Mjäll: Så undviker du det på hår och hårbotten

blog

Hur man undviker att få mjäll i håret och i hårbotten

Många drabbas av mjäll i hårbotten och mjäll i håret. Det är ett allmänt problem som inte på något sätt är farligt. Men mjäll kan vara väldigt irriterande eftersom det gör att din hårbotten kliar. Dessutom består mjäll av små vita flingor, som förstör din frisyr och strör ner på dina kläder.

Men vad är mjäll? Och varför får man mjäll? Och ännu viktigare, hur förebygger och bekämpar du mjäll? Läs vår guide nedan, och bli klokare på mjäll i hår och hårbotten.

dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Vad är mjäll?

Mjäll består av döda hudceller som lossnar från hårbotten. Om du har mjäll eller torr hårbotten lägger sig mjällen i små, vita, torra eller feta flingor i håret. Mjäll i hårbotten kan också orsaka klåda, vilket bara gör hårbotten ännu mer röd och irriterad. I värsta fall kan mjäll övergå till eksem, och det kan vara svårt att bli av med det helt och hållet när man väl fått det. Mjäll är inte smittsamt. Så du behöver inte oroa dig för att gå runt och smitta andra.

Här är en illustration av hur mjäll kan se ut i din hårbotten. 

Varför får du mjäll?

Det är svårt att ge ett tydligt svar på varför man får mjäll eller mjälleksem i hårbotten då det kan finnas flera olika orsaker. För det första är det helt naturligt för varje människa att släppa ut hudceller från kroppen varje dag. Vi släpper ut 40 000 hudceller per minut, varav en del består av döda hudceller som kan vara mjäll. I din hårbotten finns jästsvampen "pityrosporum", vilket i sig är normalt. Men om denna jästsvamp är övervuxen kommer det att leda till att det bildas mjäll i din hårbotten.

Har du mjäll eller torr hårbotten?

Det kan vara svårt att bedöma om du har torr hårbotten eller mjäll. De två typerna av hårproblem bör inte förväxlas. Därför är det viktigt att du vet skillnaden när det gäller att behandla din hårbotten. En torr hårbotten är vanligtvis förknippad med klåda samt lösa hudflagor som strös ner från hårbotten då mjällen inte fäster lika bra på din hårbotten. Om du lider av mjäll blir hudflingorna mer gulaktiga och de fastnar mer på din hårbotten.

Fet mjäll i hårbotten

För att undvika fett hår kan det vara en fördel: Att välja ett neutralt balsam utan innehåll av oljor och andra hårda ingredienser. Precis som du kan lida av en torr hårbotten, kan du också lida av en fet hårbotten. En fet hårbotten kan också orsaka irritation och klåda, vilket resulterar i produktion av fet mjäll i hårbotten. Läs mer om fet mjäll i hårbotten.

Mjäll eller lusägg?

Man kan lätt förväxla mjäll med lusägg då de påminner om varandra på grund av den vita färgen. Men det är viktigt att känna till skillnaden, eftersom lusägg kan utvecklas till löss som är mycket smittsamma. Du kan kontrollera om du har lusägg eller mjäll genom att dra ett hårstrå mellan fingrarna. Lusägg är svåra att dra ut ur håret, där mjäll är lättare att dra ut ur håret.

Bli av med mjäll med behandling

Om du vill bekämpa mjäll finns det flera saker du kan göra för att behandla det. Vid behandling av mjäll är det viktigt att minska tillväxten av jästsvampen "pityrosporum". Det kan du bland annat göra genom att vårda ditt hår noggrant och använda en mjällborste.

Du kan behandla mjäll med följande fyra produkter:

  • Grow and Glow Hair serum innehåller fruktsyra som ger en enkel exfoliering av hårbotten, och hjälper till att skapa balans i hudens mikroflora.
  • Grow and Glow Shampoo innehåller fruktsyra, som är återfuktande och mjukgörande. Schampot hjälper till att ta bort döda hudceller i hårbotten.
  • Grow and Glow Conditioner innehåller även fruktsyra som skapar balans i hårbotten och på så sätt lindrar fett hår och hårbotten.
  • Deep Scalp Brush silikon hårbottenborste är en riktigt bra mjällborste, som rengör hårbotten från döda hudceller och bakterier.

Produkter mot mjäll

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Dessutom kan du även överväga att använda kokosolja mot mjäll, eftersom den har en gynnsam effekt då den innehåller en syra, laurinsyra, som är både bakteriedödande och svampdödande. Dessutom motverkar den Pityrosporum som leder till mjäll i din hårbotten.

Använd bara en näve kokosolja som du försiktigt kan massera in i hårbotten. Kokosoljan ska sitta i hårbotten i minst en timme. Sedan kan du skölja ur kokosoljan med varmt vatten och mjällschampo.

Förebyggande av mjäll

Det är inte alldeles omöjligt att förebygga mjäll, men för vissa kan det vara svårare än för andra. Om du har vanligt mjäll är det lättare att förebygga det, medan det kan vara väldigt svårt att förebygga mjäll om du har eksem eller psoriasis.

För att förhindra mjäll, vårda försiktigt om ditt hår med milda produkter som inte innehåller för många kemiska ingredienser, som sulfater och silikon.

Mjälleksem (även kallat seborroiskt eksem)

Det finns en del som har oturen att utveckla mjälleksem, som även kallas seborroiskt eksem. Detta är ett av de vanligaste eksemen. Mjälleksem börjar oftast med mjäll i hårbotten som sedan utvecklas till dålig rodnad och klåda. I värsta fall kan du riskera att få talgkörtlar i både hårbotten, ansiktet och ryggen. Det kan bland annat leda till mjäll i ögonbrynen och öronen, samt mjälleksem i din hårbotten.

Mjäll kan leda till håravfall

Fjälleksem kan vara en kronisk störning för vissa människor och i värsta fall kan fjälleksem resultera i håravfall. Mjäll och håravfall hänger tyvärr onekligen ihop, men det är bara i extrema fall som mjälleksem leder till håravfall.

håravfall

Bli av med mjäll med behandling

Mjäll är en utbredd sjukdom och därför finns det även en mjällbehandling som du kan prova för att få bort din mjäll. Det är dock svårt att bli av med mjälleksem om man inte är ihärdig med sin behandling. Du kan bland annat använda medicinskt schampo flera gånger i veckan för att minska din mjäll, eller så kan du prova kokosolja med mjäll i håret. Du kan också äta rätt mjälleksemdiet. En huskur för mjäll är därför att komma ihåg att få i sig rätt vitaminer, som kan hjälpa till att lindra din mjäll.

Vanliga frågor om mjäll

Kan man få mjäll av stress?

Ja, stress kan orsaka mjäll. Stress kan orsaka en ökning av hormonerna som styr oljeproduktionen i hårbotten, vilket resulterar i en alltför fet hårbotten. Detta kan leda till tillväxten av en svamp som kallas Malassezia, som sedan kan orsaka mjällsymptom som vita eller gråa flingor i hårbotten, rodnad och klåda. Förutom stress finns det andra faktorer som kan bidra till mjäll, såsom torr hud, vissa hårprodukter och genetiska anlag. Människor som lider av sjukdomar som psoriasis eller seborroiskt eksem är mer benägna att få mjäll på grund av överaktiv hudcellsavfall. Det är viktigt att komma ihåg att även om stress kan spela en roll för att förvärra redan existerande tillstånd som de som nämns ovan, behöver den inte nödvändigtvis vara närvarande för att orsaka mjäll.

Kan mjäll gå över av sig själv?

Ja, mjäll kan gå över av sig själv. Mjäll orsakas vanligtvis av en kombination av faktorer som torr hud, de naturliga oljorna i hårbotten och svampar som lever i hårbotten. Om det enbart beror på en av dessa faktorer, kommer det sannolikt att gå över av sig självt när den underliggande orsaken har behandlats. Om du t.ex. har torr hud, se till att du håller dig återfuktad och använd fuktkrämer speciellt framtagna för hårbotten. Om du har en överdriven mängd olja i hårbotten eller en obalans i mängden olja som produceras, prova att använda ett schampo speciellt framtaget för att hjälpa till med detta problem. Om en svampinfektion är orsaken till mjäll, kan användning av ett svampdödande schampo hjälpa till att bekämpa det. Dessutom kan ändra din kost eller öka ditt intag av vissa vitaminer också hjälpa till att kontrollera mjäll och minska symtomen. I alla fall, även utan ingrepp, kommer mjäll vanligtvis att försvinna av sig själv med tiden, så länge som den bakomliggande orsaken inte kvarstår.

RELATERADE INLÄGG