Ricinolja för hår
blog

Ricinolja för hår: Få längre och starkare hår

vid Lotte Lindgren Jun 27, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Vill du ha längre och starkare hår? Då bör du överväga att använda ricinolja. Ricinolja har visat sig vara en effektiv behandling för hårväxt och den är lätt att använda hemma. I den här guiden berättar vi allt du behöver veta om ricinolja för hårväxt och hur du använder den för bästa resultat. Läs vidare för mer information!

Innehållsförteckning

Vad är ricinolja?

Ricinolja är en vegetabilisk olja som utvinns ur frön från ricinplantan. Den amerikanska växten har använts i århundraden för medicinska och kosmetiska ändamål på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper.

På grund av sitt höga innehåll av ricinolsyra är ricinolja känd för sina fuktgivande egenskaper, som kan hjälpa till att bekämpa håravfall och främja blodflödet i hårbotten, vilket bidrar till normal hårväxt. Ricinolja kan också användas som massageolja för hårbotten och kan bidra till att minska mjäll eller torrhet i hårbotten.

Hur utvinns ricinolja?

För att framställa ricinolja måste man först rengöra och torka plantans frön. De kan sedan malas ner till en fin massa och pressas för oljan. Det finns både kallpressad och varmpressad ricinolja, där skillnaden är temperaturen under pressningen.

Kallpressad ricinolja är mer hälso- och hudvänlig än varmpressad och har antiinflammatoriska egenskaper.


De olika teknikerna för att utvinna oljan inkluderar även kemiska processer eller lösningsmedel. Det är viktigt att vara uppmärksam på produktionsmetoden eftersom den kan resultera i en mer eller mindre ren olja med olika egenskaper.

Kallpressad ricinolja anses ofta vara den mest hälso- och hudvänliga versionen på grund av dess höga näringsinnehåll och antiinflammatoriska egenskaper. Denna typ av olja fungerar bra som massageolja för håret eller som återfuktande behandling för torr hud.

Värmepressad ricinolja, å andra sidan, förlorade en del av sina nyttiga ämnen under värmebehandlingen men anses fortfarande vara effektiv mot håravfall och stimulerande för hårväxt tack vare sin höga halt av fettsyror.

Ricinfrön blir till olja

Vilka är fördelarna med ricinolja för håret?

Ricinolja har länge varit känd för sin förmåga att främja hårväxt. Detta beror främst på oljans höga innehåll av ricinolsyra, som är en syra som bidrar till att öka blodflödet i hårbotten och därmed stimulerar hårsäckarna med näringsämnen. Den förbättrade blodcirkulationen kan också bidra till att förbättra hårets hälsa och utseende eftersom den säkerställer en bättre tillförsel av näringsämnen till hårrötterna.

Förutom att främja blodflödet i hårbotten kan regelbunden användning av ricinolja också förbättra kvaliteten på befintligt hår. Oljan har en återfuktande och antiinflammatorisk effekt på både hår och hud, vilket bidrar till ett friskare och mer glänsande hår. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dem som lider av torrt och skadat hår, eftersom oljan kan hjälpa till att återställa fuktbalansen och försegla hårets nagelband, vilket resulterar i mjukare och mer lätthanterligt hår.

En annan fördel med ricinolja är dess antibakteriella egenskaper, som kan minska mjäll och klåda i hårbotten. Detta gör oljan lämplig som massageolja eftersom den kan hjälpa till att lugna en irriterad eller inflammerad hårbotten. Genom att reducera bakterier och svamp som kan orsaka mjäll kan ricinolja bidra till att bibehålla en hälsosam hårbottenmiljö, vilket i sin tur kan bidra till en sund hårväxt.

Vetenskapliga bevis för ricinoljans effekt på håret

Ricinolja, även känd som amerikansk olja, har länge varit känd för sin potential att främja hårväxt och förbättra hårets hälsa. Men vad säger de vetenskapliga bevisen om detta påstående? Låt oss ta en närmare titt på forskningen bakom ricinoljans effekt på håret.


En av de främsta anledningarna till att ricinolja anses främja hårväxt är dess höga innehåll av ricinoleinsyra. Ricinolsyra är en naturlig omega-9-fettsyra som anses ha en stimulerande effekt på hårsäckarna genom att öka blodflödet till hårbotten. Detta kan potentiellt resultera i ökad hårväxt.

Det finns ett antal studier som tyder på att den kan ha en effekt på hårets och hårbottens hälsa. Det finns dock inga definitiva resultat från dessa studier.

Det är viktigt att notera att dessa studier fortfarande är begränsade och att mer forskning behövs för att bekräfta och utveckla resultaten. Därför bör man vara försiktig med att dra slutgiltiga slutsatser baserat på enbart dessa studier. Det är också viktigt att komma ihåg att individuella resultat kan variera, eftersom hårväxt och hårhälsa beror på många faktorer som genetik, livsstil och kost.

Hur man använder ricinolja för hårväxt

Ricinolja är en populär ingrediens för att främja hårväxt och stärka hårstrån. Du kan använda ricinolja på egen hand, men det är viktigt att få en olja av god kvalitet för att säkerställa bästa resultat. Du kan också blanda den med andra håroljor. Massera försiktigt in oljan i hårbotten och fördela resten av oljan i hårets längder. Låt oljan verka i minst 30 minuter innan du sköljer ur håret ordentligt med schampo.


För bästa resultat, använd ricinolja i håret en gång i veckan. Det kan också vara bra att kombinera ricinolja med andra naturliga ingredienser som aloe vera eller kokosolja för att ge håret ytterligare näring och vård. Kom alltid ihåg att rådfråga din frisör eller hudläkare om du upplever problem med hårväxten eller har känslig hud i hårbotten.

Steg-för-steg-guide för att applicera ricinolja i håret

Tvätta håret och torka det lätt med en handduk innan du applicerar ricinolja. Se till att oljan är lite varm, till exempel genom att gnugga den mellan händerna.


Applicera oljan i små mängder direkt i hårbotten med en borste eller fingertopparna. Massera försiktigt hårbotten i cirkulära rörelser i ca 5 minuter för att stimulera blodcirkulationen och öka absorptionen av oljan.

Fördela oljan jämnt i hårets längder, om så önskas, och låt den sitta över natten eller minst 30 minuter innan du tvättar håret igen. Upprepa denna process varje vecka för bästa resultat.

Kom också ihåg att alltid testa produkten på ett litet område av huden före användning för eventuella allergiska reaktioner.

Hur du gör din egen hårbottenbehandling med ricinolja

Att göra en egen skalpbehandling med ricinolja är ett enkelt och effektivt sätt att ta hand om din hårbotten. Här är ett enkelt recept:

Ingredienser:

 • 2 matskedar ricinolja
 • 1 msk kokosolja eller olivolja (valfritt, men kan tillföra extra fukt)
 • 5 droppar eterisk rosmarinolja (valfritt, men kan bidra till att stimulera hårväxt och förbättra hårbottens hälsa)

Instruktioner:

 • Blanda ricinolja och valfri kokosolja eller olivolja i en liten skål.
 • Om du väljer att tillsätta eterisk rosmarinolja, tillsätt den till blandningen.
 • Värm oljan något genom att placera skålen i en skål med varmt vatten i några minuter. Detta hjälper oljan att tränga in i hårbotten bättre.
 • Applicera oljan jämnt på din torra hårbotten med fingrarna eller en borste.
 • Massera in oljan i hårbotten med fingertopparna i cirkulära rörelser i ca 5-10 minuter så att oljan fördelas väl och blodcirkulationen stimuleras.
 • Efter massagen kan du låta oljan verka i ytterligare 30 minuter eller till och med över natten för extra intensiv vård.
 • Skölj ur oljan med varmt vatten och ett milt schampo. Du kan behöva tvätta håret två gånger för att få bort all olja.
 • Upprepa denna behandling en gång i veckan eller efter behov för att bibehålla en frisk och återfuktad hårbotten.


Applicera ricinolja på längderna

Hur ofta ska du använda ricinolja för hårväxt?

Använd ricinolja en gång i veckan för att se resultat. Om du använder oljan flera gånger i veckan, undvik överdosering eftersom det kan resultera i oljigt och tungt hår. Efter oljebehandlingen är det också bäst att undvika heta stylingverktyg.
För att sammanfatta:

 • Använd ricinolja minst en gång i veckan

 • Undvik överdosering

 • Undvik att använda heta stylingverktyg efter behandlingen

Tips och tricks för att få bästa resultat med ricinolja för håret

Tillsätt några droppar rosmarinolja till din ricinoljekur för extra stimulans av hårväxten. Rosmarinolja är känd för sina stimulerande egenskaper på hårsäckarna och kan öka blodflödet till hårbotten, vilket kan leda till bättre hårväxt. Kom ihåg att späda ut oljan med ricinolja före användning.

Upprätthåll regelbunden vård med praktiska behandlingar som oljor tills dina mål är uppnådda. Beroende på din önskan om längd och styrka kan du behöva applicera ricinolja i håret flera gånger i veckan under en längre tid. Hårvård handlar också om tålamod och konsekvens.

Försök alltid att välja naturliga produkter utan tillsatser och kemikalier för att undvika att skada ditt hår. Ricinolja är redan en naturlig produkt, men det är viktigt att se till att de andra ingredienserna i dina hårprodukter inte skadar ditt hår mer än de reparerar det. Naturliga ingredienser som aloe vera eller arganolja kan också vara effektiva tillskott till din hårvårdsrutin och göra ditt hår glänsande när de används tillsammans med ricinolja.

Möjliga biverkningar av att använda ricinolja för håret

Även om ricinolja har många fördelar kan det också finnas vissa biverkningar när du använder den i håret:

Allergiska reaktioner: Vissa människor kan vara allergiska mot ricinolja. Det är viktigt att utföra ett lapptest på ett litet hudområde innan du använder oljan i håret för att säkerställa att inga allergiska reaktioner uppstår.

Tung konsistens: Ricinolja har en tjock och tung konsistens, vilket kan göra den svår att tvätta ur håret. Detta kan resultera i fett eller tungt hår om oljan inte avlägsnas ordentligt. I detta fall är det viktigt att rengöra hårbotten väl, t.ex. med en hårbottenborste eller hårbottenskrubb.

Överfuktning: Om ricinolja används i stora mängder eller för ofta kan det leda till överfuktning av håret. Detta kan leda till att håret känns fett eller oljigt och kan också göra håret mer sårbart för skador.

Tilltäppta porer: Om oljan inte tvättas ur hårbotten ordentligt kan det leda till tilltäppta porer och akne i hårbotten, särskilt för personer med tendens till fetare hår eller akne.

Det är viktigt att använda ricinolja med försiktighet och inte överdriva det för att undvika dessa biverkningar. Om du upplever någon av dessa biverkningar, sluta använda oljan och kontakta en läkare eller hudläkare.

Vad mer kan ricinolja användas till?

Ricinolja är en mångsidig olja som har många användningsområden utöver hårvård. Här är några andra områden där ricinolja kan användas:

Hudvård: Ricinolja är känd för sina fuktgivande egenskaper och kan användas på huden för att återfukta och ge näring. Det kan vara särskilt fördelaktigt för torra områden som armbågar, knän och hälar. Oljan kan också användas för att mjuka upp och vårda huden på läpparna och runt naglarna.

Sminkborttagning: Ricinolja kan användas som en effektiv och naturlig sminkborttagare. På grund av sin tjocka konsistens är den särskilt bra för att ta bort vattenfast smink och mascara, samtidigt som den återfuktar och ger näring åt huden.

Massageolja: Tack vare sina återfuktande och lugnande egenskaper kan ricinolja användas som en utmärkt massageolja. Den kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och ömhet samtidigt som huden blir mjuk och återfuktad.

Tillväxt av ögonbryn och fransar: Eftersom ricinolja främjar hårväxt kan den också användas för att stärka och främja tillväxten av ögonbryn och fransar. Applicera oljan försiktigt på ögonbryn och fransar varje kväll före sänggåendet för bästa resultat.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰