Tunt hår hos kvinnor - Våra bästa råd för fullt hår
blog

Tunt hår hos kvinnor - Våra bästa råd för fullt hår

vid Kasper Lindgren Feb 13, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 12 juli 2024.

Innehållsförteckning

Trött på tunt hår?

Är ditt hår ständigt tunt? Du har provat alla möjliga lösningar men inget fungerar för dig. Lyckligtvis har du landat på rätt plats. Här granskar vi allt du behöver veta om tunnare hår hos kvinnor.

Vi kommer att täcka följande ämnen:

  Varför är mitt hår tunt?

  Det kan finnas många anledningar till att ens hår blir tunt.
  Det finns även typer av tunt hår om du har haft tunt hår hela ditt liv eller om du plötsligt upptäcker att ditt hår blivit mycket tunnare. Detta kan ofta vara det första steget mot att ta reda på var ditt hår tunnas ut.
  Förutom att genetiken spelar en otroligt stor roll är den andra primära orsaken olämplig hårvård. Det innebär att du t.ex. använder fel produkter eller sliter ner håret för mycket under en längre tid. Det kan också orsakas av en ohälsosam livsstil, stress eller hormonella störningar, som graviditet, pubertet och klimakteriet.

  Orsaker till tunnare hår hos kvinnor

  Det kan alltså finnas många orsaker till tunt hår hos kvinnor, ofta kan det också vara kombinationer av olika orsaker som gör skillnaden. Vi har försökt samla några av de viktigaste anledningarna till varför kvinnors hår blir tunnare.

  Genetik och hormonell obalans

  Om en eller båda av dina föräldrar har väldigt tunt hår finns det också en sannolikhet att du är eller kommer att vara tunnhårig. Det beror på att din genetik, det vill säga ärftliga anlag, har stor betydelse för vilken typ av hår du har. Därför kan det mycket väl låta som att det är helt hopplöst att göra något åt ​​det om det är genetiskt betingat. Men oroa dig inte, det finns en hel del saker du kan göra för att minska tunt hår, vilket kommer att beskrivas under Bra tips för friskare och mer voluminöst hår.

  Under ens liv kommer kroppen att gå igenom en rad faser som kan skapa hormonrubbningar, vilket kan orsaka tunt hår, t.ex. graviditet, pubertet och klimakteriet. Som utgångspunkt är det tyvärr inget som går att undvika. Det är en fråga om kroppens välmående och balans och därför kan det vara en väldigt bra idé som förebyggande att se till att kroppen är i vitamin- och mineralbalans. Vi rekommenderar våra hårvitaminer, som är ett kosttillskott som bl.a. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår.

  Ohälsosam hårvårdsrutin

  Tunt hår hos kvinnor har också ofta med våra hårvårdsrutiner att göra. Vi köper oss dåliga produkter, men har kanske inte helt koll på om de är hälsosamma och bra för håret. Vi har samlat våra bästa rekommendationer på produkter som kan behandla tunt hår under bästa produkter för tunt hår.

  Ett annat misstag vi kan vara dåliga på att göra är att styla håret med värmeelement eller skadliga frisyrer. Använder du en fön, plattång eller locktång var eller varannan dag bör du fundera på om du kan minska det. Värmen torkar ut håret så att det lättare går sönder. Har du tunt hår kan det därför vara extra illa att styla håret med värmeanordningar, eftersom håret med största sannolikhet blir tunnare ju mer du utsätter det för värme. Så om du vill undvika att få väldigt tunt hår, var försiktig med plattången!

  Du måste vara extra noga med att inte styla håret för ofta. Ibland kan de enkla frisyrerna/stilarna vara bäst, det finns många frisyrer som är skonsamma mot håret. Försök även hitta stylingmetoder där du undviker att använda värme, till exempel via värmefria papiljotter om du vill ha vågor i håret.

  Usunde hårplejerutiner

  Problem eller infektion i hårbotten

  En av anledningarna som också ofta är framträdande är problem med hårbotten, som också kan dyka upp i större eller mindre utsträckning. Det kan vara allt från torr hårbotten till ren mjäll eller en infektion i hårbotten. För att producera de mest optimala hårstråna krävs en balanserad hårbotten. Det är därför viktigt att om du har tunt hår och hårbottenproblem att du först och främst får din hårbotten under kontroll. Vill du läsa mer om torr hårbotten så har vi skrivit ett blogginlägg om det just här.

  Kvinna med irriterad och kliande hårbotten

  Ohälsosam livsstil och stress

  Äter du nyttigt och varierat? Får du den rekommenderade mängden träning? Har du mental ro? Det är nog inte alla vi som kan svara ja på alla tre frågorna och det är också helt okej. Men om du har tunt hår bör du fundera på om du kan optimera en eller flera faktorer som påverkar din livsstil. Det är ingen rocket science att räkna ut att om ens kropp inte trivs optimalt så kommer det att finnas vissa saker som inte fungerar så bra som möjligt, t.ex. Ditt hår. Det är därför viktigt att vara i balans både fysiskt och mentalt, då båda kan ha en negativ effekt på ditt hår om de är i obalans.

  Usund livsstil kan være en årsag til tyndt hår

  Graviditet

  När en kvinna är gravid går hennes kropp igenom ett stort antal förändringar, varav en kan vara tunnhår. Detta kan bero på ett antal faktorer som är specifika för graviditet, inklusive ökade nivåer av hormoner som östrogen och progesteron som kan störa hårsäckarnas normala tillväxtcykel. Under graviditeten kan vissa kvinnor uppleva ett tillstånd som kallas telogen effluvium, där fler hårstrån är i vilofasen än vanligt, detta inträffar ofta vid 12-16 veckor. När flera av dina hårstrån går in i vilofasen betyder det också att de kommer att falla av så fort de har avslutat denna fas. Därför upplever många kvinnor håravfall efter graviditeten.

  Klimakteriet

  Klimakteriet är en naturlig process i livet som kvinnor upplever, vanligtvis mellan 45-55 år. Under denna period går deras kropp igenom många förändringar orsakade av en minskning av östrogenproduktionen, vilket påverkar hela kroppen – inklusive håret. Bristen på östrogen gör att hårsäckarna krymper, vilket resulterar i att färre och kortare hårstrån växer. Det är därför kvinnor kan uppleva tunt hår under klimakteriet.

  Menopausalt håravfall kan börja var som helst mellan två och fyra år innan klimakteriet börjar och kan fortsätta i upp till fyra år efter det att det slutar. Det börjar i allmänhet med gallring vid kronan eller tinningarna. Dessutom, på grund av hormonella förändringar under klimakteriet, kan mer håravfall än vanligt uppstå, vilket leder till att hårstråna förtunnas ytterligare.

  Du kan läsa mer om orsaker och behandling av håravfall och håravfall hos kvinnor här.

  Tunt hår hos män

  Håravfall och håravfall kommer att drabba de flesta män förr eller senare eftersom det är en naturlig process. Som man vill man ofta kunna reflektera över sin pappas hårprakt och se vilken hårtäthet man kan se fram emot. När håret börjar bli tunt och var det sätter sig varierar från person till person. Det är väldigt vanligt att hårfästet börjar dra sig tillbaka så att man får höga tinningar eller att det tunnas ut mer och mer på toppen av isen. Därför är det ofta lösningen för många tunnhåriga män att raka skalligt eller klippa hår väldigt kort.

  Tyndt hår hos mænd

  Vad kan jag göra?

  Tunt hår hos män kan nästan aldrig undvikas om du inte är villig att köpa och låta göra en hårtransplantation. Annars finns det tyvärr bara saker du kan göra för att skjuta upp håravfallet. Det kan bland annat vara mycket effektivt att massera hårbotten för att öka blodtillförseln. Här kan du t.ex. använd en Deep Scalp Brush, som är otroligt bekväm och kan användas i både vått och torrt hår. Dessutom är den särskilt lämplig för att rengöra hårbotten från svett, bakterier och mjäll när du är i duschen. Det finns även ett antal tillväxtfrämjande produkter, t.ex. Grow and Glow Shampoo. Utöver det finns även våra hårvitaminer, som t.ex. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår. för tunt hår eller de populära hårvitaminerna.

  Du måste göra detta om du har tunt hår

  Det kan vara en djungel att ta reda på hur man bäst sköter sitt tunna hår. Vi har samlat några av våra bästa råd här:

  Etablera en bra och hälsosam hårvårdsrutin

  Börja med att undersöka vilka produkter som är särskilt lämpliga för tunt hår och vilka som inte innehåller skadliga kemikalier. Vi kan rekommendera vår Grow & Glow-serie som är tillväxtfrämjande och fri från sulfat och silikon. Fokus ligger därför på extern hårvård och därför bör du även överväga produkter som hårmask, hårolja eller serum.

  Ta hand om ditt hår när det är blött

  Om du har tunt hår måste du vara extra försiktig när det är blött, eftersom det är där håret är känsligast. Du bör t.ex. tvätta bara håret 2-3 gånger i veckan, låt det lufttorka eller använd en mikrofiberhandduk för håret (hitta den här), borsta håret med en skonsam hårborste (vi rekommenderar Curved Paddle Brush) och applicera sedan någon sorts av serum eller leave-in balsam som ökar elasticiteten i håret när det kammas (se t.ex. Repair & Shine Hair Serum).

  ta hand om ditt hår när det är blött

  Skaffa en frisyr som betonar volym

  Ens frisyr är väldigt avgörande för om ens hår verkar tunt eller inte. Även om du kanske tror att långt hår kommer att få ditt hår att se tjockare ut eftersom det finns mer av det, så har du fel! Istället bör du få en pageklippning, som ramar in ansiktet och gör håret ljusare så att det kan hålla volymen bättre. Har du tunt hår kan det vara svårt att få det att hålla volym om det blir längre än axlarna.

  Skydda håret mot årstiderna

  Det kan vara jobbigt för håret när årstiderna skiftar. Därför är det viktigt att anpassa din hårvård efter den säsong du befinner dig i. Det är t.ex. viktigt att håret får optimal vård och näring under de kalla vintermånaderna och mycket fukt och skydd under sommarens uttorkande värme. Du kan jämföra den med din hud – den behöver olika produkter för olika årstider.

  Behandling av tunnare hår för kvinnor:

  Att behandla tunnare hår hos kvinnor kräver en förståelse för både medicinska och naturliga metoder som är vetenskapligt stödda. Här är en djupgående titt på de mest effektiva behandlingarna:

  Medicinska behandlingar

  Minoxidil: Minoxidil är en FDA-godkänd behandling mot håravfall som har visat sig främja hårväxt genom att öka blodflödet till hårsäckarna. Studier har visat att 2% och 5% minoxidillösningar är effektiva vid behandling av androgenetisk alopeci hos kvinnor.
  Finasterid: Finasterid används oftast för män, men vissa studier tyder på att det också kan vara effektivt för kvinnor med hormonellt håravfall. Finasterid verkar genom att hämma 5-alfa-reduktas, ett enzym som omvandlar testosteron till DHT, som är skadligt för hårsäckarna.
  PRP-behandling (Platelet-Rich Plasma ): PRP-behandling innebär att blodplättsrik plasma injiceras i hårbotten, vilket kan stimulera hårväxt och förbättra hårsäckshälsan. Kliniska studier har visat att PRP kan öka hårets täthet och tjocklek hos patienter med håravfall (International Journal of Women's Dermatology).

  Naturliga metoder

  Eteriska oljor: Eteriska oljor som rosmarin- och lavendelolja har antiinflammatoriska och cirkulationsförbättrande egenskaper som kan stimulera hårväxt. En studie visade att rosmarinolja är lika effektiv som minoxidil vid behandling av androgenetisk alopeci (Skinmed Dermatology).

  Capilia Longa:
  Capilia Longa är en ingrediens som tillverkas av det spanska bioteknikföretaget Vytrus Biotech. Ingrediensen vann kategorin för hårvårdsingredienser vid European Region of the Beauty Industry Awards 2017. Ingrediensen består av Curcuma Longa eller gurkmeja. Den har i en studie visat sig minska håravfall och hårdensitet efter 150 dagars användning.

  Kost och vitaminer: En kost som är rik på vitaminer som biotin, D-vitamin, järn och zink är viktig för hårets hälsa. Biotin (vitamin B7) i synnerhet är känt för att stärka håret, och brist på detta vitamin är förknippat med håravfall (Journal of Dermatological Treatment).

  Aloe Vera: Aloe vera innehåller enzymer som främjar en sund hårväxt genom att rengöra hårsäckarna och minska inflammation. Forskning visar att aloe vera kan förbättra hårhälsan och främja tillväxt med regelbunden användning (International Journal of Trichology).

  Ginseng: Ginseng är känt för att förbättra blodcirkulationen och stimulera hårväxten. Studier visar att ginsenosider, de aktiva komponenterna i ginseng, kan främja hårväxt genom att stimulera hårsäckarna och skydda dem från skador (Journal of Ginseng Research).

  Praktiska tips

  Hårbottenmassage: Regelbunden massage av hårbotten ökar blodcirkulationen, vilket kan stimulera hårväxten. Använd fingrarna eller en speciell hårbottenmassagerare för att massera hårbotten dagligen i några minuter (Journal ofClinical and Diagnostic Research).

  Grönt te: Grönt te innehåller antioxidanter som kan främja hårväxt. Använd grönt te som sköljning efter schampo eller drick det dagligen för att förbättra hårets hälsa inifrån.

  Kokosolja: Kokosolja är rik på fettsyror som tränger djupt in i hårsäckarna och återfuktar håret. Massera in kokosolja i hårbotten och låt verka över natten för en djupgående inpackning. Forskning visar att kokosolja kan minska proteinförlusten i håret och stärka hårstråna (Journal of Cosmetic Science).

  Läs mer

  Om du skulle vilja läsa mer om hur du får tjockare hår kan du läsa ett av våra andra blogginlägg om just detta ämne här.

  FAQ om tunt hår hos kvinnor

  Hur kan jag få mitt tunna hår att se tjockare ut?

  Du kan få ditt tunna hår att se tjockare ut genom att använda volymgivande schampo och balsam, prova stylingprodukter som mousse och torrschampo och välja frisyrer som ger volym, till exempel etager eller vågor.

  Finns det vitaminer som hjälper mot tunnare hår?

  Ja, vitaminer som biotin och mineraler som zink kan hjälpa till att bibehålla normalt hår. Kosttillskott som är särskilt utformade för hårhälsa kan också vara fördelaktiga.

  Hur påverkar hormonella förändringar tunnare hår hos kvinnor?

  Hormonella förändringar, som de som uppstår under graviditet, klimakteriet eller på grund av p-piller, kan påverka hårets tillväxtcykel och leda till tunnare hår. Konsultation med en läkare kan hjälpa till att identifiera och behandla hormonella orsaker till håravfall.

  Kan stress verkligen orsaka tunnare hår?

  Ja, stress kan bidra till håravfall genom att störa hårets tillväxtcykel. Kronisk stress kan leda till tillstånd som telogen effluvium, där en stor del av håret går in i vilofasen och faller av. Stressreducerande tekniker kan bidra till att förbättra hårhälsan.

  Vilka är de bästa frisyrerna för att dölja tunt hår?

  Frisyrer som etageklippningar, vågor och lockar kan ge intryck av tjockare hår. Att undvika tunga, raka klippningar och istället satsa på mer textur kan också hjälpa till att dölja tunnare hår.

  Bästa produkterna för tunt hår

  På Yuaia Haircare vill vi hjälpa kvinnor och män som är upprörda över sitt tunna hår, för varje dag ska kännas som en bra hårdag! Därför har vi tagit fram ett antal produkter som främjar tillväxten och hjälper mot tunnare hår. Serien heter Grow & Glow och består av schampo, balsam, serum och hårmask. Produktens ingredienser har visat upp till 89% minskning av håravfall och 52% ökning av hårtäthet efter 150 dagars användning. För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här.

  Grow & Glow Schampo

  Det bästa schampot för tunt hår är Grow & Glow Shampoo! Det ökar inte bara din hårväxt och hårtäthet, det ger också ditt hår omedelbar volym. Dessutom ger den även hårbotten en mild exfoliering, så att hårbotten är fräsch och i balans. Du kan läsa mer om Grow & Glow Shampoo och hur du använder det här.

  Grow & Glow Conditioner

  Slutligen får du aldrig glömma att använda balsam efter att du har tvättat håret! Balsam stänger håret och ger det vård och fukt. Vår Grow & Glow Balm är också tillväxtfrämjande och har därför flera egenskaper. När du har tunt hår kan det vara problem att använda balsam då det kan göra håret fett och tynga ner det. Men som resten av serien kommer detta balsam varken att göra ditt hår fett eller tynga ner det! Istället kommer det att lämna håret mjukt, glänsande och med omedelbar volym. Du kan läsa mer om balsamet här.

  Grow & Glow Serum

  Som en extra boost till din hårväxt kan du använda Grow & Glow Serum. Den innehåller samma tillväxtfrämjande ingredienser som resten av serien och sprayas lätt och snabbt in i hårbotten, varefter den masseras in varsamt. Här kan du därför mer rikta behandlingen till de ställen där du vill ha effekt, t.ex. om du har tunt hår på sidan eller höga tinningar. Du kan läsa mer om serumet här.

  Grow & Glow hårmask

  Den senaste produkten i serien är Grow & Glow Hair Mask. Eftersom det primära syftet med seriens schampo, balsam och serum inte är att ge vård och fukt har vi tagit fram denna hårmask som kan göra just det och samtidigt vara tillväxtfrämjande. Använd den helst 1-2 gånger i veckan, beroende på hur ofta du tvättar håret. Du kan läsa mycket mer om dess fantastiska egenskaper här.

  Hår vitaminer

  Förutom den yttre vården av håret får vi inte glömma det inre. Om du har tunt hår och vill se till att kroppen har förutsättningar att producera normalt hår kan det vara bra att vara uppmärksam på om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom kosten. Hårvitaminer är ett kosttillskott som bl.a. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår. De har en utsökt jordgubbssmak, så man glömmer dem sällan. Du kan läsa mer om våra hårvitaminer här

  Hårvitaminer

  Hårvitaminer

  349 kr

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰