Toning av håret
blog

Guide till toning av hårfärg - Allt du behöver veta

vid Lotte Lindgren Jul 11, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 29 januari 2024.

Innehållsförteckning

Att tona håret kan vara ett bra sätt att ge det en ny look och tillföra fräschör och glans. Men hur väljer man rätt nyans och när är det bäst att tona håret? I den här guiden tittar vi på olika typer av toning och ger tips om hur du uppnår naturliga, varma eller svala nyanser beroende på vilken stil du vill ha. Läs vidare för att få våra experttips om hårtoning.

Vad är toning?

Hårtoning är en tillfällig färgbehandling som kan ge ditt hår en ny look. Skillnaden mellan färgning och toning ligger i färgens hållbarhet och intensitet. Toning varar vanligtvis bara 6-8 veckor, medan färgning kan vara i månader eller till och med år. Tonade nyanser är också mer subtila än färgat hår.

Det finns flera anledningar till att välja att tona håret. Det kan vara för att fräscha upp din naturliga look eller för att lägga till varmare eller kallare nyanser i ditt hår utan den permanenta effekten av en fullständig färgbehandling. Det finns olika typer av hårfärger som är särskilt utformade för toning, inklusive semi-permanenta och demi-permanenta produkter, som möjliggör mjuka förändringar i hårets nyans utan att det påverkar din naturliga look särskilt mycket.

toning hår

När ska man färga håret?

Hårtoning kan användas när du vill ändra din nuvarande hårfärg till en varmare eller kallare nyans. Om du har ljust hår och vill ge det lite mer djup och dimension kan toning också hjälpa till med detta. Det rekommenderas vanligtvis att vänta några veckor efter färgning eller permanentning innan du tonar håret för att undvika att skada det.


Hårtoning kan ge djup och dimension till blont hår och rekommenderas vanligtvis några veckor efter färgning eller permanentning för att undvika skador.

 

När du väljer en toningsfärg ska du ta hänsyn till din naturliga hårfärg och den önskade nyansen. Toningsfärger brukar sitta i ca 4-6 veckor och bleknar gradvis med tiden. För att underhålla färgen är det viktigt att inte bara tvätta håret ofta utan också använda ett färgäkta schampo och balsam för att bibehålla glansen och livslängden hos ditt nyfärgade hår.

Underhåll av hårfärg

För att bibehålla din hårfärg är det viktigt att använda färgskyddande schampon och balsam. Dessa hjälper till att bibehålla färgens intensitet och glans samtidigt som de skyddar mot uttorkning. Det rekommenderas också att undvika överdriven värmestyling, eftersom detta kan skada både ditt hår och den önskade färgtonen.

Om du vill ha en mer naturlig färgton kan det vara nödvändigt att klippa håret ofta för att ta bort kluvna toppar. Om du å andra sidan vill tona ner en oönskad nyans eller hålla dig till en varmare eller kallare nyans är det bäst att följa produktens instruktioner under tiden mellan varje gång du färgar om håret. På så sätt undviker du besvikna resultat och behåller den önskade färgen längre.

Klippning av kluvna toppar

För att ge glans och liv åt håret

För att ge ditt hår glans och liv rekommenderar vi att du applicerar en hårinpackning eller hårkur varje vecka. Detta hjälper till att bibehålla fukten i håret, vilket är viktigt för ett friskt och glansigt utseende. Att använda oljebaserade produkter som arganolja eller kokosolja kan också ge extra fukt och näring till håret.

Dessutom kan vitaminrika livsmedel som grönsaker, nötter och fisk vara bra för både hårets hälsa och färg. Dessa livsmedel innehåller näringsämnen som B-vitaminer, omega-3-fettsyror och antioxidanter som bidrar till att bibehålla ett normalt hår. Du kan se alla vitaminer och mineraler som är viktiga för ditt hår här

Med regelbunden användning av dessa tips kommer ditt hår att ha den perfekta balansen mellan glänsande färgbevarande och skydd mot skadlig miljöpåverkan.

Bra produkter för eftervård av håret


För att tona ner en oönskad färg

Att applicera en motton för att neutralisera den oönskade nyansen är ett effektivt sätt att tona ner en oönskad färg. Om du vill ha en kallare eller varmare nyans kan du välja att tona med den motsatta nyansen. För en mindre drastisk förändring kan en mild avfärgning behövas före toningen.

Här är några ytterligare tips för att tona ner en oönskad hårfärg:

 • Välj rätt nyans baserat på din naturliga hårfärg och hudton.
 • Gör det i omgångar istället för en gång för att få ett mer naturligt resultat.
 • Använd produkter som skyddar och bevarar färgen efter toningen.

Toning av hårfärg kräver expertis och erfarenhet. Därför rekommenderar vi alltid att du söker professionell hjälp hos frisörer med erfarenhet inom detta område.

Typer av toning

Toning av håret kan uppnås på tre olika sätt: semi-permanent, tillfällig och permanent färgning. Semipermanent toning är perfekt för att ge håret en uppfriskande glans och ton, medan tillfällig toning gör det möjligt att experimentera med djärvare färger utan att ta för stora risker. Permanent toning passar bäst för dem som vill ha en mer radikal förändring av sin hårfärg och vill ha en bestående effekt. Oavsett vilken typ av toning du väljer är det viktigt att tänka på din naturliga hårfärg och önskade nyanser innan du utför behandlingen.

kvinna får sitt hår tonat

Semipermanent färgning

Semipermanent toning är en hårfärgningsmetod som använder färgämnen för att tillfälligt ändra hårfärgen. Detta gör att du kan uppnå varmare eller kallare nyanser utan att permanent förändra den naturliga hårfärgen. Semipermanent färgning har fördelen att den är skonsam mot håret och kan ge ett mer naturligt resultat än permanent färgning. Nackdelen med denna metod är dock att färgen bleknar gradvis med tiden och kräver frekvent underhåll.

När du väljer hårfärg för semi-permanent toning ska du ta hänsyn till din naturliga hårfärg och hudton. Om du har ljusa lockar kan du prova varma nyanser som gyllenblond eller koppar för extra lyster. Mörkt hår kan tonas med svala nyanser som ask- eller platinablond för en mer dramatisk look. Det viktigaste är dock att alltid få professionell rådgivning om färgval och att behandla håret ordentligt före och efter färgning för att säkerställa optimal hållbarhet!


Tillfällig färgning

Temporär vs. semipermanent toning: Vad är skillnaden?

Temporär hårtoning är en tillfällig färg som bara håller i upp till 10 hårtvättar och bleknar gradvis med tiden. Semipermanent färgning håller däremot längre och kan vara i upp till 6 veckor eller mer.

Olika typer av tillfälliga färger

Några typer av tillfälliga färger inkluderar ursköljningsfärg, toningsschampo och färgspray. Dessa produkter har olika nivåer av intensitet och hållbarhet.

Tips för att bibehålla tillfälliga färger

 • Tvätta håret med kallt vatten för att bibehålla färgen.
 • Använd ett milt schampo avsett för färgat hår.
 • Undvik värmestyling som föning eller plattning så mycket som möjligt.
 • Använd skyddande stylingprodukter för att undvika slitage på håret.
 • Uppdatera din medelvita ton regelbundet med produkter som är särskilt utformade för detta ändamål.

Permanent toning

Fördelarna med att färga håret permanent är många. Det kan ge dig den önskade hårfärgen som håller längre än halvpermanenta eller tillfälliga färger. Permanent toning kan också hjälpa till att täcka gråa hår och skapa mer djup i din naturliga hårfärg.

När ska du välja permanent framför semi-permanent eller tillfällig färg? Här är några faktorer att tänka på:

 • Hur länge vill du bära din nya hårfärg?
 • Vill du täcka grått hår?
 • Är din naturliga hårfärg mycket ljus och vill du ha en mörkare nyans?

För att behålla det bästa resultatet efter en permanent hårfärgning är det viktigt att ta hand om håret ordentligt. Använd ett milt schampo som är särskilt utformat för färgat hår och undvik frekvent styling med värmeelement. Dessutom kan regelbunden användning av en fuktgivande mask hjälpa till att bibehålla glansen i ditt nyfärgade hår.

Från naturliga till varmare och kallare nyanser

När det gäller att tona håret finns det många alternativ för att komma bort från den naturliga färgen. Om du har brunt hår och vill lägga till varma toner kan du prova en gyllene eller kopparfärgad toning. För blont hår kan en kallare toning ge en mer askblond look. Vissa rödhåriga kanske också vill ha en kallare nyans istället för den varmare orangeröda färgen. Även svart hår kan tonas kallare med blåaktiga undertoner för en djärvare look. Det viktigaste är att alltid välja rätt nyans baserat på din naturliga hårfärg och hudton för bästa resultat.

Lägga till varma nyanser till brunt hår

Brunt hår kan få en varmare look genom att lägga till koppar- eller rödtonade toner. Dessa färger kan användas som ett alternativ till en mer drastisk färgförändring, vilket ger håret en subtil men effektiv uppdatering. Det är också möjligt att skapa en varmare effekt genom att lägga till guldnyanser i olika styrkor.

När du väljer rätt nyans för brunt hår, ta hänsyn till hårets naturliga basfärg eftersom detta kommer att påverka resultatet av toningen. En skicklig frisör kan hjälpa dig att välja rätt nyans, med hänsyn till både hårets grundfärg och det önskade resultatet.

För att tona blont hår kallare

För att tona blont hår kallare rekommenderas att du använder ask-, silver- eller platinatoner. Detta för att undvika gul-orangea färger som kan ge ett oönskat "brassy" utseende. Det är viktigt att justera mängden och tidpunkten för applicering av toner för att uppnå önskad färg.

När du applicerar toner i ditt blonda hår, var försiktig så att du inte övertonar det och får en gråaktig nyans. En professionell frisör kommer att kunna vägleda dig i valet av toner och rätt appliceringsteknik för ett vackert och naturligt resultat. Kom också ihåg att alltid ta hand om ditt hår efter behandlingen för friska och glansiga lockar!

För att tona rött hår kallare

Att välja blåaktiga toner som aubergine eller körsbär kan hjälpa till att minska orange och gyllene undertoner i rött hår. Det är dock viktigt att tänka på om ditt hår tenderar att blekna snabbt, eftersom det kan innebära ett ökat underhållsbehov. Dessutom bör du också ta hänsyn till din hudton och ögonfärg för att hitta den mest smickrande svala röda skalan.

Vissa kalla röda färger kan vara mer smickrande än andra på olika typer av ansikten och hudfärger. Därför handlar det om att göra en grundlig bedömning av hårfärgen och personens individuella egenskaper för att få ett optimalt resultat. Med rätt val och anpassning kommer ett kallare rött hår att ge en fräsch look som ofta önskas av många kvinnor.

För att tona svart hår kallare

Att blanda en blå-svart färgton kommer att framhäva de kalla undertonerna i svart hår. Innan du går vidare med toningen är det viktigt att utvärdera ammoniakfria alternativ för att undvika skador på ditt svarta hår. Vissa kontrollerar ofta i detalj innan de går vidare med detta steg, eftersom svart hår är mörkt och kan vara svårt att tona korrekt.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰