viktigt att håret får tillräckligt med fukt för att hålla sig starkt. Om det inte får det kommer det lättare brytas av, vilket leder till att håret ser tunt ut. Ett sätt att ge håret mer fukt är att använda en hårinpackning en eller två gånger i veckan.

Det finns olika typer av hårmasker, så du bör välja en som passar ditt hår. Om du har fint hår eller hår som skadats av kemikalier behöver du en typ av hårmask, medan du behöver en annan om du har lockar eller tjockare hår.

Hårolja ger ett dagligt tillskott av fukt

En hårmask bör endast användas varje vecka. För att ge håret en extra boost av fukt dagligen kan du lägga tillföra hårolja i det. Detta gör du genom att spraya eller gnugga in den längst ut i håret. Detta är den mest slitna delen och därför den som behöver mest vård.
Du bör alltid välja en naturlig hårolja. Du kan till exempel få håroljor som tillverkas av arganolja och kokosolja. En naturlig olja tillför precis så mycket fukt håret behöver. Oljor med silikon gör håret glansigare, men tillför inte fukt.
Om du har torr hårbotten kan du också använda oljan för hårbottnen. Du bör dock inte göra detta dagligen. I stället kan du göra det en gång i veckan som en ersättning för en hårmask. När du applicerar oljan i hårbotten bör du se till att massera in den ordentligt.

Hårmaske og hårolie er gode til at bevare fugten i håret

Tips 2: Hårbottenmassage kan ge dig tjockt hår

Om du vill ha tjockare hår är det viktigt att ta hand om din hårbotten. Ett sätt att göra detta är att massera den. På så sätt ökar du blodtillförseln i hårbotten vilket innebär att mer syre och näringsämnen tillförs via blodet. Detta bidrar till att hålla håret friskare, vilket är en viktig faktor när du vill göra ditt hår tjockare.

Du kan använda fingrarna för att massera hårbotten. Detta fungerar perfekt att göra när du duschar. När du applicerar schampo i håret kan du ta några rejäla tag i hårbotten och massera igenom den ordentligt.

Du kan också skaffa en särskild hårborste för att massera hårbotten. Det finns hårborstar med piggar som är bra både för att reda ut håret och för att massera hårbotten. På så sätt ger du dig själv en liten hårbottenmassage varje gång du reder ut håret.

Tips 3: Tvätta håret på rätt sätt

Att få en bra hårtvättsrutin är mycket viktigt, eftersom det är här du verkligen kan göra skillnad för ditt hår. Speciellt om ditt hår är benäget att skada eller bryta, är det verkligen viktigt. Det är också här som de flesta misstag ofta begås, några enkla men inte minst stora misstag som har en avgörande inverkan på ditt hår. Vi ska försöka ge dig ett exempel på en bra hårvårdsrutin.

Exempel på en bra hårtvättsrutin

Om du är osäker på hur en hårtvättsrutin kan och bör se ut, kommer här våra förslag. Först och främst är det viktigt att du inte tvättar ditt hår för mycket, eftersom det kan slita på håret mer än det hjälper. Vi rekommenderar att du tvättar håret cirka 2-3 gånger i veckan, beroende på din aktivitetsnivå. Nu kommer vi till själva rutinen:

 1. Förbered ditt hår för tvätt genom att borsta igenom det med en mjuk hårborste. Detta minimerar trassel och gör det lättare att tvätta håret.
 2. Tvätta håret i ljummet vatten för att öppna upp hårstrået och applicera sedan ett sulfatfritt schampo. Se till att applicera det i hårbotten och inte i hårets längder. Du kan också använda en hårbottenborste för att fördela schampot väl. Speciellt med sulfatfria schampon kommer du att upptäcka att det inte skummar lika mycket första gången. Därför bör du alltid använda schampo två gånger för att få bästa effekt och få håret ordentligt rent.
 3. Använd en hårinpackning en gång i veckan. Det är viktigt att använda hårmasker en gång i veckan för att ge djup vård och näring till hårstråna. Det är viktigt att du matchar hårmasken med din hårtyp så att du får den optimala behandlingen. Låt hårmasken verka i ca 10 minuter och tvätta sedan ur.
 4. Avsluta med ett balsam för att stänga hårstrået så att vården och näringen stannar kvar i håret. Balsam är så viktigt för ditt hår, så det är ett absolut måste. Låt det verka i 2 minuter och tvätta sedan håret med kallt vatten för att stänga fjällskiktet.
 5. Säkerställ en bra och skonsam föning. Du måste vara försiktig när håret är vått, eftersom det är då det är som mest ömtåligt. En bra och skonsam föning är en viktig del av hårtvättsrutinen. Det kan du till exempel göra med en hårhandduk i mikrofiber.
Kvinnan tvätter håret

Tips 4: Använd rätt schampo för din hårtvätt

Förutom att ändra din rutin när det gäller hur ofta du tvättar håret bör du också se över om du använder rätt schampo. Om du inte har rätt schampo kan effekten av hårtvätten avta väldigt snabbt – vilket gör att du snart vill tvätta håret igen.

Du bör alltid välja schampo och balsam som är fria från sulfater och silikoner eftersom båda bidrar till att torka ut håret. Välj istället ett schampo med så många naturliga ingredienser som möjligt. Till exempel extrakt av blåbär, mango och aloe vera, som alla har en rengörande och skyddande effekt på hår och hårbotten.

Tips 5: Skydda ditt hår från solen på sommaren

För att få tjockt hår är det viktigt att det inte går sönder lätt. Om ditt hår är väldigt torrt är det precis vad det kommer att göra. En av de saker som verkligen hjälper till att torka ut ditt hår är om du tillbringar mycket tid i solen. På sommaren bör du därför titta på hur du bäst kan skydda det.

För det första kan du naturligtvis täcka över det. Det kan vara med en hatt eller en scarf. Du kan också använda hårolja. Det finns vissa håroljor som har en speciell UV-skyddande effekt. Så det är alltid en bra idé att kontrollera detta när du köper hårolja på sommaren.

Ännu bättre är att hitta en värmeskyddsspray som ger dig både värmeskydd och UV-skydd för håret. Sommaren kan vara otroligt tuff för ditt hår.

Genom att skydda ditt hår och ge det allt det behöver kan du göra mycket för att få ett friskt och tjockt hår.

Tips 6: Akta dig för varma stylingapparater

Om du vill ha tjockare hår är det första du behöver göra att tänka på hur du använder heta stylingapparater som plattänger och locktänger. Detta för att värme sliter på håret och gör att det snabbare bryts av. Det kommer därför se tunnare ut.

Det bästa är därför att inte använda stylingapparater dagligen. Du kan istället använda dem när du sätter upp håret innan du går ut. Om du inte kan klara dig utan dina stylingapparater, välj sådana som kan användas på låg eller medelhög värme. De sliter inte lika mycket på håret.

När du torkar håret bör du också så mycket det går låta det lufttorka. Om du använder hårtork för att torka håret varje dag kommer detta också slita på håret. Om du inte har tid att lufttorka håret kan du torka det försiktigt med en handduk.

Tips 7: Sätt inte upp håret för hårt

Du tänker förmodligen inte på det när du sätter upp håret varje dag, men din frisyr har faktiskt stor betydelse för hur tjockt ditt hår blir. Om du sätter upp håret hårt varje dag kommer det också att slita nee. Det gör att det lättare bryts av vilket gör att hela ditt hår ser tunnare ut.

Till vardags är det därför klart bäst att ha håret utsläppt eller åtminstone att ha håret uppsatt i en lös frisyr. På så sätt skyddar du det på bästa möjliga sätt.

Du bör också tänka på vad du sätter upp håret med. Om du använder gummisnoddar och metallspännen sliter de också på håret och gör att det lättare bryts av.

Tips 8: Skydda ditt hår på natten

Byt ut ditt örngott i bomull mot ett i bambu. Bambu örngott har finare fibrer och en slät yta, vilket innebär att de skapar mindre friktion i håret och minimerar de skador på håret som kan uppstå under natten. Det verkar som ett enkelt knep, men det gör en enorm skillnad för ditt hår. Du kommer också att upptäcka att ditt hår är mycket lättare att styla på morgonen. Om du vill ha hela lösningen kan du överväga en bambuhätta, som är en sovmössa som skyddar ditt hår ännu bättre än vad ett örngott gör.

Tips 9: Undvik att färga håret

Om du vill ha tjockt och fylligt hår är hårfärgning och särskilt hemfärgning något du bör undvika. Det torkar ut håret och skadar hårfibrerna. Det gör att håret blir mer benäget att brytas och därför inte växer sig långt och tjockt. Om du ändå ska färga håret rekommenderar vi att du låter ett proffs göra det och att du använder de mest skonsamma metoder som finns för att minska slitaget på håret.

Tips 10: Ät en hälsosam och varierad kost

Det låter kanske väldigt enkelt, men en bra och hälsosam kost är mycket viktigt för att ditt hår ska må bra. En balanserad kost är avgörande för ett tjockare och friskare hår. Följande näringsämnen spelar en roll:

 • Protein: Håret består huvudsakligen av protein, så det är viktigt att få i sig tillräckligt med protein genom livsmedel som kött, fisk, ägg, bönor och nötter.
 • Biotin (vitamin B7): Detta vitamin bidrar till att bibehålla normalt hår, hud och naglar. Biotinrika livsmedel inkluderar ägg, nötter, frön och lever.
 • Vitamin C: Hjälper till med produktionen av kollagen, som är en viktig del av hårets struktur. Citrusfrukter, jordgubbar och paprika är bra källor till C-vitamin.
 • Omega-3-fettsyror: Dessa fettsyror håller hårbotten frisk och normal, vilket är viktigt för att håret ska trivas. De finns i fet fisk som lax, makrill och sardiner, samt i chiafrön och valnötter.
 • Zink: Hjälper till att bibehålla normalt hår. Zinkrika livsmedel inkluderar skaldjur, nötkött och pumpafrön.

Fina frisyrer för dig som vill ha tjockt hår

Om du har tunt hår nu kanske du brukar sätta upp det ofta för att andra inte ska märka det. Men som du kunde läsa ovan är det inte nyttigt för håret att vara uppsatt så mycket. Det kan faktiskt bidra till att det förblir tunt. Så hur kan du få ditt tunna hår att se bra ut utan att sätta upp det?

Det kan vara bra att klippa det i en stil som passar tunt hår och får det att se tjockare ut. En page är en självklar frisyr. En asymmetrisk page, där håret är längre på ena sidan än på den andra kan också hjälpa till att ge ditt håret liv. Det kan också en lockig page göra. Om du har naturliga lockar eller fall i håret kan din frisör framhäva detta genom att klippa ditt hår på rätt sätt.

Om du inte vill gå till frisören kan något så enkelt som att ändra din bena ha betydelse för hur ditt hår uppfattas. Om du normalt sett har mittbena kan det nästan framhäva hur tunt ditt hår är. Om du däremot har sidbena kan det få ditt hår att verka lite tjockare.

Hur får jag tjockare hår genom att klippa det regelbundet?

Att gå till frisören kanske känns skrämmande när du drömmer om tjockt och långt hår. Men när du vill ha tjockare hår är det faktiskt viktigt att du ser till att göra just det. Om du går till frisören ungefär var tredje månad får du klippt bort de kluvna och nötta topparna.

Om du går omkring med kluvna toppar under lång tid kommer håret bli ännu mer kluvet. Så när du äntligen går till frisören måste du klippa av ännu mer hår. Det är självklart onödigt för dig som vill ha tjockt och långt hår.

Som tur är finns det mycket du kan göra redan nu för att börja få ditt hår att växa. Det är bara att byta hårborste och stylingapparater och lära dig att styla håret på nya sätt.

Klipning af håret kan være gavnligt for at få tykkere hår

Vilka vitaminer ger tjockare hår?

Om du vill öka ditt intag av vitaminer som påverkar ditt hår behöver du inte leta längre:

 • Biotin
 • Mineralet zink.

Det här är de vitaminer som det danska livsmedelsverket erkänner har en effekt på att bibehålla normalt hår. Naturligtvis finns det också andra vitaminer och mineraler som har stödjande effekter som kan bidra till att ge normala förutsättningar för hårväxt. C-vitamin bidrar till exempel till att upprätthålla normal kollagenbildning, vilket är viktigt för både hår och hud.

Det kan därför vara en bra idé att titta på om du får i dig tillräckligt av detta i kosten eller om du behöver komplettera med exempelvis ett hårtillskott.

Produktrekommendationer för tjockare hår

Vi har samlat våra bästa produktrekommendationer för hur du får tjockare hår. Hårprodukter kan inte göra det ensamma och det krävs mycket tålamod för att ditt hår ska bli fylligt och tjockt.

Vitaminer för håret

Ett hårtillskott är en bra start på din resa mot tjockare hår. Även om vitaminer inte är någon mirakelkur, är det alltid en bra idé att se till att du får i dig rätt mängd vitaminer och mineraler för att bibehålla ett normalt hår. Vi kan rekommendera våra hårvitaminer, som vi tror är några av de bästa på marknaden efter år av formelutveckling. De innehåller biotin, zink, folsyra, vitamin B6, vitamin B12 och många fler vitaminer och mineraler. Allt detta i en läcker gummiboll med jordgubbssmak som är fri från socker, laktos, gelatin och gluten.

Hårserum för hårväxt

Ett bra hårserum kan göra underverk för ditt hår, särskilt om det innehåller tillväxtfrämjande ingredienser. Vi rekommenderar starkt Grow and Glow hårserum, som är ett tillväxtfrämjande hårserum med ingredienser som Capilia Longa och Amaranthus Candstus Seed Extract som har en bevisad effekt på hårväxten. Dessutom innehåller serumet en kombination av flera aktiva ingredienser som ger hårbotten en mild exfoliering som upprätthåller hårbottens mikroflora. Detta minskar tendensen till oljigt hår och hårbotten. En balanserad hårbotten är en av nycklarna till tjockare hår.

Skydd mot värme

Vi har tidigare talat om att just värmeskydd är viktigt för att ditt hår ska bli fylligare och tjockare. Vi har tagit fram en värmeskyddsspray som är formulerad med värmeskydd upp till 220 grader, MEN som också är UV-skyddande och silikonfri. Det innebär att ditt hår får ett unikt skydd samtidigt som produkten är lätt att skölja ur håret igen. Den är också formulerad med fuktgivande ingredienser så att ditt hår förblir återfuktat och glansigt även vid värmestyling.

Hårvitaminer

Hårvitaminer

349 kr

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰