Kvinna med friskt hår
blog

Friskt hår: Så tar du hand om din hårbotten för starkt hår

vid Lotte Lindgren Jun 30, 2023

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 30 januari 2024.

Har du drömt om att ha ett friskt och starkt hår? Då är du inte ensam. Kvinnor över hela världen vill samma sak, men många vet inte var de ska börja. Det börjar med en frisk hårbotten. I den här artikeln delar jag med mig av mina bästa tips och tricks om hur du tar hand om din hårbotten för att få det friska och vackra hår du alltid har önskat dig.

Innehållsförteckning

Varför är det viktigt med en frisk hårbotten?

En frisk hårbotten är en förutsättning för ett friskt och starkt hår. Din hårbotten behöver vård och fukt, precis som resten av din hud. Använd ett schampo som är särskilt utformat för din hårtyp och undvik att tvätta håret för ofta, eftersom det kan torka ut hårbotten. Kom också ihåg att bara använda balsam i hårtopparna för att undvika överflödig produkt i hårbotten.

Hårets struktur

De olika lagren i hårstrået och deras funktion:

Hår består av tre lager: Kutikula, cortex och medulla. Kutikulan är det yttersta skyddande lagret som förhindrar att håret skadas av solljus eller heta stylingverktyg. Cortex är det mellersta lagret där färgen finns och ger håret dess styrka. Medulla är det innersta kärnliknande området i hårstrået. För att bibehålla ett friskt hår ska du se till att vårda alla dessa tre lager med lämpliga schampon och balsam.

Strukturen hos ett hårstrå


Kemiska processer som påverkar håret (t.ex. färgning):

Vissa kemiska behandlingar som permanent, blekning eller färgbehandlingar kan vara skadliga för håret - om de inte används på rätt sätt! Om din stylist använder en låg peroxidkoncentration under färgbehandlingen och en återfuktande slutbehandling för topparna, kommer eventuella negativa effekter att minimeras avsevärt. Ett bra sätt att bibehålla hårbottens hälsa under sådana behandlingar kan också vara att regelbundet applicera ledande fuktgivande produkter som innehåller extra fukt.

Betydelsen av en frisk hårbotten för hårets styrka:

En frisk hårbotten ger starkare rötter, vilket ger glänsande och motståndskraftiga hårsäckar En hårvårdsrutin med regelbunden tvätt avlägsnar orenheter från huden samt överflödiga oljor som annars skulle täppa till hårsäckarna och försämra hälsan i hårbotten. Så ge din hårbotten lite extra uppmärksamhet genom att regelbundet använda ett återfuktande schampo och balsam så kommer du att se resultatet på ditt långa, friska och glänsande hår!

Hur påverkar en frisk hårbotten håret?

En frisk hårbotten är nyckeln till ett friskt och starkt hår. Genom att förebygga mjäll och klåda kan du undvika irritation i hårbotten, vilket kan leda till håravfall eller försvagat hår. Om du tar väl hand om din hårbotten kan du samtidigt främja hårväxten och minska håravfallet med tiden.

Förbättrad glans och textur kommer också från en välskött hårbotten. Använd återfuktande schampo och balsam i längderna för att motverka torrt eller skadat hår och undvika kluvna toppar. Allt som allt handlar det om balans - att upprätthålla en ren, återfuktad och frisk hårbotten för optimala resultat på dina lockar!

Hur du tar hand om din hårbotten

En frisk hårbotten är en förutsättning för ett starkt och glansigt hår. Använd ett så milt schampo som möjligt som passar din hårtyp och massera försiktigt in det i hårbotten med fingertopparna. Undvik att gnugga håret mot varandra eller att använda naglarna eftersom det kan skada både hår och hårbotten. Överväg att använda en Deep Scalp Brush för effektiv hårbottenmassage.

Kvinna som masserar hårbotten

För mycket värme skadar inte bara håret utan även huden på huvudet. Välj därför en lägre temperatur på ditt stylingverktyg och använd alltid en värmeskyddsspray för att undvika överhettning av både håret och huden på huvudet.

Använd rätt schampo

Vill du ha friskt och starkt hår? Då är det viktigt att välja rätt schampo. Använd ett milt schampo utan sulfater och parabener för att undvika skadliga kemikalier i håret. Undvik också att tvätta håret för ofta eftersom det kan torka ut hårbotten. Du kan läsa vår guide om hur ofta du ska tvätta håret här.

Använd istället ett balsam efter schampot för extra vård och för att håret ska kännas lent och glansigt.

 • Välj ett milt schampo utan sulfater och parabener

 • Undvik att tvätta håret för ofta eftersom det kan torka ut hårbotten

 • Använd ett balsam efter schampot för extra vård

Massera hårbotten

När du vill ha friskt hår är det viktigt att du masserar hårbotten regelbundet. Börja med att massera hårbotten i cirklar med fingertopparna för att öka blodflödet och släppa på spänningar. Fortsätt sedan ner över nacke och axlar för en mer avslappnande upplevelse som kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad i din kropp i allmänhet. Se alltid till att ta minst en minut för detta varje gång du tvättar håret - det kommer att göra stor skillnad! Läs vår guide till optimal hårbottenmassage här!

Undvik för mycket värme

Låt håret lufttorka så mycket som möjligt och undvik regelbunden användning av heta stylingverktyg. Om du inte kan undvika hårfön eller plattång ska du alltid använda värmeskyddande produkter först för att skydda håret. Sänk temperaturen på dina stylingverktyg för att minimera skadorna på håret.

Tänk på dessa tips när du stylar håret med heta verktyg:

 • Använd alltid en heat protectant spray eller serum
 • Undvik att hålla stylingverktyget på samma ställe i mer än några sekunder.
 • Använd inte de högsta inställningarna om det inte är absolut nödvändigt
 • Överväg att investera i en stylingapparat av god kvalitet för mindre skador på håret över tid

Att ta hand om ditt hår och undvika överdriven värmeexponering hjälper dig att få ett friskt och starkt hår.

Produkter för värmehantering

Ät en hälsosam kost

Inkludera hälsosamma fettsyror från fisk, nötter och avokado i din kost för att ge näring åt ditt hår och hålla det friskt. Se också till att du får i dig tillräckligt med protein för att bygga upp keratin, som är viktigt för ett starkt hår. Kom också ihåg att återfuktning av hårbotten är avgörande - drick mycket vatten varje dag.

Tips för en hälsosam kost:

 • Ät fet fisk, t.ex. lax eller makrill
 • Ät nötter och frön
 • Lägg till avokado i dina måltider
 • Få i dig mycket protein genom t.ex. kyckling, ägg eller baljväxter
 • Drick minst 8 glas vatten varje dag
Det kan vara svårt att alltid äta en perfekt balanserad kost, men genom att göra dessa enkla justeringar i din kost kan du hjälpa ditt hår att få bästa möjliga vård från insidan och ut. Om du känner att det börjar bli för mycket att hantera kanske du vill överväga att använda vitaminer för ditt hår. På Yuaia Haircare har vi våra egna hårvitaminer som bland annat innehåller biotin, som hjälper till att bibehålla normalt hår. Läs mer om hårvitaminer här!

Tips och tricks för friskt hår

Att tvätta håret är en nödvändighet, men för mycket tvätt kan vara skadligt för håret. Försök att tvätta håret varannan dag och använd ett milt schampo som inte skadar hårbotten.

Stylingprodukter kan ge ditt hår den perfekta looken, men de kan också skada det på lång sikt. Försök att undvika produkter med alkohol och andra kemikalier och välj istället naturliga alternativ som kokosolja eller aloe vera-gelé. Använd bara så mycket som behövs för att få önskat resultat.

En borste med naturborst gör att du drar mindre i håret och minimerar risken för brutna toppar. Den hjälper dig också att sprida dina naturliga oljor i håret, vilket håller det friskt och glansigt.

Undvik för många hårtvättar

Använd torrschampo mellan hårtvättarna för att undvika att tvätta håret för ofta. Att tvätta håret mer än nödvändigt kan leda till en torr och irriterad hårbotten och skador på hårstrukturen. Samtidigt kan användning av torrschampo också ge din frisyr en extra boost.

Överväg att tvätta håret varannan dag istället för varje dag. Det minskar inte bara risken för en övertvättad hårbotten, utan hjälper också till att bevara hårets naturliga oljor och fukt. Använd en våt borste eller kam för att snabbt fräscha upp håret mellan tvättarna. Undvik också skållhett vatten och se om ljummet vatten inte gör susen. Det är mycket bättre för håret.

Välj ett milt schampo med naturliga ingredienser, som aloe vera eller rosmarinolja, för dina tvättdagar. Dessa ingredienser är kända för sina lugnande egenskaper och stimulerar dessutom blodcirkulationen i hårbotten - vilket främjar hälsan och tillväxten av nya hårstrån. Du kan också överväga att använda en hårbehandling som är anpassad till din hårtyp. Här har vi en bra återfuktande hårkur som är idealisk för dig med lite torra toppar. Kom ALLTID ihåg att avsluta med balsam för att stänga hårstrået igen.

Kvinna använder hårkur i håret


Dra ner på stylingprodukter

Undvik produkter med alkohol eller silikon om du vill ha ett friskt hår. Dessa ingredienser kan torka ut ditt hår och göra det mer ömtåligt. Försök att använda naturliga produkter istället för att undvika onödiga kemikalier.

Lufttorka håret så ofta som möjligt och undvik värmeapparater som hårtorkar eftersom de kan skada håret. Använd bara lite produkt åt gången för att undvika att rester samlas i håret, vilket kan göra det tyngre och mindre luftigt. Slutligen, om du behöver värmestyla ditt hår, se till att använda en produkt med värmeskydd i förväg. Dessa små steg kommer att hjälpa dig att få ett friskare och mer livfullt hår!

Använd en borste med vildsvinshår

Investera i en bra borste med vildsvinsborst, som gör mindre skada på håret än syntetiska material. Det är viktigt att välja rätt borste för ditt hår för att undvika onödiga skador på håret. Borsta håret försiktigt från rot till topp för att undvika knutar och drag i håret. Lägg tid på att vårda ditt hår med mjuka rörelser med din naturborste. Vi har en fantastisk skonsam hårborste av vildsvinsborst, hitta den här!


hårborstar med vildsvinshår

Rengör borsten ofta med milda tvålar eller schampon för att avlägsna eventuella avlagringar och smuts som kan överföras till håret nästa gång du använder borsten. Underhåll är nyckeln till friskt hår! Var snäll mot ditt hår genom att regelbundet rengöra och försiktigt behandla det med en borste av god kvalitet tillverkad av naturmaterial - du kommer snabbt att få ett friskare utseende och glansigare hår!

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰