Biotin är ett av vitaminerna som hjälper till att behålla ditt normala hår.
blog

Biotin för hår - varför är det viktigt?

vid Lotte Lindgren Mar 30, 2022

Läs igenom av Dorthe Kristensen

Frisör och tidigare delägare i den prisbelönta frisörkedjan Zoom by Zoom

Med många års erfarenhet inom frisörbranschen har Dorthe rådgivet många kunder om hår- och hårvård. Dorthe har läst igenom detta blogginlägg för att säkerställa hög kvalitet och professionalism. Detta blogginlägg är professionellt uppdaterat på 12 februari 2024.

Biotin - är det viktigt för mitt hår?

I B-vitaminfamiljen finns biotin, som kan hjälpa kroppen med ett antal viktiga egenskaper. Du kanske har stött på vitaminet när du googlade "vilka vitaminer är viktiga för mitt hår?". eller "hur får jag tjockare hår?". I det här blogginlägget kan du lära dig mer om biotin och om det har någon inverkan på ditt hår.

Vad är biotin?

Biotin är ett vattenlösligt vitamin, också kallat B7-vitamin, och hör därför till B-vitaminfamiljen. Biotin är ett komplex vitamin som används för många olika funktioner i kroppen, det bidrar till exempel till:

- En normal energiomsättning

- Nervsystemets normala funktion

- Normal metabolism av makronäringsämnen

- Normal psykologisk funktion

- Upprätthållande av normala slemhinnor

- Upprätthållande av normal hud

Dessutom spelar biotin också en roll i att underhålla ett normalt hår och naglar. Precis på grund av sin roll i att bibehålla ett normalt hår, hud och naglar är det ofta framhållet i många produkter som är riktade mot håret.

Om kroppen har brist på biotin kan det därför påverka kroppens normala funktion av ovanstående egenskaper. Om kroppen till exempel har en låg ämnesomsättning av makronäringsämnen kan den gå miste om viktiga energikällor som skulle kunna användas för att till exempel bibehålla ett normalt hår.

Vilken funktion har biotin för håret?

Biotin har en viktig funktion för håret genom sin metaboliska funktion. Det hjälper till att bibehålla en normal metabolism av makronäringsämnen som bland annat vitaminer, aminosyror osv. Det hjälper också till att bryta ner proteiner till mindre delar så att de kan absorberas normalt i kroppen. Det är bra för håret eftersom det också hjälper till att säkerställa ett normalt nivå av keratin i kroppen. Keratin är ett protein som är grunden för våra hårstråns uppbyggnad och därför avgörande för att bibehålla ett normalt hår.

Biotin er med til at vedligeholde et normalt hår

Hur mycket biotin ska jag ha?

Biotin finns i flera olika livsmedel. Därför uppskattar man att många människor får sina grundläggande behov tillgodosedda genom kosten om de äter en varierad kost. Du kanske tänker: "Behöver jag ta ett tillskott som innehåller extra biotin?" Det korta svaret är nej, men det betyder inte att du inte bör göra det. När kroppen har tigot upp allt biotin den behöver utsöndrar den överskottet. På så sätt behöver du inte oroa dig för att få för mycket biotin. Det rekommenderas ungefär 40 till 100 mcg biotin per dag för en normal person.

Du kan fundera på ett kosttillskott som innehåller biotin som bidrar till att bibehålla ett normalt hår. Du kan läsa mer om vårt hårvitamin med biotin här.

Vilka livsmedel kan jag få biotin från?

Biotin finns i en rad olika livsmedel, vissa kategorier du kan titta särskilt efter är bland annat spannmålsprodukter, animaliska livsmedel (kött, ägg, mejeriprodukter) och frukt. Genom en hälsosam och varierad kost kan du tillgodose ditt rekommenderade dagliga behov av biotin.

Så lång tid tar det biotin att arbeta på ditt hår

Om du börjar ta kosttillskott som innehåller biotin ska du inte förvänta dig att det ska vara en quick-fix. Hårväxtcykeln varierar från person till person och beroende på om du faktiskt har brist på biotin kan det ta flera månader innan du ser/märker skillnad.

Om du är missnöjd med ditt hår vill du helst att det ska förändras till det bättre NU och ännu hellre igår! Vi håller helt med, men sanningen är att du måste ha tålamod. Vi rekommenderar att du tar våra hårvitaminer i 3 månader innan du kommer se resultat. Här kan det ofta vara bra att ta bilder före/efter så att du lättare kan se skillnad. Enligt en studie såg användarna i en dubbelblindstudie synliga resultat först efter 90 dagar. Därför är det en bra idé att ha tålamod och använda före/efter-bilder för att följa din process under tiden.

Andra vitaminer och mineraler som du kan kombinera med biotin

Om du drömmer om att få vackert hår, finns det lyckligtvis också en massa andra vitaminer och mineraler som du kan kombinera för att bibehålla ett hälsosamt normalt hår. Några av de ingredienser som du kan överväga att kombinera med är:

  • Silica (från bambusextrakt)
  • D-vitamin
  • C-vitamin
  • Zink

Vi har utvecklat ett kosttillskott som använder dessa ingredienser i kombination med biotin för att ge dig de bästa förutsättningarna för att bibehålla ett normalt hår. Du kan hitta kosttillskottet här.

Kan biotinbrist leda till håravfall?

Som vi tidigare nämnt i blogginlägget är biotin viktigt för att kroppen ska kunna upprätthålla en normal funktion för flera funktioner. Om du har brist på biotin och din kropp inte kan ta upp näringsämnen normalt kan du därför känna dig energilös och trött. På samma sätt kan biotinbrist innebära att kroppen inte kan bibehålla ett normalt hår. Detta kan dock ha många orsaker.

Finns det några biverkningar vid intag av biotin för håret?

Även om det finns många fördelar med att använda biotin för håret, kan det även vid de bästa biotinkosttillskotten finnas biverkningar. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inga tecken på att biotin är giftigt även om man får en hög dos. Biotin är vattenlösligt vilket innebär att kroppen själv utsöndrar det biotin den inte har behov av. I sällsynta fall kan vissa uppleva magbesvär vid intag av höga mängder biotin. Det finns dock ingen övre gräns för hur mycket biotin som får finnas i kosttillskott.

Om du upplever biverkningar vid användning av kosttillskott med biotin, bör du precis som med allt annat kosttillskott eller medicin rådfråga din läkare innan användning.

Kan det finnas andra orsaker till tråkigt och trött hår och hud?

Eftersom du vanligtvis får ditt grundläggande biotinbehov via kosten kan det finnas många andra orsaker till att ditt hår och din hud ser lite tråkigt/trött ut eller till och med att du tappar hår.

Först och främst kan det bero på hormonella obalanser eller förändringar i kroppen. Om du till exempel är gravid, ammar eller är i klimakteriet är det helt normalt att ditt hår och/eller din hud förändras. Detta visar sig ofta i att håret blir tunnare och att huden blir mer matt, fläckig och tråkig.

Det kan också bero på att du har en ohälsosam livsstil. Äter du hälsosam och varierad kost och får den rekommenderade mängden motion? Om du inte kan svara ja på båda dessa frågor kan det ibland sätta spår i kroppen och ha en negativ inverkan på din hälsa nu eller senare i livet.

Förutom att vara fysiskt frisk är det också viktigt att ta hand om sin psykiska hälsa. Stress under en längre period kan också sätta sina spår i kroppen och leda till en slags obalans där kroppen inte fungerar som den ska.

Kort sagt är det viktigt att tänka på att äta hälsosamt, motionera och leva ett mindre stressigt liv. Ett biotintillskott kan därför inte lösa problemet på egen hand utan endast komplettera det.

Links

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/*

Få en 10% rabattkod skickad till dig

Få de bästa tipsen och tricken för ditt hår från Lotte och Nanna 🥰