Curly Girl med vackra lockar
blog

Hur man kommer igång med Curly Girl-metoden

vid Lotte Lindgren Mar 29, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 20 april 2024.

Innehållsförteckning

Curly Girl metoden - Så kommer du igang

Det kan dock vara svårt att komma igång med metoden och ta reda på vilka produkter som lever upp till metodens krav eller ej. Man ser nämligen ofta motstridiga råd i blogginlägg och videor vilket gör det hela till en riktig djungel!

Men du behöver inte oroa dig! Vi har ställt samman vår bästa guide för dig utifrån våra erfarenheter av Curly Girl-metoden. Vi går igenom steg för steg hur du anpassar din hårvård till Curly Girl-metoden.

Lär dig mer om Curly Girl-metoden i det här blogginlägget och hur du kan förbättra lockarnas naturliga look. 

Vad är Curly Girl-metoden?

Curly Girl är en metod för hårvård och styling av naturligt lockigt hår. Metoden innebär bland annat användning av vissa mycket specifika produkter som är godkända för användning. Om produkterna innehåller sulfater eller silikoner passar de inte in i Curly Girl-metoden.

Dessutom har Curly Girl-metoden också vissa specifika tekniker som kan bidra positivt vad gäller flera aspekter som rör styling och skötseln av dina naturliga lockar, minskning av frissighet och förbättrring av hårets hälsa. Enligt metoden ska du till exempel använda balsam istället för schampo när du tvättar dina lockar.

Curly Girl-metoden introducerades först 2001, när frisören och experten Lorraine Massey kom på idén. Sedan dess har metoden genomgått en del olika förändringar för att kunna anpassa sig till de olika typer av lockar som finns ute i världen. Curly Girl har därför med tiden blivit en metod som du kan använda oavsett vilka typer av lockar ditt hår har.

Hur fungerar Curly Girl-metoden?

Curly Girl-metoden har blivit extremt populär de senaste åren eftersom den hjälper till att göra krullarna mer definierade och glansiga. Metoden ser till att dina krullar inte blir torra och krusiga, vilket ofta är ett stort problem för människor med krullar. Metoden ser till att krullarna har den bästa möjliga fuktigheten samtidigt som man undviker ingredienser som torkar ut håret och hårbotten. Det du kommer att uppleva med Curly Girl-metoden är därför vackra definierade krullar med massor av glans som håller länge utan att bli krusiga.

Curly girl

Curly Girl-metoden vs. Ingen poo-metod

Curly Girl och No poo-metoden är två metoder som har flera likheter när det gäller att förbättra och bevara lockarna. No poo-metoden handlar om att inte använda någon form av schampo i håret. Du tar helt enkelt bort schampot från dina veckovisa hårrutiner. No poo-metoden innebär också att du använder No poo-balsam, som är balsam utan sulfat. Den här metoden kallas ibland även för Co-wash-metoden (enbart balsam), eftersom du bara tvättar håret med balsam.

Om du upplever att ditt hår blir fett när du väljer att använda balsam i stället för schampo kan du använda ett low poo schampo som är ett schampo som inte innehåller sulfat. Sulfat kan vara hårets värsta fiende eftersom det motverkar de naturliga oljor som håret producerar. Vårt schampo är fritt från sulfat och silikon och är därför också ett low-poo shampoo.

Både Curly Girl-metoden och No poo-metoden går ut på att göra sig av med produkter som inte gynnar hårets naturliga produktion av oljor. När du tar bort den naturliga produktionen av oljor med sulfathaltiga produkter måste håret producera extra fett i hårbotten - och du märker snart att ditt hår blir fett.

Den stora skillnaden mellan de två metoderna är: Att Curly Girl-metoden har ett större fokus på användningen av naturliga ingredienser, som avokado, aloe vera och kokosolja – och då är metoden bara aktuell för dig som har naturliga lockar.

5 steg för att komma i gång med Curly Girl-metoden

För att komma igång med Curly Girl-metoden behöver du några produkter som brukar användas för metoden. Dessa är:

Det är stor skillnad på lockigt hår. Därför är det olika vilka delar av Curly Girl-metoden som fungerar bra för dig. Du måste själv bedöma vilka steg i metoden som är givande för dig, samt plocka ut de produkter som passar dina behov på bästa sätt.

Du kan utföra Curly Girl-metoden på många sätt. Nedan kan du läsa om de mest kända och använda stegen. De fem stegen ger dig en bra start om du inte har kastat dig in i Curly Girl-metoden än eller om du har provat metoden men vill utföra den på ett annat sätt.

1. Rengör håret från gamla produktrester

När du byter från en traditionell hårvårdsmetod till Curly Girl-metoden har silikon och andra produktrester samlats i ditt hår under lång tid. Se därför till att ditt hår är helt rent och utan några produkter när du börjar med Curly Girl-metoden.

För att göra håret helt rent ska du tvätta det med ett low-poo schampo, det vill säga ett schampo utan sulfat. Detta rengör skonsamt lockarna utan att dra ut fukten ur dem. Du kan med fördel använda Deep Scalp Brush i 1-2 minuter. Den är fantastisk för att rensa hårbotten och göra det lekanade lätt! Efteråt sköljer du bara igenom håret noggrant.

Självklart spelar din hårtyp en stor roll för hur din frisyr ser ut. Och det spelar också roll för hur snabbt den får smällar efter en tvätt. Om ditt hår är slätt och fint glider fettet lätt från hårbotten och ner i hårstråna. Det finns ingen lockar eller grov textur som stoppar det.

2. Tvätta håret med ett rengörande balsam

Nästa steg i Curly Girl-metoden är att tvätta hårbotten med ett silikonfritt balsam. Här bör du välja ett tvätt- eller rengöringsbalsam. Ta några minuter för att massera in balsamet i hårbotten med fingertopparna eller använd en hårbotten-massageborste. Du väljer själv om du vill låta balsamet sitta kvar i nästa steg eller om du vill skölja ur det.

För att undvika att håret blir fett kan det klokt att välja ett neutralt balsam utan oljor och andra starka ingredienser. Det är viktigt att balsamet är fritt från silikon.

Produkter för lockar

3. Tvätta håret igen med ett fuktgivande balsam

Använd nu ett balsam för att återfukta - och mjukgöra - dina lockar. Återigen är det viktigt att balsamet är fritt från silikon. Du måste applicera en rejäl handfull mängd balsam på lockarna för att se till att håret blir mättat med balsam. Medan balsamet verkar kan du gärna kamma håret försiktigt, antingen med en bredtandad kam eller med fingrarna. När balsamet har verkat tillräckligt länge sköljer du ut det ur håret.

Tvätta håret igen med ett fuktgivande balsam

4. Styla ditt blöta hår med kärleksfulla kramar

Medan håret fortfarande är blött ska du tillföra produkter för både vård och styling. Använd gärna scrunch-metoden för applicering eftersom den framhäver lockarnas form. Detta innebär att du försiktigt kramar håret i uppåtgående riktning. På så sätt undviker du att lockarna separeras från varandra. För att framhäva lockarna kan det vara bra att använda en lockkräm, till exempel Twirl and Curl lockkräm, som fungerar fantastiskt för att definiera lockarna. Oavsett vilken produkt du använder är det viktigt att låta produkten glida genom det blöta håret när du stylar det. Därefter ger du det en kärleksfull kram.

5. Låt håret torka i en knut

När produkterna har applicerats på ditt våta hår är det sista steget att sätta håret i en knut. Det gör du genom att lägga den i en föråldrad t-shirt eller en mikrofiberhandduk. Linda sedan in håret i handduken – och lägg det ovanpå huvudet.

Fäst handduken över håret och låt det sedan torka i 15-60 minuter. Ett tips är att sova med handduken på så att ditt hår får torka över natten.

När du tar av handduken kramar du håret för att få fram dina rätta lockar. Efter detta har du gått igenom hela Curly Girl-metoden.

Den här rutinen ska upprepas varje gång håret blir blött (med eller utan styling, det bestämmer du själv). På så sätt kan du vara säker på att dina lockar alltid får den bästa vården.

Produkter för lockar

Tvättråd för Curly Girl-metoden

För att du ska tvätta håret på bästa sätt har vi gjort en kort sammanfattning av de tvättråd som Lorraine Massey (skaparen av Curly Girl-metoden) ger:

 • Ingen hårtvätt med schampo (dock kan du använda ett low-poo-schampo vid behov).
 • Inga borstar eller kammar i torrt hår
 • Ingen klippning när håret är blött
 • Ingen uttunning eller skärning av håret
 • Ingen fön på hög värme
 • Inga produkter som innehåller sulfat eller silikon.

När fungerar Curly Girl-metoden?

Du behöver vänta några veckor innan både hårbotten och hår kommer i balans igen efter att du tagit bort alla vanliga produkter från din hårrutin. Du kan uppleva förbättringar redan efter första gången du tvättar håret enligt Curly Girl-metoden.

Du kan också upptäcka att det tar några veckor innan metoden börjar fungera för dig. Därför är det viktigt att du har tålamod och håller ut om metoden inte ger resultat från start.

Det är individuellt vilka delar av Curly Girl-rutinen som fungerar för dig. Du måste prova alla steg och olika produkter, för att hitta det bästa resultatet. Håll dig till metoden eller delar av metoden, men prova dig fram med produkterna så att du får bästa resultat.

Curly Girl Regler: Allt du inte får göra

 • Sulfater är rengöringsmedel som kan vara skadliga för hår och hårbotten och som ofta tillsätts i schampo. Du bör vara särskilt uppmärksam på följande sulfater: Sodium Laureth Sulfat (SLES) och Sodium Lauryl Sulfat (SLS).
 • Silikoner är polymerer som ofta finns i balsam och stylingprodukter. Silikoner kan täppa till hårbotten och hårstråna, vilket hindrar dem från att absorbera vård och fukt.
 • Mineraloljor och vaxer, här är det viktigt att välja något som lätt kan tas bort från håret så att det inte blir kvar i håret för länge.
 • För hög värme från vatten, hårfönar och liknande gör att lockarna torkar ut.
 • Alkohol kan torka ut och skada håret. Alkoholer som torkar ut kallas ofta "alkohol", "alkohol denat", "etanol" eller "metanol".

Är du osäker på om en produkt är Curly Girl-godkänd? Så kan en smart liten genväg vara att gå till hemsidan http://www.isitcg.com/

Här kan du klistra in ingredienslistan för produkten och snabbt få svar på om den är Curly Girl-godkänd eller ej.

Frisörens råd

Lasse Søby är Danmarks ledare inom lockar - certifierad i Curl by Curl Cut™️ med utbildning från Lorraine Massey själv i New York. Dessutom arbetar han även med andra lockklippningstekniker i torrt hår och är expert på färgbehandlingar. Se hans instagram hår

Vilka produkter är oumbärliga i en lockig tjejs hårvårdsrutin?

- Det viktigaste med de produkter du väljer för dina lockar är att matcha dem med din locktyp och när du är klar med stylingen ska det kännas naturligt, luftigt och inte fettigt och produkten. Jag skulle främst, om jag måste generalisera, gå för rena fuktprodukter och lättviktsprodukter och sedan lagra några fler produkter där du tar lite av varje produkt för att bygga upp hållet utan att tynga ner det.

Hur klipper du Curly Girl/lockigt hår?

- Sättet att klippa lockigt hår är i torrt hår, där lockarna stylas i lockarna och sedan med en speciell teknik eller kombinerade tekniker, bland annat Curl by Curl™️ Cut, Rezö Cut eller Deva Cut, som är metoder utvecklade för lockigt hår. Själv arbetar jag främst med Curl by Curl™️ Cut, som jag är utbildad i, men efter många års erfarenhet kombinerar jag den med några av de andra teknikerna som inspirerar mig. När man klipper med dessa metoder har man bara i åtanke vad som är gynnsamt för lockarna och hårets bounce factor, vilket är den "fjäder" som visar hur mycket lockarna studsar upp.

Vad gör Curly Girl-metoden så populär?

- Det som gör Curly Girl-metoden så populär, både för lockigt och rakt hår, är hela ideologin att undvika onödiga skadliga ingredienser som torkar ut, täpper till, "laminerar" och sluter håret, och att vara mer varsam och omsorgsfull i allt du gör mot ditt hår. Så undvik torkande alkoholer, silikoner, vaxtyper, alla sulfater (allt som skummar om det är den ursprungliga metoden) men eller torkande sulfater (om det är en av de moderniserade versionerna) Hela metoden handlar om; Mindre är mer och var skonsam. Så minimera antalet produkter i din rutin och välj produkter som är bra för dig, ditt hår och din hud.

Vanliga frågor om Curly Girl-metoden

Kan alla använda Curly Girl-metoden?

Ja, alla kan använda Curly Girl-metoden. Det är en metod som är designad för att hjälpa kvinnor med krulligt hår att få det bästa ur sin naturliga hårtyp. Dock kan alla hårtyper använda Curly Girl (CG)-principerna. Om du har helt platt hår kan du få fina vågor i håret, men om ditt hår har tendens att krulla kan du få fina, välmående krullar.

Hur ofta ska jag använda Curly Girl-metoden?

Curly Girl-metoden är ett bra sätt att bevara och sköta om krulligt hår. Det rekommenderas att du använder metoden minst en gång i veckan för att uppnå bästa resultat. Det är också viktigt att använda produkter som är avsedda för krulligt hår och att undvika produkter som innehåller silikon och sulfater eller andra uttorkande ingredienser.

Hur mycket styling ska jag ha i håret?

Det är fler som upplever när de ger sig in på Curly Girl-metoden att de behöver använda en större mängd produkter för styling än vad de normalt skulle göra i torrt hår.

Det är möjligt att du kan få en känsla: Att håret äter de produkter som kommer i. Därför kan det vara svårt att bedöma hur mycket av en produkt som ska användas. Det handlar om att försöka. För lite produkt minskar effekten och därmed hållbarheten, medan för mycket kan göra ditt hår stelt.

Finns det några biverkningar med Curly Girl-metoden?

Nej, det finns inte några biverkningar med att använda Curly Girl-metoden. Dock kan det vara svårt att hitta rätt balans mellan produkter och stylingsmetoder som passar just ditt hår. Om du använder för mycket produkt kan det leda till fett hår, och om du använder för lite kan det leda till torrt och skört hår. Hår är mycket individuellt och det är därför viktigt att du provar dig fram för att hitta den kombination som fungerar bäst för dig och dina krullar.

Varför hjälper det att sätta håret i en knut?

Att lägga håret i en knut hjälper till att ge lockarna ett lyft. Knuten kommer att ta den värsta fukten från håret efter badet, och då hjälper det lockarna bättre att hålla formen.

Hårprodukter för dig med lockar

Vilka produkter ingår i Curly Girl-metoden?

För Curly Girl-metoden används bland annat följande produkter:

 • Ett tvätt/rengöringsbalsam
 • Ett vårdande och återfuktande balsam
 • En t-shirt eller en mikrofiberhandduk, här kan du använda vår mikrofiber hårhandduk som har en fantastisk uppsugningsförmåga samtidigt som materialet är mjukt som sammet.
 • En bredtandad kam som gör det lätt att reda ut dina lockar.

Du kanske upptäcker att du behöver använda färre eller fler produkter. När du kastar dig in i Curly Girl-metoden handlar det mycket om att ta reda på vilka och hur många produkter som fungerar för dig och ditt hår.

Vad är skillnaden mellan Curly Girl-metoden och andra hårvårdsmetoder?

Curly Girl-metoden är en hårvårdsmetod som är särskilt utformad för lockigt och vågigt hår. Den fokuserar på att undvika produkter som innehåller sulfater, silikoner och andra skadliga ingredienser som kan torka ut och skada håret. Curly Girl-metoden använder istället naturliga produkter och tekniker för att återfukta och vårda håret så att det blir friskt och starkt.

Den största skillnaden mellan Curly Girl Method och andra hårvårdsmetoder är dess fokus på att omfamna och vårda lockar och vågor. Traditionella hårvårdsmetoder kan ofta torka ut lockigt hår och orsaka skador, eftersom de inte tar hänsyn till hårets naturliga vågor och struktur. Curly Girl Method är däremot utformad för att främja hårets naturliga lockar och vågor, vilket resulterar i friskare, mer definierade och vackra lockar.

Kan jag använda Curly Girl-metoden om jag färgar håret?

Ja, du kan använda Curly Girl-metoden även om du färgar håret. Det är dock viktigt att välja färger som är skonsamma mot hår och hårbotten och som inte innehåller skadliga ingredienser som sulfater och silikoner. Det är också en bra idé att ge håret extra vård och fukt, eftersom färgning kan torka ut håret. Du kan använda naturliga och återfuktande ingredienser som kokosolja, aloe vera och honung för att ge ditt hår den extra kärlek det behöver. Glöm inte heller att låta en professionell hårfärgare hjälpa dig att välja den färg och behandling som passar ditt hår bäst.

Är protein viktigt för håret om man har lockar och använder curly girl-metoden?

Protein är otroligt viktigt för håret, oavsett om du använder Curly Girl-metoden eller inte. Protein är hårets byggsten och hjälper till att stärka håret och bibehålla dess struktur och elasticitet. När håret saknar protein kan det bli svagt, sprött och känsligt för skador.

När det gäller Curly Girl-metoden är protein också en viktig del av hårvårdsrutinen. Eftersom lockigt hår tenderar att vara mer poröst än rakt hår kan det behöva extra protein för att bibehålla sin styrka och hälsa. Protein hjälper till att fylla i luckorna i hårets fjällskikt och reparera eventuella skador, vilket resulterar i mer definierade och mindre frissiga lockar.

Det finns flera sätt att tillföra protein till håret när du använder Curly Girl-metoden. En populär metod är att använda proteinbaserade hårprodukter som hårkur, balsam eller leave-in-balsam. Dessa produkter innehåller proteiner som kan tränga in i håret och ge det den styrka och fukt det behöver.

Produktrekommendationer

Curly Girl-metoden kan skapa de vackraste lockarna, men det kan också vara lite svårt att hitta rätt produkter. Vi har gjort ett antal produktrekommendationer här, som säkerligen kommer att göra din vardag som Curly Girl enklare och med snyggare lockar så klart.

En bra lockkräm som är Curly Girl Approved

En av de saker som verkligen kan göra skillnad för dina lockar är att hitta en bra lockkräm som såklart måste vara Curly Girl Approved. Här har vi ett riktigt bra erbjudande till dig: Twirl och Curl Curly Cream. Under flera år har vi utvecklat formulan och skapat en fantastisk curlingcreme som fokuserar på att lockarna ska ha ett långvarigt fäste. Det är därför den innehåller Fision™ AquaShield, som är en kombination av fuktgivande, vårdande och närande ingredienser. Det hjälper också till att minska frizz. Den är också berikad med närande mandel- och macadamiaolja, som gör ditt hår mjukt, friskare och frizzfritt. Det är såklart lockigt tjejgodkänt och utan t.ex. sulfat, silikon och uttorkande alkohol. Det är definitivt ett MÅSTE i din curlingrutin.

Saltvattenspray som kan mycket mer

En saltvattenspray kan vara en bra idé för att skapa extra fäste i lockarna och samtidigt få mer volym med en lite beachy look. Det kan också vara ganska effektivt om du till exempel ofta upplever fett hår. Jag rekommenderar starkt vår Twirl and Curl Saltwater Spray, den gör mycket mer än att hålla dina lockar. Den är bland annat värmeskyddande upp till 230 grader och den är även UV-skyddande. Detta innebär att ditt hår får maximalt skydd och är särskilt bra för dig som ofta använder en diffusor för att främja dina lockar. Den är såklart Curly Girl godkänd och en storfavorit på lagret.

Bredtandad kam

Om du har lockigt hår och ännu inte äger en bredtandad kam är det ett stort misstag. Det är lite av ett måste i varje Curly Girls hårrutin. En bredtandad kam är perfekt för att kamma igenom lockigt hår utan att slita eller skada det. Samtidigt är det också ett bra sätt att fördela olika produkter runt ditt hår.

Hårturban i mikrofiber för att säkerställa effektiv och snabb torkning

Visste du att när håret är blött är det mest sårbart? Därför är det viktigt att håret är torrt på ett så skonsamt sätt som möjligt. Kvinnor med lockigt hår är särskilt bekanta med problemet, eftersom blött lockigt hår tenderar att skapa den vildaste friss ibland. Vi rekommenderar därför att använda en hårhandduk i mikrofiber, som med sin goda uppsugningsförmåga, mjuka material och skonsamma upplägg ser till att ditt hår blir torrt på ett skonsamt sätt. Det har definitivt gjort stor skillnad i min hårrutin.

Bambu huva - Sov in i vackra lockar

Många har ofta hört talas om örngott av bambu, men få har hört talas om en bambuhuva eller även kallad sovmössa. Det ser till att ditt hår samlas hela natten och dina fina bambufibrer sliter minimalt på håret, till skillnad från till exempel ett vanligt bomullsörngott. Du kommer att upptäcka att ditt hår blir mindre filtrerat och frissigt på morgonen. Produkten är särskilt utbredd bland afroamerikaner som ofta skyddar håret på natten med en sovmössa.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰