Blekning av håret - Så undviker du skadat blekt hår
blog

Blekning av håret - Så undviker du skadat blekt hår

vid Lotte Lindgren Sep 13, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 31 maj 2024.

Innehållsförteckning

Välkommen till vår kompletta guide till blekt hår! Om du läser med är du med största sannolikhet intresserad av att veta mer om att bleka ditt hår, om det påverkar ditt hår och hur du bäst kan vårda blekt hår. Så du har hamnat på helt rätt plats! I det här blogginlägget tar vi dig igenom för- och nackdelar med blekning, vad du BEHÖVER veta innan du får det gjort och guidar dig till att ta hand om ditt blekta hår så bra som möjligt.

Att bleka håret påverkar dess styrka och hälsa. Det finns en risk att nagelbandslagret på hårstrået lämnas permanent öppet vid upprepad blekning. Så låt oss börja med att konstatera att blekning av ditt hår varken är bra eller hälsosamt för ditt hår. Älskar du blekt hår är det otroligt viktigt att du annars tar hand om det så bra som möjligt! Läs med här där vi går igenom de typiska misstagen vid hårblekning, samt vilka hårvårdsrutiner du bör vara extra uppmärksam på om du blekt håret.

  Vad är en blekning av håret?

  När du bleker ditt hår är det en kemisk process som, genom att ta bort pigmentet från hårstrået, gör håret ljusare.

  Blekningsprocessen består av:

  Ett alkaliskt medel som hjälper till att öppna hårets nagelbandslager , som är det skyddande lagret i hårstrået.

  Därefter används det ofta

  Ett oxidationsmedel, som penetrerar själva håret och löser upp melaminet. Melamin är pigmentet som ger ditt hår dess naturliga färg.

  Ju längre du lämnar blekmedlet i håret, desto mer pigment kommer det att lösas upp och därigenom blir håret ljusare. Dessutom är det också avgörande vilket blekmedel du använder i förhållande till hur många nyanser du vill ha håret ljusare.

  Till exempel kommer ett blekmedel med följande beize koncentration ger:

  • 6% beige - 2,3 nyanser ljusare hår
  • 9% beige - 3-5 nyanser ljusare hår
  • 12% beige - 5-7 nyanser ljusare hår

  Här kommer 12% beize att vara den starkaste behandlingen av dessa. Det kan därför vara en bra idé att bleka håret flera gånger med den skonsammare 6% beige . Ditt hår blir inte nödvändigtvis blont efter bara en blekning. Därför kan upprepad blekning ofta vara nödvändig för att uppnå exakt den nyans eller färg du önskar.

  Hur blekning påverkar ditt hår

  Blekning påverkar håret genom att hjälpa till att öppna nagelbandslagret på hårstrået så att blekmedlet kan få sin effekt. Det finns alltså risk för att nagelbandslagret lämnas permanent öppet och/eller skadas. Detta kan bli kritiskt för ditt hår, eftersom hårstrån med ett skadat nagelbandsskikt förlorar fukt snabbare. Detta gör håret ömtåligare och går sönder lättare. Tyvärr har vi nog alla hört en och annan skräckhistoria där blekning har misslyckats och resulterat i att nästan allt hår har gått av. Även om det som tur är ganska sällan det händer så är det tyvärr risken man löper när man vill få håret blekt. Hur som helst är det verkligen viktigt att du får behandlingen utförd av en frisör du litar på.

  Det behöver dock inte gå så fel om du bara har koll på dina vårdrutiner efter behandlingen. Läs vidare senare, där vi ger våra bästa råd för eftervård av blekt hår.

  blekning af hår

  Hur ofta kan du bleka ditt hår?

  Om du har blekt hår kommer du snabbt att upptäcka att det lämnar dig med inåtväxande hårstrån efter en tid. Därför kräver även denna hårfärg regelbunden behandling. Det betyder att du vanligtvis planerar ett besök hos din frisör, ca. med ett intervall på 6-8 veckor. Det kan vara en bra idé att sträcka ut det så länge som möjligt då håret på så sätt får en andning efter den senaste blekningen. Det är viktigt att du aldrig bleker håret direkt efter blekning. Det måste gå minst 1 vecka innan ditt hår är redo för ytterligare en blekning om det är absolut nödvändigt. Ett bra råd är att alltid rådgöra med din frisör i förhållande till när ditt hår är klart för nästa blekning eller hur ofta blekning ska ske.

  De vanligaste misstagen vid blekning av hår

  Nummer 1: Du bleker håret hemma

  Detta misstag är ett av dem du bara inte får göra, som i ALDRIG ALDRIG ! Att bleka hår är en av de svåraste hårfärgningsuppgifterna och bör inte hanteras på egen hand om du inte har någon erfarenhet. Processen bakom blekning av hår är så svår när det gäller att uppnå önskat resultat. Även för erfarna frisörer är det en svår övning. Därför är det värt pengarna att gå ner till din lokala frisör, så att du är trygg och i goda händer. Det kan vara lockande att prova hemma, men jag lovar att du kommer att ångra dig, eftersom det kommer att kosta mer pengar än att gå till frisören. Dessutom är det en MYCKET lång process efteråt att få tillbaka håret om det misslyckas. Blir det fel blir det ofta riktigt fel, så det är ofta enklast att klippa av håret helt och få en page.

  Nummer 2: Se till att din frisör kan hela historien

  När du sitter hos frisören och behöver bleka håret är det viktigt att din frisör kan hela din historia i förhållande till ditt hår. Frisören kommer ofta att undersöka ditt hår först och ställa en massa frågor till dig, där det är viktigt att vara ärlig. Bäst resultat får du genom att bleka obehandlat hår. Speciellt om du har färgat håret tidigare är det viktigt att du berättar detta för din frisör innan behandlingen. Detta eftersom du kan riskera att det inte går att bleka tidigare färgat hår. Detta kan göra att du får streck i håret som får ett oönskat pigment och absolut inte det pigment du vill ha!

  Om du vill gå från mörkt till ljust hår, se till att planera det med din frisör, så att ni tillsammans kan göra den bästa planen för ditt hår. Det kommer ofta att krävas flera behandlingar, där pauserna däremellan är viktiga för att ditt hår ska kunna återhämta sig lite mellan behandlingarna.

  Nummer 3: Se till att ditt hår är i toppform innan blekning

  När du ska bleka håret är det viktigt att ditt hår är i toppform för att på bästa sätt genomgå behandlingen. Hårvården innan blekning är därför mycket avgörande för ett bra resultat eller inte. Här kan det vara bra att använda en mask med mycket fukt och protein under veckorna fram till blekning av håret. Det kan till exempel vara med hårmasken Grow and Glow , som innehåller hydrolyserat veteprotein, vitaminer och avokadoolja.

  Det kan också vara en bra idé att skippa schampot dagarna innan blekning, då en nytvättad hårbotten ofta kan vara mer sårbar för blekning.

  Nummer 4: Om dina tips redan är lätta

  Här måste du undvika att bleka dem igen! Om du gör detta ökar chansen att nagelbandslagret förblir permanent öppet. Då hamnar du plötsligt i en hårkris där spetsarna blir helt förstörda. Då har du kommit långt

  Skonsamma produkter för ditt hår

  Naturlig hårblekning: Metoder för att ljusa upp ditt hår

  Tidigare använde man väteperoxid för att bleka hår, men med tiden fann man att det helt förstörde hårets struktur och i värsta fall kunde falla av helt. När du letar efter blekmedel kan du lätt stöta på produkter som påstår sig vara väteperoxidfria, men du måste vara försiktig. Även om de är fria från väteperoxid eller ammoin , har dessa ämnen helt enkelt ersatts med en annan hårt arbetande oxidant / beize .

  Av den anledningen har intresset för naturlig hårblekning vuxit kraftigt under de senaste decennierna. Det har blivit populärt, särskilt bland gravida kvinnor, att minska exponeringen för farliga kemikalier

  Men om du drömmer om det vackra blonda håret, kan naturlig blekning inte hjälpa dig hela vägen till drömlandet. Naturlig blekning är ofta bara en ljusning av ditt hår, kanske 1-2 nyanser ljusare än nuvarande. Om du vill ha ditt hår helt blont måste du ofta använda den traditionella blekningen av ditt hår.

  Vi har samlat några metoder för naturlig hårblekning här.

  Ljus upp håret med kanel

  Vi känner alla till lukten av kanel, men visste du att den faktiskt har ett antal fantastiska egenskaper? Kanel är ett aptitdämpande medel, anti -bakteriellt och det kan även ge ditt blonda hår en extra klar ljus färg.

  När du ljusnar håret med kanel måste du använda cirka en dl kanel. Du kan med fördel köpa den från en kryddaffär , då det annars kan bli ett dyrt nöje. Sedan tillsätter du långsamt vatten till kanelen tills det blir en pasta med en mjuk degliknande struktur. Efteråt gnuggar du in pastan i nytvättat eller handdukstorkat hår. Lägg nu upp håret i en duschmössa eller hårhandduk och låt det verka i ca 5 timmar, varefter du tvättar ur det.

  Ljus upp håret med citronsaft, salt och sol

  Citronsaften aktiveras av solens värme och strålar. Samtidigt hjälper saltet till att öppna nagelbandslagret i håret och på så sätt kan citronsaften lättare tränga in och få sin effekt.

  Tillvägagångssättet är faktiskt att använda 1 till 2 citroner, beroende på hur mycket hår du har, samt 1 matsked fint salt för varje citron. Pressa ur saften ur citronerna och blanda den väl med saltet till en massa. Späd sedan ut det lite med vatten eller eventuellt kamomillte (som också har en ljusare effekt i sig).

  Häll massan i håret och fördela det väl till alla lockar. Du kan också lägga den i en sprayflaska, men det är viktigt att allt salt är upplöst här. Slutligen sitter du ute i solen, där citronen och saltet nu kommer att aktiveras. Sitt gärna tills håret är helt torrt. Tvätta sedan håret och kom ihåg att använda balsam efteråt, detta är väldigt viktigt i förhållande till att stänga hårstråna igen.

  Ljus upp håret med kamomill

  Vi känner alla till kamilia teet när vi ligger under täcket med förkylning. Men i själva verket är det lite av en mirakelkur, som också kan hjälpa till att ge håret en ljusare och mer gyllene färg. Den är särskilt bra för att återställa livlöst blont hår till sin lyster. Det är dock också en av de naturliga blekningsmetoderna som ger den minsta ljusning av håret.

  För att komma igång , gör en bra stark sats kamomillte, om du gör något mellan 2 koppar till en liter bör du vara väl täckt. Använd gärna 5 teblad och låt tebladen dra i cirka 15 minuter, då är du säker på att teet är extra starkt. Nu har du 2 alternativ, antingen kan du helt enkelt hälla kamomillteet i nytvättat hår (när det har nått en behaglig temperatur.) och lämna över natten. Eller så kan du välja att blanda ihop det med saften av 2-3 citroner och spraya det i torrt hår, varefter du sätter dig ute i solen igen och låter håret torka. Den sista metoden kräver att du tvättar håret igen med balsam.

  8 av våra bästa tips för att undvika skadat hår efter blekning

  När du bleker ditt hår råder det ingen tvekan om att du skadar det. Därför är eftervården av håret väldigt viktig när det gäller att reparera och stärka det efteråt. Speciellt om du går igenom en blekningskur är det viktigt att din eftervård är optimal, så att du säkerställer ett så starkt hår som möjligt.

  Hoppa över att tvätta håret då och då

  Duschar du varje dag? Sedan måste man vänja sig vid att hoppa över några hårtvättar. Inte bara påverkas ditt hår av den hårda behandlingen , din hårbotten kan också känna det.

  Därför handlar det om att ge din hårbotten en vila efter din blekning så att den återhämtar sig. Det kan du göra genom att skippa hårtvätten och när du till sist tvättar håret, ge det mycket fukt. Genom att hoppa över en hårtvätt får hårbotten möjlighet att producera sina naturliga oljor, vilket ska hjälpa till att förse håret med den nödvändiga fukten.

  Dessutom är det ett bra råd att tvätta håret i så kallt vatten du tål, då kallt vatten torkar ut håret mycket mindre än till exempel varmt vatten.

  Kvinnan tvättar håret

  Använd ett schampo lämpligt för blont hår

  Efter blekning är det viktigt att du får ett schampo som tillför mycket fukt till håret och eventuellt en hårmask med lite återställande proteiner. Det är dock särskilt viktigt att du använder ett silverschampo eller schampo riktat till blont hår. När blont och blekt hår utsätts för olika ämnen, produkter och värmeverktyg kan det ha en tendens att få en rödaktig eller gulaktig nyans. Silverschampo innehåller mycket lila pigment som, om man observerar torktiden, minskar den gulaktiga färgen som kan uppstå i håret.

  OBS: Du bör inte använda silverschampo varje gång, eftersom det är uttorkande för håret. Det är därför en av de sista sakerna du vill utsätta ditt blekta hår för. Här är det viktigt att du använder ett återfuktande schampo för att växla mellan.

  Använd en intensiv hårkur med mycket fukt och keratin

  Detta råd är förmodligen ett av de viktigaste att komma ihåg när du bleker ditt hår. Ditt blonda, blekta hår behöver mycket fukt och återställande ingredienser som keratin och mikroproteiner. Det kan vara en bra idé att använda en hårkur ofta efter behandlingen, vi rekommenderar varannan hårtvätt. Detta är dock väldigt individuellt i förhållande till om ditt hår tenderar att klumpa ihop sig med för mycket fukt. Hårbehandlingen hjälper till att ge håret nödvändig fukt och vård, vilket gör att hårstråna inte går sönder så lätt. Det är viktigt att du efter att du använt hårkuren avslutar med balsam, eftersom det hjälper till att stänga hårstrået igen och därigenom binda fukten och vården i håret.

  Ett litet tips kan vara att låta hårkuren ligga i håret en längre tid, till exempel kan du se en film, läsa en bok samtidigt som håret får vård och fukt.

  Kamma igenom håret noggrant

  Ett blont, blekt hår är mer poröst än obehandlat hår. Det kan därför vara bra att hitta en bra rutin för att kamma håret, eventuellt även hitta en skonsam hårborste. Här kan vi verkligen rekommendera Curved Paddla Borste , som med en kombination av vildsvinshår och nylonpiggar kammar igenom håret försiktigt.

  En bra rutin är att spara håret när det är torrt. Här får du börja från topparna och arbeta dig upp genom håret. Du får aldrig rädda håret med en hårborste när det är blött. Ditt hår är väldigt skört efter blekning och blir extra skört först när håret är blött.

  Hitta en bra fuktgivande hårolja eller leave -in-produkt

  Du behöver en bra leave -in hårolja eller produkt om du har blont blekt hår. Du kan ge ditt hår lite extra kärlek genom att hitta en leave -in produkt som både kan ge ditt hår fukt och vård, men samtidigt också skydda det från miljöpåverkan.

  Vi kan rekommendera två produkter, vårt Hair Elixir , som är en hårolja med mycket fukt och vård som ger en härlig glans och anti frizz effekt. Om du är lite mer inne på en mer återställande leave -in produkt, då är vårt Repair and Care hårserum något för dig. Den vårdar håret från insidan med Inca-Inchi- olja, arganolja och veteprotein. Dessutom är den också värmeskyddande och vegansk.

  Sänk värmen och styling

  Många använder värmeverktyg som fön, plattång och locktång i sin vardag. Inget hår har bra hår, speciellt inte blekt hår som är mer poröst. Genom att använda värmeverktyg gör vi håret varmt för att kunna styla det på önskat sätt. Men när värmen i håret överstiger 215 grader börjar hårets proteinkeratin smälta. Det blir tydligen inte bra för håret. Därför rekommenderar vi att du inte använder värmeverktyg som överstiger 185 graders värme.

  Med blekt hår är det mycket mer poröst och därför behöver du gå mycket längre i värme innan ditt hår inte skadas, försök begränsa dig till 150 grader om du äntligen måste använda värmeverktyg. Slutligen är det också MYCKET viktigt att du använder en värmeskyddande produkt i håret innan du använder värmeverktygen. På så sätt skyddas ditt hår bäst mot värmen.

  Men det kan också finnas en idé att hitta metoder för att styla håret utan att behöva använda värme. Här är det bara en sökning bort på Youtube innan du har oändlig inspiration till olika sätt att få lockar eller frisyrer.

  Delade toppar: skär dem

  Efter blekning kan en del av håret inkluderas och leda till kluvna toppar. Det är viktigt att klippa dina kluvna toppar regelbundet, eftersom det annars kan påverka resten av håret, där det antingen kan spricka eller gå sönder. Om du märker kluvna toppar kan det därför vara bra att göra ett kort besök hos din frisör.

  Ta hand om ditt hår när det är blött

  Håret är extra skört när det är blött, speciellt om det redan är skört är det viktigt att vara extra uppmärksam. Om du måste spara ditt hår medan det är blött är det viktigt att använda en bredtandad kam för att säkerställa så skonsam trassel som möjligt.

  Använd vitaminer för håret

  Håret behöver vård, både yttre och inre vård. Den yttre vården pratas det ofta mycket om, medan den inre vården ofta eftersätts. Trots det är det nästan lika viktigt, då det är viktigt att hårsäckarna producerar så bra hårstrån som möjligt för att behålla normalt hår. Speciellt när du bleker håret kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott för håret med biotin och zink som hjälper till att bibehålla normalt hår. Här kan vi varmt rekommendera våra hårvitaminer som innehåller en hel del ingredienser som har stödfunktioner för att bibehålla normalt hår.

  Vilka är de dolda farorna med DIY-hårblekning

  Funderar du på att bleka håret hemma? Även om tanken på att själv uppnå salongsblonda lockar kan verka frestande, finns det en dold sida av DIY-blekning. Skadar blekning av ditt hår det? Ja, absolut! Blekning bryter ner melanin, det pigment som ger håret dess färg. Denna process försvagar hårstråna och gör dem mer benägna att skadas.

  Att känna till din hårtyp är mycket viktigt innan du bleker dem. Blekning påverkar olika hårtyper olika. Fint hår är mer benäget att skadas av blekmedel än tjockt, grovt hår. Om du har lockigt eller strukturerat hår kan blekning förvärra friss och göra håret ohanterligt. Blekning är inte en lösning som passar alla. Och det är viktigt att förstå ditt hårs unika behov innan du gör det.

  Låt oss utforska biverkningarna av hårblekning, särskilt om du väljer DIY. Vi kommer också att hitta svaret på frågan - skadar blekning av håret det för alltid?

  Brännskador och irritation i hårbotten

  Blekningsprodukter innehåller hårda kemikalier som väteperoxid. Om de inte används korrekt kan dessa kemikalier orsaka irritation i hårbotten, rodnad och till och med brännskador. Brännskador i hårbotten är smärtsamma och kan leda till ärrbildning. Att bleka hemma innebär att man riskerar dessa obekväma biverkningar. Det kan också skada håret och få det att se tråkigt och livlöst ut.

  Hårbrott och kluvna hårtoppar

  Blekt hår förlorar sin elasticitet. Det gör dem torra, spröda och benägna att bryta. Du kan också uppleva överdrivna delade ändar. Du kan också tycka att hårborstning och styling av blekt hår är lite utmanande. Det beror på att blekmedel skadar håret och att hårstråna lätt går av. Du måste vara extra försiktig när du stylar blekt hår. Du måste dock fokusera på att återställa det skadade håret först.

  Ojämn färg och fläckighet

  Att uppnå en jämn blondin hemma kan vara lite knepigt. Blekning av dig själv kan ge ojämn nyans. Det kan lämna efter sig fläckar av orange, gult eller till och med mörkare hår. Fläckig färg ser onaturlig ut. Och du kan behöva professionell hjälp för att fixa ditt ojämnt blekta hår. Och hela processen kan vara dyr.

  Kemisk överbehandling och håravfall

  Att lämna blekmedel på ditt hår för länge kan leda till överbehandling. Det kan skada håret och försvaga det. Detta försvagar hårsträngarna avsevärt. Det ökar också risken för brott. I värsta fall kan det till och med leda till håravfall. I svåra fall kan överbehandling också orsaka permanenta kala fläckar. Om du undrar om - skadar blekning ditt hår för alltid? Svaret är att blekningsmisstag när du gör det själv kan leda till långsiktiga konsekvenser för ditt hårs hälsa.

  Svårighet att färga blekt hår

  När ditt hår har blekts ojämnt blir det en utmaning att färga det ytterligare. Ojämnt blekt hår absorberar färg ojämnt. Det leder ofta till oförutsägbara resultat. Du kan sluta med tråkiga, mässingsfärgade toner av hår! Att uppnå din önskade hårfärg efter blekning kräver expertis och omsorg. Så vi råder dig att undvika DIY.

  Finns det alternativ till att bleka håret hemma

  Överväg solkyssta höjdpunkter eller ombre-färgningstekniker istället för full blekning. Dessa metoder använder mindre blekmedel och är mindre skadliga för ditt hår. Du kan också utforska hårlättande schampon och balsam, även om deras effekter är mildare. För en mer subtil ljusare effekt kan du utforska mildare alternativ som inte äventyrar ditt hårs hälsa.

  1. Professionell hjälp är alltid bättre

  För en säker och framgångsrik hårljusbehandling, besök en professionell hårstylist. De kommer att bedöma ditt hårs hälsa och rekommendera rätt ljusteknik. De kommer att använda högkvalitativa produkter för att minimera skador. Frisörer har kunskap och erfarenhet för att uppnå önskat utseende samtidigt som håret hålls friskt.

  2. Att ta hand om blekt hår

  Om du måste bleka ditt hår hemma, prioritera eftervård. Investera i schampo och balsam av god kvalitet för blekt hår. Djupa konditioneringsbehandlingar är viktiga för att fylla på fukt och förhindra brott. Regelbunden trimning är också viktigt för att ta bort kluvna toppar och hålla håret friskt. Blekt hår kräver extra vård för att bibehålla sin styrka och glans.

  Slutsats

  Att bleka håret hemma kan vara frestande, men riskerna är betydande eftersom det kan skada håret. Skadat hår tar tid och ansträngning att reparera. Överväg att konsultera en professionell för en säkrare och mer förutsägbar hårljusupplevelse. Blekt hår kan se bra ut, men att uppnå det utan skador kräver noggrann planering och expertvård.

  Vanliga frågor om blekning av håret

  Hur länge håller hårblekning?

  Hårblekningsbehandlingar varar vanligtvis mellan 3-6 veckor innan resultaten börjar blekna. Denna tidsram kan variera beroende på vilken typ av blekmedel som används samt ditt hårs allmänna hälsa och tillstånd. I allmänhet gäller att ju lättare du väljer en blekningsprocess, desto snabbare börjar den blekna. Om du använder en mer permanent lösning som toner eller highlights kan du upptäcka att resultatet håller längre. Dessutom kan regelbunden tvätt och styling också göra att hårblekningsbehandlingar bleknar snabbare. För att bibehålla långvariga resultat från en hårblekningsbehandling är det viktigt att använda produkter av god kvalitet som är speciellt framtagna för färgat hår.

  Kan man tappa hår genom att bleka håret?

  Att bleka håret kan orsaka håravfall under vissa omständigheter. För det första kan själva blekningsprocessen vara mycket skadlig för hårstråna eftersom den kräver starka kemikalier som tar bort de naturliga oljorna och pigmenten från håret. Detta leder till torrt och skadat hår som är mer benäget att gå sönder. Dessutom, om för mycket blekmedel används eller används felaktigt, kan det bränna eller allvarligt skada din hårbotten, vilket leder till irritation och tillfälligt håravfall. Om du vill bleka håret är det bäst att gå till en professionell stylist som kan applicera blekningen korrekt samtidigt som du är noga med att inte orsaka ytterligare skada. För att minimera potentiella skador bör du också använda ett sulfatfritt schampo och balsam efter blekning.

  Hur skadligt är det att färga håret?
  Att bleka håret är skadligt på grund av de starka kemikalierna som ammoniak och väteperoxid, som bryter ner hårets naturliga pigment och skadar hårets yttre skikt, kutikulan. Detta leder till torrt, sprött hår, förlust av glans och elasticitet samt ökad porositet. Upprepad blekning kan förvärra skadorna och leda till långsiktiga problem som håravfall.

  Vad är skillnaden mellan att färga och bleka håret?

  Hårfärgning och hårblekning är två olika processer som används för att ändra hårets färg, men de skiljer sig åt i tillvägagångssätt och verkningssätt:

  • Hårfärgning: Hårfärgning innebär att färgpigment tillförs håret för att ändra eller förstärka dess färg. Detta kan göras med hjälp av permanenta, semipermanenta eller tillfälliga hårfärgningsprodukter. Färgning kan göra håret mörkare, ljusare eller förändra hårfärgen utan att det naturliga pigmentet avlägsnas.
  • Hårblekning: Hårblekning innebär att det naturliga färgpigmentet avlägsnas från håret med hjälp av kemikalier som ammoniak och väteperoxid. Denna process bryter ner hårets naturliga färg och gör det ljusare eller till och med helt blont. Blekning är nödvändigt om du vill uppnå ljusare nyanser eller för att ta bort befintlig färg innan du applicerar en ny färg.

  Kort sagt, medan färgning tillför färg till håret, tar blekning bort det naturliga pigmentet för att uppnå en ljusare färg. Båda processerna innebär användning av kemikalier, men blekning är vanligtvis mer skadlig och kräver mer vård för att bibehålla hårets hälsa och utseende.

  Hur länge varar en blekning?

  Hur länge en blekning håller beror på flera faktorer, bland annat hårets naturliga färg, kvaliteten på blekningsprocessen och den efterföljande skötseln. Generellt sett kan en blekningsfärg hålla från några veckor till några månader, men det kan variera betydligt. Om blekningen görs på rätt sätt och håret vårdas ordentligt efteråt kan resultatet hålla i flera månader. Naturlig hårväxt och exponering för solljus och andra miljöfaktorer kan dock gradvis påverka färgen och orsaka viss utsmetning eller förändring av tonen med tiden.

  Dessutom kan upprepad blekning för att uppnå ljusare nyanser också påverka hållbarheten, eftersom upprepade kemiska processer kan försämra hårets kvalitet och göra det mer mottagligt för skador.

  För att förlänga livslängden på en blekningsfärg rekommenderas att du använder skonsamma hårvårdsprodukter, undviker att tvätta håret ofta, begränsar exponeringen för varma stylingverktyg och skyddar håret från solen med hårvårdsprodukter som innehåller UV-skydd.

  Produktrekommendationer för blekning av hår

  Att bleka håret kräver mycket fukt och vård från dina hårprodukter, så det är viktigt att du väljer rätt produkter för att undvika att håret bryts av eller skadas ytterligare. Här är våra bästa produktrekommendationer

  Skaffa ett komplett hårvårdskit med vårdande och återfuktande produkter

  Det räcker inte att bara byta schampo för att försöka ta hand om håret efter blekningen, det krävs mer omfattande vård som du enkelt kan få med vårt Healthy Hair Kit. Det består av ett schampo, balsam och hårinpackning som ger maximalt med fukt, vård och styrka till ditt hår. Kitet innehåller ett brett utbud av ingredienser som Aloe Vera, Inca Inchi Oil, Macadamia Oil, Jojoba Oil och Shea Butter, Sorbitol, Sodium Hyaluronate (hyaluronsyra) som alla har fantastiska vårdande egenskaper. Dessutom innehåller den hydrolyserat veteprotein som verkar återuppbyggande och reducerar skadat hår. Setet hjälper också till att minska kluvna toppar och är naturligtvis färgskyddande. De är också sulfat- och silikonfria, så det är så skonsamt som möjligt för håret.

  Ett viktigt tips är att använda schampot två gånger och sedan använda hårmasken i ca 10 minuter innan du applicerar balsam.

  Värmeskydd med UV-skydd

  Ett absolut måste i din hårvårdsrutin när du har blekt håret är att skaffa en värmeskyddsspray med UV-skydd. Värme och UV-strålar kan vara hårda mot håret och bidra till att torka ut det ännu mer, vilket kan leda till att det går sönder. Vi rekommenderar starkt vår Style and Shine Heat Protection Spray, som är värmeskyddande upp till 220 grader, UV-skyddande och silikonfri. Den innehåller också fuktgivande ingredienser, så att ditt hår förblir återfuktat även när det utsätts för värme.

  Hårserum med värmeskydd

  Vårt hårserum Repair and Care är perfekt för att vårda och återfukta håret med sitt höga innehåll av snabbabsorberande Inca Inchi Oil. Det innehåller också hydrolyserat veteprotein som hjälper till att reducera skadat hår. Det skyddar håret och är även värmeskyddande.

  Hårhandduk i mikrofiber

  Håret är som mest ömtåligt när det är vått. Därför är det en bra idé att skaffa en bra hårhandduk av mikrofiber som kan säkerställa en skonsam och snabb torkning av håret. Vi rekommenderar varmt vår hårhandduk i mikrofiber, som är björnmjuk och superabsorberande. Den sitter bra på huvudet och faller inte av så lätt. En säker vinnare hos våra kunder.

  Bredtandad kam

  Bredtandad kam

  Mikrofiberhandduk för hår

  Mikrofiberhandduk för hår

  Få en 10% rabattkod skickad till dig

  Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰