Torr hårbotten | Allt du bör veta om mjäll, klåda och torr hårbotten

blog

Guide till torr och irriterad hårbotten: Så blir du av med den

Har du också kämpat med att din hårbotten känns torr, spricker och är kliande? Eller upplever du ibland att vita flingor stänker ur ditt hår? Då kan du få problem med torrhet i hårbotten. Läs vidare här för att ta reda på hur du bäst får balans i hårbotten igen!

Frågar du frisörerna kommer de att berätta att klåda i hårbotten är ett av de vanligaste besvären bland deras kunder. Du är alltså inte ensam om du tycker att hårbotten kliar. Frågan är bara vad som orsakar det och hur du kan åtgärda problemet. Och om du letar efter svar har du kommit rätt!

I det här blogginlägget går vi igenom allt du behöver veta om mjäll, torrhet och kliande hårbotten. Vi hjälper dig att hitta orsakerna till problemet. Och du får bra tips om hur du i fortsättningen kan skapa en bättre balans.

dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Vad är torr och kliande hårbotten?

Den övre delen av ditt huvud består främst av hud. Den kan därför bli irriterad och börja klia – precis som huden på resten av kroppen. Och orsakerna till problemet kan också vara desamma, som t.ex. vädret, din kost, allergier med mera. Men huden vid hårrötterna är också unik på vissa områden, och därför kan även andra orsaker spela in.

Den övergripande punkten är att klåda i hårbotten är ett vanligt problem. Men om du ofta kliar dig i hårbotten bör du vara uppmärksam på det - och gör något åt det. Det är nämligen ofta de små sakerna som gör den stora skillnaden för din hårbotten.

Ska jag vara orolig om min hårbotten kliar?

I grund och botten finns det ingen anledning att oroa sig. Du är som sagt långt ifrån ensam om problemet, och ofta kan du lösa det själv hemifrån. Det finns dock några saker du måste vara medveten om och där du kan ha nytta av hjälp utifrån.

Upplever du till exempel att din hårbotten kliar så våldsamt att du får sår? Eller kan du se torra, kala fläckar i hårbotten? Då är det bra att kontakta läkare. Detta kan vara tecken på t.ex. psoriasis, mjäll eller atopiskt eksem. Och det kan kräva medicinsk behandling för att bli av med.

Kliande hårbotten

Här får du 5 symptom på torr hårbotten

Är du tveksam till om du lider av torrhet i hårbotten, eller om något annat står på spel? Sedan har vi sammanställt fem av de vanligaste symtomen på torrhet. Läs igenom listan och se om du kan känna igen dig.

1. Det kliar och irriterar högst upp på huvudet

Dina händer är ständigt uppe i huvudet för att klia. Du har svårt att koncentrera dig ibland eftersom du hela tiden måste klia dig i hårbotten. Och du kan till och med ha svårt att ha hatt eller resår i håret eftersom det förvärrar problemet.

2. Huden ser röd och irriterad ut

Titta dig i spegeln och se om din hårbotten är röd. Den behöver inte vara rodnad överallt utan kanske bara på några få ställen. Då kan det vara bra att behandla de drabbade ställena.

3. Små sprickor eller sår uppstår vid hårrötterna

Känn under håret. Kan du känna små sprickor eller sårskorpor? Det kan både hända för att man kliar sig mycket, men kan också uppstå till följd av den torra huden. Om du har många eller stora sår bör du överväga att kontakta din läkare.

4. Huden känns stram

Frisk hud känns i princip mjuk och elastisk – även ovanpå huvudet. Om det däremot känns stram och spänd kan det vara ett tecken på att det saknar fukt.

5. Det är fullt med vita flagor överallt från huden

Får du en massa vita flagor på axlar och tröjor? Eller börjar det snöa hudflagor så fort du kliar dig i huvudet? Då är också ett tecken på att det finns ett problem. Det är många som förväxlar detta med mjäll. Det kan vara svårt att se skillnad, men här ger vi dig några goda råd om hur du kan se skillnad.

Produkter för hårbotten

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Vad är skillnaden mellan mjäll och torr hårbotten?

Om du har en väldigt torr hårbotten kan det vara svårt att avgöra om du lider av mjäll eller torr hårbotten. De två sakerna är väldigt lika. Det finns dock tre avgörande skillnader mellan mjäll och torr hårbotten:

  • För lite respektive för mycket talg: Din kropp producerar talg, ett fett ämne som håller huden frisk. Om det produceras för lite talg blir huden torr. Om det däremot produceras för mycket kan det bildas mjäll. Förutom att du får mjäll kan det också leda till att huden blir rodnad och fet.
  • Infektion vs. miljöpåverkan: Mjäll uppstår ofta på grund av en svampinfektion. Och det kan kräva medicinsk behandling. Torr hårbotten uppstår å andra sidan på grund av miljöpåverkan eller livsstil.
  • Olika typer av mjäll: Du kan också uppleva mjäll om du lider av torr hårbotten. De skiljer sig dock från de du kommer att uppleva om du lider av mjälleksem. Små, torra och vita flingor kommer ofta från uttorkad hud. Om fjällen däremot är stora, gulaktiga och feta är det mer sannolikt att du drabbats av eksem.
Mjäll eller torr hårbotten

Vad är orsakerna till irriterad hårbotten?

Det kan finnas många olika orsaker till irriterad hårbotten och klåda. Vissa av dem kommer från ditt beteende, andra från din omgivning och andra från dina gener. Och i vissa fall finns det mer än en anledning. Därför är det viktigt att du tittar på hela ditt liv när du behöver/försöker hitta roten till problemet.

Dessutom kan det tyvärr också krävas mer än ett försök att hitta en lösning. Men det kan lyckas. Och när det gör det kommer du inte bara att känna dig mer bekväm, ditt hår kommer också att se snyggare och friskare ut.

Nedan kan du läsa om de vanligaste orsakerna till torrhet och klåda i hårbotten:

Ålder
När du blir äldre förändras din hud. Den blir mindre elastisk och producerar färre naturliga oljor så att den blir torr. Dessutom kan hormonella förändringar som exempelvis klimakteriet ha inverkan på hårbotten.

Fel hårprodukter
Alla hårprodukter är inte lika bra och om du har känslig hud kan vissa ingredienser göra mer skada än nytta. I nästa avsnitt kan du läsa om specifika ingredienser du bör undvika i dina hårprodukter.

Kostnaden
Håret behöver vitaminer och näringsämnen för att hålla sig normalt, och samma sak gäller huden. Därför är det viktigt att antingen äta en sund och varierad kost eller komplettera med ett näringstillskott.

Gener
Vissa människor är mer benägna att få hudproblem än andra. Om du är en av dem är det viktigt att du är extra uppmärksam på din hårbotten och vad du ger den i form av hårprodukter och annat som kan påverka den.

Påfrestning
Om du är stressad kan du få ökad inflammation i kroppen. Detta kan visa sig på olika sätt, till exempel genom kliande hårbotten, även om det faktiskt inte finns någon yttre orsak till det. Om du har det stressig på dagarna kan det vara guld värt att avsätta 10 till 30 minuter på aktiviteter som meditation eller yoga.

Temperaturfluktuationer
Särskilt på vintern är antalet svenskar med hudproblem fler – också med problem i hårbotten. Detta beror på de ständiga växlingarna mellan kallt ute och varmt inne. Huden har svårt att anpassa sig till de skiftande temperaturerna och därmed blir det fel i produktionen av talg som ska hålla hårbotten i balans. Därför är det viktigt att ge kroppen tillräckligt med fukt under de kalla månaderna.

Rökning eller luftföroreningar
Oavsett om de skadliga ämnena kommer genom cigaretter eller allmänna luftföroreningar kan de ha en skadlig effekt. Liksom stress kan de orsaka inflammation, vilket kan torka ut din hårbotten.

Allergier
Du kanske är allergisk mot några v ingredienser i dina hårvårdsprodukter, materialet i dina mössor eller liknande. Många hårvårdsprodukter kan innehålla ingredienser som huden reagerar på. Om inget annat fungerar kan du prata med din läkare om eventuella allergier.

Undvik dessa ingredienser i dina hårprodukter

Misstänker du att dina hår/vårdprodukter är boven bakom dina hudproblem? För dig som lider av torr hårbotten är ditt schampo ett bra ställe att börja. Det finns massor av hårprodukter på marknaden med skadliga ingredienser – speciellt om du har känslig hud. Och det gäller t.ex. dessa ingredienser:

  • Parabener: Metylparaben och etylparaben är exempel på konserveringsmedel som kan användas i vårdprodukter. Det är parabener, och har du hudproblem bör du undvika dem så mycket som möjligt – även i dina hårprodukter.
  • Sulfater: Även om de är några av de vanligaste tvålarna kan de ha negativa konsekvenser för huden och håret. Som exempel kan nämnas natriumlaurethsulfat och natriumlaurylsulfat. Dessa tvålar är faktiskt så starka att de helt kan ta bort kroppens naturliga oljor. Och detta kan leda till mjäll och liknande problem i form av torr hårbotten.
  • Silikon: Eftersom det kan vara svårt att tvätta ut till 100% kan silikonet orsaka mjäll och torr hårbotten. Och om du har lockar kan det också göra dina hårstrån frissiga och elektriska. Undvik ingredienser som slutar på -cone eller -oxan, eftersom detta ofta är silikon.

 

Vill du bli av med sprickor och klåda? Vi har skapat Grow and Glow-serien just för att ge dig en frisk och vackert hår. Därför är alla produkter fria från både silikon, sulfater och parabener. Och då kan du säkert använda den på din frisyr – även om du lider av torr hud i hårbotten!

10 tips för att minska irriterad hårbotten och klåda

Vill du göra något åt dina problem med torrhet och klåda? Men vet du inte var du ska börja? Vi har sammanställt 10 goda råd som du kan följa.

1. Ta hårvitaminer som innehåller biotin för att bibehålla normalt hår

Det är viktigt att du äter en varierad och nyttig kost. På så sätt får du de vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Ibland kan det dock vara svårt att få i sig alla de vitaminer du behöver genom den dagliga kosten och därför kanske du ska fundera på att komplettera med ett kosttillskott. Och av den anledningen har vi utvecklat våra hårvitaminer.

Det är ett vegetariskt hårvitamin som smakar vingummi. De innehåller allt som kroppen behöver för att bibehålla ett normalt hår och en normal hårbotten. Vitaminerna i hårvitaminer är bland annat biotin, folsyra och B12.

  • Biotin: Om du vill bibehålla ett normalt hår kan det vara klokt att ta biotin. Och här kan två vingummi per dag ge dig en bra start. Då behöver du heller inte tänka på att ta med särskilda livsmedel i kosten för att få i dig tillräckligt med Biotin.
  • Folsyra: Folsyra tillhör liksom biotin gruppen B-vitaminer. Folsyra bidrar till att upprätthålla immunsystemet så det fungerar. Dessutom har den också betydelse för celldelningsprocessen.
  • B12: Som namnet antyder är B12 också en del av "gänget" med B-vitaminer. B12 bidrar till att upprätthålla normal celldelningsfunktion i kroppen.

Boosta ditt hår med hårvitaminer

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

2. Välj rätt schampo

Som vi tidigare nämnt har det viss betydelse vilka hårprodukter du använder. Och du kan med fördel välja ett schampo mot torr hårbotten. Men kom ihåg att titta på ingredienslistan för att försäkra dig om att schampot inte innehåller några eventuellt skadliga ämnen. Om du har torr och kliande hårbotten kan det ofta vara klokt att byta schampo. Det är särskilt viktigt att hitta ett sulfatfritt schampo som är återfuktande.

3. Se till att även ge ditt hår balsam

Balsam är ofta a och o för att ge tillbaka fukten till håret. Se det som en fuktkräm för dina hårstrån och hårrötter. Balsam hjälper också till att försegla hårstrån så att konditioneringen och fukten från schampo, balsam eller andra produkter stannar kvar i håret. Det kan därför vara avgörande för att minska torrhet i hårbotten.

Välj ett balsam för torrt hår, till exempel Grow and Glow Conditioner som inte innehåller skadliga ingredienser, sulfat eller silikon. Dessutom har den fruktsyror som hjälper till att balansera hårbottens mikroflora.

4. Strunta i att torka håret med en vanlig handduk

En vanlig handduk kan ge elektriska och frissiga hårstrån. Så om du vill ha ett friskt hår bör du fundera på att byta ut den traditionella handduken. Investera istället i en handduk av mikrofiber. Den är mjuk, absorberar vatten snabbare och är mindre hård mot hårstråna. Därmed blir torkningen också mer effektiv så att din hårbotten inte behöver vara fuktig lika länge.

5. Skäm bort dig själv och ditt hår med en hårkur/behandling

Precis som huden i ansiktet kan huden under håret må bra av en vårdande behandling. Så unna dig en fuktgivande hårbehandling då och då. Det stärker ditt hår och du märker ofta skillnad direkt.

Och på har vi vår Intensive Repair and Growth hårmask för just det syftet. Den ger djupgående vård och näring för både hår och hårbotten och är perfekt för en spadag hemma!

hårkur

6. Stimulera hårbotten med en massageborste

Din hud gynnas av extra blodgenomströmning. Det ger fler näringsämnen, håller den elastisk och mjuk - även hårbotten! Fundera därför att använda en borste för hårbottenmassage i din dagliga hudvårdsrutin. Den fungerar bra mot mjäll, tar bort smuts och orenheter från hårbotten, kan öka hårtillväxten och känns underbart behaglig att använda! För att få mer inspiration kan du kan läsa vårt blogginlägg om hårbottenmassage här.

7. Tvätta inte håret för ofta

Det kanske låter bakvänt, men för mycket vatten kan torka ut huden. Det kan nämligen ta bort de naturliga oljorna från hårbottnen och medföra torrhet. Du kan använda de mest skonsamma schampon för din hårbotten, men om du duschar för ofta kan det ändå vara lönlöst. Tvätta därför håret endast 2-3 gånger i veckan. Om du däremot idrottar kan du behöva tvätta det lite oftare. Sätt i stället upp håret eller använd en duschmössa när du duschar resten av kroppen.
Torrschampo kan också vara bra för att minimera fett hår mellan tvättarna. Tänk dock på att torrschampo inte är ett riktigt schampo i den meningen att det inte tar bort smuts, överflödigt talg eller rester från hårprodukter.

Kvinnan tvätter håret

8. Var försiktig när du använder stylingprodukter 

I likhet med schampo och balsam är inte alla stylingprodukter lika bra. Och i allmänhet är det klokt att dra ner på användningen av stylingprodukter. Tänk på vilka produkter som är nödvändiga för din dagliga användning och läs noga på ingredienslistan. Stylingprodukter kan nämligen vara svåra att tvätta ut och kan byggas upp i håret och hårbotten. Detta kan leda till torr och kliande hårbotten och inte minst till att håret blir torrt.

9. Sänk vattentemperaturen

Kontrasten mellan värme och kyla kan ha skadlig effekt på din hårbotten. Ett varmt bad kan vara skönt, särskilt under vintermånaderna, men det kan också verka uttorkande på hud och hårbotten. Därför är det klokt att dra ner på temperaturen en aning. Även om spa-känslan kan försvinna lite kommer din hårbotten tacka dig. Se därför också till att huden är helt torr innan du går ut i kylan efter en dusch.

Sänk vattentemperaturen

10. Välj rätt överdrag till din kudde

Precis som med handdukar kan vanliga bomullsörngott ha negativa konsekvenser. Bomull består av grova fibrer som kan skapa friktion när du ligger på det. Fundera istället på ett örngott i mikrofiber, bambu eller siden där fibrerna är mjukare och inte sliter på ditt hår och din hårbotten på samma sätt - vi rekommenderar vårt bambuörngott här, som har en naturlig antibakteriell och svampdödande effekt på grund av sitt bambumaterial.

Bra produkter för håret

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Finns det ett samband mellan torr hårbotten och håravfall?

Vill du förebygga eller minska håravfall? Då bör du titta på både ditt hår och din hårbotten - du kan läsa allt om det i den här guiden. Båda är viktiga om du vill ha ett friskt och normalt hårsvall.

RELATERADE INLÄGG