Blekning av håret - Så undviker du skadat blekt hår
blog

Blekning av håret - Så undviker du skadat blekt hår

vid Lotte Lindgren Sep 13, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Välkommen till vår kompletta guide till blekt hår! Om du läser med är du med största sannolikhet intresserad av att veta mer om att bleka ditt hår, om det påverkar ditt hår och hur du bäst kan vårda blekt hår. Så du har hamnat på helt rätt plats! I det här blogginlägget tar vi dig igenom för- och nackdelar med blekning, vad du BEHÖVER veta innan du får det gjort och guidar dig till att ta hand om ditt blekta hår så bra som möjligt.

Att bleka håret påverkar dess styrka och hälsa. Det finns en risk att nagelbandslagret på hårstrået lämnas permanent öppet vid upprepad blekning. Så låt oss börja med att konstatera att blekning av ditt hår varken är bra eller hälsosamt för ditt hår. Älskar du blekt hår är det otroligt viktigt att du annars tar hand om det så bra som möjligt! Läs med här där vi går igenom de typiska misstagen vid hårblekning, samt vilka hårvårdsrutiner du bör vara extra uppmärksam på om du blekt håret.

I blogginlägget tar vi upp följande:

  • Vad är en blekning av håret?
  • Hur blekning påverkar ditt hår
  • Hur ofta kan du bleka ditt hår?
  • De vanligaste misstagen vid blekning av hår
  • Naturlig hårblekning: Metoder för att ljusa upp ditt hår
  • 8 av våra bästa tips för att undvika skadat hår efter blekning

Vad är en blekning av håret?

När du bleker ditt hår är det en kemisk process som, genom att ta bort pigmentet från hårstrået, gör håret ljusare.

Blekningsprocessen består av:

Ett alkaliskt medel som hjälper till att öppna hårets nagelbandslager , som är det skyddande lagret i hårstrået.

Därefter används det ofta

Ett oxidationsmedel, som penetrerar själva håret och löser upp melaminet. Melamin är pigmentet som ger ditt hår dess naturliga färg.

Ju längre du lämnar blekmedlet i håret, desto mer pigment kommer det att lösas upp och därigenom blir håret ljusare. Dessutom är det också avgörande vilket blekmedel du använder i förhållande till hur många nyanser du vill ha håret ljusare.

Till exempel kommer ett blekmedel med följande beize koncentration ger:

  • 6% beige - 2,3 nyanser ljusare hår
  • 9% beige - 3-5 nyanser ljusare hår
  • 12% beige - 5-7 nyanser ljusare hår

Här kommer 12% beize att vara den starkaste behandlingen av dessa. Det kan därför vara en bra idé att bleka håret flera gånger med den skonsammare 6% beige . Ditt hår blir inte nödvändigtvis blont efter bara en blekning. Därför kan upprepad blekning ofta vara nödvändig för att uppnå exakt den nyans eller färg du önskar.

Hur blekning påverkar ditt hår

Blekning påverkar håret genom att hjälpa till att öppna nagelbandslagret på hårstrået så att blekmedlet kan få sin effekt. Det finns alltså risk för att nagelbandslagret lämnas permanent öppet och/eller skadas. Detta kan bli kritiskt för ditt hår, eftersom hårstrån med ett skadat nagelbandsskikt förlorar fukt snabbare. Detta gör håret ömtåligare och går sönder lättare. Tyvärr har vi nog alla hört en och annan skräckhistoria där blekning har misslyckats och resulterat i att nästan allt hår har gått av. Även om det som tur är ganska sällan det händer så är det tyvärr risken man löper när man vill få håret blekt. Hur som helst är det verkligen viktigt att du får behandlingen utförd av en frisör du litar på.

Det behöver dock inte gå så fel om du bara har koll på dina vårdrutiner efter behandlingen. Läs vidare senare, där vi ger våra bästa råd för eftervård av blekt hår.

blekning af hår

Hur ofta kan du bleka ditt hår?

Om du har blekt hår kommer du snabbt att upptäcka att det lämnar dig med inåtväxande hårstrån efter en tid. Därför kräver även denna hårfärg regelbunden behandling. Det betyder att du vanligtvis planerar ett besök hos din frisör, ca. med ett intervall på 6-8 veckor. Det kan vara en bra idé att sträcka ut det så länge som möjligt då håret på så sätt får en andning efter den senaste blekningen. Det är viktigt att du aldrig bleker håret direkt efter blekning. Det måste gå minst 1 vecka innan ditt hår är redo för ytterligare en blekning om det är absolut nödvändigt. Ett bra råd är att alltid rådgöra med din frisör i förhållande till när ditt hår är klart för nästa blekning eller hur ofta blekning ska ske.

De vanligaste misstagen vid blekning av hår

Nummer 1: Du bleker håret hemma

Detta misstag är ett av dem du bara inte får göra, som i ALDRIG ALDRIG ! Att bleka hår är en av de svåraste hårfärgningsuppgifterna och bör inte hanteras på egen hand om du inte har någon erfarenhet. Processen bakom blekning av hår är så svår när det gäller att uppnå önskat resultat. Även för erfarna frisörer är det en svår övning. Därför är det värt pengarna att gå ner till din lokala frisör, så att du är trygg och i goda händer. Det kan vara lockande att prova hemma, men jag lovar att du kommer att ångra dig, eftersom det kommer att kosta mer pengar än att gå till frisören. Dessutom är det en MYCKET lång process efteråt att få tillbaka håret om det misslyckas. Blir det fel blir det ofta riktigt fel, så det är ofta enklast att klippa av håret helt och få en page.

Nummer 2: Se till att din frisör kan hela historien

När du sitter hos frisören och behöver bleka håret är det viktigt att din frisör kan hela din historia i förhållande till ditt hår. Frisören kommer ofta att undersöka ditt hår först och ställa en massa frågor till dig, där det är viktigt att vara ärlig. Bäst resultat får du genom att bleka obehandlat hår. Speciellt om du har färgat håret tidigare är det viktigt att du berättar detta för din frisör innan behandlingen. Detta eftersom du kan riskera att det inte går att bleka tidigare färgat hår. Detta kan göra att du får streck i håret som får ett oönskat pigment och absolut inte det pigment du vill ha!

Om du vill gå från mörkt till ljust hår, se till att planera det med din frisör, så att ni tillsammans kan göra den bästa planen för ditt hår. Det kommer ofta att krävas flera behandlingar, där pauserna däremellan är viktiga för att ditt hår ska kunna återhämta sig lite mellan behandlingarna.

Nummer 3: Se till att ditt hår är i toppform innan blekning

När du ska bleka håret är det viktigt att ditt hår är i toppform för att på bästa sätt genomgå behandlingen. Hårvården innan blekning är därför mycket avgörande för ett bra resultat eller inte. Här kan det vara bra att använda en mask med mycket fukt och protein under veckorna fram till blekning av håret. Det kan till exempel vara med hårmasken Grow and Glow , som innehåller hydrolyserat veteprotein, vitaminer och avokadoolja.

Det kan också vara en bra idé att skippa schampot dagarna innan blekning, då en nytvättad hårbotten ofta kan vara mer sårbar för blekning.

Nummer 4: Om dina tips redan är lätta

Här måste du undvika att bleka dem igen! Om du gör detta ökar chansen att nagelbandslagret förblir permanent öppet. Då hamnar du plötsligt i en hårkris där spetsarna blir helt förstörda. Då har du kommit långt

Skonsamma produkter för ditt hår

Naturlig hårblekning: Metoder för att ljusa upp ditt hår

Tidigare använde man väteperoxid för att bleka hår, men med tiden fann man att det helt förstörde hårets struktur och i värsta fall kunde falla av helt. När du letar efter blekmedel kan du lätt stöta på produkter som påstår sig vara väteperoxidfria, men du måste vara försiktig. Även om de är fria från väteperoxid eller ammoin , har dessa ämnen helt enkelt ersatts med en annan hårt arbetande oxidant / beize .

Av den anledningen har intresset för naturlig hårblekning vuxit kraftigt under de senaste decennierna. Det har blivit populärt, särskilt bland gravida kvinnor, att minska exponeringen för farliga kemikalier

Men om du drömmer om det vackra blonda håret, kan naturlig blekning inte hjälpa dig hela vägen till drömlandet. Naturlig blekning är ofta bara en ljusning av ditt hår, kanske 1-2 nyanser ljusare än nuvarande. Om du vill ha ditt hår helt blont måste du ofta använda den traditionella blekningen av ditt hår.

Vi har samlat några metoder för naturlig hårblekning här.

Ljus upp håret med kanel

Vi känner alla till lukten av kanel, men visste du att den faktiskt har ett antal fantastiska egenskaper? Kanel är ett aptitdämpande medel, anti -bakteriellt och det kan även ge ditt blonda hår en extra klar ljus färg.

När du ljusnar håret med kanel måste du använda cirka en dl kanel. Du kan med fördel köpa den från en kryddaffär , då det annars kan bli ett dyrt nöje. Sedan tillsätter du långsamt vatten till kanelen tills det blir en pasta med en mjuk degliknande struktur. Efteråt gnuggar du in pastan i nytvättat eller handdukstorkat hår. Lägg nu upp håret i en duschmössa eller hårhandduk och låt det verka i ca 5 timmar, varefter du tvättar ur det.

Ljus upp håret med citronsaft, salt och sol

Citronsaften aktiveras av solens värme och strålar. Samtidigt hjälper saltet till att öppna nagelbandslagret i håret och på så sätt kan citronsaften lättare tränga in och få sin effekt.

Tillvägagångssättet är faktiskt att använda 1 till 2 citroner, beroende på hur mycket hår du har, samt 1 matsked fint salt för varje citron. Pressa ur saften ur citronerna och blanda den väl med saltet till en massa. Späd sedan ut det lite med vatten eller eventuellt kamomillte (som också har en ljusare effekt i sig).

Häll massan i håret och fördela det väl till alla lockar. Du kan också lägga den i en sprayflaska, men det är viktigt att allt salt är upplöst här. Slutligen sitter du ute i solen, där citronen och saltet nu kommer att aktiveras. Sitt gärna tills håret är helt torrt. Tvätta sedan håret och kom ihåg att använda balsam efteråt, detta är väldigt viktigt i förhållande till att stänga hårstråna igen.

Ljus upp håret med kamomill

Vi känner alla till kamilia teet när vi ligger under täcket med förkylning. Men i själva verket är det lite av en mirakelkur, som också kan hjälpa till att ge håret en ljusare och mer gyllene färg. Den är särskilt bra för att återställa livlöst blont hår till sin lyster. Det är dock också en av de naturliga blekningsmetoderna som ger den minsta ljusning av håret.

För att komma igång , gör en bra stark sats kamomillte, om du gör något mellan 2 koppar till en liter bör du vara väl täckt. Använd gärna 5 teblad och låt tebladen dra i cirka 15 minuter, då är du säker på att teet är extra starkt. Nu har du 2 alternativ, antingen kan du helt enkelt hälla kamomillteet i nytvättat hår (när det har nått en behaglig temperatur.) och lämna över natten. Eller så kan du välja att blanda ihop det med saften av 2-3 citroner och spraya det i torrt hår, varefter du sätter dig ute i solen igen och låter håret torka. Den sista metoden kräver att du tvättar håret igen med balsam.

8 av våra bästa tips för att undvika skadat hår efter blekning

När du bleker ditt hår råder det ingen tvekan om att du skadar det. Därför är eftervården av håret väldigt viktig när det gäller att reparera och stärka det efteråt. Speciellt om du går igenom en blekningskur är det viktigt att din eftervård är optimal, så att du säkerställer ett så starkt hår som möjligt.

Hoppa över att tvätta håret då och då

Duschar du varje dag? Sedan måste man vänja sig vid att hoppa över några hårtvättar. Inte bara påverkas ditt hår av den hårda behandlingen , din hårbotten kan också känna det.

Därför handlar det om att ge din hårbotten en vila efter din blekning så att den återhämtar sig. Det kan du göra genom att skippa hårtvätten och när du till sist tvättar håret, ge det mycket fukt. Genom att hoppa över en hårtvätt får hårbotten möjlighet att producera sina naturliga oljor, vilket ska hjälpa till att förse håret med den nödvändiga fukten.

Dessutom är det ett bra råd att tvätta håret i så kallt vatten du tål, då kallt vatten torkar ut håret mycket mindre än till exempel varmt vatten.

Kvinnan tvättar håret

Använd ett schampo lämpligt för blont hår

Efter blekning är det viktigt att du får ett schampo som tillför mycket fukt till håret och eventuellt en hårmask med lite återställande proteiner. Det är dock särskilt viktigt att du använder ett silverschampo eller schampo riktat till blont hår. När blont och blekt hår utsätts för olika ämnen, produkter och värmeverktyg kan det ha en tendens att få en rödaktig eller gulaktig nyans. Silverschampo innehåller mycket lila pigment som, om man observerar torktiden, minskar den gulaktiga färgen som kan uppstå i håret.

OBS: Du bör inte använda silverschampo varje gång, eftersom det är uttorkande för håret. Det är därför en av de sista sakerna du vill utsätta ditt blekta hår för. Här är det viktigt att du använder ett återfuktande schampo för att växla mellan.

Använd en intensiv hårkur med mycket fukt och keratin

Detta råd är förmodligen ett av de viktigaste att komma ihåg när du bleker ditt hår. Ditt blonda, blekta hår behöver mycket fukt och återställande ingredienser som keratin och mikroproteiner. Det kan vara en bra idé att använda en hårkur ofta efter behandlingen, vi rekommenderar varannan hårtvätt. Detta är dock väldigt individuellt i förhållande till om ditt hår tenderar att klumpa ihop sig med för mycket fukt. Hårbehandlingen hjälper till att ge håret nödvändig fukt och vård, vilket gör att hårstråna inte går sönder så lätt. Det är viktigt att du efter att du använt hårkuren avslutar med balsam, eftersom det hjälper till att stänga hårstrået igen och därigenom binda fukten och vården i håret.

Ett litet tips kan vara att låta hårkuren ligga i håret en längre tid, till exempel kan du se en film, läsa en bok samtidigt som håret får vård och fukt.

Kamma igenom håret noggrant

Ett blont, blekt hår är mer poröst än obehandlat hår. Det kan därför vara bra att hitta en bra rutin för att kamma håret, eventuellt även hitta en skonsam hårborste. Här kan vi verkligen rekommendera Curved Paddla Borste , som med en kombination av vildsvinshår och nylonpiggar kammar igenom håret försiktigt.

En bra rutin är att spara håret när det är torrt. Här får du börja från topparna och arbeta dig upp genom håret. Du får aldrig rädda håret med en hårborste när det är blött. Ditt hår är väldigt skört efter blekning och blir extra skört först när håret är blött.

Hitta en bra fuktgivande hårolja eller leave -in-produkt

Du behöver en bra leave -in hårolja eller produkt om du har blont blekt hår. Du kan ge ditt hår lite extra kärlek genom att hitta en leave -in produkt som både kan ge ditt hår fukt och vård, men samtidigt också skydda det från miljöpåverkan.

Vi kan rekommendera två produkter, vårt Hair Elixir , som är en hårolja med mycket fukt och vård som ger en härlig glans och anti frizz effekt. Om du är lite mer inne på en mer återställande leave -in produkt, då är vårt Repair and Care hårserum något för dig. Den vårdar håret från insidan med Inca-Inchi- olja, arganolja och veteprotein. Dessutom är den också värmeskyddande och vegansk.

Sänk värmen och styling

Många använder värmeverktyg som fön, plattång och locktång i sin vardag. Inget hår har bra hår, speciellt inte blekt hår som är mer poröst. Genom att använda värmeverktyg gör vi håret varmt för att kunna styla det på önskat sätt. Men när värmen i håret överstiger 215 grader börjar hårets proteinkeratin smälta. Det blir tydligen inte bra för håret. Därför rekommenderar vi att du inte använder värmeverktyg som överstiger 185 graders värme.

Med blekt hår är det mycket mer poröst och därför behöver du gå mycket längre i värme innan ditt hår inte skadas, försök begränsa dig till 150 grader om du äntligen måste använda värmeverktyg. Slutligen är det också MYCKET viktigt att du använder en värmeskyddande produkt i håret innan du använder värmeverktygen. På så sätt skyddas ditt hår bäst mot värmen.

Men det kan också finnas en idé att hitta metoder för att styla håret utan att behöva använda värme. Här är det bara en sökning bort på Youtube innan du har oändlig inspiration till olika sätt att få lockar eller frisyrer.

Delade toppar: skär dem

Efter blekning kan en del av håret inkluderas och leda till kluvna toppar. Det är viktigt att klippa dina kluvna toppar regelbundet, eftersom det annars kan påverka resten av håret, där det antingen kan spricka eller gå sönder. Om du märker kluvna toppar kan det därför vara bra att göra ett kort besök hos din frisör.

Ta hand om ditt hår när det är blött

Håret är extra skört när det är blött, speciellt om det redan är skört är det viktigt att vara extra uppmärksam. Om du måste spara ditt hår medan det är blött är det viktigt att använda en bredtandad kam för att säkerställa så skonsam trassel som möjligt.

Använd vitaminer för håret

Håret behöver vård, både yttre och inre vård. Den yttre vården pratas det ofta mycket om, medan den inre vården ofta eftersätts. Trots det är det nästan lika viktigt, då det är viktigt att hårsäckarna producerar så bra hårstrån som möjligt för att behålla normalt hår. Speciellt när du bleker håret kan det vara bra att komplettera med ett kosttillskott för håret med biotin och zink som hjälper till att bibehålla normalt hår. Här kan vi varmt rekommendera våra hårvitaminer som innehåller en hel del ingredienser som har stödfunktioner för att bibehålla normalt hår.

Vanliga frågor om blekning av håret

Hur länge håller hårblekning?

Hårblekningsbehandlingar varar vanligtvis mellan 3-6 veckor innan resultaten börjar blekna. Denna tidsram kan variera beroende på vilken typ av blekmedel som används samt ditt hårs allmänna hälsa och tillstånd. I allmänhet gäller att ju lättare du väljer en blekningsprocess, desto snabbare börjar den blekna. Om du använder en mer permanent lösning som toner eller highlights kan du upptäcka att resultatet håller längre. Dessutom kan regelbunden tvätt och styling också göra att hårblekningsbehandlingar bleknar snabbare. För att bibehålla långvariga resultat från en hårblekningsbehandling är det viktigt att använda produkter av god kvalitet som är speciellt framtagna för färgat hår.

Kan man tappa hår genom att bleka håret?

Att bleka håret kan orsaka håravfall under vissa omständigheter. För det första kan själva blekningsprocessen vara mycket skadlig för hårstråna eftersom den kräver starka kemikalier som tar bort de naturliga oljorna och pigmenten från håret. Detta leder till torrt och skadat hår som är mer benäget att gå sönder. Dessutom, om för mycket blekmedel används eller används felaktigt, kan det bränna eller allvarligt skada din hårbotten, vilket leder till irritation och tillfälligt håravfall. Om du vill bleka håret är det bäst att gå till en professionell stylist som kan applicera blekningen korrekt samtidigt som du är noga med att inte orsaka ytterligare skada. För att minimera potentiella skador bör du också använda ett sulfatfritt schampo och balsam efter blekning.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰