Håravfall i klimakteriet - Guide till orsaker och behandling
blog

Håravfall i klimakteriet - Guide till orsaker och behandling

vid Lotte Lindgren Mar 04, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 14 juli 2024.

Innehållsförteckning

Håravfall kan vara en jobbig upplevelse, särskilt när det inträffar under klimakteriet. De hormonella förändringarna i samband med klimakteriet bidrar till håravfall hos kvinnor, vilket gör det till ett problem som drabbar ett betydande antal kvinnor. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera håravfall och vilken känslomässig påverkan det kan ha på dem som lider av det.

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera några av orsakerna och lösningarna för håravfall hos kvinnor i klimakteriet och hur man bäst hanterar dess effekter. Vi kommer att titta på de förändringar som sker under klimakteriet som bidrar till håravfall, samt livsstilstips för att bekämpa det. Dessutom kommer vi att undersöka olika behandlingsalternativ för att förhindra håravfall. Genom att förstå mer om håravfall hos kvinnor i klimakteriet kan vi vidta åtgärder för att hantera effekterna av håravfall på både fysiskt och känslomässigt välbefinnande.

Varför upplever kvinnor håravfall under klimakteriet?

När kvinnor går in i klimakteriet upplever deras kropp en minskning av östrogennivåerna. Denna minskning av östrogen kan leda till en ökning av androgener, som är manliga hormoner som vanligtvis finns i mycket lägre nivåer hos kvinnor än hos män. De ökade androgenerna kan få hårsäckarna att krympa, vilket gör att de producerar tunnare och kortare hår. Vad som faktiskt händer är att nedgången i kvinnliga hormoner gör att hårets tillväxtcykel förkortas avsevärt. Detta kommer därför att göra att håret blir betydligt tunnare, eftersom det inte finns samma hårstrån som ersätter de hårstrån som måste bytas ut naturligt, vilket gör att kvinnor kan uppleva tunnare och håravfall på grund av bristen på styrka i hårstrået. Denna typ av håravfall kan kategoriseras som hormonellt håravfall.

Dessutom kan dessa förändringar också göra att hårbotten blir torrare och mer benägen för irritation, vilket kan leda till ytterligare håravfall eller brott. Dessutom, när kvinnor åldras, producerar deras kroppar naturligt mindre talg, vilket är ett oljigt ämne som hjälper till att hålla hårbotten och håret friskt. Symptomatiskt hjälper detta fett till att hålla hårbotten återfuktad och förhindra att skador uppstår, så när produktionen saktar ner kan det lämna hårbotten att kännas torr eller kliande, vilket i sin tur kan bidra till håravfall.

Slutligen, under klimakteriet, kan det finnas drastiska fluktuationer i hormonnivåerna som ytterligare kan störa den känsliga balansen i vår kropp, vilket resulterar i ytterligare stress på vår hårbotten och övergripande hälsa, vilket orsakar mer håravfall för vissa individer.

Orsaker till håravfall under klimakteriet

Håravfall under klimakteriet är ett vanligt problem som många kvinnor upplever. Att förstå de bakomliggande orsakerna kan hjälpa till att hantera och förebygga detta oönskade symptom. Här är några av de främsta orsakerna till håravfall under klimakteriet:

Hormonella förändringar

En av de främsta orsakerna till håravfall under klimakteriet är hormonella förändringar. När kvinnor går igenom klimakteriet minskar nivåerna av östrogen och progesteron. Dessa hormoner spelar en viktig roll för att hålla håret i tillväxtfasen. När deras nivåer sjunker kan hårväxtcykeln förkortas och hårsäckarna krympa, vilket leder till tunnare hår och ökat håravfall.

Genetiska faktorer

Genetik kan också spela en stor roll vid håravfall under klimakteriet. Om det finns en historia av håravfall i familjen kan kvinnor vara mer benägna att uppleva samma sak. Androgenetisk alopeci, även känd som kvinnlig skallighet, är en genetisk form av håravfall som ofta blir mer uttalad under hormonella förändringar som klimakteriet.

Stress

Klimakteriet kan vara en stressig tid på grund av de många fysiska och känslomässiga förändringarna. Stress kan bidra till håravfall genom att utlösa tillstånd som telogen effluvium, där en större andel av hårsäckarna samtidigt går in i vilofasen. Detta kan leda till plötsligt och betydande håravfall. Att hitta sätt att minska stress, t.ex. genom meditation, yoga eller terapi, kan bidra till att minimera denna påverkan.

Bristande näringstillförsel

En hälsosam kost är viktig för att bibehålla hårets hälsa. Under klimakteriet kan kvinnor uppleva förändringar i aptit och näringsbehov, vilket kan leda till brist på viktiga vitaminer och mineraler som järn, zink, D-vitamin och biotin. Dessa näringsämnen är viktiga för hårets tillväxt och brist på dem kan leda till försvagat hår och ökat håravfall. En balanserad kost som är rik på näringsämnen kan bidra till ett friskt hår.

Medicinska tillstånd och behandlingar

Vissa medicinska tillstånd, såsom sköldkörtelsjukdomar och autoimmuna sjukdomar, kan också bidra till håravfall under klimakteriet. Dessutom kan mediciner som används för att behandla dessa tillstånd ha biverkningar som påverkar hårväxten. Det är viktigt att konsultera en läkare för korrekt diagnos och behandling om du upplever betydande håravfall.

Dålig hårvård

Dåliga hårvårdsvanor kan förvärra håravfall under klimakteriet. Överdriven användning av varma stylingverktyg, kemiska behandlingar och hårda hårprodukter kan skada håret och göra det mer benäget att falla av. Det är viktigt att använda milda hårprodukter och undvika överdriven värme och kemikalier för att bibehålla hårets hälsa.

Slutsats

Att förstå de olika orsakerna till håravfall under klimakteriet kan hjälpa till att hitta effektiva lösningar. Genom att ta itu med hormonella förändringar, genetiska faktorer, stress, näringsbrister, medicinska tillstånd och dålig hårvård kan kvinnor vidta proaktiva åtgärder för att bevara sitt hår och förbättra dess hälsa.

Vilka är symtomen på håravfall i klimakteriet?

De klassiska symtomen på håravfall i klimakteriet kan inkludera uttunning av håret över hela huvudet, ett vikande hårfäste och en generell förlust av volym. Håravfall i klimakteriet kan uppträda som fläckar på hårbotten eller diffus uttunning i hela hårbotten. Kvinnor kommer därför ofta att uppleva det som en allmän uttunning av håret, där det är motsatsen till män som ofta upplever det som höga tinningar. Hårets struktur kan bli skört, grovt och torrt. Hårklumpar kan komma ut när du borstar eller duschar, och det kan bli en ökning av mängden synlig hårbotten på grund av kala fläckar. Det kan också finnas en ökad förekomst av mjäll eller flagor i hårbotten.

Klimakteriet är ett hormonellt håravfall och därmed kanske du inte märker det alls, eftersom det är mer jämnt fördelat och diskret än vid andra former av hormonellt håravfall.

Tecken att se upp för:

 • Om du tappar mer än 150 hårstrån om dagen i genomsnitt.
 • Generellt tunnare hår
 • Din hårbotten är mer synlig, särskilt vid hårfästet
 • Den går sönder lättare än vanligt
 • Hårborsten fylls med hår upprepade gånger
håravfall i klimakteriet

Hur vanligt är håravfall i klimakteriet?

Håravfall i klimakteriet är ett vanligt fenomen som drabbar många kvinnor när de går igenom klimakteriet. Studier har uppskattat att upp till 66 % av alla kvinnor upplever någon grad av håravfall under klimakteriet. Denna typ av håravfall inträffar vanligtvis gradvis och involverar gallring eller skallighet vid tinningarna eller toppen av huvudet. I de flesta fall faller håret inte av helt och är bara synbart tunnare än tidigare. Förutom att hormonnivåerna sjunker, kan förändringar i kost och stressnivåer under klimakteriet också bidra till håravfall.

Hur kan jag förhindra håravfall under klimakteriet?

Håravfall under klimakteriet kan vara en svår upplevelse för kvinnor och det är viktigt att vidta åtgärder för att förhindra det. Här är några tips för att skydda ditt hår under klimakteriet:

Ät en hälsosam kost

Ät en kost rik på frukt, grönsaker och magra proteiner som fisk, fågel, bönor och baljväxter så att din kropp får de nödvändiga vitaminerna och mineralerna som behövs för normal och hälsosam hårväxt. En välbalanserad kost hjälper också till att minska stresshormoner som kan orsaka håravfall.

Håll stressnivåerna låga

Försök att minska stressnivåernaauet så mycket som möjligt med hjälp av avslappningstekniker som yoga eller meditation. Det kan också hjälpa att hålla sig borta från aktiviteter som skapar överdriven stress, som t.ex arbetar för mycket eller oroar sig för mycket för triviala saker. Dessutom kan en positiv inställning till åldrande hjälpa dig att bättre hantera de förändringar du kan uppleva som ett resultat av klimakteriet.

Begränsa alkoholkonsumtionen

Överdriven alkoholkonsumtion kan leda till uttorkning, vilket kan resultera i en torr hårbotten och ohälsosamt hår. Dessutom kan alkohol störa kroppens förmåga att absorbera de nödvändiga näringsämnena som behövs för en sund hårväxt.

Få tillräckligt med sömn

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för god hälsa i allmänhet, men det är särskilt viktigt om du försöker förhindra håravfall under klimakteriet eftersom det ger kroppen tid att vila och reparera sig själv, vilket inkluderar att reparera skadade celler i hårbottens hårsäckar som ansvarar för att odla nytt hår. Så sträva efter 7-9 timmars kvalitetssömn varje natt om möjligt.

Träna regelbundet

Träning har visat sig minska stressnivåerna genom att frigöra endorfiner, som är kända humörhöjare! Dessutom bidrar regelbunden träning till att ditt cirkulationssystem fungerar optimalt och tillför tillräckligt med syrerikt blod till alla delar av kroppen, inklusive hårbotten, vilket är avgörande för friska och vackra låsningar!

Använd milda hårprodukter

När du tvättar eller stylar ditt hår, välj skonsamma produkter speciellt framtagna för känslig hårbotten så att du inte irriterar området ytterligare och orsakar mer skada än nytta! Ofta är det en bra idé att byta till ett sulfat- och silikonfritt schampo eller rent generellt hårvårdsprodukter utan sulfat och silikon. Och se till att du inte tvättar håret för ofta (högst två gånger i veckan) eftersom det kan ta bort de skyddande oljorna och göra dina lockar torra.

Behandling av håravfall under klimakteriet

Om du upptäcker att du drabbas av håravfall eller tunnare hår under klimakteriet är det först och främst en bra idé att uppsöka din läkare och ta reda på exakt vad som orsakar det. På så sätt kan du bäst börja med rätt behandling. Ofta orsakas håravfall under klimakteriet av en hormonförändring och det kan därför behövas behandlingar som kräver hjälp av läkare.

Naturläkemedel mot håravfall under klimakteriet

Håravfall under klimakteriet kan vara en utmanande upplevelse för många kvinnor. Lyckligtvis finns det flera naturläkemedel som kan hjälpa till att bekämpa detta problem. Dessa lösningar är inte bara skonsamma mot håret och hårbotten, utan de kan också vara mycket effektiva när de används korrekt.

Eteriska oljor

Eteriska oljor som rosmarinolja, lavendelolja och pepparmyntsolja är kända för sin förmåga att stimulera hårväxt och förbättra hårbotten. Rosmarinolja har visat sig vara lika effektiv som minoxidil, en vanlig behandling mot håravfall, för att främja hårväxt. Massera in en blandning av eteriska oljor utspädda i en bärarolja (t.ex. kokos- eller jojobaolja) i hårbotten några gånger i veckan för att förbättra blodcirkulationen och stimulera hårsäckarna.

Kosttillskott

Vitaminer och mineraler spelar en avgörande roll för hårets hälsa. Biotin, zink, järn och D-vitamin är särskilt viktiga för att bibehålla normal hårväxt. Brist på biotin kan t.ex. leda till försvagat hår och ökat håravfall. Att ta kosttillskott som är särskilt formulerade för hårhälsa kan vara ett effektivt sätt att se till att du får de nödvändiga näringsämnena. Se till att rådfråga en läkare innan du börjar med nya kosttillskott, särskilt om du har andra hälsotillstånd.

Massage av hårbotten

Regelbunden hårbottenmassage kan förbättra blodcirkulationen och stimulera hårsäckarna, vilket kan främja hårväxten. Använd fingrarna eller en speciell hårbottenmassagerare för att massera hårbotten dagligen i några minuter. Detta kan inte bara hjälpa till att minska håravfallet utan också främja avkoppling och minska stress, vilket kan förvärra håravfallet.

Capilia Longa

Capilia Longa, ett naturligt extrakt från gurkmejaplantan, är en innovativ ingrediens som har visat sig vara effektiv mot håravfall. Capilia Longa verkar genom att vitalisera hårsäckarna och förlänga hårets tillväxtfas. Kliniska studier har visat att Capilia Longa kan öka hårets täthet och tjocklek vid regelbunden användning. Det är känt för att minska håravfall och främja en sund hårväxt. Capilia Longa finns ofta i serum och hårvårdsprodukter. Använd dessa produkter enligt anvisningarna, vanligtvis genom att massera in dem i hårbotten dagligen eller flera gånger i veckan.

Avancerade behandlingar för att hantera håravfall under klimakteriet

Håravfall under klimakteriet orsakas av hormonella förändringar. För att hantera detta tillstånd krävs en kombination av behandlingar. Här är några effektiva strategier:

 • Hormonersättningsterapi (HRT): Hormonersättningsterapi (HRT) hjälper till att balansera hormonerna. Detta kan minska håravfall och andra klimakteriebesvär. Rådgör med din läkare för att se om HRT är rätt för dig.
 • Aktuella behandlingar: Topiska behandlingar, som minoxidil, kan stimulera hårväxt. Applicera det direkt i hårbotten. Det hjälper till att bromsa håravfall och främja ny tillväxt.
 • Laserterapi: Laserterapi på låg nivå stimulerar hårväxt. Det förbättrar blodcirkulationen i hårbotten. Denna terapi är icke-invasiv och kan göras hemma.
 • PRP-behandling (Platelet-Rich Plasma): PRP-terapi använder ditt eget blod. Blodplättarna separeras och injiceras i hårbotten. Detta främjar hårväxt och minskar håravfall. Flera sessioner behövs för bästa resultat.
 • Hårtransplantationer: Hårtransplantationer är en mer permanent lösning. Hårfolliklar tas från en del av hårbotten och transplanteras till områden med tunnare hår. Detta förfarande är effektivt men kan vara kostsamt.

Att hantera håravfall under klimakteriet kräver ett mångfacetterat tillvägagångssätt. Konsultera en hudläkare för skräddarsydda råd. Med rätt behandlingar kan du effektivt hantera håravfall i klimakteriet.

Känslomässigt stöd och strategier för att hantera håravfall under klimakteriet

Håravfall i klimakteriet kan vara påfrestande. Det påverkar självkänslan och självförtroendet. Känslomässigt stöd och copingstrategier kan hjälpa kvinnor att hantera det bättre.

 • Sök stöd från nära och kära: Prata med familj och vänner. Att dela känslor kan ge lättnad. Stöd från nära och kära ökar moralen.
 • Gå med istödgrupper: Hitta stödgrupper för kvinnor i klimakteriet. Att dela erfarenheter med andra hjälper. Det får dig att känna dig mindre ensam.
 • Professionell rådgivning: Överväg professionell rådgivning. Terapeuter erbjuder copingstrategier. De hjälper till att hantera stress och ångest.
 • Håll dig positiv: Behåll en positiv attityd. Fokusera på saker du kan kontrollera. Positivt tänkande minskar stress.
 • Utbilda dig själv: Lär dig mer om håravfall i klimakteriet. Att veta hur man stoppar håravfall i klimakteriet ger dig styrka. Det hjälper dig att fatta välgrundade beslut.
 • Öva självvård: Engagera dig i egenvårdsaktiviteter. Träna regelbundet för att minska stress. Öva meditation och yoga för avkoppling.
 • Hälsosamma livsstilsval: Anta hälsosamma vanor. Ät en balanserad kost som är rik på vitaminer och mineraler. Undvik rökning och begränsa alkoholkonsumtionen.
 • Fundera över frisyreroch accessoarer: Experimentera med nya frisyrer. Använd halsdukar och hattar för att täcka tunnare hår. Detta kan öka självförtroendet.
 • Rådgör med en hudläkare: Gå till en hudläkare för att få råd. De kan rekommendera de bästa produkterna för håravfall i klimakteriet. De kan också föreslå behandlingar som hjälper.

Håravfall i klimakteriet påverkar det känslomässiga välbefinnandet. Kom ihåg att du inte är ensam på den här resan. Förbli positiv och proaktiv.

Myter om håravfall i klimakteriet: Avslöjande av vanliga missuppfattningar

Håravfall i klimakteriet är ett ämne som ofta omges av många myter och missuppfattningar. Dessa myter kan orsaka onödig oro och förvirring, vilket gör det svårare att hitta rätt lösningar. Genom att avslöja sanningen bakom dessa myter kan kvinnor bättre förstå och hantera håravfall under klimakteriet.

Myt 1: Håravfall under klimakteriet är oundvikligt

Sanning: Även om hormonella förändringar under klimakteriet kan leda till håravfall är det inte oundvikligt för alla kvinnor. Genetik, livsstil och hälsa spelar också en stor roll. Genom att vidta rätt åtgärder, som att hålla en hälsosam kost, minska stress och använda lämpliga hårvårdsprodukter, kan många kvinnor minska eller förhindra håravfall.

Myt 2: Endast män drabbas av genetiskt betingat håravfall

Verklighet: Genetiskt håravfall är inte bara ett manligt problem. Kvinnor kan också ärva gener som gör dem mer benägna att uppleva håravfall, särskilt under hormonella förändringar som klimakteriet. Om det finns en historia av håravfall i familjen kan kvinnor också vara i riskzonen.

Myt 3: Håravfall beror alltid på hormonell obalans

Verklighet: Även om hormonella förändringar är en viktig faktor för håravfall under klimakteriet är det inte den enda orsaken. Faktorer som dålig kosthållning, stress, sjukdom och vissa mediciner kan också bidra till håravfall. Det är viktigt att identifiera och ta itu med alla möjliga orsaker för att hitta den mest effektiva behandlingen.

Myt 4: Inget kan stoppa håravfall under klimakteriet

Verklighet: Det finns flera effektiva behandlingar för att hantera håravfall under klimakteriet. Förutom medicinska behandlingar som minoxidil och hormonbehandlingar kan livsstilsförändringar som förbättrad kost, regelbunden motion och stressreducering också ha en positiv effekt. Naturläkemedel, som eteriska oljor och kosttillskott, kan också bidra till att främja hårväxten.

Myt 5: Håravfall kan lösas genom att tvätta håret mindre

Verklighet: Att tvätta håret påverkar inte håravfall direkt. Faktum är att regelbunden och korrekt hårtvätt kan hjälpa till att hålla hårbotten frisk och fri från överflödig olja och mjäll, vilket kan förvärra håravfall. Det viktigaste är att använda milda, sulfatfria schampon och balsam som är skonsamma mot hårbotten och håret.

Myt 6: Håravfall kan bara behandlas med dyra produkter

Sanning: Effektiv behandling av håravfall behöver inte vara dyr. Många prisvärda produkter och huskurer kan vara lika effektiva som dyra behandlingar. Till exempel kan rosmarinolja och lavendelolja, som finns tillgängliga till rimliga priser, stimulera hårväxt med regelbunden användning.

Vanliga frågor om håravfall under klimakteriet

Vilka är de vanligaste orsakerna till håravfall under klimakteriet?
De vanligaste orsakerna till håravfall under klimakteriet är hormonella förändringar, genetiska faktorer, stress, näringsbrister och vissa medicinska tillstånd. När östrogen- och progesteronnivåerna sjunker kan det påverka hårets tillväxtcykel och leda till tunnare hår och håravfall.

Kan håravfall i klimakteriet förebyggas?
Ja, håravfall i klimakteriet kan ofta förebyggas eller minimeras genom att upprätthålla en hälsosam livsstil. Detta inkluderar en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler, regelbunden motion och stresshantering. Det är också viktigt att använda skonsamma hårvårdsprodukter och undvika överdriven användning av heta stylingverktyg.

Finns det effektiva behandlingar mot håravfall i klimakteriet?
Ja, det finns flera effektiva behandlingar för håravfall efter klimakteriet. Dessa inkluderar medicinska behandlingar som minoxidil och hormonterapi, samt naturliga metoder som användning av eteriska oljor, kosttillskott och hårbottenmassage. Capilia Longa, ett naturligt extrakt från gurkmeja, har också blivit populärt för sina hårväxtfrämjande egenskaper.

Hur kan jag använda kosttillskott för att motverka håravfall?
Kosttillskott som innehåller biotin och zink kan bidra till att bibehålla ett normalt hår. Dessa näringsämnen spelar en viktig roll för att bibehålla normal hårväxt. Det är viktigt att ta kosttillskott regelbundet och i de rekommenderade doserna.

Är stress en faktor vid håravfall under klimakteriet?
Ja, stress kan vara en viktig faktor för håravfall under klimakteriet. Stress kan utlösa ett tillstånd som kallas telogen effluvium, där en stor mängd hår plötsligt går in i vilofasen och faller av. Att hitta sätt att minska stressen, till exempel genom meditation, yoga eller samtalsterapi, kan bidra till att minimera håravfallet.

Kan förändringar i min hårvårdsrutin bidra till att minska håravfall?
Ja, förändringar i din hårvårdsrutin kan göra stor skillnad. Använd milda, sulfatfria schampon och balsam och undvik överdriven användning av heta stylingverktyg. Massera hårbotten regelbundet för att förbättra blodcirkulationen och välj frisyrer som inte drar för mycket i håret. Regelbunden vård och skonsam behandling kan bidra till att minska håravfallet.

Hårvitaminer

Hårvitaminer

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰