Färgat hår
blog

Guide för att behålla färgat hår

vid Lotte Lindgren Jun 06, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 16 november 2023.

Innehållsförteckning

Oavsett om du har platinablont, brunett, svart, rött eller till och med blått hår, behöver färgat hår lite extra uppmärksamhet om du vill att din färg ska hålla länge. Inget är värre än att spendera stora pengar på din frisörsalong för den senaste trendfärgen och sedan få den att blekna efter en vecka på grund av att du inte tar hand om dina lockar.  

Hur länge håller hårfärg kanske du funderar på? Det kan variera lite, beroende på om din hårkvalitet, om du färgat det själv eller på salong samt om du ser till att ta hand om det eller inte. För att du ska kunna behålla din färg länge, så ska du få flera bra tips.  

Efter färgning, vänta i 72 timmar innan schamponering 

När du färgar håret öppnas dina hårstrån upp, så att färgen ska kunna tränga in på ett bra sätt. Om du då tvättar håret för tidigt, så hinner inte de stänga sig igen. Det leder då till att färgen försvinner för snabbt.  

Ju längre du väntar med att schamponera håret efter att du har färgat håret, desto längre tid kommer färgpigmentet att ha på sig att tränga in i hårets innersta del. 

Använd sulfatfritt schampo och balsam 

Sodium laureth sulfate, eller natriumlauretsulfat är ett slags rengöringsmedel som finns i många personliga hygienprodukter. Denna ingrediens används för att ge en skummande effekt till dina schampon och balsam. Genom att använda sulfater riskerar du att ditt hår blir av med de oljor och fukt som det annars har. Det kan även göra att ditt färgade hår snabbare förlorar sin glans och färg.  

Prova att använda ett sulfatfritt schampo och balsam för att hålla din hårfärg från att gå ur. Här hos oss på Yuaia Hair Care kan du hitta just dessa produkter. Det oavsett om du har burrigt, lockigt, rakt eller till och med tunt hår. De passar även dig som inte har färgat hår.  

Kvinna tvättar håret med sulfatfritt schampo

Sänk vattentemperaturen vid schamponering 

För att behålla färgat hår, så är den en fördel att låta bli de där varma duscharna. Även om det är skönt, så är det inte särskilt bra för din hårfärg. Varmt vatten öppnar upp dina hårstrån och det gör då att färgen kan råka tvättas ur.  

För att undvika att all din färg gå ner i avloppet, prova att schamponera med lite varmt vatten och skölj sedan med kallt vatten efter balsam. Det varma vattnet låter schampot och balsamet penetrera och rengöra, medan det kalla vattnet hjälper till att täta in fukten från ditt balsam samtidigt som det förhindrar att färgen bleknar genom att försegla hårets innersta kärna. 

Tvätta håret mer sällan 

Hur länge hårfärg håller, det beror även på hur ofta du tvätta ditt hår. Att tvätta håret varje dag är något du vill undvika om du vill att din hårfärg ska hålla längre. Att tvätta håret mer sällan är bra för att hålla kvar de naturliga oljorna som återfuktar samt att det även håller din hårfärg fräsch. Du kan därmed försöka att tvätta håret varannan dag eller till och med 2–3 gånger i veckan för att ditt färgade hår ska hålla sig längre.  

Använd leave-in-behandlingar för att skydda hårfärgen vid styling 

Färgat hår så väl som kemiskt behandlat hår behöver extra återfuktning och skydd mot solen för att förhindra skada och förlust av näringsämnen till håret. Så kallade leave-in-behandlingar hjälper till att hålla ditt hår slätt och återfuktat. Det är även viktigt att du väljer en med UV-skydd så att solen inte bleker din hårfärg. Du kan även välja att använda hårsprayer och stylingprodukter med UV-skydd då det kan göra underverk för färgat hår då det kommer till hållbarheten.  

Kvinna vårdar sitt hår

Använd värmeskyddande spray innan du använder heta verktyg 

Du som vill använda dig av så kallade heta verktyg, alltså locktång, plattång, hårfön med mera, du bör vara medveten om att värmen i sig det kan skada färgat hår, genom att färgen försvinner. Det tar även bort fukten i ditt hår och kan leda till skadat hår. För att förhindra att dessa problem uppstår när du använder heta verktyg, prova att använda en värmeskyddande spray innan föning eller styling.  
 
Värmeskyddande sprayer hjälper till att minska fuktförlusten inifrån håret, slätar ut hårets utsida och skyddar håret från fukt efter värmestyling, vilket sammantaget hjälper till att behålla din färg. Om du redan drabbats av skadat hår så finns det som tur är bra produkter, som vår Repair and Care-serie. I denna serie hittar du även serum och hårolja som är värmeskyddande för håret. 

 

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰