Hur man undviker torrt och burrigt hår

blog

Slutligen, ta inte för givet om du alltid har friskt och glänsande hår! Det är en sällsynthet, eftersom de flesta av oss är alltför bekanta med att ha torrt, frissigt och matt hår. Som tur är är det också bara under perioder, men varför blir vårt hår egentligen torrt och frissigt och vad kan vi göra för att undvika eller minska det? Det ska vi försöka förklara i det här blogginlägget, så att du förhoppningsvis kan undvika sårbart och osamarbetsvilligt hår.

Om du vill gå med i kampen mot torrt och frissigt hår, läs vidare här – det finns många saker du kan göra för att få avundsvärt drömhår.

Innehållsförteckning

  • Orsaker till torrt och frissigt hår
  • Du kan göra detta för att minska torrt och frissigt hår
  • Produkter för torrt och burrigt hår
dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Varför är mitt hår torrt och frissigt?

Tyvärr finns det inget svar på varför ens hår kan vara torrt och frissigt. Anledningarna kan vara många och det är helt individuellt exakt vad som gör ditt hår matt. Generellt sett, om håret är torrt eller har skadats, kommer det yttersta lagret av hårstrået att vara öppet och ha en sträv yta. Om ens hår är öppet blir det snabbt torrt och frissigt, eftersom fukten inte tätas i håret. Vi har här samlat några av de gemensamma nämnare vi upplever som kan vara bovar i torra och molniga år:

Orsak 1: Har du lockar?

Om du har lockigt hår måste du ha upplevt att ditt hår kan kännas strävt på ytan? Det beror på att lockigt hår har större risk att bli torrt och frissigt, då det behöver extra fukt för att vara i balans. Om du har lockigt hår är det därför viktigt att vara särskilt uppmärksam på att använda produkter avsedda för lockigt hår, så att det blir fokus på extra fukt. Vi upplever att många är nöjda med Curly Girl Method, som är en metod som beskriver vilka ingredienser dina produkter innehåller och hur du generellt ska ta hand om ditt hår så att dina lockar kan trivas och vara friska. Du kan läsa mer om Curly Girl Method här.

Kvinna med lockar

Orsak 2: Vädrets inverkan på ditt hår

Även om det låter lite konstigt så påverkar vädret faktiskt ditt hår ganska mycket. Det är speciellt kring årstidernas växlingar som vi känner stora svängningar, eftersom håret då måste anpassa sig till en ny temperatur, luftfuktighet etc. Generellt kommer kyla, frost, vind, sol, värme, saltvatten och klor att slita ner hår, så det är viktigt att förbereda håret för olika utmaningar som dyker upp under året. På sommaren kommer solens heta strålar att torka ut håret och göra det sårbart. Om håret inte ska gå sönder är det därför viktigt att se till att det tillförs mycket fukt och vård. På vintern måste du också skydda håret från kylan och tufft väder, och du måste vara extra försiktig med blött hår ute under de kalla månaderna. När håret är blött är det mest sårbart.

Orsak 3: Tar du varma bad?

Är du en av dem som tar ett bad i skållhett vatten? Vi vet alla det; en sån kall höst/vinterdag, där man har små frysta hela dagen. Det finns inget bättre än att stå hemma under den varma duschen och bli upptinad! Men om du vill ta hand om ditt hår (och hud) så bör du ompröva det skållheta badet. Det varma vattnet kommer att torka ut håret och hårbotten så att hårstråna blir sträva och öppna. Om du inte tillför tillräckligt med fukt till håret efteråt kommer det att lämna håret torrt och frissigt.

Det betyder inte att du behöver hoppa ut som en vinterbadare, men försök se om du kan tvätta håret i så kallt vatten som möjligt! Ljummet vatten kan vara en medelväg, men kom ihåg att även "varmt" vatten är bättre än "brinnande varmt" vatten.

kvinna tar varm bad

Orsak 4: Du använder fel schampo

Som beskrivits tidigare är håret mest sårbart när det är blött. Därför är det otroligt viktigt att använda ett bra schampo med hälsosamma ingredienser som tillför fukt och vård till håret. Tyvärr finns det många schampon på marknaden som innehåller ingredienser som är dåliga för håret trots att de lovar guld och gröna skogar. Ofta handlar det om en ' quick fix', där håret omedelbart ser läckert ut efter användning, men i verkligheten gör produkten bara ditt hår ännu torrare och frissigare. Det kan t.ex. vara om schampot innehåller uttorkande alkohol, silikon eller starka sulfater.

KOM IHÅG: inte alla alkoholer eller sulfater är dåliga. Du ska bl.a. undvik: etanol, SD alkohol, SD alkohol 40, Denaturerad alkohol, propanol, propylalkohol och isopropyl alkohol, eftersom dessa kan ha en uttorkande effekt på både hår och hud. Ditt schampo kan innehålla: Cetyl, Stearyl och Cetearyl alkoholer, eftersom de är fettalkoholer utvunna från växter och superbra för håret, då de minskar uttorkning och skador på håret. Så var uppmärksam på vilka alkoholer ditt schampo (och produkter i allmänhet) innehåller!

Dessutom måste du vara uppmärksam på att välja ett SLS/SLES-sulfatfritt schampo. Förklaring: sulfat används för att rengöra hårbotten och håret. Vissa sulfater är alldeles för "hårda" och överrensar hårbotten och tvättar bort hårets naturliga oljor. På så sätt blir håret torrt och/eller du får snabbt fett hår, eftersom hårbotten försöker kompensera genom att överproducera de naturliga oljorna. Välj istället ett schampo som är baserat på glycerin. Glycerin har en fuktbevarande egenskap och bildar en skyddande sköld på håret så att det bättre kan hålla kvar fukt och därigenom förhindra frizz. Längre fram i blogginlägget kommer jag med förslag på de bästa produkterna för torrt och burrigt hår, där jag bl.a. beskriver ett sulfatfritt schampo.

Orsak 5: Du använder ofta värmare

Detta är förmodligen också en bov som vi alla kan nicka igenkännande till... Det är skönt när håret bara sitter på, antingen för att du har fönat, rätat ut eller lockat det. Även om håret blir fint och glansigt är det väldigt skadligt och torkar ut håret. Det bästa du kan göra är att inte använda värmare, men om det är orealistiskt är det näst bästa att komma ihåg värmeskyddssprayer. Det gör en enorm skillnad och du kan även använda den på sommaren när du är ute i solen.

Orsak 6: allmän dålig hårvård

Den vanligaste orsaken till torrt och frissigt hår är ofta att du behandlar ditt hår för dåligt, inte använder rätt produkter och inte tar hand om det tillräckligt. Kanske använder du några produkter som inte fungerar för ditt hår. Det kan t.ex. vara produkter som innehåller silikon, vilket fungerar lite som en quick fix, då det lämnar håret glansigt och mjukt, men tätar håret så att det inte kan absorbera fukt. På så sätt hamnar du i en ond spiral, där håret får allt svårare att få vård och fukt. Ofta tar man inte hand om håret tillräckligt ofta heller. Vissa har stor framgång med att olja in hårtopparna dagligen, medan andra kan nöja sig med mindre. Så du måste vara väldigt uppmärksam och hela tiden se och känna av ditt hår efter vad det behöver..

Du kan göra detta för att undvika torrt och burrigt hår

Eftersom de flesta av oss tyvärr lider av torrt och burrigt hår ibland vet vi att du kan känna dig lite vilse i vilka råd du ska följa och vilka produkter som är bäst... I det här avsnittet ger vi dig en guide med bra tips och tricks om hur du kan minska torrt och frissigt hår. Gå igenom listan och se om du redan gör allt som rekommenderas:

Tips 1: Klipp håret regelbundet

Slitna och kluvna toppar måste klippas av, annars kan de göra att hårstråna går sönder och fransar. Du kan enkelt se om dina toppar är kluvna genom att leta efter små ljusa sprickor på ytan av det nedre håret. Om ens hår är kluvet kommer det också att gå sönder väldigt lätt, vilket du inte kan kontrollera och därför kan kännas som att ditt hår inte växer. Vi rekommenderar att du ca. klipp av topparna var tredje månad, eftersom friska och välskötta toppar är avgörande för hårets övergripande kvalitet. Om ditt hår är väldigt känsligt i fuktigt klimat kan det vara en bra idé att inte klippa håret i lager. Låt istället håret ha samma längd, så att det tynger och inte krusar upp lika lätt.

Klipp håret regelbundet

Tips 2: Använd ett schampo och balsam för torrt hår

Som tidigare nämnt måste du vara medveten om vad dina produkter måste innehålla om du vill bekämpa torrt och burrigt hår. Uttorkning av alkohol, silikon och sulfat bör undvikas . Du måste därför hitta ett schampo och balsam som tagits fram med syfte att vara särskilt återfuktande och vårdande. Vi rekommenderar Repair and Care Shampoo + Conditioner, som är vårdande, återfuktande och skyddande. Det är viktigt att du ALLTID kommer ihåg att använda balsam, eftersom dess egenskap är att täta fukt i håret och därefter stänga hårstrået efter att ha rengjorts. Ett balsam har till uppgift att lämna håret mjukt, välvårdat och skyddat från eventuella skador. KOM IHÅG när du tvättar håret, var försiktig med värmen då det torkar. Och håll dig till att tvätta håret 2-3 gånger i veckan.

Tips 3: Kommer du ihåg att använda en hårmask?

Du kan snabbt glömma bort att ge ditt hår extra kärlek med en hårmask i en hektisk vardag. Det är ändå en riktigt bra idé då en hårmask ger håret intensiv vård, fukt och näring och eftersom det måste sitta länge i håret kan det tränga djupt in i håret. Ofta kan en hårmask till och med reparera mindre ytskador på håret, så att håret blir mindre kluvet och slitet. Vi rekommenderar Intensive Repair and Growth Hairmask och använder den gärna en gång i veckan. KOM IHÅG: när du använder hårmask är beställningen schampo, hårmask och till sist balsam. Många använder hårmasken på slutet, men eftersom schampot öppnar håret och balsamet stänger det måste man applicera hårmasken emellan så att den kan penetrera håret så bra som möjligt.

Tips 4: Torka håret på bästa sätt

När du har tvättat håret, var extra försiktig medan det fortfarande är blött. Om du är van vid att använda en vanlig bomullshandduk, där du vrider och skakar runt håret, då ska du sluta! Det sliter och skadar håret när det är som mest sårbart. Istället kan du använda en handduk som är speciellt framtagen för att torka och skydda håret. Vi rekommenderar en mikrofiberhandduk, som är otroligt effektiv på att absorbera vatten. Den är liten och lätt så den tynger inte huvudet och nacken. Den knäpps med en liten resår runt en knapp i nacken, så att den håller sig på plats (även om man dansar vilt framför spegeln hihi ).

Kvinna med mikrofiber handduk

Tips 5: Överväg att byta kuddfodral

Vaknar du med burrigt och burrigt morgonhår? Då kanske det beror på att du sover oroligt och stökar till håret på ditt örngott i bomull. Ett alternativ kan vara ett kuddfodral i bambu, som har mycket mindre tygfibrer än bomull. På så sätt är det skonsammare för både hår och hud att sova på bambumaterial, då det lämnar mycket mindre märken. Dessutom är materialet antibakteriellt och temperaturreglerande, så det är alltid svalt och skönt att ligga på. Vi rekommenderar vårt örngott av bambu . Bonustips: gå aldrig och lägg dig med blött hår, eftersom håret då blir blött längre än nödvändigt. Dessutom är det bara tråkigt att sova på en blöt kudde..

Tips 6: Hur ofta använder du hårolja?

Om du har torrt och burrigt hår tål de flesta hår hårolja varje dag, men kommer vi ihåg det? Det kan vara svårt att komma ihåg, men försök om du kan. Många har goda erfarenheter av att applicera lite olja morgon och kväll i hårets toppar. Andra lyckas med att applicera ganska stora mängder på kvällen som sedan kan tränga in hela natten. Det finns också några vars hår inte behöver olja lika ofta då det snabbt blir mättat. Oavsett så är hårolja ofta ett mirakelmedel mot torrt och burrigt hår, då den snabbt absorberas i håret och ger håret fukt, vård och glans.

Tips 7: Fläta håret när du ska sova

Vi använder ca. en tredjedel av våra liv ägnade åt att sova. Därför är det också ganska viktigt att vi tar hand om vårt hår samtidigt som vi gör det! Om du inte gillar att sätta upp håret i en stökig bulle kan vi definitivt rekommendera att du slutar! Kanske lider du av små bebishår på halsen och pannan - det är det varför . En stökig bulle sliter på håret så att det går sönder vid resåren. Därför bör du istället fläta håret löst i nacken. Fördelen är också att håret på morgonen blir mindre frissigt och då får du vackra naturliga vågor, så du behöver inte starta locktången (win win).

Produkter för torrt och burrigt hår

Du måste leta efter produkter som är särskilt vårdande, återfuktande och närande. Lyckligtvis har vi en hel serie som passar för torrt, burrigt och skadat hår.

Vår Repair and Care-serie ger ditt hår intensiv vård och fukt på djupet, så att det kan bli starkt och glansigt igen. Läs mer om de enskilda produkterna här:

Repair and Care Schampo

Ett återfuktande schampo utan sulfat och silikon. Den är full av aktiva ingredienser som ger näring och skyddar ditt hår på djupet. En av de viktigaste ingredienserna är hydrolyserat veteprotein, som tränger djupt in i hårfibrerna och reparerar och skyddar håret från insidan.

Repair and Care Conditioner

Tänk alltid på att använda balsam så att du stänger hårstråna efter tvätt. Innehåller bl.a. Inka Inchi Oil och Rep'Hair ®, som har en vårdande, förebyggande och förbättrande effekt på hårets styrka och kvalitet.

Intensive Repair and Growth Hårmask

En intensiv och regenererande hårmask som minskar skador och skyddar hårets yta från att gå sönder och spricka. Ger håret vård och näring på djupet och lämnar håret mjukt och välvårdat.

Repair and Shine Serum

Ett serum som tätar fukten i håret och ökar hårets elasticitet. Använd den efter en dusch i handdukstorkat hår innan du kammar ut håret. Är även värmeskyddande.

Smooth and Shine Anti-frizz Elixir

En hårolja som är lätt att använda och som snabbt absorberas av håret. Ger håret fukt och näring, minskar frizz och elektricitet och lämnar sedan håret mjukt och glänsande.

RELATERADE INLÄGG