Färgat hår
blog

Färgat hår: Vad du behöver veta om kemi och hälsa

vid Lotte Lindgren Jun 09, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 31 maj 2024.

Innehållsförteckning

Färgat hår kan vara ett bra sätt att experimentera med din look. Men har du någonsin funderat på vad hårfärgsprodukter gör med ditt hår och din hälsa? Det är viktigt att förstå kemikaliernas effekter på dina lockar så att du kan göra välgrundade val. Läs vidare för att få våra tips om hälsosammare hårfärgning och hur färgat hår påverkar din hälsa.

Vad är färgat hår?

Att färga håret är en populär åtgärd som många kvinnor väljer att göra för att få en ny look. Färgning av hår innebär vanligtvis att kemikalier används för att ändra hårets färg från dess naturliga nyans. Detta kan vara skadligt för håret om det inte tas om hand på rätt sätt med lämplig vård och behandling som balsam och skonsamma tvättar.

Det är viktigt att komma ihåg att färgning av håret kan påverka hårets kvalitet och hälsa. Det kräver ofta mer underhåll än naturligt hår, så se till att läsa om de olika typerna av hårfärg och de ingredienser i produkterna som kan ha en negativ effekt på ditt hår, samt hur du bäst tar hand om ditt färgade hår efter färgning.

En kort historik över färgat hår

Hårfärgning har funnits i tusentals år. Redan i det gamla Egypten och Rom färgades håret med naturliga ingredienser som örter, honung och saffran. Den moderna färgningen, där kemikalier används för att ändra hårfärgen, uppfanns dock först i mitten av 1800-talet.

Idag är hårfärgning en miljardindustri världen över med otaliga produkter tillgängliga för att ge dig den färg eller nyans du vill ha. Även om det kan vara roligt och spännande att prova olika saker med sitt hår, är det viktigt att också ta väl hand om sitt hår. Här är några bra tips för dig:

  • Tvätta inte ditt nyfärgade hår under de första 48 timmarna efter färgning
  • Använd alltid en återfuktande behandling efter hårfärgning
  • Undvik frekvent hårtvätt eftersom det kan skada både din nya hårfärg och ditt hårs hälsa
  • Håll ett öga på kemikalierna i ingrediensförteckningen i dina produkter

Kvinna får håret färgat

Hur ofta ska man färga håret?

Hur ofta du ska färga håret beror på flera faktorer, bland annat hårfärg, hårets tillväxt och personliga preferenser. Generellt sett kan hårfärgning behöva göras var 4-6:e vecka för att bibehålla en fräsch färg, särskilt om du har grått hår eller vill dölja tillväxt. Vissa personer kan dock behöva färga håret oftare, särskilt om de har en ljusare hårfärg eller om håret växer snabbt. Det är viktigt att du följer din frisörs eller färgtillverkares rekommendationer för bästa resultat och för att undvika skador på håret.

Olika typer av hårfärg

Permanent hårfärg förändrar pigmentet i ditt hår permanent, medan semi-permanent hårfärg tränger in i det yttre lagret och gradvis bleknar. Det finns också tillfälliga färger som sitter ovanpå håret och tvättas ur efter några schamponeringar.

När du funderar på att färga håret finns det flera saker att tänka på. Permanent färgning kan innehålla kraftigare kemikalier än semi-permanenta eller tillfälliga alternativ, så det är viktigt att följa instruktionerna noga och använda en djupbehandling efter färgning för att minimera skador på håret.

Kemi i hårfärgningsprodukter

Ammoniak är en viktig ingrediens i hårfärgningsprodukter eftersom den hjälper pigmenten att tränga djupt in i hårstråna. Det kan dock ha biverkningar som torrhet och hårskador, så det är viktigt att använda ett bra balsam efter färgning.

Blekmedel används för att ljusa upp eller ta bort befintliga färgämnen från håret och kan vara mycket aggressiva mot håret. Därför bör du alltid följa instruktionerna noga och se till att ge håret extra vård efter behandlingen. Olika kemikalier som fenylendiaminer (PPD) och resorcinol bidrar också till att färga håret, men de kan vara allergiframkallande för vissa personer. Se därför alltid till att läsa ingredienslistan noggrant innan du färgar håret för din egen säkerhets skull.

Ingredienser att vara medveten om

När du har färgat håret finns det vissa ingredienser som du måste vara särskilt uppmärksam på. Sulfater kan torka ut och skada ditt färgade hår, medan parabener kan irritera din hud eller till och med störa dina hormoner. Och ftalater? De påverkar faktiskt reproduktiv hälsa och livskvalitet. Det är viktigt att läsa ingredienslistorna noggrant och välja produkter med naturliga alternativ till dessa skadliga ämnen om du vill ha ett friskt och starkt hår efter en färg- eller konditioneringsbehandling. Det kan till exempel vara bra att använda ett schampo som är sulfat- och silikonfritt.

Hur påverkar hårfärgning din hälsa?

Att färga håret kan påverka din hälsa, särskilt om du använder produkter med skadliga kemikalier. Vissa kvinnor får allergiska reaktioner som klåda, utslag eller svullnad i hårbotten efter att ha färgat håret.

Dessutom kan frekventa färgningar leda till håravfall och skador på hårstrukturen. Därför är det alltid rekommenderat att läsa ingredienslistan noggrant och välja mer naturliga alternativ för att skydda din hälsa.

Allergiska reaktioner

Ingredienser i hårfärg som kan utlösa en allergisk reaktion:

Vissa ingredienser i hårfärgningsmedel kan orsaka allergiska reaktioner, särskilt PPD (p-phenylenediamine). Andra ingredienser som resorcinol och ammoniak kan också orsaka irritation eller allergier. Det är viktigt att läsa etiketten noggrant och undvika färgämnen med dessa ämnen om du tidigare har haft en allergisk reaktion mot dem.

Riskfaktorer för att utveckla allergi mot hårfärgningsmedel och hur man testar för allergi mot hårfärgningsmedel:

Om du redan har en historia av hudallergier eller eksem ökar det sannolikheten för att du får en negativ reaktion på hårfärg. För att testa om du är känslig för PPD innan du färgar håret rekommenderas att du gör ett lapptest med små mängder av färgämnet på huden 48 timmar före avsedd användning. Om rodnad, klåda eller andra tecken på irritation uppstår under denna tid bör du inte applicera produkten i håret.

Håravfall

Att färga håret är en populär metod för att förändra sitt utseende. Men kan det leda till håravfall? Många kvinnor oroar sig för om frekvent färgning av håret kommer att leda till permanent håravfall eller skador på hårbotten. Färgningsprodukter är inte nödvändigtvis orsaken till håravfall, men felaktig användning och överanvändning av kemikalier kan vara skadligt för håret.

Nedan följer några tips för att undvika eller begränsa risken för permanent håravfall efter färgning:

Se till att följa instruktionerna noggrant på den valda produkten
Välj en kvalitetsfärg från ett välrenommerat varumärke
Prova naturliga alternativ som Henna
Ge håret tid att återhämta sig mellan varje färgbehandling
Du bör också vara uppmärksam på eventuella hudreaktioner efter användning av produkten och sluta använda denna metod om den visar sig vara problematisk.

Slutligen, se till att regelbundet trimma dina toppar och ge dem lite extra omsorg före nästa färgbehandling. På så sätt behåller du både längden och styrkan i dina lockar!

håravfall

Andra hälsorisker

Även om ammoniak är en vanlig ingrediens i hårfärgningsprodukter kan det ha skadliga effekter på din hälsa. Innan du fattar ett beslut bör du undersöka de möjliga riskerna och överväga alternativa produkter eller behandlingar.

Studier visar också att frekvent användning av permanenta färger kan leda till biverkningar som irritation i hårbotten.

Hemgjorda produkter kan vara ett alternativ till kommersiella varumärken, men det är viktigt att göra din läxa och se till att ingredienserna inte skadar ditt hår eller din hälsa. Med rätt information och omsorg kan du uppnå ett friskt och starkt färgat hår utan att kompromissa med din hälsa.

Frisörens råd

Med mer än 14 års erfarenhet har frisören Mie Iversen byggt upp en stor expertis inom hårfärgning och är en så kallad färgexpert. Här ger hon sina bästa råd. Se hennes instagram här


Hur lång tid tar det att färga mitt hår?

- Tid... Det är en bra fråga. Efter mer än 12 år i branschen måste jag erkänna att tidsramen för mig och mina tjejer och kvinnor i stolen varierar mycket. Det beror på vilka tekniker som används, vilken look du vill ha utöver den look de redan har, hårets hälsa, hur långt/kort håret är och hur tjockt/tunt håret kan vara och är därför mycket individuellt.

Hur mycket kan jag förvänta mig att det kostar att färga mitt hår?

- Priset här beror på alla ovanstående faktorer, samt något som vissa människor tar för givet, men andra inte ens tänker på; hur många års erfarenhet ligger bakom det? Lägg därtill saker som hyra, vatten, värme, försäkring, produkter att använda i salongen, skatt, moms och slutligen, tid, kundvård som kaffe, eller kort sagt, bara allt du ser när du går in i din valda salong.

Finns det några hårfärgningstekniker som är bättre än andra?

- Det finns det definitivt. Och sedan är det också hur varje individ närmar sig sitt arbete. Jag tror på något så enkelt som att "låta min kemi arbeta för mig". Med det menar jag att det inte finns mycket en frisör inte kan göra om och när de har sin kemi under kontroll. Det finns många färgsystem där ute, och efter att ha köpt från frisören bör du bekanta dig med hur de olika märkena fungerar.

Vilka är dina bästa tips för eftervård av färgat hår?

- Det är din frisörs finaste uppgift att vägleda dig på ett sätt som de tycker är i linje med den behandling du har låtit göra. Själv gör jag tvättrekommendationer samt rekommendationer före och efter styling. Jag gör detta för att säkerställa att min kund får den bästa upplevelsen med sin nya hårfärg.

Tips för hälsosammare hårfärgning

Färgat hår kan vara vackert, men det är viktigt att tänka på kemi och hälsa. För att undvika farliga kemikalier i din hårfärg kan du välja produkter utan ammoniak eller parabener. Se till att läsa ingredienslistan på förpackningen noggrant.

Att använda naturliga hårfärgsprodukter kan också hjälpa till att skydda ditt hår och hud från skadliga ämnen. Du kan hitta olika växtbaserade produkter i butiker eller kanske till och med göra dina egna hemgjorda färger hemma med ingredienser som kaffe eller te. Genom att använda dessa mer naturliga medel kommer du sannolikt att uppleva mindre irritation och en hälsosammare känsla i håret efter färgning.

Kom också ihåg att frekvent färgning inte är bra för ditt hår! Om du vill ha ett hälsosamt och starkt resultat, försök att färga endast en gång var 8-10:e vecka - detta ger tillräckligt med tid för håret att återuppbygga sin keratinstruktur igen efter den kemiska processen med färgning. Se till att din hårvård under tiden efter ger mycket fukt och vård för håret. Kom alltid ihåg god vård före/under/efter behandlingarna för optimalt skydd av dina fina drag!

Vi kan varmt rekommendera vårt Healthy Hair Kit, som hjälper till att återfukta och vårda håret mellan dina hårfärgningar. De är fulla av läckra aktiva ingredienser som stärker ditt hår och håller det i toppform. Hitta setet här.

Välj hårfärg utan farliga kemikalier
När du väljer hårfärg är det viktigt att läsa ingredienslistan noggrant. Undvik färgämnen med ammoniak och formaldehyd, eftersom dessa kemikalier kan skada ditt hår och din hälsa. Välj istället märken som är kända för säkra och naturliga produkter som inte innehåller farliga kemikalier.

Att använda naturliga hårfärger kan också vara en bra lösning för att undvika farliga kemikalier. Dessa produkter använder ofta växtbaserade ingredienser som henna eller indigo för att ge håret färg utan de skadliga biverkningarna av traditionella kemiska färgämnen.

Var medveten om frekvensen av din hårfärgning, eftersom upprepade behandlingar kan leda till skador på ditt hår och till och med förlust. Istället för att ändra din hårfärg varje månad, överväg alternativa metoder som toner, balayage, glossing eller highlights för en mindre aggressiv look.

Kom alltid ihåg vikten av valet mellan hälsa eller stil när du fattar beslutet om rätt hårbehandling.

Använder naturliga hårfärgsprodukter

Prova att experimentera med vegetabiliska färgämnen som henna eller indigo istället för kemiska färgämnen som kan skada ditt hår och hälsa. Dessa naturliga hårfärgsprodukter är inte bara säkra utan också närande för ditt hår på grund av de många fördelaktiga ingredienserna. Du kan hitta ett brett utbud av nyanser från dessa produkter, så att du kan välja den perfekta färgen för dig.

Det är avgörande att använda en kvalitetsfärg från ett välrenommerat märke när du väljer en naturlig hårfärgsprodukt. Detta kommer att ge dig det bästa resultatet och undvika alla oönskade biverkningar. Innan du börjar färga hela håret, testa alltid produkten på en liten sektion först för att se efter eventuella allergiska reaktioner eller oväntade resultat. Genom att ta dessa små steg kommer du att kunna uppnå vackert och friskt färgat hår utan att behöva oroa dig för kemikalier!

Var försiktig med frekvent färgning

Överväg alternativ till permanent hårfärgning som toning eller semipermanent färgning. Permanent färgning kan vara skadligt för ditt hår och hårbotten då det innehåller kemikalier som tränger djupare in i håret och kan leda till torrt och skadat hår med tiden. Toning eller semipermanenta färgämnen är ett bra alternativ då de inte innehåller ammoniak eller peroxid som är kända för att vara skadliga.

Se till att ge håret tillräckligt med tid mellan varje behandling. Håret behöver tid att återhämta sig efter en färgningsbehandling. Upprepa behandlingar med kortare intervall än vad som rekommenderas kommer att resultera i mer stress på håret och ökar risken för skadade lockar. Lämna minst 6-8 veckor mellan varje behandling beroende på din hårtyp.

Kom alltid ihåg att vårda ditt hår noggrant med näringsrika produkter efter varje behandling. Färgat hår behöver extra uppmärksamhet och vård än naturligt fylligt hår, speciellt när det kommer till återfuktningen av dina lockar; använd fuktgivande schampon, balsam och serum/oljebaserade leave-in-produkter regelbundet - detta hjälper dig att hålla din vackra look frisk!

Sammanfattning

Glöm färgämnen som kan skada ditt hår och kropp. Gå efter hälsosammare alternativ när det kommer till att välja hårfärg. Kontrollera ingredienserna noggrant, eftersom naturlighet eller certifieringar kan vara vilseledande. Om du ändå väljer att fortsätta med frekvent färgning, se till att ta väl hand om ditt hår för att hålla det friskt och starkt. Ditt hår förtjänar den bästa behandlingen!

Vanliga frågor om färgat hår

Kan du färga håret hemma?

Ja, du kan färga håret hemma med hemmafärg, men det är viktigt att vara försiktig och följa instruktionerna noggrant. Det är också viktigt att välja en kvalitetsfärg och ta hänsyn till din hårfärg och typ. Om du har några tvivel eller funderingar är det bäst att söka professionell rådgivning eller ta hjälp av en erfaren vän. Det kan också vara en bra idé att göra ett allergitest innan du färgar håret för att undvika eventuella allergiska reaktioner. Tänk på att ta hand om ditt hår med en bra hårkur efter färgning för att behålla ett friskt och starkt hår.

Blir ditt hår skadat när du färgar det?

Det är en vanlig oro bland kvinnor att färgning av hår kan orsaka skada. Sanningen är att om du inte vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder och vårdar ditt hår ordentligt kan det leda till skador. Men med rätt vård och uppmärksamhet kan du förebygga skador och behålla ett friskt och starkt hår.

Det är viktigt att hitta en kvalificerad frisör som använder kvalitetsprodukter. Detta kan bidra till att minska risken för skador och ge dig de resultat du vill ha. Dessutom kan du välja en färg som inte är alltför skadlig för ditt hår. Det är en bra idé att välja en färg som ligger nära din naturliga färg då det kommer att kräva mindre blekning och färgämnen för att uppnå önskat resultat.

Efter färgning är det viktigt att ta hand om håret. Använd ett bra schampo och balsam som är speciellt framtaget för färgat hår eller som ger speciell fukt och vård. Här kan vi varmt rekommendera våra Repair and Care produkter, som ger håret mycket fukt och vård.

Kan jag färga håret när jag är gravid?

Det rekommenderas generellt att man är försiktig med hårfärgning under graviditeten, särskilt under de första 12 veckorna. Detta beror på oro för de potentiella effekterna av kemikalier i hårfärger på fostret. Även om det inte finns några tydliga bevis för skadliga effekter av hårfärgning under graviditeten, rekommenderas det ofta att vänta till andra trimestern för att minimera riskerna. Att använda naturliga eller ammoniakfria hårfärger kan också vara ett säkrare alternativ under graviditeten. Det är alltid en bra idé att rådfråga en läkare eller professionell frisör om du har några funderingar eller frågor om hårfärgning under graviditeten.

Hur får jag bort hårfärg från huden?

Om du har hårfärg på huden finns det flera metoder du kan prova för att få bort den:

  • Tvätta med tvål och vatten: Försök först att tvätta det färgade området med varmt vatten och mild tvål. Gnugga försiktigt med fingrarna eller en mjuk trasa för att ta bort färgen.
  • Användning av olja: Olja kan vara effektivt för att lösa upp hårfärg på huden. Applicera en liten mängd babyolja, olivolja eller kokosolja på det färgade området och gnugga försiktigt. Låt oljan verka i några minuter innan du torkar bort den med en trasa eller tvättar av den med tvål och vatten.
  • Använda alkohol: Om oljan inte fungerar kan du doppa en bomullspinne eller trasa i lite alkohol, t.ex. sprit eller nagellacksborttagningsmedel, och försiktigt torka av det färgade området. Var noga med att undvika ögonen och känsliga områden.
  • Citronsaft: Citronsaft är ett naturligt blekmedel och kan hjälpa till att ljusa upp hudfärgen. Applicera färsk citronsaft på det färgade området och låt det sitta i några minuter innan du tvättar bort det med vatten.
  • Kommersiella produkter: Det finns också kommersiella produkter, t.ex. hårfärgsborttagningsmedel eller sminkborttagningsmedel, som kan vara effektiva för att ta bort färg från huden. Följ instruktionerna på produkten noggrant.

Kom alltid ihåg att vara försiktig när du försöker ta bort hårfärg från huden och undvik att gnugga för hårt eftersom det kan irritera huden. Om du upplever hudirritation eller allergiska reaktioner, sluta använda produkten och kontakta läkare.

Produktrekommendationer för färgat hår

När du färgar håret är det oerhört viktigt att du använder rätt hårvårdsprodukter för att hjälpa håret genom färgningsprocessen.

Repair & Care schampo och balsam

Först och främst är det viktigt att ditt hår får mycket fukt efter färgningen. Vi har utvecklat vår Repair & Care-serie för att göra just detta och ge maximal fukt och vård med en mängd läckra ingredienser som hydrolyserat veteprotein, Inca Inchi Oil, Sorbitol, Aloe Vera, Macadamia Oil, Jojoba Oil och Shea Butter. Produkterna är fria från sulfat och silikon, vilket gör dem skonsamma mot håret, och självklart skyddar de även färgen.

Repair & Care hårmasken

Det är ett MÅSTE att ge håret en bra återfuktande hårinpackning minst en gång i veckan efter att du har färgat håret. Det är nu håret verkligen får den djupa näring och vård det behöver. Vi rekommenderar starkt vår Repair and Care hårinpackning som hjälper till att förbättra hårets elasticitet, stärka det och minska frissighet, vilket resulterar i silkeslent och friskt hår. Med noggrant utvalda ingredienser är denna hårmask utformad för att ge intensiv vård, näring och fukt. Kom ihåg att hårmasken måste appliceras efter schampo och före balsam för att den ska få effekt.

Örngott i bambu

Ett bra tips för att optimera din hårvård är att skaffa ett örngott i bambu. De fina bambufibrerna gör att ditt hår inte slits ut när du sover på samma sätt som till exempel bomull. Det kan ofta göra stor skillnad, särskilt när håret är skört efter en färgning.

Handduk för ditt hår

Håret är som mest ömtåligt när det är vått, så det är viktigt att säkerställa en effektiv och skonsam torkning av håret. Det kan du göra med vår hårhandduk i mikrofiber. Den har en unik uppsugningsförmåga och fäster bra på håret, vilket säkerställer optimal torkning av håret.

Bambu örngott

Bambu örngott

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰