Håravfall efter graviditet – hur man undviker det
blog

Håravfall efter graviditet – Så minskar du ditt håravfall efter förlossningen

vid Lotte Lindgren Apr 20, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 27 januari 2024.

Håravfall efter graviditet - Guide för att stoppa håravfall

Hur mycket hår tappar du efter graviditeten

Håravfall efter graviditet är helt normalt och drabbar många kvinnor. Håravfall kan uppstå under graviditeten och de första månaderna efter födseln. Är din hårborste full av hår när du kammar den? Oroa dig inte! Vi har skapat den här guiden som kan hjälpa dig att få friskt och starkt hår efter din graviditet.

Många nyblivna mammor upplever svårt håravfall antingen under eller efter graviditeten. Det uppstår vanligtvis hos de flesta kvinnor cirka 3 månader efter slutet av graviditeten. Där du vanligtvis tappar 50-100 hårstrån om dagen kan du sluta tappa 400 hårstrån om dagen. Det blir därför inte ovanligt att din borste snabbt fylls upp med hår och att du oftare tömmer avloppet i badrummet.

Det är därför du tappar hår

Anledningen till att du tappar hår är att hårets tillväxtfas störs av de hormonella förändringar som sker i din kropp under graviditeten. Samtidigt kan din stressnivå för kroppen vara mycket högre än normalt, vilket gör att tillväxtfasen förkortas eller inte är lika optimal som under normala omständigheter. Därför kan du upptäcka att ditt hår varken är lika starkt eller långt som innan din graviditet. Det beror bland annat på att dina hårsäckar snabbare övergår till vilofasen, vilket är fasen där håret stannar och inte stannar längre. Detta händer ofta mellan vecka 12 och 16, då en större del av dina hårstrån går över till vilanfasen. Därefter börjar nästa fas, avlossningsfasen, då kroppen avlägsnar håret och låter det falla av. Därför upplever många kvinnor oftast att de tappar mer hår efter graviditet.

Så länge du tappar hår efter förlossningen

Vissa tror att håravfall beror på att de har valt att amma sitt barn. Så är dock inte fallet. Håravfall beror enbart på hormonförändringen från före födseln till efter födseln. Här är det framför allt hormonet östrogen som gör att håret förlänger sin tillväxtfas. Efter graviditeten återgår hormonerna till sina normala värden, därför kommer cirka 60% av hårstråna som var i tillväxtfasen att gå och sova. Det är helt normalt och kan hålla i upp till ett år innan ditt hår är 100% normalt igen. Det är dock normalt att håravfall vanligtvis bara varar i 2-6 månader. Dessutom kan vissa kvinnor lida av en tillstånd kallat telogen effluvium, där mer än den normala mängden hår går in i vilanfasen på en gång och därför faller ut månader senare. Som tur är finns det flera steg du kan ta för att snabbt få tillbaka håret.

Hårets livcykel

Ditt håravfall är inte permanent

När håret börjar falla av i stora tofsar är det naturligt att du börjar bli lite rastlös. För tänk om ditt vackra hår aldrig växer ut igen? Du kan dock vara ganska lugn - detta är helt normalt. Cirka 90 % av alla nyblivna mammor upplever ökat håravfall tre till åtta månader efter födseln. Som tur är får de allra flesta tillbaka håret. I sällsynta fall kan dock en graviditet hjälpa till att utlösa permanent håravfall. I det här fallet är det en genetisk defekt som har lagrats i din kropp och som utlöses av hormonerna under din graviditet.

Om du upplever att håravfallet inte börjar minska efter ca. sex månader efter din förlossning rekommenderar vi att du kontaktar din läkare för en eventuell konsultation.

Hur du minskar ditt håravfall efter graviditet

Skaffa en frisyr som passar ditt hår

När din hästsvans börjar bli tunn och trasig kan det vara en bra idé att skaffa en ny frisyr istället för att hålla sig till den gamla. När du har samma frisyr som under graviditeten kommer du hela tiden att bli påmind om hur tjockt och glansigt ditt hår var innan. Kanske har du svårt att känna dig lika vacker som tidigare och du kommer ständigt att tycka om ditt nu tunnare hår. Därför kan det vara en superbra idé att gå till frisören och låta dem trolla som de nu gör bäst. En frisör vet vilka frisyrer som är lämpliga för olika hårtyper och kommer oftast att kunna skapa en frisyr där tunnhåriga eller till och med kala fläckar i hårbotten är täckta, eller åtminstone inte alls lika synliga. Detta kommer att hjälpa dig att tycka om ditt nya jag, så att du också kan vara självsäker och tycka att du ser bra ut igen.

Undvik styling för håravfall

Undvik eller minska så mycket som möjligt din konsumtion av plattång eller locktång, fön, hårspray och andra stylingprodukter för håret. Plattången och locktången belastar håret ytterligare genom att dra i det och torka ut det med värmebehandlingar. Använd istället din hårborste för att skydda ditt hår så mycket som möjligt. Generellt hjälper hårstylingprodukter att slita på din hårstruktur och det gör därför strukturen ännu mer skör än vad den redan är. Undvik för alla i världen även stylingprodukter eller för den delen även hårvårdsprodukter med skadorge kemikalier.

Ett annat bra råd kan vara att undvika hårresår med metall i kollektionen. Metallen är hård och bryter håret, speciellt om håret redan är sprött och därför kommer det att förvärra ditt håravfall.

Varmestyling

Kosttillskott för håret

Förutom en ny frisyr finns det mycket annat du kan göra för att undvika håravfall efter graviditeten. Se först och främst till att din kropp får de vitaminer och mineraler den behöver. Zink och biotin, till exempel, har båda betydelse för att hjälpa kroppen att bibehålla ett normalt hår.

Med en liten bebis under armen och förmodligen minimal sömn kan det snabbt bli svårt att få i sig de vitaminer och mineraler som håret behöver via kosten. Därför har vi utvecklat Hair Vitamins, som innehåller bland annat både zink och biotin för att bibehålla ett normalt hår.

 
Kosten är särskilt viktig för en stabil hormonnivå. Detta säkerställer att håret som har gått in i vilofasen lättare kan komma in i sin normala tillväxtfas och börja växa igen. Även mycket små fluktuationer i din vitamin- och mineralbalans.

Undvik stress

Det kan tyckas vara lite av ett skämt att säga till en nybliven mamma att hon ska undvika stress. För du har precis tagit med en liten ny människa till världen, och det kan vara otroligt stressigt. För det första kommer du med största sannolikhet inte att få optimal nattsömn. Dessutom upplever majoriteten av nyblivna mammor många tankar och oro kring detta nya liv som föräldrar till ett litet nytt barn.


Du bör dock så långt det är möjligt försöka undvika att bli stressad. Stress kan förvärra ditt håravfall efter graviditeten och sett med de glasögonen är det såklart viktigt att du jobbar på att minska det. Dessutom är det också oerhört viktigt att du försöker att inte vara stressad så att du kan få en bra mammaledighet och njuta av denna speciella tid med ditt barn.

Först och främst är det viktigt att du försöker sova lite. Du kan behöva sova lite om dagen så att du får tillräckligt många timmar om dagen. Då får matlagning och städning vänta tills din pojkvän kommer hem. Det sägs ofta att när barnet sover ska mamman också bara försöka sova eller slappna av.

Stress och håravfall

Schampo och hårbehandling kan förhindra håravfall

Vissa speciella typer av schampon och hårkurer bör också ha en gynnsam effekt när det gäller att förebygga håravfall. Därför är det en bra idé att försöka hålla ett öga på dem nästa gång du behöver ett nytt schampo. Du kan läsa mer om schampo mot håravfall här.

Det kommer definitivt att ha bäst effekt om du ser till att både den inre och den yttre hårvården är på plats. På så sätt har du i alla fall gjort allt du kan och skapat de bästa förutsättningarna för att få friskt och starkt hår igen efter din graviditet.

Vanliga frågor om håravfall efter graviditet

När upphör håravfallet efter graviditeten?

I regel tar det vanligtvis mellan 2-6 månader från födseln innan håravfallet upphör. Det kan dock variera mycket från person till person, speciellt i relation till hur mycket stress och hormonell påverkan kroppen har upplevt under och efter graviditeten. Håravfall är ofta på topp cirka 3 månader efter födseln, eftersom det sammanfaller med hårstrånas livscykel.

Varför faller du när du ammar?

När man ammar är det normalt att en mamma upplever håravfall. Detta beror på ett hormon som heter prolaktin, som frisätts under amning och orsakar tillfällig uttunning av håret. Hårsäckarna kan bli vilande och produktionen av nytt hår kan stoppas under en period. Detta tillstånd, känt som telogen effluvium, är endast tillfälligt och bör försvinna av sig självt när amningen upphör. Ytterligare bidragande faktorer kan vara vitaminbrist eller stressfaktorer som kommer med kraven på att ta hand om ett spädbarn.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰