Orsaker till tunnare hår hos kvinnor
Det kan alltså finnas många orsaker till tunt hår hos kvinnor, ofta kan det också vara kombinationer av olika orsaker som gör skillnaden. Vi har försökt samla några av de viktigaste anledningarna till varför kvinnors hår blir tunnare.
Genetik och hormonell obalans
Om en eller båda av dina föräldrar har väldigt tunt hår finns det också en sannolikhet att du är eller kommer att vara tunnhårig. Det beror på att din genetik, det vill säga ärftliga anlag, har stor betydelse för vilken typ av hår du har. Därför kan det mycket väl låta som att det är helt hopplöst att göra något åt det om det är genetiskt betingat. Men oroa dig inte, det finns en hel del saker du kan göra för att minska tunt hår, vilket kommer att beskrivas under Bra tips för friskare och mer voluminöst hår.
Under ens liv kommer kroppen att gå igenom en rad faser som kan skapa hormonrubbningar, vilket kan orsaka tunt hår, t.ex. graviditet, pubertet och klimakteriet. Som utgångspunkt är det tyvärr inget som går att undvika. Det är en fråga om kroppens välmående och balans och därför kan det vara en väldigt bra idé som förebyggande att se till att kroppen är i vitamin- och mineralbalans. Vi rekommenderar våra hårvitaminer, som är ett kosttillskott som bl.a. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår.
Ohälsosam hårvårdsrutin
Tunt hår hos kvinnor har också ofta med våra hårvårdsrutiner att göra. Vi köper oss dåliga produkter, men har kanske inte helt koll på om de är hälsosamma och bra för håret. Vi har samlat våra bästa rekommendationer på produkter som kan behandla tunt hår under bästa produkter för tunt hår.
Ett annat misstag vi kan vara dåliga på att göra är att styla håret med värmeelement eller skadliga frisyrer. Använder du en fön, plattång eller locktång var eller varannan dag bör du fundera på om du kan minska det. Värmen torkar ut håret så att det lättare går sönder. Har du tunt hår kan det därför vara extra illa att styla håret med värmeanordningar, eftersom håret med största sannolikhet blir tunnare ju mer du utsätter det för värme. Så om du vill undvika att få väldigt tunt hår, var försiktig med plattången!
Du måste vara extra noga med att inte styla håret för ofta. Ibland kan de enkla frisyrerna/stilarna vara bäst, det finns många frisyrer som är skonsamma mot håret. Försök även hitta stylingmetoder där du undviker att använda värme, till exempel via värmefria papiljotter om du vill ha vågor i håret.
Problem eller infektion i hårbotten
En av anledningarna som också ofta är framträdande är problem med hårbotten, som också kan dyka upp i större eller mindre utsträckning. Det kan vara allt från torr hårbotten till ren mjäll eller en infektion i hårbotten. För att producera de mest optimala hårstråna krävs en balanserad hårbotten. Det är därför viktigt att om du har tunt hår och hårbottenproblem att du först och främst får din hårbotten under kontroll. Vill du läsa mer om torr hårbotten så har vi skrivit ett blogginlägg om det just här.
Ohälsosam livsstil och stress
Äter du nyttigt och varierat? Får du den rekommenderade mängden träning? Har du mental ro? Det är nog inte alla vi som kan svara ja på alla tre frågorna och det är också helt okej. Men om du har tunt hår bör du fundera på om du kan optimera en eller flera faktorer som påverkar din livsstil. Det är ingen rocket science att räkna ut att om ens kropp inte trivs optimalt så kommer det att finnas vissa saker som inte fungerar så bra som möjligt, t.ex. Ditt hår. Det är därför viktigt att vara i balans både fysiskt och mentalt, då båda kan ha en negativ effekt på ditt hår om de är i obalans.
Graviditet
När en kvinna är gravid går hennes kropp igenom ett stort antal förändringar, varav en kan vara tunnhår. Detta kan bero på ett antal faktorer som är specifika för graviditet, inklusive ökade nivåer av hormoner som östrogen och progesteron som kan störa hårsäckarnas normala tillväxtcykel. Under graviditeten kan vissa kvinnor uppleva ett tillstånd som kallas telogen effluvium, där fler hårstrån är i vilofasen än vanligt, detta inträffar ofta vid 12-16 veckor. När flera av dina hårstrån går in i vilofasen betyder det också att de kommer att falla av så fort de har avslutat denna fas. Därför upplever många kvinnor håravfall efter graviditeten.
Klimakteriet
Klimakteriet är en naturlig process i livet som kvinnor upplever, vanligtvis mellan 45-55 år. Under denna period går deras kropp igenom många förändringar orsakade av en minskning av östrogenproduktionen, vilket påverkar hela kroppen – inklusive håret. Bristen på östrogen gör att hårsäckarna krymper, vilket resulterar i att färre och kortare hårstrån växer. Det är därför kvinnor kan uppleva tunt hår under klimakteriet.
Menopausalt håravfall kan börja var som helst mellan två och fyra år innan klimakteriet börjar och kan fortsätta i upp till fyra år efter det att det slutar. Det börjar i allmänhet med gallring vid kronan eller tinningarna. Dessutom, på grund av hormonella förändringar under klimakteriet, kan mer håravfall än vanligt uppstå, vilket leder till att hårstråna förtunnas ytterligare.
Du kan läsa mer om orsaker och behandling av håravfall och håravfall hos kvinnor här.