keratin hår
blog

Vad är keratin och varför är det viktigt för ditt hår?

vid Lotte Lindgren Jun 08, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 30 april 2024.

Innehållsförteckning

Om du vill ha ett friskt och glänsande hår är keratin en viktig faktor att ta hänsyn till. Keratin är ett protein som finns naturligt i vårt hår och våra naglar, men mängden keratin kan minska på grund av miljöfaktorer eller behandlingar med värme och kemikalier. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur keratin kan hjälpa dig att få ett friskt hår och några tips på hur du kan öka din egen produktion av detta viktiga protein.

Vad är keratin?

Keratin är ett protein som finns naturligt i vårt hår och våra naglar. Det är viktigt för att ge håret styrka och glans. Keratintillskott kan hjälpa till att återuppbygga skadat hår genom att tillföra extra protein och näring. Om du vill ha ett friskt och glänsande hår kan keratin vara en effektiv lösning för dig!

Hur bildas keratin?

Hårsäckarna producerar keratin, som är ett viktigt protein för att bibehålla hårets normala styrka och glans. Proteinsyntesen sker gradvis när cellerna mognar och växer samman till långa strängar av keratin. Faktorer som ålder, kost och miljöpåverkan kan påverka bildandet av keratin.

För att få ett friskt hår är det viktigt att bibehålla en normal keratinproduktion i hårsäckarna. Ett balanserat intag av näringsämnen som protein kan hjälpa till att stödja denna process och ge ditt hår den önskade glansen.

Vilken funktion har keratin i håret?

Keratin är ett protein som förekommer naturligt i vårt hår. Det spelar en avgörande roll för att bibehålla normalt hår. Här är några av de viktiga funktioner som keratin kan utföra för ditt hår:

  • Skydd: Keratin hjälper till att skydda hårets inre struktur från skador från miljöfaktorer som solljus och föroreningar.
  • Stärkande: Proteinets starka bindningsförmåga ger också styrka åt själva hårstråna och förbättrar elasticiteten.
  • Glans: Keratinet bidrar till en blankare finish genom att reflektera ljuset bättre.
  • Mjukhet och släthet: Keratinfjällen runt varje hårstrå blir tätare tack vare proteinerna i keratinet. Detta gör håret silkeslenare att ta på.
Så om du vill ha ett friskt och vackert hår kan det vara värt att överväga produkter med keratin i din dagliga rutin.

Hur kan keratin bidra till ett friskt hår?

Keratin är ett naturligt förekommande protein som finns i vårt hår och våra naglar. När håret utsätts för dagliga påfrestningar som solljus, heta stylingverktyg och kemiska behandlingar kan det orsaka skador på hårets keratinstruktur. Genom att tillföra extra keratin till håret med en professionell behandling kan du återställa styrkan och glansen i håret.

En regelbunden keratinbehandling kan också hjälpa till att skydda håret från framtida skador. Det är dock viktigt att du vårdar håret ordentligt efter behandlingen för bästa resultat och för att hålla håret friskt och starkt långt efter att behandlingen är avslutad.

kvinna vårdar sitt hår

Keratinbehandling som hårbehandling mot skadat hår

Keratin är ett naturligt protein som finns i vårt hår. När håret utsätts för skador och stress kan keratinet brytas ned, vilket resulterar i torrt och skadat hår. En professionell keratinbehandling kan hjälpa till att fylla på detta protein genom att lägga till ett extra skyddande lager i håret.

Hårets hälsa kan påverkas av många faktorer, t.ex. heta stylingverktyg eller kemiska behandlingar som blekning. Keratinbehandling fungerar som ett botemedel mot skadat hår genom att reparera skadorna och stärka håret från insidan och ut. Resultatet blir ett friskare, glansigare och mjukare hår än någonsin tidigare. Det innebär också mindre tid för styling på morgonen! Med regelbundna behandlingar kommer du att uppleva långvariga resultat.

Att få en professionell keratinbehandling av experterna på din lokala salong är definitivt värt det för ditt hårs hälsa! Fördelarna inkluderar inte bara friska lockar utan också minimal tid för styling och förmågan att bibehålla optimal längd utan att behöva klippa håret ofta - allt tack vare denna underbara behandlingsteknik!

Hårbehandlingar med keratin

En hårbehandling med hydrolyserat keratin kan vara ett utmärkt sätt att ge ditt hår den extra vård och näring det förtjänar. Hydrolyserat keratin är en form av keratin där proteinet har brutits ned till mindre fragment, vilket gör det lättare för håret att absorbera och utnyttja dess fördelar.

När du använder en hårbehandling med hydrolyserat keratin kan den hjälpa till att återuppbygga och reparera skadat hår. Det är särskilt användbart för dem som har upplevt torrhet, kluvna toppar eller färgskador. Hydrolyserat keratin verkar genom att tränga in i hårstråna och återställa proteinstrukturen, vilket gör håret starkare, mer elastiskt och mindre benäget att brytas eller klyvas.

En hårbehandling med hydrolyserat keratin som Yuaia Haircares Grow and Glow Hair Mask kan vara ett utmärkt val för att ge näring åt ditt hår. Denna hårinpackning är speciellt formulerad med hydrolyserat keratin för att ge ditt hår den ultimata näringen och styrkan.

Hur man underhåller keratinbehandlat hår

Vård- och stylingtips för att bibehålla glansen i ditt behandlade hår är avgörande för långvariga effekter. Välj först och främst schampo och balsam som är särskilt framtagna för keratinbehandlat hår. Använd en bredtandad kam eller borste med mjuka strån för att undvika skador på håret vid styling. Undvik heta stylingverktyg som plattång eller locktång, eftersom detta kan skada strukturen i det keratinbehandlade håret.

Frekvensen av underhållsprocedurer för behandlat hår är viktigt för att bibehålla det friska resultatet. I allmänhet rekommenderas det inte att tvätta håret mer än 2 gånger i veckan efter en keratinbehandling. Övertvätt kan ta bort den naturliga oljebalansen i håret, vilket kan leda till torrt och frissigt hår.

Försiktighetsåtgärder måste följas noga för att undvika skador på den behandlade strukturen i ditt hår. Undvik att bada i klorerade pooler eller saltvatten minst 72 timmar efter behandlingen, eftersom det kan göra att behandlingen försvinner snabbare från håret. Under de första två dagarna efter din keratinbehandling ska du inte heller samla ihop ditt våta hår med klämmor eller liknande, eftersom du måste ge produkten tillräckligt med tid (48 timmar) för att tränga in i alla lager ovanpå.

Det är viktigt att komma ihåg dessa tips så att du kan njuta av de långvariga fördelarna med keratinbehandlat hår. Med rätt vård kommer ditt hår att glänsa och kännas friskt och starkt!

Hur du ökar keratinproduktionen i ditt hår

Keratin är en viktig komponent i vårt hår som ger det styrka och glans. Du kan öka keratinproduktionen naturligt genom att äta livsmedel som ägg, bönor och gröna grönsaker som är rika på protein och aminosyror. Det hjälper också att hålla håret friskt och återfuktat med rätt produkter för din hårtyp för att upprätthålla en optimal miljö för keratinproduktion.

Hur du ska äta för att öka keratinproduktionen

Proteinrika livsmedel som kött, fisk och baljväxter hjälper till att öka din keratinproduktion. Protein är viktigt för hårets hälsa eftersom det är en av dess primära byggstenar. Frukt och grönsaker som innehåller mycket C-vitamin, t.ex. apelsiner, broccoli eller kiwi, är också bra för att upprätthålla en normal keratinproduktion. C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen. Slutligen bör du äta livsmedel med biotin, t.ex. ägg, nötter eller havregryn. Biotin hjälper till att bibehålla normalt hår och styrka samt den allmänna hälsan hos ditt hår.

  • Ät proteinrika livsmedel som kött, fisk och baljväxter
  • Ät frukt och grönsaker som innehåller mycket C-vitamin, t.ex. apelsiner, broccoli och kiwi
  • Ät livsmedel som innehåller biotin, t.ex. ägg, nötter eller havregryn

En hälsosam och varierad kost är viktig för håret

Hur du tar hand om ditt hår för att öka keratinproduktionen

För att öka keratinproduktionen i håret ska du börja med att använda ett milt, sulfatfritt schampo som inte torkar ut håret. Sulfaterna i många vanliga schampon kan ta bort hårets naturliga oljor och göra det mer sårbart. Undvik också överdriven värmestyling med plattänger eller fönar, eftersom det kan skada hårets struktur och minska keratinproduktionen. Testa istället att lufttorka håret eller att använda en diffusor på hårtorken på låg värme. Slutligen är det viktigt att använda ett balsam eller en mask som är särskilt utformad för att stärka håret och ge näring åt de aktiva ingredienser som ökar keratinproduktionen. Prova vår Grow and Glow-hårmask för att stärka och vårda ditt hår.

schampo för keratinbehandlat hår

Är keratinbehandling säker?

Keratinbehandlingar är i allmänhet säkra, men det kan förekomma vissa biverkningar. Vissa personer kan uppleva irritation i hårbotten eller ögonen, medan andra rapporterar mjäll och håravfall. Det är viktigt att hitta en professionell keratinterapeut som tar hand om ditt hår på bästa sätt och använder produkter av god kvalitet.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om keratinbehandling kan bidra till att förbättra utseendet på ditt hår och göra det glansigare och friskare, kräver friskt hår fortfarande regelbunden vård. Se därför till att följa de rätta stegen för daglig vård av ditt hår samt underhåll efter behandling.

Möjliga biverkningar av keratinbehandling

Keratinbehandling kan ha vissa möjliga biverkningar som du bör vara medveten om. Vissa kvinnor upplever irritation i hårbotten efter en behandling, medan andra kan utveckla allergiska reaktioner mot produkten. Ögonirritation är också en risk, eftersom ångan från behandlingen kan påverka ögonen. Det är viktigt att informera din terapeut om eventuella allergier eller överkänsligheter före behandlingen för att minimera risken för biverkningar och säkerställa bästa möjliga resultat.

Så här hittar du en professionell keratinbehandlare

Be om rekommendationer från vänner eller familj när du letar efter en professionell keratinterapeut. Deras personliga erfarenheter kan ge dig en bra inblick i kvaliteten på behandlingen och den service som erbjuds.

Läs recensioner på nätet från tidigare kunder för att få ytterligare information om salongens rykte. Var uppmärksam på både positiva och negativa omdömen för att få den mest nyanserade bilden av terapeuternas kompetens och resultat.

Var uppmärksam på pris och kvalitet, eftersom de ofta går hand i hand i den här branschen. En billig behandling kan vara frestande, men om det går ut över resultatet eller hårkvaliteten är det inte värt pengarna - investera lite mer i en professionell behandling med bra kvalitet.

  • Få personliga rekommendationer
  • Läs recensioner på nätet
  • Investera lite mer i en professionell behandling

Produktrekommendationer

Keratin är hårets byggstenar, så det kan också vara en bra idé att tillsätta keratin i håret för ett friskt och glänsande utseende. Vi kommer att göra produktrekommendationer för keratin för hår

Grow & Glow hårinpackning med keratin

Vår hårinpackning Grow & Glow är full av bra ingredienser för håret, bland annat hydrolyserat keratin. Det hjälper till att reparera och stärka håret samtidigt som håret känns närt och glänsande. I den här hårmasken får du också andra läckra ingredienser som Capilia Longa, rosmarinbladsextrakt och hydrolyserat veteprotein. Den är fri från både silikon och sulfat.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰