Protein för håret - Hur man använder en proteinkur för håret
blog

Protein för håret - Hur man använder en proteinkur för håret

vid Lotte Lindgren Mar 08, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 10 april 2024.

Innehållsförteckning

Vill du ha starkare och friskare hår? Ditt hår utsätts för massor av saker varje dag som färgning, föning, olika stylingprodukter... Det kan kräva mycket slitage på håret i längden om du vill behålla ditt starka och friska hår . Här kan proteinbehandlingar vara ett fantastiskt sätt att ge ditt hår en extra boost. Från förbättrad elasticitet till mindre brott och färre kluvna toppar, proteinbehandlingar kan hjälpa dig att uppnå det utseende och den känsla du vill ha.

De stärker inte bara håret inifrån och ut, de kan också skydda ditt hår från miljöskador och lämnar det glansigare och mer strålande. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera varför proteinbehandlingar är så fördelaktiga för friskt hår, hur ofta du bör göra dem och vilken typ av behandling som är rätt för dina specifika behov. Så om du vill ta din man till nästa nivå, läs vidare!

Vad är en proteinhårbehandling?

En proteinhårbehandling är en typ av djupgående hårbehandling utformad för att stärka och reparera håret. Den innehåller vanligtvis proteiner, aminosyror och andra vårdande ingredienser som hjälper till att återuppbygga hårstrånas naturliga struktur.

Proteinhårbehandlingar är idealiska för torrt, sprött eller skadat hår eftersom de hjälper till att återställa elasticiteten, minskar brott och kluvna toppar och förbättrar den övergripande strukturen och mjukheten. Dessa behandlingar innehåller vanligtvis hydrolyserade proteiner som keratin, veteprotein, sidenprotein och kollagen, som ger viktiga näringsämnen för en hälsosam hårväxt.

Protein hårbehandling kan ha många olika former och storlekar. Du kan faktiskt göra en hemmagjord proteinhårkur helt enkelt, men du kan även få en specialutvecklad proteinhårkur anpassad efter ditt hår. Jag recenserar mina favorittips för proteinhårbehandling längre ner i den här artikeln.

Varför är proteiner viktiga för håret?

Proteiner är en viktig komponent i håret, eftersom de ger styrka och elasticitet. Proteiner är uppbyggda av långa kedjor av aminosyror, som ger håret struktur och hjälper det att hålla sig starkt och friskt. Proteinet keratin är särskilt viktigt för hår. Faktum är att vårt hår huvudsakligen består av proteinet keratin, så detta protein är särskilt viktigt. Det hjälper till att ge styrka och struktur till vårt hår.

Utan tillräckligt med protein i håret kan det bli torrt, sprött och benäget att gå sönder och kluvna toppar. Det är därför det är så viktigt att äta en balanserad kost med hög proteinhalt för att bibehålla ett friskt hår.

Andra proteiner som är särskilt fördelaktiga för hår inkluderar vete, kollagen och elastin, som ger flexibilitet till hårstrået, cystein, som hjälper till att stärka hårstrået, och keratiner, som främjar friska nagelbandslager. Alla dessa proteiner spelar en viktig roll för att hålla vårt hår levande, glänsande och friskt.

Hur fungerar en hårbehandling med protein?

En hårkur med proteiner verkar för att ge näring och stärka håret genom att förse det med viktiga proteiner som det kan sakna. Proteinerna tränger in i hårstrået och fyller ut eventuella luckor i nagelbandslagret, vilket stärker hårstråets struktur. Detta hjälper till att minska brott och skador samtidigt som håret blir mjukare, slätare och glansigare.

Förutom att reparera befintliga skador kan proteinbehandlingar öka elasticiteten, vilket hjälper till att förhindra ytterligare skador orsakade av stylingverktyg eller exponering för värme eller kemikalier. Dessutom hjälper de till att behålla fuktbalansen i håret så att det inte blir för torrt eller sprött. Proteinerna skyddar även mot miljöstressfaktorer som t.ex UV-strålar. I slutändan hjälper regelbunden användning av en proteinbehandling att hålla ditt hår friskt och snyggt.

proteinbehandlingfor håret

Hur ofta ska jag använda en proteinhårbehandling?

En hårkur med protein bör användas en gång varannan vecka. Det är viktigt att använda en hårkur med protein som en del av din vanliga hårvårdsrutin, eftersom proteiner är viktiga för ett friskt, starkt och näring hår. När du använder en proteinhårkur är det bäst att applicera produkten från ändarna av håret upp mot hårbotten. Låt produkten verka i ca. 15 minuter innan du sköljer noggrant med varmt vatten. Om du har mycket skadat eller svagt hår som behöver mer intensiv återuppbyggnad kan du öka frekvensen till en gång i veckan, men inte mer än så, eftersom överanvändning av proteinbehandlingar kan orsaka skada istället för att reparera dem.

Det är också otroligt viktigt att alltid använda proteinhårbehandling efter schampo och, ännu viktigare, att avsluta med ett balsam. Det är bäst om dessa produkter innehåller mycket fukt och vård. Detta för att säkerställa att håret inte är skört efteråt.

Hur man testar om ditt hår behöver protein

Ett sätt att testa om ditt hår behöver protein är att göra en protein-fuktbalans. Detta görs genom att blöta ett hårstrå och sträcka ut det. Om hårstrået sträcker sig mer än vanligt och lätt går sönder tyder det på att ditt hår har en låg proteinhalt och behöver extra näring.

För att ytterligare testa för proteinbrist kan du göra ett elasticitet test. I det här fallet drar du helt enkeltke ett av dina hårstrån försiktigt mellan två fingrar och släpp det igen. Om hårstrån återgår till sitt ursprungliga tillstånd tätt är hårets elasticitet frisk; men om hårstrån förblir sträckt efter att den har släppts tyder det på att ditt hår behöver protein.

Ett annat tecken som kan tyda på att ditt hår behöver extra protein är kluvna toppar eller knutar med enkla strängar i hela hårstrået. Alla dessa tecken kan vara indikatorer på att du bör överväga att lägga till en proteinbehandling för att hjälpa till att stärka och ge näring till dina lås inifrån.

Den bästa proteinhårbehandlingen

Letar du efter den ultimata proteinhårbehandlingen? Då behöver du inte leta mycket längre, Grow and Glow Hair Mask innehåller både hydrolyserat veteprotein och keratin som återuppbygger och stärker hårstrået. Utöver det finns det också en prisbelönt ingrediens i den som heter Capilia Longa. Det hjälper till att minska håravfall och öka hårtätheten. Så här får du verkligen en kraftfull produkt med några av de bästa ingredienserna du kan få! Det är verkligen värt ett försök, du kommer definitivt inte ångra dig.

Hur man gör en proteinhårbehandling hemma

En hårkur med protein är ett utmärkt sätt att ge näring till och stärka ditt hår och främja en hälsosam tillväxt. Det är enkelt och ekonomiskt att göra din egen proteinhårkur hemma, och den kan skräddarsys efter ditt hårs specifika behov.

För att göra en proteinhårbehandling hemma behöver du: ett ägg, en matsked honung, två matskedar olivolja eller kokosolja, en duschmössa eller en plastpåse.

Vispa först ägget i en liten skål och blanda det väl med en gaffel eller visp. När det har blandats jämnt, tillsätt honung och olja och blanda igen tills alla ingredienser kombineras till en pastaliknande konsistens.

Använd sedan händerna för att applicera blandningen jämnt i ditt fuktiga hår - se till att inte missa topparna - och massera in den i 2-3 minuter innan du binder upp den i en bulle eller bär en duschmössa eller plastpåse. Lämna masken på huvudet i 20-30 minuter medan du kopplar av (eller gör andra sysslor runt huset!).

Tvätta slutligen av behandlingen med ljummet vatten innan schamponering och balsam som vanligt. Denna enkla men effektiva hårkur med protein kan göras varannan vecka för maximal nytta!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰