Kvinna med långt vågigt hår
blog

Frisyr för långt hår: 5 vackra frisyrer för din hårlängd

vid Lotte Lindgren Jun 28, 2023

Utmärkt Baserat på 3273 omdömen
Dorthe Kristensen

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 14 september 2024.

Innehållsförteckning

Har du långt hår men vill ha en förändring i din frisyr? Här är fem olika frisyrer för långt hår som du kan göra själv hemma. Med dessa enkla och praktiska tips och tricks kan du enkelt uppdatera din frisyr för långt hår utan att behöva besöka en salong eller betala dyra pengar för professionell hjälp. Läs vidare och bli inspirerad att prova nya stilar som kan ge din look en fräsch känsla och nytt liv, allt i bekvämligheten av ditt eget hem. Gör din frisyr för långt hår lika unik som dig själv!

    5 frisyrer för långt hår

    Letar du efter nya idéer till frisyr för långt hår? Tänk då på dessa frisyrer. Oavsett om du föredrar en avslappnad look eller något mer strukturerat, finns det många möjligheter för en vacker frisyr för långt hår. Löst och vågigt hår är en klassiker som passar alla ansiktsformer och kräver minimal vård. Denna look är perfekt för vardagen, eftersom den är både enkel och elegant. Om du behöver lite mer struktur i din look, prova att göra flätor i olika varianter från den traditionella flätan till halvflätor eller ett fiskbensmönster. Flätor är ett fantastiskt sätt att ge ditt hår textur och djup, och de kan anpassas till varje tillfälle. Du kan se vår stora guide till flätor här.


    Ett enkelt sätt att ge din hästsvans en twist är att dra en liten hårslinga runt elastiken och fästa den med en nål. Detta lilla trick kan förvandla en vanlig hästsvans till en stilfull frisyr för långt hår. Du kan också experimentera med lockar – skapa vackra mjuka vågor med hjälp av guider eller slingor, innan du stylar ändarna raka. Och om du vill ha extra volym, prova att skapa en fyllig flätkrans genom att använda vax, gelé och andra hårprodukter. Med dessa tips kan du lätt uppnå en imponerande frisyr för långt hår utan att behöva gå till frisören varje gång!

    1. Löst och vågigt hår

    Skapa en avslappnad look med löst och vågigt hår. Denna frisyr är perfekt för dig som vill ha en enkel och snabb uppsättning som fortfarande ser stilfull ut. Löst och vågigt hår är en mångsidig frisyr för långt hår som både kan vara avslappnad för vardagen och sofistikerad för mer formella tillfällen.

    För att få vågigt hår kan du använda heatless curls (värmefria lockar), locktång eller plattång för att skapa mjuka vågor i ditt långa hår. Om du vill ha en mer naturlig look kan du också överväga att sova med flätor över natten för att uppnå de perfekta vågorna utan värme. En bra hårspray kan hjälpa till att hålla frisyren på plats hela dagen. KOM IHÅG att alltid använda värmeskyddande spray innan du använder plattång, locktång osv., eftersom det skyddar ditt långa hår från skador och bevarar dess hälsa.

     

    För att upprätthålla den perfekta vågiga frisyren är det viktigt att vårda ditt hår korrekt. Detta inkluderar regelbundna klippningar som kan hjälpa till att ta bort kluvna toppar och hålla din frisyr i toppform. Gå regelbundet till din frisör för klippningar och behandlingar såsom slingor eller hårinpackningar för att hålla håret i toppform. Var också uppmärksam på din ansiktsform när du drar tillbaka håret i en knut – detta kan drastiskt ändra formen på ditt ansikte! Vi har massor av inspiration för håruppsättningar och frisyrer för långt hår här.

    Kvinna med löst och vågigt hår

    2. Flätor i alla former

    Flätor i alla former är ett bra sätt att styla ditt långa hår och kan enkelt göras hemma. Här är några av de mest populära flätorna för långt hår:

    • Fransk fläta: En klassiker som aldrig blir omodern, den franska flätan är känd för sin tidlösa look och mångsidighet. Börja med att samla ihop en liten hårslinga från toppen av huvudet och dela upp den i tre lika stora sektioner. Börja fläta håret genom att korsa den högra sektionen över mittsektionen och sedan den vänstra sektionen över mittsektionen. Lägg sedan till små hårpartier från sidorna i flätan medan du fortsätter att korsa sektionerna över varandra. Fortsätt att fläta nedåt längs huvudet tills allt hår är inkorporerat i flätan. Fäst flätan med en resår när du når slutet av håret.
    • Fiskbensfläta: En modern twist på den traditionella flätan, fiskbensflätan är känd för sin unika och detaljerade look. Börja med att dela upp håret i två lika stora sektioner. Ta sedan en liten bit hår från kanten av den ena sektionen och korsa den över till den motsatta sektionen. Upprepa denna process, men ta en liten sektion från motsatt sida och korsa den över till den första sektionen. Fortsätt att upprepa detta mönster nedåt längs huvudet och försök att hålla flätan tät och jämn. Säkra flätan med en resår när du når slutet av håret.
    • Holländsk fläta: Liknar en fransk fläta till utseendet men med en subtil skillnad i tekniken, den holländska flätan drar håret nedåt istället för uppåt. Detta skapar en fläta som sticker ut från huvudet för en mer voluminös look. Börja med att samla ihop en liten del av håret från toppen av huvudet och dela upp det i tre lika stora sektioner. Börja fläta håret genom att korsa den högra sektionen under mittsektionen och sedan den vänstra sektionen under mittsektionen. Lägg sedan till små hårpartier från sidorna i flätan medan du fortsätter att korsa sektionerna under varandra. Fortsätt att fläta nedåt längs huvudet och se till att flätan sticker ut från huvudet och skapar en voluminös look. Fäst flätan med en resår när du når slutet av håret.

    Oavsett om du är ute efter en elegant eller mer avslappnad look kan dessa flätor framhäva skönheten i ditt långa hår utan alltför mycket ansträngning. Kolla in vår stora guide till flätor här.

    Kvinna med flätor

    3. Skapa en hästsvans med en twist

    En hästsvans är en klassisk frisyr, men med en liten twist kan du ge den en modern touch. Denna frisyr för långt hår är både enkel och mångsidig och kan lätt anpassas till alla tillfällen. Här är hur du gör:

    • Dra en liten hårslinga från undersidan av hästsvansen och snurra den runt elastiken för att dölja den. Detta lilla trick ger ett elegant och professionellt utseende.
    • Använd en locktång eller plattång för att göra vågor i ditt hår innan du sätter upp det i en hästsvans för extra volym. Detta ger volym till din frisyr, vilket gör din hästsvans mer livlig.
    • Lägg till slingor eller färgtoner till ditt hår för extra dimension och djup. Färgspel kan ge din hästsvans ett mer levande uttryck och göra den mer iögonfallande.

    Nu har du tre enkla sätt att ge din traditionella hästsvans nytt liv. Dessa tekniker kan förvandla din vardagsfrisyr för långt hår till något speciellt, så prova dem nästa gång du vill ha något annat än din dagliga uppsättning! Du kan även överväga att använda olika slags hårdekorationer som hårklämmor, hårspännen eller hårband för att skapa en unik frisyr för långt hår.

    Du kan också överväga att använda olika typer av hårtillbehör som hårspännen, hårspännen eller halsdukar för ditt hår för att skapa en unik look. Hårspännen i synnerhet kan vara en bra idé om du behöver lite mer volym i din hästsvans.

    4. Lockigt hår med släta toppar

    Lockigt hår med raka ändar är en frisyr som ger ett sofistikerat och trendigt utseende till axellångt eller långt hår. Denna frisyr för långt hår är perfekt för dem som vill ha en kombination av volym och elegans. För att uppnå denna stil böjer du först håret med hjälp av heatless curls, locktång eller värmerullar. Välj den metod som passar bäst för din hårtyp och den tid du har tillgänglig. Sedan kan du använda fingrarna för att försiktigt dra i ändarna för att skapa en mjukare finish och undvika att lockarna ser för strama ut. Detta skapar en vacker kontrast mellan de definierade lockarna och de raka ändarna, vilket ger ditt hår ett modernt och polerat utseende.

    Kom ihåg att använda produkter som vax eller serum för att vårda och definiera håret. Dessa produkter hjälper till att bevara lockarnas form och glans, samtidigt som de raka ändarna förblir frizz-fria. För dem som inte vill ha permanenta lockar kan man enkelt skapa denna uppsättning hemma med hjälp av guider från YouTube-videor. Det finns många guider som kan hjälpa dig att bemästra denna frisyr för långt hår utan behov av professionella verktyg. Det är dock alltid bäst att konsultera din frisör om det bästa sättet att klippa ditt långa hår på, eftersom detta kommer att ta hänsyn till ansiktsform samt personlig preferens. Din frisör kan också ge dig råd om hur du bäst vårdar din frisyr för långt hår så att den håller sig vacker och sund.

    5. Skapa en full, flätad krona

    För att skapa en fyllig, lockig krona måste du först se till att ditt hår är friskt och välskött. Använd ett bra schampo och balsam samt en återfuktande hårkur regelbundet. Vi rekommenderar starkt vårt Healthy Hair Kit, som återfuktar och ger näring åt ditt hår.Friskt hår är grunden för varje vacker frisyr, särskilt när det gäller mer komplexa uppsättningar som en flätkrans.

    Nästa steg är att dra håret tillbaka i en stram knut högst upp på huvudet. Dela sedan håret i två sektioner och fläta dem tillsammans till en stor fläta runt knuten. Använd gärna små elastiker under tiden för att hålla flätan på plats.

    Till slut kan du ge frisyren extra volym genom att försiktigt lossa några av de vävda trådarna i flätan med fingrarna. Detta lilla trick ger textur och fyllighet till din frisyr för långt hår, vilket gör flätkransen mer imponerande och fyllig. Med dessa enkla steg kan du skapa en vacker och voluminös flätkransfrisyr som är perfekt för både vardag och festliga tillfällen.

    6. Uppsatt hår/bulle

    En bulle kan vara en bra frisyr för långt hår av flera skäl:

    Elegans: En bulle kan ge en touch av elegans till din stil. Oavsett om det är en tät och polerad bulle eller en mer lös och avslappnad version, kan den här frisyren lägga till en sofistikerad touch till ditt utseende.

    Severity: En bulle kan utformas på många olika sätt, vilket gör den väldigt mångsidig. Du kan välja att bära en hög bulle ovanpå huvudet för en mer formell look, eller så kan du skapa en lägre bulle i nacken för en mer avslappnad look.

    Hållbarhet: En välgjord bulle kan hålla hela dagen utan behov av ständiga justeringar. Detta gör den till en idealisk frisyr för långa evenemang eller långa arbetsdagar där du vill se bra ut hela dagen.

    Frisyr för alla tillfällen: En bulle kan vara lämplig för nästan alla tillfällen, från formella evenemang som bröllop och fester till mer avslappnade tillfällen som en promenad i parken eller en dag på kontoret.

    Hårskydd: Genom att samla ditt långa hår i en bulle kan du skydda det från skador orsakade av vind, sol och friktion mot kläder. Detta kan vara särskilt användbart under varmare månader eller i tuffa vädermiljöer.

    Här är ett exempel på en smart och enkel bulle.

    7. Uppklippet hår

    En annan och mycket populär frisyr är uppklipt hår. Uppklippt skapar en fantastisk textur och volym som ger ett unikt utseende. Denna frisyr är särskilt lämplig för dem som vill ge sin look lite extra liv. Frisyren kräver dock lite mer underhåll än en vanlig frisyr, eftersom det kräver regelbunden klippning för att bevara de skarpa linjerna och den önskade formen. Den har blivit mycket populär på sociala medier och passar verkligen bra för dig med långt hår. Frisyrer för långt hår kan ofta sakna volym, men med uppklipt hår kan du lätt få mer volym och skapa en vacker balans i ditt utseende.

    Det finns många olika stilar av uppklippt hår, från de helt korta till det lite längre. Detta beror också mycket på din hårlängd och ansiktsform. Vi rekommenderar verkligen att få bra råd från din frisör innan du ger dig in i att få uppklippt hår, så att du kan hitta den helt rätta frisyren för långt hår som passar din personliga stil och dina behov.

    Frisörens råd

    Frisören Nynne Lind svarar på 3 frågor om frisyrer och hårvård för långt hår. Nynne har över 24 års erfarenhet som frisör, färgmästare och Hair Talk-specialist. Se hennes instagram här.

    Vilken frisyr skulle du rekommendera för att maximera volymen i långt hår?

    - Jag skulle definitivt rekommendera en volymklippning och det innebär att man fördelar längderna, även känt som lager. Sedan kan Curtis-luggen också rama in ansiktet och håret ser fylligare ut och rätt val av produkter och rutiner är viktigt.

    Vad ska jag fokusera på i min hårvårdsregim om jag har långt hår?

    - Fukt och skydd och rätt rutiner. Långt hår behöver fukt och vård för att hålla sig friskt, så tvätta inte håret för ofta, men när du gör det, ta god tid på dig så kommer det att se bra ut längre. Börja med att kamma håret innan du tvättar, gärna med en hårborste med naturhår för att skydda håret. Tvätta alltid håret två gånger, krama ur vattnet ur håret och applicera balsam i längderna, jag brukar säga från hästsvansen och utåt. Använd en hårbehandling en gång i veckan och tillsätt den efter schampo och avsluta alltid med balsam ... använd alltid en värmeskyddande produkt när du fönar, plattar eller lockar håret och håll dina frisyrer raka så att ditt hår är fint och friskt, fläta håret när du går och lägger dig

    Vilken typ av håraccessoarer gillar du att använda?

    - Jag ser många människor som börjar med håret löst och sedan slutar med en bulle eller en hästsvans. Jag personligen gillar att sätta upp håret halvvägs och samla ihop det med ett hårspänne med tänder på.

    Hur lägger man till volym i långt hår?

    Det finns flera sätt att lägga till volym i långt hår. Här är några av de mest effektiva metoderna:

    1. Använd en värmerulle: Använd värmerullar för att skapa volym och vågor i ditt hår. Rulla upp håret på värmerullarna och låt det sitta i 10-15 minuter tills det svalnat. Ta sedan bort värmerullarna och lossa lockarna med fingrarna. Kom alltid ihåg att använda värmeskyddande spray!

    2. Använd en diffusor: Använd en diffusor när du torkar håret med en hårtork. Diffusorn skapar ett mjukt luftflöde som hjälper till att bibehålla lockarna och vågorna i ditt hår.

    3. Använd ett volympulver: Använd ett volympulver för att ge struktur och volym till ditt hår. Applicera pudret på hårrötterna och massera in det i hårbotten med fingertopparna. Prova vårt volympuder, det ger omedelbar volym till ditt hår.

    4. Använd en rundborste: Använd en rundborste för att skapa volym och vågor i håret när du torkar det med en hårfön. Använd borsten för att lyfta håret från hårbotten och föna det i en riktning bort från ansiktet. Detta ger en fylligare och mer voluminös effekt.

    Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att se till att ditt hår är friskt, välvårdat och omhändertaget med rätt produkter. Be din frisör om råd och rekommendationer som passar din hårtyp och önskade look och följ deras vägledning för bästa resultat.

    Hårtillbehör för långa frisyrer

    Det finns några saker som är ganska nödvändiga för att skapa flera av de looks vi har nämnt här i inlägget. Oavsett om du satsar på en avslappnad vardagsfrisyr eller en mer formell uppsättning, kan rätt håraccessoarer göra stor skillnad. Här kommer vi med några nödvändiga tips som kan ge din frisyr det lilla extra:

    • Hårnålar
    • Skonsamma hårsnoddar
    • Hårklämmor - Både stora och små
    • Hårspännen
    • Hårband
    • Hårscarf.

    Dessa tillbehör är särskilt användbara när du vill skapa en vacker frisyr för långt hår som ser både stilfull och välvårdad ut. Med dessa olika typer av hårsmycken och tillbehör är du väl rustad för att komma igång. Kom ihåg att experimentera med olika kombinationer av hårsmycken så att du kan hitta den stil som passar bäst för din frisyr för långt hår.

    Hur ska långt hår klippas?

    Att klippa långt hår hemma kan vara en utmaning, men med rätt verktyg och teknik kan du uppnå ett vackert och exakt resultat. Börja med att tvätta och torka håret, eller fukta det med en sprayflaska om du vill klippa vått hår, vilket ofta ger ett mer precist resultat. Kamma igenom håret noggrant med en fintandad kam för att få bort knutar och tovor. Dela upp håret i flera sektioner. Börja med att dela av håret från öra till öra över toppen av huvudet och fäst den övre delen med en hårklämma. Dela sedan upp den nedre delen i två sektioner, en på vardera sidan av huvudet.

    Lossa en av de nedre sektionerna och ta tag i en liten del av håret mellan fingrarna. Bestäm hur mycket du vill klippa av och håll saxen i en liten vinkel. Klipp långsamt och försiktigt för att undvika att ta bort för mycket på en gång. Flytta till nästa sektion och upprepa processen, jämför längden på de olika sektionerna för att säkerställa en jämn klippning. När de nedre sektionerna är klippta lossar du den övre sektionen och upprepar klippningen, se till att den övre sektionen smälter väl in i de nedre sektionerna.

    Använd speglar för att kontrollera att håret är jämnt och symmetriskt från alla vinklar. Justera om det behövs. Gå sedan igenom håret igen och gör eventuella nödvändiga justeringar. Du kan också tunna ut håret med en gallringssax för att skapa mer volym och rörelse. Ha tålamod och ta små sektioner åt gången för att undvika misstag. Om du är osäker är det en bra idé att ta hjälp av en professionell frisör första gången som kan guida dig genom tekniken. Med lite övning kan du bli skicklig på att klippa ditt eget långa hår och uppnå ett vackert och professionellt resultat hemma. Långt hår kan dock vara komplicerat att klippa och därför rekommenderas ofta en frisör i de flesta fall.

    Hur klipper jag topparna på långt hår?

    Att klippa topparna på långt hår kan göras enkelt hemma. Detta är särskilt användbart om du vill behålla en hälsosam frisyr för långt hår utan att behöva besöka frisören varje gång. Börja med att tvätta och torka håret, eller fukta det lätt. Kamma igenom håret noggrant för att ta bort tovor, då det är viktigt att arbeta med slätt och sammanhängande hår för att uppnå bästa resultat.

    Dela håret i sektioner; börja med att dela från öra till öra och fäst den övre delen med en klämma. Detta gör det lättare att arbeta med håret i mindre delar och säkerställer att du får klippt alla topparna. Ta en liten sektion av det nedre håret, dra fingrarna ner till den önskade längden, och klipp cirka 1-2 cm av topparna.

    Fortsätt med resten av sektionerna och se till att klippa rakt och jämnt. Det är viktigt att vara noggrann, särskilt när du har långt hår, då ojämna kanter kan vara mer synliga. Upprepa processen för den övre sektionen. Använd en spegel för att kontrollera att håret är symmetriskt och gör eventuella justeringar. På så sätt kan du behålla en vacker och välvårdad frisyr för långt hår, även när du klipper topparna själv.

    Hur ofta ska man klippa långt hår?

    Hur ofta man bör klippa långt hår beror på flera faktorer, men generellt rekommenderas att trimma topparna var 8-12 vecka. Detta intervall är idealiskt för att behålla en hälsosam frisyr för långt hår, eftersom det hjälper till att förhindra kluvna toppar och bibehåller hårets allmänna hälsa. Om du har mycket skadat eller kemiskt behandlat hår kan det vara nödvändigt att klippa det oftare, kanske var 6-8 vecka, eftersom sådana hårtyper tenderar att bli svagare och mer benägna att utveckla kluvna toppar. För dem som vill behålla längden eller låta håret växa ut kan en klippning var 12-16 vecka vara tillräcklig, så länge håret är friskt och inte har många kluvna toppar. Dock bör man vara medveten om att längre intervaller mellan klippningar kan kräva mer intensiv vård, såsom djupverkande balsam och hårmasker, för att hålla håret starkt och smidigt. Regelbundna klippningar är viktiga för att upprätthålla hårets hälsa och utseende, särskilt när det gäller en frisyr för långt hår där skador kan vara mer synliga och ha en större påverkan på helhetslooken.

    Kvinna får en hårklippning

    Rekommendationer för produkter

    För att skapa en vacker frisyr för långt hår har vi här några produktrekommendationer som kan hjälpa till att lyfta ditt hår. Vårt Healthy Hair Kit är idealiskt för att ge ditt hår den nödvändiga fukten och vården, medan en bra hårspray kan säkerställa att din frisyr håller hela dagen.

    Curved Paddle Brush

    En härlig, skonsam hårborste med en kombination av svinborst och nylontaggar. Denna borste är perfekt för att jämnt fördela hårets naturliga oljor i håret, vilket ger ett vackert och glansigt utseende. Dessutom är den bra för att greppa alla hårstrån, vilket gör den perfekt för en rad olika frisyrer. Den är särskilt användbar när du vill skapa en frisyr för långt hår, såsom en sleekback-hästsvans eller andra släta och stilfulla looks där precision och glans är nyckelelement.

    Hårklämmor

    Hårklämmor är geniala för en mängd olika frisyrer. Med hårklämmor har du möjligheten att skapa många olika kombinationer och frisyrer för långt hår som kan ge exakt det uttryck du önskar. Det är bland annat därför hårklämmor har blivit så populära den senaste tiden.

    Lockkräm

    Har du naturliga vågor eller lockar i ditt hår? Då är en bra lockkräm ett måste. Lockar är en av de vackraste frisyrerna för långt hår, med deras livfulla spel och vackra uttryck. För att definiera dina lockar kan vi varmt rekommendera vår Twirl and Curl Curly Cream. Den fuktgivande lockkrämen innehåller vårdande ingredienser och ger ett långvarigt resultat, vilket resulterar i mjuka och vackra lockar. Den är naturligtvis Curly Girl Approved och berikad med härliga ingredienser som mandelolja, hydrolyserat keratin och risprotein, som alla arbetar tillsammans för att vårda och stärka ditt långa hår.

    Örngott i bambu

    Har du ofta morgonrufs? Då kan det vara en bra idé att byta till ett kuddfodral av bambu. Med sina fina fibrer och släta yta minskar det friktionen på håret när du sover, vilket är idealiskt för att skydda en frisyr för långt hår. Det skyddar håret men gör också ditt hår mycket enklare att styla på morgonen. Vårt kuddfodral av bambu är tillverkat av något av det finaste bambumaterialet, som är OEKO-TEX 100-certifierat, vilket garanterar både kvalitet och komfort. Med detta kuddfodral vaknar du upp med mer välvårdat hår som är lättare att sätta upp i din föredragna frisyr för långt hår.

    Värmeskydd

    Värmeskydd är mycket viktigt för håret om du ska använda värmestyling för att få den frisyr du vill ha i ditt långa hår. När du använder värme för att styla en frisyr för långt hår är det viktigt att skydda håret från skador som kan uppstå vid höga temperaturer. Style and Shine Heat Protection Spray är en unik värmeskyddsspray som ger upp till 220 graders värmeskydd och UV-skydd för håret, samtidigt som den är silikonfri.

    Velour Scrunchies

    Velour Scrunchies

    39 kr

    Hårklämma

    Hårklämma

    97 kr 139 kr

    Få en 10% rabattkod skickad till dig

    Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰

    Taggar: