Grått hår – Guide till hur du får vackert grått hår
blog

Grått hår – Guide till hur du får vackert grått hår

vid Kasper Lindgren Feb 14, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 9 april 2024.

Innehållsförteckning

Börjar du märka de första gråa hårstråna? Då har du landat på rätt plats. Nästan alla upplever grått hår förr eller senare, det är en naturlig process när man blir äldre. Även om många människor har svårt att acceptera det, kan du komma att älska det gråa håret. Lita på mig! I det här blogginlägget har vi samlat allt du behöver veta om grått hår, så läs vidare och lär dig mer!

Vad är grått hår?

Grått hår är hår som tappat sin pigmentering och därför har en grå färg. Pigment är det som ger håret dess naturliga färg. Grått hår uppstår vanligtvis när vi åldras, men vissa människor kan utveckla grått hår i tidig ålder på grund av genetik eller andra faktorer. Grått hår är helt normalt, men kan ofta förekomma i större utsträckning i mörkt hår, då det grå håret ofta kommer att synas mer än i ljust hår.

Varför får jag grått hår?

Det finns många faktorer som kan spela in varför vissa människor får grått hår och hur snabbt grått hår dyker upp.

En av de främsta orsakerna till grått hår är åldrande. Med åldern kommer hårpigmenten i hårsäckarna gradvis att bli mindre och mindre tills håret blir grått. Dessa pigment produceras av celler som kallas melanocyter, de producerar pigmentet som ger ditt hår dess färg. Med åldern blir dessa celler äldre och producerar mindre och mindre pigment tills ditt hår tappar pigment och blir grått.

Grått hår kan också bestämmas genetiskt. Om dina föräldrar fick grått hår i tidig ålder är chansen större att du också kommer att göra det. Om du upplever grått hår väldigt tidigt kan det vara en bra idé att besöka din läkare och ta reda på orsaken.

Kan man få tillbaka pigment i grått hår?

Det är inte möjligt att återställa pigmentering i grått hår. Grått hår uppstår när hårsäckarna inte längre producerar pigmentet melanin, vilket ger håret dess färg. Det är cellerna som bestämmer detta och om de inte producerar melanin kan pigmentet inte komma tillbaka igen.

Vill du få håret färgat kan du självklart skaffa en annan hårfärg. Men självklart kommer det att krävas regelbunden färgning av håret.

Hur känns grått hår?

Grått hår känns vanligtvis inte annorlunda än annat hår, såvida det inte har skadats eller behandlats på ett sätt som har påverkat hårets struktur. Grått hår kan ofta bli snabbare och torrare än vanligt hår. Det har att göra med att de naturliga oljorna i hårbotten, så kallade talg, också produceras i mindre utsträckning, ju äldre vi blir. Det kan därför vara en bra idé att använda återfuktande hårvårdsprodukter, såsom våra Repair och Care-produkter, för att ge håret den nödvändiga fukten.

Om håret får nödvändig vård och fukt blir det ingen skillnad mellan grått hår och pigmenterat hår.

Finns det några människor som inte får grått hår?

I de flesta människors liv kommer håret att börja bli grått någon gång i livet, och graden av grått hår kommer att variera från person till person. Vissa börjar få grått hår i mycket tidig ålder, medan andra börjar få grått hår först senare i livet. Det finns naturligtvis en rad faktorer som spelar in. I första hand är det din genetik som avgör när du får grått hår. Så ta en andra titt på din familj så har du en bra uppfattning om när du kommer att få grått hår.

Det är också därför som vissa kan behålla pigmentet i håret tills de är väldigt gamla och andra får grått hår väldigt tidigt i livet.

Frågor om grått hår

När börjar jag få grått hår?

Det är en mycket bra fråga, som många olika studier har gjorts på. I allmänhet börjar man uppleva de första gråa hårstråna i 20- och 30-årsåldern, som sedan utvecklas kontinuerligt.

En av de mest kända studierna inom området grått hår är en genetisk studie från 2011, som genomfördes av forskare från University of Louisville och publicerades i American Journal of Human Genetics. Studien analyserade genetiska data från över 6 000 personer för att titta på kopplingen mellan ärftlighet och grått hår. Resultaten visade att det finns en genetisk predisposition för när håret börjar bli grått, och att detta kan variera mycket från person till person. Det korta svaret är att det är din genetik som avgör när du börjar få grått hår.

Vad kan jag göra?

Tunt hår hos män kan nästan aldrig undvikas om du inte är villig att köpa och låta göra en hårtransplantation. Annars finns det tyvärr bara saker du kan göra för att skjuta upp håravfallet. Det kan bland annat vara mycket effektivt att massera hårbotten för att öka blodtillförseln. Här kan du t.ex. använd en Deep Scalp Brush, som är otroligt bekväm och kan användas i både vått och torrt hår. Dessutom är den särskilt lämplig för att rengöra hårbotten från svett, bakterier och mjäll när du är i duschen. Det finns även ett antal tillväxtfrämjande produkter, t.ex. Grow and Glow Shampoo. Utöver det finns även våra hårvitaminer, som t.ex. innehåller biotin, som bidrar till att bibehålla normalt hår. för tunt hår eller de populära hårvitaminerna.

Vad kan jag göra för att bromsa ned grånande processen?

Tyvärr finns det inget sätt att du kan undvika grått hår om det först inträffar. Men det finns några saker du kan göra för att eventuellt för

Mindre stress i vardagen

Det gamla talesättet att du blir grå av hur stressad du är kan mycket väl ha en viss sanning! Fysisk eller psykisk stress kan göra att håret blir mer mottagligt för yttre påverkan. Detta kan resultera i att du får för tidigt gråa hårstrån. Så om du verkligen vill undvika de gråa hårstråna så kan du börja fundera på vilka åtgärder du kan vidta för att minska din stressnivå. Några bra tips kan vara att optimera sömn, träning eller meditation.

Mindre stress i vardagen

Hälsosam och varierad kost

Det gamla goda rådet att äta en hälsosam och varierad kost fungerar fortfarande! Även om det kan verka väldigt opraktiskt kan det ofta ha stor effekt på ditt hår och dess hälsa. Vissa studier har visat att låga nivåer av vissa mineraler kan leda till brist på pigment i håret. Det är därför viktigt att äta en hälsosam och varierad kost, där man främst kan fokusera på att äta proteinhaltig mat, som kött, ägg, mjölk eller vissa grönsaker. Vi rekommenderar varmt Yuaia Haircares hårvitaminer, som bland annat innehåller biotin och zink, som båda bidrar till att bibehålla ett friskt och normalt hår. Det är ett välsmakande gummibit som gör det enkelt att komma ihåg dina vitaminer i vardagen.

Rökning är en no-go

Rökning är något av det värsta du kan göra för att undvika grått hår. Det är inte bara din hud som åldras, det gör även ditt hår. Vårt bästa råd är därför att sluta röka.dröja processen. Våra bästa tips kommer här:

Se till att du får i dig vitaminer och mineraler

Det kan vara svårt att äta nyttigt och varierat varje dag, eller få i sig sina 6 fruktbitar om dagen. Som tur är finns det näringstillskott som du kan komplettera din kost med för att se till att du får i dig de vitaminer och mineraler som behövs för att behålla normalt hår. Här kan vi varmt rekommendera Yuaia Haircares hårvitaminer som innehåller bland annat biotin och zink som båda hjälper till att bibehålla ett friskt och normalt hår. Det är ett smakrikt vingummi som gör det lätt att komma ihåg dina vitaminer i vardagen.

Skydda ditt hår från solen

Är du en av dem som älskar att ligga och baka i solen på sommaren? Då är det inte bara din hud du ska ta hand om utan även ditt hår. Solens strålar påverkar ditt hår mycket och kan hjälpa till att påskynda hårbottens produktion av grått hår.

Varför du inte ska färga grått hår

Grått hår är en naturlig del av åldrandeprocessen och även om vissa människor kanske vill färga håret för att dölja det gråa håret finns det flera anledningar till varför detta inte rekommenderas. En av huvudskälen mot att färga grått hår är att det kan orsaka ytterligare skador på en redan sårbar hårbotten och hårstråns struktur. Grått hår har redan tagits bort från sitt pigment, vilket resulterar i en mer ömtålig follikel som är benägen att gå sönder när den utsätts för starka kemikalier som finns i färgämnen. Det tenderar också att vara torrare än icke-grått hår, så att lägga till ytterligare kemiska behandlingar kan leda till ytterligare torrhet och slitage på håret.

I vissa fall kan kemiskt baserade färgbehandlingar på grått hår till och med leda till mer synliga vita fläckar i hela huvudet; detta kallas "kemisk brännskada" och uppstår när hårbotten har blivit för känslig efter överfärgning.

Sammantaget finns det flera nackdelar med att färga grått hår som man bör ta hänsyn till innan man påbörjar en färgbehandling. Från ökad torrhet och sårbarhet på grund av brist på melanin samt potentiella långvariga blekningseffekter som kemiska brännskador eller missfärgning av hårbotten; att istället välja andra metoder som highlights eller lowlights kan vara ett bättre tillvägagångssätt om du letar efter sätt att täcka ditt gråa hår utan att ha några långsiktiga negativa bieffekter på din hälsa eller stilval.

Derfor skal du ikke farve dit hår gråt hår

Hur man får vackert grått hår

Grått hår kan vara en riktigt vacker frisyr som kan uttryckas på många olika sätt beroende på längden på ditt hår. Här är några av våra bästa tips.
  1. Välj produkter för grått hår noggrant:

Det är viktigt att välja rätt produkter för ditt gråa hår för att det ska se bäst ut. Använd ett sulfatfritt schampo och balsam speciellt framtaget för grått hår. Dessa produkter är framtagna för att hålla ditt gråa hår mjukt, glänsande och levande. Undvik att använda schampon som är för hårda, eftersom det kan ta bort naturliga oljor och färg från ditt gråa hår. Dessutom kanske du vill använda ett lila schampo eller mask en gång i veckan för att hjälpa till att neutralisera eventuella gula toner som kan ha funnits i det gråa håret på grund av miljöfaktorer som t.ex. UV-strålar från solen eller andra former av föroreningar. Det kallas också för silverschampo, som hjälper till att ta bort gula toner eller nyanser i ditt hår.

  1. Använd värmeskyddsmedel innan styling:

Om du vill styla ditt gråa hår med uppvärmda stylingverktyg är det viktigt att du applicerar ett värmeskyddsmedel innan du gör det. Värmeskyddet kommer att bilda en osynlig barriär runt varje enskilt hårstrå för att skydda det från värmeskador vid användning av heta stylingverktyg som t.ex. plattjärn eller locktång. Värmeskyddssprayer är lätta och tynger inte ner håret, samtidigt som de ger det nödvändiga skyddet mot värmeskador.

  1. Undvik överdriven exponering för solljus:

För mycket exponering för solljus kan orsaka för tidigt åldrande av huden och till och med missfärgning av det gråa håret på grund av överdriven exponering för UV-strålar. När du är utomhus, se till att bära en hatt eller halsduk med SPF-skydd för att minimera mängden direkt solljus som träffar din hårbotten och gråa hårstrån direkt. Se också till att applicera solskyddsmedel regelbundet på all exponerad hud om du planerar att spendera mer än 20 minuter i solen varje dag. Detta kommer att hjälpa till att skydda din hårbotten och gråa hårstrån från skadliga UV-strålar.

Även om du kanske inte kan kontrollera när dina första gråa hårstrån dyker upp, finns det verkligen saker du kan göra för att hålla ditt hår friskt och starkt när du åldras. Kom ihåg att äta en balanserad kost, träna mycket och använd skonsamma hårvårdsprodukter speciellt framtagna för grått hår. Med lite extra omsorg kan du uppnå vackert, friskt grått hår som får dig att se och må bra.

Hårvitaminer

Hårvitaminer

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰