Kvinna som tittar pÄ en hÄrborste fylld med tappat hÄr
blog

HÄravfall hos kvinnor: Orsaker och effektiva behandlingar för hÄravfall

vid Lotte Lindgren pÄ Mar 28, 2022

LĂ€s igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delÀgare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med mÄnga Ärs erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rÄdgivet mÄnga kunder om hÄr- och hÄrvÄrd. Dorthe har lÀst igenom detta blogginlÀgg för att sÀkerstÀlla hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlÀgg Àr professionellt uppdaterat pÄ 12 februari 2024.

Hur man undviker hÄravfall som kvinna

HÄravfall Àr ett stort problem för mÄnga kvinnor. Vanligtvis blir kvinnor inte tunnhÄriga pÄ samma sÀtt som mÀn. Det kan kÀnnas vÀldigt frustrerande för kvinnor nÀr hÄrborsten blir full med hÄr och badrumsgolvet mÄste dammsugas varje gÄng du kammar hÄret.
Lyckligtvis finns det oftast nÄgot du sjÀlv kan göra sjÀlv om du börjar tappa hÄr och fÄ tunnare volym i det. Du kan till exempel Àndra dina hÄrvÄrdsrutiner, minska din hÄrstyling och fundera pÄ om du fÄr i dig tillrÀckligt med vitaminer och mineraler.

Varför tappar kvinnor hÄr?

HÄravfall hos kvinnor definieras som ett tillstÄnd dÀr hÄret börjar falla av och det tunnar ut bÄde i hÄrets fyllighet och lÀngd.

Det finns ett antal olika anledningar till varför kvinnor tappar hÄr. I mÄnga fall kan det bero pÄ en psykisk eller fysisk pÄverkan pÄ kroppen som utlöser detta. Det kan till exempel vara om du Àr mycket stressad, sjuk, gravid eller precis har fött barn. Hos vissa kvinnor Àr hÄravfall dock Àrftligt.

HĂ„rets biologiska struktur

Som allt annat levande gÄr Àven vÄrt hÄr igenom en livscykel som Àr vÀldigt beroende av vÄra liv. Det kan bland annat bero pÄ dÄlig kost, stress, hormonella obalanser, som pÄverkar hela kroppen men i den mÄn Àven hÄret.

HĂ„rets biologiska struktur

Anagene fas - TillvÀxtfasen

Det som hÀnder med ditt hÄr i samband med ett hÄravfall Àr nÀr ditt hÄr startar i den första fasen, tillvÀxtcykeln eller den sÄ kallade anagena fasen. Under den perioden vÀxer ditt hÄr, men denna fas minskar avsevÀrt i samband med ett hÄravfall. Ditt hÄr Àr i den anagena fasen i mellan 2-7 Är, sÄ det varierar mycket hur lÀnge ditt hÄr vÀxer. I denna fas Àr oftast 90% av dina hÄrstrÄn i. DÀrför Àr det vÀldigt avgörande för att minska hÄravfallet att hÄret hÄller sig i den anagena fasen sÄ lÀnge som möjligt. Som tur Àr kan du göra detta med nÄgra bra och hÀlsosamma hÄrvÄrdsrutiner, som vi beskriver lÀngre fram i detta inlÀgg.

Katagenesfas

Om den anagena fasen har förkortats utlöser det att dina hÄrstrÄn gÄr snabbare in i vilofasen/katagenfasen. Det gör att hÄret inte vÀxer sÄ lÄngt och sÄ starkt som det egentligen skulle ha kunnat under normala omstÀndigheter. Katagenfasen Àr en kortvarig fas i ditt hÄrs livscykel, som varar i mellan 4-6 veckor. Under denna fas slutar hÄrstrÄet att vÀxa. Den lossnar frÄn hÄrbotten och dÀrigenom Àven blodtillförseln som ger nÀring Ät hÄret.

Telogen fas

4-6 veckor efter katagenfasen gÄr hÄret in i den telegena fasen eller avfallsfasen dÄ hÄret börjar falla av efter 2-3 mÄnader den fasen. Det Àr ofta först nu som du mÀrker att du tappar hÄr. HÄravfall har dÀrför en tidsfördröjning i förhÄllande till den orsak som utlöser det. Om du till exempel har varit stressad under en lÀngre tid kommer du mÀrka att du tappar hÄret först efter en tid. DÀrför Àr förebyggande behandling viktig för att undvika hÄravfall hos kvinnor. Det Àr den telogena fasen som du bör förkorta sÄ mycket som möjligt om du vill fÄ ett friskt och starkt hÄr.

Före och efter anvÀndning av Hair Vitamins

Före och efter

Klipper du mer hÄr Àn vanligt?

Som kvinna tappar du normalt 50-100 hÄrstrÄn per dag. HÄrbotten har i genomsnitt 100 000 hÄrstrÄn sÄ det finns gott om hÄrstrÄn. Men om du mÀrker att stora tussar faller av eller om borsten Àr full av hÄr varje gÄng du kammar hÄret kan du förlora upp till mellan 150 och 250 hÄrstrÄn per dag. Detta Àr ett definitivt hÄravfall som du bör undersöka orsaken till eftersom det inte Àr normalt.
Eftersom det finns sÄ mÄnga olika anledningar till att du kan drabbas av hÄravfall Àr det alltid bra att uppsöka lÀkare om du plötsligt börjar tappa mycket hÄr.

Plötsligt hÄravfall hos kvinnor

Kvinnor kan uppleva hÄravfall ganska plötsligt, detta kallas telogen effluvium. Detta uppstÄr nÀr kroppen varit ute för en chock som bland annat kan vara efter en period av svÄr sjukdom, lÀkarförlopp, snabb viktnedgÄng och stress. Det som hÀnder Àr att hÄrstrÄna frÄn tillvÀxtfasen/anagenfasen plötsligt gÄr in i telogenfasen eller vilofasen, faktiskt kan upp till 70% av hÄrstrÄna som Àr tillvÀxtfasen göra detta. Detta utlöser ett plötsligt hÄravfall hos kvinnor, genom att t.ex. stress eller andra stötar pÄ kroppens system.

HĂ„ravfall Kvinnor

Orsaker till hÄravfall hos kvinnor

För att fÄ den mest effektiva behandlingen mot ett hÄravfall Àr det viktigt att veta orsaken till det. Du kan lÀtt lÀgga mycket pengar pÄ olika behandlingsmetoder som inte visar sig fungera, eftersom orsaken till hÄravfallet var nÄgot helt annat. Sanningen bakom hÄravfall Àr ofta att det Àr en komplex process som kan innefatta genetiska, hormonella och miljömÀssiga mekanismer som utlöser hÄravfall. Det finns otaliga orsaker till hÄravfall och sÀrskilt hÄravfall hos kvinnor Àr ofta vÀldigt olika frÄn person till person. Det Àr dÀrför mycket viktigt att kartlÀgga orsaken innan en behandling pÄbörjas.

Ärftligt hĂ„ravfall hos kvinnor

Vanligtvis blir kvinnors hÄr tunnare med Äldern och cirka 50 % av kvinnorna tycker före 50 Ärs Älder att deras hÄr har blivit för tunt. Det finns dock en grupp för vilka hÄravfall börjar vÀldigt tidigt. Det Àr de som Àr Àrftliga.

I den gruppen börjar hÄravfallet redan nÀr de Àr i 20-ÄrsÄldern. Under de kommande 10 till 20 Ären kommer de gradvis att tappa mer och mer hÄr frÄn frÀmst toppen av huvudet och bakhuvudet. Det vanligaste Àr att hÄravfallet sitter i nacken och pÄ toppen av huvudet, medan det Àr normal hÄrvÀxt pÄ sidorna av huvudet.

Om du drabbats av Àrftligt hÄravfall kommer du aldrig att bli helt skallig som en man. Du kommer aldrig att kunna förebygga hÄravfall om du har en Àrftlig benÀgenhet. En allmÀnt sund livsstil kan dock minska problemet.

HÄravfall pÄ grund av psykisk stress

Vi har efterhand hört mÄnga som upplevt hÄravfall pÄ grund av psykisk stress, vad det Àn har varit ett krÀvande jobb eller prov.

Stress har, i takt med vÄr allt mer hektiska livsstil, blivit en större och större del av mÄnga mÀnniskors vardag. DÀrför ses biverkningar av stress allt oftare hÀr, bland annat har hÄravfall pÄ grund av stress ocksÄ blivit en stor faktor i förhÄllande till hÄravfall hos kvinnor. Stress gÄr in och pÄverkar hormonbalansen, just produktionen av det manliga könshormonet testosteron. Stress gör att kroppen producerar mer testosteron, varav en del omvandlas till ett hormon som kallas dihydrotestosteron eller DHT. Detta Àr ett hormon som pÄverkar bland annat mÀns testiklar, binjurar och hÄrsÀckar hos bÄde mÀn och kvinnor. Detta hormon har en kraftfull effekt och kan sÄ smÄningom resultera i hÄravfall.

DHT förhindrar proteiner, vitaminer och mineraler frÄn att tillföra de nödvÀndiga nÀringsÀmnena till dina hÄrsÀckar, vilket dÀrigenom begrÀnsar hÄrstrÄnas förmÄga att producera hÄr. Detta gör att hÄret vÀxer lÄngsammare, samtidigt kommer hÄrets livscykel att förkortas, och ditt hÄr kommer dÀrmed att gÄ snabbare i avstötningsfasen, dÀr det faller av.

Stress Àr dÀrför inte att leka med och mÄste tas pÄ största allvar. Det kan ocksÄ vara orsaken till mÄnga andra biverkningar. DÀrför Àr det alltid klokt att prata med din lÀkare om du kÀnner dig stressad eller om du har nÄgot av de symptom som tyder pÄ stress. Genom att ta tag i det i tid kan du minska skadan sÄ mycket som möjligt. NÀr det gÀller hÄr vid stress kommer vi lÀngre ner i blogginlÀgget med en massa goda rÄd om bÀsta möjliga hÄrvÄrd om du skulle drabbas.

HÄravfall pÄ grund av dÄlig kost

DÄlig kost Àr en av de frÀmsta orsakerna till hÄravfall. Denna typ av mat innehÄller inte de nÀringsÀmnen som din kropp behöver, och dÀrmed fÄr inte heller ditt hÄr vad det behöver. Det försvagar kroppens funktioner nÀr den inte fÄr rÀtt vitaminer och mineraler. Detta Àr till nackdel för ditt hÄr som blir betydligt skörare och kan leda till hÄravfall. En dÄlig kost som huvudsakligen bestÄr av fett, socker och kolhydrater orsakar snabbt nÀringsproblem i kroppen som kan vara sÄ allvarliga att de vitala organen inte kan överleva.

DÀrför Àr det klart att bland annat ditt hÄr nedgraderas i raden för att fÄ vitaminer och mineraler. PÄ samma sÀtt Àr det ocksÄ superviktigt för kroppen och hÄret att fÄ regelbunden trÀning. NÀr du fÄr upp pulsen och rör pÄ dig innan du syresÀtter blodet och syret transporteras blodet, vitaminerna och mineralerna bÀttre runt i kroppen. Detta hjÀlper kroppens nÀringsÀmnen att transporteras bÀttre och snabbare till hÄrcellerna. DÀrför Àr trÀning otroligt viktigt för att behÄlla ett friskt och starkt hÄr.  

HÄravfall hos kvinnor pÄ grund av vitamin- och mineralbrist

Om du inte Àter en hÀlsosam och varierad kost och inte fÄr i dig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver kan det fÄ konsekvenser för ditt hÄrs kvalitet. HÄret fÄr helt enkelt inte den nÀring och energi det behöver för att vÀxa normalt, sÄ det Àr en bra idé att fundera pÄ om du kanske saknar vitaminer om du lider av hÄravfall.

Lyckligtvis finns det idag mÄnga kosttillskott som kan ge dig de vitaminer och mineraler du behöver. I det hÀr fallet, om vi letar efter vitaminer som spelar en roll för hÄret, kan vi rekommendera Hair Vitamins. Det Àr ett kosttillskott som innehÄller biotin och zink, som bÄda bidrar till kroppens förmÄga att bibehÄlla normalt hÄr.

Hormonellt hÄravfall hos kvinnor

Hos kvinnor Ă€r det vĂ€ldigt ofta hormoner som utlöser hĂ„ravfall. Detta kan ha mĂ„nga olika orsaker, men som tur Ă€r finns det mĂ„nga möjligheter att göra nĂ„got Ă„t ​​det om man som kvinna upplever ett hormonellt hĂ„ravfall.

Androgen alopeci

Som kvinna genomgÄr din kropp mÄnga hormonella förÀndringar under hela livet. En av dessa förÀndringar Àr klimakteriet eftersom kvinnor producerar allt mindre östrogen och progesteron nÀr de blir Àldre. Samtidigt ökar produktionen av det manliga könshormonet hos de flesta kvinnor eller sÄ utvecklar de en sÀrskild kÀnslighet för det manliga könshormonet. Denna hormonella förÀndring kallas Androgen Alopecia och Àr en sjukdom som orsakar hÄravfall och tunnare hÄr hos bÄde kvinnor och mÀn. Hos mÀn ses Androgen Alopecia i form av höga tinningar, kal hjÀssa eller skallighet. Kvinnor fÄr oftast inte kala flÀckar eller höga tinningar, utan kan i stÀllet drabbas av hÄravfall i varierande grad. UngefÀr 75% av mÀnnen och 20% av kvinnorna drabbas av androgen alopeci och dÀrför rekommenderar vi att du tar hand om ditt hÄr redan frÄn tidig Älder.

HÄravfall under och efter graviditet och förlossning

MÄnga kvinnor upplever hÄravfall under graviditet och förlossning. För vissa kvinnor har de riktigt dÄlig hy och torrt eller fett hÄr i början av graviditeten, dÀr de ocksÄ fÀller mycket. Detta beror pÄ att de har en högre produktion av manligt könshormon under graviditeten. Det kommer dock att stabiliseras igen efter födseln.
Andra har den vackraste huden och det vackraste hÄret under graviditeten, men börjar sedan tappa stora mÀngder hÄr tre till Ätta mÄnader efter födseln. Det beror pÄ att kroppen har skjutit upp att bli av med hÄr under graviditeten och gör det dÀrför först efter förlossningen.
I bÄda fallen Àr det viktigt att du ser till att Àta nyttigt och varierat kost.

Hormonellt hÄravfall under klimakteriet

HÄravfall Àr en mycket normal företeelse nÀr kvinnor gÄr igenom klimakteriet. Det Àr nÄgot som hÀnder alla kvinnor och som kan ge upphov till mycket mer Àn bara hÄravfall. NÄgra av symptomen kan vara vÀrmevallningar, finnar, bristande sexlust och ökad svettproduktion. Vi kvinnor mÄste verkligen stÄ ut med mycket. Orsaken till hÄravfall i klimakteriet Àr att det kvinnliga hormonet östrogen minskar i kroppen, och detta hormon har en aktiv roll i kroppens underhÄll av hÄr, hud och ben. DÀrför kan du uppleva att hÄret blir tunnare eller till och med faller av eftersom hormonbalansen inte var som tidigare. En annan orsak till att mÄnga kvinnor drabbas av hÄravfall i klimakteriet Àr att aktivitetsnivÄn och cirkulationen inte lÀngre Àr lika bra som tidigare. Detta innebÀr att mindre syre och nÀringsÀmnen transporteras till hÄrrötterna som dock behöver detta för att bilda friska hÄrstrÄn. Detta förkortar bland annat hÄrets tillvÀxtfas och pÄskyndar avfallsfasen.

HÄrvÄrd vid hÄravfall

HÄravfall pÄ grund av överdriven anvÀndning av hÄrprodukter och tighta frisyrer

HÄravfall pÄ grund av överdriven anvÀndning av hÄrprodukter och tighta frisyrer Om du upplever hÄravfall och vill bekÀmpa det, finns det en allmÀn plats dÀr du kan börja. MÄnga kvinnor fÀrgar ofta sitt hÄr, anvÀnder mÄnga hÄrprodukter och stylar det regelbundet med platt- eller locktÄng. Beroende pÄ vilka produkter man anvÀnder och hur ofta man anvÀnder vÀrmeverktyg i sitt hÄr, kan det ha stora konsekvenser för hÄrets hÀlsa. Felaktiga hÄrvÄrdsrutiner skadar lÄngsamt hÄret och hÄrbotten och ofta Àr du kanske inte medveten om det förrÀn det resulterar i stora mÀngder hÄravfall.

Om du kĂ€nner igen en skadlig hĂ„rvĂ„rdsrutin hos dig sjĂ€lv, rekommenderar vi att du gör följande: sluta skada hĂ„ret med hĂ„rfĂ€rg, blekningar eller permanenta krullar, undvik produkter med skadliga kemiska Ă€mnen och anvĂ€nd mer neutrala hĂ„rprodukter som inte Ă€r skadliga för ditt hĂ„r. Undvik sĂ„ lĂ„ngt som möjligt att utsĂ€tta ditt hĂ„r för vĂ€rmeverktyg nĂ€r du stylar det. Dessutom bör du ocksĂ„ övervĂ€ga om du ofta har tighta frisyrer, eftersom detta ocksĂ„ kan bidra till början av hĂ„ravfall. Över tid kan nĂ€mligen hĂ„rfĂ€stet flytta sig om hĂ„ret hela tiden Ă€r tight dras tillbaka. I det fallet handlar det dĂ€rför om att hitta nĂ„gra mer skonsamma frisyrer. Vi har samlat en guide för skonsamma frisyrer hĂ€r.

Eftersom hÄravfall hos kvinnor ofta beror pÄ vardagliga hÄrvÄrdsrutiner Àr det dÀrför mycket viktigt att vi ÄtervÀnder och övervÀger alla steg i vÄra hÄrvÄrdsrutiner och övervÀger om vi kan Àndra nÄgot för att ge hÄret det bÀsta möjliga behandling.

Behöver du inspiration för din hÄrvÄrdsrutin kan du lÀsa vÄrt inlÀgg om schampo mot hÄravfall hÀr.

Ett bra tips för hÄrvÄrd

Undvik att sÀtta upp ditt hÄr nÀr det Àr fuktigt. Det Àr just i fuktigt tillstÄnd som ditt hÄr Àr mest skört. Du kan dÀrigenom snabbt bryta nÄgons hÄrsstruktur och dÀrmed öka ditt hÄravfall.
Ett annat bra tips kan vara att undvika hÄrnÄlar med metallföljder, de kan bidra till att slita och bryta ditt hÄr. DÀrför kan det vara en bra idé att bara anvÀnda hÄrnÄlar av gummi eller plast.

Kvinnan tvÀtter sit hÄr

Behandling av hÄravfall hos kvinnor

DÄlig kost kan leda till hÄravfall

Eftersom vitaminer och mineraler Ă€r sĂ„ viktiga för ditt hĂ„r kan ditt hĂ„ravfall faktiskt bero pĂ„ att du Ă€ter för mycket skrĂ€pmat. Maten innehĂ„ller inte det du behöver, och du kan dĂ€rför börja tappa hĂ„r – oavsett om du Ă€r Ă€rftligt anlagd för det eller inte.
Men om du Àr genetiskt disponerad Àr det extra viktigt att du ser till att Àta hÀlsosamt sÄ att din kropp har allt den behöver för att ge dig ett normalt hÄr.

BegrÀnsa din konsumtion av hÄrstyling

Du kan göra ditt hÄr en stor tjÀnst genom att begrÀnsa din anvÀndning av hÄrstylingprodukter. Detta rÄd Àr ett av de enklaste och mest effektiva som du kan börja med redan frÄn första dagen och Àr dÀrför mycket viktigt. HÄrsprayer, hÄrfönar, plattÀnger och locktÀnger sliter pÄ ditt hÄr med de mÄnga starka kemikalier som varje gÄng torkar ut och lÄngsamt bryter ner hÄrets ytstruktur sÄ att det blir mer ömtÄligt.

Du kan ocksÄ planera hÄrtvÀtten i förvÀg sÄ att du kan lÄta hÄret lufttorka i stÀllet för att anvÀnda hÄrtork. Det för att hÄret Àr extra ömtÄligt nÀr det Àr blött. Att torka hÄret med en handduk eller en hÄrtork kan dÀrför vara dÄligt för hÄret. Du kommer relativt snabbt mÀrka en förÀndring med hjÀlp av dessa smÄ knep.

HÄrbottenmassage för ökad blodcirkulation

HÄrbottenmassage Àr ett effektivt sÀtt att förhindra hÄravfall hos kvinnor, sÀrskilt pÄ grund av dess förmÄga att förbÀttra blodcirkulationen till hÄrbotten. Denna ökade cirkulation hjÀlper till att transportera syre och nÀringsÀmnen till hÄrsÀckarna, vilket kan bidra till att minska gallring och frÀmja hÀlsosammare hÄrvÀxt. Dessutom kan hÄrbottenmassage hjÀlpa till att minska spÀnningar och stress i hÄrbottenmusklerna, vilket kan vara en bidragande orsak till hÄravfall. Regelbunden hÄrbottenmassage ökar ocksÄ talgproduktionen, vilket Àr viktigt för att bibehÄlla frisk hud och hÄrbottens pH, vilket möjliggör bÀttre absorption av eteriska oljor och andra nÀringsÀmnen som stöder friskt hÄr.

Undvik stress

Det finns ett antal olika sÀtt som kvinnor kan minska stress i sina liv för att undvika hÄravfall. För det första Àr det viktigt att ta regelbundna pauser frÄn arbete och aktiviteter under hela dagen. Att ta pauser hjÀlper till att rensa huvudet och ger dig tid att slappna av. Att delta i lugnande aktiviteter som yoga, meditation eller djupandningsövningar kan dessutom hjÀlpa till att minska spÀnningar. Att fÄ tillrÀckligt med sömn varje natt hjÀlper dig ocksÄ att upprÀtthÄlla en hÀlsosam livsstil. Slutligen, en balanserad kost av frukt och grönsaker ger viktiga nÀringsÀmnen för hÄrvÀxt och hÀlsa. Genom att införliva dessa tips i din dagliga rutin kan du minska stressnivÄerna och minimera risken att tappa hÄret pÄ grund av stressrelaterade faktorer.

Undvik stress

Din vÀg till ett lÀngre och friskare hÄr

Följer du rÄden som vi har gett dig ovan, samt kompletterar din kost med dedikerade hÄrvitaminer, finns det stor sannolikhet att du kommer att börja fÄ ett starkare hÄr. Du kommer ocksÄ relativt snabbt att kunna uppnÄ bra resultat om du implementerar dem alla frÄn början. De goda förutsÀttningarna skapar nÀmligen synergieffekter som förstÀrker varandra.

SÄ kan du Àntligen sÀga adjö till ditt hÄravfall för evigt!

FĂ„ en 10% rabattkod skickad till dig

FĂ„ de bĂ€sta tipsen och tricken för ditt hĂ„r frĂ„n Lotte och Nanna đŸ„°