Solskydd för ditt hår
blog

Solskydd för hår: Vilka produkter ska du använda?

vid Lotte Lindgren Jun 30, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 30 januari 2024.

Innehållsförteckning

Sommaren är härlig - men den kan vara tuff för håret. Solens strålar och värmen kan torka ut håret, göra det svagt och förstöra färgen. Som tur är finns det sätt att skydda sig! I den här artikeln ger vi tips om solskydd för hår: varför det är viktigt, hur du skyddar ditt hår från solen och vad du ska se upp för. Läs vidare för att lära dig mer!

Innehållsförteckning

Varför är solskydd för håret viktigt?

Solskydd för håret är lika viktigt som solskydd för huden. Solens skadliga UV-strålar kan orsaka skador på håret, vilket leder till torrt och skadat hår och att färgen bleknar. Därför är det viktigt att applicera skyddande produkter som sprayer eller andra typer av solskydd i håret innan du går ut i solen. Dessa produkter hjälper till att förebygga skador och håller ditt hår friskt och starkt. Så se till att du alltid har en tillräcklig mängd av dessa produkter vid din sida när du njuter av solen!

Solens skadliga UV-strålar kan skada håret

Solens skadliga UV-strålar kan ha en negativ inverkan på ditt hår. Exponering för solen kan leda till torrt, sprött och färgförlust i håret, vilket kan resultera i mindre glänsande och friskt hår. Det är därför viktigt att skydda håret mot solen med hjälp av lämpliga produkter.

Solens UV-strålar kan leda till torrt hår och färgförlust, men genom att använda lämpliga produkter som sprayer eller krämer med UV-filter samt hattar och sjalar kan du skydda ditt hår från solskador.

 

De flesta vet redan hur viktigt det är med solskydd för huden, men det är också viktigt att skydda håret från solens skadliga strålar. Använd skyddande produkter som sprayer eller krämer med UV-filter och använd hattar eller sjalar för extra täckning. Risken för skadat hår ökar också om du redan har färgat hår, kemiskt behandlat eller torrt hår. Därför bör du alltid vara uppmärksam och ta hand om ditt hår på bästa möjliga sätt när det utsätts för solens strålar.


Solskydd för håret kan förhindra skador

Solskydd för håret är lika viktigt som solskydd för huden. När du utsätter ditt hår för solens starka UV-strålar kan det skada både hårets yta och struktur. Som tur är finns det produkter som kan skydda håret mot dessa skador.

Vilka typer av hårprodukter skyddar mot solskador på håret?

 • Solskyddsspray

 • Hårvårdsprodukter med SPF

Vad ska du leta efter när du väljer en solskyddsprodukt för ditt hår?

 • En bredspektrumformula som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar

 • Formulan ska vara lättviktig och inte tynga ner håret

 • Keratin eller andra ingredienser i produkten hjälper till att reparera eventuella befintliga skador

Kan naturläkemedel också ge bra skydd mot solen? Ja, det kan de! Det finns flera oljor som jojobaolja eller arganolja som har naturliga egenskaper som fungerar som ett filter för din man.

arganolja

Vilka ingredienser bör du leta efter i en solskyddsprodukt för hår?

När det gäller solskydd för håret finns det några specifika ingredienser som du bör leta efter. Det viktigaste är att produkten innehåller UV-skydd, eftersom solens strålar kan skada både hår och hårbotten. Dessutom är det en bra idé att välja produkter som innehåller antioxidanter, som skyddar håret mot fria radikaler som kan orsaka skador och åldrande.

Några av de bästa ingredienserna att leta efter i en solskyddsprodukt för hår inkluderar:

 • UV-skydd: Zinc oxide, avobenzone, octinoxate

 • Antioxidanter: Vitamin E, vitamin C

 • Fuktighetsbevarande medel: Aloe vera, glycerin, hyaluronsyre, jojobaolie

Tänk också på att välja en solskyddsprodukt som passar din hårtyp och dina behov. Om du har färgat hår är det viktigt att välja en produkt som skyddar färgen från att blekas i solen. Om du har torrt hår kan du välja en produkt som ger bra med fukt och vård.


Vad händer om du inte skyddar ditt hår mot solen?

Solskydd för ditt hår är viktigare än du kanske tror. Att inte skydda håret mot solen kan leda till ett antal hälsoproblem. Typiska tecken på skador från brist på skydd kan vara torrt och livlöst hår eller ett ökat antal kluvna toppar.

En annan effekt av långvarig exponering för UV-strålning är förändringar i hårets färg och struktur. Till exempel kan blont eller grått hår bli gulaktigt, medan mörkt eller svart hår kan bli mer rödaktigt i tonen. Dessutom ökar risken för lockiga eller kluvna toppar avsevärt utan rätt solskydd. Använd därför alltid produkter med skyddande egenskaper, t.ex. sprayer med SPF-faktor, när du vistas i solen under längre perioder.

Solen kan göra ditt hår torrt

Hur kan du skydda ditt hår från solen?

Sommaren är härlig, men solens strålar kan vara hårda mot håret och orsaka torrhet och skador. Därför är det viktigt att skydda håret från solen. Använd en hatt eller scarf för att täcka håret när du är ute under längre perioder. En solhatt med brett brätte fungerar också bra för att skydda mot starka UV-strålar.

Förutom fysiska barriärer kan du också använda produkter för att skydda ditt hår från solen. Prova ett leave-in-balsam eller hårspray med UV-skydd för att hålla håret återfuktat och minska solskadorna. Du kan också välja ett schampo med UV-skydd, så att praktiskt taget hela din rutin bidrar till ett friskt och starkt hår hela dagen!

Bär hatt eller halsduk

Vill du skydda ditt hår från solens skadliga strålar? Då är en hatt eller scarf det perfekta valet. När du väljer hatt är det viktigt att hitta en lätt modell som inte klämmer åt huvudet och lämnar märken i håret. Det är också en bra idé att leta efter en scarf gjord av andningsbart tyg, eftersom det ger extra skydd mot solen samtidigt som det håller håret på plats.

Kom ihåg att solskydd för håret handlar om mycket mer än bara produkter. Genom att använda hattar och scarfar kan du skydda ditt hår och se fantastisk ut på samma gång!

Använd en solhatt med brett brätte

Glöm inte din solhatt när du ger dig ut i solen. Den är viktig för att skydda ditt hår. Välj en hatt med minst 10 cm brett brätte för optimalt skydd mot solens skadliga strålar. Undvik hattar som stråhattar och andra hattar med hål i, eftersom de inte ger tillräckligt skydd. En solhatt av bra kvalitet kan hjälpa dig att hålla håret friskt och starkt samtidigt som du njuter av livet under den heta solen.

Många av oss tänker kanske bara på vår hud när vi pratar om solskydd. Men det är viktigt att tänka på håret också! Exponering för UV-strålar kan göra håret skört och svagt med tiden - men en enkel sak som en hatt kan verkligen göra skillnad här! Så se alltid till att du har din gamla goda hatt till hands innan du går ut i dagsljus.

bred solhatt kan vara ett effektivt sätt att skydda håret

Använd ett leave-in balsam med UV-skydd

Se till att välja produkter som är särskilt utformade för hår när du vill ha solskydd. Ett leave-in-balsam med UV-skydd är ett bra sätt att ge håret det skydd det behöver mot solens skadliga strålar.

För maximal effektivitet, applicera produkten i fuktigt hår innan du exponerar dig för solen. Detta ger ditt hår den bästa chansen att skyddas och bibehålla sin hälsosamma kondition i varmt väder. Med dessa steg kan du njuta av sommardagarna utan att oroa dig för ditt hårs hälsa och styrka!

Använd en hårspray med UV-skydd

Spraya jämnt över hela håret före utomhusaktiviteter. En hårspray eller annan hårstylingprodukt med UV-skydd kan skydda ditt hår från solens skadliga strålar, som kan orsaka torrhet och färgförändringar i håret. Se till att applicera sprayen jämnt över hela håret innan du går ut.

Återapplicera sprayen varannan timme vid långvarig solexponering. Om du planerar en dag i solen eller kommer att utsättas för solljus under en längre tid, kom ihåg att återapplicera din hårspray med UV-skydd varannan timme. Detta hjälper dig att bibehålla ett optimalt skydd för ditt hår mot solens skadliga strålar och håller det friskt och starkt.

Vad bör du vara uppmärksam på?

När det gäller solskydd för håret finns det några viktiga saker att tänka på. För det första ska du välja produkter med hög solskyddsfaktor för att undvika att skada och torka ut håret. Dessutom är det en bra idé att undvika produkter med alkohol och sulfater, eftersom dessa ingredienser kan ha en negativ effekt på hårets hälsa.

Kom också ihåg att applicera dina solskyddsprodukter jämnt i hela håret för optimalt skydd. Efter en dag i solen är det också viktigt att tvätta håret noggrant för att avlägsna eventuella produktrester, svett eller sand från din strandresa. Med dessa enkla tips kommer ditt hår att vara väl skyddat från solens skadliga strålar och bibehålla sin hälsa och styrka.

Välj produkter med hög solskyddsfaktor

Förstå vikten av SPF i solskyddsmedel för hår. Det är viktigt att skydda håret mot solens skadliga strålar för att undvika torrt, svagt och blekt hår. Se till att välja en produkt med minst SPF 30 eller mer för bästa skydd.

Överväg också att bära hatt eller halsduk för extra skydd. Dessutom är det en bra idé att hålla sig borta från produkter med alkohol och sulfater, som kan torka ut håret ytterligare.

Kom ihåg dessa tips för att skydda ditt hår från solen:

 • Välj produkter med minst SPF 30

 • Undvik produkter med alkohol och sulfater
 • Överväg även hattar eller halsdukar för extra skydd

Undvik produkter med alkohol och sulfater

Lär dig mer om de negativa effekterna av alkohol och sulfater på håret så att du kan undvika dessa ingredienser. Alkohol torkar ut håret och kan leda till skört och trasigt hår, medan sulfater tar bort naturliga oljor från hårbotten så att håret blir torrt och livlöst. Välj istället produkter med naturliga ingredienser som sheasmör, kokosolja eller aloe vera för att ge ditt hår den näring det behöver. Ta en titt på våra schampon från Yuaia Haircare. De är både sulfat- och silikonfria.

För att hitta de bästa produkterna för ditt solskydd bör du prova olika märken och läsa ingrediensförteckningen noggrant innan du köper. Det är viktigt att välja en formula som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar och innehåller vårdande ingredienser för ett friskt hår. Tänk på allt roligt vi vill ha under solen - strandresan, poolpartyt eller bara en mysig dag i trädgården - genom att välja rätt produkter kan du njuta av dessa stunder utan bekymmer!

Se till att applicera produkterna jämnt genom håret

Använd kam för att få en jämn fördelning av produkten i hela håret. En jämn applicering är viktig eftersom det minimerar risken för solskador och torrt hår. Här är några tips:

 • Använd en bredtandad kam för att fördela produkten i hela håret

 • Kamma försiktigt från rot till topp

Fokusera särskilt på de utsatta områdena som topparna och hårbotten. Dessa områden är ofta de som är mest utsatta för solens skadliga strålar.

 • Massera in solskyddet i dessa områden med fingertopparna

 • Applicera mer produkt efter behov
Massera försiktigt in i håret samtidigt som du applicerar solskydd. Detta gör att du kan kontrollera mängden produkt som används och säkerställa ett jämnt fördelat skydd.
 • Ta små mängder åt gången och massera in ordentligt

 • Upprepa processen vid behov

En bra appliceringsteknik kan hjälpa dig att uppnå bästa möjliga skydd mot skadliga UV-strålar och hålla ditt hår friskt och starkt!

Tvätta håret noggrant efter en dag i solen

Efter en dag i solen är det viktigt att tvätta håret ordentligt. Solens UV-strålar kan torka ut håret och göra det sprött och glanslöst. Genom att använda milda schampon kan du undvika ytterligare skador på håret samtidigt som du effektivt rengör det från svett och smuts. Vi rekommenderar också att du lägger till avslutande produkter som balsam i din rutin för att återfukta håret och skydda det mot ytterligare uttorkning från solen.

Nästa gång du har haft en dag i solen, kom ihåg dessa tips för ett friskt och starkt hår!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰