Kvinna som tittar pÄ en hÄrborste fylld med tappat hÄr
blog

HÄravfall hos kvinnor: Orsaker och effektiva behandlingar för hÄravfall

vid Lotte Lindgren pÄ Mar 28, 2022

LĂ€s igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delÀgare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med mÄnga Ärs erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rÄdgivet mÄnga kunder om hÄr- och hÄrvÄrd. Dorthe har lÀst igenom detta blogginlÀgg för att sÀkerstÀlla hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlÀgg Àr professionellt uppdaterat pÄ 22 maj 2024.

InnehÄllsförteckning

Hur man undviker hÄravfall som kvinna

HÄravfall Àr ett stort problem för mÄnga kvinnor. Vanligtvis blir kvinnor inte tunnhÄriga pÄ samma sÀtt som mÀn. Det kan kÀnnas vÀldigt frustrerande för kvinnor nÀr hÄrborsten blir full med hÄr och badrumsgolvet mÄste dammsugas varje gÄng du kammar hÄret.
Lyckligtvis finns det oftast nÄgot du sjÀlv kan göra sjÀlv om du börjar tappa hÄr och fÄ tunnare volym i det. Du kan till exempel Àndra dina hÄrvÄrdsrutiner, minska din hÄrstyling och fundera pÄ om du fÄr i dig tillrÀckligt med vitaminer och mineraler.

Varför tappar kvinnor hÄr?

HÄravfall hos kvinnor definieras som ett tillstÄnd dÀr hÄret börjar falla av och det tunnar ut bÄde i hÄrets fyllighet och lÀngd.

Det finns ett antal olika anledningar till varför kvinnor tappar hÄr. I mÄnga fall kan det bero pÄ en psykisk eller fysisk pÄverkan pÄ kroppen som utlöser detta. Det kan till exempel vara om du Àr mycket stressad, sjuk, gravid eller precis har fött barn. Hos vissa kvinnor Àr hÄravfall dock Àrftligt.

HĂ„rets biologiska struktur

Som allt annat levande gÄr Àven vÄrt hÄr igenom en livscykel som Àr vÀldigt beroende av vÄra liv. Det kan bland annat bero pÄ dÄlig kost, stress, hormonella obalanser, som pÄverkar hela kroppen men i den mÄn Àven hÄret.

HĂ„rets biologiska struktur

Anagene fas - TillvÀxtfasen

Det som hÀnder med ditt hÄr i samband med ett hÄravfall Àr nÀr ditt hÄr startar i den första fasen, tillvÀxtcykeln eller den sÄ kallade anagena fasen. Under den perioden vÀxer ditt hÄr, men denna fas minskar avsevÀrt i samband med ett hÄravfall. Ditt hÄr Àr i den anagena fasen i mellan 2-7 Är, sÄ det varierar mycket hur lÀnge ditt hÄr vÀxer. I denna fas Àr oftast 90% av dina hÄrstrÄn i. DÀrför Àr det vÀldigt avgörande för att minska hÄravfallet att hÄret hÄller sig i den anagena fasen sÄ lÀnge som möjligt. Som tur Àr kan du göra detta med nÄgra bra och hÀlsosamma hÄrvÄrdsrutiner, som vi beskriver lÀngre fram i detta inlÀgg.

Katagenesfas

Om den anagena fasen har förkortats utlöser det att dina hÄrstrÄn gÄr snabbare in i vilofasen/katagenfasen. Det gör att hÄret inte vÀxer sÄ lÄngt och sÄ starkt som det egentligen skulle ha kunnat under normala omstÀndigheter. Katagenfasen Àr en kortvarig fas i ditt hÄrs livscykel, som varar i mellan 4-6 veckor. Under denna fas slutar hÄrstrÄet att vÀxa. Den lossnar frÄn hÄrbotten och dÀrigenom Àven blodtillförseln som ger nÀring Ät hÄret.

Telogen fas

4-6 veckor efter katagenfasen gÄr hÄret in i den telegena fasen eller avfallsfasen dÄ hÄret börjar falla av efter 2-3 mÄnader den fasen. Det Àr ofta först nu som du mÀrker att du tappar hÄr. HÄravfall har dÀrför en tidsfördröjning i förhÄllande till den orsak som utlöser det. Om du till exempel har varit stressad under en lÀngre tid kommer du mÀrka att du tappar hÄret först efter en tid. DÀrför Àr förebyggande behandling viktig för att undvika hÄravfall hos kvinnor. Det Àr den telogena fasen som du bör förkorta sÄ mycket som möjligt om du vill fÄ ett friskt och starkt hÄr.

Före och efter anvÀndning av Hair Vitamins

Före och efter

Klipper du mer hÄr Àn vanligt?

Som kvinna tappar du normalt 50-100 hÄrstrÄn per dag. HÄrbotten har i genomsnitt 100 000 hÄrstrÄn sÄ det finns gott om hÄrstrÄn. Men om du mÀrker att stora tussar faller av eller om borsten Àr full av hÄr varje gÄng du kammar hÄret kan du förlora upp till mellan 150 och 250 hÄrstrÄn per dag. Detta Àr ett definitivt hÄravfall som du bör undersöka orsaken till eftersom det inte Àr normalt.
Eftersom det finns sÄ mÄnga olika anledningar till att du kan drabbas av hÄravfall Àr det alltid bra att uppsöka lÀkare om du plötsligt börjar tappa mycket hÄr.

Plötsligt hÄravfall hos kvinnor

Kvinnor kan uppleva hÄravfall ganska plötsligt, detta kallas telogen effluvium. Detta uppstÄr nÀr kroppen varit ute för en chock som bland annat kan vara efter en period av svÄr sjukdom, lÀkarförlopp, snabb viktnedgÄng och stress. Det som hÀnder Àr att hÄrstrÄna frÄn tillvÀxtfasen/anagenfasen plötsligt gÄr in i telogenfasen eller vilofasen, faktiskt kan upp till 70% av hÄrstrÄna som Àr tillvÀxtfasen göra detta. Detta utlöser ett plötsligt hÄravfall hos kvinnor, genom att t.ex. stress eller andra stötar pÄ kroppens system.

HĂ„ravfall Kvinnor

Orsaker till hÄravfall hos kvinnor

För att fÄ den mest effektiva behandlingen mot ett hÄravfall Àr det viktigt att veta orsaken till det. Du kan lÀtt lÀgga mycket pengar pÄ olika behandlingsmetoder som inte visar sig fungera, eftersom orsaken till hÄravfallet var nÄgot helt annat. Sanningen bakom hÄravfall Àr ofta att det Àr en komplex process som kan innefatta genetiska, hormonella och miljömÀssiga mekanismer som utlöser hÄravfall. Det finns otaliga orsaker till hÄravfall och sÀrskilt hÄravfall hos kvinnor Àr ofta vÀldigt olika frÄn person till person. Det Àr dÀrför mycket viktigt att kartlÀgga orsaken innan en behandling pÄbörjas.

Ärftligt hĂ„ravfall hos kvinnor

Vanligtvis blir kvinnors hÄr tunnare med Äldern och cirka 50 % av kvinnorna tycker före 50 Ärs Älder att deras hÄr har blivit för tunt. Det finns dock en grupp för vilka hÄravfall börjar vÀldigt tidigt. Det Àr de som Àr Àrftliga.

I den gruppen börjar hÄravfallet redan nÀr de Àr i 20-ÄrsÄldern. Under de kommande 10 till 20 Ären kommer de gradvis att tappa mer och mer hÄr frÄn frÀmst toppen av huvudet och bakhuvudet. Det vanligaste Àr att hÄravfallet sitter i nacken och pÄ toppen av huvudet, medan det Àr normal hÄrvÀxt pÄ sidorna av huvudet.

Om du drabbats av Àrftligt hÄravfall kommer du aldrig att bli helt skallig som en man. Du kommer aldrig att kunna förebygga hÄravfall om du har en Àrftlig benÀgenhet. En allmÀnt sund livsstil kan dock minska problemet.

HÄravfall pÄ grund av psykisk stress

Vi har efterhand hört mÄnga som upplevt hÄravfall pÄ grund av psykisk stress, vad det Àn har varit ett krÀvande jobb eller prov.

Stress har, i takt med vÄr allt mer hektiska livsstil, blivit en större och större del av mÄnga mÀnniskors vardag. DÀrför ses biverkningar av stress allt oftare hÀr, bland annat har hÄravfall pÄ grund av stress ocksÄ blivit en stor faktor i förhÄllande till hÄravfall hos kvinnor. Stress gÄr in och pÄverkar hormonbalansen, just produktionen av det manliga könshormonet testosteron. Stress gör att kroppen producerar mer testosteron, varav en del omvandlas till ett hormon som kallas dihydrotestosteron eller DHT. Detta Àr ett hormon som pÄverkar bland annat mÀns testiklar, binjurar och hÄrsÀckar hos bÄde mÀn och kvinnor. Detta hormon har en kraftfull effekt och kan sÄ smÄningom resultera i hÄravfall.

DHT förhindrar proteiner, vitaminer och mineraler frÄn att tillföra de nödvÀndiga nÀringsÀmnena till dina hÄrsÀckar, vilket dÀrigenom begrÀnsar hÄrstrÄnas förmÄga att producera hÄr. Detta gör att hÄret vÀxer lÄngsammare, samtidigt kommer hÄrets livscykel att förkortas, och ditt hÄr kommer dÀrmed att gÄ snabbare i avstötningsfasen, dÀr det faller av.

Stress Àr dÀrför inte att leka med och mÄste tas pÄ största allvar. Det kan ocksÄ vara orsaken till mÄnga andra biverkningar. DÀrför Àr det alltid klokt att prata med din lÀkare om du kÀnner dig stressad eller om du har nÄgot av de symptom som tyder pÄ stress. Genom att ta tag i det i tid kan du minska skadan sÄ mycket som möjligt. NÀr det gÀller hÄr vid stress kommer vi lÀngre ner i blogginlÀgget med en massa goda rÄd om bÀsta möjliga hÄrvÄrd om du skulle drabbas.

HÄravfall pÄ grund av dÄlig kost

DÄlig kost Àr en av de frÀmsta orsakerna till hÄravfall. Denna typ av mat innehÄller inte de nÀringsÀmnen som din kropp behöver, och dÀrmed fÄr inte heller ditt hÄr vad det behöver. Det försvagar kroppens funktioner nÀr den inte fÄr rÀtt vitaminer och mineraler. Detta Àr till nackdel för ditt hÄr som blir betydligt skörare och kan leda till hÄravfall. En dÄlig kost som huvudsakligen bestÄr av fett, socker och kolhydrater orsakar snabbt nÀringsproblem i kroppen som kan vara sÄ allvarliga att de vitala organen inte kan överleva.

DÀrför Àr det klart att bland annat ditt hÄr nedgraderas i raden för att fÄ vitaminer och mineraler. PÄ samma sÀtt Àr det ocksÄ superviktigt för kroppen och hÄret att fÄ regelbunden trÀning. NÀr du fÄr upp pulsen och rör pÄ dig innan du syresÀtter blodet och syret transporteras blodet, vitaminerna och mineralerna bÀttre runt i kroppen. Detta hjÀlper kroppens nÀringsÀmnen att transporteras bÀttre och snabbare till hÄrcellerna. DÀrför Àr trÀning otroligt viktigt för att behÄlla ett friskt och starkt hÄr.  

HÄravfall hos kvinnor pÄ grund av vitamin- och mineralbrist

Om du inte Àter en hÀlsosam och varierad kost och inte fÄr i dig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver kan det fÄ konsekvenser för ditt hÄrs kvalitet. HÄret fÄr helt enkelt inte den nÀring och energi det behöver för att vÀxa normalt, sÄ det Àr en bra idé att fundera pÄ om du kanske saknar vitaminer om du lider av hÄravfall.

Lyckligtvis finns det idag mÄnga kosttillskott som kan ge dig de vitaminer och mineraler du behöver. I det hÀr fallet, om vi letar efter vitaminer som spelar en roll för hÄret, kan vi rekommendera Hair Vitamins. Det Àr ett kosttillskott som innehÄller biotin och zink, som bÄda bidrar till kroppens förmÄga att bibehÄlla normalt hÄr.

HÄrvÄrd vid hÄravfall

Hormonellt hÄravfall hos kvinnor

Hos kvinnor Ă€r det vĂ€ldigt ofta hormoner som utlöser hĂ„ravfall. Detta kan ha mĂ„nga olika orsaker, men som tur Ă€r finns det mĂ„nga möjligheter att göra nĂ„got Ă„t ​​det om man som kvinna upplever ett hormonellt hĂ„ravfall.

Androgen alopeci

Som kvinna genomgÄr din kropp mÄnga hormonella förÀndringar under hela livet. En av dessa förÀndringar Àr klimakteriet eftersom kvinnor producerar allt mindre östrogen och progesteron nÀr de blir Àldre. Samtidigt ökar produktionen av det manliga könshormonet hos de flesta kvinnor eller sÄ utvecklar de en sÀrskild kÀnslighet för det manliga könshormonet. Denna hormonella förÀndring kallas Androgen Alopecia och Àr en sjukdom som orsakar hÄravfall och tunnare hÄr hos bÄde kvinnor och mÀn. Hos mÀn ses Androgen Alopecia i form av höga tinningar, kal hjÀssa eller skallighet. Kvinnor fÄr oftast inte kala flÀckar eller höga tinningar, utan kan i stÀllet drabbas av hÄravfall i varierande grad. UngefÀr 75% av mÀnnen och 20% av kvinnorna drabbas av androgen alopeci och dÀrför rekommenderar vi att du tar hand om ditt hÄr redan frÄn tidig Älder.

HÄravfall under och efter graviditet och förlossning

MÄnga kvinnor upplever hÄravfall under graviditet och förlossning. För vissa kvinnor har de riktigt dÄlig hy och torrt eller fett hÄr i början av graviditeten, dÀr de ocksÄ fÀller mycket. Detta beror pÄ att de har en högre produktion av manligt könshormon under graviditeten. Det kommer dock att stabiliseras igen efter födseln.
Andra har den vackraste huden och det vackraste hÄret under graviditeten, men börjar sedan tappa stora mÀngder hÄr tre till Ätta mÄnader efter födseln. Det beror pÄ att kroppen har skjutit upp att bli av med hÄr under graviditeten och gör det dÀrför först efter förlossningen.
I bÄda fallen Àr det viktigt att du ser till att Àta nyttigt och varierat kost.

Stines berÀttelse om hÄravfall efter graviditet

Möt vÄr kund Stine, som plötsligt drabbades av hÄravfall efter sina tvÄ graviditeter. Det yttrade sig i form av hÄravfall, sÀrskilt vid tinningarna, dÀr det tidigare fanns hÄr men nu var nÀstan kala flÀckar. Det pÄverkade henne mycket, eftersom hennes hÄr Àr en del av hennes identitet. Hon blev extremt ledsen och osÀker pÄ sig sjÀlv pÄ grund av sitt hÄravfall. HÄravfallet började i januari 2024, dÄ hon bestÀllde Yuaia Haircares hÄrvitaminer. Hon hade provat nÄgra andra hÄrvitaminer som hon bara inte tyckte hade fungerat. Men redan i maj 2024 kan hon se en stor förbÀttring i sitt hÄr och har mycket hÄr tillbaka.

Hormonellt hÄravfall under klimakteriet

HÄravfall Àr en mycket normal företeelse nÀr kvinnor gÄr igenom klimakteriet. Det Àr nÄgot som hÀnder alla kvinnor och som kan ge upphov till mycket mer Àn bara hÄravfall. NÄgra av symptomen kan vara vÀrmevallningar, finnar, bristande sexlust och ökad svettproduktion. Vi kvinnor mÄste verkligen stÄ ut med mycket. Orsaken till hÄravfall i klimakteriet Àr att det kvinnliga hormonet östrogen minskar i kroppen, och detta hormon har en aktiv roll i kroppens underhÄll av hÄr, hud och ben. DÀrför kan du uppleva att hÄret blir tunnare eller till och med faller av eftersom hormonbalansen inte var som tidigare. En annan orsak till att mÄnga kvinnor drabbas av hÄravfall i klimakteriet Àr att aktivitetsnivÄn och cirkulationen inte lÀngre Àr lika bra som tidigare. Detta innebÀr att mindre syre och nÀringsÀmnen transporteras till hÄrrötterna som dock behöver detta för att bilda friska hÄrstrÄn. Detta förkortar bland annat hÄrets tillvÀxtfas och pÄskyndar avfallsfasen.

HÄravfall pÄ grund av överdriven anvÀndning av hÄrprodukter och tighta frisyrer

HÄravfall pÄ grund av överdriven anvÀndning av hÄrprodukter och tighta frisyrer Om du upplever hÄravfall och vill bekÀmpa det, finns det en allmÀn plats dÀr du kan börja. MÄnga kvinnor fÀrgar ofta sitt hÄr, anvÀnder mÄnga hÄrprodukter och stylar det regelbundet med platt- eller locktÄng. Beroende pÄ vilka produkter man anvÀnder och hur ofta man anvÀnder vÀrmeverktyg i sitt hÄr, kan det ha stora konsekvenser för hÄrets hÀlsa. Felaktiga hÄrvÄrdsrutiner skadar lÄngsamt hÄret och hÄrbotten och ofta Àr du kanske inte medveten om det förrÀn det resulterar i stora mÀngder hÄravfall.

Om du kĂ€nner igen en skadlig hĂ„rvĂ„rdsrutin hos dig sjĂ€lv, rekommenderar vi att du gör följande: sluta skada hĂ„ret med hĂ„rfĂ€rg, blekningar eller permanenta krullar, undvik produkter med skadliga kemiska Ă€mnen och anvĂ€nd mer neutrala hĂ„rprodukter som inte Ă€r skadliga för ditt hĂ„r. Undvik sĂ„ lĂ„ngt som möjligt att utsĂ€tta ditt hĂ„r för vĂ€rmeverktyg nĂ€r du stylar det. Dessutom bör du ocksĂ„ övervĂ€ga om du ofta har tighta frisyrer, eftersom detta ocksĂ„ kan bidra till början av hĂ„ravfall. Över tid kan nĂ€mligen hĂ„rfĂ€stet flytta sig om hĂ„ret hela tiden Ă€r tight dras tillbaka. I det fallet handlar det dĂ€rför om att hitta nĂ„gra mer skonsamma frisyrer. Vi har samlat en guide för skonsamma frisyrer hĂ€r.

Eftersom hÄravfall hos kvinnor ofta beror pÄ vardagliga hÄrvÄrdsrutiner Àr det dÀrför mycket viktigt att vi ÄtervÀnder och övervÀger alla steg i vÄra hÄrvÄrdsrutiner och övervÀger om vi kan Àndra nÄgot för att ge hÄret det bÀsta möjliga behandling.

Behöver du inspiration för din hÄrvÄrdsrutin kan du lÀsa vÄrt inlÀgg om schampo mot hÄravfall hÀr.

BÀsta botemedel mot hÄravfall - VÄrt rÄd till dig

HÄravfall Àr en knepig sak, eftersom det inte finns nÄgot enda botemedel som helt enkelt kan bota hÄravfall. Det krÀvs ofta en stor förÀndring för att uppnÄ goda resultat. Naturligtvis beror det ocksÄ mycket pÄ orsaken till hÄravfallet att hitta det bÀsta hÄravfallsmedlet. Men hÀr kommer vi att ge dig nÄgra av vÄra bÀsta rÄd och produktrekommendationer som du kan anvÀnda i kampen mot hÄravfall.

HÄravfall pÄ grund av överdriven anvÀndning av hÄrprodukter och snÀva frisyrer

Om du upplever hÄravfall och vill bekÀmpa det finns det en mycket allmÀn plats att börja. MÄnga kvinnor fÀrgar ofta sitt hÄr, anvÀnder mycket hÄrprodukter och stylar det regelbundet med plattÄng eller locktÄng. Beroende pÄ vilka produkter du anvÀnder och hur ofta du anvÀnder vÀrmeelement i hÄret kan detta fÄ stora konsekvenser för hÄrets hÀlsa. Felaktiga hÄrvÄrdsrutiner förstör lÄngsamt ditt hÄr och din hÄrbotten och ofta kanske du inte ens inser det förrÀn det resulterar i stora mÀngder hÄravfall.

Om du kÀnner igen en skadlig hÄrvÄrdsrutin hos dig sjÀlv rekommenderar vi att du gör följande: sluta skada hÄret med hÄrfÀrg, blekning eller permanenta lockar, undvik produkter med skadliga kemikalier och anvÀnd mer neutrala hÄrprodukter som inte Àr skadliga för hÄret. Undvik sÄ lÄngt det Àr möjligt att utsÀtta hÄret för vÀrmeapparater nÀr du stylar det. Du bör ocksÄ övervÀga om du ofta bÀr snÀva frisyrer, eftersom detta ocksÄ kan bidra till att hÄravfall börjar. Med tiden kan hÄrfÀstet flytta sig om hÄret stÀndigt dras tillbaka hÄrt. I det hÀr fallet Àr det dÀrför viktigt att du hittar mer skonsamma frisyrer. Vi har sammanstÀllt en guide till skonsamma frisyrer hÀr.

Eftersom hÄravfall hos kvinnor ofta orsakas av vardagliga hÄrvÄrdsrutiner Àr det dÀrför mycket viktigt att vi ser över alla steg i vÄra hÄrvÄrdsrutiner och funderar pÄ om vi kan Àndra pÄ nÄgra saker för att ge vÄrt hÄr bÀsta möjliga behandling.

Om du behöver inspiration för din hÄrvÄrdsrutin kan du lÀsa vÄrt blodinlÀgg om schampo för hÄravfall hÀr

Skaffa en hÀlsosam hÄrtvÀttsrutin

Om du som kvinna upplever hÄravfall Àr ett av de viktigaste sÀtten att bekÀmpa hÄravfall att skapa en bra och hÀlsosam hÄrvÄrdsrutin. De produkter du anvÀnder kan ha stor inverkan pÄ ditt hÄr, men framför allt hur ofta du tvÀttar hÄret. Vi rekommenderar att du tvÀttar hÄret mellan 2-3 gÄnger i veckan för bÀsta resultat. SÀrskilt för dem som upplever hÄravfall bör du övervÀga att tvÀtta hÄret högst tvÄ gÄnger i veckan, eftersom hÄret Àr som mest ömtÄligt nÀr det Àr vÄtt, vilket kan leda till mer hÄravfall.

NÀr man tittar pÄ produkter Àr det viktigt att skapa en bra hÄrvÄrdsrutin med nÄgra bra produkter. Vi rekommenderar att du har en hÄrvÄrdsrutin som heter:

  • Schampo utan sulfat och silikon, helst med nĂ„gra tillvĂ€xtfrĂ€mjande ingredienser som Capilia Longa. AnvĂ€nd det 2-3 gĂ„nger i veckan och kom ihĂ„g att anvĂ€nda det tvĂ„ gĂ„nger varje gĂ„ng du duschar för att fĂ„ bort produktrester och smuts.
  • HĂ„rmask med stĂ€rkande och konditionerande egenskaper. MĂ„nga tror felaktigt att hĂ„rmasken ska appliceras efter balsam, men det hĂ€r Ă€r ett stort misstag. Du mĂ„ste anvĂ€nda hĂ„rmasken efter schampo för att hĂ„ret ska kunna absorbera den nĂ€ring som hĂ„rmasken ger. En hĂ„rinpackning bör anvĂ€ndas en gĂ„ng i veckan.
  • Balsam utan sulfat och silikon, för att stĂ€nga hĂ„rstrĂ„et sĂ„ att nĂ€ringen och vĂ„rden som det fĂ„r stannar i hĂ„ret. AnvĂ€nd det alltid som det sista steget i din hĂ„rtvĂ€ttrutin.
  • HĂ„rserum för hĂ„ravfall kan övervĂ€gas om du vill ha en extra boost för ditt hĂ„r. HĂ„rserum Ă€r ofta mer effektivt Ă€n ett schampo eftersom det fĂ„r verka lĂ€ngre i hĂ„rbotten och har en högre koncentration av tillvĂ€xtfrĂ€mjande ingredienser.

Ett bra hÄrvÄrdstips

Undvik att sÀtta upp hÄret nÀr det Àr vÄtt. Det Àr nÀr det Àr fuktigt som ditt hÄr Àr som mest ömtÄligt. Du kan snabbt bryta strukturen i vissa hÄrstrÄn och öka ditt hÄravfall. Ett annat bra tips Àr att undvika hÄrresÄrer med metallfÀsten. Detta kan bidra till att slita och bryta av ditt hÄr. DÀrför kan det vara en bra idé att bara anvÀnda hÄrelastik av gummi eller plast. LÀs mer om hÄrresÄrer hÀr.

Vitaminer och mineraler

Det kan vara mycket frustrerande om du tappar hÄret och inte vet vad du ska göra Ät det. Lyckligtvis finns det saker du kan göra sjÀlv. Först och frÀmst mÄste du se till att du Àter hÀlsosamt och tar ett kosttillskott med de vitaminer och mineraler som upprÀtthÄller normal hÄrcellsreproduktion. Inre vÄrd Àr ofta underskattad nÀr det gÀller hÄrvÄrd. HÀr kan det vara sÀrskilt viktigt att fokusera pÄ vitaminet biotin och mineralet zink, eftersom de Àr erkÀnda för sin effekt pÄ att bibehÄlla normalt hÄr.

Du bör fokusera pÄ att Àta sÄ mycket fÀrsk frukt och grönsaker som möjligt eftersom de innehÄller flest vitaminer. Ett exempel pÄ hur du enkelt och gott kan göra detta Àr genom att göra en grönsakssmoothie. Genom att göra det kan du hjÀlpa ditt hÄr att ÄterstÀlla den naturliga vitaminbalansen som Àr nödvÀndig för stabil och normal hÄrvÀxt. Du kan ocksÄ övervÀga ett hÄrtillskott som Àr unikt formulerat för att stödja normalt hÄr. Dessa innehÄller ofta en kombination av ett brett spektrum av vitaminer och har en direkt effekt pÄ hÄret eller har stödjande effekter. Detta kan vara en bra idé för dem som vill vara 100% tÀckta och kanske inte alltid fÄr en hÀlsosam och varierad kost.

HÄrbottenmassage för ökad blodcirkulation

HÄrbottenmassage Àr ett effektivt sÀtt att förhindra hÄravfall hos kvinnor, sÀrskilt pÄ grund av dess förmÄga att förbÀttra blodcirkulationen till hÄrbotten. Denna ökade cirkulation hjÀlper till att transportera syre och nÀringsÀmnen till hÄrsÀckarna, vilket kan bidra till att minska gallring och frÀmja hÀlsosammare hÄrvÀxt. Dessutom kan hÄrbottenmassage hjÀlpa till att minska spÀnningar och stress i hÄrbottenmusklerna, vilket kan vara en bidragande orsak till hÄravfall. Regelbunden hÄrbottenmassage ökar ocksÄ talgproduktionen, vilket Àr viktigt för att bibehÄlla frisk hud och hÄrbottens pH, vilket möjliggör bÀttre absorption av eteriska oljor och andra nÀringsÀmnen som stöder friskt hÄr.

Undvik stress

Det finns ett antal olika sÀtt som kvinnor kan minska stress i sina liv för att undvika hÄravfall. För det första Àr det viktigt att ta regelbundna pauser frÄn arbete och aktiviteter under hela dagen. Att ta pauser hjÀlper till att rensa huvudet och ger dig tid att slappna av. Att delta i lugnande aktiviteter som yoga, meditation eller djupandningsövningar kan dessutom hjÀlpa till att minska spÀnningar. Att fÄ tillrÀckligt med sömn varje natt hjÀlper dig ocksÄ att upprÀtthÄlla en hÀlsosam livsstil. Slutligen, en balanserad kost av frukt och grönsaker ger viktiga nÀringsÀmnen för hÄrvÀxt och hÀlsa. Genom att införliva dessa tips i din dagliga rutin kan du minska stressnivÄerna och minimera risken att tappa hÄret pÄ grund av stressrelaterade faktorer.

Undvik stress

Din vÀg till ett lÀngre och friskare hÄr

Följer du rÄden som vi har gett dig ovan, samt kompletterar din kost med dedikerade hÄrvitaminer, finns det stor sannolikhet att du kommer att börja fÄ ett starkare hÄr. Du kommer ocksÄ relativt snabbt att kunna uppnÄ bra resultat om du implementerar dem alla frÄn början. De goda förutsÀttningarna skapar nÀmligen synergieffekter som förstÀrker varandra.

SÄ kan du Àntligen sÀga adjö till ditt hÄravfall för evigt!

Produktrekommendationer för hÄravfall hos kvinnor

Som beskrivet finns det verkligen mÄnga saker du kan göra för att minska hÄravfallet. Vissa kan fungera, andra kanske inte. Det beror naturligtvis ocksÄ ofta pÄ vad orsaken Àr till hÄravfallet. SÄ det Àr som tidigare nÀmnt otroligt viktigt att hitta den exakta orsaken, eftersom du dÄ kan fÄ den bÀsta behandlingen för just detta. Vi har dock samlat nÄgra produktrekommendationer som vi anser kan utgöra en bra grund bÄde nÀr skadan har intrÀffat eller som förebyggande ÄtgÀrd mot hÄravfall.

Vitaminer för hÄret

En av orsakerna till hÄravfall kan vara dÄlig kost, vilket kan leda till brist pÄ vitaminer. HÀr kan det vara en bra idé att komplettera sin kost med olika vitaminer som hjÀlper till att bibehÄlla hÄret. HÀr talar vi bland annat om vitaminet Biotin och mineralet Zink. Det kan vara lite av en djungel att veta hur mycket eller lite av de olika vitaminerna och mineralerna du behöver. DÀrför satte vi oss som mÄl att utveckla det bÀsta kosttillskottet för hÄret i form av vÄra hÄrvitaminer. VÄra hÄrvitaminer Àr goda tuggummi med en hÀrlig jordgubbssmak, dÀr du fÄr en rad vitaminer som Biotin, Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin C, Zink, Folsyra, bambuextrakt och mÄnga fler. Du fÄr alltsÄ ett komplett kosttillskott som hjÀlper till att bibehÄlla normalt hÄr. Dessutom Àr vitaminerna sockerfria, glutenfria, laktosfria och gelatinfria. Samtidigt rekommenderas de av danska frisörer. Och oroa dig inte, du har 30 dagars nöjdhetsgaranti pÄ produkten sÄ att du kan prova om det passar dig. Hitta vitaminerna hÀr.

HÄrvÄrd för hÄravfall

NÀr det gÀller hÄrvÄrdsprodukter har vi utvecklat vÄr egen serie som kallas Grow and Glow. Serien bestÄr av en schampo, balsam, hÄrinpackning och hÄrolja som Àr formulerade för att motverka hÄravfall och öka hÄrvÀxten. Produkterna innehÄller kÀnda och prisbelönta ingredienser som Capilia Longa, som Àr kÀnt för sin effekt mot hÄravfall. Produkterna Àr sjÀlvklart inte en mirakelkur som ger dig hÄrvÀxt över en natt eller som kan bota alla former av hÄravfall. Men vi har fÄtt sÄ mÄnga positiva Äterkopplingar frÄn vÄra kunder att vi anser att dessa produkter Àr vÀrda ett försök. Produkterna Àr formulerade med nÄgra av de bÀsta ingredienserna du kan hitta, samtidigt som de Àr bÄde sulfat- och silikonfria. Du hittar serien hÀr.

BambusnattsÀck

Ett ofta underskattat vapen mot hÄravfall Àr att ta hand om ditt hÄr nÀr du sover. Ofta anvÀnder man ett vanligt bomullspudeöverdrag som efter nÄgra tvÀttar kan vara lite slitet. Fibrerna i bomullen Àr ofta grova och kan dÀrför slita mer pÄ hÄret nÀr du sover. Vi kÀnner nog alla igen det med att vakna med tovigt och trassligt hÄr pÄ morgonen, eller hur? HÀr har vi utvecklat en bambusnattsÀck eller snarare en sovhÀtta. Den Àr tillverkad av nÄgra av de bÀsta OEKO-TEX 100 bambusmaterialen och ser till att hÄret inte blir tovigt eller tar skada nÀr du sover. Faktum Àr att du kan vakna med hÀrligt hÄr pÄ morgonen, det har haft en stor betydelse i min hÄrvÄrdsrutin. Hitta bambusnattsÀcken hÀr.

HĂ„rvitaminer

HĂ„rvitaminer

349 kr

Grow and Glow serien

Grow and Glow serien

699 kr

Grow and Glow Hair Serum 100 ml

Grow and Glow Hair Serum 100 ml

Bambu Bonnet

Bambu Bonnet

FĂ„ en 10% rabattkod skickad till dig

FĂ„ de bĂ€sta tipsen och tricken för ditt hĂ„r frĂ„n Lotte och Nanna đŸ„°