Håravfall stress: Guide till orsak och behandling
blog

Håravfall stress: Guide till orsak och behandling

vid Lotte Lindgren Mar 03, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 15 maj 2024.

Innehållsförteckning

När det kommer till håravfall förbises stress ofta som en bidragande orsak. Verkligheten är att stress kan ha en stor inverkan på ditt hårs hälsa och kan orsaka tillfälligt eller permanent håravfall. I det här blogginlägget kommer vi att undersöka de olika typerna av håravfall i samband med stress, deras orsaker och möjliga behandlingar. Vi kommer också att titta på hur du kan förebygga och hantera håravfall på grund av stress, så att du kan hålla dina lås friska och vackra. Så oroa dig inte om du har märkt lite extra hår i duschavloppet på sistone, eftersom det här blogginlägget kommer att ge dig verktygen för att få håret i form igen.

Kan stress leda till håravfall?

Ja, stress kan leda till håravfall. Stress kan ha en inverkan på hur håret växer. Några exempel på situationer som kan hjälpa till att utlösa stress under kortare eller längre perioder kan vara:

 • Ekonomisk osäkerhet
 • Stor press från jobbet eller andra yttre miljöer
 • Stor press från dig själv
 • Obalans i ett förhållande
 • Äktenskapsskillnad
 • Externa faktorer som pandemier eller naturkatastrofer

Det här är inte en uttömmande lista, det kan finnas många andra faktorer som också kan påverka din stressnivå.

Stress kan påverka håravfall på flera sätt: genom att utlösa en inflammatorisk reaktion, orsaka fysisk skada på hårbotten, störa follikelns normala tillväxtcykel och leda till näringsbrister som ytterligare kan hämma frisk hårväxt.

Den vanligaste formen av stressinducerat håravfall kallas telogen effluvium, vilket uppstår när ett stort antal hårstrån går in i en vilofas på en gång på grund av stress. Normalt har du 10% av ditt hår som är i livscykelfasen som kallas vilofasen, men vid stress kan det vara 20% och i vissa fall upp till 50%. I denna fas slutar håret att växa och tillförs inte längre näring. Det tar vanligtvis 3 månader innan håret faller av från början av denna fas. Därför kommer du att kunna uppleva att ditt hår är försenat i förhållande till din stressnivå. Lyckligtvis är denna typ av problem vanligtvis tillfälliga och kommer att sluta när stressen tas bort eller hanteras mer effektivt.

Stress kan också orsaka alopecia areata, en autoimmun sjukdom där fläckiga kala fläckar uppträder på hårbotten eller andra delar av kroppen på grund av att ett överaktivt immunförsvar angriper friska hårsäckar.

Det är inte lätt att förutse när stress kan visa sig som håravfall; det finns dock några varningstecken som du bör se upp för, såsom ångest, sömnlöshet, irritabilitet, koncentrationssvårigheter, aptitförändringar eller viktuppgång/nedgång.

Vad kännetecknar håravfall orsakat av stress?

Håravfall orsakat av stress är en typ av håravfall som kallas telogen effluvium. Detta tillstånd uppstår när en person upplever en betydande mängd känslomässig eller fysisk stress, vilket gör att hårsäckarna blir vilande. Detta kan visa sig i form av uttunnade hårstrån i hårbotten eller en generell minskning av det totala antalet hårstrån. Normalt tappar man mellan 30 och 150 hårstrån om dagen, så man måste vara uppmärksam på om det plötsligt blir fler. Håret kan börja kännas sprött och lätt bryta av, och tjockare fläckar kan uppstå på olika områden i hårbotten. I vissa fall kan kala eller fläckiga områden uppträda på olika delar av huvudet, t.ex. på pannan eller kronan. Tidiga tecken på denna typ av håravfall kan inkludera ökad håravfall, särskilt efter att du tvättat eller borstat håret. Nedfallet kan gradvis bli mer uppenbart och märkbart på grund av dess fläckar och tunnhet.

Ofta kommer håravfallet på baksidan av stress, eftersom det tar cirka 2-3 månader innan håret börjar falla av. Men det finns hopp framöver!

Om du tar hand om den stress du upplever kommer håravfallet ofta bara vara en tillfällig sak och ditt hår kommer tillbaka efter en tid. Du ska vara medveten om att det mycket väl kan ta lite tid innan håret är tillbaka till full styrka igen.

Du kan göra detta för att få tillbaka håret efter stress

Om du upplever håravfall på grund av stress kan det vara väldigt nedslående. Det finns dock åtgärder du kan vidta för att hjälpa till att få tillbaka håret och återställa dess styrka. Här är 7 tips som du bör tänka på:

Minimerar stress i vardagen

Det är viktigt att komma ihåg att alla upplever stress olika, så det är viktigt att hitta de metoder som fungerar bäst för dig. Här är några tips för att minska stress:

 1. Sov mycket. Brist på sömn kan påverka din mentala och fysiska hälsa, vilket gör det svårt för dig att slutföra dina dagliga uppgifter och leder till högre stressnivåer. Se till att du får minst 7-8 timmars kvalitetssömn varje natt. Nu när du behöver sova gott kan du överväga ett örngott av bambu som hjälper till att skydda hud och hår medan du sover.
 2. Ta pauser från arbetet eller andra aktiviteter under dagen. Ge dig själv tid att slappna av och rensa tankarna – det kan vara så enkelt som att gå en 10 minuters promenad eller prata med en vän eller familjemedlem.
 3. Öva regelbundett i mindfulness-tekniker som t.ex djupandning, yoga eller meditation; detta kommer att hjälpa dig att fokusera på nuet istället för att oroa dig för framtiden eller dröja vid det förflutna, vilket båda kan bidra till ökade stressnivåer.
 4. Prioritera uppgifter utifrån deras betydelse och brådska snarare än att försöka göra allt på en gång; det kommer att hjälpa dig att hantera din tid mer effektivt och minimera känslan av överväldigande som ofta åtföljer högstresssituationer.
 5. Få kontakt med familj och vänner; socialt stöd är ett av de mest effektiva sätten att minska stress över tid eftersom det ger känslomässig komfort under svåra tider och hjälper till att bygga motståndskraft mot framtida stressorer

 

Träning är viktigt

Träna regelbundet: Träning är ett annat bra sätt att minska stressnivåerna och förbättra det känslomässiga välbefinnandet. Regelbunden träning frisätter inte bara bra endorfiner utan hjälper också till att öka cirkulationen till hårbotten och stimulera hårsäckarna. Sikta på 30 minuters måttlig fysisk aktivitet de flesta dagar i veckan för bästa resultat.

Ät en hälsosam och varierad kost

Ät hälsosamt: Bra näring spelar en viktig roll för normal hårväxt samt allmän hälsa och välbefinnande. Om du äter en balanserad kost rik på viktiga vitaminer och mineraler kommer din kropp att få de näringsämnen den behöver för att behålla normalt hår. Se till att du äter mycket frukt och grönsaker och får i dig en bra mängd protein från källor som magert kött och mejeriprodukter. Proteiner är viktiga när du behöver bygga om håret, eftersom håret består av proteiner.

Överväg ett kosttillskott

Ett annat tips i förhållande till din kost, utöver de mycket viktiga råden om en hälsosam och varierad kost, är att få i dig bra vitaminer som vitamin A, B6, B12 och vitamin C, som kan hjälpa dig att behålla ett normalt immunförsvar. Yuaia Haircares hårvitaminer innehåller dessa vitaminer samt biotin och zink, som hjälper till att bibehålla normalt hår. Här får du med andra ord mycket vitaminer och mineraler som du behöver för att behålla normalt hår. Vitaminerna är i en smakrik vingummiform som gör det lätt att komma ihåg.

Använd sulfatfritt schampo

Att byta till ett sulfatfritt schampo är ett utmärkt sätt att skydda ömtåliga hårstrån från ytterligare brott på grund av starka kemikalier som kan ta bort hårbotten från naturliga oljor som är nödvändiga för en sund hårväxt. Här rekommenderar vi starkt våra sulfat- och silikonfria schampon, som du hittar strax nedan.

Klipp dig regelbundet

Det kan tyckas kontraintuitivt när du försöker växa ut dina lockar, men att regelbundet trimma var sjätte till åttonde vecka är faktiskt fördelaktigt för att hålla kluvna toppar i schack, vilket annars sannolikt skulle ha orsakat ytterligare skador upp längs med varje tråd. de lämnades obehandlade, vilket orsakade brott längre upp än där det ursprungligen började. Detta kommer att leda till en total minskning av den totala längden snarare än en ökning över tiden med regelbundna trimningar med några månaders mellanrum. Så se till att ta med det i din hårvårdsrutin, det kommer att löna sig med tiden!

Klip håret regelmæssigt

Hör Frederikkes berättelse om håravfall på grund av stress

Frederikkes håravfall började när hon drabbades av stress i sitt jobb som lärare. Detta utlöste alopecia, även känt som fläckvis skallighet, som bara blev värre och värre. Så här säger hon: ”Min resa med alopecia har varit vansinnigt jobbig! Det kom väldigt plötsligt - en dag i maj 2023 kunde jag se en liten kal fläck på toppen av mitt huvud. Jag minns att jag fick lite panik. Jag gick till läkaren och fick diagnosen stress och alopeci. Fläcken blev större, och plötsligt en dag i augusti såg jag en annan fläck på baksidan av huvudet, och båda blev större och större.”

Det påverkade henne inte bara fysiskt utan framför allt känslomässigt, eftersom håret ofta är en del av ens identitet. Hon säger: ”Det påverkade mig mycket känslomässigt och gav mig också ett slag mot mitt självförtroende. Jag var ofta väldigt ledsen och ville inte gå ut på grund av mina kala fläckar.”

Hur Frederikke fick tillbaka sitt hår

Yuaia Haircares hårvitaminer kom till Frederikke i början av februari 2024 och nu i maj 2024 kan hon se en stor skillnad i sitt hår. Där det tidigare fanns fläckar har hon nu fått ett hår på knappt 11 centimeter. Hon säger: ”Jag började använda Yuaias hårvitaminer och hårborste i februari 2024 och det var definitivt en livsförändring för mig! Jag började märka en effekt ganska snabbt och fortsatte i några månader i hopp om att få tillbaka mitt hår. Saker och ting tog fart när jag började använda Yuaias hårborste och hårvitaminer. Jag tappade inte lika mycket hår längre och min hårbotten blev snabbt balanserad. Än idag har jag inte ont i hårbotten och mitt hår är mycket friskare! Det är tätare, längre och glansigare! De små hårstråna är inte längre små, utan hela 11-12 cm långa! Det smälter väl in i resten av mitt hår och jag märker det inte ens längre.”

Den här berättelsen är viktig att dela med dig som också lider av stressinducerat håravfall. Du har förmodligen upplevt många av samma tankar och problem som Frederikke. Så oroa dig inte, du är inte ensam. Vi kommer alltid att finnas här för att ge dig bästa möjliga råd, oavsett om du är kund eller inte, det gör ingen skillnad för oss. Så länge vi kan hjälpa dig på vägen till ditt drömhår!

Produktrekommendationer

Vi har samlat några av våra bästa produktrekommendationer åt dig. Vi har försökt att sätta ihop våra rekommendationer utifrån att håret som helhet ska ha de optimala förutsättningarna.

Vitaminer för håret

Vi kan inte klara oss utan dem! När kroppen är under stress arbetar den övertid och det tar en vägtull på kroppen och inte minst håret. Därför kan det vara extra viktigt att se till att man får i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att bibehålla ett normalt hår. Vi tror att vi har utvecklat några av de bästa hårvitaminerna på marknaden med vår unika formula som innehåller biotin, zink, bambuextrakt, vitamin C, D, E, B6, B12 med mera. De är tillverkade som utsökt välsmakande gummier med jordgubbssmak. De är fria från gluten, gelatin, laktos och socker.

Hårserum mot håravfall

Vårt Grow and Glow-serum kommer att bli en stor hit. Det är formulerat med tillväxtfrämjande ingredienser som Capilia Longa och Amaranthus Candstus Seed Extract, som hjälper till att motverka håravfall och öka hårväxten. Dessutom innehåller serumet en kombination av flera aktiva ingredienser som ger hårbotten en mild exfoliering som upprätthåller mikrofloran i hårbotten. Detta minskar tendensen till oljigt hår och hårbotten. Serumet i synnerhet är värt en rekommendation eftersom det är den mest koncentrerade av våra Grow and Glow-produkter och är utformat för att stanna kvar i hårbotten, vilket gör att det kan verka under lång tid.

Grow and Glow schampo och balsam

Detta schampo och balsam är, precis som serumet, utformat för att minimera håravfall. De innehåller också Capilia Longa och Amaranthus Candstus Seed. Dessa produkter tränger djupt in i hårrötterna, stärker hårstrået och ger strålande glans. Den unika formuleringen innehåller fruktsyror som försiktigt exfolierar hårbotten och lämnar den uppfriskad. Det gör den särskilt bra om du också upplever hårbottenproblem. Naturligtvis är de sulfat- och silikonfria, så att de är så skonsamma mot håret som möjligt.

Bambu Bonnet

Bambu Bonnet

279 kr

Bambu örngott

Bambu örngott

259 kr

Hårvitaminer

Hårvitaminer

Hair Growth Starter Kit

Hair Growth Starter Kit

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰