Kvinna tvättar sitt hår
blog

Guide: Så tvättar du håret korrekt

vid Lotte Lindgren Jun 06, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 2 februari 2024.

Innehållsförteckning

Går det att tvätta håret fel? Ja, jo det finns faktiskt bra sätt att tvätta håret på och mindre bra sätt att göra det på. En hårtvätt är så mycket mer än att bara schamponera och balsamera. Därför tänkte vi att vi ska guida dig i hur du bäst kan tvätta ditt hår.  

Innehållsförteckning

Tänk noga på vilka produkter du använder 

Med andra ord, välj inte dina produkter bara för att de luktar gott. Om du inte väljer rätt schampo kan du göra mer skada på ditt hår än nytta. 

  • Om du har fint hår, vill du använda ett skonsamt förtydligande schampo. 
  • Om du har tjockt eller grovt hår, leta efter något med fuktgivande egenskaper. 
  • Om du har färgbehandlat hår, leta efter något färgsäkert som inte tar bort din hårfärg varje gång du tvättar det. 
  • För blekt hår, leta efter ett förtydligande schampo för att förhindra oönskade gula toner. 

Oavsett din hårtyp vill du helst undvika schampon som innehåller sulfater och silikoner. Även om dessa ingredienser kan hjälpa ditt schampo att skumma upp får ditt hår att kännas rent, kan de med tiden torka ut det. Dessa ingredienser tar bort ditt hårs naturliga oljor och lämnar ditt hår benäget att gå sönder och ser matt ut. För hårtvätt kan du använda dig av våra produkter, då de är utan både sulfater och silikoner 

Hitta fuktgivande balsam och andra valfria produkter 

Leta efter fuktgivande balsam som hjälper till att hålla hårtopparna från att spricka eller torka ut. detta är särskilt bra om du får strävt hår efter tvätt.  

Du kanske också vill överväga att skaffa ett skyddsmedel efter tvätt, speciellt om du har lätt för att få burrigt hår, och en trasselprodukt om ditt hår är mycket benäget att trassla sig. 

Du vill också ha en hårborste av bra kvalitet som inte bryter ditt hår medan du borstar. 

Tvätta inte håret varje dag 

Tvätta inte håret varje dag, för då kommer du att ta bort hårets naturliga oljor. Detta kan torka och skada ditt hår på lång sikt. 

Olika hårtyper kan behöva tvättas varannan till var tredje dag, men torrt hår behöver kanske bara tvättas 1 till 2 gånger i veckan. Hur som helst, att låta håret gå några dagar mellan tvättarna ger hårets naturliga oljor chansen att göra sin grej och hålla håret friskt. 

Kvinna tvättar sitt hår

Så, vilka är de korrekta hårtvättsstegen att följa? 

Här är några grundläggande steg du bör följa.

1. Blöt håret ordentligt

Hoppa inte direkt till att applicera ditt schampo. Låt istället håret bli helt blött. 

Beroende på hur tjockt eller tätt ditt hår är, kan detta ta längre tid än du tror. Så låt vattnet rinna över huvudet i minst 1 minut och dra sedan fingrarna genom håret för att se till att allt (även ändarna) är helt blötta. 

2. Applicera ditt schampo

Kom ihåg: Detta schampo ska vara rätt sort för ditt hår. 

Du måste också se till att du applicerar rätt mängd schampo för din hårlängd – inte för mycket (du kanske inte får ut allt) och inte för lite (ditt hår kanske inte rengörs noggrant). 

Innan du applicerar schampot i håret, blanda det med lite vatten i handflatan. Se sedan till att applicera schampot på hela din hårbotten och krona. Undvik även att gräva ner i din hårbotten och skalp, utan massera in det helt lätt. 

3. Skölj noggrant

Tillbringa 1 till 2 minuter på att skölja håret för att vara säker på att inget schampo finns kvar. Ett av de största misstagna människor gör är att av misstag lämna schampo i håret, vilket leder till att hårbotten byggs upp. 

Om du har torrt hår, kanske du vill prova att skölja med kallt vatten, eftersom det hjälper håret att hålla sig starkare och friskare.  

4. Applicera balsam

Du behöver inte lägga balsam i hårbotten - det kan göra att det blir oljig hårbotten. Applicera istället balsamet från mitten av skaftet ner till ändarna av ditt hår. 

Låt det sedan sitta den rekommenderade tiden (finns vanligtvis på flaskan). Vissa balsam behöver sitta i 2 till 3 minuter, medan andra kräver 5 till 7 minuter. 

Medan du låter balsamet dra in, kan du använda en kam med breda tänder för att reda ut håret om du vill. 

5. Skölj igen

Precis som med schampo, se till att du får ut allt. 

7. Torka

När du kommer ut ur duschen, handdukstorka håret. Var noga med att klämma eller klappa håret torrt istället för att gnugga det. Du kan även testa vår microfiber hårhandduk. 

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰