Mini vagn

Beställ för 0 SEK mer för att få gratis frakt

Du får fri frakt!

  • Inga produkter i varukorgen.

Kliande hårbotten – Hur man blir av med kliande hårbotten

I blog

Tycker du att din hårbotten kliar? Det är ett problem många känner till och det kan ofta vara en frustrerande och irriterande upplevelse. Klåda i hårbotten är bara ett symptom, det kan alltså finnas många olika anledningar till att det kliar. Det är därför viktigt att hitta orsaken innan man kan behandla eller förebygga irritationen på rätt sätt.

dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Vad är kliande hårbotten?

Klåda i hårbotten är en mycket irriterande och obehaglig upplevelse, som ofta kan leda till sår i hårbotten om det kliar mycket. Klåda i hårbotten kan uppstå under längre eller kortare perioder. Symtomet är något alla kan uppleva och kan vara väldigt varierande. Därför finns det också många olika orsaker till kliande hårbotten. Det kan vara avgörande, för att bli av med det, att man hittar den eller de orsaker som orsakar klåda i hårbotten. Läs med här och ta reda på vad orsakerna kan vara.

Vilka är symptomen på en kliande hårbotten?

Orsaken till kliande hårbotten kan variera kraftigt. I vissa fall kan det pågå under korta perioder, då det blir perioder utan symtom. Men det kan också pågå under längre perioder, där det kliar mer konstant. Det kan också variera från mild klåda till mer intensiv klåda, vilket gör det nästan omöjligt att göra annat än att klia i hårbotten. Det kan vara svårt att ignorera klådan och därför är det viktigt att få något gjort åt det innan du kliar på huden och gör sår i hårbotten.

Orsaker till kliande hårbotten

Det kan som sagt finnas många olika orsaker till kliande hårbotten. De flesta hårbottenproblem kommer att orsaka klåda, så det är därför ett mycket vanligt symptom att ha. Här ger vi dig förslag på de vanligaste orsakerna till en kliande hårbotten.

Torr hårbotten

Torr hårbotten är en av de vanligaste orsakerna till kliande hårbotten. Du kommer ofta att uppleva små vita flingor som strös ut från ditt hår. Det kan ofta förväxlas med mjäll, men kräver en helt annan behandling. Du kan lära dig mer om skillnaden mellan mjäll och torr hårbotten här.

Om orsaken till din kliande hårbotten är torr hårbotten, så är det ofta ganska enkla botemedel, som en förändring av hårvårdsrutinen eller hårprodukter som kan göra skillnaden. Ofta blir detta till exempel att byta till ett sulfatfritt schampo, vilket gör att din hårbottens naturliga oljor inte tvättas bort. De naturliga oljorna hjälper till att bibehålla en normal hårbotten. Om du använder sulfathaltiga produkter kan det hjälpa till att ta bort dessa och torka ut hårbotten. Du kan läsa alla våra bästa råd för torr hårbotten här.

Frekvent hårtvätt

I samband med en torr hårbotten är det självklart att ta nästa anledning som kan vara att du tvättar håret för ofta. De täta hårtvättarna kan bidra till att torka ut hårbotten, speciellt om du använder sulfathaltiga produkter . Fundera därför på om du kan spara på att tvätta håret under veckan. Vi rekommenderar någonstans mellan 2-3 hårtvättar per vecka, detta varierar dock beroende på hur aktiv du är. Om du tränar mycket kan du behöva duscha oftare. Här kan det vara en bra idé att titta på vilka produkter du använder för ditt hår.

Kontrollera håret för löss

Många tänker genast "LUS!" så fort det kliar från hårbotten. Särskilt barnfamiljer kan drabbas av löss. Som tur är är det ofta lätt att behandla med ett bra lusschampo och kam. Vi har dock upplevt att det kan ta lite tid och det är viktigt att du är ihärdig med att kamma.

Kall luft och vinter

Vintern ger torr och kall luft, vilket kan hjälpa till att torka ut din hårbotten. Detta kommer ofta att orsaka klåda i hårbotten när temperaturen sjunker.

Allergier och liknande

En vanlig orsak till kliande hårbotten kan också vara allergier eller om du varit i kontakt med något du inte tål. Det kan till exempel vara ingredienser i hårprodukter som du inte tål som får din hårbotten att klia.

Kliande hårbotten och håravfall

I samband med en kliande hårbotten kan man i sällsynta fall även uppleva håravfall. Det kan bero på många olika saker/orsaker, men först och främst beror det på att din hårbotten är irriterad. Det betyder att dina hårsäckar inte kan producera de normala hårstråna på samma sätt som de kunde tidigare.

Orsakerna kan vara inflammation runt hårsäckarna, svampinfektion i hårbotten, mjäll eller psoriasis.

En annan orsak till kliande hårbotten och håravfall kan vara felaktig hårvård. Om du har använt hårda schampon, hårfärgning, blekning, stylingprodukter, hårförlängningar, värmeverktyg som hårtorkar och plattång under en längre tid. Denna hårvård påverkar inte bara ditt hår, utan även din hårbotten och kan göra att det blir irriterat och kliar. I värsta fall kan det sluta med håravfall eftersom hårstrukturen förstörs av produkterna.

Behandling av kliande hårbotten

Det är viktigt att konstatera: kliande hårbotten är inte en sjukdom, det är ett symptom på något annat. Det är kroppens reaktion på att något inte är som det ska. Om du vill säkerställa optimal behandling är det därför mycket viktigt att hitta rätt orsak så att behandlingen blir effektiv.

Det är naturligt att kontrollera hårbotten för löss eller myggbett När dessa möjligheter är uteslutna kan det vara en bra idé att titta närmare på dina hårvårdsprodukter. Använder du produkter med starka sulfater? Då kan det vara bra att byta till ett sulfatfritt schampo som gör att håret och hårbottens naturliga oljor bevaras. Vi kan bland annat rekommendera Grow and Glow schampo som är ett sulfat- och silikonfritt schampo. Dessutom kan du överväga att använda en hårbottenborste, som kan hjälpa till att ta bort smuts, döda hudceller etc. från hårbotten. Här är svaret för dig Deep Scalp Borste, som ger en skön hårbottenmassage samtidigt som den är bra för din hårbotten.

Relaterede blogindlæg