Kliande hårbotten – Hur man blir av med kliande hårbotten
blog

Kliande hårbotten – Hur man blir av med kliande hårbotten

vid Lotte Lindgren Nov 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Tycker du att din hårbotten kliar? Det är ett problem många känner till och det kan ofta vara en frustrerande och irriterande upplevelse. Klåda i hårbotten är bara ett symptom, det kan alltså finnas många olika anledningar till att det kliar. Det är därför viktigt att hitta orsaken innan man kan behandla eller förebygga irritationen på rätt sätt.

Vad är kliande hårbotten?

Klåda i hårbotten är en mycket irriterande och obehaglig upplevelse, som ofta kan leda till sår i hårbotten om det kliar mycket. Klåda i hårbotten kan uppstå under längre eller kortare perioder. Symtomet är något alla kan uppleva och kan vara väldigt varierande. Därför finns det också många olika orsaker till kliande hårbotten. Det kan vara avgörande, för att bli av med det, att man hittar den eller de orsaker som orsakar klåda i hårbotten. Läs med här och ta reda på vad orsakerna kan vara.

Vilka är symptomen på en kliande hårbotten?

Orsaken till kliande hårbotten kan variera kraftigt. I vissa fall kan det pågå under korta perioder, då det blir perioder utan symtom. Men det kan också pågå under längre perioder, där det kliar mer konstant. Det kan också variera från mild klåda till mer intensiv klåda, vilket gör det nästan omöjligt att göra annat än att klia i hårbotten. Det kan vara svårt att ignorera klådan och därför är det viktigt att få något gjort åt det innan du kliar på huden och gör sår i hårbotten.

Kvinna med kliande hårbotten

Orsaker till kliande hårbotten

Det kan som sagt finnas många olika orsaker till kliande hårbotten. De flesta hårbottenproblem kommer att orsaka klåda, så det är därför ett mycket vanligt symptom att ha. Här ger vi dig förslag på de vanligaste orsakerna till en kliande hårbotten.

Torr hårbotten

Torr hårbotten är en av de vanligaste orsakerna till kliande hårbotten. Du kommer ofta att uppleva små vita flingor som strös ut från ditt hår. Det kan ofta förväxlas med mjäll, men kräver en helt annan behandling. Du kan lära dig mer om skillnaden mellan mjäll och torr hårbotten här.

Om orsaken till din kliande hårbotten är torr hårbotten, så är det ofta ganska enkla botemedel, som en förändring av hårvårdsrutinen eller hårprodukter som kan göra skillnaden. Ofta blir detta till exempel att byta till ett sulfatfritt schampo, vilket gör att din hårbottens naturliga oljor inte tvättas bort. De naturliga oljorna hjälper till att bibehålla en normal hårbotten. Om du använder sulfathaltiga produkter kan det hjälpa till att ta bort dessa och torka ut hårbotten. Du kan läsa alla våra bästa råd för torr hårbotten här.

Frekvent hårtvätt

I samband med en torr hårbotten är det självklart att ta nästa anledning som kan vara att du tvättar håret för ofta. De täta hårtvättarna kan bidra till att torka ut hårbotten, speciellt om du använder sulfathaltiga produkter . Fundera därför på om du kan spara på att tvätta håret under veckan. Vi rekommenderar någonstans mellan 2-3 hårtvättar per vecka, detta varierar dock beroende på hur aktiv du är. Om du tränar mycket kan du behöva duscha oftare. Här kan det vara en bra idé att titta på vilka produkter du använder för ditt hår.

Kvinnan tvättar håret

Kontrollera håret för löss

Många tänker genast "LUS!" så fort det kliar från hårbotten. Särskilt barnfamiljer kan drabbas av löss. Som tur är är det ofta lätt att behandla med ett bra lusschampo och kam. Vi har dock upplevt att det kan ta lite tid och det är viktigt att du är ihärdig med att kamma.

Kall luft och vinter

Vintern ger torr och kall luft, vilket kan hjälpa till att torka ut din hårbotten. Detta kommer ofta att orsaka klåda i hårbotten när temperaturen sjunker.

Allergier och liknande

En vanlig orsak till kliande hårbotten kan också vara allergier eller om du varit i kontakt med något du inte tål. Det kan till exempel vara ingredienser i hårprodukter som du inte tål som får din hårbotten att klia.

Kliande hårbotten och håravfall

I samband med en kliande hårbotten kan man i sällsynta fall även uppleva håravfall. Det kan bero på många olika saker/orsaker, men först och främst beror det på att din hårbotten är irriterad. Det betyder att dina hårsäckar inte kan producera de normala hårstråna på samma sätt som de kunde tidigare.

Orsakerna kan vara inflammation runt hårsäckarna, svampinfektion i hårbotten, mjäll eller psoriasis.

En annan orsak till kliande hårbotten och håravfall kan vara felaktig hårvård. Om du har använt hårda schampon, hårfärgning, blekning, stylingprodukter, hårförlängningar, värmeverktyg som hårtorkar och plattång under en längre tid. Denna hårvård påverkar inte bara ditt hår, utan även din hårbotten och kan göra att det blir irriterat och kliar. I värsta fall kan det sluta med håravfall eftersom hårstrukturen förstörs av produkterna.

Behandling av kliande hårbotten

Det är viktigt att vara tydlig: Klåda i hårbotten är inte en sjukdom, det är ett symptom på något annat. Det är kroppens reaktion på att något inte står rätt till. För att säkerställa optimal behandling är det därför mycket viktigt att hitta den verkliga orsaken så att hårbotten kan behandlas effektivt. Här är några metoder som kan hjälpa till att behandla kliande hårbotten:

1. Använd ett milt schampo: Välj ett schampo som är särskilt utformat för känslig eller kliande hårbotten. Undvik schampon som innehåller starka kemikalier och ingredienser eftersom dessa kan förvärra klådan. Tvätta håret regelbundet för att avlägsna överflödig olja och mjäll som kan bidra till klåda.

2. Skölj håret noggrant: När du tvättar håret ska du se till att skölja det ordentligt för att få bort alla rester av schampo och balsam. Produktrester kan irritera hårbotten och orsaka klåda.

3. Undvik hett vatten: Skölj håret med ljummet eller kallt vatten istället för hett vatten. Varmt vatten kan torka ut huden. En lob är en populär frisyr som ger ett snyggt och modernt utseende.

4. Använd en återfuktande hårbottenolja: Applicera en återfuktande hårbottenolja regelbundet för att lugna och återfukta hårbotten. Oljor som tea tree-olja, kokosolja eller mandelolja kan hjälpa till att lindra klåda och irritation. Läs mer om hårbottenolja här.

5. Byt till ett hypoallergeniskt schampo: Om du lider av en allergisk reaktion kan du behöva byta till ett hypoallergeniskt schampo. Dessa schampon är speciellt framtagna för personer med känslig hårbotten och innehåller färre potentiella irriterande ämnen.

6. Undvik frekvent hårtvätt: Om du tvättar håret för ofta kan hårbotten förlora sina naturliga oljor och orsaka klåda. Försök att begränsa hårtvätten till några gånger i veckan för att bibehålla hårbottens naturliga balans.

hyppige hårvask

7. Använd en skonsam borste: Välj en borste med mjuka strån för att undvika att irritera hårbotten ytterligare. Undvik att använda borstar med hårda strån eller metalltänder eftersom dessa kan repa och irritera hårbotten.

8. Undvik att använda heta stylingverktyg: Användning av heta stylingverktyg som hårtork, plattång och locktång kan torka ut hårbotten och orsaka klåda. Försök att undvika dessa verktyg eller använd dem på låg värme för att minimera skadorna.

9. Håll hårbotten ren: Håll hårbotten ren genom att undvika att vidröra den med smutsiga händer och genom att tvätta kuddar och huvudbonader regelbundet. Detta kan hjälpa till att förhindra uppbyggnad av smuts och bakterier som kan orsaka klåda. Du kanske vill använda en hårbottenborste för detta.

10. Sök professionell hjälp: Om klådan kvarstår eller förvärras bör du söka professionell hjälp. En hudläkare eller hårstylist med expertis inom hårbottenproblem kan hjälpa till att identifiera orsaken till klådan och rekommendera den bästa behandlingen.

Det är naturligt att kontrollera hårbotten för löss eller myggbett När dessa möjligheter är uteslutna kan det vara en bra idé att titta närmare på dina hårvårdsprodukter. Använder du produkter med starka sulfater? Då kan det vara bra att byta till ett sulfatfritt schampo som gör att håret och hårbottens naturliga oljor bevaras. Vi kan bland annat rekommendera Grow and Glow schampo som är ett sulfat- och silikonfritt schampo. Dessutom kan du överväga att använda en hårbottenborste, som kan hjälpa till att ta bort smuts, döda hudceller etc. från hårbotten. Här är svaret för dig Deep Scalp Borste, som ger en skön hårbottenmassage samtidigt som den är bra för din hårbotten.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰