Guide: De bästa naturliga oljorna för torrt hår
blog

Guide: De bästa naturliga oljorna för torrt hår

vid Lotte Lindgren Mar 28, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 april 2024.

Innehållsförteckning

Oljor för håret: Bra oljor för friskt och vackert hår

Att ha friskt och vackert hår är något som de flesta av oss vill ha. Men vårt hår kan utsättas för olika skadliga påverkan som värme, kemikalier och miljöpåverkan, vilket kan orsaka skador på håret. Därför kan det vara en bra idé att använda oljor för att skydda och ge näring åt håret. Det finns många olika oljor som är bra för håret. I den här artikeln kommer vi att granska några av de bästa oljorna för friskt och vackert hår och hur du kan använda dem.

Hur fungerar oljor på håret?

Oljor är ett effektivt sätt att vårda och skydda håret. Oljor tränger in i hårstrået och ger det fukt och näring, vilket gör det friskt och starkt. Oljor hjälper också till att täta hårstrået och skydda det från yttre påverkan.

Arganolja

Arganolja är en av de mest populära oljorna för hår. Oljan innehåller en hög koncentration av antioxidanter, vitamin E och fettsyror, som skyddar håret mot fria radikaler och miljöpåverkan. Arganolja tränger djupt in i hårstrået och stärker det, vilket gör det friskare och glansigare. Oljan är också bra för att minska mjäll och klåda i hårbotten.

Hur man använder arganolja

Arganolja kan användas på många olika sätt. Du kan till exempel använda den som hårmask, som leave-in balsam eller som serum. Om du vill använda arganolja som hårmask, applicera oljan i håret och låt det sitta i 30-60 minuter innan du tvättar ur det. Om du vill använda arganolja som leave-in balsam, applicera en liten mängd i ändarna av håret. Om du vill använda arganolja som serum, applicera en liten mängd i håret efter styling.

Argan frö

Kokosolja

Kokosolja är en annan populär olja för hår. Oljan innehåller fettsyror och proteiner som stärker håret och gör det mer motståndskraftigt mot skador. Kokosolja hjälper också till att täta hårstrået och skydda det från fuktförlust. Oljan är också bra för att minska mjäll och klåda i hårbotten.

Hur man använder kokosolja

Kokosolja kan användas på många olika sätt. Du kan till exempel använda den som hårmask, som leave-in balsam eller som serum. Om du vill använda kokosolja som hårmask, applicera oljan i håret och låt det sitta i 30-60 minuter innan du tvättar ur det. Om du vill använda kokosolja som leave-in balsam, applicera en liten mängd i ändarna av håret. Om du vill använda kokosolja som serum, applicera en liten mängd i håret efter styling.

Kokos

Jojoba olja

Jojobaolja är en annan bra olja för hår. Oljan innehåller vitamin E, B-vitaminer och fettsyror, som ger näring till håret och ger det glans och styrka. Jojobaolja hjälper också till att balansera hårbottens naturliga pH, vilket minskar mjäll och klåda.

Hur man använder jojobaolja

Jojobaolja kan användas som hårmask, leave-in balsam eller serum. Om du vill använda jojobaolja som hårmask, applicera oljan i håret och låt det sitta i 30-60 minuter innan du tvättar ur det. Om du vill använda jojobaolja som leave-in balsam, applicera en liten mängd i ändarna av håret. Om du vill använda jojobaolja som serum, applicera en liten mängd i håret efter styling.

Jojoba frö

Mandelolja

Mandelolja är en olja som är rik på vitamin E, magnesium, proteiner och fettsyror, som ger näring och stärker håret. Oljan är också bra på att skydda håret mot UV-strålar och annan miljöpåverkan. Mandelolja kan också hjälpa till att minska skador som orsakas av heta stylingverktyg som hårtorkar och plattång.

Hur man använder mandelolja

Mandelolja kan användas som hårmask, leave-in balsam eller serum. Om du vill använda mandelolja som hårmask, applicera oljan i håret och låt det sitta i 30-60 minuter innan du tvättar ur det. Om du vill använda mandelolja som leave-in balsam, applicera en liten mängd i ändarna av håret. Om du vill använda mandelolja som serum, applicera en liten mängd i håret efter styling.

Mandel

Ricinolja

Ricinolja är en olja rik på ricinolsyra, vitamin E och omega-6-fettsyror. Oljan är känd för att hjälpa till att stärka håret och stimulera hårväxten. Ricinolja kan också hjälpa till att förhindra håravfall och minska mjäll och klåda i hårbotten.

Hur man använder ricinolja

Ricinolja kan användas som hårmask, leave-in balsam eller serum. Om du vill använda ricinolja som hårmask, applicera oljan i håret och låt det sitta i 30-60 minuter innan du tvättar ur det. Om du vill använda ricinolja som leave-in balsam, applicera en liten mängd i ändarna av håret. Om du vill använda ricinolja som serum, applicera en liten mängd i håret efter styling.

Ricin

Avokado olja

Avokadoolja är en olja som är rik på vitamin E, B-vitaminer och fettsyror, som ger näring och stärker håret. Oljan hjälper också till att återfukta håret och skydda det från miljöpåverkan. Avokadoolja är särskilt bra för torrt och skadat hår.

Hur man använder avokadoolja

Avokadoolja kan användas som hårmask, leave-in balsam eller serum. Om du vill använda avokadoolja som en hårmask, applicera oljan i håret och låt det sitta i 30-60 minuter innan du tvättar ur det. Om du vill använda avokadoolja som leave-in balsam, applicera en liten mängd i ändarna av håret. Om du vill använda avokadoolja som serum, applicera en liten mängd i håret efter styling.

Advokado

Vanliga frågor om håroljor

Kan du använda för mycket olja i håret?

Det är möjligt att lägga för mycket olja i håret. När hårbotten producerar för mycket talg kan den bli fet och tung. Detta kan leda till tilltäppta porer, irritation i hårbotten och akne. Att använda för stora mängder olja kan lägga onödig vikt till ditt hår, vilket kan blockera dina folliklar och förhindra ny hårväxt. Det är viktigt att upprätthålla en balans mellan näring och undvika att övermätta hårbotten med olja.
Din hårtyp och livsstil bör beaktas när du bestämmer hur mycket olja du behöver för ett friskt hår. Generellt sett behöver de flesta människor mellan 1 tsk och 1 matsked högkvalitativ olja per dag, applicerad huvudsakligen på ändarna och lätt på rötterna. Om din frisyr kräver mer olja än så här, eller om du tenderar att ha torrt hår eller lever i ett torrt klimat, kan du behöva lite mer per dag. Men om du tenderar att ha en fet hårbotten eller lever i ett fuktigt klimat behöver du förmodligen mindre än vad som rekommenderas, eftersom för mycket olja kan göra din hårbotten fet och orsaka oönskad ansamling på hårbottens yta.
Om du upptäcker att din hårbotten fortfarande känns fet efter att ha applicerat en måttlig mängd olja, kan det vara dags för ett ordentligt rengöringsschampo för att ta bort överflödig olja från ytan av hårbotten och främja en hälsosam återväxt av nytt hår utan att tynga ner det med extra olja.

Hur tvättar man olja ur håret?

För att säkerställa att du får ut mesta möjliga olja ur ditt hår, börja med att blöta det med ljummet vatten. Varmt vatten gör att oljan sprider sig och sjunker djupare in i hårstrået. Sedan kan du använda ett milt schampo, gärna ett klargörande schampo speciellt framtaget för att ta bort olja från ditt hår. Arbeta in schampot till ett lödder och massera in det i hårbotten i minst två minuter med fingertopparna. Detta hjälper till att lösa upp fett eller talg som har byggts upp i hårbotten, såväl som uppbyggnad av hårprodukter i hårstråna. Skölj noggrant och upprepa vid behov.

Kan du sova med olja i håret?

Att sova med olja i håret kan ha både positiva och negativa effekter, beroende på vilken typ av olja som används och din hårtyp. På plussidan kan att sova med olja i håret hjälpa till att hålla det friskt, glänsande och återfuktat eftersom det kommer att kunna absorbera oljans fördelaktiga egenskaper. Detta fungerar bäst när du använder naturliga oljor som kokosolja, arganolja eller jojobaolja, som är rika på vitaminer och fettsyror som ger näring och skyddar hårbotten. Om du sover med tunga oljor som t.ex ricinolja eller olivolja, kan det orsaka ansamling över tid och få håret att se fett ut istället för näring.

En annan faktor att tänka på är om du har en känslig hårbotten eller inte - vissa människor kan uppleva att deras hårbotten blir irriterad av att sova med olja på grund av en allergisk reaktion eller känslighet för vissa ingredienser. Om detta är ett problem för dig är det bäst att undvika att sova med någon form av olja i håret helt och hållet.
Sammantaget är det möjligt att sova med olja i håret, men det bästa resultatet uppnås genom att hitta en naturlig produkt som passar dina specifika behov och som inte irriterar din hårbotten. Se till att använda en liten mängd olja jämnt fördelad i håret och låt det stå över natten för maximal nytta - det bör lämna dig med läckra lockar när du vaknar!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰