Hur man undviker torrt och frissigt hår
blog

Hur man undviker torrt och frissigt hår

vid Lotte Lindgren Dec 01, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 28 april 2024.

Innehållsförteckning

Slutligen, ta inte för givet om du alltid har friskt och glänsande hår! Det är en sällsynthet, eftersom de flesta av oss är alltför bekanta med att ha torrt, frissigt och matt hår. Som tur är är det också bara under perioder, men varför blir vårt hår egentligen torrt och frissigt och vad kan vi göra för att undvika eller minska det? Det ska vi försöka förklara i det här blogginlägget, så att du förhoppningsvis kan undvika sårbart och osamarbetsvilligt hår.

Om du vill gå med i kampen mot torrt och frissigt hår, läs vidare här – det finns många saker du kan göra för att få avundsvärt drömhår.

  Vad är torrt hår?

  Torrt hår är ett vanligt problem som uppstår när håret inte får eller behåller tillräckligt med fukt. Detta kan göra håret tråkigt, grovt, svårt att hantera och ofta åtföljt av frissighet, vilket gör styling till en daglig utmaning. Orsakerna till torrt och frissigt hår varierar från miljöfaktorer som exponering för sol och vind som torkar ut håret, till personliga hårvårdsvanor som överanvändning av värmestylingverktyg och kemiska behandlingar som försämrar hårets naturliga fuktbarriär.

  Fnasigt hår uppstår när fukten i luften tränger in i hårets yttre lager, vilket gör att håret sväller och blir ostyrigt. Detta problem blir ännu mer uttalat om håret redan är torrt, eftersom ett torrt hår har en svullen och skadad nagelband, vilket gör det lätt för extern fukt att tränga in.

  Att förstå orsakerna till torrt och frissigt hår är viktigt för att kunna välja rätt vårdprodukter och rutiner för att återställa fukten, släta ut hårets yttre lager och återställa ditt torra och frissiga hår till dess naturliga glans och mjukhet. Detta inkluderar att använda fuktgivande schampon, balsam och djupbehandlingar, och att minimera användningen av värmestyling och kemikalier. Genom att vidta dessa åtgärder kan du effektivt bekämpa torrhet och minska frissighet, vilket leder till ett friskare och mer lätthanterligt hår.

  Hårtyper och porositet

  Hårtyperna varierar från rakt till lockigt hår, alla med unika egenskaper som påverkar hur de hanterar fukt och därmed deras tendens att bli torra och frissiga. Rakt hår gör det lätt för fukt att röra sig upp och ner i håret, vilket gör det mindre benäget att bli torrt och frissigt, men inte immunt. Vågigt och lockigt hår tenderar att bli torrare och mer frissigt eftersom den vridna formen gör det svårare för naturliga oljor från hårbotten att färdas ner i hårstrået.

  Med hårets porositet avses hårets förmåga att absorbera och behålla fukt. Du kan avgöra hårets porositet genom det enkla flyt- eller sjunktestet med ett hårstrå i ett glas vatten; hår som sjunker omedelbart har hög porositet, medan hår som flyter har låg porositet. Hår med låg porositet har en tät kutikula som gör det svårt att absorbera fukt, men när fukten väl är inne hålls den kvar. Hår med hög porositet absorberar fukt snabbt men har svårt att behålla den, vilket leder till torrhet och frissighet.

  För att effektivt ta hand om torrt och frissigt hår är det viktigt att välja produkter och rutiner som matchar din hårtyp och porositet. Hår med låg porositet mår bra av lätta oljor och återfuktande produkter som inte tynger ner håret. Hår med hög porositet gynnas av tyngre, vårdande behandlingar som hjälper till att försegla fukten i hårstrået.

  Varför är mitt hår torrt och frissigt?

  Tyvärr finns det inget enkelt svar på varför torrt och frissigt hår uppstår.

  Torrt hår och frissigt hår går ofta hand i hand eftersom båda tillstånden beror på brist på fukt. När håret inte får tillräckligt med fukt blir det torrt, vilket ökar risken för att du också får frissigt hår, särskilt i fuktiga förhållanden. Detta dubbla problem kräver en noggrann inställning till hårvård som både återfuktar och bekämpar frissighet.

  Det finns många anledningar till detta och det är helt individuellt vad som gör ditt hår ostyrigt. Generellt gäller att om ditt hår är torrt eller skadat kommer det yttre lagret av hårstrået att vara öppet och ha en grov yta. Om håret är öppet kommer det snabbt att bli torrt och frissigt eftersom fukten inte är förseglad i håret. Torrt och frissigt hår är hårets tecken på att det saknar fukt och protein. Torrt och frissigt hår kan yttra sig på många olika sätt, t.ex. som elektriskt hår, frissigt hår eller kluvna hårtoppar. Speciellt personer med lockigt hår kan uppleva torrt och frissigt hår. Det beror på att håret har en annorlunda struktur och ofta blir torrt och frissigt.

  Vi har här samlat några av de gemensamma nämnare vi upplever som kan vara bovar i torra och molniga år:

  Orsak 1: Har du lockar?

  Om du har lockigt hår måste du ha upplevt att ditt hår kan kännas strävt på ytan? Det beror på att lockigt hår har större risk att bli torrt och frissigt, då det behöver extra fukt för att vara i balans. Om du har lockigt hår är det därför viktigt att vara särskilt uppmärksam på att använda produkter avsedda för lockigt hår, så att det blir fokus på extra fukt. Vi upplever att många är nöjda med Curly Girl Method, som är en metod som beskriver vilka ingredienser dina produkter innehåller och hur du generellt ska ta hand om ditt hår så att dina lockar kan trivas och vara friska. Du kan läsa mer om Curly Girl Method här.

  Kvinna med lockar

  Orsak 2: Vädrets inverkan på ditt hår

  Även om det låter lite konstigt så påverkar vädret faktiskt ditt hår ganska mycket. Det är speciellt kring årstidernas växlingar som vi känner stora svängningar, eftersom håret då måste anpassa sig till en ny temperatur, luftfuktighet etc.

  Hög luftfuktighet kan göra att frissigt hår blir ännu mer ostyrigt, medan torrt väder kan torka ut håret ytterligare, vilket gör det nödvändigt att skräddarsy vård för varje hårtyp under olika väderförhållanden. Effektiv hårvård kräver därför en förståelse för hur dessa förhållanden specifikt påverkar ditt hår, så att du kan implementera lämpliga lösningar för att bibehålla hårets hälsa och utseende året runt.

  Generellt kommer kyla, frost, vind, sol, värme, saltvatten och klor att slita ner hår, så det är viktigt att förbereda håret för olika utmaningar som dyker upp under året. På sommaren kommer solens heta strålar att torka ut håret och göra det sårbart. Om håret inte ska gå sönder är det därför viktigt att se till att det tillförs mycket fukt och vård. På vintern måste du också skydda håret från kylan och tufft väder, och du måste vara extra försiktig med blött hår ute under de kalla månaderna. När håret är blött är det mest sårbart.

  Orsak 3: Tar du varma bad?

  Är du en av dem som tar ett bad i skållhett vatten? Vi vet alla det; en sån kall höst/vinterdag, där man har små frysta hela dagen. Det finns inget bättre än att stå hemma under den varma duschen och bli upptinad! Men om du vill ta hand om ditt hår (och hud) så bör du ompröva det skållheta badet. Det varma vattnet kommer att torka ut håret och hårbotten så att hårstråna blir sträva och öppna. Om du inte återfuktar håret efteråt riskerar du att få torrt och frissigt hår.

  Det betyder inte att du behöver hoppa ut som en vinterbadare, men försök se om du kan tvätta håret i så kallt vatten som möjligt! Ljummet vatten kan vara en medelväg, men kom ihåg att även "varmt" vatten är bättre än "brinnande varmt" vatten.

  kvinna tar varm bad

  Orsak 4: Du använder fel schampo

  Som beskrivits tidigare är håret mest sårbart när det är blött. Därför är det otroligt viktigt att använda ett bra schampo med hälsosamma ingredienser som tillför fukt och vård till håret. Tyvärr finns det många schampon på marknaden som innehåller ingredienser som är dåliga för håret trots att de lovar guld och gröna skogar. Ofta handlar det om en ' quick fix', där håret omedelbart ser läckert ut efter användning, men i själva verket orsakar produkten bara torrt och frissigt hår. Det kan t.ex. vara om schampot innehåller uttorkande alkohol, silikon eller starka sulfater.

  KOM IHÅG: inte alla alkoholer eller sulfater är dåliga. Du ska bl.a. undvik: etanol, SD alkohol, SD alkohol 40, Denaturerad alkohol, propanol, propylalkohol och isopropyl alkohol, eftersom dessa kan ha en uttorkande effekt på både hår och hud. Ditt schampo kan innehålla: Cetyl, Stearyl och Cetearyl alkoholer, eftersom de är fettalkoholer utvunna från växter och superbra för torrt och frissigt hår, då de minskar uttorkning och skador på håret. Så var uppmärksam på vilka alkoholer ditt schampo (och produkter i allmänhet) innehåller!

  Dessutom måste du vara uppmärksam på att välja ett SLS/SLES-sulfatfritt schampo. Förklaring: sulfat används för att rengöra hårbotten och håret. Vissa sulfater är alldeles för "hårda" och överrensar hårbotten och tvättar bort hårets naturliga oljor. På så sätt blir håret torrt och/eller du får snabbt fett hår, eftersom hårbotten försöker kompensera genom att överproducera de naturliga oljorna. Välj istället ett schampo som är baserat på glycerin. Glycerin har en fuktbevarande egenskap och bildar en skyddande sköld på håret så att det bättre kan hålla kvar fukt och därigenom förhindra frizz. Längre fram i blogginlägget kommer jag med förslag på de bästa produkterna för torrt och burrigt hår, där jag bl.a. beskriver ett sulfatfritt schampo.

  Orsak 5: Du använder ofta värmare

  Detta är förmodligen också en bov som vi alla kan nicka igenkännande till... Det är skönt när håret bara sitter på, antingen för att du har fönat, rätat ut eller lockat det. Stylingverktyg som plattänger, locktänger och hårtorkar kan applicera extrem värme på håret, ta bort fukten och ge dig torrt och frissigt hår. Om du använder dessa verktyg regelbundet utan skydd kan det leda till värmeskador, förändra hårets struktur och göra det ännu mer mottagligt för torrhet och frissighet.

  Även om det ger ett snyggt och glänsande hår är det mycket skadligt och uttorkande för håret. Det bästa du kan göra är att inte använda värmeelement, men om det är orealistiskt är det näst bästa att komma ihåg värmeskyddsspray och ställa in dina värmeelement på lägsta möjliga temperatur som fortfarande ger dig önskat resultat. Det gör en enorm skillnad och du kan också använda värmeskyddsspray på sommaren när du är ute i solen. Alternativ till värmestyling är att lufttorka, använda rollers för lockar eller experimentera med "no-heat" frisyrer som flätor eller snoddar som kan forma håret utan att skada det.

  Orsak 6: allmän dålig hårvård

  Den vanligaste orsaken till torrt och frissigt hår är ofta att du behandlar ditt hår för dåligt, inte använder rätt produkter och inte tar hand om det tillräckligt. Kanske använder du några produkter som inte fungerar för ditt hår. Det kan t.ex. vara produkter som innehåller silikon, vilket fungerar lite som en quick fix, då det lämnar håret glansigt och mjukt, men tätar håret så att det inte kan absorbera fukt. På så sätt hamnar du i en ond spiral, där håret får allt svårare att få vård och fukt. Ofta tar man inte hand om håret tillräckligt ofta heller. Vissa har stor framgång med att olja in hårtopparna dagligen, medan andra kan nöja sig med mindre. Så du måste vara väldigt uppmärksam och hela tiden se och känna av ditt hår efter vad det behöver..

  Produkter för torrt hår

  Du kan göra detta för att undvika torrt och burrigt hår

  För att undvika torrt och frissigt hår är det viktigt att förstå hur olika klimat påverkar håret. I fuktiga områden är det mer sannolikt att du får frissigt hår, medan torra klimat kan ta bort fukt och lämna dig med torrt hår. För att skydda håret från dessa klimatpåverkningar krävs särskild vård. Till exempel kan fuktgivande och anti-frizz-produkter hjälpa till att bibehålla hårets hälsa och utseende under varierande klimatförhållanden. Genom att välja produkter och vårdrutiner som är anpassade till både ditt hår och den miljö du befinner dig i, kan du effektivt minimera problem med torrt och frissigt hår.

  Eftersom de flesta av oss tyvärr lider av torrt och burrigt hår ibland vet vi att du kan känna dig lite vilse i vilka råd du ska följa och vilka produkter som är bäst... I det här avsnittet ger vi dig en guide med bra tips och tricks om hur du kan minska torrt och frissigt hår. Gå igenom listan och se om du redan gör allt som rekommenderas:

  Tips 1: Klipp håret regelbundet

  Slitna och kluvna toppar måste klippas av, annars kan de göra att hårstråna går sönder och fransar. Du kan enkelt se om dina toppar är kluvna genom att leta efter små ljusa sprickor på ytan av det nedre håret. Om ens hår är kluvet kommer det också att gå sönder väldigt lätt, vilket du inte kan kontrollera och därför kan kännas som att ditt hår inte växer. Vi rekommenderar att du ca. klipp av topparna var tredje månad, eftersom friska och välskötta toppar är avgörande för hårets övergripande kvalitet. Om ditt hår är väldigt känsligt i fuktigt klimat kan det vara en bra idé att inte klippa håret i lager. Låt istället håret ha samma längd, så att det tynger och inte krusar upp lika lätt.

  Klipp håret regelbundet

  Tips 2: Använd ett schampo och balsam för torrt hår

  Som tidigare nämnt måste du vara medveten om vad dina produkter måste innehålla om du vill bekämpa torrt och burrigt hår. Uttorkning av alkohol, silikon och sulfat bör undvikas . Du måste därför hitta ett schampo och balsam som tagits fram med syfte att vara särskilt återfuktande och vårdande. Vi rekommenderar Repair and Care Shampoo + Conditioner, som är vårdande, återfuktande och skyddande. Det är viktigt att du ALLTID kommer ihåg att använda balsam, eftersom dess egenskap är att täta fukt i håret och därefter stänga hårstrået efter att ha rengjorts. Ett balsam har till uppgift att lämna håret mjukt, välvårdat och skyddat från eventuella skador. KOM IHÅG när du tvättar håret, var försiktig med värmen då det torkar. Och håll dig till att tvätta håret 2-3 gånger i veckan.

  Tips 3: Kommer du ihåg att använda en hårmask?

  Du kan snabbt glömma bort att ge ditt hår extra kärlek med en hårmask i en hektisk vardag. Det är ändå en riktigt bra idé då en hårmask ger håret intensiv vård, fukt och näring och eftersom det måste sitta länge i håret kan det tränga djupt in i håret. Ofta kan en hårmask till och med reparera mindre ytskador på håret, så att håret blir mindre kluvet och slitet. Vi rekommenderar Intensive Repair and Growth Hairmask och använder den gärna en gång i veckan. KOM IHÅG: när du använder hårmask är beställningen schampo, hårmask och till sist balsam. Många använder hårmasken på slutet, men eftersom schampot öppnar håret och balsamet stänger det måste man applicera hårmasken emellan så att den kan penetrera håret så bra som möjligt.

  Tips 4: Torka håret på bästa sätt

  När du har tvättat håret, var extra försiktig medan det fortfarande är blött. Om du är van vid att använda en vanlig bomullshandduk, där du vrider och skakar runt håret, då ska du sluta! Det sliter och skadar håret när det är som mest sårbart. Istället kan du använda en handduk som är speciellt framtagen för att torka och skydda håret. Vi rekommenderar en mikrofiberhandduk, som är otroligt effektiv på att absorbera vatten. Den är liten och lätt så den tynger inte huvudet och nacken. Den knäpps med en liten resår runt en knapp i nacken, så att den håller sig på plats (även om man dansar vilt framför spegeln hihi ).

  Kvinna med mikrofiber handduk

  Tips 5: Överväg att byta kuddfodral

  Vaknar du upp med frissigt hår? Då kanske det beror på att du sover oroligt och stökar till håret på ditt örngott i bomull. Ett alternativ kan vara ett kuddfodral i bambu, som har mycket mindre tygfibrer än bomull. På så sätt är det skonsammare för både hår och hud att sova på bambumaterial, då det lämnar mycket mindre märken. Dessutom är materialet antibakteriellt och temperaturreglerande, så det är alltid svalt och skönt att ligga på. Vi rekommenderar vårt örngott av bambu . Bonustips: gå aldrig och lägg dig med blött hår, eftersom håret då blir blött längre än nödvändigt. Dessutom är det bara tråkigt att sova på en blöt kudde..

  Tips 6: Hur ofta använder du hårolja?

  Om du har torrt och burrigt hår tål de flesta hår hårolja varje dag, men kommer vi ihåg det? Det kan vara svårt att komma ihåg, men försök om du kan. Många har goda erfarenheter av att applicera lite olja morgon och kväll i hårets toppar. Andra lyckas med att applicera ganska stora mängder på kvällen som sedan kan tränga in hela natten. Det finns också några vars hår inte behöver olja lika ofta då det snabbt blir mättat. Oavsett så är hårolja ofta ett mirakelmedel mot torrt och burrigt hår, då den snabbt absorberas i håret och ger håret fukt, vård och glans.

  Tips 7: Fläta håret när du ska sova

  Vi använder ca. en tredjedel av våra liv ägnade åt att sova. Därför är det också ganska viktigt att vi tar hand om vårt hår samtidigt som vi gör det! Om du inte gillar att sätta upp håret i en stökig bulle kan vi definitivt rekommendera att du slutar! Kanske lider du av små bebishår på halsen och pannan - det är det varför . En stökig bulle sliter på håret så att det går sönder vid resåren. Därför bör du istället fläta håret löst i nacken. Fördelen är också att du minimerar risken för att vakna upp med frissigt hår och då får du vackra naturliga vågor, så du behöver inte starta locktången (win win).

  Produkter för torrt och burrigt hår

  Du måste leta efter produkter som är särskilt vårdande, återfuktande och närande. Lyckligtvis har vi en hel serie som passar för torrt, burrigt och skadat hår.

  För att ta hand om torrt och frissigt hår är det viktigt att välja produkter som är särskilt utformade för att återfukta och ge näring.

  En serie som Repair and Care är idealisk eftersom den erbjuder intensiv vård som tränger djupt in i hårstrået för att återställa styrkan och ge glans. Läs mer om de enskilda produkterna här:

  Repair and Care Schampo

  Ett återfuktande schampo utan sulfat och silikon. Den är full av aktiva ingredienser som ger näring och skyddar ditt hår på djupet. En av de viktigaste ingredienserna är hydrolyserat veteprotein, som tränger djupt in i hårfibrerna och reparerar och skyddar håret från insidan.

  Repair and Care Conditioner

  Tänk alltid på att använda balsam så att du stänger hårstråna efter tvätt. Innehåller bl.a. Inka Inchi Oil och Rep'Hair ®, som har en vårdande, förebyggande och förbättrande effekt på hårets styrka och kvalitet.

  Intensive Repair and Growth Hårmask

  En intensiv och regenererande hårmask som minskar skador och skyddar hårets yta från att gå sönder och spricka. Ger håret vård och näring på djupet och lämnar håret mjukt och välvårdat.

  Repair and Shine Serum

  Ett serum som tätar fukten i håret och ökar hårets elasticitet. Använd den efter en dusch i handdukstorkat hår innan du kammar ut håret. Är även värmeskyddande.

  Smooth and Shine Anti-frizz Elixir

  En hårolja som är lätt att använda och som snabbt absorberas av håret. Ger håret fukt och näring, minskar frizz och elektricitet och lämnar sedan håret mjukt och glänsande.

  Hur tar jag hand om mitt hår beroende på årstid?

  Att ta hand om torrt och frissigt hår kräver uppmärksamhet under hela året, men tillvägagångssättet bör anpassas till de specifika utmaningarna under säsongen. Varje säsong medför unika miljöförhållanden som kan påverka ditt hår på olika sätt. Här är en guide till hur du bäst tar hand om torrt och frissigt hår under olika årstider.

  Våren:
  Våren bjuder ofta på fuktigt väder, vilket kan förvärra frissigheten. För att motverka detta ska du fokusera på lätta återfuktande produkter som inte tynger ner håret. Överväg ett leave-in-balsam eller ett återfuktande hårserum för att hålla frissigheten under kontroll. Det här är också ett bra tillfälle att börja med regelbundna djupbehandlingar för att reparera eventuella skador som orsakats av vinterns torra luft.

  Sommar:
  Sommaren bjuder ofta på stark sol, saltvatten och klor, som alla kan torka ut håret ytterligare och öka frissigheten. Skydda håret från solen genom att bära hatt eller använda hårprodukter med UV-skydd. Skölj håret med färskt vatten så snart som möjligt efter att du har badat i pool eller hav för att avlägsna klor och salt. Applicera en djup återfuktande mask varje vecka för att återställa fukt och liv i håret.

  Hösten:
  Hösten kan innebära skiftande väderförhållanden som växlar mellan varmt och kallt, vilket kan förvirra din hårvårdsrutin. Förstärk din rutin med närande oljor, t.ex. argan eller jojoba, för att låsa in fukt och skydda mot det kallare vädret. Det här är också ett bra tillfälle att trimma håret för att ta bort sommarskador och förebygga kluvna toppar.

  Vinter:
  Vinterns torra och kalla luft är mycket påfrestande för torrt och frissigt hår. Intensifiera din fuktrutin genom att byta till ett tyngre balsam och applicera leave-in-behandlingar eller hårsmör som kan ge extra skydd mot de hårda elementen. Överväg också att använda en luftfuktare i hemmet för att bekämpa den torra inomhusvärmen och förhindra att ditt hår (och din hud) blir för torrt.

  kvinna tar hand om sitt hår

  Kost och återfuktning spelar också en viktig roll

  Kost och vätskeintag spelar en viktig roll för att bibehålla ett friskt och återfuktat hår och minska risken för frissighet. Vattenintag är grundläggande för hela kroppens hälsa, inklusive hårets. En välhydrerad kropp kan bättre stödja en sund hårväxt och förhindra torrhet.

  Näringsämnen som omega-3-fettsyror, vitamin A, C, E, zink och biotin främjar hårets hälsa. Dessa finns i livsmedel som fisk, nötter, avokado och gröna bladgrönsaker. En välbalanserad kost som innehåller dessa ämnen kan hjälpa till att stärka håret inifrån och minska risken för torrhet och frissighet.

  Guide för att välja hårtillbehör och utsmyckningar för att undvika torrt hår

  När man har torrt och frissigt hår är det viktigt att välja håraccessoarer som inte skadar eller förvärrar tillståndet ytterligare. Här är några viktiga punkter och tips för att säkerställa att ditt val av håraccessoarer bidrar positivt till ditt hårs hälsa och utseende.

  Tips 1: Välj mjuka material

  Leta efter håraccessoarer tillverkade av mjuka, släta material som inte fastnar eller sliter i håret. Tygbaserade hårband, särskilt de som är gjorda av satin eller siden, är idealiska eftersom de minskar friktionen och därmed risken för att håret bryts och blir frissigt. Dessa material hjälper till att bibehålla hårets naturliga fukt, till skillnad från gummi- eller plastband som kan dra och skada håret.

  Tips 2: Huvuddukar och kuddar i siden

  Silkeshalsdukar är inte bara snygga utan också funktionella för dem med torrt och frissigt hår. De kan användas för att skydda håret från elementen, särskilt på blåsiga eller soliga dagar. På natten kan du sova med ett örngott i siden eller en huvudduk i siden för att minska friktionen som orsakar frissighet och torrhet, vilket hjälper till att bevara frisyrerna längre.

  Tips 3: Använd hårtillbehör som inte drar i håret

  Undvik håraccessoarer med vassa kanter eller som drar åt för hårt, eftersom de kan gå sönder och orsaka ytterligare skador. Välj istället hårtillbehör som inte drar åt, t.ex. spiralformade hårsnoddar av telefontråd eller mjuka tygsnoddar som håller håret på plats utan att skada det. Dessa är särskilt bra på att hålla lockar intakta utan att lämna märken.

  Tips 4: Undvik tunga håraccessoarer

  Tunga håraccessoarer kan dra i håret och orsaka stress på hårrötterna, vilket kan leda till att håret bryts. Välj lätta hårspännen, hårspännen och pannband som ger stöd utan att belasta håret i onödan.

  Tips 5: Föredra släta kammar och borstar

  När du väljer hårkammar och borstar ska du leta efter sådana med släta, rundade tänder eller borst som försiktigt kan reda ut håret utan att slita eller skada det. Material som bambu eller mjuka nylonborst är att föredra framför plast, som kan vara mer aggressivt mot torrt och frissigt hår.

  Tips 6: Var uppmärksam på dekorationer

  Hårtillbehör med dekorationer som pärlor och strass kan ge en elegant touch, men se till att dekorationerna sitter fast ordentligt och inte fastnar i håret, vilket kan orsaka skador när de tas bort.

  Genom att följa dessa tips när du väljer håraccessoarer kan du skydda ditt hår från ytterligare skador och förvärra torrhet och frissighet. Det handlar inte bara om stil, utan också om att bibehålla och främja hälsan hos ditt torra och frissiga hår.

  Misstag att undvika vid hårvård

  Torrt och frissigt hår kräver noggrann vård, och även välmenande vanor kan ibland göra problemet värre. Här är några vanliga misstag som människor gör i sin hårvårdsrutin och hur du kan undvika dem för att säkerställa att ditt hår förblir friskt och välskött.

  Misstag 1: Tvätta håret för mycket

  Om du tvättar håret för ofta kan det tappa sina naturliga oljor, vilket kan leda till torrt och frissigt hår. Råd: Försök att begränsa hårtvätten till några gånger i veckan och använd ett milt, sulfatfritt schampo för att minimera avlägsnandet av naturliga oljor.

  woman washes her hair

  Misstag 2: Använda stylingverktyg som är för varma

  Regelbunden användning av hårtorkar, plattänger och locktänger på hög värme kan skada håret och förvärra frissigheten. Råd: Applicera alltid en värmeskyddande spray före styling och håll verktygen på en låg till medelhög värmeinställning.

  Misstag 3: Felaktig borstningsteknik

  Att borsta torrt och frissigt hår, särskilt när det är vått och mest sårbart, kan orsaka brott och ytterligare skador. Råd: Använd en bredtandad kam eller borste avsedd för vått hår, och börja alltid med att kamma ut knutar från topparna upp mot rötterna för att undvika att dra och slita i håret.

  Misstag 4: Att inte använda balsam

  Att hoppa över balsam efter varje schampo är ett kritiskt misstag för dem med torrt och frissigt hår. Råd: Använd alltid ett återfuktande balsam efter varje tvätt och överväg en djupbehandling eller hårinpackning varje vecka för extra näring.

  Misstag 5: Ignorera hårets porositet

  Om man inte tar hänsyn till hårets porositet när man väljer produkter kan det leda till att man använder fel typer som antingen tynger ner håret eller inte återfuktar det tillräckligt. Råd: Lär känna ditt hår - dess porositet, typ och behov - och välj produkter som kompletterar dessa egenskaper.

  Misstag 6: Bristande skydd mot miljöskador

  Exponering för sol, vind och föroreningar utan ordentligt skydd kan torka ut håret och öka frissigheten. Tips: Använd produkter med UV-skydd, använd hatt vid soligt väder och hattar eller halsdukar med siden- eller satinfodring för att skydda mot vind och föroreningar.

  Misstag 7: Använda produkter med starka kemikalier

  Produkter som innehåller starka sulfater, alkoholer och silikoner kan förvärra torrhet och frissighet. Råd: Välj hårvårdsprodukter med naturliga återfuktande ingredienser och undvik produkter med starka kemikalier som kan torka ut håret.

  Genom att undvika dessa misstag och följa rekommenderade råd kan du avsevärt förbättra tillståndet för ditt torra och frissiga hår, vilket leder till ett friskare, mer lätthanterligt och glänsande utseende.

  Myter vs. fakta om torrt och frissigt hår

  Myt 1: Att klippa håret gör det mindre torrt och frissigt.

  Fakta: Att klippa håret tar bort kluvna toppar och förhindrar ytterligare skador, men det förändrar inte hårets naturliga tendens till torrhet och frissighet. Regelbunden återfuktning och vård är nödvändigt.

  Myt 2: Endast personer med lockigt hår får frissigt hår.

  Fakta: Alla hårtyper kan få frissigt hår, även om det är mer påtagligt hos personer med vågigt eller lockigt hår. Detta beror på bristen på fukt i hårstrået.

  Myt 3: Enbart oljebehandling kan lösa problemet med torrt och frissigt hår.

  Fakta: Även om oljor kan hjälpa till att försegla fukt och ge glans är de inte en universallösning. Korrekt återfuktning, skydd mot värmeskador och en näringsrik kost är också viktigt för hårets hälsa.

  Att förstå dessa grundläggande principer och skilja mellan myter och fakta kan vara viktigt för att effektivt hantera och förbättra tillståndet hos torrt och frissigt hår.

  Vanliga frågor om torrt och frissigt hår

  Vad orsakar torrt hår?
  Torrt hår kan orsakas av ett antal faktorer, bland annat exponering för sol och vind, överanvändning av heta stylingverktyg och kemiska behandlingar som färgning och permanent. Utan tillräcklig återfuktning blir håret sprött och tråkigt. En viktig del i att förebygga torrt hår är att skydda det från skadlig påverkan och säkerställa regelbunden återfuktning med återfuktande hårvårdsprodukter.

  Vad orsakar frissigt hår?
  Fransigt hår uppstår när hårets yttre skikt (nagelbandet) blir grovt, vilket gör att fukt kan tränga in och få håret att svälla. Detta händer ofta i fuktiga klimat eller som ett resultat av att håret saknar fukt. Effektiv vård för frissigt hår fokuserar på att släta ut nagelbandet och försegla fukten inuti för att bibehålla en slät och glänsande yta.

  Varför får jag torrt och frissigt hår?
  Kombinationen av torrt och frissigt hår orsakas ofta av brist på nödvändig återfuktning och skydd mot yttre faktorer. Dåliga hårvårdsvanor, t.ex. för lite balsam eller överanvändning av heta stylingverktyg, kan förvärra torrt och frissigt hår. För att motverka detta är det viktigt att du införlivar återfuktande och skyddande produkter i din hårvårdsrutin.

  Vad kan man göra åt torrt och frissigt hår?
  För att tackla torrt och frissigt hår bör du fokusera på att tillföra och bibehålla fukt i håret. Djupinpackande masker, leave-in-balsam och oljebehandlingar kan hjälpa till att återställa hårets fuktbalans. Det är också viktigt att minimera användningen av starka kemikalier och heta stylingverktyg, som kan torka ut och skada håret.

  Hur återfuktar man håret?
  För att återfukta håret ska du börja med att använda ett återfuktande schampo och balsam. Införliva regelbundet djupa konditioneringsbehandlingar, som hårmasker eller oljebehandlingar, i din rutin. Använd även leave-in-produkter för att skydda håret mot dagliga påfrestningar. Undvik överanvändning av heta verktyg och kemiska behandlingar som kan tömma håret på fukt.

  Produktrekommendationer för torrt hår

  Torrt hår är irriterande, men lyckligtvis kan det ofta lösas med rätt hårvårdsrutin och hårprodukter. Här är några av våra bästa produktrekommendationer och tips för torrt hår

  Schampo med maximalt med fukt

  Varje bra start på en hårvårdsrutin börjar med ett schampo. Det är ofta det första man vänder sig till när man vill förändra något med håret, så det är en bra plats att börja på. Här kan vi definitivt rekommendera vårt Repair and Care-schampo, som verkligen återfuktar och vårdar håret. Schampot innehåller Glaudin Benz, som tränger djupt in i hårfibrerna och stärker, reparerar och skyddar håret inifrån. Ingrediensen absorberas snabbt av håret och har visat sig minska hårskador med mer än 80%. Tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper har den dessutom en lugnande effekt på hårbotten. Den innehåller också natriumhyaluronat (hyaluronsyra) som hjälper till att binda fukt i håret. Självklart är det fritt från sulfat och silikon. Kom ihåg att alltid använda schampot två gånger för bästa resultat. Detta för att håret ska vara helt fritt från produktrester och bättre kunna ta upp näringsämnen från t.ex. hårinpackning och balsam.

  Den bästa hårmasken för torrt hår

  Om du har letat efter den bästa hårmasken för torrt hår, oroa dig inte, väntan är över! Repair and Care-hårmasken är precis vad du har letat efter. Den unika formulan är formulerad för att återfukta, ge näring, stärka och lämna håret silkeslent. Många av våra kunder säger att deras hår ser ut som om de har varit hos frisören. Hårmasken innehåller ett brett utbud av ingredienser som RepHair, Neossance Hemisqualane, Mangosmör och Inca Inchi-olja. Så du får en produkt av högsta kvalitet här som du verkligen inte kommer att ångra! Den kan användas för alla hårtyper och är särskilt lämplig för torrt och skadat hår. Hårmasken ska appliceras efter balsam, låt den sitta i ca 10 minuter innan du sköljer ur den igen.

  Balsam för torrt och frissigt hår

  Som ett sista steg i din hårtvättsrutin bör du naturligtvis alltid avsluta med ett balsam. Ett balsam ska lämnas i håret i cirka 2 minuter och sedan sköljas ur. Repair and Care balsam är fullproppat med härligt återfuktande ingredienser som RepHair, Sodium Hyaluronate (Hyaluronsyra), Aloe Vera, Jojobaolja och Shea. Det perfekta balsamet för dig med torrt hår. Naturligtvis är det fritt från sulfat och silikon, så att ditt hår får de bästa förutsättningarna!

  Hårhandduk för att torka håret

  Visste du att håret är som mest ömtåligt när det är vått? Därför kan en hårhandduk i mikrofiber vara en bra lösning för att säkerställa en skonsam och optimal torkning av håret. Vår hårhandduk i mikrofiber har stor absorptionsförmåga, bra grepp om håret och våra kunder älskar det nallebjörnsmjuka tyget som den är tillverkad av. Den är ett måste i varje badrum!

  Bambu örngott

  Bambu örngott

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰