Kvinna får håret färgat
blog

Guide för hårfärg: Svart, rött, brunt och mer

vid Lotte Lindgren Jun 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 11 februari 2024.

Innehållsförteckning

Har du någonsin funderat på att byta hårfärg? Det kan vara ett bra sätt att förnya din look och stärka ditt självförtroende. Men innan du bestämmer dig är det viktigt att du förstår vilka olika färger som finns och hur de påverkar ditt hår. I den här bloggen guidar vi dig genom allt du behöver veta om svart, rött, brunt och andra hårfärger så att du kan fatta det bästa beslutet för ett friskt och starkt hår.

Innehållsförteckning

Svart hårfärg

Svart är en klassisk hårfärg som aldrig blir omodern. Den ger en sofistikerad och elegant look för alla kvinnor som vill sticka ut. Svart hårfärg kan användas av kvinnor med alla hudtoner och hårtyper, men den kräver underhåll för att behålla sin djupa färg. För att undvika kladd rekommenderas att du tvättar håret med kallt vatten och undviker starkt solljus eller heta stylingverktyg.

Svart hårfärg är tidlös och sofistikerad och passar alla hudtoner och hårtyper, men kräver underhåll för att behålla sin djupa färg.
Brunt är en mångsidig hårfärg som passar bra till de flesta ansiktsdrag och hudtoner. Den finns i många olika nyanser från ljust karamellbrunt till djupt mahognybrunt. Brun hårfärg kräver mindre underhåll än svart eller rött eftersom den inte bleknar lika snabbt som andra färger. Du bör dock fortfarande skydda din brunfärgade man från solen för att uppnå den perfekta glöden under lång tid framöver!

Vad är svart hårfärg?

Svart hårfärg: En introduktion

Svart hårfärg är en av de mest populära hårfärgerna i världen. Det är en färg som representerar elegans och tidlöshet. Svart kan också vara den perfekta färgen för att skapa kontrast och djup i ditt hår. Det finns olika nyanser av svart, t.ex. naturligt svart eller blåsvart.

Olika nyanser av svart hårfärg

Det finns flera olika nyanser av svart hårfärg, var och en med sin egen unika ton och egenskaper. Vissa har en varmare färg (brunsvart), medan andra har en kallare look (blåsvart). Detta gör det lättare att hitta rätt svart färg för din hudton och personliga stil. Underhåll är viktigt för att hålla din svarta hårfärg fräsch och glänsande under lång tid framöver, oavsett vilken nyans du väljer.

Vem kan använda svart hårfärg?

Svart hårfärg är en mångsidig färg som kan bäras av kvinnor med olika hudtoner. Svart hårfärg fungerar bäst på kvinnor med mörkare hudtoner och kan ge en stark kontrast till ljusa eller blå ögon. En fördel med att välja svart hårfärg är att den döljer gråa hårstrån och utväxt, men det krävs ofta bättring för att bibehålla den djupa färgen.

Svart hårfärg kan vara vacker, men den har också nackdelar, t.ex. behovet av täta bättringar och risken för skador på hårstrukturen på grund av kemikalier i vissa svarta hårfärger. Vi rekommenderar alltid att du rådfrågar en professionell stylist innan du bestämmer dig för en ny färg och ser till att din nya look underhålls ordentligt.

Svart hårfärg

Hur underhåller man svart hårfärg?

När det gäller hårfärg kan svart vara en av de vackraste och mest eleganta nyanserna. Men hur underhåller du egentligen din svarta hårfärg? Det är viktigt att du tar väl hand om ditt hår för att bibehålla färgen länge. Här är några tips som kan hjälpa dig med detta:

 • Använd produkter som är speciellt framtagna för svart hårfärg, gärna färgskyddande produkter.
 • Undvik solens skadliga strålar och använd hatt eller scarf när du är utomhus
 • Använd färre heta stylingverktyg som fönar och plattänger för att undvika att skada håret

Några produkter som kan hjälpa till med underhållet av din svarta hårfärg inkluderar:

 • Färgschampo och balsam: Dessa typer av produkter hjälper till med både färgförstärkning och återfuktning.
 • Hårolja: Olja håller ditt hår friskt samtidigt som den ökar glansen i din färg.

Kom alltid ihåg att välja produkter som passar dina individuella behov. Med rätt vård kommer du att kunna njuta av din vackra svarta hårfärg längre!

Röd hårfärg

Har du någonsin funderat på att satsa på en djärv och livfull hårfärg? Rött är ett bra val som kan få dig att sticka ut från mängden. Röd hårfärg är både smickrande och unik, vilket gör den till det perfekta valet för kvinnor som vill uttrycka sig med sitt hår.

Men innan du ger dig på att färga ditt hår rött, se till att du tar hänsyn till det extra underhållet. Färgat hår kräver mer uppmärksamhet och kärlek än naturligt färgat hår. Se till att använda produkter som är särskilt utformade för färgat hår och undvik överdriven värmebehandling som fönar eller plattänger. Med rätt skötsel kommer din röda hårfärg att lysa under en lång tid framöver!

Vad är röd hårfärg?

Röd hårfärg är en vacker och djärv hårfärg som kan ge dig en unik look. Det finns olika nyanser av rött att välja mellan, till exempel jordgubbsblond eller djupröd. Ingredienserna i röd hårfärg varierar från märke till märke, men de grundläggande ingredienserna inkluderar färgämnen och kemikalier.

Fördelar med att välja en röd hårfärg inkluderar förmågan att sticka ut från mängden samt ökat självförtroende och uppmärksamhet. Nackdelar med denna stil är att man ofta behöver bättra på färgen och att man får torra toppar på grund av den höga koncentrationen av kemikalier i vissa produkter. Viktigast av allt är att alltid tänka på ditt hårs hälsa; se till att alltid ta hand om ditt hår med kvalitetsprodukter och undvik överbehandling och överdriven styling.

Vem kan använda röd hårfärg?

Röd hårfärg kan passa många olika hudtoner, men det är viktigt att välja rätt nyans. Om du har en varm hudton kommer röda färger med en gyllene eller kopparaktig nyans att vara smickrande. Om din hudton är kallare kan du prova blekare nyanser av rött.

Men i de flesta situationer handlar det om personliga val och stiluttryck - så följ ditt hjärta och välj den färg som får dig att känna dig mest självsäker!

Röd hårfärg

Hur underhåller man röd hårfärg?

För att bibehålla din röda hårfärg är det viktigt att använda skonsamma produkter som inte torkar ut eller bleker färgen. Välj schampo och balsam som är särskilt utformade för färgat hår och undvik varmt vatten när du tvättar håret eftersom det kan ta bort färgen.

Färgningstekniker och tidpunkten för bättring spelar också en stor roll för att bibehålla intensiteten i din röda hårfärg. Överväg semi-permanent färgning istället för permanent så att du kan justera tonen efter behov utan att skada håret. Planera in regelbundna bättringsbehandlingar för att bibehålla den önskade nyansen och undvika risken för ojämn tillväxt.

Slutligen, ta några enkla steg för daglig vård av ditt röda hår, till exempel att täcka det med en hatt eller scarf när du är i direkt solljus, eftersom UV-strålar kan bleka färgen med tiden. Undvik också överdriven användning av stylingprodukter och frekvent värmestyling, eftersom dessa faktorer ytterligare försvagar hårets struktur och får din vackra röda färg att blekna snabbare än nödvändigt.

Brun hårfärg

Har du någonsin funderat på att ändra din hårfärg till brunt? Brunt är en mångsidig färg som passar de flesta hudtoner och hårtyper. Den kan ge ditt hår en varm och naturlig look samtidigt som du ser polerad ut. Det finns också många olika nyanser av brunt, allt från ljusbrunt till mörkbrunt hår.

En av anledningarna till att brun hårfärg är så populär bland kvinnor idag är att den kräver så lite underhåll. Du behöver inte oroa dig för regelbundna salongsbehandlingar eller täta bättringar, eftersom brun hårfärg ofta bleknar vackert med tiden. Kom dock alltid ihåg att använda produkter som är särskilt utformade för färgat hår för att säkerställa bästa möjliga vård och hållbarhet för din nya hårfärg.

Vad är brun hårfärg?

Brun hårfärg är en naturlig hårfärg som varierar i nyanser från mörkbrun till ljus kastanj. Brun hårfärg kan förekomma hos personer med olika etnicitet och hudfärg. Vanligtvis har bruna hårfärger mer melanin än blonda eller röda nyanser på grund av högre pigmentproduktion.

Typer av bruna hårfärger inkluderar:

 • Mörkbrun
 • Kastanj
 • Gyllenbrun
 • Mahogny

Naturliga källor till brun hårfärg kan vara träslag, nötter och frukter som kakao och kaffe. Dessutom kan vissa teblandningar också bidra till att främja den naturliga färgningen av håret i en brun nyans utan användning av kemikalier eller färgämnen.

Vem kan använda brun hårfärg?

Alla med olika hudtoner kan använda brun hårfärg. Det handlar mer om att välja rätt nyans för att passa din unika hudfärg. Mörkare nyanser som chokladbrun och kastanj fungerar bra för dem med mörkare hudtoner, medan ljusare toner som honung eller askbrun ser vackra ut på ljusare hudtyper.

Det finns många fördelar med att ha brunt hår. För det första är det en naturlig färg som matchar de flesta ögonfärger och ansiktsdrag. Brun hårfärg kan också ge ditt hår en hälsosam, glänsande look och ta bort år från ditt utseende!

brun hårfärg

Hur bibehåller man brun hårfärg?

Hur underhåller man brun hårfärg? För att behålla färgen länge är det viktigt att använda produkter som är särskilt utformade för färgat hår. Det rekommenderas också att tvätta håret med kallt vatten för att förhindra att färgen bleknar snabbare.

Rutiner för vård och behandling av färgat hår inkluderar regelbunden applicering av balsam och hårmasker för extra fukt och näring. Dessutom bör heta stylingverktyg begränsas eller undvikas helt eftersom de kan skada håret och påverka hårfärgen negativt.

För ett hälsosammare hår ska du undvika skadliga ämnen som sulfater, parabener och ammoniak i dina produkter. Dessa kemikalier kan torka ut håret och avlägsna naturliga oljor från hårbotten, vilket kan resultera i en matt brun hårfärg.

Andra hårfärger

För kvinnor som vill experimentera med hårfärger utöver de traditionella blonda, bruna och röda nyanserna finns det en mängd alternativ. Svart hår kan ge en djärv och sofistikerad look för dem med en blek hudton eller mörka ögon. Lila eller rosa färger är populära val för kvinnor som letar efter pastellfärger i liknande toner.

Kom dock alltid ihåg att ta hänsyn till ditt hårs hälsa innan du bestämmer dig för att färga det. Om ditt hår redan har genomgått flera behandlingar kan det vara klokt att vänta lite längre innan du färgar - på så sätt minskar du risken för skador och bibehåller ett friskt och starkt hår.

Blond hårfärg

Olika nyanser av blont kan ge dig en helt ny look. Från honungsblond till platinablond, alternativen är oändliga. För att få en naturlig look med blond hårfärg ska du tänka på din egen hudton och ögonfärg. Be en professionell frisör om råd innan du börjar.

När du har uppnått din önskade hårfärg är det viktigt att underhålla den för att behålla den vackra glöden och mjukheten i ditt hår. Använd produkter som är särskilt utformade för blont hår och som innehåller ingredienser som arganolja för att bibehålla färgen och styrkan i ditt hår. Och kom alltid ihåg att skydda håret mot solens skadliga UV-strålar med en lämplig spray eller ett serum.

Blond hårfärg

Grå hårfärg

Grå hårfärg har blivit en populär trend under de senaste åren, och det ser ut att fortsätta. Om du funderar på att prova denna färgtrend kan du också göra det hemma med ett grå hår - kit. Men var medveten om att vissa människors hår kan ha en tendens att bli gulaktigt istället för grått efter färgning. För att undvika detta är det viktigt att använda ett silverschampo och balsam regelbundet för att bibehålla den önskade färgen utan oönskade gula eller rostiga toner.

Grå hårfärg

Pastellfärger

Populära pastellfärger just nu är mjuka toner av rosa, lavendel och mintgrönt. Dessa färger kan uppnås med färgtekniker som balayage eller ombre för en mer naturlig övergång mellan nyanser. Det är viktigt att hitta en erfaren frisör som vet hur man skapar det önskade resultatet utan att skada håret.

När du har investerat i pastellfärg för ditt hår, kom ihåg att ta hand om det regelbundet för att bibehålla den livfulla färgen så länge som möjligt. Använd speciella schampo- och balsamprodukter avsedda för färgat hår och undvik frekvent exponering för solen eller heta stylingverktyg. Med lite extra kärlek kommer ditt vackra pastellfärgade hår att hålla sig friskt och starkt längre!

Regnbågens färger

Regnbågens sex färgglada nyanser kan förvandla ditt hår till ett konstverk. Det är viktigt att välja färger som passar din hudtyp och hårlängd. Du kan också använda olika stylingtekniker för att framhäva färgen på ett bättre sätt. Några tips på regnbågsfärgat hår inkluderar:

 • Röd: Ser bra ut på mörka och gyllene hudtoner med kort eller långt hår, särskilt om du stylar det i vågor.
 • Orange: Passar bäst för ljusa hudtoner med mellanlångt eller långt hår, eftersom det ger en ljus och varm look.
 • Gul: Perfekt för ljusare nyanser av blondiner med alla längder av hår; perfekt som en höjdpunkt.
 • Grönt: Ser bra ut på brunaktiga hudtoner och korta frisyrer; prova olika nyanser som mintgrönt eller djupt skogsgrönt.
 • Blått: Passar bäst till kallare hudtoner och är snyggt till långa lockar eller bobfrisyrer.
 • Lila: Kan se bra ut på både svala och varma undertoner av hudton; blandas tillsammans med rosa skapar en vacker pastellfärg

För att behålla den livfulla färgen i dina lockar så länge som möjligt bör du uppdatera din hårfärg var 4-6:e vecka (beroende på hur ofta du tvättar). Här är några tips:

 • Förkorta antalet tvättar med torrschampo och undvik heta stylingverktyg så mycket som möjligt.
 • Använd speciella färgskyddande schampon och balsam som hjälper till att bibehålla intensiteten i din hårfärg.
 • Skydda ditt hår från solen genom att använda en hatt eller spray för att skydda mot UV-strålar.

Regnbågsfärgat hår kanske inte passar alla, men det kan vara kul att experimentera med olika färger. Om du vill ha en livfull look som får dig att sticka ut från mängden kan regnbågsfärgade lockar vara precis vad du letar efter!

regnbågsfärgad hårfärg

Frisörens råd

Med mer än 14 års erfarenhet har frisören Mie Iversen byggt upp en stor expertis inom hårfärgning och är en så kallad färgexpert. Här ger hon sina bästa råd. Se hennes instagram här

Finns det några specifika hårfärger som är bättre än andra?

- Det korta svaret är: ja. Bakom varje produkt vi ser finns en lång lista med komponenter och ingredienser. Det är upp till den enskilda frisören att bestämma vilka komponenter och ingredienser man vill arbeta med, dvs. vilka produkter man vill sälja för användning i salongen och för sig själv som yrkesutövare. Personligen anser jag att produkter ska vara kemiskt och resultatinriktade och har valt min färgserie i salongen utifrån dess oljebaserade struktur.

Vilka är de mest skonsamma hårfärgningsteknikerna?

- Den mest skonsamma är att inte färga alls.
Men vem är jag som frisör att neka mina underbara kunder en vansinnigt vacker färg, för att inte tala om de otaliga färger jag själv har haft genom åren. Brevlåde-rött, vitt med rosa lugg, kissgult (det blev ingen succé, ler), svart, blåsvart, mörkbrunt, kobolt, karamell, etc. det mest skonsamma för ditt hår kommer alltid att vara att flytta in de omgivande tonerna från ditt eget hår. Det vill säga antingen ton i ton där du bara ändrar färgen, eller i ett spektrum nära din egen färg. Det är också dessa färger som är lättast att underhålla efteråt. Om det finns en viss teknik som är mer skonsam än andra är inte upp till mig att bedöma, utan det beror helt på vilken frisör och tekniker du väljer, samt hur mycket kunskap de har om de kemikalier de har valt, samt deras förmågor inom kemikalierna och hur de själva fungerar.

Hur många behandlingar tar det att ändra hårfärg? t.ex. från brunt till blont

- Det beror på utgångsläget - alltid.
Men som en allmän regel på ett jungfruligt hår, 1 sittning/behandling. Jag hänvisar ofta mina egna kunder till tatuerare när de frågar hur lång tid det tar att uppnå en viss look. Med andra ord, att omvandla deras behandling till x antal timmar.
X-antal timmar kan göra det mer hanterbart för personen i stolen, eftersom 1 sittning/behandling kan vara allt från 3-10 och till och med upp till 12 timmar. Vissa väljer en hel dag i salongen med mig, särskilt när det gäller de större hårtransformationerna där det ofta finns färg i håret från tidigare, medan andra väljer att dela upp tiden över x antal behandlingar.

Vem kan använda dessa färger?

Färgglada frisyrer kan vara ett bra sätt att visa din personlighet. Om du har en utåtriktad och kreativ personlighet passar färgade frisyrer som regnbågsfärger eller pastellfärger dig bra. För mer reserverade kvinnor kan subtila färghöjdpunkter i mörkare toner ge ditt hår dimension utan att sticka ut för mycket.

När det gäller åldersgrupper finns det ingen riktig regel om vilken hårfärg som är bäst för olika åldrar. Men generellt sett ser yngre kvinnor bra ut med djärva och ljusa färger, medan äldre kvinnor ofta väljer mer naturliga toner för en mer sofistikerad look. Men det handlar alltid om individuell smak och stil.

Hur underhåller man dessa färger?

Om du precis har färgat håret är det viktigt att ta hand om det för att behålla den vackra färgen så länge som möjligt. Använd produkter eller ingredienser som kan hjälpa dig att bibehålla din nya hårfärg. Några exempel på detta kan vara färgskyddande schampo och balsam samt oljor med UV-filter.

För att undvika håravfall eller att håret går sönder är det också viktigt att ha en bra hårvårdsrutin. Tvätta inte håret för ofta eftersom det kan torka ut och göra det mer mottagligt för skador. Prova också några naturliga metoder för att ta hand om ditt hår, t.ex. behandlingar med kokosolja och värmeskydd före styling.

För maximal glans i ditt färgade hår, håll dessa tips i åtanke: Undvik överbehandling genom frekvent styling eller kemiska behandlingar; Använd ett schampo och balsam av god kvalitet utformat för färgat hår; Låt dina lockar lufttorka efter tvätt; Trimma dem regelbundet för friskare toppar - allt detta kommer att bidra till en stark, vacker look!

Kan jag ändra min hårfärg utan att skada håret?

Ja, det är möjligt att ändra hårfärg utan att skada håret, men det kräver rätt behandling och skötsel. Om du vill ändra din hårfärg är det viktigt att välja en färg som matchar din hudton och naturliga hårfärg. Undvik att gå mer än två toner ljusare eller mörkare än din naturliga hårfärg för att undvika skador.

Det är också viktigt att välja en hårvårdsprodukt som är särskilt utformad för färgat hår, eftersom den hjälper till att bevara färgen och förhindra skador på håret. Använd också en värmeskyddande spray när du stylar håret med värmeverktyg som hårfön eller plattång.

Kom också ihåg att ge ditt hår regelbunden vård och näring med en bra hårbehandling och undvik att överbehandla ditt hår med kemiska behandlingar. Genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder kan du ändra din hårfärg utan att skada håret och få ett friskt och starkt hår.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰