Höga tinningar - Hur man förhindrar det

blog

Många unga mäns värsta rädsla är att se begynnande höga tinningar, som gradvis utvecklas och ofta slutar i rent håravfall. Höga tinningar förekommer oftast hos män, men kan även förekomma hos kvinnor. Det kan finnas många olika anledningar till varför du upplever höga tempel. För vissa kan det vara dålig kost, medan andra orsaker kan vara att man använder fel hårvårdsprodukter eller hormonell obalans. För många är höga tempel förknippat med ens självförtroende och självkänsla. Som tur är behöver inte höga tinningar vara permanenta, eftersom det finns en mängd behandlingar och goda råd för att undvika eller åtminstone minimera risken att själv få höga tinningar.

I det här blogginlägget tar vi dig igenom följande ämnen:

Innehållsförteckning

  • De första tecknen på höga tinningar
  • Varför får du höga tinningar?
  • Så här kan du förhindra höga tinningar
  • Frisyr för dig med höga tinningar
  • De bästa produkterna för höga tinningar
dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 14/2-2023

De första tecknen på höga tinningar

Höga tinningar är ofta det första tecknet på begynnande håravfall hos män. Det börjar ofta mycket gradvis, där hårfästet först kommer att ändras till en "V"-form. Efter detta kommer det gradvis att utvecklas så att hårfästet rör sig för att se ut som ett slags "M".

Det kan vara en svår process att hålla reda på, eftersom håravfall ofta är en mycket långvarig process. Det blir därför svårt att se skillnaden dag för dag. Ett tips kan vara att ta en bild på ditt hårfäste och sedan jämföra med en efterföljande bild några månader senare. Det kan ge dig en bättre bild av om/eller hur ditt hårfäste har rört sig. Observera att bilderna ska vara så jämförbara som möjligt vad gäller avstånd och ljus. Om du märker små förändringar, var noga med att inte vara för snabb, då bilderna kan ljuga lite. Men om du upplever stora förändringar är det bra att så snart som möjligt komma igång med en effektiv behandling.

Forsta tecknen på höga tinningar

Varför får du höga tinningar?

Varför får man höga tinningar och varför är det speciellt män som ofta får höga tinningar? Det kan finnas ett antal anledningar till att skapa höga tempel, men vi tar dig igenom några av de vanligaste här:

Hormoner och genetik

Dina gener spelar ofta en stor roll i ditt hår. Om din pappa till exempel har höga tinningar eller är flintskallig, så kan det vara så att den här typen av hår finns i dina gener. Detta kommer ofta att bli mer uppenbart med åren, när du kanske upptäcker att ditt hår börjar ta mer och mer form som din pappas.

Mer exakt kallas det androgen alopeci, vilket är permanent och ärftligt håravfall eller håravfall. Androgen alopeci uppstår om kroppen är överkänslig mot hormonet dihydrotestosteron, även kallat DHT. Detta hormon bildas av det manliga könshormonet testosteron, som produceras i levern och hårsäckarna hos både män och kvinnor. Men män är särskilt drabbade eftersom även testiklarna producerar mycket. Effekten av detta hormon är att det med tiden krymper dina hårsäckar, så att det någon gång inte längre kan växa hår. Hos män uppträder den antingen vid höga tinningar eller som en månform på baksidan av huvudet. För kvinnor kommer det att vara lite mer slumpmässigt placerat, men det kommer oftast att dyka upp på toppen av huvudet i form av generell uttunning av håret.

Dålig kost kan också leda till höga tinningar

Din kost har en enorm inverkan på både din kropp i allmänhet, men även ditt hår i synnerhet. Kroppen är utformad så att den fokuserar vitaminer och mineraler till de viktigaste organen. Här är håret tyvärr en av de första platserna din kropp sparar vitaminer och mineraler ifrån. Det är smart eftersom kroppen fokuserar på att de viktigaste organen springer innan håret får något. Därför kan en dålig kost under lång tid spela en stor roll för att din kropp ska kunna behålla normalt hår. Detta kan vara en av anledningarna till att du börjar uppleva lite höga tinningar i hårfästet.

Fel hårvårdsprodukter

Fel hårvårdsprodukter är ofta en förbisedd faktor i förhållande till höga tinningar. Speciellt hos män finns det mycket att vinna på att helt enkelt uppgradera dina hårprodukter lite. Ofta köper man det billiga schampot i snabbköpet, vilket såklart fortfarande kan vara bra, men om man upplever höga tinningar kan det vara en god idé att ge ingredienslistan en andra titt först.

Din livsstil spelar roll i förhållande till ditt hår

Din livsstil kan ofta också spela en stor roll för ditt hår och dess hälsa. Träning kan faktiskt vara ett effektivt hjälpmedel för att undvika höga tinningar. Träning och speciellt pulsträning får blodet att pumpa runt i kroppen och syresätter därmed blodet. När blodet pumpar runt i kroppen tar det med sig syre, men även vitaminer och mineraler från din vanliga kost. Det är särskilt viktigt för ditt hår, eftersom det får vitaminer som hjälper till att bibehålla normalt hår. En aktiv och hälsosam livsstil kan därför spela en stor roll för att undvika de höga tinningarna.

Likaså kan en ohälsosam livsstil orsaka problem för den som vill undvika höga tempel. Särskilt stress, rökning och konsumtion av alkohol kan vara några av de saker du behöver vara medveten om. Kroppen är designad på ett sådant sätt att när den upplever fysisk eller psykisk stress producerar den mer testosteron, varav en del omvandlas till DHT, vilket vi tidigare har recenserat minskar upptaget av vitaminer och mineraler till dina hårrötter. Detta gör det svårare för dina hårrötter att reproducera strängar av samma kvalitet, vilket så småningom kommer att leda till håravfall och höga tinningar. Det kan därför vara en bra idé att ta hand om eventuella stresstecken snabbt – inte bara för ditt hår, utan även för ditt eget välbefinnande. Dessutom, om du börjar uppleva högre temperaturer, överväg att ta en paus från att dricka alkohol eller minska/sluta röka.

dålig livsstil kan leda till höga tinningar

Så här kan du förhindra höga tinningar

Vi har nu gått igenom några av anledningarna till att du bör vara medveten om om du en dag står och tänker "shit, mitt hårfäste har flyttat". Om du upplever det en dag är det inte nödvändigtvis game-over, det finns otroligt många enkla men effektiva tips och tricks på hur du kan undvika eller minska de höga tinningarna.

Skaffa rätt schampo

En av de enklaste ställena att införliva är i din hårvårdsrutin. Speciellt om du är man har du med största sannolikhet inte tagit den delen på alltför stort allvar på många år och ofta har det blivit det billiga schampot nere i snabbköpet. Problemet med dessa är att det ofta används ganska billiga ingredienser, där vissa av dessa kan vara ganska problematiska om man vill undvika de höga tinningarna. På ingredienslistan, ägna särskild uppmärksamhet åt SLS (Sodium Lauryl Sulfate) och SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate), det är särskilt starka sulfater som du bör undvika. Sulfate är en rengöring som rengör hår och hårbotten, men det kan också bli för mycket. Just dessa ämnen kan bidra till att torka ut ditt hår och hårbotten. Detta är särskilt problematiskt för din hårbotten, eftersom dess naturliga oljor till stor del kommer att tas bort. Det kan hjälpa till att skapa en obalanserad hårbotten, vilket gör att starka hårstrån inte produceras. Därför kanske du vill leta efter ett sulfat- och silikonfritt schampo nästa gång du handlar. Prisskillnaden kan vara stor, men 100 till 200 DKK till kan göra en enorm skillnad för ditt hår och kampen mot höga tinningar.

Ta hand om din hårbotten

Detta leder oss vidare till nästa ämne – har du funderat på att ta hand om din hårbotten? En av de stora förutsättningarna för att kunna producera ett friskt och normalt hår är en balanserad hårbotten.

Ett bra tips vore därför att se om din hårbotten behöver lite kärlek. Ett enkelt tips är att använda en hårbottenborste, det kostar inte en förmögenhet och kan visa sig ganska effektivt om du bland annat lider av mjäll. Det kan vara ett bra första steg i att vårda din hårbotten innan du köper dig fattig på alla typer av hårbottenoljor och andra produkter.

Vill du ha en mer detaljerad förklaring om hur du säkerställer den optimala hårbottenmassagen kan du läsa en guide här. BONUS: hårbottenmassage kan faktiskt hjälpa till att öka din hårväxt eftersom det hjälper till att öka blodcirkulationen till dina hårstrån.

Massage i hårbotten kan vara en viktig sak för att undvika höga tinningar

Ät hälsosamt och varierat

Det gamla goda rådet gäller även i sammanhanget. Din kropp och därmed även ditt hår behöver de vitaminer och mineraler som du får i dig genom en hälsosam och varierad kost. Hårrötterna behöver den näring de behöver för att behålla ett friskt och normalt hår. Se därför till att äta bra med lågfettproteiner, nyttiga fettsyror, frukt och grönsaker. Drick också mycket vatten under dagen.

Överväg ett hårtillskott

Tycker du att det är svårt att äta nyttigt och varierat varje dag? Det kan ofta vara svårt att få i sig alla vitaminer och mineraler kroppen och därmed även håret behöver för att behålla normal funktion. Om du upplever höga tinningar är det såklart viktigt att äta nyttigt och varierat, men det kan också vara en idé att komplettera din kost med ett kosttillskott som innehåller vitaminer och mineraler som hjälper till att bibehålla normalt hår. Här kan våra hårvitaminer vara ett bra steg på vägen, då de innehåller Biotin, Folsyra och Zink som hjälper till att bibehålla normalt hår.

Vitaminer och mineraler är viktiga för håret

Frisyr för dig med höga tinningar

Ibland kan du prova allt för att undvika eller skjuta upp de höga tinningarna, men du kan också förlika dig med tanken och börja leta efter frisyrer som kan passa ditt hår. Det kan därför ofta vara en bra idé att gå till en duktig frisör och få en frisyr som passar ditt hår.

Ofta kommer korta frisyrer att passa dig med tunt hår bättre än till exempel långt hår. Den korta frisyren kommer ofta att kunna verka fylligare än den långa, samtidigt är det mycket lättare att styla den korta frisyren så att det ser ut som att håret har mycket volym.

Här är bara några frisyreidéer för dig med höga tinningar:

  • Buzz Cut - En superkort frisyr som gör ditt hårfäste mindre märkbart.
  • Crew Cut - Denna frisyr är något längre på toppen av huvudet än Buzz Cut, men har fortfarande samma tätt beskurna sidor som Buzz Cut. Är idealisk för att dölja de höga templen.
  • Clean Shave - Är du bara trött på de höga tinningarna? Då kan du prova en Clean shave som gör dig helt skallig. Ofta kommer det faktiskt att passa förvånansvärt bra för många.

 

Får jag höga tinningar?

Om du får höga tinningar eller inte beror mycket på orsaken. Om orsaken är androgen alopeci kommer det att visa sig kontinuerligt under åren och tyvärr finns det egentligen inget säkert botemedel mot det. Men med rätt livsstil kan du skjuta upp håravfallet till viss del. Androgen alopeci är ofta genetiskt betingad, därför ärftlig. Du kan alltså se dig omkring i din familj och se hur deras hårfäste har utvecklats för att få en glimt av hur ditt kan bli. Men det kan finnas många olika orsaker till håravfall, vilket gör det svårt att ge ett perfekt svar. Det enda sättet du verkligen kan hitta ett säkert svar är att besöka din läkare och prata om varför du tappar hår. Då kan du komma igång med rätt åtgärder för att antingen undvika, skjuta upp eller minska håravfall.

Kan kvinnor också ha höga tinningar?

Okej, nu börjar det bli lite nördigt, så häng med! Hanar har en X- och Y-kromosom, medan honor har 2 X-kromosomer. Hanar ärver alltså en Y-kromosom från sin far och en X-kromosom från sin mor, medan honor ärver en X-kromosom från båda sina föräldrar.

Båda kromosomerna innehåller gener som bestämmer något om hårväxt. Men X-kromosomen avgör om du ärver androgen alopeci. Här är det så olyckligt för mannen, då han bara ärver en X-kromosom, vilket gör att om den kromosomen har generna för håravfall så får han det alltså. Medan kvinnorna har två X-kromosomer måste båda här ha gener med androgen alopeci för att utlösa håravfall, medan om det bara finns en så kommer genen med normal hårväxt att vara den dominerande.

Därmed kan vi gå igenom den något krystade förklaringen och kan säga att kvinnor kan ha höga tinningar, men har en något mindre risk för det än män.

De bästa produkterna för höga tinningar

Om du letar efter de bästa produkterna för höga tinningar eller håravfall i allmänhet kan du titta här.

Först och främst kan vi verkligen rekommendera vårt Grow and Glow Shampoo, det har några fantastiska håravfallsegenskaper, med några av ingredienserna som visar en minskning av håravfall med upp till 89 % och en ökning av hårtäthet med upp till 52 % när används i 150 dagar. För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här. Dessutom är det såklart fritt från silikon och sulfat, så du får det bästa schampot mot håravfall. Grow and Glow-serien har även ett serum som är högeffektivt mot håravfall, det måste sprayas i hårbotten för maximal effekt. Också perfekt för att rikta in sig på områden som höga tinningar.

RELATERADE INLÄGG