Hårgele
blog

En guide till hårgel: Vad du behöver veta

vid Lotte Lindgren Jun 28, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 4 februari 2024.

Innehållsförteckning

Hårgelé är en populär stylingprodukt att hålla på plats och definiera olika frisyrer. Men med så många typer av hårgelé kan det vara svårt att hitta rätt för din hårtyp och önskade stil. I den här guiden ger vi dig allt du behöver veta om olika typer av hårgelé, hur du väljer rätt och tips för användning. Läs vidare för att få ett strålande resultat! 

Innehållsförteckning

Vad är hårgelé?

En hårgelé eller gel är en stylingprodukt som används för att tämja och forma hår. Denna gelé kan ha olika nivåer av hållning, vilket möjliggör allt från ljuskontroll till starkare håll. Hårgelén kan även ge håret glans och textur.

Hårgelé kan lägga till glans och textur till ditt hår samtidigt som du tämjer och formar det.

Hårgelé görs vanligtvis med ingredienser som vatten, alkohol och förtjockningsmedel som gummi arabicum eller cellulosagummi. Vissa geler innehåller också konditionerande ingredienser som aloe vera eller vitaminer för att skydda hårstråna från skador efter styling. Sammantaget kan hårgelé vara en effektiv produkt för att hårstyla olika frisyrer med varierande grad av hållbarhet och glans.

En kort historia av hårgelé

Hårgelé uppfanns i början av 1900-talet och tillverkades ursprungligen av animaliska fetter, oljor och vaxer. Idag använder de flesta tillverkare syntetiska polymerer för att skapa hållbarhet och styling. Populariteten för hårgelé har förändrats genom åren, från den matta looken på 1920-talet till den mer glansiga looken i dag.

De tidigaste hårgelformuleringarna inkluderade ingredienser som vaselin, bivax och lanolin för att ge ett starkt fäste. Med tiden har tekniken blivit mer avancerad med introduktionen av syntetiska material som akrylater och polyvinylpyrrolidon, vilket ger större kontroll över stylingresultatet.

Idag väljer många fortfarande hårgelé som sin föredragna stylingprodukt på grund av dess mångsidighet och förmåga att skapa olika frisyrer med varierande grad av hållbarhet.

Hur fungerar hårgelé?

Olika typer av hårgelé erbjuder olika hållningar. Vissa geltyper ger ett mjukt fäste och glansigt utseende, medan andra kan hålla även de mest krävande frisyrerna på plats hela dagen. Till exempel är en lätt stylinggel idealisk för att skapa en naturlig look, medan en starkare gel med maximalt fäste kommer att behövas för mer komplexa frisyrer.

Om du behöver mjuka upp styvheten i din hårgelé finns det vissa produkter som du kan kombinera den med för att uppnå önskad effekt. Ett bra sätt att göra detta är att tillsätta lite vatten eller olja till gelén. Detta kommer att minska dess styvhet och ge ditt hår mer flexibilitet.

Även om hårgelé kan vara till hjälp i stylingprocessen och låta dig uppnå önskat utseende, bör överanvändning eller missbruk av produkten undvikas. Överanvändning av hårgeléer kan leda till skador på ditt hår med tiden och resultera i svaga hårstrån såväl som torrt hår eller kliande hårbotten.

 Hårgelé

Olika typer av hårgelé

Light hold hårgelé är perfekt för dig som vill ha en mer naturlig look. Denna typ av gel är idealisk för kortare hår eller för de med fint hår eftersom den inte tynger ner håret. Light hold hårgelé gör att du också kan styla håret flera gånger under dagen utan att det blir stelt.

Medium hold hårgelé fungerar bra för både kortare och längre hårtyper. Denna gel kommer att ge ditt hår struktur och volym samtidigt som den låter dig behålla en naturlig känsla i håret. Det är en mångsidig gel som passar de flesta frisyrer och tillfällen.

Lätt hållbar hårgelé

Få volym och textur med lätthållfast hårgel. Light hold hårgelé kan ge dig den perfekta mängden volym och textur utan att tynga ner håret eller göra det stelt. För bästa resultat rekommenderar vi att du följer dessa enkla steg:

  • Applicera en liten mängd gel i fuktigt eller torrt hår
  • Fördela gelén jämnt i håret med fingrarna
  • Styla håret efter önskemål

Lägg till glans till ditt hår med lätt hållgel. Vill du ha en frisk och glänsande look? Då är en lätt hållgelé lösningen för dig! Här är några tips på hur du får rätt glans:

  • Använd endast små mängder av gelen, för mycket kommer att se fet ut.
  • Bort från rötterna! Koncentrera dig på längderna och ändarna.

Hur du förhindrar ditt hår från att se fett ut med lätt hållgel. Om din största rädsla är att din gel ska få dina fina lockar att se feta ut så har vi tips för det också!

  • Leta efter produkter speciellt utformade för fint/skandinaviskt hår
  • Prova att använda torrschampo innan du applicerar din favorithårgelé

 

Medellång hållfast hårgelé

Få en naturlig men ändå fast frisyr med medium hold gel. Medium hold hårgelé är det perfekta valet för dig som vill ha en mjukare finish än starkt hållgel, men ändå vill ha ett pålitligt hårstylingalternativ. Med medium hold gel kan du skapa en naturlig look i ditt hår och samtidigt skydda mot oönskade flyaways hela dagen.

Ge din frisyr ett lyft hela dagen med medium hold gel. Om du behöver fräscha upp din frisyr under hela dagen eller kvällen utan att behöva tvätta håret igen, så är hårgelé med medium håll den rätta lösningen för dig. Gelens flexibla formula gör att du kan forma ditt hår efter önskemål och hålla det på plats tills nästa tvätt – utan några klibbiga eller tunga känslor i håret.

Säkerställ ett flexibelt stylingalternativ med medium hold gel. En av de största fördelarna med medium-hold gel är dess mångsidighet: oavsett om du vill skapa en enkel vardagslook eller något mer festligt, ger denna typ av gel dig friheten att styla och styla om efter behov - samtidigt som du behåller kontrollen över resultat tack vare dess medelstyrka..

Starkt håll hårgelé

Uppnå extrem styrka i din frisyr på nolltid med vår hårgel med stark hållning. Denna gel är idealisk för även de mest krävande frisyrer och kan fixa ditt hår hela dagen. Men kom ihåg att följa dessa tips för att undvika skador på håret: använd endast en liten mängd, undvik att gnugga geléen direkt på hårbotten och tvätta alltid produkten noggrant från håret innan du går och lägger dig. Med vår starkt hållande hårgelé kan du få ett imponerande resultat utan att kompromissa med ditt hårs hälsa.

Hur väljer man rätt hårgelé?

När du väljer rätt hårgelé är det viktigt att ta hänsyn till din hårtyp och önskad styling. Om du har kort hår kan en matt gel vara idealisk för att skapa textur och volym. För längre hår kan en glansig gel ge en mer polerad look och hjälpa till att tämja frizz.

Det är också viktigt att kontrollera ingredienserna i gelen för eventuella allergener eller ingredienser som inte passar dina behov. Vissa geler kan till exempel innehålla alkohol eller silikon, vilket kan torka ut håret med tiden. Det är alltid bäst att läsa etiketterna noggrant eller söka råd från en professionell stylist innan du köper din nästa hårgelé.

Hårtyp och -längd

När det kommer till lockigt hår är det viktigt att välja rätt gel. En lätt formula fungerar bäst för att undvika frizz samtidigt som den ger lockarna definition och rörelse. Välj en gel med fuktgivande ingredienser som aloe vera, arganolja eller jojobaolja för att bibehålla hårets hälsa.

Kort, frissigt hår behöver ett starkare grepp med en fastare geltyp. En texturerad formel kan också hjälpa till att framhäva lagren i ditt avklippta hår. Undersök de olika typerna av geler på marknaden och hitta en som passar din önskade stil.

Fint hår kräver extra omsorg när du väljer din stylinggel då vissa produkter kan få håret att se platt och tunt ut ännu mer. Undvik tunga geler Fokusera istället på volymgivande geler eller mousser, som ger volym utan ansträngning - då undviks ytterligare skador på håret!

 Olika hårtyper och längder

Önskad styling

Sleek look: 

En smidig frisyr kan uppnås med olika typer av hårgelé, men vissa är mer lämpliga än andra. För att uppnå önskad effekt, leta efter en gel med starkt fäste och förmågan att tämja flyaways.

Ingredienserna i gelerna spelar också en roll för deras egenskaper. Polymerer är kända för sin förmåga att ge hållbarhet, medan silikon ger håret ett glänsande utseende.

Beach waves:

Vill du ha den perfekta "beachy" looken? Se till att du inte hamnar med ett huvud fullt av sand! En gel hjälper dig att hantera ditt hår utan flingor eller frizz.

Det bästa valet för denna look skulle vara en gel som ger textur och volym samtidigt som den stannar på plats hela dagen. För extra volym, överväg en formel som innehåller hydrolyserat keratin eller proteiner.

Voluminöst hår

Ett fullständigt resultat kräver geler som har ingredienser som filmbildare och fuktgivande medel (fuktande medel), eftersom de ökar hårets fyllighet och elasticitet.

Du bör också välja produkter fria från alkohol, eftersom alkohol ofta torkar ut håret och kan leda till skador på lång sikt. Du kan ofta överväga, om du har lockigt hår eller vill ha det, att leta efter produkter som lever upp till Curly Girl-metoden.

Ingredienser och allergier

Gratis alternativ finns tillgängliga för dig som lider av känslig hud eller allergier. Dessa alternativa produkter innehåller inte de vanliga ingredienserna som kan irritera huden eller utlösa en allergisk reaktion. Så om du vill ha starkt och friskt hår utan att behöva oroa dig för biverkningar, prova att byta till en "fri från" produkt.

Det är viktigt att hitta rena ingredienser i din hårgelé som inte skadar din hälsa eller miljön. Undvik ingredienser som parabener och sulfater. Välj istället produkter med naturliga ingredienser som aloe vera och arganolja – dessa ger näring åt ditt hår samtidigt som det håller formen hela dagen.

För effektiv hårväxt och en frisk hårbotten måste du undvika vissa ingredienser i dina stylingprodukter – speciellt när det kommer till hårgelé! Du bör till exempel undvika alkoholbaserade geler och silikoner, eftersom dessa kan torka ut håret med tiden. Använd endast lätta geler gjorda av fuktgivande oljor för bästa balansen mellan snygg frisyr och välskött hår

Hur man använder hårgelé

För att få bästa resultat av din hårgelé finns det några saker du bör tänka på. Först och främst är det viktigt att förbereda håret genom att tvätta det noggrant och låta det torka naturligt eller med en hårtork på låg värme. Därefter kan du applicera en liten mängd hårgelé, beroende på önskad hållning och glans.

Efter applicering av gelen kan du styla håret som du vill med hjälp av fingrarna eller en kam. Tänk dock på att inte överbelasta håret med produkten, då detta kan skapa oönskad stelhet och klumpar i håret. Använd endast den nödvändiga mängden gel för att styla ditt hår för optimala resultat.

Förberedelse av håret

Förberedelse av håret är viktigt för att uppnå bästa resultat med din hårgelé. Börja med att tvätta håret och torka det försiktigt med en handduk. Du kan sedan borsta eller kamma håret för att ta bort eventuella knutar, så att produkten är jämnt fördelad i håret. Om du planerar att använda värmestylingverktyg är det en bra idé att använda en värmeskyddande spray innan du applicerar hårgelén. Detta kommer att skydda ditt hår från värmeskador och bibehålla dess hälsa och glans.

Kom ihåg att sättet du förbereder ditt hår har stor inverkan på effekten av den valda hårgelén. Så ta dig tid för ordentlig vård och behandling innan styling!

Applicering av hårgelé

Börja med en liten mängd gel i handflatan och arbeta upp efter behov. Detta kommer att säkerställa att du undviker att applicera för mycket gel på en gång. Fördela gelén jämnt i håret med fingrarna eller en kam. Det är viktigt att se till att gelén fördelas jämnt så att den ger ditt hår en glansig look. Undvik dock att applicera för mycket gel eftersom det kan få ditt hår att se fett ut och tappa sin naturliga rörelse och volym.

Styla håret

Använd en fön för att styla håret efter applicering av gelen för extra hållbarhet. För att uppnå önskad stil och behålla formen på frisyren hela dagen kan du använda en fön efter applicering av gelen.

För en mer naturlig look kan du låta håret lufttorka. Om du föredrar en mer avslappnad och naturlig stil, låt håret lufttorka utan att använda värme eller stylingverktyg.

Använd bara lite gel på spetsarna för styling. När det kommer till styling med hårgelé är mindre ofta mer. Applicera endast lite gel på spetsarna för att skapa önskad frisyr och undvika överbelastning med produkten.

  • Använd en fön för extra hållbarhet
  • Låt håret lufttorka för en mer naturlig look
  • Använd bara lite gel på spetsarna när du stylar

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰