romaringolja for håret
blog

Rosmarinolja för hår - Hur det fungerar och dessa fördelar

vid Lotte Lindgren May 24, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 8 februari 2024.

Innehållsförteckning

Rosmarinolja är ett av de bästa naturmedlen när det gäller att vårda håret. Denna underbara olja kan hjälpa till att stärka håret och främja hälsosam hårväxt. Läs vidare för att lära dig mer om rosmarinoljans egenskaper, hur du kan använda den i ditt hår och varför det är en bra idé att inkludera denna olja i din hårvårdsrutin.

Innehållsförteckning

Vad är rosmarinolja?

Rosmarinolja är en eterisk olja som utvinns ur rosmarinplantan. Den används ofta för att stimulera hårväxt och stärka håret och hårbotten. Oljan kan också ge näring och lugna torr hud på huvudet, vilket minskar risken för håravfall. En annan fördel med att använda rosmarinolja i håret är dess förmåga att absorbera överflödigt vatten från hårsäckarna, vilket resulterar i ett mer voluminöst och fylligare hår.

Hur gör man rosmarinolja?

För att göra din egen rosmarinolja måste du först välja rätt typ av rosmarin. Sedan kan du skörda och torka dina kvistar innan du gör oljan med antingen värme eller solmetoden. Rosmarinolja är känd för att förbättra blodcirkulationen i hårbotten, vilket innebär att den kan stimulera hårväxt och stärka hårbotten, vilket gör den till en bra olja för att förhindra håravfall. Utöver detta kan oljan också ge näring åt hår och hud och tillföra fukt och glans till ditt hår.

När du har gjort din rosmarinolja kan den appliceras direkt i håret eller blandas med vatten som sköljning efter schamponering. Med sin förmåga att stärka håret från rötterna och nedåt kommer rosmarinolja att bli ditt nya hemliga vapen i kampen för ett friskt och starkt hår!

rosmarin

Hur fungerar rosmarinolja?

Rosmarinolja går in och stimulerar blodcirkulationen i hårbotten. Detta gör att syre och näringsämnen kan transporteras till hårrötterna. Detta kan ha en gynnsam effekt på din hår- och hårbottenhälsa.


Vilka är fördelarna med att använda rosmarinolja i håret?

Rosmarinolja är en av de bästa sakerna du kan använda för att ta hand om ditt hår. Den har många fördelar som att stimulera blodcirkulationen i hårbotten och minska hårförtunning, minska mjäll och klåda, samt förbättra blodcirkulationen till hårrötterna och näringstillförseln.

Här är några av de fantastiska fördelarna med rosmarinolja:

 • Stimulerar blodcirkulationen i hårbotten, vilket kan leda till ökad hårväxt.
 • Minskar mjäll, klåda och irritation i hårbotten
 • Förbättrar blodcirkulationen till hårrötterna
 • Stärker varje enskilt hårstrå från rot till topp

Så om du vill ha ett friskt, starkt och vackert hår bör rosmarinolja vara ditt hemliga vapen!

Vetenskapliga bevis för rosmarinoljans effekt på håret

De vetenskapliga bevisen för rosmarinoljans effekt på hårväxt är fortfarande begränsade, men det finns några studier som tyder på dess potentiella fördelar. En studie som publicerades 2015 tyder på att rosmarinolja har en effekt på hårbotten, håret och hårväxten.

Det är dock viktigt att notera att resultaten inte är definitiva och att det fortfarande behövs mer forskning för att ytterligare bekräfta dessa resultat. Det tyder dock på att det finns ett samband mellan rosmarinolja och hårväxt.

Det är också värt att notera att rosmarinolja kan ha individuella effekter på olika människor. Vissa personer kan uppleva en betydande förbättring av sin hårhälsa och hårväxt efter att ha använt rosmarinolja regelbundet, medan andra kanske inte ser någon märkbar skillnad. Det är viktigt att vara tålmodig och konsekvent i din användning av rosmarinolja för bästa resultat.

Hur använder man rosmarinolja på håret?

 1. Rosmarinolja är en ingrediens som kan hjälpa till att ge ditt hår glans och styrka. För att använda den i håret kan du göra din egen hårolja genom att blanda rosmarinolja med en bärarolja (t.ex. jojobaolja, kokosolja, arganolja eller annat) Massera in oljan i hårbotten och låt den sitta i några timmar innan du sköljer noggrant för ett friskt och glänsande hår.

 2. Tillsätt några droppar i ditt schampo. Om du har fint och tunt hår kan oljor, inklusive rosmarinolja, ofta få håret att klumpa ihop sig och snabbt bli fett. Ett bra tips för dig med tunt och fint hår, men även för alla hårtyper i allmänhet, är att tillsätta några droppar rosmarinolja i ditt schampo. På så sätt får du fortfarande fördelarna med rosmarinoljan utan att håret blir fett och kladdigt. Det är också ofta en bra och billig lösning för många istället för att investera i ett dyrt schampo med rosmarin i. Ett viktigt tips är att låta schampot sitta i håret en stund för att få effekt av rosmarinoljan.

 3. Ett annat sätt att använda rosmarinolja är som en del av en hemmagjord hårinpackning. Blanda rosmarinolja med andra bra ingredienser som aloe vera-gelé, honung eller kokosolja för extra näring till håret. Applicera masken jämnt över hela håret och låt den sitta i 30 minuter innan du sköljer ur den för att få friska och välmående lockar. Du kan också helt enkelt tillsätta några droppar tillsammans med din vanliga favorithårinpackning.

Det är viktigt att inse att hårväxt eller minskning av håravfall inte är en quick fix. Det krävs uthållighet som med allt annat, och detta gäller även när du använder rosmarinolja i håret. Se om du kan göra det till en bra vana, gör det så enkelt som möjligt att komma ihåg. Kom också ihåg att hår i genomsnitt bara växer mellan 1-2 centimeter per månad, så långt hår är på väg!

Vem bör använda rosmarinolja för håret?

Rosmarinolja är en utmärkt ingrediens för hårvård och är lämplig för olika hårtyper. Det är särskilt bra för dem med fint hår eftersom det kan hjälpa till att förbättra texturen och göra håret fylligare. Det kan vara fördelaktigt för olika människor, särskilt de med specifika hårproblem eller behov. Personer som upplever håravfall, skallighet eller försvagat hår kan ha nytta av att använda rosmarinolja eftersom den tros stimulera hårväxt och stärka håret, bland annat genom att öka blodcirkulationen i hårbotten.

Om du lider av mjäll eller en irriterad hårbotten kan rosmarinolja också hjälpa till att lindra, minimera och bekämpa dessa problem. Dessutom är oljan bra för personer med torrt och frissigt hår, eftersom den kan återfukta och ge glans åt håret.

Så oavsett din hårtyp kan rosmarinolja vara en bra investering för ett friskt och starkt hår. Kom dock alltid ihåg att testa oljan på en liten del av håret först för att undvika allergiska reaktioner.

Biverkningar av att använda rosmarinolja i håret

Rosmarinolja är en kraftfull produkt, vilket är anledningen till att det alltid rekommenderas att använda utspädda versioner av den. Som med alla naturliga behandlingar kan det finnas vissa biverkningar. Det är viktigt att notera att reaktionerna kan variera från person till person, och vissa människor upplever inga biverkningar alls. Här är några potentiella biverkningar av att använda rosmarinolja för hår:

Hudirritation: Vissa människor kan vara känsliga för koncentrerade eteriska oljor som rosmarinolja. Att applicera för mycket eller på ett koncentrerat sätt kan orsaka hudirritation, rodnad eller klåda. Det rekommenderas alltid att späda ut eteriska oljor med en bärarolja som jojobaolja eller kokosolja för att minimera risken för hudirritation.

Allergiska reaktioner: En sällsynt biverkning kan vara allergiska reaktioner mot komponenterna i rosmarinolja. Detta kan yttra sig som klåda, utslag eller svullnad. Om du har en historia av allergier mot liknande ämnen bör du vara försiktig med att använda rosmarinolja och övervaka eventuella reaktioner.

Torrhet: För vissa människor kan rosmarinolja ha en uttorkande effekt på hårbotten. Detta kan leda till torrhet och mjäll hos vissa individer, särskilt om oljan inte späds ut ordentligt eller om den används i överskott.

I allmänhet är det viktigt att vara medveten om sin egen kropps reaktion och börja använda rosmarinolja med måtta för att minimera risken för biverkningar. Det rekommenderas också att man utför ett lapptest på en liten yta av huden för att säkerställa att inga allergiska reaktioner uppstår.

Hur du gör din egen rosmarinolja för håret

Kallpressad rosmarinolja

Köpa ingredienser och utrustning:

Innan du kan göra din egen rosmarinolja för håret behöver du följande ingredienser och utrustning:

 • Torkad rosmarin
 • En basolja (t.ex. jojobaolja eller mandelolja)
 • En lufttät flaska
 • En trasa eller ett filter

Recept på hemlagad rosmarinolja för hår:

Att göra din egen hårolja med rosmarinolja är enklare än du tror! Följ detta enkla recept:

1. Placera torkad rosmarin i en lufttät flaska med din basolja.

2. Låt stå i ca en månad i ett fuktat rum.

3. Sila blandningen genom en trasa eller ett filter för att få bort alla små bitar.

4. Häll upp oljan i en lufttät flaska.

Förvaring och hållbarhet av oljan:

För att hålla din hårolja fräsch bör den förvaras på en sval och mörk plats borta från direkt solljus. Hållbarheten för din hemgjorda rosmarinolja varierar beroende på vilken typ av basolja som används, men i allmänhet bör den hålla sig fräsch i minst sex månader - se bara till att stänga flaskan ordentligt varje gång efter användning!

Varmpressad rosmarinolja

Ingredienser och utrustning:

 • Torkad rosmarin
 • En basolja, t.ex. arganolja
 • En kastrull
 • En skål

Hur man använder den:

Ta en deciliter basolja i en skål, du kan tillsätta mer om det behövs. Tillsätt de torkade rosmarinbladen i skålen och blanda ihop. Koka upp en kastrull med vatten. Ställ skålen med oljan över kastrullen och låt stå i ca 15 minuter. Låt oljan svalna och sila sedan över den i en glasburk med lock. Boom, du har gjort din alldeles egna rosmarinolja för håret.

Hur man gör rosmarinvatten för håret:

Om du letar efter ett enkelt och naturligt sätt att ge ditt hår en hälsosam och uppfriskande boost är rosmarinvatten det perfekta valet. Rosmarinvatten är känt för sina många fördelar för håret, bland annat stimulerar det blodflödet, minskar mjäll och förbättrar hårets glans. Här är ett enkelt recept på hur du gör ditt eget rosmarinvatten hemma:

1. Börja med att ta en handfull färsk eller torkad rosmarin och lägg den i en kruka.

2. Häll två koppar vatten i kastrullen och koka upp det.

3. Låt sjuda i ca 15-20 minuter tills vattnet har en stark doft av rosmarin.

4. Stäng av värmen och låt rosmarinvattnet svalna i kastrullen i ca 10 minuter.

5. När rosmarinvattnet svalnat häller du det försiktigt genom en sil eller duk för att få bort rosmarinbladen.

6. Häll upp rosmarinvattnet i en lufttät flaska och förvara i kylen.

Användningar av rosmarinvatten:

Rosmarinvatten kan användas som hårbalsam efter att du tvättat håret. Du kan antingen skölja håret med rosmarinvatten efter schamponering eller så kan du hälla det i en sprayflaska och använda det som ett leave-in-balsam. Massera försiktigt in det i hårbotten och håret och låt det torka naturligt. Rosmarinvattnet återfuktar och ger näring åt håret så att det blir glansigt och friskt.

Andra fördelar med rosmarinvatten:

Förutom att vara bra för håret har rosmarinvatten många andra fördelar. Det sägs lugna kliande eller irriterad hårbotten och hjälpa blodflödet till hårrötterna. Det kan också hjälpa till att bekämpa mjäll och ge en lugnande och avslappnande effekt.

Så nästa gång du vill ge ditt hår en naturlig och hälsosam behandling, varför inte prova att göra din egen rosmarinolja eller rosmarinvatten.

Vad är skillnaden mellan rosmarinolja och rosmarinvatten för håret?

Skillnaden mellan rosmarinolja och rosmarinvatten ligger främst i deras sammansättning och användning för hår.

 • Rosmarinolja extraheras vanligtvis genom ångdestillation av rosmarinblad. Den innehåller koncentrerade eteriska oljor från rosmarinväxten. Rosmarinolja är mer koncentrerad och kräver ofta utspädning med en bärarolja för att undvika hudirritation.
 • Rosmarinvatten, även känt som rosmarininfusion, erhålls genom att dra rosmarinblad i vatten. Den resulterande produkten är inte lika koncentrerad som rosmarinolja. Rosmarinvatten kan vara mer skonsamt och användas direkt på hår och hårbotten utan ytterligare utspädning. Rosmarinvatten används ofta som ett mildare alternativ till rosmarinolja. Rosmarinvatten sägs också ha liknande fördelar som rosmarinolja, men i en mildare form.


Användning av rosmarinolja som en del av en hårmask

En effektiv hårmask med rosmarinolja kräver endast ett fåtal ingredienser, som alla är lättillgängliga. Blanda en lämplig mängd rosmarinolja tillsammans med lite olivolja och honung för att skapa en vårdande mask. Använd den här masken regelbundet på ditt hår för att ge det styrka, glans och vitalitet.

Steg-för-steg-instruktionerna för att applicera hårmasken inkluderar att applicera masken jämnt över hela håret från rötterna till topparna. Massera försiktigt in i hårbotten och låt masken sitta kvar i minst 30 minuter innan du sköljer noggrant med varmt vatten. För bästa resultat ska du upprepa processen minst en gång i veckan och bibehålla den hälsosamma balansen i ditt hår med hjälp av naturliga produkter som rosmarinolja.

kvinna bruker rosmarin i hårmask

Hur väljer man rätt rosmarinolja?

När du väljer rätt rosmarinolja är det viktigt att känna till ingredienserna. Välj en olja gjord av naturliga ingredienser för att undvika skadliga kemikalier i din hårvårdsprodukt.

Tänk också på syftet med att använda oljan. Kommer du att använda oljan som en hårvårdsprodukt eller som en del av din aromaterapirutin? Detta kommer att hjälpa dig att välja rätt typ av rosmarinolja som bäst passar dina behov.

För ytterligare hjälp kan du bedöma recensioner från andra kunder för att ta reda på om oljan lever upp till sina påståenden och har positiva resultat på håret. När du tar hänsyn till dessa faktorer kan du fatta ett välgrundat beslut om att välja din nästa hårprodukt med rosmarinolja!

3 tips för att använda rosmarinolja i håret

 1. Se till att använda rosmarinolja i hårbotten. När du applicerar rosmarinolja i håret ska du alltid applicera den i hårbotten. Oljan fungerar bara bra i hårbotten, där den kan tillåtas att arbeta. Därför är det bäst att applicera den i schampo, serum eller via spray i hårbotten.
 2. Ge den gott om tid. För att oljan ska fungera ordentligt måste du komma ihåg att ge den gott om tid att arbeta i hårbotten. Vi rekommenderar mellan 30 minuter och 1 timme innan du tvättar ur den igen.
 3. Använd bara en liten mängd. Rosmarinolja är ofta ett kraftfullt koncentrat, så det behövs bara en liten mängd för att uppnå önskad effekt.


Vilka är alternativen till rosmarinolja?

Om du undrar om du ska prova rosmarinolja för hår eller om det finns andra sätt att uppnå önskat resultat finns det några saker att tänka på.


Hitta hårvårdsprodukter med Capilia Longa

Capilia Longa har i en studie visat sig minska håravfall och öka hårväxten. Capilia Longa tillverkas som ett extrakt från gurkmeja och har gjort många av våra kunder nöjda! Du hittar det i hela vårt sortiment grow and glow, som även är bra mot bland annat irriterad hårbotten! Grow and glow-serien är särskilt bra för dig med tunt och fint hår som vill ha mer volym i håret. Grow and glow-serien är särskilt bra för dig med tunt och fint hår som vill ha mer volym i håret. Serien är fri från sulfat och silikon, är färgskyddande och innehåller en rad ingredienser som hjälper till att främja hårväxt och minska håravfall. Du kan t.ex. överväga att tillsätta några droppar rosmarinolja i ditt schampo för att få effekten av rosmarinolja.

 

Vanliga frågor om rosmarinolja

Hur länge ska jag ha rosmarinolja i håret?

När du använder rosmarinolja i håret kan du välja att låta den verka under olika lång tid beroende på dina behov och preferenser:

Kort tid: Om du bara vill ha en lätt doft av rosmarin i håret eller vill njuta av oljans återfuktande egenskaper utan att behöva skölja ur den, kan du låta den verka i håret i ca 30 minuter till 1 timme. Detta ger oljan tid att absorberas i håret men kräver inte lång exponeringstid.

Lång tid: Om du vill uppnå mer intensiva fördelar med rosmarinolja, såsom att främja hårväxt eller förbättra hårbottenhälsan, kan du lämna oljan i håret under längre tid. Vissa människor lämnar oljan i håret över natten genom att applicera den före sänggåendet och sedan täcka håret med ett duschlock eller en handduk för att förhindra att oljan gnuggar av på kudden.

Oavsett hur länge du väljer att låta rosmarinoljan verka i håret är det viktigt att komma ihåg att skölja ur den ordentligt efter användning för att undvika att olja byggs upp och för att förhindra att håret ser fett ut. Du kan använda ett milt schampo för att skölja ur oljan och följa upp med balsam om det behövs för att lämna ditt hår mjukt och glänsande.

Hur ofta ska man använda rosmarinolja för håret?

Hur ofta du ska applicera rosmarinolja i håret kan variera beroende på dina specifika behov och hårets kondition. I allmänhet bör du överväga följande riktlinjer:

Applicering varje vecka: Om du använder rosmarinolja för att förbättra hårets allmänna tillstånd, återfukta det och främja en frisk hårbotten, kan det vara tillräckligt att applicera oljan en gång i veckan. Detta kan hjälpa till att bibehålla hårets hälsa och förhindra torrhet.

Mer frekvent användning: Om du har specifika problem med hårbotten, t.ex. mjäll eller klåda, eller om du vill stimulera hårväxten, kan du överväga att använda rosmarinolja mer frekvent, t.ex. två till tre gånger i veckan. Detta kan hjälpa till att ta itu med specifika problem och maximera fördelarna med oljan.

Mindre frekvent användning: Om du har normalt eller fett hår kan det vara tillräckligt att använda rosmarinolja mindre frekvent, t.ex. varannan vecka. Detta kan hjälpa till att undvika att olja byggs upp och hålla håret ljust och fräscht.

Det är viktigt att du lyssnar på hur ditt hår och din hårbotten reagerar på oljan och anpassar appliceringsfrekvensen därefter.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰