Håravfall i klimakteriet - Guide till orsaker och behandling
blog

Håravfall i klimakteriet - Guide till orsaker och behandling

vid Lotte Lindgren Mar 04, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 april 2024.

Innehållsförteckning

Håravfall kan vara en jobbig upplevelse, särskilt när det inträffar under klimakteriet. De hormonella förändringarna i samband med klimakteriet bidrar till håravfall hos kvinnor, vilket gör det till ett problem som drabbar ett betydande antal kvinnor. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera håravfall och vilken känslomässig påverkan det kan ha på dem som lider av det.

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera några av orsakerna och lösningarna för håravfall hos kvinnor i klimakteriet och hur man bäst hanterar dess effekter. Vi kommer att titta på de förändringar som sker under klimakteriet som bidrar till håravfall, samt livsstilstips för att bekämpa det. Dessutom kommer vi att undersöka olika behandlingsalternativ för att förhindra håravfall. Genom att förstå mer om håravfall hos kvinnor i klimakteriet kan vi vidta åtgärder för att hantera effekterna av håravfall på både fysiskt och känslomässigt välbefinnande.

Varför upplever kvinnor håravfall under klimakteriet?

När kvinnor går in i klimakteriet upplever deras kropp en minskning av östrogennivåerna. Denna minskning av östrogen kan leda till en ökning av androgener, som är manliga hormoner som vanligtvis finns i mycket lägre nivåer hos kvinnor än hos män. De ökade androgenerna kan få hårsäckarna att krympa, vilket gör att de producerar tunnare och kortare hår. Vad som faktiskt händer är att nedgången i kvinnliga hormoner gör att hårets tillväxtcykel förkortas avsevärt. Detta kommer därför att göra att håret blir betydligt tunnare, eftersom det inte finns samma hårstrån som ersätter de hårstrån som måste bytas ut naturligt, vilket gör att kvinnor kan uppleva tunnare och håravfall på grund av bristen på styrka i hårstrået. Denna typ av håravfall kan kategoriseras som hormonellt håravfall.

Dessutom kan dessa förändringar också göra att hårbotten blir torrare och mer benägen för irritation, vilket kan leda till ytterligare håravfall eller brott. Dessutom, när kvinnor åldras, producerar deras kroppar naturligt mindre talg, vilket är ett oljigt ämne som hjälper till att hålla hårbotten och håret friskt. Symptomatiskt hjälper detta fett till att hålla hårbotten återfuktad och förhindra att skador uppstår, så när produktionen saktar ner kan det lämna hårbotten att kännas torr eller kliande, vilket i sin tur kan bidra till håravfall.

Slutligen, under klimakteriet, kan det finnas drastiska fluktuationer i hormonnivåerna som ytterligare kan störa den känsliga balansen i vår kropp, vilket resulterar i ytterligare stress på vår hårbotten och övergripande hälsa, vilket orsakar mer håravfall för vissa individer.

Vilka är symtomen på håravfall i klimakteriet?

De klassiska symtomen på håravfall i klimakteriet kan inkludera uttunning av håret över hela huvudet, ett vikande hårfäste och en generell förlust av volym. Håravfall i klimakteriet kan uppträda som fläckar på hårbotten eller diffus uttunning i hela hårbotten. Kvinnor kommer därför ofta att uppleva det som en allmän uttunning av håret, där det är motsatsen till män som ofta upplever det som höga tinningar. Hårets struktur kan bli skört, grovt och torrt. Hårklumpar kan komma ut när du borstar eller duschar, och det kan bli en ökning av mängden synlig hårbotten på grund av kala fläckar. Det kan också finnas en ökad förekomst av mjäll eller flagor i hårbotten.

Klimakteriet är ett hormonellt håravfall och därmed kanske du inte märker det alls, eftersom det är mer jämnt fördelat och diskret än vid andra former av hormonellt håravfall.

Tecken att se upp för:

  • Om du tappar mer än 150 hårstrån om dagen i genomsnitt.
  • Generellt tunnare hår
  • Din hårbotten är mer synlig, särskilt vid hårfästet
  • Den går sönder lättare än vanligt
  • Hårborsten fylls med hår upprepade gånger
håravfall i klimakteriet

Hur vanligt är håravfall i klimakteriet?

Håravfall i klimakteriet är ett vanligt fenomen som drabbar många kvinnor när de går igenom klimakteriet. Studier har uppskattat att upp till 66 % av alla kvinnor upplever någon grad av håravfall under klimakteriet. Denna typ av håravfall inträffar vanligtvis gradvis och involverar gallring eller skallighet vid tinningarna eller toppen av huvudet. I de flesta fall faller håret inte av helt och är bara synbart tunnare än tidigare. Förutom att hormonnivåerna sjunker, kan förändringar i kost och stressnivåer under klimakteriet också bidra till håravfall.

Hur kan jag förhindra håravfall under klimakteriet?

Håravfall under klimakteriet kan vara en svår upplevelse för kvinnor och det är viktigt att vidta åtgärder för att förhindra det. Här är några tips för att skydda ditt hår under klimakteriet:

Ät en hälsosam kost

Ät en kost rik på frukt, grönsaker och magra proteiner som fisk, fågel, bönor och baljväxter så att din kropp får de nödvändiga vitaminerna och mineralerna som behövs för normal och hälsosam hårväxt. En välbalanserad kost hjälper också till att minska stresshormoner som kan orsaka håravfall.

Håll stressnivåerna låga

Försök att minska stressnivåernaauet så mycket som möjligt med hjälp av avslappningstekniker som yoga eller meditation. Det kan också hjälpa att hålla sig borta från aktiviteter som skapar överdriven stress, som t.ex arbetar för mycket eller oroar sig för mycket för triviala saker. Dessutom kan en positiv inställning till åldrande hjälpa dig att bättre hantera de förändringar du kan uppleva som ett resultat av klimakteriet.

Begränsa alkoholkonsumtionen

Överdriven alkoholkonsumtion kan leda till uttorkning, vilket kan resultera i en torr hårbotten och ohälsosamt hår. Dessutom kan alkohol störa kroppens förmåga att absorbera de nödvändiga näringsämnena som behövs för en sund hårväxt.

Få tillräckligt med sömn

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för god hälsa i allmänhet, men det är särskilt viktigt om du försöker förhindra håravfall under klimakteriet eftersom det ger kroppen tid att vila och reparera sig själv, vilket inkluderar att reparera skadade celler i hårbottens hårsäckar som ansvarar för att odla nytt hår. Så sträva efter 7-9 timmars kvalitetssömn varje natt om möjligt.

Träna regelbundet

Träning har visat sig minska stressnivåerna genom att frigöra endorfiner, som är kända humörhöjare! Dessutom bidrar regelbunden träning till att ditt cirkulationssystem fungerar optimalt och tillför tillräckligt med syrerikt blod till alla delar av kroppen, inklusive hårbotten, vilket är avgörande för friska och vackra låsningar!

Använd milda hårprodukter

När du tvättar eller stylar ditt hår, välj skonsamma produkter speciellt framtagna för känslig hårbotten så att du inte irriterar området ytterligare och orsakar mer skada än nytta! Ofta är det en bra idé att byta till ett sulfat- och silikonfritt schampo eller rent generellt hårvårdsprodukter utan sulfat och silikon. Och se till att du inte tvättar håret för ofta (högst två gånger i veckan) eftersom det kan ta bort de skyddande oljorna och göra dina lockar torra.

Behandling av håravfall under klimakteriet

Om du upptäcker att du drabbas av håravfall eller tunnare hår under klimakteriet är det först och främst en bra idé att uppsöka din läkare och ta reda på exakt vad som orsakar det. På så sätt kan du bäst börja med rätt behandling. Ofta orsakas håravfall under klimakteriet av en hormonförändring och det kan därför behövas behandlingar som kräver hjälp av läkare.

Dessutom kostförändringar som t.ex öka intaget av vissa B-vitaminer eller lägga till biotin hjälper till att bibehålla normalt hår. För den som letar efter en extra boost har tekniker för hårbottenmassage visat sig öka blodflödet till hårbotten och stimulera ny hårväxt. Det är viktigt att komma ihåg att allas kroppar är olika och det som fungerar för vissa människor kanske inte är effektivt för andra. Genom att rådgöra med en läkare eller sjukvårdspersonal kan du få en bättre uppfattning om vilken behandling som är bäst för dina behov.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰