Flicka med håravfall tittar på hennes hårborste
blog

Orsaker till håravfall: Därför tappar du håret

vid Lotte Lindgren Apr 20, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 27 januari 2024.

Innehållsförteckning

Varför du tappar hår och hur du undviker det 

Har du testat att stå i badet med handen full av hår? Eller tycker du att ditt hår verkar tunnare än vanligt? Då kan det vara så att du är en av många kvinnor som lider av håravfall. Läs här varför du tappar hår och hur du undviker att tappa hår!

Det kan finnas många orsaker till håravfall. Stress är en av de vanligaste, men det kan också bero på sjukdom, medicinering eller ålder. Och oavsett orsaken kan det vara enormt traumatiskt att upptäcka en kal fläck i hårbotten.

Tror du att du kanske tappar hår? Eller är du nervös för att det ska hända i framtiden? Då är du inte ensam. Det är en rädsla som många både kvinnor och män lever med.

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska risken för håravfall. Och det finns några tecken du måste vara medveten om så att du kan upptäcka håravfall i god tid. Det hela kan bidra till att du behåller en vacker hårprakt – livet ut!

Tecken på håravfall

Ju tidigare du upptäcker ett håravfall, desto lättare är det att ofta behandla. I många fall kan håravfallet bli permanent om du inte behandlar det i tid. Därför är det alltid en bra idé att kolla frisyren igenom 1-2 gånger i månaden. På så sätt kan du agera snabbt om ditt hår börjar falla av.

Har hästsvansen blivit mindre?

De flesta kvinnor tappar hår gradvis av olika anledningar. Till skillnad från män är det väldigt få kvinnor som har en så kallad "halvmåne". Istället blir håret lika tyst tunnare och tunnare.

Ett bra sätt att hålla ett öga på håret är att kolla hästsvansen. Tänk på hur många gånger du kan få resåren runt din hästsvans. Om håret blir tunnare kommer det att krävas fler omgångar än vanligt.

Tänk bara på att resåren inte har blivit slapp. Ju äldre ett elastiskt band är, desto mindre motståndskraftigt blir det. Så fundera på om det beror på att håret blivit tunnare eller att resåren blivit dålig innan du får panik

Rör sig hårfästet?

Om du är nervös för att tappa hår kan det vara en bra idé att vara uppmärksam på hårfästet. Vissa kvinnor tappar håret vid hårfästet med högre tinningar eller mindre hår i nacken som följd.

Ett bra sätt att hålla ett öga på hårfästet är att ta bilder. Skapa en mapp på din mobil eller dator med bilder på ditt hår. Sätt upp håret och ta en bild på din panna 1-2 gånger i månaden om du är orolig för håravfall. På så sätt kan du tydligt se om ditt hårfäste rör sig.

Hårvård för håravfall

Lider du av klåda och röda prickar i hårbotten?

Om det kliar i hårbotten ska du vara uppmärksam. Det beror ofta på torr hud eller mjäll, men det kan också vara en svampinfektion. Svampinfektioner kan orsaka håravfall. Så om din hårbotten känns obehaglig, kontrollera den med en spegel. Finns det mjäll? Då är din hårbotten förmodligen för torr och du bör fundera på att byta schampo. Eller är den full av små röda fläckar? Detta kan vara ett tecken på en svampinfektion som exempelvis ringorm.

Om du har en svampinfektion i hårbotten, uppsök läkare. Han eller hon kan hjälpa dig att hitta rätt behandling. Och ju tidigare du behandlas, desto mindre är risken att det utvecklas till håravfall.

Har du kala fläckar?

Vissa kvinnor upplever håravfall i form av släta, kala fläckar utan hår. Det kan förekomma på hela kroppen, men ses vanligtvis i hårbotten. Och ofta upptäcks det först sent eftersom håret annars kan verka tjockt och friskt. Dra händerna genom håret och känn din hårbotten. Finns det några släta eller kala fläckar? Du kan också använda en spegel för att undersöka hårbotten.

Varför tappar du hår? 

En av de första frågorna du har om du tappar hår är: Varför? Och det är en svår fråga att svara på då håravfall kan bero på många olika saker. Därför är det viktigt att du tittar på hela ditt liv när du behöver hitta orsaken. Och det kan vara en bra idé att göra det tillsammans med din läkare.

Här är det viktigt att känna till hårets livscykel som består av följande:

Anagen fas
Det är här håret växer och får näring från hårbotten. Cirka 85-90% av ditt hår är i detta skede.
Catagene fas
Här lossnar hårstrået från hårbottens blodtillförsel i hårsäcken.
Telogen fas
Kallas den vilande fasen, där håret har gått till vila, medan nytt hår produceras i hårsäcken. Denna fas är håret i, i upp till 2 månader. Den är kortare om du är ung och längre om du är äldre.
Exogen fas
Här faller håret av och ersätts av ett nytt hårstrå - Denna fas kan pågå allt från 1 månad till 2 månader.
Vi vill därför optimera den anagena fasen, för att få bästa möjliga kvalitet på håret, som på sikt kan sitta kvar längre än andra hårstrån.

Hårets livscykel

1. Håravfall och stress

Stress och håravfall går väldigt ofta hand i hand. Om du är stressad kommer det att påverka hela din kropp. Det kan t.ex. bidra till hormonell obalans. Och det kan påverka dig både fysiskt och psykiskt.

Lyckligtvis är det sällan permanent när du tappar hår på grund av stress. Ofta kommer håret att växa ut igen när du får din stress behandlad.

Tror du att du lider av stressrelaterat håravfall? Så prata med din läkare om hur du kan minska din stressnivå. Du kan behöva ledigt från jobbet. Eller så kanske du behöver strukturera om din vardag så att du får mer tid att koppla av.

2. Vitaminbrist

En annan vanlig orsak till håravfall kan vara felaktig kost. Om kroppen inte får tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler kan håret vara något av det första som drabbas. Det finns ett antal vitaminer som är betydelsefulla för att att kroppen ska kunna bibehålla ett normalt hår - här är de fyra viktigaste vitaminerna och näringsämnena när det gäller håravfall:

Zink har betydelse för att bibehålla ett normalt hår och en normal hud. Om du har brist på zink kan din kropp inte producera ett normalt hår.

A-vitamin hjälper också till att upprätthålla en normal hud och har därför betydelse för att hålla hårbottnen frisk. Om din hårbotten mår bra, mår oftast även dina hårstrån bra.

Protein är också en viktig byggsten i håret. Dina hårstrån består faktiskt huvudsakligen av proteinet keratin. Se därför till att du fyller din tallrik med proteinkällor.

B-vitaminer, som exempelvis biotin, hjälper till att bibehålla ett normalt hår. Se därför till att du får i dig tillräckligt med B-vitamin.

Läs mer i den här guiden. Om du vill veta mer om vitaminer och mineraler som är bra för att bibehålla en normal hårbotten och ett normalt hår.

3. Androgen Alopecia

Tyvärr ligger håravfall ibland i generna. Detta gäller särskilt för män, där så många som 75 % kommer att uppleva genetiskt håravfall när de blir äldre. För kvinnor är det ca. 25 % som lider av genetiskt håravfall. Så om din mamma eller mormor är tunnhårig finns det också en risk att du blir det.

Det är svårt att förhindra ärftligt håravfall. Men du kan skjuta upp det eller minska dess omfattning. Du kan t.ex. göra genom att använda rätt hårprodukter, äta rätt och leva en aktiv livsstil. Längre ner på sidan kan du läsa fler tips för att förebygga håravfall.

4. Alopecia Areata

Har du kala eller kala fläckar på hårbotten, ögonbrynen eller benen? Då beror det ofta på den autoimmuna sjukdomen Alopecia Areata. Det är en sjukdom där hårrötterna förändras och håret slutar växa. Därför upplever personer med sjukdomen helt kala och kala fläckar på vissa ställen, och tjock hårprakt på andra håll.
Sjukdomen kan utvecklas väldigt olika från person till person. Vissa kan bara få prickar på kroppen. Andra tappar allt hår på huvudet. Och andra tappar igen alla hårstrån på hela kroppen.
Om du upplever skallighet, kontakta din läkare. Det finns en rad olika typer av medicinsk behandling som kan bromsa utvecklingen.

5. Felaktig hårvård

Din hårvård spelar faktiskt en stor roll för om du kommer att uppleva håravfall eller inte. Fel hårvård kan skada både din hårbotten, dina hårrötter och själva hårstråna.

Det finns flera olika typer av felaktig hårvård. Här kan du läsa några exempel på de vanligaste misstagen:

  • För frekvent hårtvätt med dåliga hårprodukter kommer att resultera i en ansamling av produktrester och skada frisyren.
  • Användning av värmeverktyg som t.ex hårtork, locktång eller plattång. Ditt hår har generellt sett ingen nytta av extrema temperaturer – varken för mycket kyla eller värme.
  • För många olika styling- och hårprodukter kommer att fylla din hårprakt med skadliga kemikalier. Och det kommer att få negativa konsekvenser i längden.
  • For mange forskellige styling- og hårprodukter vil fylde din hårpragt med skadelige kemikalier. Og det vil på sigt have negative konsekvenser.
  • Kemiska hårbehandlingar och färgning av håret kan också göra permanent skada på din frisyr. Håret blir tunnare och dina hårstrån tappar sin styrka.

 

Längre ner på sidan kan du läsa bra tips på hur du vårdar din frisyr på bästa möjliga sätt.

6. Hormonellt håravfall under klimakteriet

Menopausalt håravfall, även kallat hormonellt håravfall, är ett vanligt tillstånd som uppstår hos kvinnor någon gång under klimakteriet. Det kännetecknas av att håret blir tunnare och ökat håravfall. Detta tillstånd orsakas av en minskning av östrogennivåerna samt en ökning av androgenproduktionen. Östrogen spelar en viktig roll för att upprätthålla friskt hår och hårbotten, medan androgener är hormoner som kan orsaka skallighet hos båda könen. Under klimakteriet leder kombinationen av dessa två krafter till minskat blodflöde till hårbotten, vilket kan göra att hårsäckarna försvagas eller till och med dör. Dessutom kan minskningen av östrogenproduktionen förändra cykeln av normal hårväxt, vilket leder till ökat håravfall. Håravfall i klimakteriet kan påverka kvinnor olika beroende på deras genetiska sammansättning. Kvinnor med en högre testosteronnivå kan uppleva en tidigare uppkomst av detta tillstånd på grund av ökad känslighet för hormonet.

Hur man minskar risken för håravfall

Är du rädd för att uppleva håravfall? Eller tror du redan att du tappar hår? Misströsta sedan inte. Det finns flera olika tips och råd om hur du bäst tar hand om ditt hår. Och om du följer dem kan det minska risken för håravfall avsevärt.

Vårda hårets prakt med bra produkter

Som nämnts under orsaker till håravfall är rätt hårvård alfa och omega för din frisyr. Är du osäker på hur du bäst vårdar din frisyr? Då får du 5 bra tips för bra hårvård just här:

1. Tvätta inte håret för ofta

det gör det bara mer fett och ostyrigt. Testa om du kan minska din hårtvätt till 1-3 gånger i veckan. På så sätt rengörs håret men får ändå behålla sina naturliga oljor

Kvinna tvätta håret

2. Använd riktiga hårprodukter

Det finns massor av billiga schampon och balsam på marknaden – och de kan skada din hårprakt. Därför är det värt att punga ut och köpa några ordentliga hårprodukter. Välj gärna sulfatfria schampo sorter med växtextrakt och utan parabener.

3. Undvik att färga håret eller fyll det med stylingprodukter

Du kan färga håret eller försöka få höjdpunkter, men begränsa dig själv. Ju oftare och ju vildare färger du färgar håret, desto mer skada tar det. Så undvik blekning, spara på stylingprodukter och ta pauser mellan hårfärgning.

4. Var försiktig med tighta hästsvansar eller handduksturban efter duschen

Allt som drar i dina hårrötter riskerar att skada dem. Så var försiktig när du hanterar eller knyter upp din frisyr.

5. Se till att fukta håret. Torrt hår är ohälsosamt hår

Så använd mycket balsam och unna dig en läcker hårkur ett par gånger i månaden. Din hårprakt och hårbotten kommer att tacka dig.

Håll ett öga på frisyren

Som sagt är det bra att vara uppmärksam på begynnande håravfall. Särskilt om du vet att du löper extra stor risk på grund av ärftlighet eller medicin. Ju tidigare du upptäcker problemen, desto snabbare kan du börja behandla dem.

Se därför till att kontrollera ditt hår några gånger i månaden. Kontrollera hästsvansen - kan du nå runt med gummisnodden ett extra varv? Ta bilder av ditt hårfäste och se om den rör sig åt fel håll? Och undersök om du har några kala fläckar.

Och om du bara tar väl hand om ditt hår gör du redan stor skillnad. För ju friskare ditt hår är, desto mindre risk är det att du någonsin tappar det!

Lottes produktrekommendationer

Jag tar mig an hårvård på ett holistiskt sätt för att optimera både den inre och yttre vården av håret. Jag kan rekommendera våra hårvitaminer, de garanterar dig ett högt innehåll av biotin, vilket bidrar till att bibehålla ett normalt hår.

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰