Håravfall hos kvinnor: Orsaker och effektiva behandlingar för håravfall

blog

Hur man undviker håravfall som kvinna

Håravfall är ett stort problem för många kvinnor. Vanligtvis blir kvinnor inte tunnhåriga på samma sätt som män. Det kan kännas väldigt frustrerande för kvinnor när hårborsten blir full med hår och badrumsgolvet måste dammsugas varje gång du kammar håret.
Lyckligtvis finns det oftast något du själv kan göra själv om du börjar tappa hår och få tunnare volym i det. Du kan till exempel ändra dina hårvårdsrutiner, minska din hårstyling och fundera på om du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

Varför tappar kvinnor hår?

Håravfall hos kvinnor definieras som ett tillstånd där håret börjar falla av och det tunnar ut både i hårets fyllighet och längd.

Det finns ett antal olika anledningar till varför kvinnor tappar hår. I många fall kan det bero på en psykisk eller fysisk påverkan på kroppen som utlöser detta. Det kan till exempel vara om du är mycket stressad, sjuk, gravid eller precis har fött barn. Hos vissa kvinnor är håravfall dock ärftligt.

Hårets biologiska struktur

Som allt annat levande går även vårt hår igenom en livscykel som är väldigt beroende av våra liv. Det kan bland annat bero på dålig kost, stress, hormonella obalanser, som påverkar hela kroppen men i den mån även håret.

Hårets biologiska struktur

Anagene fas - Tillväxtfasen

Det som händer med ditt hår i samband med ett håravfall är när ditt hår startar i den första fasen, tillväxtcykeln eller den så kallade anagena fasen. Under den perioden växer ditt hår, men denna fas minskar avsevärt i samband med ett håravfall. Ditt hår är i den anagena fasen i mellan 2-7 år, så det varierar mycket hur länge ditt hår växer. I denna fas är oftast 90% av dina hårstrån i. Därför är det väldigt avgörande för att minska håravfallet att håret håller sig i den anagena fasen så länge som möjligt. Som tur är kan du göra detta med några bra och hälsosamma hårvårdsrutiner, som vi beskriver längre fram i detta inlägg.

Katagenesfas

Om den anagena fasen har förkortats utlöser det att dina hårstrån går snabbare in i vilofasen/katagenfasen. Det gör att håret inte växer så långt och så starkt som det egentligen skulle ha kunnat under normala omständigheter. Katagenfasen är en kortvarig fas i ditt hårs livscykel, som varar i mellan 4-6 veckor. Under denna fas slutar hårstrået att växa. Den lossnar från hårbotten och därigenom även blodtillförseln som ger näring åt håret.

Telogen fas

4-6 veckor efter katagenfasen går håret in i den telegena fasen eller avfallsfasen då håret börjar falla av efter 2-3 månader den fasen. Det är ofta först nu som du märker att du tappar hår. Håravfall har därför en tidsfördröjning i förhållande till den orsak som utlöser det. Om du till exempel har varit stressad under en längre tid kommer du märka att du tappar håret först efter en tid. Därför är förebyggande behandling viktig för att undvika håravfall hos kvinnor. Det är den telogena fasen som du bör förkorta så mycket som möjligt om du vill få ett friskt och starkt hår.

Före och efter användning av Hair Vitamins

Sophie före och efter bild med 3 månader gamla. Nanna använder hårvitaminer i 3 månader. På bilden till vänster ser vi en förändring hos kunder som använt Hårvitaminer i 3 månader. Till höger ser vi även 3 månaders förbrukning. Resultaten varierar från person till person.

Klipper du mer hår än vanligt?

Som kvinna tappar du normalt 50-100 hårstrån per dag. Hårbotten har i genomsnitt 100 000 hårstrån så det finns gott om hårstrån. Men om du märker att stora tussar faller av eller om borsten är full av hår varje gång du kammar håret kan du förlora upp till mellan 150 och 250 hårstrån per dag. Detta är ett definitivt håravfall som du bör undersöka orsaken till eftersom det inte är normalt.
Eftersom det finns så många olika anledningar till att du kan drabbas av håravfall är det alltid bra att uppsöka läkare om du plötsligt börjar tappa mycket hår.

Plötsligt håravfall hos kvinnor

Kvinnor kan uppleva håravfall ganska plötsligt, detta kallas telogen effluvium. Detta uppstår när kroppen varit ute för en chock som bland annat kan vara efter en period av svår sjukdom, läkarförlopp, snabb viktnedgång och stress. Det som händer är att hårstråna från tillväxtfasen/anagenfasen plötsligt går in i telogenfasen eller vilofasen, faktiskt kan upp till 70% av hårstråna som är tillväxtfasen göra detta. Detta utlöser ett plötsligt håravfall hos kvinnor, genom att t.ex. stress eller andra stötar på kroppens system.

Håravfall Kvinnor

Orsaker till håravfall hos kvinnor

För att få den mest effektiva behandlingen mot ett håravfall är det viktigt att veta orsaken till det. Du kan lätt lägga mycket pengar på olika behandlingsmetoder som inte visar sig fungera, eftersom orsaken till håravfallet var något helt annat. Sanningen bakom håravfall är ofta att det är en komplex process som kan innefatta genetiska, hormonella och miljömässiga mekanismer som utlöser håravfall. Det finns otaliga orsaker till håravfall och särskilt håravfall hos kvinnor är ofta väldigt olika från person till person. Det är därför mycket viktigt att kartlägga orsaken innan en behandling påbörjas.

Ärftligt håravfall hos kvinnor

Vanligtvis blir kvinnors hår tunnare med åldern och cirka 50 % av kvinnorna tycker före 50 års ålder att deras hår har blivit för tunt. Det finns dock en grupp för vilka håravfall börjar väldigt tidigt. Det är de som är ärftliga.

I den gruppen börjar håravfallet redan när de är i 20-årsåldern. Under de kommande 10 till 20 åren kommer de gradvis att tappa mer och mer hår från främst toppen av huvudet och bakhuvudet. Det vanligaste är att håravfallet sitter i nacken och på toppen av huvudet, medan det är normal hårväxt på sidorna av huvudet.

Om du drabbats av ärftligt håravfall kommer du aldrig att bli helt skallig som en man. Du kommer aldrig att kunna förebygga håravfall om du har en ärftlig benägenhet. En allmänt sund livsstil kan dock minska problemet.

Håravfall på grund av psykisk stress

Vi har efterhand hört många som upplevt håravfall på grund av psykisk stress, vad det än har varit ett krävande jobb eller prov.

Stress har, i takt med vår allt mer hektiska livsstil, blivit en större och större del av många människors vardag. Därför ses biverkningar av stress allt oftare här, bland annat har håravfall på grund av stress också blivit en stor faktor i förhållande till håravfall hos kvinnor. Stress går in och påverkar hormonbalansen, just produktionen av det manliga könshormonet testosteron. Stress gör att kroppen producerar mer testosteron, varav en del omvandlas till ett hormon som kallas dihydrotestosteron eller DHT. Detta är ett hormon som påverkar bland annat mäns testiklar, binjurar och hårsäckar hos både män och kvinnor. Detta hormon har en kraftfull effekt och kan så småningom resultera i håravfall.

DHT förhindrar proteiner, vitaminer och mineraler från att tillföra de nödvändiga näringsämnena till dina hårsäckar, vilket därigenom begränsar hårstrånas förmåga att producera hår. Detta gör att håret växer långsammare, samtidigt kommer hårets livscykel att förkortas, och ditt hår kommer därmed att gå snabbare i avstötningsfasen, där det faller av.

Stress är därför inte att leka med och måste tas på största allvar. Det kan också vara orsaken till många andra biverkningar. Därför är det alltid klokt att prata med din läkare om du känner dig stressad eller om du har något av de symptom som tyder på stress. Genom att ta tag i det i tid kan du minska skadan så mycket som möjligt. När det gäller hår vid stress kommer vi längre ner i blogginlägget med en massa goda råd om bästa möjliga hårvård om du skulle drabbas.

Håravfall på grund av dålig kost

Dålig kost är en av de främsta orsakerna till håravfall. Denna typ av mat innehåller inte de näringsämnen som din kropp behöver, och därmed får inte heller ditt hår vad det behöver. Det försvagar kroppens funktioner när den inte får rätt vitaminer och mineraler. Detta är till nackdel för ditt hår som blir betydligt skörare och kan leda till håravfall. En dålig kost som huvudsakligen består av fett, socker och kolhydrater orsakar snabbt näringsproblem i kroppen som kan vara så allvarliga att de vitala organen inte kan överleva.

Därför är det klart att bland annat ditt hår nedgraderas i raden för att få vitaminer och mineraler. På samma sätt är det också superviktigt för kroppen och håret att få regelbunden träning. När du får upp pulsen och rör på dig innan du syresätter blodet och syret transporteras blodet, vitaminerna och mineralerna bättre runt i kroppen. Detta hjälper kroppens näringsämnen att transporteras bättre och snabbare till hårcellerna. Därför är träning otroligt viktigt för att behålla ett friskt och starkt hår.  

Produkter til dig med hårtab

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Hormonellt håravfall hos kvinnor

Hos kvinnor är det väldigt ofta hormoner som utlöser håravfall. Detta kan ha många olika orsaker, men som tur är finns det många möjligheter att göra något åt ​​det om man som kvinna upplever ett hormonellt håravfall.

Androgen alopeci

Som kvinna genomgår din kropp många hormonella förändringar under hela livet. En av dessa förändringar är klimakteriet eftersom kvinnor producerar allt mindre östrogen och progesteron när de blir äldre. Samtidigt ökar produktionen av det manliga könshormonet hos de flesta kvinnor eller så utvecklar de en särskild känslighet för det manliga könshormonet. Denna hormonella förändring kallas Androgen Alopecia och är en sjukdom som orsakar håravfall och tunnare hår hos både kvinnor och män. Hos män ses Androgen Alopecia i form av höga tinningar, kal hjässa eller skallighet. Kvinnor får oftast inte kala fläckar eller höga tinningar, utan kan i stället drabbas av håravfall i varierande grad. Ungefär 75% av männen och 20% av kvinnorna drabbas av androgen alopeci och därför rekommenderar vi att du tar hand om ditt hår redan från tidig ålder.

Håravfall under och efter graviditet och förlossning

Många kvinnor upplever håravfall under graviditet och förlossning. För vissa kvinnor har de riktigt dålig hy och torrt eller fett hår i början av graviditeten, där de också fäller mycket. Detta beror på att de har en högre produktion av manligt könshormon under graviditeten. Det kommer dock att stabiliseras igen efter födseln.
Andra har den vackraste huden och det vackraste håret under graviditeten, men börjar sedan tappa stora mängder hår tre till åtta månader efter födseln. Det beror på att kroppen har skjutit upp att bli av med hår under graviditeten och gör det därför först efter förlossningen.
I båda fallen är det viktigt att du ser till att äta nyttigt och varierat kost.

Hormonellt håravfall under klimakteriet

Håravfall är en mycket normal företeelse när kvinnor går igenom klimakteriet. Det är något som händer alla kvinnor och som kan ge upphov till mycket mer än bara håravfall. Några av symptomen kan vara värmevallningar, finnar, bristande sexlust och ökad svettproduktion. Vi kvinnor måste verkligen stå ut med mycket. Orsaken till håravfall i klimakteriet är att det kvinnliga hormonet östrogen minskar i kroppen, och detta hormon har en aktiv roll i kroppens underhåll av hår, hud och ben. Därför kan du uppleva att håret blir tunnare eller till och med faller av eftersom hormonbalansen inte var som tidigare. En annan orsak till att många kvinnor drabbas av håravfall i klimakteriet är att aktivitetsnivån och cirkulationen inte längre är lika bra som tidigare. Detta innebär att mindre syre och näringsämnen transporteras till hårrötterna som dock behöver detta för att bilda friska hårstrån. Detta förkortar bland annat hårets tillväxtfas och påskyndar avfallsfasen.

Hårvård vid håravfall

Håravfall på grund av överdriven användning av hårprodukter och tighta frisyrer

Håravfall på grund av överdriven användning av hårprodukter och tighta frisyrer Om du upplever håravfall och vill bekämpa det, finns det en allmän plats där du kan börja. Många kvinnor färgar ofta sitt hår, använder många hårprodukter och stylar det regelbundet med platt- eller locktång. Beroende på vilka produkter man använder och hur ofta man använder värmeverktyg i sitt hår, kan det ha stora konsekvenser för hårets hälsa. Felaktiga hårvårdsrutiner skadar långsamt håret och hårbotten och ofta är du kanske inte medveten om det förrän det resulterar i stora mängder håravfall.

Om du känner igen en skadlig hårvårdsrutin hos dig själv, rekommenderar vi att du gör följande: sluta skada håret med hårfärg, blekningar eller permanenta krullar, undvik produkter med skadliga kemiska ämnen och använd mer neutrala hårprodukter som inte är skadliga för ditt hår. Undvik så långt som möjligt att utsätta ditt hår för värmeverktyg när du stylar det. Dessutom bör du också överväga om du ofta har tighta frisyrer, eftersom detta också kan bidra till början av håravfall. Över tid kan nämligen hårfästet flytta sig om håret hela tiden är tight dras tillbaka. I det fallet handlar det därför om att hitta några mer skonsamma frisyrer. Vi har samlat en guide för skonsamma frisyrer här.

Eftersom håravfall hos kvinnor ofta beror på vardagliga hårvårdsrutiner är det därför mycket viktigt att vi återvänder och överväger alla steg i våra hårvårdsrutiner och överväger om vi kan ändra något för att ge håret det bästa möjliga behandling.

Behöver du inspiration för din hårvårdsrutin kan du läsa vårt inlägg om schampo mot håravfall här.

Ett bra tips för hårvård

Undvik att sätta upp ditt hår när det är fuktigt. Det är just i fuktigt tillstånd som ditt hår är mest skört. Du kan därigenom snabbt bryta någons hårsstruktur och därmed öka ditt håravfall.
Ett annat bra tips kan vara att undvika hårnålar med metallföljder, de kan bidra till att slita och bryta ditt hår. Därför kan det vara en bra idé att bara använda hårnålar av gummi eller plast.

Kvinnan tvätter sit hår

Behandling av håravfall hos kvinnor

Dålig kost kan leda till håravfall

Eftersom vitaminer och mineraler är så viktiga för ditt hår kan ditt håravfall faktiskt bero på att du äter för mycket skräpmat. Maten innehåller inte det du behöver, och du kan därför börja tappa hår – oavsett om du är ärftligt anlagd för det eller inte.
Men om du är genetiskt disponerad är det extra viktigt att du ser till att äta hälsosamt så att din kropp har allt den behöver för att ge dig ett normalt hår.

Begränsa din konsumtion av hårstyling

Du kan göra ditt hår en stor tjänst genom att begränsa din användning av hårstylingprodukter. Detta råd är ett av de enklaste och mest effektiva som du kan börja med redan från första dagen och är därför mycket viktigt. Hårsprayer, hårfönar, plattänger och locktänger sliter på ditt hår med de många starka kemikalier som varje gång torkar ut och långsamt bryter ner hårets ytstruktur så att det blir mer ömtåligt.

Du kan också planera hårtvätten i förväg så att du kan låta håret lufttorka i stället för att använda hårtork. Det för att håret är extra ömtåligt när det är blött. Att torka håret med en handduk eller en hårtork kan därför vara dåligt för håret. Du kommer relativt snabbt märka en förändring med hjälp av dessa små knep.

Hårbottenmassage för ökad blodcirkulation

Hårbottenmassage är ett effektivt sätt att förhindra håravfall hos kvinnor, särskilt på grund av dess förmåga att förbättra blodcirkulationen till hårbotten. Denna ökade cirkulation hjälper till att transportera syre och näringsämnen till hårsäckarna, vilket kan bidra till att minska gallring och främja hälsosammare hårväxt. Dessutom kan hårbottenmassage hjälpa till att minska spänningar och stress i hårbottenmusklerna, vilket kan vara en bidragande orsak till håravfall. Regelbunden hårbottenmassage ökar också talgproduktionen, vilket är viktigt för att bibehålla frisk hud och hårbottens pH, vilket möjliggör bättre absorption av eteriska oljor och andra näringsämnen som stöder friskt hår.

Undvik stress

Det finns ett antal olika sätt som kvinnor kan minska stress i sina liv för att undvika håravfall. För det första är det viktigt att ta regelbundna pauser från arbete och aktiviteter under hela dagen. Att ta pauser hjälper till att rensa huvudet och ger dig tid att slappna av. Att delta i lugnande aktiviteter som yoga, meditation eller djupandningsövningar kan dessutom hjälpa till att minska spänningar. Att få tillräckligt med sömn varje natt hjälper dig också att upprätthålla en hälsosam livsstil. Slutligen, en balanserad kost av frukt och grönsaker ger viktiga näringsämnen för hårväxt och hälsa. Genom att införliva dessa tips i din dagliga rutin kan du minska stressnivåerna och minimera risken att tappa håret på grund av stressrelaterade faktorer.

Undvik stress

Din väg till ett längre och friskare hår

Följer du råden som vi har gett dig ovan, samt kompletterar din kost med dedikerade hårvitaminer, finns det stor sannolikhet att du kommer att börja få ett starkare hår. Du kommer också relativt snabbt att kunna uppnå bra resultat om du implementerar dem alla från början. De goda förutsättningarna skapar nämligen synergieffekter som förstärker varandra.

Så kan du äntligen säga adjö till ditt håravfall för evigt!

RELATERADE INLÄGG