Tunt hår hos kvinnor - Våra bästa råd för fullt hår
blog

Tunt hår hos kvinnor - Våra bästa råd för fullt hår

vid Kasper Lindgren Feb 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 18 november 2023.

Trött på tunt hår?

Är ditt hår ständigt tunt? Du har provat alla möjliga lösningar men inget fungerar för dig. Lyckligtvis har du landat på rätt plats. Här granskar vi allt du behöver veta om tunnare hår hos kvinnor.

Vi kommer att täcka följande ämnen:

Innehållsförteckning

  • Varför är mitt hår tunt?
  • Tunnt hår hos män
  • Bra tips för friskare och mer voluminöst hår
  • Bästa produkterna för tunt hår
  • Du måste göra detta om du har tunt hår

Varför är mitt hår tunt?

Det kan finnas många anledningar till att ens hår blir tunt.
Det finns även typer av tunt hår om du har haft tunt hår hela ditt liv eller om du plötsligt upptäcker att ditt hår blivit mycket tunnare. Detta kan ofta vara det första steget mot att ta reda på var ditt hår tunnas ut.
Förutom att genetiken spelar en otroligt stor roll är den andra primära orsaken olämplig hårvård. Det innebär att du t.ex. använder fel produkter eller sliter ner håret för mycket under en längre tid. Det kan också orsakas av en ohälsosam livsstil, stress eller hormonella störningar, som graviditet, pubertet och klimakteriet.

Orsaker till tunnare hår hos kvinnor

Det kan alltså finnas många orsaker till tunt hår hos kvinnor, ofta kan det också vara kombinationer av olika orsaker som gör skillnaden. Vi har försökt samla några av de viktigaste anledningarna till varför kvinnors hår blir tunnare.

Genetik och hormonell obalans

Om en eller båda av dina föräldrar har väldigt tunt hår finns det också en sannolikhet att du är eller kommer att vara tunnhårig. Det beror på att din genetik, det vill säga ärftliga anlag, har stor betydelse för vilken typ av hår du har. Därför kan det mycket väl låta som att det är helt hopplöst att göra något åt ​​det om det är genetiskt betingat. Men oroa dig inte, det finns en hel del saker du kan göra för att minska tunt hår, vilket kommer att beskrivas under Bra tips för friskare och mer voluminöst hår.

Under ens liv kommer kroppen att gå igenom en rad faser som kan skapa hormonrubbningar, vilket kan orsaka tunt hår, t.ex. graviditet, pubertet och klimakteriet. Som utgångspunkt är det tyvärr inget som går att undvika. Det är en fråga om kroppens välmående och balans och därför kan det vara en väldigt bra idé som förebyggande att se till att kroppen är i vitamin- och mineralbalans. Vi rekommenderar våra hårvitaminer, som är ett kosttillskott som bl.a. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår.

Ohälsosam hårvårdsrutin

Tunt hår hos kvinnor har också ofta med våra hårvårdsrutiner att göra. Vi köper oss dåliga produkter, men har kanske inte helt koll på om de är hälsosamma och bra för håret. Vi har samlat våra bästa rekommendationer på produkter som kan behandla tunt hår under bästa produkter för tunt hår.

Ett annat misstag vi kan vara dåliga på att göra är att styla håret med värmeelement eller skadliga frisyrer. Använder du en fön, plattång eller locktång var eller varannan dag bör du fundera på om du kan minska det. Värmen torkar ut håret så att det lättare går sönder. Har du tunt hår kan det därför vara extra illa att styla håret med värmeanordningar, eftersom håret med största sannolikhet blir tunnare ju mer du utsätter det för värme. Så om du vill undvika att få väldigt tunt hår, var försiktig med plattången!

Du måste vara extra noga med att inte styla håret för ofta. Ibland kan de enkla frisyrerna/stilarna vara bäst, det finns många frisyrer som är skonsamma mot håret. Försök även hitta stylingmetoder där du undviker att använda värme, till exempel via värmefria papiljotter om du vill ha vågor i håret.

Usunde hårplejerutiner

Problem eller infektion i hårbotten

En av anledningarna som också ofta är framträdande är problem med hårbotten, som också kan dyka upp i större eller mindre utsträckning. Det kan vara allt från torr hårbotten till ren mjäll eller en infektion i hårbotten. För att producera de mest optimala hårstråna krävs en balanserad hårbotten. Det är därför viktigt att om du har tunt hår och hårbottenproblem att du först och främst får din hårbotten under kontroll. Vill du läsa mer om torr hårbotten så har vi skrivit ett blogginlägg om det just här.

Kvinna med irriterad och kliande hårbotten

Ohälsosam livsstil och stress

Äter du nyttigt och varierat? Får du den rekommenderade mängden träning? Har du mental ro? Det är nog inte alla vi som kan svara ja på alla tre frågorna och det är också helt okej. Men om du har tunt hår bör du fundera på om du kan optimera en eller flera faktorer som påverkar din livsstil. Det är ingen rocket science att räkna ut att om ens kropp inte trivs optimalt så kommer det att finnas vissa saker som inte fungerar så bra som möjligt, t.ex. Ditt hår. Det är därför viktigt att vara i balans både fysiskt och mentalt, då båda kan ha en negativ effekt på ditt hår om de är i obalans.

Usund livsstil kan være en årsag til tyndt hår

Graviditet

När en kvinna är gravid går hennes kropp igenom ett stort antal förändringar, varav en kan vara tunnhår. Detta kan bero på ett antal faktorer som är specifika för graviditet, inklusive ökade nivåer av hormoner som östrogen och progesteron som kan störa hårsäckarnas normala tillväxtcykel. Under graviditeten kan vissa kvinnor uppleva ett tillstånd som kallas telogen effluvium, där fler hårstrån är i vilofasen än vanligt, detta inträffar ofta vid 12-16 veckor. När flera av dina hårstrån går in i vilofasen betyder det också att de kommer att falla av så fort de har avslutat denna fas. Därför upplever många kvinnor håravfall efter graviditeten.

Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig process i livet som kvinnor upplever, vanligtvis mellan 45-55 år. Under denna period går deras kropp igenom många förändringar orsakade av en minskning av östrogenproduktionen, vilket påverkar hela kroppen – inklusive håret. Bristen på östrogen gör att hårsäckarna krymper, vilket resulterar i att färre och kortare hårstrån växer. Det är därför kvinnor kan uppleva tunt hår under klimakteriet.

Menopausalt håravfall kan börja var som helst mellan två och fyra år innan klimakteriet börjar och kan fortsätta i upp till fyra år efter det att det slutar. Det börjar i allmänhet med gallring vid kronan eller tinningarna. Dessutom, på grund av hormonella förändringar under klimakteriet, kan mer håravfall än vanligt uppstå, vilket leder till att hårstråna förtunnas ytterligare.

Du kan läsa mer om orsaker och behandling av håravfall och håravfall hos kvinnor här.

Tunt hår hos män

Håravfall och håravfall kommer att drabba de flesta män förr eller senare eftersom det är en naturlig process. Som man vill man ofta kunna reflektera över sin pappas hårprakt och se vilken hårtäthet man kan se fram emot. När håret börjar bli tunt och var det sätter sig varierar från person till person. Det är väldigt vanligt att hårfästet börjar dra sig tillbaka så att man får höga tinningar eller att det tunnas ut mer och mer på toppen av isen. Därför är det ofta lösningen för många tunnhåriga män att raka skalligt eller klippa hår väldigt kort.

Tyndt hår hos mænd

Vad kan jag göra?

Tunt hår hos män kan nästan aldrig undvikas om du inte är villig att köpa och låta göra en hårtransplantation. Annars finns det tyvärr bara saker du kan göra för att skjuta upp håravfallet. Det kan bland annat vara mycket effektivt att massera hårbotten för att öka blodtillförseln. Här kan du t.ex. använd en Deep Scalp Brush, som är otroligt bekväm och kan användas i både vått och torrt hår. Dessutom är den särskilt lämplig för att rengöra hårbotten från svett, bakterier och mjäll när du är i duschen. Det finns även ett antal tillväxtfrämjande produkter, t.ex. Grow and Glow Shampoo. Utöver det finns även våra hårvitaminer, som t.ex. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår. för tunt hår eller de populära hårvitaminerna.

Du måste göra detta om du har tunt hår

Det kan vara en djungel att ta reda på hur man bäst sköter sitt tunna hår. Vi har samlat några av våra bästa råd här:

Etablera en bra och hälsosam hårvårdsrutin

Börja med att undersöka vilka produkter som är särskilt lämpliga för tunt hår och vilka som inte innehåller skadliga kemikalier. Vi kan rekommendera vår Grow & Glow-serie som är tillväxtfrämjande och fri från sulfat och silikon. Fokus ligger därför på extern hårvård och därför bör du även överväga produkter som hårmask, hårolja eller serum.

Ta hand om ditt hår när det är blött

Om du har tunt hår måste du vara extra försiktig när det är blött, eftersom det är där håret är känsligast. Du bör t.ex. tvätta bara håret 2-3 gånger i veckan, låt det lufttorka eller använd en mikrofiberhandduk för håret (hitta den här), borsta håret med en skonsam hårborste (vi rekommenderar Curved Paddle Brush) och applicera sedan någon sorts av serum eller leave-in balsam som ökar elasticiteten i håret när det kammas (se t.ex. Repair & Shine Hair Serum).

ta hand om ditt hår när det är blött

Skaffa en frisyr som betonar volym

Ens frisyr är väldigt avgörande för om ens hår verkar tunt eller inte. Även om du kanske tror att långt hår kommer att få ditt hår att se tjockare ut eftersom det finns mer av det, så har du fel! Istället bör du få en pageklippning, som ramar in ansiktet och gör håret ljusare så att det kan hålla volymen bättre. Har du tunt hår kan det vara svårt att få det att hålla volym om det blir längre än axlarna.

Skydda håret mot årstiderna

Det kan vara jobbigt för håret när årstiderna skiftar. Därför är det viktigt att anpassa din hårvård efter den säsong du befinner dig i. Det är t.ex. viktigt att håret får optimal vård och näring under de kalla vintermånaderna och mycket fukt och skydd under sommarens uttorkande värme. Du kan jämföra den med din hud – den behöver olika produkter för olika årstider.

Läs mer

Om du skulle vilja läsa mer om hur du får tjockare hår kan du läsa ett av våra andra blogginlägg om just detta ämne här.

Bästa produkterna för tunt hår

På Yuaia Haircare vill vi hjälpa kvinnor och män som är upprörda över sitt tunna hår, för varje dag ska kännas som en bra hårdag! Därför har vi tagit fram ett antal produkter som främjar tillväxten och hjälper mot tunnare hår. Serien heter Grow & Glow och består av schampo, balsam, serum och hårmask. Produktens ingredienser har visat upp till 89% minskning av håravfall och 52% ökning av hårtäthet efter 150 dagars användning. För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här.

Grow & Glow Schampo

Det bästa schampot för tunt hår är Grow & Glow Shampoo! Det ökar inte bara din hårväxt och hårtäthet, det ger också ditt hår omedelbar volym. Dessutom ger den även hårbotten en mild exfoliering, så att hårbotten är fräsch och i balans. Du kan läsa mer om Grow & Glow Shampoo och hur du använder det här.

Grow & Glow Conditioner

Slutligen får du aldrig glömma att använda balsam efter att du har tvättat håret! Balsam stänger håret och ger det vård och fukt. Vår Grow & Glow Balm är också tillväxtfrämjande och har därför flera egenskaper. När du har tunt hår kan det vara problem att använda balsam då det kan göra håret fett och tynga ner det. Men som resten av serien kommer detta balsam varken att göra ditt hår fett eller tynga ner det! Istället kommer det att lämna håret mjukt, glänsande och med omedelbar volym. Du kan läsa mer om balsamet här.

Grow & Glow Serum

Som en extra boost till din hårväxt kan du använda Grow & Glow Serum. Den innehåller samma tillväxtfrämjande ingredienser som resten av serien och sprayas lätt och snabbt in i hårbotten, varefter den masseras in varsamt. Här kan du därför mer rikta behandlingen till de ställen där du vill ha effekt, t.ex. om du har tunt hår på sidan eller höga tinningar. Du kan läsa mer om serumet här.

Grow & Glow hårmask

Den senaste produkten i serien är Grow & Glow Hair Mask. Eftersom det primära syftet med seriens schampo, balsam och serum inte är att ge vård och fukt har vi tagit fram denna hårmask som kan göra just det och samtidigt vara tillväxtfrämjande. Använd den helst 1-2 gånger i veckan, beroende på hur ofta du tvättar håret. Du kan läsa mycket mer om dess fantastiska egenskaper här.

Hår vitaminer

Förutom den yttre vården av håret får vi inte glömma det inre. Om du har tunt hår och vill se till att kroppen har förutsättningar att producera normalt hår kan det vara bra att vara uppmärksam på om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom kosten. Hårvitaminer är ett kosttillskott som bl.a. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår. De har en utsökt jordgubbssmak, så man glömmer dem sällan. Du kan läsa mer om våra hårvitaminer här

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰