Öm och irriterad hårbotten - Bra guide om hur man behandlar en öm och irriterad hårbotten
blog

Öm och irriterad hårbotten - Bra guide om hur man behandlar en öm och irriterad hårbotten

vid Lotte Lindgren Feb 10, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 9 april 2024.

Innehållsförteckning

Har du upplevt att din hårbotten bara är irriterad och kliar? Inga problem, du är inte ensam, många drabbas nämligen av en öm och irriterad hårbotten dagligen. En irriterad hårbotten kan ha en stor inverkan på ditt hår. Det kan vara både smärtsamt och irriterande samtidigt som det hindrar rätt hårvård. Här har vi samlat en guide för att bäst möjligt ta bort din irriterad hårbotten.

Vad kännetecknar en öm och irriterad hårbotten?

Det kan vara riktigt obehagligt och till och med smärtsamt att ha en öm och irriterad hårbotten. Tecknen på en öm och irriterad hårbotten är att hårbotten känns inflammerad och öm när den rör vid. Hårbotten kan verka röd och svullen med möjlig skalning eller flagningshud. I vissa fall kan det bildas knoppar eller blåsor i hårbotten på grund av irritation. Förutom fysiska förändringar kan personer med en öm och irriterad hårbotten uppleva klåda, brännande känslor, brännande, prickning eller domning i huvudet

Varför får jag ömmande och irriterad hårbotten?

Om du upplever ömmande och irriterad hårbotten är det viktigaste steget att avgöra orsaken. Det finns flera faktorer som kan påverka irriterad hårbotten, inklusive stress, obalanserad kost och produkter som irriterar huden. Det är också möjligt att irriterad hårbotten beror på en infektion som till exempel seborroisk dermatit eller psoriasis. Att hitta orsaken kommer inte bara underlätta behandlingen utan också förebygga framtida hårbottenproblem.

Öm och irriterad hårbotten på grund av mjäll

En av huvudorsakerna till en öm och irriterad hårbotten kan vara mjäll, som är en tillstånd som leder till klåda, flagning och rodnad. Det beror på en överproduktion av svampar på hårbotten, vilket sedan leder till irritation och inflammation. Skorv kan behandlas med anti skorv shampoo eller medicinska krämer.

man med mjäll i håret

Dålig hårvård

Dålig hårvård som t.ex kemiska behandlingar, värmestyling eller tajta frisyrer kan irritera hårbotten och göra den benägen att skadas. Kemiska behandlingar som permanent, blekning och färgning kan orsaka skador på hårsäckarna och försvaga den skyddande barriären runt hårbotten, vilket kan leda till irritation. Värmestylingverktyg ska alltid användas med försiktighet eftersom de kan orsaka torrhet och brott, vilket kan leda till en öm och irriterad hårbotten. Tighta frisyrer som t.ex flätor eller bullar kan också sätta för mycket spänning i hårbotten, vilket kan leda till hår brott eller inflammation i området.

Extensions

Extensions kan orsaka en öm och irriterad hårbotten eftersom de drar i ditt naturliga hår, vilket leder till spänningar och inflammationer. Hårförlängningar fästs ofta med lim, som kan innehålla starka kemikalier som irriterar den ömtåliga huden i hårbotten. Om extensions inte appliceras på rätt sätt kan de trassla in sig i håret, dra i det och skapa knutar som är svåra att ta bort. Dessutom kan oljor från hårbotten blockeras från att nå hårstrået på grund av användningen av förlängningar, vilket kan leda till torrhet eller överdriven fethet i vissa områden. Slutligen är regelbundet underhåll av extensions nödvändigt för att förhindra bakterieuppbyggnad, vilket kan resultera i obehagliga hårbottentillstånd som klåda och mjäll.

Allergier

Allergiska reaktioner är en annan möjlig orsak till en öm och irriterad hårbotten på grund av kontaktdermatit; det är när huden blir inflammerad efter att ha kommit i kontakt med vissa ämnen som t.ex kemikalier i schampo eller dofter i hårprodukter som du kan vara känslig för. För att behandla denna typ av reaktion bör man först identifiera vad som orsakade den (vanligtvis med hjälp av ett lapptest) och sedan undvika att använda produkter som innehåller ämnet i fråga.

Kvinde med øm og irriteret hovedbund

Psoriasis

Psoriasis i hårbotten är en annan vanlig orsak till irriterad hårbotten. Det är en autoimmun sjukdom som orsakar fjällning och irritation på grund av en överproduktion av hudceller på ytan av hårbotten. I vissa fall kan det resultera i klåda, rodnad eller till och med håravfall som ett resultat av intensiva repor eller drag i de drabbade områdena för att lindra obehag från klåda.

Öm och irriterad hårbotten och håravfall

En öm och irriterad hårbotten kan ha en skadlig effekt på hårets hälsa och utseende. Hårsäckarna, som producerar hårstrån, behöver en hälsosam miljö för att fungera optimalt. När hårbotten är öm och irriterad stör det produktionsprocessen för hårstrån, vilket i vissa fall kan hjälpa till att hämma hårväxtcykeln och därigenom producera tunt hår eller sluta i håravfall. Dessutom tenderar en ohälsosam hårbotten att producera mer olja än vanligt – detta kan göra håret fett och matt. Det kan också i vissa fall hjälpa till att hämma hårets tillväxtcykel och därigenom producera tunt hår eller sluta i håravfall.

Ihållande irritation i hårbotten leder dessutom ofta till klåda och fjällning – något som inte bara känns obehagligt, utan även påverkar frisyren. Det orsakar ofta skador på de enskilda hårstråna eller trassling – båda dessa ytterligare skadar hårets kvalitet genom att till exempel orsaka kluvna toppar.

En öm och irriterad hårbotten gör det helt enkelt svårt för friskt hår att växa, samtidigt som de befintliga hårstråna verkar matta och livlösa. Därför är det mycket viktigt att ta proaktiva åtgärder för att återställa balansen och välbefinnandet i hårbotten så snart som möjligt.

Hur kan jag behandla en öm och irriterad hårbotten?

Kokosolja

Kokosolja kan vara fantastiskt för att ge håret och hårbotten mycket fukt och vård. Det du gör är att försiktigt massera in kokosolja i hårbotten för att lindra klåda och ömhet och minska torrhet. Om du är intresserad av att läsa mer om kokosolja och dess effekt på hårbotten och håret kan du läsa vårt blogginlägg om kokosolja för hår här.

Välj skonsamma hårvårdsprodukter

Använd ett milt schampo när du tvättar håret, och undvik schampon eller stylingprodukter som innehåller starka kemikalier eller alkohol, eftersom dessa kan irritera hårbotten ytterligare. Det är särskilt viktigt att leta efter sulfat- och silikonfria schampon eller hårprodukter. Särskilt sulfat kan bidra till att försämra tillståndet i hårbotten, det kan till och med vara orsaken till att din hårbotten är öm och irriterad. I synnerhet bör du leta efter sulfaterna SLS och SLES, dessa är bland några av de hårdaste sulfaterna som hjälper till att torka ut din hårbotten. Du kan läsa mycket mer och sulfat- och silikonfritt schampo i vårt blogginlägg här.

Vänd ner för att tvätta håret

Att tvätta håret mer sällan kan hjälpa till att lindra öm och irriterad hårbotten eftersom övertvätt tar bort de naturliga oljorna som skyddar vår hårbotten. Att tvätta håret för ofta kan också skada den skyddande syramanteln i din hårbotten, vilket leder till torrhet, irritation och inflammation. Att tvätta håret bara några gånger i veckan med ett milt schampo kan hjälpa till att återställa den naturliga balansen i hårbottens oljeproduktion samtidigt som smuts och produktuppbyggnad hålls borta. Det är också viktigt att se till att du sköljer ur allt schampo efter tvätt så att inga rester blir kvar. Dessutom är det skonsammare för hårbotten att använda ljummet vatten för både schamponering och sköljning än varmvatten.

Undvik värmestyling av håret

Har du en öm och irriterad hårbotten beror det ofta på att den är torr. Därför måste du undvika värmestylingverktyg som fön, locktång eller plattång, eftersom dessa kan orsaka överdriven uttorkning av hårbotten och förvärra irritationen. Överväg istället några värmefria alternativ som den heatless curl metoden.

undvik värmestyling om du har en öm och irriterad hårbotten

Undvik få kemiska behandlingar av håret

Kemiska behandlingar som t.ex hårfärger och blekmedel kan vara skadliga för hårbotten om de görs fel eller för ofta. När hårbotten redan är öm och irriterad är den ännu mer sårbar och mottaglig för ytterligare skador. I sådana fall är det bäst att undvika kemiska behandlingar helt och hållet.

Att använda vissa kemikalier på en irriterad hårbotten kan ytterligare förvärra tillståndet. Det kan finnas en risk för infektion på grund av hårbottensår.Kemikalierna som används för att färga eller bleka hår är inte bara potentiellt irriterande, utan kan också vara hårda på känslig hud eftersom de innehåller starka alkalier som tar bort skyddande oljor från hårbottens yta .

Om du ofta får färgat eller blekt hår kan du ha nytta av att läsa vårt blogginlägg om att bleka hår här.

Använd fuktgivande produkter

Det är viktigt att använda en återfuktande hårvårdsprodukt när du har ont och kliar i hårbotten. Fuktgivande schampon, balsam och andra hårvårdsprodukter är speciellt framtagna för att hjälpa till att återfukta hårbotten och lindra irritation. De fuktgivande ingredienserna i dessa produkter kan hjälpa till att minska den brännande känslan som orsakas av en kliande hårbotten. De ger även extra näring till hårbottens naturliga barriär så att den bättre kan behålla fukt och förhindra ytterligare uttorkning.

För att få ut det mesta av fuktgivande schampon eller balsam bör du använda dem minst en eller två gånger i veckan som en del av din vanliga hårvårdsrutin. Detta kommer att säkerställa att din hårbotten är tillräckligt återfuktad och har tillräckligt med näringsämnen för att hålla sig frisk. Om du har en särskilt känslig hårbotten kan det vara fördelaktigt att använda en produkt speciellt framtagen för känslig hud, eftersom de vanligtvis innehåller mer fuktgivande ingredienser och färre potentiella irriterande ämnen.

Om inget fungerar, kontakta läkare

Om du känner att du har provat allt och alla goda råd du har fått, men din hårbotten fortfarande är öm och irriterad kan det vara bra att kontakta din läkare eller en hudläkare. De kommer ofta att kunna vägleda dig till produkter eller möjligen läkemedel som kan hjälpa till att behandla dina hårbottenproblem.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰