Kvinna borstar sitt hår
blog

Snabb och enkel hårvård för hektiska dagar

vid Lotte Lindgren Jun 06, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 29 januari 2024.

Innehållsförteckning

Som ordspråket säger att allt i livet inte är lätt, samma regel gäller när det gäller att hålla håret friskt och vackert. Du måste anstränga dig lite extra för att ta hand om ditt hår och förebygga olika problem som mjäll, håravfall, kluvna toppar, kliande hårbotten etc. Med det hektiska liv vi lever är det inte alltid vi har tid att skämma bort oss själva hur mycket vi än vill göra det.  
 
Har du någonsin varit för upptagen för att ta hand om ditt hår? Då har du här några grundläggande punkter och hårvård tips att komma ihåg även om livet blir hektiskt. 

Olja in håret 

Olja in ditt hår ofta för att ge det bra med näring och hålla det friskt. Olika oljor som olivolja, kokosolja och ricinolja kan användas. Massera in oljan långsamt i hårbotten och låt den verka i minst två timmar innan schamponering. Olja bildar en skyddande barriär runt hårstrået och ger näring åt det. Kokosolja ger näring åt hårstrået med dess kedja av fettsyror. Den höga proteinhalten i ricinolja fyller ut de skadade keratinfläckarna i ditt hår. Du kan använda kallpressad jungfrukokosolja på sommaren och mandelolja på vintern för massage. 

kokosolja

Få tillräckligt med sömn 

Det är många av oss glömmer vikten av tillräcklig sömn. Sömnbrist gör dig inte bara på dåligt humör, det påverkar även ditt hår. Det har visat sig i studier att sömnbrist under en längre tid kan inducera mer oljeproduktion i hårbotten, vilket gör att ditt hår ser matt ut. Se till att få minst sju till åtta timmars god sömn varje natt för att hålla ditt hår i ett hälsosamt tillstånd. Vill du även se till att hålla frissigheten borta, testa då att sova på vårt bambu örngott! 

Sömn är viktigt

Ha koll på vad du äter 

Oavsett vilka produkter du använder, om du inte äter hälsosamt, kommer det att spegla sig i ditt hår. Eftersom vårt hår är gjord av protein, bör din kost bestå av proteinrik mat som magert kött, ägg, fisk, baljväxter etc. Glöm inte att äta mycket gröna grönsaker som spenat, grönkål också. Om du vill få tillbaka glansen till håret bör du även konsumera skaldjur och fiskolja som innehåller omega-3-fettsyror. Alternativt kan du ta testa vår grow and glow serie! 

Välj rätt hårvårdsprodukter 

Alla har olika hår, så att välja rätt produkt som fungerar för din hårtyp är avgörande. Det som är avsett för fett hår ger kanske inte samma resultat för torrt hår. Försök dessutom att undvika produkter som innehåller sulfater och parabener eftersom de kan skada ditt hår. Här hos oss finns det flera bra schampon och balsam utan dessa skadliga ämnen.  

Sluta tvätta håret dagligen 

Tja, ingen gillar att deras hår är fett, men att tvätta håret varje dag kan göra mer skada än nytta. Schamponering två eller tre gånger i veckan borde vara tillräckligt för att hålla håret rent, men de som lever ett aktivt liv kan tvätta håret varannan dag. 

Kvinna tvättar sitt hår

Återfuktande är viktigt 

Medan schamponering rengör alla oljor från hårbotten fyller de flesta balsam på förlorade lipider och proteiner. Så när du schamponerar använd balsam efter det. På så sätt kommer ditt hår att förbli friskt och starkt. Kom ihåg att återfuktande är nyckeln till att blåsa nytt liv i ditt hår. Om du inte hinner med på vardagarna, se till att behandla ditt hår med en djupvårdande mask minst en gång i veckan. 

Kvinna vårdar sitt hår

Håll din hårbotten ren 

När du känner att din hårbotten är fet eller smutsig, tvätta den ordentligt. Gör det till en vana att tvätta håret varannan dag med milt närande schampo om det är ett vanligt problem. På så sätt kommer hårstråna att förbli rena och smuts kommer inte att samlas i din hårbotten, vilket minskar risken för håravfall. 

Viktigt ta hand om håret, hur upptagen du än är 

Oavsett hur hektiska dagar du har, att han hand om dig själv och ditt hår, det är bra att göra ändå. De dagar du har mycket bråttom, men behöver tvätta håret så kan ett torrschampo vara en räddare i nöden. Ett annat bra hårvård tips är att alltid se till att borsta ditt hår, minst två gånger per dag. Det eftersom att du då håller både hår och hårbotten friskt. Sedan är det ju även så att om du får in en daglig hårvårdsrutin så behöver det inte ta så mycket av din tid varje dag. Så oavsett hur hektiskt liv du har, ta hand om ditt hår.  
 
Du kan få många bra tips via vår hårguide och vår hårblogg! 

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰