Kvinna med ombrehår
blog

Guide till ombrehår: Från mörkt till ljust i perfekt uttoning

vid Lotte Lindgren Jun 27, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till vår guide till ombrehår! Ombre är en populär hårfärgningsteknik där färgen gradvis går från mörk vid rötterna till ljusare i topparna. Detta skapar en vacker och naturlig effekt som ser bra ut på alla hårlängder och kan anpassas för att passa alla stilar. I den här bloggen tar vi upp allt du behöver veta om ombre-hår, inklusive fördelarna med tekniken, tips och tricks och hur du gör det hemma. Läs vidare för att lära dig mer!

Innehållsförteckning

Vad är ombre-hår?

Ombrehår är en hårfärgningsteknik där färgen gradvis går från mörkare till ljusare i en vacker uttoning. Det kan uppnås med olika färger och intensiteter beroende på önskad look. Tekniken var populär på 2010-talet och har fortfarande stor dragningskraft på många kvinnor.

Den mörka toppen och ljusa botten skapar en naturlig look som är perfekt för dem som vill experimentera med sin hårfärg utan att gå för drastiskt fram. Ombrehår kan göras på både kort och långt hår och integreras i olika frisyrer för en unik stil.

Kvinna med ombrehår

Definition och historia

Ombrehår är en färgningsteknik som skapar en gradvis övergång från mörkt till ljust i hårets längder och toppar. Det ger en naturlig och mjuk effekt där färgen ser ut att tonas ut i en perfekt fade. Ombre kommer från det franska ordet "ombre", som betyder skugga eller ton, och tekniken blev populär i mitten av 2010-talet.

Ombre är en populär färgningsteknik med en naturlig övergång från mörkt till ljust som har sitt ursprung i det gamla Egypten och som fortfarande är en favorit bland kändisar som Beyoncé och Jessica Biel.
Historien om ombrehår går tillbaka till det gamla Egypten, där kvinnor använde växter och andra naturmaterial för att färga sitt hår. Idag är ombre fortfarande en av de mest populära hårfärgerna på marknaden - både kändisar och vanliga människor väljer denna trend för dess vackra resultat som kräver lite underhåll.

Olika typer av ombre-hår

Naturlig brun till blond ombre är en klassisk stil som ger en naturlig och vacker look. Denna stil passar bäst för personer med mörkt hår som vill bli ljusare utan att göra en drastisk färgförändring. Den fungerar bra på långt hår och skapar en mjuk övergång från mörkt till ljust.

En populär trend just nu är pastellfärgad ombre. Det innebär att man färgar håret med pastellfärger som rosa, lila eller blått längs topparna för att skapa en unik och feminin look. Denna stil kräver ofta att håret bleks först för att uppnå de önskade nyanserna.

Reverse ombre går i motsatt riktning och innebär att toppen färgas mörkare än topparna för att skapa en omvänd effekt. Detta ger mer djup och dimension i hårfärgen samtidigt som den ser naturlig ut genom att perfekt bleka mellan färgerna från ljusa toppar till mörka rötter.

Fördelar med ombre-hår

Ombréhår är ett utmärkt sätt att framhäva dina ansiktsdrag. Genom att skapa en gradvis övergång från mörk till ljus färg kan ombre få ditt ansikte att stråla och ge dig ett mer ungdomligt utseende.

En annan fördel med ombre är att det kräver mindre underhåll än traditionella hårfärgningsmetoder. Eftersom rötterna inte är färgade får du färre synliga uttoningar och därmed längre tid mellan färgningarna.

Framhäver ansiktsdragen

Valet av färgnyanser, placeringen av ombre-effekten och blandningen är alla viktiga faktorer för att framhäva dina ansiktsdrag med ombre-hår. Nyckeln till en naturlig look är att noggrant överväga dessa element för att uppnå den perfekta uttoningen.

För bästa effekt, följ följande steg:

 • Välj färger som blandas väl och kompletterar din hudton.
 • Placera de ljusaste nyanserna runt ditt ansikte för en mer slimmad effekt.
 • Blandning är viktigt för att skapa en mjuk övergång mellan färger och undvika skarpa linjer eller plötsliga kontraster.

Med dessa tips kan du vara säker på att ditt ombrehår kommer att framhäva dina vackra ansiktsdrag på ett så naturligt sätt som möjligt.

Kvinna med ombrehår som framhäver hennes ansikte

Kräver mindre underhåll

Undvik att ofta färga rötterna, använd lämpliga hårvårdsprodukter och skona ditt hår från onödiga behandlingar för att minska underhållet av ditt ombrehår. Med dessa enkla steg kan du uppnå en vacker och långvarig look med mindre ansträngning.

För att undvika frekvent färgning av rötterna, välj en ombre-stil med en gradvis övergång från den naturliga hårfärgen till den önskade nyansen vid basen. Använd också produkter avsedda för färgat hår för att bibehålla färgens intensitet och glans och skydda mot uttorkning eller missfärgning.

Slutligen, håll dig borta från onödig värmestyling eller kemiska behandlingar, såsom permanenta lockar eller plattning. Dessa processer kan försvaga håret och öka risken för skador eller kluvna toppar, vilket leder till mer tidskrävande underhåll.

 • Gradvis övergång mellan naturlig hårfärg till önskad nyans
 • Använd produkter som är särskilt utformade för färgat hår (läs guiden för färgat hår här)
 • Undvik onödig värmestyling eller kemisk behandling

Lämplig för olika hårlängder och texturer

Att anpassa sig till kortare frisyrer kan vara en utmaning, men med ombre-tekniken kan du fortfarande uppnå en vacker och naturlig look. Det handlar om att ha en smidig övergång från din naturliga hårfärg till den ljusare änden av färgspektrumet. Ombre på vågigt hår eller lockar ger ännu mer djup och dimension till ditt hår samtidigt som det ser naturligt ut.

Olika tekniker fungerar bäst för olika hårtyper. Om du har rakt och tjockt hår kan du använda en mer dramatisk ombre-effekt för att skapa en statement-look. Om ditt hår är finare eller frissigt kommer en subtil ombre att ge dig ett vackert resultat utan att tynga ner håret med för mycket färg. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan vem som helst uppnå den perfekta ombre-looken oavsett hårets längd eller struktur.

Hur man gör ombre-hår

För att skapa ombre-hår måste du först välja färger och teknik. Välj en färg som är ljusare än din naturliga hårfärg för önskat resultat. Använd sedan din valda teknik för att applicera färgen från mitten av håret ner mot topparna.

När färgen är applicerad är det viktigt att mjuka upp övergången mellan de två färgerna med hjälp av en blandningsteknik. Ett bra sätt att göra detta är att försiktigt dra färgen uppåt med fingrarna eller en kam. Vi rekommenderar definitivt att du gör ombre hos en frisör eftersom du då får det bästa resultatet.

Avsluta processen med att tvätta håret försiktigt och styla det som du vill för ett vackert resultat i perfekt övertoning från mörkt till ljust.

Steg 1: Välj färger och teknik

Bestäm vilken färgpalett som passar din hudton och personliga stil. När du väljer färg på ditt ombrehår är det viktigt att ta hänsyn till din naturliga hårfärg, hudton och personliga stil. Välj mellan varma eller svala nyanser för att skapa önskad effekt.

Välj mellan klassisk ombre eller balayage-metoden för att uppnå önskad look. Ombre kan uppnås antingen genom en klassisk uttoningsteknik eller genom att använda balayage-metoden, som är mer subtil i övergångarna mellan de två färgerna. Tänk igenom dina preferenser och välj sedan rätt teknik för ditt hår.

Steg 2: Förbered ditt hår

Bestäm dig för om du vill klippa håret innan du börjar eller om du vill behålla längden. Om ditt hår är skadat eller har kluvna toppar kanske du vill trimma det innan du färgar för ett friskare och jämnare resultat. Å andra sidan kan bibehållen längd ge dig fler stylingalternativ efter färgningsprocessen.

Saxar som klipper hår

Återfuktande behandlingar kan hjälpa till att förhindra skador på håret under färgningsprocessen. Detta inkluderar att applicera en djup balsambehandling, hårmask eller oljebehandling några dagar före färgning. En återfuktande behandling skyddar inte bara håret från att torka ut under processen utan bidrar också till ett mjukare och glansigare resultat.

 • Besluta dig för en klippning
 • Överväg fuktgivande behandlingar för att förhindra skador


Steg 3: Applicera färgen

Använd en borste för att applicera färgen jämnt i botten av håret. Arbeta dig upp mot toppen och undvik överlappande färger eftersom det kan resultera i oönskade ränder. Var försiktig och tålmodig under appliceringen för att uppnå den önskade ombre-looken med en perfekt övertoning från mörkt till ljust.

Steg 4: Mjuka upp övergången

Använd en bredtandad kam för att försiktigt "blanda" de två olika färgerna tillsammans. Detta hjälper till att mjuka upp övergången mellan de två nyanserna och skapar en mer naturlig look. Om du använder ljusare toner kan ett tonande schampo hjälpa till att ytterligare mjuka upp kontrasten mellan de två nyanserna.

Ytterligare tips:

 • Undvik att borsta eller dra i håret för hårt för att inte förstöra den gradienta effekten.
 • Använd en hårolja eller ett serum efter hårtvätten för extra glans och vård.
 • För att färgen ska hålla och för att undvika missfärgning, undvik klorerade pooler och starkt solljus.


Steg 5: Tvätta och styla håret

Försegla den nya hårfärgen med ett återfuktande balsam efter tvätt. Detta skyddar håret från skador samtidigt som färgens hållbarhet förbättras. Om du vill styla din ombre-look med vårlockar kan du uppnå det perfekta resultatet genom att använda "Spring Curl"-tekniken. Denna teknik ger en mjuk och naturlig look som är perfekt för ombrehår.

Tänk på att styling av ditt ombrehår kräver lite övning och tålamod - men med dessa tips kommer du definitivt att uppnå det önskade resultatet! Se också till att välja rätt produkter för att vårda och styla ditt hår för att bevara den vackra färgen så länge som möjligt.

Tips och tricks för ombrehår

För att uppnå det perfekta ombre-håret bör du alltid börja med en bra frisyr. Det är viktigt att håret har en jämn längd för att säkerställa ett konsekvent resultat. När du färgar håret kan det vara en fördel att använda ask- eller platinablond färg istället för gyllene nyanser, eftersom dessa ofta ger en mer naturlig look och gör övergången från mörkt till ljust mer flytande.

En annan bra metod är att applicera färgen gradvis med folie- eller frihandsteknik. På så sätt undviker du skarpa linjer och får istället en mjuk och vackert blekt look. Kom också ihåg att alltid applicera ett återfuktande balsam efter färgning för optimal vård av ditt hår.

Så håller du färgen fräsch och vacker

För att ditt ombrehår ska se fräscht ut och kännas fräscht rekommenderar vi att du använder ett schampo som är särskilt utformat för färgat hår. Detta hjälper till att skydda färgen från kladd och missfärgning. Det är också viktigt att inte tvätta håret för ofta, eftersom det kan ta bort hårets naturliga oljor och förstöra färgen.

Solens skadliga strålar kan också påverka färgen på ditt ombre-hår negativt. Ett enkelt sätt att undvika detta är att skydda hårbotten med en hatt eller scarf när du ska vara ute under längre perioder. Detta skyddar både din hud och din hårfärg från solskador.

Solhatt för att skydda ditt hår

Så undviker du blemmor och missfärgningar

För att undvika misstag och missfärgningar när du färgar ombre-hår är det viktigt att följa instruktionerna på färgprodukten noggrant. Det är också viktigt att undvika att färgerna överlappar varandra när du applicerar dem. Detta kan leda till ojämn färgfördelning och en mindre tillfredsställande blekningseffekt.

Om det är första gången du testar ombre rekommenderar vi att du rådgör med din frisör och låter dem utföra behandlingen, eftersom det kan vara svårt att få till rätt resultat. Dessutom kan hemmafärgning också skada ditt hår mycket mer än om du får det gjort hos en frisör.

Hur du tar hand om ditt hår efter färgning

Efter en lyckad ombre-färgning är det viktigt att du tar väl hand om ditt hår för att bibehålla den vackra färgen. Använd ett balsam som är särskilt utformat för behandlat hår och undvik varma stylingprodukter under den första veckan efter färgning för att minimera skador på håret. Ge håret regelbundna djupbehandlingar för extra fukt och näring så att din ombre-frisyr håller längre och ser frisk ut.

Vi rekommenderar starkt vårt Healthy Hair Kit, som ger ditt hår maximal vård och djup återfuktning.

Slutsats

Efter att ha gått igenom steg-för-steg-processen för att uppnå det perfekta ombre-håret kan vi dra slutsatsen att det är en teknik som kräver både tid och tålamod. Nyckeln till denna hårfärgningsteknik är den gradvisa övergången från mörkt till ljust för önskad effekt.


Vi rekommenderar starkt att du tar hjälp av en professionell frisör för bästa resultat. Tänk också på vikten av ordentlig eftervård och skötsel av ditt ombre-hår, till exempel regelbunden användning av fuktgivande masker och undvikande av överdriven värmestyling.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰