Kvinna med hårelastik i håret
blog

Hårsnodd: Så väljer du rätt typ för ditt hår

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 28 april 2024.

Innehållsförteckning

Hårsnodd kan vara en oumbärlig accessoar när det gäller att styla håret. Men om du har tjockt hår är det viktigt att hitta rätt hårsnodd för att undvika skador och brott. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad du ska tänka på när du köper hårsnoddar för tjockt hår och ge dig våra rekommendationer för de bästa på marknaden.

Innehållsförteckning

Vad är hårsnodd?

Hårsnodd är ett litet elastiskt band som används för att binda ihop håret. De är utmärkta för att skapa olika frisyrer för både kort hår och frisyrer för långt hår. Du kan skapa ett antal olika frisyrer med hårsnodd som passar dig. De finns i en mängd olika färger och storlekar som passar både barn och vuxna. Tjocka hårsnoddar kan vara skonsamma mot tjockt hår, medan små hårsnoddar är bra för att hålla mindre delar av håret på plats. Det är viktigt att undvika hårsnoddar med metalldelar eller snäva snoddar eftersom de kan dra i håret och orsaka skador med tiden.

Olika typer av hårsnoddar

Mjuka gummiband eller scrunchies är ett bra alternativ för barn och vuxna med fint hår eftersom de är skonsamma och inte drar i håret. De finns i många färger så att du kan välja en som matchar din outfit eller personliga stil.

Resårband med snörning är bra för tjockt hår eftersom de sitter bättre på plats. De små hålen längs sladden gör också att du kan fästa små clips i dem för en unik look.

Spiralelastik passar alla hårtyper och kan hålla även de tjockaste lockarna på plats utan att glida ur. Deras unika form gör också att de inte lämnar några märken eller veck i håret när du tar ut dem.

Olika typer av hårelastiker

Vad ska man undvika när man väljer hårsnodd?

Metallresårer och resårband med metallklämmor bör undvikas eftersom de kan bryta av eller dra ut håret. Billiga och dåligt tillverkade resårband är inte heller bra, eftersom de ofta förlorar sin elasticitet snabbt och kan vara hårda mot hårbotten.

Här är några saker du bör tänka på när du väljer hårsnodd:

  • Undvik elastiska band i metall
  • Se upp för elastiska band med metallklämmor
  • Köp inte billiga och dåligt tillverkade resårband

Det är viktigt att investera i skonsamma hårresårer för tjockt hår - särskilt för kvinnor och barn. Tjocka hårresårer av god kvalitet hjälper till att skydda ditt hår samtidigt som det bibehåller sin hälsa. Välj små storlekar för små flickor eller om du har fint hår. Dessutom finns dessa skonsamma hårsnoddar i en mängd olika färger, så det finns alltid ett alternativ för varje tillfälle!

Hur hittar man de bästa hårbanden för tjockt hår?

När du letar efter de bästa hårbanden för tjockt hår är det viktigt att välja ett hårband med bra hållbarhet och styrka. Det kan också vara bra att välja resårer med mjukare material som inte slits eller går sönder i håret.

Resårband med extra stark elasticitet och bredd är bra val för tjockt hår. De kan greppa flera hårstrån åt gången och säkerställa ett bra grepp utan att glida ur. Vissa märken har också tagit fram speciella hårresårer för tjockt hår, t.ex. spiral- eller telefontrådsformer som minskar risken för att håret bryts av vid användning.

Vad ska man leta efter?

När du letar efter den bästa hårresåren för tjockt hår finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till. Här är vad du ska leta efter:

  • Storlek och elasticitet: Se till att du väljer en resår som passar din hårtyp. Ju tjockare hår du har, desto mer elastisk bör din resår vara.
  • Material och hållbarhet: Välj en stark resår som är tillverkad av högkvalitativa material som gummi eller silikon. Det gör att den håller länge och inte går sönder så lätt.
  • Design och stil: Om du vill ha en mer elegant look på dina håraccessoarer kan du välja ett dekorativt hårband med pärlor eller stenar.

Så om du letar efter den bästa hållbara hårresåren för ditt tjocka hår, se till att den har bra storlek och elasticitet samt bra materialval.

Rekommendation för hårelastik

På Yuaia Haircare har vi några skonsamma spiralhårband som är perfekta för dig som vill vara snäll mot ditt hår!

Andra tillbehör för tjockt hår

Tandade hårsnoddar är en bra accessoar för tjockt hår. De håller håret på plats och förhindrar att det faller ur frisyren. Pannband i mjuka material som sammet eller satin ger extra komfort samtidigt som de håller håret på plats hela dagen. Toupéklämmor är små klämmor som kan hjälpa dig med även de mest ostyriga lockarna, så att du alltid ser snygg och välvårdad ut i alla situationer. Dessa alternativa tillbehör kan vara en bra lösning för dem som vill ha mer variation än traditionella hårband eller helt enkelt behöver något mer robust och hållbart än enbart ett hårband.

Hur applicerar man hårsnodd?

Att applicera hårsnodd kan tyckas vara en enkel uppgift, men det är viktigt att göra det korrekt för att undvika att skada håret.

För det första ska håret borstas eller rengöras från eventuella knutar så att det är slätt och redo att samlas i en hästsvans. Det är också viktigt att håret inte är för hårt samlat, eftersom det kan leda till spänningar och huvudvärk.

Välj sedan en hårresår i lämplig storlek som passar hårmängden och är tillräckligt stark för att hålla håret på plats. Det är bäst att undvika resårer av metall eller plast eftersom de kan dra och skada håret.

När du har valt ett resårband drar du det försiktigt över håret och placerar det där du vill knyta hästsvansen. Du kan sedan dra åt resåren, men var försiktig så att du inte drar för hårt eftersom det kan skada håret.

Kvinna använder hårelastik i håret

Vilken storlek på hårsnoddar ska jag använda?

Det kan vara svårt att avgöra vilken storlek du ska använda, eftersom det beror på din hårtyp och hårvolym. I allmänhet är det en bra idé att använda ett hårband som inte är för hårt, eftersom det kan skada håret. Om du har fint hår eller vill ha en mer subtil look kan du välja mindre hårsnoddar, medan du med tjockt hår kan använda större hårsnoddar. Det är också viktigt att tänka på vad du ska använda hårsnoddarna till - ska de hålla en hästsvans eller bara hålla håret borta från ansiktet? Om du är osäker på vilken storlek du ska välja kan du alltid fråga din frisör om råd.

Säg adjö till hårbrott: Hur man använder hårresårer på ett säkert sätt

Hårresårer är ett viktigt tillbehör för många frisyrer, men om de används felaktigt kan de orsaka skador och brott i håret. För att hålla dina lockar friska och starka är det viktigt att använda hårelastik på ett säkert och effektivt sätt. Så här kan du använda hårelastik:

1. Välj rätt hårresår

Välj hårelastik av mjukt material som tyg eller täckt av tyg. Undvik att använda gummiband eller resårer med metallspännen, eftersom de kan fastna och bryta ditt hår.

2. Använd rätt storlek:

Använd små hårresårer för tunt hår och större för tjockare hår. Om du använder fel storlek kan det orsaka onödig spänning och avbrott.

3. Undvik att dra åt för hårt

Dra inte för hårt i håret när du sätter fast det med ett resårband. Detta kan orsaka stress på hårskaftet och leda till brott över tiden.

4. Ändra din stil regelbundet

Undvik att bära håret i samma stil med elastik varje dag. Detta kan orsaka repetitiv stress på samma områden i ditt hår, vilket leder till brott.

5. Var försiktig när du tar bort den

För att förhindra brott, skjut försiktigt elastiken ur håret istället för att dra i den. Om du använder tunna hårelastiker, ta bort det försiktigt. Om det är trassligt, använd en detangling spray eller balsam för att hjälpa till att underlätta det.

Att använda hårelastik på ett säkert sätt är avgörande för att bibehålla hårets hälsa och styrka. Genom att välja rätt resår, använda rätt storlek, undvika att dra åt för hårt, ändra stil regelbundet och vara försiktig när du tar bort dem kan du säga adjö till hårbrott och hålla dina lockar vackra och friska.

Accessoarer till håret: Snygga sätt att använda hårresårer

Hårresårer är mångsidiga accessoarer som kan ge din frisyr en extra känsla. Oavsett om du vill ha en avslappnad look eller klä upp dig för ett speciellt tillfälle finns det flera snygga sätt att använda hårelastik för att förbättra din frisyr. Här är några kreativa idéer att prova:

1. Hästsvans twist:

Skapa en twist i din hästsvans genom att säkra den med en hårresår halvvägs ner i hårets längd. Detta ger en unik twist till en klassisk frisyr.

2. Flätat pannband:

Använd små hårelastiker för att säkra en liten del av håret på baksidan av huvudet. Fläta sedan denna del av håret och linda den över toppen av huvudet som ett pannband och säkra det med en annan hårresår.

3. Rörig bulle:

Samla håret i en hästsvans och fäst den med en hårelastik. Snurra sedan håret runt hästsvansens bas för att skapa en rörig knut. Fäst knuten med en annan hårresår och dra ut några strån för att skapa en avslappnad, rufsig look.

4. Halv upp halv ner:

Skapa en halv upp halv ner frisyr genom att säkra den övre delen av håret med en hårelastik. För en twist, linda en liten del av håret runt resåren för att dölja den.

5. Bubbel hästsvans:

Skapa en bubbelhästsvans genom att fästa håret med flera hårelastiker längs hästsvansens längd. Dra försiktigt i håret mellan varje resår för att skapa bubbeleffekten.

6. Hästsvans i sidan:

För en lekfull look, prova en sidohästsvans med hjälp av små hårelastiker. Samla håret på ena sidan av huvudet och fäst det med en hårresår. För extra stil kan du linda en liten del av håret runt resåren för att dölja den.

7. Twisted Updo:

Skapa en sofistikerad updo genom att vrida delar av håret och säkra dem med hårelastik. Fortsätt att tvinna och fästa tills allt ditt hår är tvinnade upp i en elegant uppsats.

8. Accent flätan:

Lägg till en liten fläta till din frisyr genom att använda tunna hårelastiker för att säkra en liten del av håret. Fläta sektionen och säkra änden med en annan hårelastik. Detta lägger till en subtil accent i ditt utseende.

Hårelastik är mångsidiga tillbehör som kan ge en touch av stil till vilken frisyr som helst. Oavsett om du letar efter ett enkelt sätt att hålla håret borta från ansiktet eller vill lägga till en unik twist till en klassisk look, finns det många snygga sätt att använda hårelastik för att göra ditt hår snyggare.


Velour Scrunchies

Velour Scrunchies

39 kr

Hårsnoddar 6-pack

Hårsnoddar 6-pack

49 kr

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰