Tjej tvättar håret med schampo som motverkar håravfall
blog

Håravfallsschampo - vilket schampo är bäst?

vid Lotte Lindgren Mar 29, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 12 februari 2024.

Innehållsförteckning

Schampo mot håravfall: få friskare hår

Håravfall drabbar väldigt många människor – både män och kvinnor. Det är en obehaglig process och kan orsaka stor osäkerhet för de som drabbas. Är du rädd för att tappa håret? Eller blir det redan tunnare? Förebyggande är det bästa botemedlet! Läs här hur ett schampo mot håravfall kan hjälpa.

Hår har alltid spelat en stor roll i samhället. Det har varit en symbol för maskulinitet och virilitet hos män, medan det hos kvinnor representerar det feminina. Därför kan håravfall vara förknippat med stor osäkerhet, lägre självkänsla och till och med skam.
Det kan vara hemskt att upptäcka en bar fläck eller se hur tinningarna blir högre och högre. Tyvärr finns det fortfarande inget botemedel mot genetiskt håravfall. Å andra sidan finns det flera saker som kan bromsa processen.

Här är förebyggande åtgärder det bästa verktyget. Om det är många personer släkten som drabbats av håravfall kan det därför vara klokt att börja tidigt. Det finns många olika produkter för att främja hårtillväxten.
Ett bra ställe att börja är håravfallschampo för kvinnor och män. Det är lätt att implementera i din vardag utan att andra märker det och då kan det göra stor skillnad.

Orsaker till håravfall

Det finns många olika anledningar till varför din hårprakt blir tunnare eller att håret faller av. Den vanligaste orsaken bakom är dock genetik och ärftlighet. Vissa familjer har gener som gör håravfall mer sannolikt.

Är din pappa, mamma eller morföräldrar tunnhåriga? Då är det mycket möjligt att du också bär på genen. Därför är det i dessa fall en särskilt bra idé att vara ute med förebyggande produkter som t.ex. hårprodukter.

Andra orsaker till att du tappar hår kan vara:

  • Du får inte tillräckligt med näring eller vitaminer: Kroppen behöver näringsämnen och vitaminer för att bibehålla ett normalt hår. Därför kan kosten ha stor betydelse för hur ditt hår mår.
  • Du tar medicin eller är sjuk: Många typer av medicin har håravfall som biverkning. I dessa fall är håravfallet ofta tillfälligt, men du kan minska effekten med olika håravfallsprodukter. Är du mycket sjuk under en längre tid kan det också påverka din hårprakt. Det händer för att din kropp lägger all sin energi på att bekämpa sjukdomen.
  • Du är stressad: När vi människor upplever perioder med mycket stress eller psykiska utmaningar kan det påverka mycket. Det påverkar inte bara ditt mentala tillstånd utan kan också påverka din kropp. Därför är håravfall en av biverkningarna av stress.
  • Du har en obalans i dina hormoner: När du går igenom klimakteriet eller blir gravid påverkas dina hormoner. Detta påverkar hela kroppen, inklusive hårstråna. Detsamma gäller om du använder hormonella preventivmedel som t.ex. P-piller.
  • Du har blivit äldre: När vi blir äldre påverkas många saker i kroppen. Det är vanligt att ju äldre du blir desto tunnare blir din hårprakt.
Håravfall

Kan schampo hjälpa mot håravfall?

Schampo kan hjälpa mot håravfall på vissa sätt, men det är viktigt att förstå att det krävs mer än schampo för att förhindra eller stoppa håravfall. Schampot är formulerat med ingredienser som kan arbeta för att naturligt återställa hårbottens återfuktningsbalans och minska hårbottenproblem som kan bidra till håravfall. Dessutom innehåller många schampon också ingredienser som är utformade för att stärka hårsäckarna och främja ny tillväxt från friska hårsäckar. Dock kan schampo ensamt inte vända eller stoppa genetiska orsaker till håravfall som t.ex manligt håravfall. Därför är det viktigt för personer som upplever håravfall att ta ett helhetsgrepp som inkluderar en bra kost, träningsrutin och regelbunden användning av ett kvalitetsschampo för att uppnå bästa resultat.

Få tjockare hår med rätt schampo mot håravfall

Det finns olika typer av schampo som gör att håret växer snabbare. Och det finns flera tillverkare som är experter på schampo för tunt hår. Detta är en klar fördel om du upplever tunnare hår eller bara fläckar.

Det bästa med att använda hårprodukter mot håravfall är att de är lätta att använda. Till skillnad från många andra typer av behandlingar behöver du inte ändra något i din vardag. Du behöver bara byta ut dina vanliga hårprodukter mot sådana som är bra för ditt hår.

Men vad innehåller det bästa schampot för tunt hår och hårbrist? Det är svårt att ge ett entydigt svar på det. Det finns dock ett antal ingredienser som du kan hålla utkik efter när du letar efter en bra produkt.

Vilka ingredienser i schampo främjar hårväxt?

Ett exempel på en bra produkt mot håravfall är Grow and Glow Schampo. Den är gjord med hjälp av experter för att stärka hårväxten och ge dig en friskare, tjockare hårprakt.

När du använder Grow and Glow Schampo tränger det helt in i hårrötterna. På så sätt stärker det hårstrået från insidan och lämnar ett jämnt, glänsande och friskt utseende.

En annan fördel med den är att den innehåller fruktsyror. Det är en bra idé att välja hårprodukter med fruktsyror. De ger en skonsam exfoliering av hårbotten, vilket ökar blodtillförseln – och därmed också tillförseln av syre och näringsämnen.

Grow and Glow är ett bra exempel på en produkt mot håravfall på grund av dess ingredienser. Nedan kan du läsa om vad som finns i den. Det hjälper dig också om du vill hitta liknande, bra produkter.

Curcuma Longa
Detta läkemedel har i vissa studier resulterat i en minskning av håravfall med upp till 89%. Samtidigt har det gett en ökning av hårtätheten med upp till 52% efter 150 dagars användning. För att läsa mer om Capilia Longa-ingrediensen och dess resultat, klicka här.

Det stärkernämligen hårets kvalitet, samt att göra det starkare och tjockare. Samtidigt kan det fördröja håravfall genom att förlänga den anagena fasen av hårcykeln.

Amaranthus Caudatus fröextrakt
Detta ämne penetrerar direkt in i hårfibrerna för att ge näring och öka diametern på hårstråna upp till 11,3%. Den ger även glans och minskar friktionen, vilket också gör den idealisk för dig med lockar. Det hjälper också till att motverka hårskador.

Pyrus Malus (sött äpple) fruktextrakt
Innehåller de exfolierande fruktsyrorna som nämnts tidigare, och är samtidigt återfuktande, mjukgörande och vårdande. Det hjälper också till att ta bort döda hudceller, vilket också kan minska synliga mjäll.

Æble ekstrakt er godt for håret

Aminosyracocktail
Aminosyror är byggstenarna som proteiner tillverkas av. Och de är viktiga för hårväxten. Den ger fukt och styrka, samt fungerar som näring för cellerna i huden och hårsäcken.

Natrium PCA
Sodium PCA är en naturlig fuktighetskräm som kommer från oljor, växter och frukter. Den är återfuktande, vårdande och skyddar hårfärgen.

Dexpanthenol
Detta används ofta även mot torr och irriterad hud. Den stimulerar därför hårbotten och penetrerar helt in i hårrötterna. På så sätt förses hårstrånas bas med pantotensyra (B5), vilket ökar styrkan och glansen för en frisk hårprakt.

Hydroxipropyltrimoniumklorid
Extraherad från guargummi och har fantastiska konditionerande egenskaper. Den är perfekt för att minska friktionen för en jämn och glänsande look. Det gör också håret lättare att styla.

Aloe Vera
Denna växt används i en mängd naturliga produkter på grund av dess många fantastiska egenskaper. Det hjälper håret att få fukt, och håller det fint och glansigt. Grow & Glow är ett bra schampo för håravfall. Håll ett öga på de nämnda ingredienserna, då de har visat sig vara enormt fördelaktiga i kampen mot håravfall.

Aloe vera er vigtigt for at bevare fugten i dit hår

Grow and Glow är ett av många bra schampon för håravfall hos kvinnor och män. Se därför bara till att hålla ett öga på de nämnda ingredienserna när du letar efter hårprodukter. De har visat sig vara oerhört fördelaktiga i kampen mot håravfall.

Så ju mer av ämnena du hittar i en hårprodukt, desto större är chansen att den kan hjälpa dig att minska ditt håravfall.

Det är inte bara vilken typ av hårprodukt du använder som spelar roll. Det spelar också stor roll hur du använder det! Om du använder produkterna felaktigt kan de få motsatt effekt.

Nedan kan du hitta 3 bra tips på hur du får ut det mesta av ditt håravfallshampoo.

1. Tvätta håret på rätt sätt

Visste du att sättet du tvättar ditt hår på kan faktiskt skada det? Det spelar egentligen ingen roll hur du fördelar hårprodukterna i din man.

Se därför till:

  • Skölj noggrant: Ditt hår bör sköljas helt innan du lägger schampo i det. Det fungerar mycket bättre om ditt hår är ordentligt blött. Detta gör att det skummar bättre och du behöver en mindre mängd.
  • Använda varmt vatten: Hett vatten tränger in i din hårbotten och öppnar porerna så att schampot kan ta sig ända ner till hårrötterna. På så sätt blir du av med all smuts och smuts, och får ut det mesta av de goda råvarorna.
  • Blanda det med vatten: Om du bara tar en ordentlig klump schampo och lägger den i håret så sprids det inte tillräckligt. Genom att blanda schampot med vatten först blir det tunnare i konsistensen och gör det lättare att fördela det över hela huvudet.

Undvik också alltid:

  • Använd bara schampo på håret: För att få ut mesta möjliga effekt av alla bra ingredienser behöver du även massera hårbotten. På så sätt träffar du inte bara hårstråna, utan även hårbotten och hårrötterna.
  • Gnugga håret torrt: För att undvika skador, dutta håret torrt med handduken istället för att gnugga det fram och tillbaka.
Kvinnan tvätter håret

2. Undvik att skada ditt hår

Det gäller t.ex. frekvent färgning av håret. Varje gång du färgar ditt hår skadar du det. Det är bra då och då, men ju oftare du gör det, desto högre är risken för bestående skador.
Under de senaste åren har det också kommit fram olika nya hårtekniker. Till exempel permanent hårutjämning, "rakpermanenta" håret på svenska, som också kan skada skört hår.

3. Behandla hårbotten med hårkurer

Förutom att använda ett bra schampo för håravfall kan du skämma bort din hårbotten med hårkurer. De finns i en mängd olika versioner och många av dem har även gynnsamma effekter vad gäller hårväxt. Det är inte bara bra för håret. Det är också bekvämt och avkopplande för dig. Så ta en hemspa-dag då och då med några läckra hårkurer.
Alla ovanstående tips i kombination med bra hårprodukter mot håravfall kan minska ditt håravfall effektivt. Och kom ihåg att förebyggande är det bästa botemedlet. Så tigg favor hellre för tidigt än för sent!

Finns det några biverkningar av att använda schampo mot håravfall?

Det är viktigt att notera att olika schampon kan ha olika ingredienser och formuleringar, och därför kan ha olika biverkningar. Det är alltid en bra idé att läsa ingrediensförteckningen på produkten och kontrollera om det finns några biverkningar eller varningar. I allmänhet är de flesta schampon mot håravfall säkra att använda och deras biverkningar är sällsynta och milda. Vissa personer kan uppleva torr eller irriterad hårbotten, klåda eller mjäll. Om du upplever något av dessa symtom kanske du vill prova ett annat håravfallsschampo eller söka råd från din läkare eller en hudläkare. Det är också viktigt att följa instruktionerna på produkten och inte använda för mycket schampo åt gången, eftersom det kan torka ut hårbotten och leda till torrhet och klåda. Om du har känslig hud eller är benägen att få allergiska reaktioner kan det vara bra att välja ett schampo som är särskilt utformat för känslig hårbotten.

Hair Growth Starter Kit

Hair Growth Starter Kit

Hårvitaminer

Hårvitaminer

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰