jojobaolja för håret
blog

Jojobaolja för hårvård: En naturlig och effektiv lösning

vid Lotte Lindgren Jun 27, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 31 januari 2024.

Innehållsförteckning

Jojobaolja för hårvård är en naturlig och effektiv lösning för ett friskt och glansigt hår. Oljan har långvariga egenskaper som gör den perfekt för olika hårtyper. Läs vidare för att lära dig mer om jojobaolja och hur du kan använda den för att ta hand om ditt eget hår!

Innehållsförteckning

Vad är jojobaolja?

Jojobaolja är en naturlig olja som utvinns ur frön från jojobaplantan. Denna växt växer främst i Nordamerika och Mexiko och har använts för medicinska ändamål i århundraden. Jojobaoljans sammansättning är mycket lik det talg som vår hud naturligt producerar, vilket är anledningen till att den ofta används i kosmetiska produkter för att ta hand om både hud och hår. För håret kan jojobaolja hjälpa till att återfukta och skydda mot skador, samtidigt som den ger ett friskare utseende utan att tynga ner håret tack vare sin lätta konsistens.

Jojobaoljans ursprung

Jojobaplantan har sitt ursprung i sydvästra USA och Mexiko, där den traditionellt har använts för medicinska ändamål. Idag är jojoba en populär ingrediens i hudvårds- och hårprodukter tack vare sina återfuktande egenskaper. Produktionen av jojobaolja sker fortfarande främst i dessa områden.

Några fakta om jojobaoljans ursprung:

  • Jojobaplantan kan överleva även de mest ogynnsamma odlingsförhållanden
  • Denna växt var tidigare känd som "hårtvål" på grund av sin förmåga att rensa ut olja från håret
  • Ger glans och styrka till håret

För närvarande ökar trenden för naturliga produkter, vilket gör jojobaolja ännu mer populär bland konsumenterna.


Jojobafrön

Sammansättning av jojobaolja

Jojobaolja är en naturlig ingrediens som används för hårvård. Oljan är rik på vitaminer och mineraler som E-vitamin, B-vitaminer och zink. Du kan läsa mer om vitaminer och mineraler för håret här.

Jojobaolja innehåller också naturliga fettsyror som hjälper till att återfukta både hår och hud. De smörjer hårets yta utan att göra det fett eller tungt. I kombination med sina antiinflammatoriska egenskaper är jojobaolja idealisk för behandling av torrt eller skadat hår och lindring av klåda i hårbotten.

Varför använda jojobaolja i håret?

Jojobaolja är en utmärkt naturlig lösning för håret. Den innehåller viktiga näringsämnen som hjälper till att hålla ditt hår friskt och fylligt. En av de största fördelarna med jojobaolja är dess förmåga att återfukta och skydda håret mot skador från solen, kemikalier och stylingverktyg.

Om du letar efter ett effektivt sätt att hålla ditt hår friskt kan du överväga att använda jojobaolja regelbundet. Oljan kan också minska mjäll och klåda i hårbotten. Sammantaget ger jojobaolja dig möjlighet till naturlig hårvård utan användning av skadliga kemikalier eller tillsatta dofter.

Fördelar med jojobaolja för håret

Jojobaolja är en utmärkt ingrediens för håret eftersom den har ett antal återfuktande egenskaper. Det innebär att oljan kan hjälpa till att återfukta torrt och skadat hår som orsakats av heta stylingverktyg eller färgning. Dessutom stärker jojobaoljan hårstråna, vilket förhindrar brutna toppar och minskar risken för kluvna toppar.

En annan stor fördel med jojobaolja för håret är dess förmåga att minska mjäll och klåda i hårbotten. Detta beror på oljans antibakteriella egenskaper, som bekämpar de bakterier som ofta leder till irritation i hårbotten. Jojobaolja kan därför vara särskilt fördelaktigt för personer med ömtålig eller känslig hårbotten.

Hur använder man jojobaolja i håret?

Jojobaolja är en utmärkt naturlig olja för håret eftersom den har många egenskaper som kan gynna både hårbotten och håret. Om du vill använda jojobaolja som en hårinpackning kan du applicera oljan över hela håret och låta den verka i minst 30 minuter mellan schampo- och balsamtvättarna. Oljan hjälper till att ge näring och fukt åt håret och förbättrar dess elasticitet.

Du kan också använda jojobaolja som balsam genom att tillsätta några droppar olja i ditt vanliga balsam eller applicera det direkt i topparna efter schamponering. Detta ger extra fukt till håret och skyddar mot skador från stylingverktyg.

Slutligen fungerar jojobaolja också bra som en lätt hårolja för dem med fint eller tunt hår. Applicera några droppar längs med ditt våta eller torkade hår för att ge extra glans utan att tynga ner det.

Kvinna sprayar jojobaolja i håret

Använd som hårinpackning

Jojobaolja är en utmärkt ingrediens i din hårinpackning. Den kan användas som en hårinpackning för att återfukta och ge näring åt torrt och livlöst hår. Jojobaolja innehåller vitaminer, mineraler och fettsyror som hjälper till att stärka håret, förebygga mjäll och klåda.

Några av de viktigaste fördelarna med att använda jojobaolja som hårinpackning är dess fuktgivande egenskaper och förmåga att förebygga mjäll och klåda. Vid regelbunden användning kommer du att få ett friskare hår med mer glans och volym. Här är några av de viktigaste fördelarna med att använda jojobaolja som hårinpackning:

  • Återfuktande egenskaper: Jojobaolja tränger djupt in i hårbotten och ger intensiv återfuktning.
  • Förebygger mjäll och klåda: Antioxidanterna i jojobaolja minskar inflammation i huden samt irriterad eller inflammerad hud.
  • Stimulerar hårväxt: E-vitamin ökar blodcirkulationen i hårbotten, vilket ger näring åt hårrötterna och hjälper till att bibehålla normalt hår.

Använd som balsam

Jojobaolja är välkänd för sina många användningsområden inom hårvård, bland annat som balsam. Oljan innehåller naturliga ingredienser som ger glans åt håret och mjukar upp torrt och frissigt hår. Utöver detta skyddar jojobaolja också mot miljöskador, såsom UV-strålar från solen eller föroreningar i luften.

När du använder jojobaolja som balsam efter schamponering hjälper den till att behålla fukten i håret och minska skador som orsakas av stylingverktyg eller andra yttre faktorer. Jojobaoljans förmåga att tränga in djupt i hårstrået gör den idealisk för alla hårtyper - från fint till grovt - och ger ett friskt och glänsande hår utan att överbelasta det med tunga oljor eller silikoner.

Använd som hårolja

Jojobaolja är en mångsidig naturlig olja som kan användas som hårolja för att minska kluvna hårtoppar och lugna en irriterad hårbotten. Oljan tränger lätt in i håret och ger näring samtidigt som den stärker håret från rot till topp. Jojobaolja är rik på E-vitamin och antioxidanter, som hjälper till att skydda mot skador orsakade av fria radikaler. Dessutom har oljan antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra klåda och irritation i hårbotten. Använd jojobaolja som en daglig behandling för ett friskt och glänsande hår.

Vilka andra ingredienser kan kombineras med jojobaolja för hår?

Jojobaolja är en mångsidig ingrediens som kan kombineras med en mängd andra ingredienser för att uppnå olika fördelar för håret. Några av de ingredienser som vanligtvis används med jojobaolja för hår inkluderar:

1. Arganolja: Arganolja och jojobaolja arbetar tillsammans för att tämja frissighet och ge håret en hälsosam glans.

2. Kokosolja: Kokosolja och jojobaolja kan kombineras för att ge håret djup återfuktning och förebygga skador.

3. Eteriska oljor: Eteriska oljor som rosmarin, lavendel eller tea tree-olja kan tillsättas jojobaolja för att bevara normalt hår och minska irritation i hårbotten.

4. Aloe vera: Aloe vera-gel och jojobaolja kan kombineras för att lugna en irriterad eller torr hårbotten och ge håret en hälsosam glans.

5. Sheasmör: Sheasmör och jojobaolja kan arbeta tillsammans för att mjuka upp och stärka håret och förebygga skador och kluvna toppar.

Kom alltid ihåg att kontrollera om ingredienserna är lämpliga för din hårtyp och ditt hårtillstånd innan du kombinerar dem med jojobaolja.

kokosolja, aloe vera och arganolja

Var kan man köpa jojobaolja för håret?

Naturliga hälsobutiker, onlinebutiker med fokus på naturprodukter och stormarknader med hälsoavdelningar är bra ställen att köpa jojobaolja för håret. Naturliga hälsobutiker erbjuder ett brett utbud av ekologiska och hållbara produkter för personlig vård. Onlinebutiker med fokus på naturprodukter har ofta ett ännu större urval än fysiska butiker och kan levereras direkt till din dörr. Stormarknader med hälsoavdelningar har också några få märken av jojobaolja i sitt sortiment till rimliga priser.

Det är viktigt att vara uppmärksam på oljans kvalitet när du köper den. Se till att välja en ren, outspädd version utan tillsatser för bästa resultat i din hårvårdsrutin.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰