Schampo utan sulfat: 5 skäl att välja ett sulfatfritt schampo

blog

Välj därför ett sulfatfritt schampo

När du tittar på baksidan av din schampoflaska är det lätt att bli överväldigad av de många olika ingredienserna. Listan är lång och namnen på ingredienserna är ofta ännu längre och krångliga att förstå sig på. Men det är viktigt att du tar ställning till vad som finns i ditt schampo. Läs 5 anledningar här till varför du bör undvika sulfater i dina hårprodukter och lär dig hur du upptäcker dem!

Har du någonsin hört talas om sulfater tidigare? Antagligen inte. Detta är en av ingredienserna med riktigt långa namn som du hittar på baksidan av dina vårdprodukter. Det finns en god anledning att inte hålla fast vid just dessa ingredienser i dina hårvårdsprodukter. Läs mer om sulfater och silikon i hårvårdsprodukter nedan.

dorte -  frisør

Genomläst av Dorthe Kristensen

- Frisör och tidigare delägare av den prisbelönta frisörkedjan Zoom By Zoom

Dorthe har många års erfarenhet inom frisörbranschen och rådgivning omkring hår och hårvård. Dorthe har med sin yrkeserfarenhet läst igenom detta blogginlägg för att försäkra om hög kvalitet. Detta blogginlägg är yrkesmässigt uppdaterat den 3/1-2023

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

Vad är sulfat?

Men vad är egentligen sulfat? Sulfater finns i schampon, tvål, ansiktsrengöringsmedel och även tandkräm. Det är ett skummedel som gör att produkten skummar när du använder den. Sulfat hjälper också till att rengöra olja och smuts. Tyvärr är vissa sulfater så starka att de tar bort håret och hårbottens naturliga oljor. Detta kan beroende på din hårtyp, har negativa konsekvenser för ditt hår. Om du till exempel har torrt hår kan det leda till att ditt hår går sönder eller att du sliter onödigt mycket på hårstrånas naturliga struktur. Det finns dock sulfater som är milda och bra för håret, som bl.a. Natriumkokossulfat.

 

Dessa sulfater är bland de starkaste och bör undvikas. De vanligaste sulfaterna i schampon och tvålar kallas SLS- och SLES-sulfater och är de mest använda sulfattyperna. Som regel kan du hitta dem ganska högt upp på listan eftersom det oftast är mycket av det i ditt schampo. Och om de finns där är produkten inte sulfatfri.

Är sulfater farliga?

Sulfater är inte farliga för dig eller din hälsa, men de kan vara irriterande för ditt hår och din hud. Sulfater gör sitt bästa för att ta bort smuts, talg och produktansamlingar etc. Vissa sulfater renar dock lite för mycket och tar därmed bort de naturliga oljorna från hårbotten och huden som behöver användas för att hålla håret och hårbotten frisk och stark. Detta gör bland annat håret torrt och exponerat. Detta kan ofta leda till torrt hår, men även ibland fett hår eftersom hårbotten överproducerar då olja. Så om du kan känna igen detta, så bör du överväga ett schampo utan sulfater, som ett mildare och mindre uttorkande alternativ.

 

5 skäl att byta till schampo utan sulfater

Sulfater är godkända för användning i skönhetsprodukter. Därför kan det verka förvirrande att det plötsligt också finns produkter som annonserar för att de är sulfatfria. För varför ska du ens behöva oroa dig om det finns sulfater i dina produkter eller inte?

Vi vill hjälpa till att göra det enkelt och okomplicerat för dig. Därför har vi samlat 5 goda skäl att byta till schampo utan SLS-sulfater.
 

1. Du lider av skadat hår som lätt går sönder

Upplever du ofta att ditt hår tovar ihop sig och går sönder? Det är ett tydligt tecken på att du har skadat hår. Och det kan vara oerhört frustrerande.

Det får inte bara ditt hår att se tråkigt och fult ut. Det gör det också svårare att sätta upp och borsta igenom. I stället för en snygg och glänsande hästsvans får du i stället en stor hårklump. Och här kan ett schampo utan SLS göra stor skillnad.

Särskilt fint hår blir snabbt tungt, och hårstråna är lättare att klyva. Och då hjälper det inte att använda ett sulfatschampo. SLS-ingredienserna hjälper till att tynga ner ditt hår och med tiden kommer produkten att samlas i din hårbotten.

Genom att välja ett silikon- och sulfatfritt schampo undviker du sulfatuppbyggnad. Din frisyr kommer inte längre att se platt och nedtryckt ut. Istället kommer den att få nytt liv och mer fyllighet och glans

2. Du har lockar eller burrigt hår

Lockar ditt hår lätt? Eller ser det alltid elektriskt och tröttsamt ut efter en dusch? Och använder du ofta plattången för att få en snyggare frisyr? Dessa är alla tecken på att du kan ha vackra, dolda lockar.

Många kvinnor har vågigt eller lockigt hår utan att ens veta om det. För om du använder fel skönhetsprodukter kommer dina lockar aldrig ut. Istället kommer du att få burrigt eller uträtat hår – och det är inte en snygg look.

Schampo med SLS tynger håret och torkar ut lockarna. Sulfaterna tar bort de naturliga oljorna i din hårbotten, och gör ditt hår väldigt bråkigt.

Som tur är kan du åtgärda problemet genom att byta till sulfat- och silikonfria hårprodukter. Och dessutom är det en bra idé att ge din hårbotten rikligt med fukt genom att använda både balsam och hårkur/behandling. Om du gör det kan du snabbt upptäcka att du faktiskt har vackra lockar eller en vacker vågig frisyr.

Schampo utan sulfat

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

3. Du älskar att färga ditt hår

Älskar du också att möta sommaren med nyfärgat eller nyslingat hår? Eller färgar du ofta håret i en annan färg? Då kräver din frisyr extra omsorg och kärlek. Färgerna kan vara hårda mot både din hårbotten och dina hårstrån om du inte är försiktig. Och här hjälper inte sulfaterna.

När ditt hår är färgat är det extra känsligt. Och använder du fel produkter så håller inte färgen länge och du kan till och med riskera att få missfärgningar.

Genom att välja ett sulfatfritt schampo så håller din vackra färg mycket längre. Det är skonsamt och vårdande, så du får rent hår utan att skada hårets naturliga ämnen med för många ingredienser.

4. Ditt hår känns torrt och grovt

Känns dina hårstrån trötta och burriga när du drar händerna genom dem? Eller tycker du att ditt hår saknar lyster och volym? Då kanske du lider av torrt hår.

Om din frisyr är torr och sträv hjälper inte sulfater - tvärtom! Sulfater rengör ditt hår. Tyvärr gör de det ofta så att noggrant även tar bort naturliga och eteriska oljor. Och då är det svårt för dina hårstrån att behålla fukten.

Genom att gå över till SLS- och silikonfri hårvård behåller du de goda oljorna, samtidigt som håret tvättas. Och genom att välja rätt varianter kan du även få tillfört extra fukt för att hålla frisyren glänsande.

5. Din hårbotten är torr och irriterad

Dör du också med de tråkiga vita fjällen? Kliar hårbotten konstant? Och känns det torrt och irriterat? Det är enormt frustrerande om din hårbotten inte är frisk och vältränad. Men som tur är finns det också råd för det – och ett av dem är att släppa SLS-ingredienserna.

Din hårbotten är i vissa områden som en självrengörande ugn. Den sköter det mesta av sin vård på egen hand och behöver bara hjälp då och då. Därför får det ofta motsatt effekt om man hela tiden försöker rengöra den med sulfater.

Istället för att göra hårbotten ren och bekväm tar sulfaterna bort oljorna som håller hårbotten frisk. Så om ditt huvud är känsligt leder det snabbt till irritation och torrhet. Och i värsta fall kan det också bidra till utvecklingen av skllighet.

Med sulfat- och silikonfri hårvård får du hårbotten rengjord utan att ta bort de naturliga oljorna. På så sätt slipper du att hårbotten kliar och blir röd. Samtidigt minskar du risken för mjäll.

Vem ska använda balsam och schampo utan sulfat och silikon?

Alla kan ha nytta av att byta till ett silikon- och sulfatfritt schampo och balsam. Oavsett om du har friskt och välvårdat hår eller torrt och irriterat hår och hårbotten kan ett silikon- och sulfatfritt schampo och balsam effektivt ta bort gamla produktrester. Därefter bidrar den också med mycket fukt och vård, vilket tidigare har haft svårt att tränga in i hårstråna.

Är din hårbotten öm på grund av mjäll eller eksem? Här kan även ett schampo utan sulfat och silikon göra underverk för din hårbotten.

schampo och balsam utan sulfat

Nej.

Vissa kan ha svårt att vänja sig vid: Att schampot inte skummar som vanligt. Det är inte nödvändigt att använda mer av produkten, även om du kanske känner ett behov av att använda mer, för att vara säkert på att du masserat in hela din hårbotten med schampo.

Vi rekommenderar vår Deep Scalp hårbottenborste, för att få ut det bästa av ditt schampo när du duschar. Du kommer att få en känsla av att produkten skummar och samtidigt får du produkten enda in i hårsäckarna – och huden vid hårbotten.

Vår hårbottenborste har inte bara ett uppdrag. Den kan också främja hårtillväxten andra av våra hårprodukter. Spänningar kan den också avhjälpa. Det kan handla om spänningar i hårbotten och nacke som kan beror på arbete, stress, för lite sömn, för mycket kaffe och för lite vatten under dagen.

När du använder cirkeltekniken i din hårbotten kommer dina spänningar att lindras, vilket lindrar din huvudvärk.

Hur du använder ditt nya schampo utan sulfat

Nu har du läst lite om hur du hittar det perfekta hårschampot utan sulfater. Men vad gör man rent praktiskt när man duschar? Det spelar ingen roll hur du tvättar håret. Tvärtom kan det ha en enorm effekt på slutresultatet.

1. Tvätta håret på rätt sätt

Du har förmodligen aldrig tänkt på hur du ska tvätta din frisyr under duschen. De flesta gör det bara automatiskt utan att tänka vidare på teknik eller metod. Men det är ett misstag! Det kan nämligen få negativa konsekvenser för håret om du gör fel.

Så nu när du har investerat i ett läckert sulfatfritt schampo måste det också användas på rätt sätt. Här är en steg-för-steg-guide till resan i duschen:

  1. Blöt hårstråna med varmt vatten. Den varma temperaturen öppnar upp hårstråna som sugrör så att de är redo att ta emot de närande ingredienserna från hårprodukterna. Det gör det också lättare att få bort all skit och smuts.
  2. Massera in hårschampot väl i hårbotten. Ta en rejäl klump och sprid runt den på huvudet, men inte ut i spetsarna. När du sköljer huvudet kommer schampot automatiskt att rengöra resten av hårstråna samt topparna.
  3. Använd balsam - speciellt om du har långt hår. Sulfatfritt balsam ger ditt hår extra fukt och vård. Och då gör det ditt liv mycket enklare när du behöver styla din frisyr efter en dusch. Detta gäller särskilt om du har långt eller lockigt hår som behöver extra fukt.
  4. Se till att skölja alla produkter helt. Det värsta du kan göra är att strunta i den sista sköljning. Om det fortfarande finns produktrester kvar blir din hårprakt snabbt tung och fet.

 

Du ska vara medveten om att sulfatfria schampon inte alltid löddrar lika mycket som ett vanligt schampo. Du kommer dock snart att upptäcka att det inte alltid behöver skumma upp helt innan ditt hår är rent.

Om du följer dessa tips bör du få ut det mesta av dina sulfatfria hårvårdsprodukter. Och både ditt hår och din hårbotten kommer att tacka dig för bortskämningen!

Kvinnan tvätter håret

2. Tvätta inte håret varje dag

Tycker du att ditt hår verkar fett på kvällen? Och kliar det ut i fingerspetsarna att komma in i duschen om du inte gör det varje dag? Då är det dags att fixa och ändra rutin.

Alla ledande hårexperter är överens om att du inte ska tvätta din frisyr för ofta. Även om det låter konstigt, kommer ditt hår att bli fetare ju oftare du tvättar det. Det händer för att du tar bort de naturliga oljorna från din hårbotten. Och sedan får din hårbotten panik och utsöndrar ännu mer oljor för att kompensera.

Därför bör du tvätta håret max varannan dag och helst bara 1–3 gånger i veckan. Testa i stället att använda torrschampo de dagar du inte duschar.

Om du har tvättat din frisyr dagligen i många år kan det kräva en omvandlingsperiod. Och i början kommer du att känna att ditt hår är väldigt smutsigt och fett. Men när hårbotten väl har vant sig kommer du att uppleva en markant förbättring. Bit sedan ihop och ändra din hårtvättsrutin. Ditt hår och hårbotten kommer att tacka dig
!

Lottes rekommendationer

intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out
intensiv reparende og genopbyggende hårmaske

Sold out

3. Torka håret ordentligt

En annan viktig aspekt av hårvård är hur man torkar det efter duschen. Handdukar och hårtorkar kan skada hårstråna om du inte använder dem på rätt sätt.

Använder du handdukar för att torka din frisyr? Då är det viktigt att du gör det försiktigt och skonsamt. Om du svingar handduken runt kommer det att skada hårstråna. De kommer att gå sönder och splittras snabbare. Och så måste man helt plötsligt lägga pengar på en extra tur till frisören.

Undvik också att lägga upp den i en turban med handduken. Och om du gör det, gör det kort. Turbanen drar i hårsäckarna. Det skadar inte bara hårstråna, utan kan riskera att leda till håravfall. Du kan också överväga att använda ett skonsammare material som t.ex. en gammal t-shirt eller en mikrofiberhandduk. Vi har nallebjörns mjuka mikrofiberhanddukar som är perfekta för håret!
Är du ett fan av lufttorkning? Det är i grunden ett bra sätt att torka håret efter ett bad. Du måste bara vara uppmärksam på några saker.

Undvik först och främst att borsta håret tills det är helt torrt. Annars blir det snabbt burrigt och tröttsamt.
För det andra, gå inte ut i kylan. När håret är blött kan kylan frysa det. Och det kan göra att hårstråna går sönder eller går av. Så se till att det är helt torrt innan du går ut i vintervädret.

Använder du en hårfön? Det är ett effektivt och snabbt sätt att torka hår – speciellt om du är upptagen. Men man måste ta hand om värmandet. Om du torkar håret med en hårfön, använd aldrig den hetaste temperaturen. Och se även alltid till att hålla fläkten 5–10 cm borta från hårbotten. På så sätt torkas håret utan värmeskador.

Ett bra råd att använda ett schampo utan sulfat är att minimera din hårtvätt och samtidigt torka håret ordentligt

Torka håret ordentligt

Lottes produktrekommendationer för dig

Hårvård ligger oss väldigt varmt om hjärtat, därför har vi tagit fram ett riktigt läckert sulfatfritt schampo, Grow and Glow Schampo. Schampot är fritt från skadliga sulfater (SLS och SLES) och är därför ett mildare alternativ till hårtvätt.

Dessutom har den fantastiska återställande egenskaper för torrt, skadat och ömtåligt hår. Med sitt innehåll av Curcuma Longa och Amaranthus fröextrakt är det bevisat genom studier: en minskning av håravfallet med upp till 89% och en ökning av hårstråets diameter med 11,3%. Med andra ord ger du ditt hår den vård det behöver, vilket både berikar och stärker det, samtidigt som ditt hår blir glänsande

RELATERADE INLÄGG