Kokosolja för håret: Hur du använder kokosolja bäst för ditt hår
blog

Kokosolja för håret: Hur du använder kokosolja bäst för ditt hår

vid Lotte Lindgren Sep 13, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Kokosolja har blivit en mycket populär hårvårdsprodukt på grund av de många näringsämnen, hälsosamma fettsyror och antioxidanter som finns i kokosolja. Kokosolja har en mängd användningsområden, den kan användas på både håret och kroppen. I det här blogginlägget tar vi dig igenom hur du bäst använder kokosolja för ditt hår och hur du uppnår bästa effekt. Läs med här och släpp lös i våra goda råd.

Innan du köper all kokosolja i din lokala stormarknad är det viktigt att veta hur du använder kokosolja i ditt hår på rätt sätt. Då är du säker på att ta del av alla de goda fördelarna med oljan. Kokosolja är en av de så kallade multi- tasking - oljorna på marknaden, vilket innebär att den både är närande för håret samtidigt som den ger fukt åt hud och kropp. Du kan till och med använda den för att ta bort din makeup. Detta är en av anledningarna till att kokosolja används så mycket i professionella hårvårdsprodukter.

Fördelar med att använda kokosolja i håret

  1. Kokosolja för håret är återfuktande

Kokosolja är en av de oljor som har lättast att tränga in i hårfibrerna . Detta ger en unik effekt som gör att kokosoljan hjälper till att ge fukt och näring inne i själva håret. Detta gör att oljan är mycket återfuktande och närande på djupet.

  1. Kokosolja förhindrar proteinförlust i håret

Anledningen till att kokosolja är så populär i professionella hårvårdsprodukter är kokosoljans unika sammansättning. Oljan har ett otroligt högt innehåll av laurinsyra , vilket hjälper till att förhindra proteinförlust.

  1. Kokosolja i håret ger snabba resultat

På grund av kokosoljans sammansättning har den en otroligt snabbverkande effekt på håret. Du kommer därför att uppleva de positiva resultaten från oljan snabbt efter användning.

Vilken kokosolja för hår ska du använda?

Vårt bästa råd när du vill använda kokosolja i håret är:

  1. Använd en ren ekologisk kokosolja – På så sätt undviker du att använda raffinerade och/eller processade kokosnötsoljor som inte har samma effekt på ditt hår.
  2. Använd inte rå kokosolja - Den här typen av kokosolja är lämplig för matlagning men inte för ditt hår. Om du använder rå kokosolja måste du se till att ditt hår inte blir fett, eftersom den råa kokosoljan kan tendera att tynga ner håret.
  3. Kom ihåg att det är en skrymmande produkt - börja därför med en liten mängd ( less is more)
Kokosolja

Hur man använder kokosolja för hår

Det var allt, nu har du köpt den helt perfekta kokosoljan och är redo att skämma bort ditt hår! Kokosolja för håret har många användningsmetoder , så det kan vara en bra idé att testa sig fram lite och hitta den metod som fungerar bäst för dig och ditt hår. Vi kan dock rekommendera denna procedur när du behöver använda kokosolja för ditt hår.

VIKTIGT! Börja med en liten mängd

Som tidigare beskrivits är kokosolja en mycket svår produkt och därför är det mycket viktigt att börja med en liten mängd. Det är viktigt att ta reda på hur ditt hår reagerar på kokosoljan för att veta hur mycket som behövs. Vissa hårtyper behöver bara mer fukt än andra. Börja med att arbeta in kokosoljan i håret och se till att fokusera på topparna. Du kommer att kunna känna efter en tid om ditt hår har absorberat en del av oljan.

Ta hand om din hårbotten

Det kan vara fördelaktigt att använda ren kokosolja för torr hårbotten eller för att bekämpa mjäll då det hjälper till att bibehålla naturliga oljor i hårbotten. Var dock medveten om att oljan kan tendera att tynga ner håret, täppa till porer och/eller orsaka irritation för vissa hudtyper. Därför måste du ta hand om din hårbotten när du använder kokosolja, då det kan vara väldigt individuellt hur vi reagerar på det i vår hårbotten.

Blöt hår och kokosolja

Du kan använda kokosolja i både torrt och blött hår. Använder du den i blött hår kan du med fördel använda den efter schamponering. Här får håret, som tidigare beskrivits, mycket näring och fukt. Därefter måste du använda ditt balsam för att stänga trådarna efteråt, så att fukten och vården stannar kvar i tråden. Håret kommer därefter att vara mjukt och glansigt längre än vanligt.

Omedelbar glansgivande effekt

Om du lider av torrt och skadat hår kan kokosolja bli din räddning! På mycket kort tid kan oljan förvandla ditt torra hår till glansigt och glänsande. Den är perfekt för den snabba morgonrutinen där du vill göra lite extra med håret. Dessutom skyddar kokosoljan även håret från att torka ut tills du tvättar det med schampo.

Tillvägagångssätt: Fördela kokosoljan i torrt hår med en borste eller kam. Undvik att få kokosoljan i hårbotten.

Farväl till burrigt hår

Om du har burrigt hår vet du hur mycket av en uppgift det kan vara att tämja locken. Du har förmodligen spenderat en förmögenhet på snygga produkter som inte har haft någon verklig effekt. Det är här kokosolja kan bli din räddare! Eftersom kokosolja består av medelkedjiga fettsyror tränger den djupare och snabbare in i hårstrået och hårfibrerna än andra håroljor. Om du till exempel har problem med många små 'flyghår' kan du enkelt tämja dessa med några droppar kokosolja

Tillvägagångssätt: Använd en liten mängd kokosolja i håret och fördela det genom håret. Använd sedan din hårborste och kamma igenom håret väl. Låt håret lufttorka efteråt.

Räta ut ditt trassliga hår lättare

Om du ofta upptäcker att du har filtrerat hår kan kokosolja vara fantastiskt för att lättare rädda håret. Samtidigt får håret också mycket fukt och vård.

Tillvägagångssätt: Använd en liten mängd kokosnötsolja och sprid den genom hårtopparna. Använd en bredtandad kam, en skonsam hårborste eller fingrarna för att reda ut ändarna. Du kan sedan sakta arbeta dig upp genom håret.

Kokosolja som nattrutin

Om du ännu inte har en nattrutin för ditt hår kan du överväga att använda kokosolja för håret. Den fungerar superbra som nattbehandling för håret. Kokosolja har ett högt innehåll av vitaminer och essentiella fettsyror, som tränger djupt och snabbt in i håret. Du kan särskilt vara uppmärksam på att använda den i topparna, eftersom den hjälper till att förhindra kluvna toppar eller om hårstrån går sönder. Därmed får håret mycket bättre förutsättningar att växa sig långt.

Tillvägagångssätt: Använd denna metod strax innan du går och lägger dig. Blöt håret med ljummet vatten och torka sedan håret med en handduk. Tillsätt sedan en liten mängd rå kokosolja och kamma ut håret. Lägg sedan upp håret i en skonsam hårhandduk , så att du skyddar kudden från olja och blött hår. Morgonen efter sköljer du kokosoljan ur håret och tvättar sedan med schampo och balsam. Du kan göra denna rutin 2 till 3 gånger i månaden.

Använd kokosolja för att skydda håret från solen

På sommaren är håret extra utsatt, eftersom solen hjälper till att torka ut håret. Hår påverkas lika mycket av solen som din hud. Kokosolja är naturligt UV-skyddande. Ett lager skyddar motsvarande faktor 5. Kom därför alltid ihåg kokosoljan när du är på semester, så att du kan förebygga solskadat hår. Tänk dock på att kokosolja inte ger 100 % skydd. Det är därför en bra idé att ta med en mössa eller halsduk så att du kan skyddas mot solskadat hår.

Använd kokosolja för att lindra torr hårbotten

Är du en av dem som lider av en känslig eller torr hårbotten? Vi tvättar ofta håret och det kan hjälpa till att ta bort en del av de naturliga oljorna från hårbotten som är viktiga i förhållande till att ha en balanserad hårbotten.

Tillvägagångssätt: Använd en liten mängd kokosolja som du värmer upp ordentligt mellan händerna. Sedan fördelar du kokosoljan i hårbotten, här är det viktigt att du masserar in oljan i hårbotten. Har du långt eller tjockt hår kan det vara fördelaktigt att dela upp håret i sektioner.

Vanliga frågor om kokosolja för hår

Vilken är den bästa kokosoljan för hår?

Den bästa kokosnötoljan för hår är en ekologisk kokosolja, du kan ofta hitta den i din lokala stormarknad.

Hur ofta ska jag använda kokosolja i håret?

Det finns inget riktigt svar på denna fråga eftersom det beror mycket på din hårtyp. Därför rekommenderar vi att du provar och ser vilken mängd och frekvens som fungerar bäst för dig och ditt hår.

Kan jag använda vilken kokosolja som helst?

Nej, du bör undvika rå kokosolja då den kan ha en större tendens att tynga ner håret. Håll dig till en ekologisk kokosolja.

Hur tvättar jag kokosolja ur håret?

Det bästa sättet att tvätta kokosolja ur håret är att börja med att blöta håret med varmt vatten. Applicera sedan ett milt schampo i hårbotten och massera in det innan du sköljer ur schampot med ljummet vatten. Använd sedan ett balsam avsett för fett hår och arbeta det genom hårstråna från rot till topp. Låt balsamet sitta i några minuter innan du sköljer av det med kallt vatten. Slutligen, använd en bredtandad kam eller fingrarna för att reda ut håret, börja i ändarna och arbeta dig mot rötterna. För att säkerställa att alla spår av kokosolja tas bort kan du upprepa schampo- och balsamsteget en gång till. Det är också viktigt att notera att för varmt vatten kan orsaka irritation i hårbotten, så håll dig till ljumna eller svala temperaturer när du tvättar ur oljan.

Hur länge ska kokosoljan sitta kvar i håret?

Kokosolja kan sitta kvar i håret i minst 30 minuter och upp till flera timmar, beroende på önskad effekt och hårets tjocklek. För personer med tjockt och grovt hår kan en längre period vara nödvändig; det är dock viktigt att inte lämna kokosolja i håret för länge, eftersom det kan orsaka produktuppbyggnad. Generellt sett kommer det bästa resultatet av att lämna kokosolja i håret i ca. en timme eller två innan du sköljer ur den. Kokosolja är också en utmärkt förschampobehandling – applicera helt enkelt före schamponering och låt verka i minst 30 minuter. Dessutom kan du använda en varm handduk efter applicering för att hjälpa till att öppna folliklarna och låta oljan tränga djupare in i hårbotten och hårstrån.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰