Flickan tvättar håret med sulfat- och silikonfritt schampo
blog

Schampo utan sulfat: 5 skäl att välja ett sulfatfritt schampo

vid Lotte Lindgren Mar 29, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 8 februari 2024.

Innehållsförteckning

Varför du bör välja ett sulfatfritt schampo

När du tittar på baksidan av din schampoflaska är det lätt att bli överväldigad av de många olika ingredienserna. Listan är lång och namnen på ingredienserna är ofta ännu längre och krångliga att förstå sig på. Men det är viktigt att du tar ställning till vad som finns i ditt schampo. Läs 5 anledningar här till varför du bör undvika sulfater i dina hårprodukter och lär dig hur du upptäcker dem!

Har du någonsin hört talas om sulfater tidigare? Antagligen inte. Detta är en av ingredienserna med riktigt långa namn som du hittar på baksidan av dina vårdprodukter. Det finns en god anledning att inte hålla fast vid just dessa ingredienser i dina hårvårdsprodukter. Läs mer om sulfater och silikon i hårvårdsprodukter nedan.

Vad är sulfat?

Du hittar sulfater i schampon, tvålar, ansiktsrengöringsmedel och till och med tandkräm. Det är ett skummedel som får produkten att skumma när du använder den. Om du har ett schampo eller balsam i håret som skummar mycket kan det därför vara ett tecken på att produkten innehåller sulfater.

Sulfaternas huvudsakliga uppgift är: Att rengöra håret från olja och smuts.

Det är ganska bra, kan man tycka. Men vissa sulfater är så starka att de berövar håret och hårbotten dess naturliga oljor. Beroende på din hårtyp kan detta få negativa konsekvenser för ditt hår. Om du t.ex. har torrt hår kan det leda till att hårstråna går sönder eller till onödigt slitage på hårets struktur. Det går att hitta sulfater som är milda och bra för håret, t.ex. Sodium Coco Sulphate.

Sulfat är ett syntetiskt ämne som framställs i laboratorier, ofta av fettalkoholer från grönsaker. Här är grönsaker inte nödvändigtvis en bra sak. Detta kan ses i det växande utbudet av schampon utan sulfat på hyllorna, vilket indikerar att dessa ämnen inte är bra för håret.

Är du osäker på om det finns sulfater i ditt schampo eller balsam? Ta fram flaskan och kolla ingredienslistan. Leta efter:

 • Natriumlaurettsulfat (SLES)
 • Natriumlaurylsulfat (SLS)
 • Natriumlauryleter-sulfat
 • ATEA Laurylsulfat
 • TEA dodecylbensenesulfonat
 • Natriumalkylbensenesulfonat
 • Ammonium- eller natriumxylensulfonat

Du bör undvika ovanstående sulfater eftersom de är bland de starkaste. De vanligaste sulfaterna i schampo och tvål kallas SLS- och SLES-sulfater och är de vanligast förekommande sulfattyperna. Vanligtvis kan du hitta dem ganska högt upp på ingredienslistan eftersom det vanligtvis finns mycket sulfat i schampon. Och om de finns där är produkten inte sulfatfri.

kvinna tvättar sitt hår

Bevarar hårets naturliga oljor

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med att använda ett sulfatfritt schampo är deras förmåga att bevara och skydda hårets naturliga oljor. Traditionella sulfathaltiga schampon är kända för att avlägsna inte bara smuts och produktrester, utan även de naturliga oljor som vår hårbotten producerar för att skydda och vårda håret. Detta kan leda till överdriven torrhet och skadat hår.

Sulfatfria schampon är formulerade med milda och skonsamma rengöringsmedel som inte är lika aggressiva som sulfater. Det innebär att de rengör håret effektivt utan att ta bort alla viktiga naturliga oljor. Resultatet blir att ditt hår skyddas bättre mot torrhet och skador, samtidigt som det ser friskare och mer glansigt ut.

Att bevara hårets naturliga oljor hjälper till att bibehålla den naturliga fuktbalansen i hår och hårbotten. Detta är särskilt viktigt för personer med torrt hår eller en tendens att utveckla mjäll eller klåda. Genom att byta till ett sulfatfritt schampo kan du uppleva att ditt hår blir mer återfuktat och mindre benäget att skadas av yttre påverkan som värme och klimat.

Är sulfater farliga?

Sulfater är inte farliga för dig eller din hälsa, men de kan vara irriterande för ditt hår och din hud. Sulfater gör sitt bästa för att ta bort smuts, talg och produktansamlingar etc. Vissa sulfater renar dock lite för mycket och tar därmed bort de naturliga oljorna från hårbotten och huden som behöver användas för att hålla håret och hårbotten frisk och stark. Detta gör bland annat håret torrt och exponerat. Detta kan ofta leda till torrt hår, men även ibland fett hår eftersom hårbotten överproducerar då olja. Så om du kan känna igen detta, så bör du överväga ett schampo utan sulfater, som ett mildare och mindre uttorkande alternativ.

Varför du bör välja ett silikonfritt schampo

En annan ingrediens att vara uppmärksam på är silikon. Silikon är inte farligt för dig eller din hälsa, men det kan irritera både din hud och ditt hår. I schampon och balsam ger silikon en tillfällig effekt av friskt, slätt och glänsande hår. Men eftersom silikon är kemiskt konstruerat för att vara vattenavvisande och slitstarkt, lägger det sig runt varje enskilt hårstrå. Därför kan det vara svårt att få bort det ur håret. Med tiden kan silikonet byggas upp på dina hårstrån, vilket gör ditt hår tyngre och fetare.

Silikon kan också påverka hårets förmåga att låta fukt och vårdande ingredienser tränga in, vilket kan leda till kluvna toppar och torrt hår som lätt går sönder.

Silikon i hårprodukter kan också ha den negativa effekten att smuts och damm kan sätta sig i håret och hårbotten, vilket påverkar den naturliga balansen. Detta kan resultera i fett hår och kliande hårbotten. Det feta och "smutsiga" håret gör att hårsäckarna (hårfolliklarna) blir irriterade eller kvävs. I slutändan kan detta leda till tunnare hår.

Vissa rekommenderar ett schampo med sulfater i, eftersom sulfater är bra på att ta bort all smuts och olja. Tyvärr tar de också bort de goda och hälsosamma oljorna som skyddar håret och hårbotten. Därför rekommenderar vi att du hittar ett schampo utan silikon och sulfat.

Silikon är en polymer som kan framställas kemiskt i många olika former, så det kan vara en utmaning att ta reda på om ditt schampo eller balsam innehåller silikon. När du tittar igenom ingredienslistan ska du hålla utkik efter ord som slutar på "-cone" eller "-oxane".

Nedan följer en lista över de vanligaste typerna av silikon i schampo och balsam:

 • Dimetikon
 • Cyklometikon
 • Amodimetikon
 • Feryltrimetikon
 • Ceterarylmetikon
 • Dimetikonol
 • Stearyl-dimetikon

Om du följer Curly Girl-metoden rekommenderar vi alltid att du använder ett sulfat- och silikonfritt schampo. Du kan läsa mer om Curly Girl-metoden här.

5 skäl att byta till schampo utan sulfater

Sulfater är godkända för användning i skönhetsprodukter. Därför kan det verka förvirrande att det plötsligt också finns produkter som annonserar för att de är sulfatfria. För varför ska du ens behöva oroa dig om det finns sulfater i dina produkter eller inte?

Vi vill hjälpa till att göra det enkelt och okomplicerat för dig. Därför har vi samlat 5 goda skäl att byta till schampo utan SLS-sulfater.
 

1. Du lider av skadat hår som lätt går sönder

Upplever du ofta att ditt hår tovar ihop sig och går sönder? Det är ett tydligt tecken på att du har skadat hår. Och det kan vara oerhört frustrerande.

Det får inte bara ditt hår att se tråkigt och fult ut. Det gör det också svårare att sätta upp och borsta igenom. I stället för en snygg och glänsande hästsvans får du i stället en stor hårklump. Och här kan ett schampo utan SLS göra stor skillnad.

Särskilt fint hår blir snabbt tungt, och hårstråna är lättare att klyva. Och då hjälper det inte att använda ett sulfatschampo. SLS-ingredienserna hjälper till att tynga ner ditt hår och med tiden kommer produkten att samlas i din hårbotten.

Genom att välja ett silikon- och sulfatfritt schampo undviker du sulfatuppbyggnad. Din frisyr kommer inte längre att se platt och nedtryckt ut. Istället kommer den att få nytt liv och mer fyllighet och glans

2. Du har lockar eller burrigt hår

Får du lätt frissigt hår? Eller ser det alltid elektriskt och ostyrigt ut efter en dusch? Och använder du ofta plattången för att få en snyggare frisyr? Dessa hårutmaningar är alla tecken på att du kanske har vackra, dolda lockar.

Många kvinnor har vågigt eller lockigt hår utan att veta om det. För om du använder fel skönhetsprodukter kommer dina lockar aldrig att komma fram. Istället får du frissiga eller raka strån - och det är inte en tilltalande look.

SLS-schampon tynger ner håret och torkar ut lockarna. Sulfaterna tar bort de naturliga oljorna i hårbotten och gör håret ohanterligt.

Som tur är kan du avhjälpa problemet genom att byta till silikon- och sulfatfria schampon, balsam och andra hårprodukter. Dessutom är det en bra idé att återfukta hårbotten genom att använda både återfuktande balsam och hårkurer. Om du gör det kommer du snart att inse att du har vackra lockar eller en vacker vågig frisyr.

Hos oss kan du köpa hårvårdsprodukter för lockigt hår som är fria från både silikon och sulfater. Vår saltvattenspray och vår lockkräm uppfyller båda Curly Girl-metoden.

Curly Girl-metoden handlar om att använda hårvårdsprodukter och processer som ger lockarna glans och nytt liv. En stor del av metoden är att undvika hög värme, mineralolja, alkohol, silikon och sulfater i dina hårprodukter.

Använd istället balsam när du tvättar håret. Se till att prioritera naturliga ingredienser när du väljer produkter att inkludera i din hårvårdsrutin för att främja naturliga lockar.

3. Du älskar att färga ditt hår

Älskar du också att möta sommaren med nyfärgat eller nyslingat hår? Eller färgar du ofta håret i en annan färg? Då kräver din frisyr extra omsorg och kärlek. Färgerna kan vara hårda mot både din hårbotten och dina hårstrån om du inte är försiktig. Och här hjälper inte sulfaterna.

När ditt hår är färgat är det extra känsligt. Och använder du fel produkter så håller inte färgen länge och du kan till och med riskera att få missfärgningar.

Genom att välja ett sulfatfritt schampo kommer din vackra färg att hålla mycket längre. Ett sulfatfritt schampo är milt och vårdande, så att du får rent hår utan att skada färgen med för många ingredienser.

4. Ditt hår känns torrt och grovt

Känns dina hårstrån trötta och burriga när du drar händerna genom dem? Eller tycker du att ditt hår saknar lyster och volym? Då kanske du lider av torrt hår.

Om din frisyr är torr och sträv hjälper inte sulfater - tvärtom! Sulfater rengör ditt hår. Tyvärr gör de det ofta så att noggrant även tar bort naturliga och eteriska oljor. Och då är det svårt för dina hårstrån att behålla fukten.

Genom att gå över till SLS- och silikonfri hårvård behåller du de goda oljorna, samtidigt som håret tvättas. Och genom att välja rätt varianter kan du även få tillfört extra fukt för att hålla frisyren glänsande.

5. Din hårbotten är torr och irriterad

Dör du också med de tråkiga vita fjällen? Kliar hårbotten konstant? Och känns det torrt och irriterat? Det är enormt frustrerande om din hårbotten inte är frisk och vältränad. Men som tur är finns det också råd för det – och ett av dem är att släppa SLS-ingredienserna.

Din hårbotten är i vissa områden som en självrengörande ugn. Den sköter det mesta av sin vård på egen hand och behöver bara hjälp då och då. Därför får det ofta motsatt effekt om man hela tiden försöker rengöra den med sulfater.

Istället för att göra hårbotten ren och bekväm tar sulfaterna bort oljorna som håller hårbotten frisk. Så om ditt huvud är känsligt leder det snabbt till irritation och torrhet. Och i värsta fall kan det också bidra till utvecklingen av skllighet.

Med sulfat- och silikonfri hårvård får du hårbotten rengjord utan att ta bort de naturliga oljorna. På så sätt slipper du att hårbotten kliar och blir röd. Samtidigt minskar du risken för mjäll.

Vem ska använda balsam och schampo utan sulfat och silikon?

Alla kan ha nytta av att byta till ett silikon- och sulfatfritt schampo och balsam. Oavsett om du har friskt och välvårdat hår eller torrt och irriterat hår och hårbotten kan ett silikon- och sulfatfritt schampo och balsam effektivt ta bort gamla produktrester. Därefter bidrar den också med mycket fukt och vård, vilket tidigare har haft svårt att tränga in i hårstråna.

Är din hårbotten öm på grund av mjäll eller eksem? Här kan även ett schampo utan sulfat och silikon göra underverk för din hårbotten.

schampo och balsam utan sulfat

 

Hur väljer man bra sulfatfria hårprodukter?

Om du söker efter "schampo" på nätet kommer du att mötas av en uppsjö av olika resultat. Skönhetsbranschen är enorm - och varje tillverkare hävdar att de har de allra bästa produkterna. Därför kan det vara lite av en djungel att hitta de bästa produkterna för dina behov.

Letar du efter ett sulfatfritt schampo? Då måste du först och främst undvika dessa 4 ingredienser. De är de värsta sulfattyperna på marknaden när det gäller att irritera ditt hår och din hårbotten:

 • Natriumlaurylsulfat
 • Natriumlaurettsulfat
 • Natriumlauryleter-sulfat
 • Ammonium laurettsulfat

Galenskapen slutar inte här. Tyvärr finns det flera varianter som du bör undvika om du vill ta extra hand om ditt hår. För att vara säker på att du beställer ett sulfatfritt schampo, välj en schampoflaska som är märkt med 100% sulfatfritt.

Välj ett sulfatfritt schampo som innehåller dessa tvättaktiva ämnen (som inte är sulfater):

 • Kokos-glukosid
 • Laurylglukosid
 • Dinatriumkokoylglutamat
 • Natriumkokoylglutamat
 • Natriumlauroylglutamat
 • Natriumkokoamphoacetat
 • Kokamidopropylbetain
 • Dinatriumlaurettsulfosuccinat
 • Natriummetylkokoyltaurat
 • Natriumkokoylisetionat
 • Ammoniumkokoylisetionat
 • Natriumlaurylglukos-karboxylat

Ta hand om ditt hår genom att överväga och välja produkter utan parabener och doftämnen. Satsa på ekologiska varianter med växtextrakt och eteriska oljor. Om du vill skämma bort dig själv lite extra kan du också lägga till ett härligt balsam eller en hårkur i din korg.

Kan det finnas negativa biverkningar av att använda ett silikon- och sulfatfritt schampo?

Nej.

Vissa kan ha svårt att vänja sig vid: Att schampot inte skummar som vanligt. Det är inte nödvändigt att använda mer av produkten, även om du kanske känner ett behov av att använda mer, för att vara säkert på att du masserat in hela din hårbotten med schampo.

Vi rekommenderar vår Deep Scalp hårbottenborste, för att få ut det bästa av ditt schampo när du duschar. Du kommer att få en känsla av att produkten skummar och samtidigt får du produkten enda in i hårsäckarna – och huden vid hårbotten.

Vår hårbottenborste har inte bara ett uppdrag. Den kan också främja hårtillväxten andra av våra hårprodukter. Spänningar kan den också avhjälpa. Det kan handla om spänningar i hårbotten och nacke som kan beror på arbete, stress, för lite sömn, för mycket kaffe och för lite vatten under dagen.

När du använder cirkeltekniken i din hårbotten kommer dina spänningar att lindras, vilket lindrar din huvudvärk.

Hur du använder ditt nya schampo utan sulfat

Nu har du läst lite om hur du hittar det perfekta hårschampot utan sulfater. Men vad gör man rent praktiskt när man duschar? Det spelar ingen roll hur du tvättar håret. Tvärtom kan det ha en enorm effekt på slutresultatet.

1. Tvätta håret på rätt sätt

Du har förmodligen aldrig tänkt på hur du ska tvätta din frisyr under duschen. De flesta gör det bara automatiskt utan att tänka vidare på teknik eller metod. Men det är ett misstag! Det kan nämligen få negativa konsekvenser för håret om du gör fel.

Så nu när du har investerat i ett läckert sulfatfritt schampo måste det också användas på rätt sätt. Här är en steg-för-steg-guide till resan i duschen:

 1. Blöt hårstråna med varmt vatten. Den varma temperaturen öppnar upp hårstråna som sugrör så att de är redo att ta emot de närande ingredienserna från hårprodukterna. Det gör det också lättare att få bort all skit och smuts.
 2. Massera in hårschampot väl i hårbotten. Ta en rejäl klump och sprid runt den på huvudet, men inte ut i spetsarna. När du sköljer huvudet kommer schampot automatiskt att rengöra resten av hårstråna samt topparna.
 3. Använd balsam - speciellt om du har långt hår. Sulfatfritt balsam ger ditt hår extra fukt och vård. Och då gör det ditt liv mycket enklare när du behöver styla din frisyr efter en dusch. Detta gäller särskilt om du har långt eller lockigt hår som behöver extra fukt.
 4. Se till att skölja alla produkter helt. Det värsta du kan göra är att strunta i den sista sköljning. Om det fortfarande finns produktrester kvar blir din hårprakt snabbt tung och fet.

Du ska vara medveten om att sulfatfria schampon inte alltid löddrar lika mycket som ett vanligt schampo. Du kommer dock snart att upptäcka att det inte alltid behöver skumma upp helt innan ditt hår är rent.

Om du följer dessa tips bör du få ut det mesta av dina sulfatfria hårvårdsprodukter. Och både ditt hår och din hårbotten kommer att tacka dig för bortskämningen!

Kvinnan tvätter håret

2. Tvätta inte håret varje dag

Tycker du att ditt hår verkar fett på kvällen? Och kliar det ut i fingerspetsarna att komma in i duschen om du inte gör det varje dag? Då är det dags att fixa och ändra rutin.

Alla ledande hårexperter är överens om att du inte ska tvätta din frisyr för ofta. Även om det låter konstigt, kommer ditt hår att bli fetare ju oftare du tvättar det. Det händer för att du tar bort de naturliga oljorna från din hårbotten. Och sedan får din hårbotten panik och utsöndrar ännu mer oljor för att kompensera.

Därför bör du tvätta håret max varannan dag och helst bara 1–3 gånger i veckan. Testa i stället att använda torrschampo de dagar du inte duschar.

Om du har tvättat din frisyr dagligen i många år kan det kräva en omvandlingsperiod. Och i början kommer du att känna att ditt hår är väldigt smutsigt och fett. Men när hårbotten väl har vant sig kommer du att uppleva en markant förbättring. Bit sedan ihop och ändra din hårtvättsrutin. Ditt hår och hårbotten kommer att tacka dig
!

3. Torka håret ordentligt

En annan viktig aspekt av hårvård är hur man torkar det efter duschen. Handdukar och hårtorkar kan skada hårstråna om du inte använder dem på rätt sätt.

Använder du handdukar för att torka din frisyr? Då är det viktigt att du gör det försiktigt och skonsamt. Om du svingar handduken runt kommer det att skada hårstråna. De kommer att gå sönder och splittras snabbare. Och så måste man helt plötsligt lägga pengar på en extra tur till frisören.

Undvik också att lägga upp den i en turban med handduken. Och om du gör det, gör det kort. Turbanen drar i hårsäckarna. Det skadar inte bara hårstråna, utan kan riskera att leda till håravfall. Du kan också överväga att använda ett skonsammare material som t.ex. en gammal t-shirt eller en mikrofiberhandduk. Vi har nallebjörns mjuka mikrofiberhanddukar som är perfekta för håret!
Är du ett fan av lufttorkning? Det är i grunden ett bra sätt att torka håret efter ett bad. Du måste bara vara uppmärksam på några saker.

Undvik först och främst att borsta håret tills det är helt torrt. Annars blir det snabbt burrigt och tröttsamt.
För det andra, gå inte ut i kylan. När håret är blött kan kylan frysa det. Och det kan göra att hårstråna går sönder eller går av. Så se till att det är helt torrt innan du går ut i vintervädret.

Använder du en hårfön? Det är ett effektivt och snabbt sätt att torka hår – speciellt om du är upptagen. Men man måste ta hand om värmandet. Om du torkar håret med en hårfön, använd aldrig den hetaste temperaturen. Och se även alltid till att hålla fläkten 5–10 cm borta från hårbotten. På så sätt torkas håret utan värmeskador.

Ett bra råd att använda ett schampo utan sulfat är att minimera din hårtvätt och samtidigt torka håret ordentligt

Torka håret ordentligt

Behöver jag vänja mig vid att använda ett sulfatfritt schampo?

När det gäller att byta från ett sulfatinnehållande schampo till ett sulfatfritt schampo bör du förvänta dig en anpassningsperiod. Dina lockar kan ha vant sig vid sulfater och silikoner, och de kan reagera annorlunda på de naturliga ingredienserna i ett sulfatfritt schampo. Det är viktigt att ge håret en chans att anpassa sig till den nya rutinen.

I början kanske du märker att håret känns lite annorlunda. Det kan ta tid att vänja sig vid den kosmetiska upplevelse som kommer med naturliga produkter istället för de syntetiska alternativen. Vissa tycker att håret känns tyngre eller till och med lite flottigt i början, medan andra kan märka att håret känns torrare eller mer frissigt. Det kan bero på att ett sulfatfritt schampo inte tar bort naturliga oljor på samma sätt som sulfatinnehållande produkter.

Det är viktigt att ha tålamod och ge håret tid att vänja sig vid den nya formulan. Vi rekommenderar att du använder ett sulfatfritt schampo i minst två veckor innan du drar slutsatser om dess effektivitet. Under denna tid kanske du också vill experimentera med olika märken och formuleringar av sulfatfria schampon för att hitta det som bäst passar dina specifika behov. Kom ihåg att varje människas hår är unikt och att anpassningen kan variera från person till person.

Tips när du byter till sulfatfritt schampo

Att byta schampo från sulfatbaserat till sulfatfritt kan kräva lite tillvänjning, men det är ett steg i rätt riktning för ett friskare hår och en mer miljövänlig livsstil. Här är några användbara tips för en smidig övergång:
Läs innehållsförteckningen: Läs noga igenom innehållsförteckningen på ett sulfatfritt schampo för att se till att det inte innehåller andra skadliga kemikalier som du vill undvika.
 • Justera mängden: Du kanske inte behöver lika mycket sulfatfritt schampo som du är van vid med sulfathaltiga schampon. Börja med en liten mängd och öka efter behov.
 • Använd ett sulfatfritt balsam: Överväg att använda ett matchande sulfatfritt balsam för att ge ditt hår extra vård och fukt.
 • Undvik att tvätta för mycket: Undvik att tvätta håret dagligen eftersom det kan ta bort de naturliga oljorna. Försök tvätta håret varannan dag eller efter behov.
 • Ha tålamod: Det kan ta lite tid för ditt hår att vänja sig vid den nya rutinen, så ha tålamod och ge det tid att anpassa sig.
 • Rådfråga en hårspecialist: Om du har specifika hårproblem eller funderingar kan det vara bra att rådfråga en frisör eller hårvårdsexpert.
 • Testa olika märken: Testa olika sulfatfria schampomärken och varianter för att hitta det som bäst passar dina behov och preferenser.

Att byta till ett sulfatfritt schampo kan vara bra för både ditt hår och miljön, så följ dessa tips för att göra övergången så smidig som möjligt.

Lottes produktrekommendationer för dig

Hårvård ligger oss väldigt varmt om hjärtat, därför har vi tagit fram ett riktigt läckert sulfatfritt schampo, Grow and Glow Schampo. Schampot är fritt från skadliga sulfater (SLS och SLES) och är därför ett mildare alternativ till hårtvätt.

Dessutom har den fantastiska återställande egenskaper för torrt, skadat och ömtåligt hår. Med sitt innehåll av Curcuma Longa och Amaranthus fröextrakt är det bevisat genom studier: en minskning av håravfallet med upp till 89% och en ökning av hårstråets diameter med 11,3%. Med andra ord ger du ditt hår den vård det behöver, vilket både berikar och stärker det, samtidigt som ditt hår blir glänsande.

Miljöfördelar med ett sulfatfritt schampo

Att välja ett sulfatfritt schampo har miljöfördelar. Genom att byta till sulfatfritt schampo kan du:

 • Minska farliga kemikalier: Undvik skadliga kemikalier som kan förorena vattenmiljön.
 • Skydda ekosystem: Minimera påverkan på lokala ekosystem eftersom ett sulfatfritt schampo använder skonsammare ingredienser.
 • Stöd hållbarhet: Vissa sulfatfria schampomärken har åtagit sig att använda hållbara produktionsmetoder och förpackningar.
 • Spara vatten: Sulfatfria schampon kräver mindre vatten vid sköljning och bidrar till vattenbesparing.
 • Minska plastavfallet: Välj sulfatfria schampon i återanvändbara eller återvunna flaskor för att minska plastavfallet.

Myter om sulfatfria schampon

Sulfater i schampon har blivit föremål för många myter och missuppfattningar som kan skapa förvirring om deras verkliga effekter på håret. Det är viktigt att klargöra dessa myter och presentera en mer nyanserad förståelse av sulfater och sulfatfria schampon. Här är några av de vanligaste myterna och den verkliga sanningen bakom dem:

Myt 1: Sulfater är nödvändiga för att få håret rent.

Sanning: Även om sulfater är kraftfulla ingredienser och effektiva för att avlägsna olja och smuts, finns det flera sulfatfria alternativ som också kan ge en grundlig rengöring. Det betyder att du inte behöver förlita dig på sulfater för att få rent hår.

Myt 2: Sulfater är den enda orsaken till torrhet och skador på håret.

Sanning: Även om sulfater kan bidra till torrhet och färgförlust finns det andra faktorer som kan påverka hårets hälsa, t.ex. värmestyling, frekvent hårtvätt och ogynnsamma väderförhållanden. Att använda ett sulfatfritt schampo kan dock bidra till att minimera torrhet och skador.

Myt 3: Ett sulfatfritt schampo löddrar inte och rengör inte tillräckligt bra

Sanning: Lödder är inte ett tecken på en ordentlig tvätt. Ett sulfatfritt schampo är speciellt formulerat för att rengöra håret grundligt utan att använda sulfater eller skummedel. De avlägsnar ändå smuts, olja och produktrester effektivt och kan lämna håret rent och fräscht utan att torka ut det.

Vanliga frågor om sulfatfria schampon

Vad är sulfat och varför bör jag undvika det i mitt schampo?
Svara på frågan: Sulfater är en ingrediens som finns i många schampon och andra hårprodukter. De kan avlägsna smuts och olja från håret, men vissa sulfater kan vara för starka och skada hårets naturliga oljor. Detta kan leda till torrt och skadat hår. Därför bör du överväga att undvika sulfater i dina hårprodukter.

Hur kan jag känna igen sulfater i mitt schampo?
Svar: Ja: Du kan hitta sulfater i ingrediensförteckningen i ditt schampo. Några vanliga sulfater är Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Lauryl Ether Sulfate och andra liknande ingredienser. Dessa sulfater står ofta högt upp på ingredienslistan.

Är sulfater farliga?
Svar: Nej: Sulfater är inte farliga för hälsan, men de kan vara irriterande för hår och hårbotten. Vissa sulfater kan ta bort de naturliga oljorna från hårbotten och huden, vilket kan leda till torrt eller fett hår, beroende på din hårtyp.

Vem bör använda ett sulfatfritt schampo?
S: Alla kan dra nytta av att använda ett sulfatfritt schampo, särskilt om de har skadat hår, lockigt hår, färgat hår, torrt hår eller en känslig hårbotten. Ett sulfatfritt schampo är mildare och kan förebygga skador på håret.

Hur väljer jag bra sulfatfria hårprodukter?
Svar: Ja: När du letar efter sulfatfria hårprodukter ska du undvika produkter med sulfater som Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate och liknande. Leta efter produkter som innehåller mildare ingredienser som Coco-Glucoside, Lauryl Glucoside och andra sulfatfria ingredienser. Det är också en bra idé att välja produkter utan parabener och doftämnen för extra omsorg om ditt hår.

Kan det finnas negativa biverkningar av att använda ett sulfatfritt schampo?
Svar: Nej: Det finns vanligtvis inga negativa biverkningar av att använda ett sulfatfritt schampo. Vissa personer kan uppleva att ett sulfatfritt schampo inte löddrar lika mycket som vanligt schampo, men detta påverkar inte produktens effektivitet.

Hur tvättar jag håret ordentligt med ett sulfatfritt schampo?
Svar: Ja: Tvätta håret med varmt vatten för att öppna hårstråna, massera in ett sulfatfritt schampo i hårbotten i 1-2 minuter, undvik att borsta håret tills det är helt torrt och undvik att tvätta håret varje dag för att bevara de naturliga oljorna.

Vilket sulfatfritt schampo rekommenderas?
Svar: Ett rekommenderat sulfatfritt schampo är "Grow and Glow Shampoo", som innehåller vårdande ingredienser och är skonsamt mot håret. Det är viktigt att hitta ett sulfatfritt schampo som passar just dina behov och din hårtyp.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰