Vackert hår i solnedgången
blog

Vårda ditt hår på semestern

vid Lotte Lindgren Jun 06, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 16 november 2023.

Innehållsförteckning

Resor ger näring åt själen, som man säger — men håret? Inte så mycket. Solexponering, fukt, smuts och saltvatten är bara några av många miljöfaktorer som kan skada dina dyrbara lockar. Med tanke på att ingen verkligen vill spendera två timmar på sitt hår på semestern är det inte konstigt varför många av oss kommer tillbaka med trista, frissiga lockar. 

Om du vill hålla ditt hår i toppform under hela din resa, är du på rätt plats. Här har vi listat några tips för att visa dig hur du tar hand om håret när du reser. Ett bra första tips vi vill dela är att skaffa dig reseförpackningar med hårvård. Det så att du slipper dra med dig allt för stora flaskor och burkar! 

Håll ditt hår återfuktat under en långdistansflygning 

Återfukta håret före varje flygresa. Kall, återcirkulerad luft sipprar ut all fukt, vilket gör att ditt hår ser torrt och matt ut när du landar. Även om dricksvatten hjälper till att hålla dina lockar fyllda med näring, fungerar det ännu bättre att lägga till naturliga oljor eftersom de omedelbart återfuktar dem.  

Applicera torrschampo om du inte kan tvätta håret 

Resan går inte alltid som planerat. Om du någon gång hamnar i en situation där du inte kan tvätta ditt hår eller om du är på en plats där schampo inte är lättillgängligt, kommer torrschampo att vara praktiskt. Varje kvinnlig resenär bör inkludera det i sin packlista. Det kan du ha i dina reseförpackningar med hårvård. 

Torrschampot rengör ditt hår och hårbotten från olja. Det får ditt hår att se fräscht och rent ut. Dessutom ger det näring och volym till dina lockar. Se bara till att applicera den noggrant. Strö ett tunt lager över hela huvudet. Fördela det jämnt och dra sedan fingrarna genom håret. Eftersom det kommer i pulverform, se till att ta bort alla synliga tecken på torrschampot. Du vill inte att det ska se ut som om du har mjäll. 

Packa hårvårdsprodukter för en tripp till stranden 

Att slappa vid havet kan ge dig den solbränna du alltid har drömt om. Men saltvatten kan göra ditt hår torrt, medan den gassande solen kan missfärga det. 

Kokosolja är en utmärkt hårvårdsprodukt för en strand- eller pooldag. Ungefär som saltvatten kan klorerat vatten göra ditt hår frissigt och sprött. Så om du tänker tillbringa en hel dag i havet eller poolen, kanske du vill löddra dina lockar med en generös mängd kokosolja i förväg. Linda in håret i en mikrofiberhandduk och låt produkten sitta så länge du kan. Detta kommer att ge dina vackra lockar det skydd de behöver.  

Sedan om du får grönt hår av poolen, så finns det räddning för det med! Återfuktning är nyckeln till att undvika grönt hår! Det du kan göra är att ta en sprayflaska. Fyll den med 1 dl balsam, 5 dl varmt vatten och en matsked hårolja. Skaka detta så att allt blir flytande. Innan du sedan hoppar i poolen spraya ditt hår med detta. Denna egengjorda leave-in spray minskar risken för grönt hår av poolen! 

Snabba tips för semesterns hårvård 

Ett av de enklaste sätten att skydda ditt hår mot havet är att lägga på naturlig jojobaolja för att stänga ute salt och klor. Ett annat bra tips är att använda dig av leave-in balsam och hårlotioner för att låsa inne fukten i håret.  

Du bör undvika schampo med sulfater, särskilt under semesterns soliga dagar! Detta eftersom att det kan torka ut ditt hår och din hårbotten.  

Ha med en bredtandad kam på semestern, så att du kan kamma ut ditt hår ordentligt. En dag på stranden kan verkligen trassla till håret och knutor kan göra att håret bryts av. Så kamma dig ordentligt!  

Ta även med reseförpackningar med hårvård i form av hårvårdsprodukter med SPF. Du kan hitta flera sådana här hos oss. Solens hårda UV-strålar påverkar både ditt hår och din hårbotten, därför är det smart att använda hårprodukter formulerade med SPF. 

Undvik att tvätta håret varje dag 

Det finns ingen anledning att tvätta håret varje dag, särskilt inte när du är på semester. Hårbotten har naturliga eteriska oljor som bibehåller hårets pH-nivå. Att tvätta det varje dag gör faktiskt mer skada än nytta eftersom det gör att dina lockar torkar ut. Helst ska du tvätta håret varannan till var tredje dag. 

Du kanske överväger att använda badmössa för att hålla håret torrt. Men om du är någon som älskar att simma i havet eller poolen, kan du alltid skydda ditt hår med hjälp av produkterna vi nämnde ovan. 

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰